Siófok Város Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2018.(VI.1.) önkormányzati rendelete

a parkolás szabályozásáról és a várakozás rendjéről

Hatályos: 2020. 10. 31- 2022. 02. 28

Siófok Város Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2018.(VI.1.) önkormányzati rendelete

a parkolás szabályozásáról és a várakozás rendjéről1

2020.10.31.

Siófok Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény (továbbiakban: Kt.) 48. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.évi CLXXXIX. törvény 16/A. §-ban meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) E rendelet területi hatálya kiterjed Siófok Város közigazgatási területén:

a) a helyi közutakon, és

b) Siófok Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában álló közforgalom elől el nem zárt magánutakon, tereken, parkokban és egyéb közterületeken, valamint a közhasználat céljára átadott egyéb ingatlanokon a „várakozási hely” vagy „várakozási zóna” táblával megjelölt díjfizetési kötelezettség alá tartozó várakozási területekre.

(2) E rendelet területi hatálya kiterjed továbbá az Önkormányzat tulajdonában álló, azonban üzemeltetésre átadott várakozási területekre is.

2. § A rendelet tárgyi és személyi hatálya kiterjed siófoki fizetőparkolót igénybe vevő három, vagy annál több kerekű járműre és üzembentartójára, kivéve

a) a várakozási területen megkülönböztető fény- és hangjelzéssel jogszerűen felszerelt járművekre,

b) az út, úttartozék vagy közmű építésére, ellenőrzésére, fenntartására, javítására, tisztítására szolgáló, figyelmeztető jelzést adó készülékkel felszerelt járművekre a közfeladat ellátás időtartamára,

c) a települési hulladék szállítását végző, a figyelmeztető jelzést – villogó sárga fényjelzést – használó kommunális járművekre,

d) motorkerékpárokra, segéd-motorkerékpárokra, kerékpárokra, amennyiben azok elhelyezése nem jár parkoló-állás igénybevételével,

e) a közérdekből történő veszély-, illetve hibaelhárítást végzők gépjárműveire,

f) a diplomáciai mentességet élvező személy ilyen hatósági jelzéssel ellátott gépjárműveire,

g) quadokra és mopedautókra.

2. Értelmező rendelkezések

3. § E rendelet alkalmazásában:

1. gépjármű: a KRESZ 1. számú függelék II. b) pontja szerinti gépjármű;

2. jármű: a KRESZ 1. számú függelék II. a) pontja szerinti jármű;

3. járműszerelvény: a KRESZ 1. számú függelék II. p) pontja szerinti járműkombináció;

4. heti pihenőnap: szombat és vasárnap;

5. kommunális jármű: a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló jogszabály szerinti kommunális jármű;

6. közfeladat: jogszabályban meghatározott állami vagy önkormányzati feladat, amit az arra kötelezett közérdekből, jogszabályban meghatározott követelményeknek és feltételeknek megfelelve végez, ideértve a lakosság közszolgáltatásokkal való ellátását;

7. KRESZ: a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II.5.) KPM-BM. együttes rendelet;

8. lakóhely: a lakcímet igazoló hatósági igazolványba bejegyzett lakóhely;

9. munkaszüneti nap: a munka törvénykönyvéről szóló jogszabály szerinti munkaszüneti nap;

10. mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványa: külön jogszabály szerint a mozgásban korlátozottság igazolására kiadott közokirat;

11. üzembentartó: a Kt-ban meghatározott személy;

12. várakozási terület: Siófok Város közigazgatási területén lévő Kt.-ban meghatározott és díjfizetési kötelezettség alá tartozó terület.

3. A várakozási területek meghatározása

4. § (1) A várakozási területek jegyzékét a rendelet 1. melléklete tartalmazza díjövezet szerinti megosztásban.2

(2) A várakozási területeket Siófok Város Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) jelöli ki azzal, hogy e rendelet 1. melléklete szerinti megjelölt területeket díjfizetési kötelezettség alá tartozó várakozási területté nyilvánítja.

(3) Várakozási területet a KRESZ 17. § (1) bekezdés e) pontjában megjelölt jelzőtáblával és az alatta elhelyezett, díjfizetési kötelezettségre utaló kiegészítő táblával kell megjelölni.

(4) A Siófok város tulajdonában álló, a Balaton-parti Kft. részére üzemeltetésre átadott várakozási területek jegyzékét a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

5. § Az 1. melléklet szerinti várakozási területeket az Önkormányzat tartja fenn, üzemeltetésüket és ellenőrzésüket a Siófok Város Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) Városőrsége (a továbbiakban: Városőrség) biztosítja.

4. A várakozási területek igénybevételének szabályai

6. § (1)3 A várakozási területet a díjköteles várakozási időn (a továbbiakban: üzemeltetési idő) belül a használó csak a díjövezet szerinti várakozási díj megfizetése alapján veheti igénybe, kivéve, ha annak használata jogszabály alapján díjmentesnek minősül.

(2) A várakozási területen várakozni a KRESZ és ezen rendelet szabályai szerint lehet.

