Siófok Város Önkormányzat Képviselő-testületének 43/2005.(XII.16.) önkormányzati rendelete

a menetrendszerű helyi autóbusz-közlekedés díjáról, valamint az iskolák és tanintézetek által rendelt helyi autóbusz különjáratok díjáról

Hatályos: 2019. 12. 18- 2023. 01. 31

Siófok Város Önkormányzat Képviselő-testületének 43/2005.(XII.16.) önkormányzati rendelete

a menetrendszerű helyi autóbusz-közlekedés díjáról, valamint az iskolák és tanintézetek által rendelt helyi autóbusz különjáratok díjáról1

2019.12.18.

A rendelet hatálya

1. § E rendelet hatálya a Siófok város közigazgatási területén autóbusszal menetrendszerű személyszállítást végző, illetve az iskolák és tanintézetek megrendelésére különjáratot indító vállalkozókra terjed ki.

2. § E rendelet alkalmazásában:

a./2 vállalkozó: az a gazdasági tevékenységet folytató jogi személy, jogi személyiség nélküli gazdasági és egyéb társaság, továbbá a természetes személy, akivel Siófok Város Önkormányzata a menetrendszerű helyi közlekedési tevékenység ellátására szolgáltatási szerződést kötött
b./ iskola és tanintézet: óvoda, általános és középiskola, diákotthon, főiskola és egyetem

Általános rendelkezés

3. § Az autóbusszal menetrendszerű személyszállítást végző vállalkozó -a tevékenységéhez előírt jogszabályi feltételeken túl- köteles a Siófoki Közös Önkormányzati Hivatalnak3 bejelenteni az általa indított járatok útvonalát és menetrendjét, valamint az abban bekövetkező változásokat.

A menetrend szerinti közlekedés díjai

4. § (1) A képviselő-testület a menetrendszerű helyi autóbusz-közlekedés legmagasabb díjait az alábbiak szerint állapítja meg4:

vonaljegy 200,- Ft
összvonalas havi bérletjegy 3 700,- Ft
összvonalas félhavi bérletjegy 2 050,- Ft
arcképnélküli összvonalas bérletjegy 8 500,- Ft
tanuló és nyugdíjas bérletjegy 1 270,- Ft
heti bérlet 1 850,- Ft
Fenti díjtételek ÁFA-t tartalmaznak.
(2) 5 A különleges igényeket kielégítő betűjelzéses helyi autóbuszjáratokon (idényjáratok, fürdőjáratok, temetői járatok, alkalmi rendezvényekhez közlekedő járatok) alkalmazható legmagasabb díjak:
- ha a járat útvonala az 5 km-t nem haladja meg: 200,- Ft
- ha a járat útvonala az 5 km-t meghaladja: 2 x 200,- Ft
A fenti díjtételek ÁFA-t tartalmaznak.
(3) A havi bérletek árának figyelembe vételével negyedéves és éves bérlet is kiadható.

Áralkalmazási feltételek

5. § (1) A havi, negyedéves és éves bérletjegyek a naptári hónap, negyedév, vagy az év első napja 00 órától az adott időszakot követő hónap 5-én 24,00 óráig érvényesek. Az egyvonalas és az összvonalas első félhavi bérletjegyek a naptári hónap 1. napja 00 órától a naptári hónap 15-én 24,00 óráig érvényesek, a második félhavi bérletjegyek a naptári hónap 16-án 00 órától a naptári hónap utolsó napja 24,00 óráig érvényesek.

(2)6 Az arcképes havi bérletek, a 8/A. §-ban meghatározott utazási támogatás kivételével, tárgyhó 15-én pénztárzárásig 50 %-os árban visszaválthatók.

(3)7

(4) A havi bérlet érvényesség kezdete előtt teljesáru, illetve a tárgyhó 15-ig történő 50 %-os visszaváltásának kezelési díja 50 Ft. A félhavi bérlet érvényesség kezdete előtt teljesárú visszatérítésének kezelési díja 50 Ft.
A hosszabb időtartamra (negyedév, év) szóló bérletjegyek visszatérítése esetén a meg nem kezdett hónapokra eső díj teljesáru, valamint a megkezdett hónap 15-ig történő 50 %-os visszatérítésének kezelési díja 50 Ft. A kezelési díjak az ÁFA-t tartalmazzák.8
(5) A kutyaszállítás díja azonos a vonaljegy árával. A vakvezető és rendőrségi kutya szállítása díjtalan.
(6) 9 A kézipoggyász fuvarozásra vonatkozó egyéb feltételeket a vállalkozó – honlapján közzétett – hatályos Üzletszabályzata és annak mellékletét képező díjszabás tartalmazza

