Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 18/2019. (X.25.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról

Hatályos: 2020. 12. 17- 2021. 12. 31

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 18/2019. (X.25.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésben meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. § (1) Az önkormányzat hivatalos megnevezése: Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, székhelye: Szeged, Széchenyi tér 10.

(2) Az önkormányzat tisztségviselői:

  • a) polgármester
  • b) várospolitikai alpolgármester
  • c) gazdasági alpolgármester
  • d) városfejlesztési alpolgármester

(3) Szeged város hivatalos honlapja: www.szegedvaros.hu

2. § Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése (továbbiakban: Közgyűlés) a helyi közügyekben demokratikus módon, széles körű nyilvánosságot teremtve kifejezi és megvalósítja a helyi közakaratot. Ennek megfelelően önkormányzati döntést a Közgyűlés, illetőleg helyi népszavazás hozhat. A Közgyűlés törvényben meghatározott körben a bizottságát, a részönkormányzat testületét, a települési nemzetiségi önkormányzat testületét, a társulását, a polgármestert és a jegyzőt önkormányzati döntési jogkörrel láthatja el.

3. § A Közgyűlés illetékessége Szeged közigazgatási területére terjed ki.

4. § Szeged város jelképeit külön rendelet szabályozza.

5. § A Közgyűlés bélyegzőjén Szeged város címere szerepel "Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése Szeged" felirattal. A polgármester kör alakú bélyegzőjén Magyarország hivatalos címere szerepel "Szeged Város Polgármestere" felirattal. A Polgármesteri Hivatal kör alakú bélyegzőjén Magyarország hivatalos címere szerepel "Szeged Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala" felirattal.

II. FEJEZET A KÖZGYŰLÉS

6. § A Közgyűlés tagjainak száma 29 fő, a polgármesteren kívül 20 főt egyéni választókerületben választanak, 8 fő kompenzációs listáról kap mandátumot.

A KÖZGYŰLÉS FELADATA ÉS HATÁSKÖRE

8. § (1) Az átruházott hatásköröket a címzettek nem ruházhatják tovább, azok gyakorlásáról kötelesek - az önkormányzati hatósági ügyek kivételével - a Közgyűlésnek félévenként beszámolni.

(2) Az önkormányzati hatósági ügyek intézésének tapasztalatairól a hatáskör címzettje évente egy alkalommal köteles tájékoztatni a Közgyűlést.

(3) A lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról a végrehajtásért felelős a határidő lejártát követő rendes ülésen köteles beszámolni.

9. § A polgármester az önkormányzat nevében a kölcsönös érdekek alapján együttműködhet és megállapodást köthet más hazai helyi önkormányzatokkal, intézményekkel, szervekkel, melyről a Közgyűlést tájékoztatja.

A KÖZGYŰLÉS MUNKATERVE, ÜLÉSEI

10. § (1) A Közgyűlés üléseit munkaterv szerint tartja. A munkatervet a polgármester állítja össze és terjeszti a Közgyűlés elé.

(2) A munkaterv elkészítéséhez javaslatot tehet

  • a) tisztségviselő,
  • b) képviselőcsoport vezetője,
  • c) bizottság,
  • d) jegyző,
  • e) képviselő,
  • f) közszolgáltatást végző szerv vezetője,
  • g) az önkormányzat által alapított intézmény, társaság vezetője,
  • h) települési nemzetiségi önkormányzat elnöke.

(3) A munkatervbe fel kell venni a bizottság, illetve a megválasztott képviselők több mint negyede által javasolt előterjesztést.

(4) A munkatervnek tartalmaznia kell

  • a) a hónap megjelölésével az ülések tervezett időpontját,
  • b) a napirend tárgyát, előterjesztőjét.

A KÖZGYŰLÉS ÜLÉSE ÉS ÖSSZEHÍVÁSÁNAK RENDJE

11. § (1) A Közgyűlés alakuló, rendes, rendkívüli és ünnepi ülést tart.

(2) A Közgyűlést annak elnöke, a polgármester hívja össze és vezeti az ülést.

12. § (1) Rendes ülést a Közgyűlés – július, augusztus és január hónapok kivételével – havonta főszabály szerint pénteki munkanapokon, délelőtt 9.00 órai kezdettel tart. A polgármester a soron következő ülés előzetesen tervezett időpontjáról legkésőbb az ülést megelőző 14. napon elektronikus úton, levélben értesíti a képviselőket a képviselői e-mail címeken. A polgármester meghívóval értesíti a képviselőket a tervezett ülés összehívásáról, amelyet az ülést megelőző 7. napon elektronikus úton Szeged város honlapján, továbbá a Polgármesteri Hivatal Széchenyi tér 10. sz. épülete portáján található képviselői fiókba helyezett levéllel kell megtenni. A lehetőségek figyelembe vételével az elnök kétóránként szünetet rendel el. A szavazás az elfogadott napirendek sorrendjében történik.