(3)4 A várakozási területet jelölő kiegészítő táblán az alábbi információkat kell közölni:

a) a várakozási terület üzemeltetési idejét,

b) az adott helyen várakozók díjfizetési kötelezettségét,

d) a díjövezet számát,

e) a várakozási díj összegét jármű fajtánként,

f) az üzemeltető nevét és az ügyfélszolgálat címét, telefonszámát,

g) a nem őrzött parkolóra való utalás

(4) A parkoló automatán a díjfizetés módjára való utalást fel kell tüntetni.

7. § (1) Autóbusszal várakozási területen kizárólag az autóbusznak kijelölt parkolóhelyen lehet parkolni.

(2) Tilos a rendelet hatálya alá tartozó várakozási területeken a járműszerelvénnyel történő várakozás.

8. § (1) Az Önkormányzat a várakozási területeken elhelyezett jármű őrzésére nem köteles, a járműben okozott kárért, a jármű vagy a járműben tárolt tárgyak és eszközök eltűnéséért nem felel.

(2) Tilos a várakozóhelyre való beállás, valamint annak elhagyása kivételével a járművek motorját működtetni, üzemeltetni.

(3) Tilos bármilyen tűz- és robbanásveszélyes anyagot szállító járművel várakozni, vagy oda behajtani.

5. A fizető parkolók általános üzemeltetési ideje

9. § (1) A várakozási területek üzemeltetési idejét az 1. melléklet tartalmazza.

10. §5 (1) Az éves üzemeltetésű várakozási területek üzemeltetési idejét az 1. melléklet tartalmazza azzal, hogy a szeptember 16. napja és május 14. napja közötti időtartamban az üzemeltetési idő hétfőtől péntekig 7 órától 18 óráig tart.

(2) A szezonális üzemeltetésű várakozási területeket az 1. melléklet tartalmazza azzal, hogy a szezonális üzemeltetésű várakozási területek május 15. napja és szeptember 15. napja között üzemelnek.

(3) A szezonális üzemeltetésű várakozási területek üzemeltetési idejét az 1. melléklet tartalmazza.

6. Várakozási díjak

11. § (1) A parkolásért fizetendő várakozási díjak mértékét a 3. melléklet 1. pontja tartalmazza.

(2) A parkolásért fizetendő parkoló-bérletek díjának mértékét a 3. melléklet 2. pontja tartalmazza.

(3) A tehergépkocsi, és lassú jármű esetén a várakozási díj mértéke a 3. melléklet 1. pontjában az autóbusznál feltüntetett összeg.

12. § (1) A várakozási díjat minden megkezdett 15 percre előre kell megfizetni a tervezett időnek megfelelő parkolójegy megváltásával.

(2) Parkolójegyet váltani a parkoló automatáknál magyar forint érmével lehet.

(3) Virtuális parkolójegyet mobiltelefonról a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. egységes mobilfizetési rendszerén keresztül lehet vásárolni SMS küldéssel, vagy mobilalkalmazással.

(3) A parkolójegy megvételét a parkolás megkezdését követően haladéktalanul meg kell kezdenie az igénybevevőnek.

13. §6 (1) A várakozási díj megfizetését érvényes parkolójeggyel, érvényes bérlettel illetve mobiltelefonon keresztül megváltott virtuális parkolójeggyel kell igazolni.

(2) A megváltott bérlet illetve virtuális parkolójegy a rajta feltüntetett időtartamra érvényes Siófok város fizető várakozási területein.

(3) A megváltott parkolójegy a rajta feltüntetett díjövezetben és időtartamra érvényes Siófok város fizető várakozási területein.

(4) Az érvényes parkolójegyet, érvényes bérletet vagy a díjmentességet igazoló engedélyt a gépjárműben az első szélvédőre belülről felragasztva - szélvédő hiányában a jármű elején kívülről-, vagy az első szélvédő mögötti műszerfalra kívülről jól látható és ellenőrizhető módon úgy kell elhelyezni, hogy az érvényességéről a Városőrség képviselője meg tudjon győződni.

(5) A fizető parkolóhelyek szabályszerű igénybevételét és a várakozási díj megfizetését a Városőrség bármikor jogosult ellenőrizni.

14. § (1) A Városőrség a virtuális parkolójegyeket és a Siófok Kártyával kedvezményesen megváltott parkoló-bérleteket elektronikus úton a gépjármű forgalmi rendszáma alapján ellenőrzi.

(2) A parkolás megkezdését követően a mobiltelefonos parkolást azonnal el kell indítani, a gépjárművet csak a visszaigazoló SMS megérkezését követően lehet a parkolóban hagyni.

(3) Mobiltelefonos parkolási díjfizetési rendszer (mobilparkolás) használata esetén, a parkolás sikeres indítását visszajelző SMS üzenetben foglalt időpont az érvényes parkolás kezdő időpontja.

15. § (1) Üzemeltetési időn kívül a várakozási területeken nem kell várakozási díjat fizetni.

(2) Siófok város fizető várakozási területei munkaszüneti napon díjmentesen használhatóak.

