Siófok Város Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2016.(VI.29.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítés engedélyezésének szabályairól, továbbá a többletszolgáltatás ellentételezéseként az önkormányzat részére, valamint az anyakönyvvezető és közreműködője részére fizetendő díj mértékéről

Hatályos: 2017. 04. 29- 2023. 06. 29

Siófok Város Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2016.(VI.29.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítés engedélyezésének szabályairól, továbbá a többletszolgáltatás ellentételezéseként az önkormányzat részére, valamint az anyakönyvvezető és közreműködője részére fizetendő díj mértékéről

2017.04.29.

Siófok Város Önkormányzat Képviselő-testülete az 1.-3 §- i tekintetében az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. § a) pontjában, a 4. § tekintetében az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. § b) pontjában, az 5. § tekintetében az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. § a) pontjában, a 6. § tekintetében az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 19. § (2) bekezdésében és a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 154. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól, továbbá a többletszolgáltatás ellentételezéseként az önkormányzat részére, valamint az anyakönyvvezető és közreműködője részére fizetendő díj mértékéről a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § E rendelet hatálya Siófok Város Önkormányzata illetékességi területén házasságot kötő és bejegyzett élettársi kapcsolatot létesítő természetes személyekre, továbbá Siófoki Közös Önkormányzati Hivatal alkalmazásában álló anyakönyvvezetőkre valamint a közreműködőkre terjed ki.

2. § E rendelet alkalmazásában

a.) hivatali helyiség: Siófok Város Önkormányzata által biztosított, az anyakönyvi esemény lebonyolítására alkalmas helyiség (8600 Siófok, Fő tér 1. szám alatti házasságkötő terem);
b.) hivatali munkaidő: Siófoki Közös Önkormányzati Hivatalának Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarendje;
c.) többletszolgáltatás: házasságkötés, vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítés hivatali helyiségen kívüli, továbbá hivatali helyiségben hivatali munkaidőn túl történő lebonyolításához anyakönyvvezető biztosítása.

A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítés engedélyezésének szabályai

3. § (1) Házasságkötés, vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése - a Munka Törvénykönyvében meghatározott munkaszüneti nap kivételével - hivatali munkaidőn kívül hétfőtől csütörtökig naponta 16,00 - 19,00 óráig, pénteki napon 13,00 órától 19,00 óráig, szombati napon 10,00 - 19,00 óráig terjedő időszakban tartható.

(2) Hivatali helyiségen kívüli vagy hivatali munkaidőn túl történő házasságkötést vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítését az elektronikus anyakönyvi rendszerből generált irattal kell kérelmezni.

(3) Hivatali helyiségen kívüli helyszínen a házasságkötés, vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése akkor engedélyezhető, ha a házasságkötés és a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének méltósága, tekintélye nem csorbul, továbbá a személyes adatok és az anyakönyvi alapiratok megfelelő védelme biztosított. Az engedély kiadása előtt az eljáró anyakönyvvezető köteles meggyőződni a megjelölt helyszínnek az esemény lebonyolítására való alkalmasságáról.

(4) Hivatali helyiségen kívüli vagy hivatali munkaidőn túl történő házasságkötés vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítés iránti kérelem ügyében a jegyző az anyakönyvvezetővel történt egyeztetést követően dönt.

(5) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötéshez vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítéséhez az anyakönyvvezető közreműködése olyan, a tulajdonos hozzájáruló nyilatkozata alapján magántulajdonban levő ingatlanban is engedélyezhető, amely alkalmas az eseményhez méltó körülmények biztosítására, valamint eleget tesz a jogszabályban előírt követelményeknek.

(6) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötéshez, vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítéséhez az anyakönyvvezető nem zárt térben történő közreműködése akkor engedélyezhető, ha a hivatali helyiségen kívüli helyszínen történő anyakönyvvezetői közreműködést ellehetetlenítő körülmények bekövetkezése esetén az esemény lebonyolítására alkalmas helyiség (esőhelyszín) rendelkezésre áll.

(7) Hivatali helyiségen kívüli vagy hivatali munkaidőn túl történő házasságkötéshez, vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítéséhez az anyakönyvvezető közreműködése akkor engedélyezhető, ha az a korábban előjegyzésbe vett házasságkötést, vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítését, vagy az anyakönyvvezető munkakörének ellátását nem akadályozza.

(8) Egyházi szertartások helyszínén házasságkötés, vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése nem tartható.

Házasságkötés, vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítés miatti többletszolgáltatásokért fizetendő díjak

4. §1 (1) Házasságkötés, vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése hivatali helyiségben hivatali munkaidőben történő lebonyolítása díjmentes. Siófok Város Önkormányzata térítésmentesen biztosítja az ünnepség céljára megfelelően berendezett helyiséget, az ünnepi beszédet és a gépzenét.

(2) Házasságkötés, vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének hivatali helyiségen kívüli helyszínen történő lebonyolításáért az 1. számú melléklet 1. pontja szerinti díjat kell fizetni.

(3) Amennyiben a bejelentéskor a házasulandók, vagy a bejegyzett élettársi kapcsolatot létesítők valamelyikének lakcímigazolvánnyal igazolt lakóhelye Siófokon található, a házasságkötés, vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének hivatali helyiségen kívüli helyszínen történő lebonyolításáért az 1. számú melléklet 2. pontja szerinti díjat kell fizetni.

(4) Házasságkötés, vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének hivatali helyiségben hivatali munkaidőn túl történő lebonyolításáért az 1. számú melléklet 3. pontja szerinti díjat kell fizetni.