(2) A Közgyűlést az ülés helyének, napjának és kezdési időpontjának, továbbá a napirendi javaslat tárgyának és előterjesztőjének megnevezését tartalmazó meghívóval kell összehívni. A rendes ülésre szóló meghívó és annak nyilvános ülésen tárgyalandó mellékletei (előterjesztések és az önálló indítványok) legalább 7 nappal előbb letölthetők Szeged város hivatalos honlapjáról, míg a zárt ülésen tárgyalandó előterjesztéseket a képviselők ugyanezen időponttól kezdődően az ügyfélkapun történő bejelentkezést követően tölthetik le.

(3) A meghívóban rendelkezni kell a határozatképtelenség esetére a következő ülés időpontjáról.

13. § (1) A Közgyűlés rendkívüli ülését a polgármester hívja össze. A megválasztott képviselők negyede, az állandó bizottságok indítványára az összehívás kötelező.

(2) A rendkívüli ülés összehívására vonatkozó indítványban meg kell jelölni az ülés javasolt időpontját, napirendjét és indokait. Az indítványt a polgármesterhez címezve elektronikus úton – Szeged város hivatalos honlapján, az ügyfélkapun történő bejelentkezést követően - kell előterjeszteni. A polgármester a rendkívüli ülést az indítvány benyújtásától számított 15 napon belüli időpontra köteles összehívni.

(3) A rendkívüli ülésre szóló meghívó és annak nyilvános ülésen tárgyalandó mellékletei legalább a Közgyűlés napját megelőző 2 nappal előbb letölthetők Szeged város hivatalos honlapjáról, míg a zárt ülésen tárgyalandó előterjesztéseket a képviselők ugyanezen időponttól kezdődően az ügyfélkapun történő bejelentkezést követően tölthetik le. A rendkívüli ülés összehívásáról a képviselőket – a szokásos értesítésen túl – a képviselő által bejelentett telefonon is értesíteni kell.

(4) Halaszthatatlan esetben a Közgyűlés rendkívüli ülése összehívható a meghívó elektronikus úton történő közlésével e-mail útján és Szeged város hivatalos honlapján való közzététellel, továbbá az értesítésnek az általánostól eltérő módon, így különösen a képviselő által bejelentett telefonon, faxon, vagy sms útján való közlésével, a közlést követő napra a napirend megjelölésével.

(5) Az alakuló ülést a polgármester hívja össze a rendkívüli ülés összehívására vonatkozó szabályok megfelelő alkalmazásával.

14. § (1) A Közgyűlés időpontjáról a város lakosságát a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálati Irodáján kifüggesztett, az ülés időpontját, helyét és napirendjét tartalmazó meghívóval a polgármester értesíti.

(2) A Közgyűlés ülésének időpontjáról a meghívóval és annak mellékleteivel együtt a polgármester értesíti a Csongrád Megyei Kormányhivatal vezetőjét. A Közgyűlés további meghívottai és a sajtó képviselői a meghívót és a nyilvános ülésen tárgyalandó előterjesztéseket Szeged város hivatalos honlapjáról tölthetik le.

(3) A Közgyűlést a polgármesteri tisztség betöltetlensége, illetve a polgármester tartós akadályoztatása esetén a várospolitikai alpolgármester, akadályoztatásuk esetén a gazdasági alpolgármester, mindhármuk akadályoztatása esetén a városfejlesztési alpolgármester hívja össze. A Közgyűlést a polgármesteri és alpolgármesteri tisztség egyidejű betöltetlensége, illetve a polgármester és az alpolgármesterek tartós akadályoztatása esetén a legnagyobb létszámú képviselőcsoport vezetője, vagy – akadályoztatása esetén - helyettese hívja össze.

15. § (1) A Közgyűlés ülésére tanácskozási joggal meg kell hívni:

  • a) Szeged egyéni országgyűlési választókerületeinek képviselőit,
  • b) a város díszpolgárait,
  • c) a Szegedi Rendőrkapitányság vezetőjét,
  • d) a Csongrád Megyei Kormányhivatal vezetőjét,
  • e) a Polgármesteri Hivatal Irodavezetőit,
  • f) a települési nemzetiségi önkormányzatok elnökeit,
  • g) Szegedi Járási Hivatal vezetőjét.