(3) Az éves üzemeltetésű várakozási területek a szeptember 16. napja és május 14. napja közötti időtartamban heti pihenőnapon, továbbá a december 24. és január 1. közötti időszakban díjfizetés nélkül vehetők igénybe.

(4) Siófok város fizető várakozási területeken a munkaszüneti napok körüli munkarendről szóló jogszabály szerinti munkanapokon várakozási díjat kell fizetni, a pihenőnapon a várakozási területek díjmentesen használhatóak.

(5) Nem mentesít a díjfizetési kötelezettség alól a várakozás időtartama alatt a járműben való tartózkodás.

(6) A várakozóhelyet igénybe vevő az előre megfizetett, de igénybe nem vett parkolás idővel arányos várakozási díjának visszafizetésére nem tarthat igényt.

(7)7 A Képviselő-testület a városban történő eseti rendezvények idejére – kizárólag önkormányzati intézmény vagy többségi önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaság kérelmére - engedélyezheti a várakozási terület, vagy annak egy részének díjfizetési mentességét, amennyiben a rendezvényt a Képviselő-testület támogatja.

7. A bérletek érvényességére vonatkozó szabályok

16. § (1) Az éves bérlet érvényessége a megváltás napjától a következő év megváltás napjával megegyező nap 2400 óráig tart.

(2) A 8 hónapos havi bérlet érvényessége szeptember 16. napjának 000 órától május 14. napjának 2400 óráig tart.

(3) A 4 hónapos havi bérlet érvényessége május 15. napjának 000 óráról szeptember 15. napjának 2400óráig tart.

(4) Az 1 hónapos havi bérlet érvényessége a megváltás napjától a következő hónap megváltás napjával megegyező nap 2400 óráig tart.

(5) A heti bérlet érvényessége a megváltás napjától a következő hét megváltás napjával megegyező nap 2400óráig tart.

17. § (1) A bérlet rendszámhoz kötött, másra át nem ruházható, kivéve a 23. § szerinti parkoló kártya.

(2) A bérlet árára a megváltáskor irányadó díjszabás alkalmazandó.

(3) A bérlet a rajta feltüntetett időponttól válik érvényessé, a váltás időpontja előtt kiszabott pótdíjak megfizetése alól nem mentesít.

18. § (1) Parkoló-bérletet legfeljebb a 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű, a vezető ülésen kívül legfeljebb 8 állandó ülőhellyel rendelkező gépjárműre lehet váltani.

(2) A megváltott parkoló bérletet visszaváltani nem lehet.

(3) A forgalmi rendszám változása esetén a bérlet a Városőrség Ügyfélszolgálati irodáján kicserélhető azzal, hogy az érvényességi idő változatlan marad.

8. A díjfizetés alól mentesítettek köre

19. § A várakozási területen díjmentesen várakozhat:

a) a megkülönböztető fény- és hangjelzéssel jogszerűen felszerelt járművek,

b) a Hivatal szolgálati gépjárművei,

c) Siófok Város Polgármestere (a továbbiakban: Polgármester) megbízatása lejártáig,

d) a mozgáskorlátozott személy, vagy az őt szállító jármű vezetője, amennyiben a járműben az érvényes mozgáskorlátozott igazolvány eredeti példánya az első szélvédő belső oldalán, kívülről jól látható módon van elhelyezve.

20. § (1) A Polgármester a Képviselő-testület, a Bizottságainak tagjai részére a képviselő-testületi és bizottsági ülések idejére, a megbízatásuk lejártáig a Városház téren található fizető várokozási területen díjmentes parkolásra jogosító igazolványt ad.

(2) A Polgármester alkalmanként használható eseti jelleggel, egyedi elbírálás alapján - saját jármű használat esetén - az Önkormányzat és a Hivatal által meghívott vendégek részére, a partnerszervezetei részére a rendelet hatálya alá tartozó, meghatározott fizető várakozási területen díjmentes parkolásra jogosító igazolványt adhat.

(3) A (2) bekezdés szerinti igazolványon fel kell tüntetni az érvényességének időtartamát, melyet a lejáratot követően a Városőrségnek le kell adni.

(3) A Városőrség a díjmentes parkolásra jogosító igazolványokról nyilvántartást vezet.

21. § A közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló miniszteri rendeletben meghatározott környezetkímélő gépkocsi, amely a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról
és visszavonásáról szóló jogszabály alapján világoszöld alapszínű rendszámmal rendelkezik, fizető várakozási területen üzemeltetési időben ingyenesen várakozhat.

22. § Ha a várakozási területet igénybe vevő parkolójegyet a parkoló automata meghibásodása miatt nem tudott vásárolni, köteles egy másik parkoló automatánál jegyet venni. Ha a meghibásodott parkoló automatától számított 150 m-es távolságon belül másik parkoló automata nem található, úgy az igénybe vevő díjmentesen várakozhat a várakozási területen.