6. § (1) A megállapított viteldíjon felül 2.500 Ft pótdíjat köteles fizetni az,

a./ aki csomagként, kézipoggyászként nem szállítható tárgyat visz be az autóbuszba,
b./ aki a járművet poggyászával, ruhájával vagy más módon beszennyezi.10
(2) 3.500 Ft pótdíjat köteles fizetni az, aki
a./ jegy nélkül, érvénytelen utazási igazolvánnyal kíséreli meg az utazást, illetve valamilyen kedvezményt jogosulatlanul vesz igénybe,
b./ olyan bérlettel kíséreli meg az utazást, amelyre az igazolvány száma nincs tintával, olvashatóan rávezetve,
c./ kutyát érvényes vonaljegy nélkül szállít.11
(3) 5.000 Ft pótdjat fizet az, aki az (1) és (2) bekezdésben meghatározott fizetési kötelezettségének 8 napon belül nem tesz eleget.
(4) Amennyiben az utas érvényes bérlettel rendelkezik, de azt a jegyellenőrzésnél felmutatni nem tudja, 48 óra, illetve 2 munkanapon belül a vállalkozó által kijelölt helyen történő bemutatása esetén mentesül a pótdíj fizetése alól, de 200 Ft bérlet bemutatási díjat köteles fizetni.
(5) A pótdíjak, valamint a bérletbemutatás díja ÁFA-t nem tartalmaz.

Az iskolák és tanintézetek által rendelt helyi autóbusz különjáratok

díja és áralkalmazási feltételei

7. § A legnagyobb és az autóbusz típusától függően12:

IKARUSZ 255, 256.50, IKARUSZ 395, 415
260, 266 256.44, E 94 tip.
Scania-Nabi, Credo tip.
km díjtétel: 300 Ft/km 380 Ft/km
óradíj: 4 500 Ft/óra 5 700 Ft/óra
legcsekélyebb díj: 22 500 Ft 28 500 Ft/óra
Fenti díjtételek az ÁFA-t tartalmazzák. *

8. § (1) A díjszámítás módja:

A legfeljebb 72 órai időtartamú különjáratok díjának megállapítása vagylagos díjszámítással történik oly módon, hogy az autóbuszok által (garázstól, illetve telephelytől garázsig, illetve telephelyig) megtett km teljesítményt meg kell szorozni a megfelelő csoportba tartozó km díjtétellel, továbbá az autóbuszok igénybevételi idejét (az autóbusznak a garázstól, illetve telephelytől való indulási idejétől a garázsba, illetve telephelyre való érkezésig eltelt idő) meg kell szorozni az óradíj tétellel és az így nyert szorzatok közül a magasabbik lesz a fizetendő díj. A díj felszámítása szempontjából minden megkezdett km teljes km-nek és minden megkezdett óra teljes órának számít.
(2) A különjárati autóbuszon a tanintézetek tanulói (hallgatói), a tanulók kíséretét ellátó pedagógusok és autóbuszonként legfeljebb 3 fő kísérő szülő utazhat.

8/A. §13 (1)14 Ingyenes havi autóbuszbérlet (a továbbiakban: utazási támogatás) iránti kérelmet nyújthat be, kizárólag helyi tömegközlekedési eszköz igénybevételéhez, a siófoki lakóhellyel rendelkező anya vagy apa, aki saját háztartásában 3. életévét még be nem töltött gyermeket nevel.

(2) Az utazási támogatás megállapítható egy hónapra, vagy meghatározott időtartamra, legkésőbb tárgyév december 31. napjáig, de legfeljebb a gyermek 3. életéve betöltése hónapja utolsó napjáig. Az utazási támogatás kizárólag havi bérlet formájában nyújtható.

(3)15 Az utazási támogatás iránti kérelmet úgy kell benyújtani, hogy az a kérelmezett hónap(ok) (a továbbiakban: tárgyhó) előtti hónap 24. napjáig, amennyiben az nem munkanap az azt megelőző munkanapig, ügyfélfogadási időben beérkezzen a Siófoki Közös Önkormányzati Hivatal ügyfélszolgálatára. Az utazási támogatás iránti kérelemhez csatolni kell az anya vagy az apa, valamint a gyermek lakcímkártyájának, és a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolati példányát. A kérelem elbírálására átruházott hatáskörben a polgármester jogosult.

(4)16 Az utazási támogatás tárgyhó első három munkanapján ügyfélfogadási időben vehető át a Siófoki Közös Önkormányzati Hivatal ügyfélszolgálatán. Az utazási támogatás fényképes bérletigazolvánnyal együtt érvényes, mely kiváltása az utazási támogatásra jogosult kötelezettsége. Az utazási támogatás átvételére meghatározott határidő elmulasztása esetén a tárgyhavi utazási támogatás kiadására nem kerül sor.

(5)17 Az utazási támogatás iránti kérelem a rendelet 1. mellékletét képezi.

Távolsági autóbuszok helyi tömegközlekedésben való részvétele

9. § A menetrend szerinti távolsági autóbuszjáratokon a város közigazgatási határán belül is a távolsági autóbusz közlekedésre megállapított díjtételek az irányadók.

A vállalkozó kizárólag a távolsági járatokra váltott, vagy azokra is érvényesített bérletjegyeket köteles elfogadni.