(5) A házasságkötés, vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének (4) bekezdés szerinti megrendezése során – külön kérelemre - alkalmazott szolgáltatásokért a 2. számú mellékletben meghatározott szolgáltatási díjat kell fizetni.

(6) A (2) - (4) bekezdésekben meghatározott díjat és az (5) bekezdés szerinti szolgáltatási díjat banki átutalással vagy készpénz-átutalási megbízással lehet befizetni. A befizetést igazoló iratot az anyakönyvvezetőnek a házasságkötés vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítés időpontját megelőző 5 napon belül be kell mutatni, aki a bemutatott iratról készített fénymásolatot az anyakönyvi alapirathoz csatolja.

(7) A házasulandók, valamint bejegyzett élettársi kapcsolatot létesítők valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapota fennállás esetén az eseménynek a hivatali helyiségen kívüli, illetve hivatali munkaidőn túl történő megtartása díjmentes.

(8) A házasságkötés, vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítés iránti kérelem elutasítása esetén a befizetett díjat és szolgáltatási díjat a kérelmező részére 5 munkanapon belül vissza kell utalni.”

5. § (1)2 A szolgáltatás igénybevevői a 4. § (2)-(4) bekezdésben megállapított díj, valamint a 4. § (5) bekezdésben megállapított szolgáltatási díj teljes összegének visszatérítésére jogosultak, amennyiben a házasságkötési szándékra, vagy a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére vonatkozó bejelentésüket a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn túl történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat tervezett időpontját megelőzően legalább 10 munkanappal korábban, írásban visszavonják.

(2)3 A szolgáltatás igénybevevői a 4. § (2)-(4) bekezdésben megállapított díj, valamint a 4. § (5) bekezdésben megállapított szolgáltatási díj 50 %-ának visszatérítésére jogosultak, amennyiben a házasságkötési szándékra, vagy a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére vonatkozó bejelentésüket a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn túl történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat tervezett időpontját megelőzően legalább 5 munkanappal korábban, írásban visszavonják.

(3) Amennyiben a szolgáltatás igénybevevői a házasságkötési szándékra, vagy a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére vonatkozó bejelentésüket a (2) bekezdésben meghatározott időpontot követően, vagy egyáltalán nem vonják vissza, és a házasságkötésre, vagy a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére nem kerül sor, a szolgáltatás igénybevevői a díj és a szolgáltatási díj visszatérítésére nem jogosultak.

Az anyakönyvvezető és a közreműködő köztisztviselő díjazása

6. § (1) Hivatali munkaidőn kívül lebonyolított házasságkötés, vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésénél közreműködő anyakönyvvezetőt anyakönyvi eseményenként bruttó 10.000,-Ft, azaz Tízezer forint illeti meg, a házasságkötésnél közreműködő köztisztviselőt bruttó 5.000,-Ft, azaz Ötezer forint illeti.

(2)4 A hivatali helyiségen kívüli közreműködésért fizetendő 4. § (2) és a (3) bekezdés szerinti díj nettó összegének 50 % -a az anyakönyvvezetőt illeti meg.

(3) A díjazás kifizetése havonta utólag történik.

Záró rendelkezések

7. § (1) Ez a rendelet 2016. július 1. napján lép hatályba.

(2) A rendelet mellékletében meghatározott díjakat a rendelet hatálybalépését követően bejelentett hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn túl történő házasságkötés, vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén kell alkalmazni.

(3) A rendelet hatályba lépésével hatályát veszti a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő események engedélyezéséről és a fizetendő díj mértékéről szóló 16/2011. (V. 27.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet a 21/2016. (VI. 29.) önkormányzati rendelethez

A házasságkötés, vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítés díj összegekről

1. Házasságkötés, vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének a hivatali helyiségen kívüli helyszínen történő lebonyolításáért 60. 000,.-Ft +ÁFA díjat kell fizetni.

2. Amennyiben a bejelentéskor a házasulandók, vagy a bejegyzett élettársi kapcsolatot létesítők valamelyikének lakcímigazolvánnyal igazolt lakóhelye Siófokon található, a házasságkötés, vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének hivatali helyiségen kívüli helyszínen történő lebonyolításáért 40.000,-Ft + ÁFA díjat kell fizetni.

3. Házasságkötés, vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének hivatali helyiségben hivatali munkaidőn túl történő lebonyolításáért 20.000.-Ft + ÁFA díjat kell fizetni.

2. melléklet a 21/2016. (VI. 29.) önkormányzati rendelethez

Házasságkötés, vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének megrendezése során alkalmazott szolgáltatási díjakról

1./ Emléklap beszerzési ár + ÁFA

2./ Anyakönyvi borító beszerzési ár + ÁFA
3./ Pezsgő beszerzési ár + 400,-Ft szervezési díj+ üvegenként 400,-Ft felszolgálási díj + ÁFA
4./ Hozott zenei anyag lejátszása 500,-Ft + ÁFA
1

Módosította a 12/2017. (IV. 28.) önkormányzati rendelet, hatályos 2017. április 29. napjától.

2

Módosította a 12/2017. (IV. 28.) önkormányzati rendelet, hatályos 2017. április 29. napjától.

3

Módosította a 12/2017. (IV. 28.) önkormányzati rendelet, hatályos 2017. április 29. napjától.

4

Módosította a 12/2017. (IV. 28.) önkormányzati rendelet, hatályos 2017. április 29. napjától.