9. A kedvezményes várakozásra jogosultak köre, a kedvezményes várakozási díj mértéke

23. § (1) Siófokon székhellyel vagy telephellyel rendelkező gazdasági társaság részére a 4. melléklet 1. pontja szerinti, egyedileg legyártott parkoló kártya adható ki a gazdasági társaság által meghatározott várakozási területen meghatározott számú parkolóhely használatára.

(2) Az (1) bekezdés szerinti parkoló kártya díját a 4. melléklet 2. pontja határozza meg azzal, hogy legalább egy hónapra meg kell váltani.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott egyedileg legyártott parkoló kártya megváltása iránti kérelmet a gazdasági társaság képviselője nyújthatja be a Városőrségnél.

(4) Az (1) bekezdésben meghatározott egyedileg legyártott parkoló kártya érvényessége az 1 évet nem haladhatja meg.

24. § (1) A 23. § (3) bekezdés szerinti kérelem alapján az Önkormányzat megállapodást köt a kérelmező gazdasági társasággal.

(2) A 23. § (3) bekezdés szerinti kérelem elbírálására és az (1) bekezdés szerinti megállapodás megkötésére a Polgármester jogosult.

24/A. §8 (1) Az önkormányzati adótartozással nem rendelkező szálláshely-szolgáltatási tevékenységet folytató a szálláshely vendégei részére a 4. melléklet 3. pontja szerinti egyedileg legyártott parkoló kártya (a továbbiakban: szálláshely parkoló vendég-kártya) adható ki a szálláshely-szolgáltató által meghatározott várakozási terület használatára.

(2) A szálláshely parkoló vendég-kártya díját a 4. melléklet 4. pontja határozza meg azzal, hogy azt legalább egy hónapra meg kell váltani, azonban az érvényessége az 1 évet nem haladhatja meg. A szálláshely parkoló vendég-kártyán a szálláshely-szolgáltató nevét és címét fel kell tüntetni.

(3) A szálláshely parkoló vendég-kártya egy gépjármű parkolására jogosít a rendelet hatálya alá tartozó várakozási területen, melyet a gépjármű első szélvédő mögötti műszerfalra kívülről jól látható és ellenőrizhető módon úgy kell elhelyezni, hogy az érvényességéről a Városőrség képviselője meg tudjon győződni.

(4) A szálláshely-szolgáltatási tevékenységet folytató maximum a szálláshely vendégszobáinak számával megegyező számú szálláshely parkoló vendég-kártya kiállítására jogosult.

(5) A szálláshely-szolgáltatási tevékenységet folytató felelős azért, hogy a szálláshely parkoló vendég-kártyát jogosulatlan személyek ne vegyék igénybe. Az elveszett, megsemmisült szálláshely parkoló vendég-kártya pótlására, vagy a díj visszafizetésére nincs lehetőség.

24/B. §9 (1) A szálláshely parkoló vendég-kártya megváltása iránti kérelmet a szálláshely-szolgáltató képviselője nyújthatja be a Városőrségnél.

(2) A kérelem alapján az Önkormányzat megállapodást köt a szálláshely-szolgáltatási tevékenységet folytató társasággal.

(3) A kérelem elbírálására és a megállapodás megkötésére a Polgármester jogosult.”

10. A Városház tér várakozási terület fizető parkolóhelyeinek kedvezményes igénybevételére vonatkozó szabályok

25. § (1) Kedvezményes éves parkoló-bérletre jogosult a Sió utca 19-21. és a Tanácsház utca 1-3. szám alatti épületekben lévő lakásban lakóhellyel rendelkező

a) lakástulajdonos, vagy

b) közeli hozzátartozója, vagy

c) élettársa, vagy

d) lakásra vonatkozó haszonélvezeti jog jogosultja.

(2) Az (1) bekezdés szerinti kedvezményes bérlet lakásonként kizárólag egy gépjárműre adható.

(3) Az (1) bekezdés szerinti kedvezményes bérletért a rendelet 3. melléklet 3. pontja szerinti díjat kell fizetni.

26. § (1) Az éves parkoló-bérlet igényléséhez csatolni kell

a) a lakás tulajdonosának, valamint az igénylő lakcímét igazoló hatósági igazolvány másolatát,

b) a lakás tulajdonosának a közeli hozzátartozójának vagy élettársának igénylése esetén a lakás tulajdonosának nyilatkozata a közeli hozzátartozói vagy élettársi jogcím tényéről,

c) a lakásra vonatkozó haszonélvezeti jog jogosultjának igénylése esetén a haszonélvezetet igazoló okirat másolatát,

d) az igénylő nevére szóló forgalmi engedély másolatát.

(2) A bérlet érvényessége 1 év, a megváltás napjától a következő év megváltás napjával megegyező nap 2400 óráig tart.

11. Siófok Kártya

27. § (1) A rendelet hatálya alá tartozó várakozási területek igénybevételére érvényes Siófok Kártyával kedvezményes parkoló-bérlet váltható.

(2) A Siófok Kártya a parkoló-bérletek árából 80% kedvezményre jogosít, mely díjak mértékét a 3. melléklet 2. pontja tartalmazza.

(3) Siófok Kártyával történő parkoló-bérletek megváltása során rögzítésre kerül a jármű forgalmi rendszáma.