(2) A tevékenységüket érintő napirendi pont tárgyalásakor tanácskozási joggal meg kell hívni:

  • a) az Országgyűlés által elismert magyarországi egyházak helyi vezetőit,
  • b) akiket a polgármester, a Közgyűlés indokoltnak tart,
  • c) a napirend által érintett intézmények, szervezetek vezetőit,
  • d) a Szegedi Idősügyi Tanács, mint önszerveződő közösség, képviselőjét,
  • e) a Költségvetési Intézmények Érdekegyeztető Fóruma, mint önszerveződő közösség, szakszervezeti oldalának képviselőjét.

AZ ÜLÉSEK NYILVÁNOSSÁGA, ZÁRT ÜLÉS

16. § (1) A Közgyűlés zárt ülést a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény (továbbiakban Mötv.) 46. § (2) bekezdés c) pontja szerinti esetben név szerinti szavazással, minősített többséggel rendelhet el.

(2) A zárt ülésen tárgyalt napirendi ponthoz tartozó előterjesztés tartalma és a vita során elhangzottak, az előterjesztéshez kapcsolódóan keletkezett adatok – a közérdekű és a közérdekből nyilvános adatok kivételével – nem nyilvánosak.

HATÁROZATKÉPESSÉG

17. § Határozatképtelenség esetén ugyanazon napirend megtárgyalására a Közgyűlés ülését 8 napon belüli időpontra újból össze kell hívni. Erről az eredeti ülésre szóló meghívóban kell rendelkezni, új meghívót nem kell kézbesíteni.

III. FEJEZET A KÖZGYŰLÉS ELNÖKE, AZ ELNÖK JOGKÖRE

18. § (1) A polgármester akadályoztatása esetén a várospolitikai alpolgármester, akadályoztatásuk esetén a gazdasági alpolgármester, mindhármuk akadályoztatása esetén a városfejlesztési alpolgármester elnököl. A polgármesteri és az alpolgármesteri tisztségek egyidejű betöltetlensége, illetőleg tartós akadályoztatásuk esetén a Közgyűlés legnagyobb létszámú frakciójának vezetője, vagy – akadályoztatása esetén - helyettese elnököl.

(2) A polgármester az ülésvezetést - eseti jelleggel - bármely alpolgármester részére átadhatja.

19. § (1) Az elnök ülésvezetési feladatai, jogkörei:

  • a) az ülés megnyitása, berekesztése, szünet elrendelése;
  • b) határozatképesség megállapítása és annak folyamatos figyelemmel kísérése, a Közgyűlésről távol maradó képviselők előzetes bejelentéséről a Közgyűlés tájékoztatása;
  • c) napirendi javaslat előterjesztése;
  • d) az ülés vezetése, szó megadása, szó megtagadása;
  • e) szó megvonása;
  • f) az ülés rendjének biztosítása;
  • g) az ülés félbeszakítása;
  • h) a jelen rendelet rendelkezéseinek betartása, betartatása;
  • i) szavaztatás;
  • j) a szavazás eredményének megállapítása.

(2) Az elnök rendre utasíthatja azt a felszólalót, aki a tanácskozáshoz nem illő, másokat sértő kifejezést használ, a Közgyűléshez méltatlan magatartás tanúsít.

(3) Az elnök vitavezetési feladatai:

  • a) a vita megnyitása, a vita lezárása és összefoglalása,
  • b) a szavazás elrendelése,
  • c) a szavazás eredményének megállapítása.

IV. FEJEZET A KÖZGYŰLÉS ÜLÉSE, A TANÁCSKOZÁS RENDJE

20. § (1) Az ülés napirendjéről - figyelembe véve a képviselői javaslatokat - a Közgyűlés vita nélkül határoz.

(2) A Közgyűlés olyan halaszthatatlan döntést igénylő előterjesztést is napirendre vehet, melyre tekintettel a Közgyűlés rendkívüli ülése is összehívható lenne. A napirendre vétel önálló napirendi pontként történik.

(3) A Közgyűlés által meghatározott napirend sorrendjére az ülés elnöke tesz javaslatot.

(4) Olyan kérdésnek, melynek napirendre tűzését az illetékes bizottság(ok) többsége nem támogatta, a Közgyűlés napirendjére tűzése csak minősített többséggel határozható el.

(5) A jegyző köteles jelezni, ha a döntésnél vagy a testület működésében jogszabálysértést észlel. Amennyiben a jegyző észrevételt kíván tenni, a szót meg kell neki adni.