Záró rendelkezések

10. § Autóbusszal menetrendszerű személyszállítást végző vállalkozók kötelesek a menetjegyeken és bérleteken feltüntetni, hogy azok az ÁFA-t is tartalmazzák.

11. § (1) Ez a rendelet 2006. január 1. napján lép hatályba.

Hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a 24/1992. (XII. 17.), a 39/1995. (XII. 21.), a 28/1998. (XII. 23.), a 6/2003. (I. 31.), a 21/2004. (VI. 30.) és az 1/2005. (I. 28.) sz. rendeletekkel módosított 1/1991. (II. 28.) sz. rendelet.
(2) Az új jegyek és bérletek nyomdai előállításáig a menetjegyek és bérletjegyek felülbélyegzéssel kerülhetnek forgalomba.
(3) A fizetendő díjakat a vállalkozó köteles a járműben kifüggeszteni.
(4) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

1. melléklet

K É R E L E M

utazási támogatás igényléséhez

Alulírott……………………………………………………………………..an:…………………………………………………………szül.hely, idő:……………………………………… szem.az.ig.okm.azonosító:…………………………………………....lakóhely: …….………………………………szám alatti lakos nyilatkozom, hogy 3. életévét még be nem töltött gyermekemet saját háztartásomban nevelem.
3 év alatti gyermekem személyes adatai: (Amennyiben több 3 év alatti gyermeket nevel háztartásában, elegendő a legfiatalabb gyermekéről nyilatkozatot tennie.)
név:……………………….………………………………………………….
an.:……………………….……………………………………………………
szül. hely, idő:………………………………………………………………...
lakcím:…………………………………………………………………………
Az utazási támogatást 2014. évben a következő hónapra/hónapokra kérem: ……………………………………………………………………………………………………………
A kérelmemhez csatolásra került:

1. az anya, vagy az apa lakcímkártyájának fénymásolata

2. a gyermek lakcímkártyájának fénymásolata

3. a gyermek születési anyakönyvi kivonatának fénymásolata

Tudomásul veszem, hogy az utazási támogatást (ingyenes havi helyi autóbuszbérletet) minden hónap első három munkanapján ügyfélfogadási időben vehetem át, amennyiben a meghatározott határidőt elmulasztom úgy utazási támogatás a tárgyhóra részemre nem adható.

Tudomásul veszem, hogy háztartásonként 1 db utazási támogatás igényelhető vagy az anya vagy pedig az apa által, függetlenül attól, hogy a közös háztartásban hány fő 3 évesnél fiatalabb gyermeket nevelek, mivel a támogatás a gyermekre/gyermekekre tekintettel jár.

Elfogadom, hogy az ingyenes helyi autóbuszbérlet fényképes bérletigazolvánnyal együtt érvényes, melynek kiváltásával járó kötelezettség és költség a kérelmezőt terheli.

Siófok, 2014. ………………….. hó ……………… nap

….……………………………………………………….
kérelmező

____________________________________________________________________________
A 43/2005.(XII.16.) számú Siófok Város Önkormányzata rendeletének 8/A. § (3) bekezdésében átruházott hatáskörben eljárva

a kérelemnek helyt adok.

a kérelmet elutasítom.

Siófok, 2014. ………………….. hó ……………… nap

….……………………………………………………….
Dr. Balázs Árpád
Polgármester

1

Az önkormányzati rendeletet a Siófok Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2022. (XII. 5.) önkormányzati rendelete 10. §-a hatályon kívül helyezte 2023. február 1. napjával.

2

Módosította: 23/2019. (XII. 17.) ör. 1. § (1) bekezdése Hatályos: 2019. december 18-tól

3

Módosította az 5/2014. (III. 07.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2014. március 8-ától.

4

Módosította a 39/2011.(XII.16.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2012. január 1-jétől.

5

Módosította a 17/2015. (VIII. 05.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2015. augusztus 6-ától.

6

Módosította az 5/2014. (III. 07.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2014. március 8-ától.

7

Hatályon kívül helyezte a 17/2015. (VIII. 05.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan 2015. augusztus 7-étől.

8

Módosította a 39/2009. (XII. 15.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2010. január 1-jétől.

9

Módosította: 23/2019. (XII. 17.) ör. 1. § (2) bekezdése Hatályos: 2019. december 18-tól

10

Módosította a 39/2009. (XII. 15.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2010. január 1-jétől.

11

Módosította a 39/2009. (XII. 15.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2010. január 1-jétől.

12

Módosította a 39/2009. (XII. 15.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2010. január 1-jétől.

13

Beiktatta a 2/2014. (II. 7.) önkormányzati rendelet, hatályos 2014. február 8. napjától.

14

Módosította az 5/2014. (III. 07.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2014. március 8-ától.

15

Módosította az 5/2014. (III. 07.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2014. március 8-ától.

16

Módosította az 5/2014. (III. 07.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2014. március 8-ától.

17

Beiktatta az 5/2014. (III. 07.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2014. március 8-ától.