(4) A Siófok Kártyával annak érvényességi ideje alatt, egyazon időszakban egy kedvezményes parkoló-bérlet vehető igénybe.

(5) A Siófok Kártyával kedvezményes parkoló-bérlet csak akkor váltható, ha pótdíj tartozás nincsen.

28. § Érvényes Siófok kártya a parkolójegyek megváltása során 80 %-os kedvezményre jogosít.

12. Pótdíjak

29. § (1) A várakozási terület jogosulatlan használata várakozási díj, valamint pótdíjfizetési kötelezettséget von maga után, melynek megfizetése a Kt.-ban meghatározott személyt terheli.

(2) A pótdíj összegét a Kt. határozza meg.

(3) Jogosulatlan használatnak minősül – a Kt.-ban meghatározottakon túl - a várakozási terület igénybevétele, ha:

a) az adott járműre érvényes parkolójegy, parkoló-bérlet vagy a díjmentességet igazoló engedély nem volt látható és ellenőrizhető helyen elhelyezve a járműben, vagy

b) a jármű – a 7. § (2) bekezdésében foglaltakat kivéve - nem az útburkolati jellel kijelölt és a jármű kategóriájának megfelelő helyen áll.

(4) Jogosulatlan használat esetén a díj-és pótdíj-befizetési felszólítást vízhatlan csomagolásban a gépjármű szélvédőjére kell helyezni.

(5) Az ellenőrzést végző személy a pótdíj kiszabásáról szóló értesítésen feltünteti az ellenőrzés időpontját, a várakozás helyét, a jármű rendszámát, a pótdíj kiszabásának okát. Az értesítéshez a díjfizetés teljesítéséhez készpénz átutalási megbízást kell csatolni.

(6) Az ellenőrzést végző személy várakozási díjat és pótdíjat nem vehet át.

(7) A jogosulatlan használatért kiszabott díjat és a pótdíjat banki átutalással, postai befizetéssel, illetve személyesen készpénzben a Városőrségénél ügyfélfogadási időben lehet befizetni.

30. § (1) A pótdíj megállapítását eredményező mulasztást a Városőrség felvétellel bizonyítja. A felvételt az észrevétel, panasz elbírálásáig vagy a pótdíj befizetéséig meg kell őrizni.

(2) Az üzemben tartó személyesen, vagy meghatalmazottja útján – írásbeli kérelem alapján – a pótdíj kiszabását eredményező szabálytalanságról készült felvételt a Városőrséggel egyeztetett időpontban díjmentesen megtekintheti.

(3) A pótdíjfizetési felszólítás kihelyezését követő 30 napon túl a felvétel csak a felvétel bemutatási díjának 3. melléklet 4. pontjában megfizetésével tekinthető meg.

31. § Amennyiben a kötelezett személy a jogosulatlan használatért megállapított díj-és pótdíjfizetési kötelezettségét a Kt-ben meghatározott határidőn belül nem teljesíti, Siófok Város Önkormányzata a követelését bírósági úton érvényesíti.

13. Jogorvoslat a közterület-felügyelői intézkedésekkel szemben

32. § (1) A parkolás helyére, idejére érvényes parkolójegy, parkoló-bérlet, parkolási igazolvány vagy parkoló kártya eredeti példányának az ellenőrzést követő 5 napos jogvesztő határidőn belül a Városőrség Ügyfélszolgálati Irodáján történő bemutatása vagy a Városőrség címére történő megküldése esetén a Városőrség a várakozási díjat és pótdíjtartozást törli.

(2) Az (1) bekezdés szerinti lehetőségével naptári évenként legfeljebb két alkalommal élhet a gépjármű üzemben tartója, ha az adott gépjárműre nincs jogosulatlan parkolási esemény miatt kiszabott és nem vitatott várakozási díj és pótdíjtartozás.

33. § (1) A pótdíjat a Városőrség törli, ha a rendeletnek megfelelően kihelyezett pótdíj-befizetési felszólításon lévő időpont és az ügyfél részéről megváltott érvényes (virtuális vagy nyomtatott) parkolójegy időpontja között maximum 5 perc eltérés van.

(2) Az (1) bekezdés szerinti lehetőségével naptári évenként legfeljebb két alkalommal élhet a gépjármű üzemben tartója, ha az adott gépjárműre nincs jogosulatlan parkolási esemény miatt kiszabott és nem vitatott várakozási díj és pótdíjtartozás.

34. § (1) Amennyiben a várakozás megkezdésekor a mozgásában korlátozott személy eredeti és érvényes parkolási igazolványát a gépjármű első szélvédője mögött nem helyezte el, úgy az ellenőrzés napjától számított 5 napos jogvesztő határidőn belül az Városőrség Ügyfélszolgálati irodájában a mozgásában korlátozott személy eredeti parkolási igazolványa bemutatható.

(2) Amennyiben a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványa a jogszabályokban foglaltaknak megfelel, úgy a Városőrség a várakozási díj és pótdíjtartozást törli a nyilvántartásból.