A NAPIREND ELNAPOLÁSA

21. § (1) A napirendi pont tárgyalása egy alkalommal elnapolható. A javaslat felől a Közgyűlés vita nélkül határoz.

(2) A Közgyűlés bármely napirendi ponthoz tartozó előterjesztést előzetes vagy további bizottsági tárgyalásra adhat ki.

ELŐTERJESZTŐ

22. § (1) A Közgyűlés napirendi pontjának előterjesztője

  • a) tisztségviselő,
  • b) bizottság,
  • c) tanácsnok
  • d) képviselő,
  • e) jegyző,
  • f) irodavezető,
  • g) települési nemzetiségi önkormányzat elnöke,
  • h) a polgármester által felkért más személy lehet.

(2) Az alakuló ülés napirendi pontjainak előterjesztője a polgármester.

ELŐTERJESZTÉS

23. § (1) A Közgyűlés elé kerülő előterjesztés összeállításáért annak előadója, törvényességéért a jegyző a felelős. Az előterjesztő az előkészítés során, a lehetőségekhez képest köteles megismerni és figyelembe venni a lakosság, a napirend témájában érintett szervek és szervezetek véleményét, javaslatát.

(2) Az előterjesztésnek tartalmaznia kell:

  • a) az előterjesztő megnevezését;
  • b) az előterjesztés iktatószámát;
  • c) az előterjesztés készítőjét;
  • d) az előterjesztés tárgyát;
  • e) az előzetes véleményezés megtörténtét;
  • f) a törvényességi véleményezésre bemutatás idejét;
  • g) a lehetséges döntési alternatívákat és azok jogszabályi alapját;
  • h) a döntéshez a 24. § szerinti információkat;
  • i) a határozati javaslatot, illetve a rendelet tervezetét;
  • j) a határidőt, a végrehajtásért, illetve az ellenőrzésért felelős megnevezését;

(3) Tájékoztató-jelentés határozati javaslat nélkül is előterjeszthető.

(4) Végrehajtásért felelősként a polgármester, az alpolgármester, a jegyző, a Polgármesteri Hivatal irodavezetője, a bizottság elnöke, az önkormányzat által alapított gazdasági társaság, intézmény vezetője, ellenőrzésért felelősként bizottság elnöke, vagy képviselő jelölhető meg.

(5) Az előterjesztést az ülést megelőző 14 nappal a tisztségviselőknek és a jegyzőnek meg kell küldeni. E nélkül az előterjesztés a Közgyűlésen nem tűzhető napirendre. Ez alól kivételt képeznek a személyi kérdések, hatósági ügyek, valamint az alakuló ülésen megtárgyalandó napirendek. A képviselők számára a Közgyűlést megelőző 7. nap 16.00 órától kell biztosítani az előterjesztések letölthetőségét Szeged város hivatalos honlapjáról. A képviselők a zárt ülésen tárgyalandó előterjesztéseket az ügyfélkapun történő bejelentkezést követően tölthetik le. Az előterjesztést a honlapon való közzététellel kézbesítettnek kell tekinteni.

(6) A jegyző által elkészített költségvetési rendelettervezetet a polgármester a nyújtja be a Közgyűlésnek. A Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság a költségvetési rendelettervezetet köteles soron kívül véleményezni, véleményét a többi bizottságnak és a Közgyűlésnek megküldeni. A Közgyűlés a Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság véleménye ismeretében dönt.

(7) Az önálló indítvány, a sürgősségi indítvány, az interpelláció, a felszólalás és a kérdés előterjesztésére külön szabályok vonatkoznak.

24. § (1) Amennyiben az előterjesztés rendelet módosítására irányul, akkor tartalmaznia kell legalább:

  • a) az új, tervezett rendeletet,
  • b) a hatályos rendeletet, vagy annak elektronikus úton való elérhetőségét,
  • c) indokolást, amely
    • ca) tartalmazza a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (továbbiakban: Jat.) 17. §-ában foglaltakat,
    • cb) kiemeli a hatályos rendelet és a rendelettervezet közti összes különbséget és
    • cc) azon pontok esetében, ahol a hatályos rendelet és a rendelettervezet eltérnek, bemutatja az eltérés lényegét és következményeit.

(2) Amennyiben az előterjesztés szerződés módosítására irányul, akkor tartalmaznia kell legalább

  • a) az új szerződéstervezetet,
  • b) az eredeti szerződést és esetleges módosításait,
  • c) indokolást.

