Böhönye Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2020 (XII.7.) önkormányzati rendelete

A szociális és gyermekvédelmi pénzbeni, természetbeni és intézményi ellátások helyi szabályozásáról szóló 29/2013. (XI.21.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 12. 08- 2020. 12. 10

Böhönye Község Önkormányzat Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzákapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján és az Alaptörvény 32.§ (1) bekezdés a.) pontja alapján, a szociális igazgatásról szóló 1993. évi III. törvény 45.§ (1) bekezdése, valamint 132.§ (4) bekezdése alapján és figyelemmel a 140/2020. (IV. 21.) Korm. rendelet 3. § (2) bekezdésének a) pontjára Böhönye Község Önkormányzata Képviselő-testületének rendeletalkotási hatáskörét gyakorolva a következőket rendeli el:

  1. §
  1. Böhönye Község Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális és gyermekvédelmi pénzbeni, természetbeni és intézményi ellátások helyi szabályozásáról szóló 29/2013. (XI. 21.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 1. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(6) E rendelet 1. § (4) bek b) pontjának ba),bb),bd)bf),bg) pontjainban felsorolt ellátásokat a Böhönye és Környéke Önkormányzati Társulása (a továbbiakban: Társulás)  által fenntartott Szociális Alapszolgáltató Központ, a bh) és bi) pontban foglalt ellátást a Társulás által fenntartott Böhönyei Gézengúz Óvoda és Bölcsőde  biztosítja. A bc), be.) bi) pontokba foglalt ellátást a Marcali Többcélú Önkormányzati Társulás biztosítja a Marcali SZISZK intézményen keresztül. A bk)  pontban foglalt ellátás a Vöröskereszt szervezettel kötött együttműködési megállapodás alapján biztosított.”


  1. A Rendelet 38. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3) Az alábbi szociális ellátásokat az Önkormányzat a Marcali Többcélú Kistérségi Társulás útján biztosítja

a) jelzőrendszeres házi segítségnyújtás,

b) támogató szolgálat.”


  1. A Rendelet 48. § helyébe a következő rendelkezés lép:


„48. §


  1. A gyermekek napközbeni ellátását az Önkormányzat a Társulás által fenntartott Böhönyei Gézengúz Óvoda és Bóbita Bölcsőde (a továbbiakban: Intézmény) útján, valamint az állami fenntartású Festetics Pál Általános Iskola és Művészeti Iskola napközi otthonos ellátásával, biztosítja.
  2. Az Önkormányzat az otthontalanná vált szülő és gyermek részére elhelyezést a Magyar Vöröskereszt Somogy Megyei Szervezetével kötött megállapodás alapján a szervezet a fenntartásában lévő Családok Átmeneti Otthona (Nagyatád, József A. u. 1.) biztosítja.”


  1. A Rendelet a következő 48/A. §-al egészül ki:


„48/A. §


  1. A bölcsődei ellátás igénybevétele önkéntes.
  2.  A felvételi kérelem elbírálása a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Gyvt.) 42-42/A. §-a alapján történik.
  3. A bölcsődei felvétel iránti kérelmet a szülő vagy a törvényes képviselő az Intézmény vezetőjének nyújtja be.
  4. A kérelemhez mellékelni kell a házi gyermekorvos vagy a háziorvos igazolását arról, hogy a gyermek egészségi állapota alapján bölcsődében gondozható.
  5. Az Intézmény vezető a kérelmeket nyilvántartásba veszi, és a kérelem beérkezésének sorrendjében – a (7) bekezdésben meghatározott kivételekkel - gondoskodik az ellátásról.
  6. Az Intézmény vezetője a bölcsődei ellátás igénybevételéről, valamint a kérelem elutasításáról és annak indokáról a kérelem benyújtását követő 5 munkanapon belül dönt, és értesíti az igénylőt. Amennyiben az elutasítás oka férőhelyhiány, az ellátást igénylőt várakozó listán kell nyilvántartani. Ezen ok megszűnését követő 3 napon belül az Intézmény vezető értesíti az igénylőt.
  7. Bölcsődei ellátásban elsősorban azokat a gyermeket  kell részesíteni, akinek gondviselője  munkahely létesítése vagy munkaviszonyának folytatása miatt vagy más módon a gyermek napközbeni ellátásáról gondoskodni nem tud.
  8. A gyermekjóléti szolgálat igazolása alapján, ha a kérelmező szociális és egészségügyi helyzete, valamint a gyermek otthoni körülményei indokolják az Intézmény vezető külön eljárás nélkül azonnal gondoskodik a felvételről.
  9. A bölcsődei ellátás megszűnik a Gyvt.-ben meghatározott eseteken túl:
  1. a szülő vagy törvényes képviselő kérelmére, feltéve ha a gyermek az ellátás megszüntetésével nem kerül veszélyhelyzetbe,
  2. a jogosultsági feltételek megszűnésével,
  3. ha a gyermek magatartászavara veszélyezteti a többi gyermek egészségét.
  4. a bölcsőde házi rendjének súlyos és ismételt megszegése esetén,
  5. ha az ellátás feltételei, okai már nem állnak fenn.
  1. A (8) bekezdés a) pontjában meghatározott esetben az ellátás a megegyezés időpontjában, illetve ennek hiányában a megállapodásban foglaltak szerint szűnik meg.
  2. A (8) bekezdés c) és d) pontjában meghatározott esetekben az Intézmény vezetője az ellátást hivatalból szünteti meg. A megszüntetésről, illetve az ellene tehető panaszról írásban értesíti a szülőt vagy a törvényes képviselőt. Egyet nem értés esetén, az értesítés kézhezvételétől számított nyolc napon belül a fenntartóhoz lehet fordulni. A fenntartó végrehajtó határozatáig az ellátást biztosítani kell.”
  1. §

A rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.


Zsoldos Márta Piroska                                                                       Bors András

      polgármester                                                                                     jegyző


Záradék:



A rendelet kihirdetésének napja: 2020. december 7.


                                                                                                   Bors András

                          jegyző