(3) A mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványa bemutatásának (1) bekezdés szerinti lehetőségével naptári évenként legfeljebb két alkalommal élhet a gépjármű üzemben tartója, ha a bemutatás időpontjában az adott gépjárműre nincs jogosulatlan parkolási esemény miatt kiszabott és nem vitatott várakozási díj és pótdíjtartozás.

35. § (1) Ha mobiltelefonos parkolási díjfizetés során a gépjármű üzembentartója egy karakter eltévesztésével vagy két karakter felcserélésével adta meg a rendszámot, a Városőrség a gépjármű üzembentartójának kérelmére törli az emiatt kiszabott pótdíjat.

(2) A pótdíj törlése iránti kérelmet a pótdíj megállapításának napját követő 5 napos jogvesztő határidőn belül kell a Városőrséghez benyújtani. A kérelemhez mellékelni kell:

a) a kérelemben megjelölt időpontra vonatkozó mobiltelefonos parkolási díjfizetést igazoló sms ID számát, továbbá a mobiltelefon számát, amelyről a mobiltelefonos parkolást indították,

b) a fizetési felszólítást.

36. § (1) A 32. §-35. §-okban meghatározottakon kívüli, a pótdíjjal kapcsolatos - a felszólításnak a jármű szélvédőjén történt elhelyezését követő 8 napos jogvesztő határidőn belül benyújtott - panaszt, továbbá a parkolási rendszerrel, szolgáltatással kapcsolatos észrevételek, panaszok írásban, postai úton illetve személyesen nyújthatók be a Polgármesternek.

(2) Az (1) bekezdés szerinti észrevételt, panaszt a Polgármester bírálja el, erről írásban az ügyfelet értesíti. Ha az észrevétel megalapozott, annak helyt ad és a megállapított pótdíjat törli.

37. § A pótdíj törlése esetén a befizetett összeget az Önkormányzat 8 napon belül átutalja a befizető által megadott bankszámlaszámra.

14. A várakozóhely rendeltetésétől eltérő célú használata

38. § (1) A Polgármester a rendelet hatálya alá tartozó várakozóhelyek esetében – kérelemre – engedélyezheti a várakozási területeknek nem a rendelet szerinti várakozási célból történő használatát díjfizetés ellenében, amennyiben a használat nem akadályozza nagymértékben Siófok városában a parkolást.

(2) Az (1) bekezdés szerinti esetben a használat díjának napi összege az érintett fizető várakozási területen elfoglalt várakozóhely száma szerinti személygépkocsira vonatkozó, havi parkoló-bérlet díjának harmincad része.

(3) A Polgármester a városban történő eseti rendezvények idejére – kérelemre - engedélyezheti az érintett várakozási területek, vagy annak egy részének díjfizetési mentességét, amennyiben a rendezvényt a Képviselő-testület támogatja.

15. Záró rendelkezések

39. § A Hivatal Közgazdasági Osztálya évente tájékoztatást ad a Képviselő-testületnek a Kt.-ben előírt, a várakozási díjakból és pótdíjakból eredő bevételekre és azok felhasználására vonatkozó nyilvántartási és közzétételi kötelezettség teljesítéséről.

40. § (1) E rendelet 2018. június 1. napján lép hatályba.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Siófok Város Önkormányzatának a parkolás szabályozásáról és a várakozás rendjéről szóló 14/2011. (V.13.) számú rendelete.

1. melléklet

A Siófok város tulajdonában álló várakozási területek díjövezet szerinti csoportosítása10

I. Díjövezet


Ssz.


Várakozási terület helye

Legrövidebb
parkolási idő

Várakozási terület
jellege

Üzemeltetési idő

szezonon
kívül

szezonban

1. 11

Városház tér 1. (Városháza és Termofok Kft épületének északi oldalán)
szezon: 05.15 - 09.15 –ig
Városház tér 2. (Tanácsház u. 1-3, Sió u. 19-21., Termofok-Sió Kft. épületek által határolt közterület Hrsz.: 6296)
szezon: 05.15 - 09.15 –ig

15 perc


éves

hétfő- péntek 7.00- 18.00 óráig

7.00-
20.00 óráig

2.

Fő u. 182. (Fő tér és Széchenyi u. között)
szezon: 05.15 – 09.15 –ig

15 perc


éves

hétfő- péntek
7.00- 18.00 óráig

7.00-
20.00 óráig

3.

Fő u. 172/A. (ERSTE Bank előtt)
szezon: 05.15 – 09.15 –ig

15 perc


éves

hétfő- péntek 7.00- 18.00 óráig

7.00-
20.00 óráig

4.

Fő u. 43. (Zákonyi köz és Sió u. között)
szezon: 05.15 – 09.15 –ig


15 perc



éves

hétfő- péntek 7.00- 18.00 óráig

7.00-
20.00 óráig

5.

Kele u. I.(Fő u. és Tanácsház u. között)
szezon: 05.15 – 09.15 –ig


15 perc



éves

hétfő- péntek 7.00- 18.00 óráig

7.00-
20.00 óráig

6.