(3) Amennyiben az előterjesztés valamilyen szolgáltatás díjának megváltoztatására irányul, akkor tartalmaznia kell legalább

  • a) az előterjesztésben érintett évet megelőző 3 év vonatkozó adatait és
  • b) a módosítás szükségességének indokolását.

(4) Amennyiben az előterjesztés ingatlannal kapcsolatos, akkor tartalmaznia kell legalább az ingatlant érintő jogügylet indokait

(5) Amennyiben az előterjesztés településrendezésre, környezetvédelemre, helyi építészeti örökség vagy helyi természeti területek védetté nyilvánítására, illetve annak feloldására irányul, akkor annak tartalmaznia kell a döntés megalapozását szolgáló adatokat, tényeket.

(6) Amennyiben az előterjesztés Szeged MJV pályázataira vonatkozó közgyűlési döntésekkel kapcsolatos, akkor tartalmaznia kell legalább

  • a) a pályázatok Szeged költségvetésére gyakorolt hatását és
  • b) a pályázatok megvalósulása esetén fellépő, a szegedi lakosság egyes csoportjaira vonatkozó társadalmi és környezeti hatásokat.

(7) Az (1)-(6) bekezdések alá nem tartozó előterjesztéseknek tartalmazniuk kell legalább a döntési javaslatok indokait.

25. § (1) Az internetes rendszer tartós üzemzavara esetén a képviselő a Jegyzői Iroda Önkormányzati Csoportjánál, hivatali munkaidőben igényelheti az előterjesztések elektronikus adathordozón (DVD), legfeljebb 2 órán belül történő rendelkezésére bocsátását.

(2) A képviselő részére, a képviselői munkavégzés céljából biztosított laptop meghibásodása esetén – a javítás időtartama alatt – a Jegyzői Iroda Önkormányzati Csoportjánál, hivatali munkaidőben papír alapon is igényelhetőek az előterjesztések.

(3) Amennyiben az internetes rendszer üzemzavara már a Közgyűlést megelőző 7. nap 16.00 órakor is fennáll, akkor a képviselők részére az előterjesztéseket elektronikus adathordozón vagy papír alapon a Polgármesteri Hivatal Széchenyi tér 10. sz. épülete portáján található képviselői fiókba kell helyezni, a képviselők rövid úton történő (a képviselő által bejelentett telefonon vagy sms elérhetőségen) értesítése mellett.

ÖNÁLLÓ INDÍTVÁNY

26. § (1) A képviselő a – Közgyűlés feladat- és hatáskörébe tartozó ügyben – munkatervben nem szereplő önálló indítványt terjeszthet elő, amelynek meg kell felelnie az előterjesztésekkel szemben támasztott követelményeknek.

(2) Az önálló indítványt elektronikus úton – Szeged város hivatalos honlapjáról, az ügyfélkapun történő bejelentkezést követően - legkésőbb a Közgyűlést megelőző 14. nap 12.00 óráig lehet a polgármesterhez benyújtani. A benyújtás időpontja az az időpont, melyet Szeged város hivatalos honlapja szerver rendszere a saját óra ideje alapján rögzít és a beérkezett teljes önálló indítvány elektronikus visszaküldésével visszaigazol. Az önálló indítvány beterjesztésénél is alkalmazni kell az előterjesztésre vonatkozó szabályokat, és fel kell tüntetni, hogy mely bizottság(ok)nak kell véleményeznie.

(3) A polgármester köteles gondoskodni arról, hogy az önálló indítvány véleményezésre az illetékes bizottság elé kerüljön a benyújtást követő legközelebbi bizottsági ülésre.

(4) A véleményezésben illetékes bizottság elnöke az önálló indítványt tevőt előadóként köteles meghívni az indítványt tárgyaló bizottsági ülésre.

(5) Az önálló indítványt a polgármester a Közgyűlés meghívójában napirendi javaslatként tünteti fel, és annak mellékleteként kézbesíti.

(6) Az internetes rendszer üzemzavara esetén a képviselő az önálló képviselői indítványt papír alapon is benyújthatja a polgármesternek, legkésőbb a (2) bekezdésben meghatározott határidőt követő első munkanap 9.00 óráig.

(7) A képviselő a részére, a képviselői munkavégzés céljából biztosított laptop meghibásodása esetén – a javítás időtartama alatt – a Jegyzői Iroda Önkormányzati Csoportjánál rendszeresített számítógépen, hivatali munkaidőben, a (2) bekezdés szerinti határidőig, elektronikus úton nyújthatja be az önálló indítványt.