Millennium park (Vasútállomás előtt és a park keleti oldalán)
szezon: 05.15 – 09.15 –ig


15 perc


éves

hétfő- péntek 7.00- 18.00 óráig

7.00-
20.00 óráig

7.

Hajóállomás (Mártírok útja 6753.hrsz.)
szezon: 05.15 – 09.15 –ig

15 perc


szezonális

ingyenes

7.00-
24.00 óráig


8.


Hullám büfé (Petőfi sétány Glatz H. u. sarok)
szezon: 05.15 – 09.15 –ig


15 perc


szezonális


ingyenes


7.00-
24.00 óráig

9.

Porecs tér
szezon: 05.15 – 09.15 –ig

15 perc


szezonális

ingyenes

7.00-
24.00 óráig

II. Díjövezet


Ssz.


Várakozási terület helye

Legrövidebb
parkolási idő

Várakozási terület
jellege

Üzemeltetési idő

szezonon
kívül

szezonban

1.

Sió utca (Fő u.-Szűcs u. között)
szezon: 05.15 - 09.15 –ig

15 perc


éves

hétfő- péntek 7.00- 18.00 óráig

7.00- 24.00 óráig

2.

Budai Nagy Antal utca
szezon: 05.15 - 09.15 –ig

15 perc


éves

hétfő- péntek 7.00- 18.00 óráig

7.00-
20.00 óráig

3.

Fő u. déli járda (Régi gyógyszertártól keleti irányban)
szezon: 05.15 – 09.15 –ig

15 perc


éves

hétfő- péntek 7.00- 18.00 óráig

7.00-
20.00 óráig

4.

Fő u. 188 – 196/A. között (Széchenyi utcától keleti irányban)
szezon: 05.15 – 09.15 –ig

15 perc


éves

hétfő- péntek 7.00- 18.00 óráig

7.00-
20.00 óráig

5.

Fő u. 47-53. (48 lakásos társasház mögött)
szezon: 05.15 – 09.15 –ig

15 perc


éves

hétfő- péntek
7.00- 18.00 óráig

7.00-
20.00 óráig

6.

Sió utca-Sorház utca sarok
szezon: 05.15 – 09.15 –ig

15 perc


éves

hétfő- péntek
7.00- 18.00 óráig

7.00-
20.00 óráig

7.

Kele u. II. (Tanácsház u. és Sorház u. között)
szezon: 05.15 – 09.15 –ig


15 perc



éves

hétfő- péntek 7.00- 18.00 óráig

7.00-
20.00 óráig

8.

Mártírok útja Hrsz.6629 (Sió part)
szezon: 05.15 – 09.15 –ig


15 perc


éves

hétfő- péntek 7.00- 18.00 óráig

7.00-
20.00 óráig

9.

Pannónia udvar (Fő u. 6482/6. hrsz.)
szezon: 05.15 – 09.15 –ig

15 perc

éves

hétfő- péntek 7.00- 18.00 óráig

7.00-
20.00 óráig

10.

Vámház utca (Vásárcsarnok és Megacity üzletház előtt)
szezon: 05.15 -09.15 –ig


15 perc



éves

hétfő- péntek
7.00- 18.00 óráig

7.00-
20.00 óráig

11.

Kinizsi utca (Petőfi sétány és Mátyás király u. között)
szezon: 05.15 – 09.15 ig

15 perc


szezonális


ingyenes

7.00-
24.00 óráig

12.

Petőfi sétány (Kinizsi u. és Táncsics M. u. között)
szezon: 05.15 – 09.15 –ig

15 perc


szezonális


ingyenes

7.00-
24.00 óráig

13.

Szent István sétány
szezon: 05.15 – 09.15 –ig

15 perc


szezonális

ingyenes

7.00-
24.00 óráig

14.

Beszédes stny. (4235.hrsz)
szezon: 05.15 – 09.15 –ig


15 perc



szezonális


ingyenes

7.00-
20.00 óráig

15.

Tamási Áron utca (3778/30.hrsz)
szezon: 05.15 – 09.15 –ig

15 perc

szezonális

ingyenes

7.00-
20.00 óráig

16.

Garay János utca (3778/22.hrsz)
szezon: 05.15 – 09.15 –ig

15 perc

szezonális

ingyenes

7.00-
20.00 óráig


17.

Lóczy Lajos utca (3778/26.hrsz)
szezon: 05.15 – 09.15 –ig


15 perc



szezonális


ingyenes

7.00-
20.00 óráig


18.

Vass Gereben utca (3778/19.hrsz)
szezon: 05.15 – 09.15 –ig


15 perc


szezonális


ingyenes

7.00-
20.00 óráig


19.

Berzsenyi Dániel utca (3778/5.hrsz)
szezon: 05.15 – 09.15 –ig


15 perc



szezonális


ingyenes

7.00-
20.00 óráig

20.