INTERPELLÁCIÓ, KÉRDÉS

27. § (1) A képviselő a polgármesterhez, (alpolgármesterekhez), a jegyzőhöz, a bizottság elnökéhez, tanácsnokhoz önkormányzati ügyekben magyarázat kérése céljából interpellációt intézhet. Amennyiben a képviselő az ülés napját megelőző 4. munkanap 15 óra 30 percig a polgármesternél az interpellációt a (2) bekezdés szerinti módon és tartalommal benyújtja, úgy az interpelláció Szeged város honlapjáról való letölthetőségét biztosítani kell legkésőbb a benyújtást követő első munkanapon, és arra az ülésen választ kell adni. A válaszadás elhalasztását a Közgyűlés engedélyezheti, a válaszadás határidejének megjelölésével.

(2) Az interpellációt elektronikus úton – Szeged város hivatalos honlapjáról, az ügyfélkapun történő bejelentkezést követően – kell benyújtani, melynek tartalmaznia kell:

  • a) a képviselő nevét,
  • b) azt a személyt, akihez az interpelláció irányul,
  • c) a képviselő kérdésének tárgyát, a kérdés részletes leírását és indoklását.

(3) A benyújtás időpontja az az időpont, amelyet Szeged város hivatalos honlapja szerver rendszere a saját óra ideje alapján rögzít és a beérkezett teljes interpelláció elektronikus visszaküldésével visszaigazol.

(4) Ha a képviselő az interpellációt a Közgyűlésen szóban is ismertetni kívánja, e szándékát az interpelláció benyújtásával egyidejűleg az ülés elnöke felé írásban kell jeleznie, az interpelláció tárgyának és az interpellálandó személyének megjelölésével. A szóban előadott interpelláció tartama legfeljebb 3 perc lehet, az interpellációk számától függetlenül.

(5) A Közgyűlésen szóban csak a határidőben a (2)-(3) bekezdés szerinti módon és az ott meghatározott tartalmi feltételeknek megfelelően benyújtott interpelláció ismertethető. Ha a határidőben benyújtott interpelláció szóbeli előadhatósága kérdésében vita van, úgy arról a Közgyűlés dönt.

(6) A nem határidőben benyújtott interpelláció a Közgyűlés soron következő ülésén akkor ismertethető szóban, amennyiben az a (2) bekezdés tartalmi feltételeinek megfelel.

(7) Az internetes rendszer üzemzavara esetén a képviselő az interpellációt és annak szóban történő ismertetésére vonatkozó szándékát papír alapon is benyújthatja a polgármesternek, legkésőbb a Közgyűlést megelőző 3. napon, hivatali munkaidőben.

(8) A képviselő a részére, a képviselői munkavégzés céljából biztosított laptop meghibásodása esetén – a javítás időtartama alatt – a Jegyzői Iroda Önkormányzati Csoportjánál rendszeresített számítógépen, hivatali munkaidőben, az (1) bekezdés szerinti határidőig, elektronikus úton nyújthatja be az interpellációt.

28. § A polgármester biztosítja az interpelláció nyilvántartásba-vételét és az interpelláció címzettjéhez történő eljuttatását.

29. § Ha a képviselő az interpellációt Közgyűlésen szóban nem kívánja előadni, az interpellációt és a választ az interpelláció címzettje ismerteti.

30. § A válasz ismeretében az interpelláló képviselőnek 1 perces viszontválaszra van joga, amire az interpelláció címzettje nyilatkozhat ugyancsak 1 percben. Az interpellációra adott válasz elfogadásáról a képviselő nyilatkozik, amennyiben a választ nem fogadja el, úgy annak elfogadásáról a Közgyűlés vita nélkül határoz.

31. § Ha a Közgyűlés a választ nem fogadja el, a hatáskörébe tartozó ügyben haladéktalanul intézkedést tesz, azt a hatáskörrel rendelkező bizottság elé utalja. Az intézkedés eredményéről a következő ülésen tájékoztatást kell adni.

32. § (1) A képviselő a Közgyűlésen a polgármesterhez, az alpolgármesterekhez, a jegyzőhöz, a bizottság elnökéhez, tanácsnokhoz, az irodavezetőhöz önkormányzati ügyben felvilágosítás kérése céljából kérdést tehet fel. A kérdésre azonnal szóban, vagy a Közgyűlés hozzájárulásával 5 napon belül írásban kell válaszolni.