Bethlen Gábor utca
(6974.hrsz)
szezon: 05.15 – 09.15 –ig

15 perc

szezonális

ingyenes

7.00-
20.00 óráig

2. melléklet a 16/2018. (VI.01.) önkormányzati rendelethez

A Siófok város tulajdonában álló, a Balaton-parti Kft. részére üzemeltetésre átadott várakozási területek:

1. Szent László utca keleti végén (Galérius Fürdő) kialakított fizető parkolók

3. melléklet

1. Várakozási díjak: (bruttó árak)12
Gépjármű típusa Óradíj szezonban Óradíj szezonon kívül
-------------------------------------------------------------------------------------------------

I. Díjövezet

Személygépkocsi 480,- Ft 360,- Ft
Autóbusz 1.200,- Ft 600,- Ft

II. Díjövezet

Személygépkocsi 360,- Ft 200,- Ft
Autóbusz 1.200,- Ft 600,- Ft

2. Parkoló-bérlet árak

PARKOLÓ-BÉRLET ÁRAK


TELJES ÁRÚ BÉRLET


SIÓFOK KÁRTYA KEDVEZMÉNNYEL

Érvényesség

Díj

Érvényesség

Díj

Éves bérlet
(1 év)

80 000,- Ft+áfa

Éves bérlet
(1 év)

16 000,- Ft+áfa


Bérlet (1 hónap)

szezonban

12 000,- Ft+áfa


Bérlet (1 hónap)

szezonban

2 400,- Ft+áfa

szezonon kívül

10 000,- Ft+áfa

szezonon kívül

2 000,- Ft+áfa

Bérlet (4 hónap)

szezonra

45 000,- Ft+áfa

Bérlet (4 hónap)

szezonra

9 000,- Ft+áfa

Bérlet (8 hónap)

szezonon kívül

60 000,-
Ft +áfa

Bérlet (8 hónap)

szezonon kívül

12 000,- Ft+áfa

Heti bérlet
(7 nap)

szezonban

4 000,- Ft+áfa

Heti bérlet
(7 nap)

szezonban

800,- Ft+áfa

szezonon kívül

3 500,- Ft+áfa

szezonon kívül

700,- Ft+áfa

3. A Városház tér várakozási terület fizető parkolóhelyeinek kedvezményes igénybevételére vonatkozó díj

Kedvezményes éves parkoló bérlet

Díja

Városház tér fizető parkolóhelyeinek igénybevételére


1 500,- Ft+ÁFA/lakás/gépkocsi

4. A pótdíjfizetési felszólítás kihelyezését követő 30 napon túl a pótdíj kivetését eredményező mulasztásról készült felvétel bemutatási díja nettó 1 200.- Ft.

4. melléklet

1. PARKOLÓ KÁRTYA13

Parkolójegy_MOD_VEGLEGES

2. Siófokon székhellyel vagy telephellyel rendelkező gazdasági társaság részére egyedileg legyártott parkoló kártya díja:

Érvényesség

Díja

Szezonban

10 000.-/hó+ÁFA

Szezonon kívül

8 000.-/hó+ÁFA

3. SZÁLLÁSHELY VENDÉG-KÁRTYA

Parkolójegy_MOD_VEGLEGES

4. Siófokon szálláshely-szolgáltatás tevékenységet folytató részére egyedileg legyártott szálláshely vendég-kártya díja: 60.000.- Ft.+ ÁFA/hó

1

Az önkormányzati rendeletet a Siófok Város Önkormányzat Képviselő-testületének 27/2021. (XI. 2.) önkormányzati rendelete 29. §-a hatályon kívül helyezte 2022. március 1. napjával. Az önkormányzati rendeletet a Siófok Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (II. 28.) önkormányzati rendelete 37. §-a hatályon kívül helyezte 2022. március 1. napjával.

2

Módosította 28/2020.(VI. 17.) ör. 1. §-a Hatályos: 2020. július 1.-jétől

3

Módosította 28/2020.(VI. 17.) ör. 2. §-a Hatályos: 2020. július 1.-jetől

4

Módosította 28/2020.(VI. 17.) ör. 3. §-a Hatályos: 2020. július 1.-jétől

5

Megállapította 28/2020.(VI. 17.) ör. 4. §-a Hatályos: 2020. július 1.-jétől

6

Megállapította 28/2020.(VI. 17.) ör. 5. §-a Hatályos: 2020. július 1.-jétől

7

Beiktatta a 28/2018. (X. 01.) önkormányzati rendelet, hatályos 2018. október 2. napjától.

8

Megállapította 30/2020.(VII. 17.) ör. 1. §-a Hatályos: 2020. augusztus 1-jétől

9

Megállapította 30/2020.(VII. 17.) ör. 1. §-a Hatályos: 2020. augusztus 1-jétől

10

Megállapította 30/2020.(VII. 17.) ör. 2. §-a Hatályos: 2020. augusztus 1.- jétől

11

Módosította: 44/2020. (X. 30.) ör. 1. §-a Hatályos: 2020. október 31.-étől

12

Megállapította 28/2020.(VI. 17.) ör. 7. §-a Hatályos: 2020. július 1.- jétől

13

Megállapította 30/2020.(VII. 17.) ör. 3. §-a Hatályos: 2020. augusztus 1.- jétől