(2) Ha a képviselő a Közgyűlésen kérdést kíván intézni az (1) bekezdésben megjelölt személyekhez, úgy e szándékát az ülést megelőző nap 9.00 óráig az ülés elnökének elektronikus úton – Szeged város hivatalos honlapjáról, az ügyfélkapun történő bejelentkezést követően - jelzi, a kérdés tárgyának és részletes leírásának, továbbá a kérdezett személy megjelölésének közlésével. A benyújtás időpontja az az időpont, amelyet Szeged város hivatalos honlapja szerver rendszere a saját óra ideje alapján rögzít és a beérkezett teljes kérdés elektronikus visszaküldésével visszaigazol.

(3) A szóban előadott kérdés tartama legfeljebb 3 perc lehet, a feltett kérdések számától függetlenül. Kérdés esetében a képviselőnek viszontválaszra nincs joga.

(4) A Közgyűlésen csak a határidőben a (2) bekezdés szerinti módon és az ott meghatározott tartalmi feltételeknek megfelelően benyújtott kérdés ismertethető. A nem határidőben benyújtott kérdés a Közgyűlés soron következő ülésén ismertethető, ha a kérdés elektronikus úton, vagy az (5) bekezdésben meghatározott esetben papír alapon került benyújtásra és egyebekben megfelel a (2) bekezdés tartalmi előírásainak.

(5) Az internetes rendszer üzemzavara esetén a képviselő a kérdést papír alapon is benyújthatja a polgármesternek, a (2) bekezdés szerinti határidőig.

(6) A képviselő részére, a képviselői munkavégzés céljából biztosított laptop meghibásodása esetén – a javítás időtartama alatt – a Jegyzői Iroda Önkormányzati Csoportjánál rendszeresített számítógépen, hivatali munkaidőben, a (2) bekezdés szerinti határidőig, elektronikus úton nyújthatja be a kérdést.

33. § Az írásbeli válaszadás megtörténtét a soron következő Közgyűlésen be kell jelenteni.

SÜRGŐSSÉGI INDÍTVÁNY

34. § (1) A Bizottság, a tisztségviselő, a jegyző, a tanácsnok javasolhatja a Közgyűlésnek valamely, a meghívóban nem szereplő előterjesztés vagy önálló indítvány sürgősségi tárgyalását. A javaslatot indokolni kell.

(2) A Bizottság, a jegyző, a tanácsnok a sürgősségi indítványt - a sürgősség tényének indokolásával együtt - legkésőbb a Közgyűlést megelőző 3. nap 15 óra 30 percig elektronikus úton – Szeged város hivatalos honlapjáról, az ügyfélkapun történő bejelentkezést követően - nyújthatja be a polgármesterhez. A Bizottság nevében a Bizottság elnöke, alelnöke vagy a Bizottság által kijelölt tagja jogosult az indítvány benyújtására. Tisztségviselő a sürgősségi indítványt a Közgyűlést megelőző nap 15 óra 30 percig nyújthatja be. A benyújtás időpontja az az időpont, amelyet Szeged város hivatalos honlapja szerver rendszere a saját óra ideje alapján rögzít és a beérkezett teljes sürgősségi indítvány elektronikus visszaküldésével visszaigazol.

(3) A sürgősség kérdésében a Közgyűlés a napirend megállapítása során vita nélkül határoz.

(4) Ha a Közgyűlés nem ismeri el a sürgősséget, úgy az ügyet önálló indítványként, vagy rendes előterjesztésként kell a következő ülés napirendi javaslataként kezelni.

(5) Az internetes rendszer üzemzavara esetén a jogosult a sürgősségi indítványt papír alapon is benyújthatja a polgármesternek, legkésőbb a Közgyűlést megelőző 2. napon, hivatali munkaidőben.

(6) A jogosult a részére, a munkavégzés céljából biztosított laptop meghibásodása esetén – a javítás időtartama alatt – a Jegyzői Iroda Önkormányzati Csoportjánál rendszeresített számítógépen, hivatali munkaidőben, a (2) bekezdés szerinti határidőig, elektronikus úton nyújthatja be a sürgősségi indítványt.

TANÁCSKOZÁSI JOG, FELSZÓLALÁS

35. § (1) A felszólalás lehet:

  • a) napirend előtti,
  • b) napirendhez kapcsolódó,
  • c) ügyrendi,
  • d) személyes megjegyzés.

(2) A Közgyűlés ülésén a felszólalás sorrendjét a 37. § (2) bekezdés szabályainak figyelembevételével az elnök határozza meg. A meghívottak a Közgyűlés ülésén tanácskozási joggal vehetnek részt, a napirendi pontok vitájában napirendenként egy alkalommal, legfeljebb 3 percben szólalhatnak fel. Azon meghívottak, akiket valamelyik napirend tárgyalásához hívtak meg, csak a meghívásuk szerinti napirend vitájában vehetnek részt.

(3) A Közgyűlés felszólalásra adhat lehetőséget tanácskozási joggal egyébként nem rendelkező személynek is.

NAPIREND ELŐTTI FELSZÓLALÁS

36. § (1) A Közgyűlés napirendi javaslatai között nem szereplő önkormányzati ügyben napirend előtti felszólalásra képviselőcsoportonként egy képviselő a felszólalás tárgyának megjelölésével kérhet szót, melyet az ülés vezetője köteles megadni. Napirendi javaslatként szereplő előterjesztésről a napirend előtt vita nem folytatható.

(2) A felszólalás legfeljebb 3 percig tarthat.

(3) A felszólalás tárgyában vitának, reagálásnak nincs helye.

VITA

37. § (1) Az írásbeli előterjesztést és az önálló indítványt az előadó vita előtt – legfeljebb 3 percben – szóban kiegészítheti. Az előterjesztésben illetékes bizottság(ok) nevében egy képviselő legfeljebb 3 percben ismertetheti a bizottság álláspontját.

(2) A vita során a napirendhez kapcsolódó felszólalás keretében a képviselőcsoportok nevében egy-egy képviselő fejti ki véleményét az előterjesztésről. E hozzászólások időtartama – ha a felszólaló kérésére a Közgyűlés vita nélkül másképp nem határoz – egyenként 6 percnél hosszabb nem lehet. A képviselőcsoportok nevében való felszólalás tényét a felszólalás megkezdésekor közölni kell. A felszólalást követően az elnök, illetve a képviselők szólalhatnak fel, jelentkezési sorrendben. Egy felszólalás ideje 3 percnél hosszabb nem lehet.

38. § (1) Az elnök a napirenden szereplő előterjesztésekről külön-külön nyit vitát. Indokolt esetben az elnök az összefüggő előterjesztéseket egy napirendi pontban vonja össze a tárgyalás során.

(2) Tájékoztató jellegű előterjesztések felett vita nyitható.

MÓDOSÍTÓ JAVASLAT

39. § (1) Módosító javaslatokat legkésőbb az ülést megelőző 3. nap 15 óra 30 percig kell elektronikus úton – Szeged város hivatalos honlapjáról, az ügyfélkapun történő bejelentkezést követően – a polgármesternél benyújtani, míg a bizottságoknak és a tisztségviselőknek legkésőbb az ülést megelőző nap 12.00 óráig kell a polgármesternél írásban előterjeszteni és ezzel egyidejűleg a jegyzőnek törvényességi véleményezésre bemutatni. A képviselői módosító javaslat benyújtásának időpontja az az időpont, amelyet Szeged város hivatalos honlapja szerver rendszere a saját óra ideje alapján rögzít és a beérkezett teljes módosító javaslat elektronikus visszaküldésével visszaigazol.

(2) Azon napirendi pontok esetén, amikor az előterjesztést, vagy annak egy részét a képviselők számára nem kézbesítették el a Közgyűlést megelőző 7. nap 16.00 óráig, a módosítási javaslatot a képviselők a vita keretében is előterjeszthetik.

(3) Rendkívüli Közgyűlés esetén módosító javaslatot a képviselők vita keretében terjeszthetnek elő.

(4) A költségvetési egyensúly biztosítása érdekében a jegyző által elkészített és a polgármester által a Közgyűléshez benyújtott költségvetési rendelet-tervezethez, továbbá a Közgyűlés által elfogadott költségvetéshez kizárólag a jogszabályoknak megfelelő, hiányt nem keletkeztető és a költségvetési forrás megjelölését tartalmazó módosító javaslat nyújtható be olyan módon, hogy az előirányzati sorok módosítását vagy új előirányzati sor képzését a sorok csökkentésével (-) illetőleg növelésével (+) kell megjelölni.

(5) Az internetes rendszer üzemzavara esetén a képviselő a módosító javaslatot papír alapon is benyújthatja a polgármesternek legkésőbb az ülést megelőző 2. napon, hivatali munkaidőben.

(6) A képviselő a részére, a képviselői munkavégzés céljából biztosított laptop meghibásodása esetén – a javítás időtartama alatt – a Jegyzői Iroda Önkormányzati Csoportjánál rendszeresített számítógépen, hivatali munkaidőben, az (1) bekezdés szerinti határidőig, elektronikus úton nyújthatja be a módosító javaslatot.

NAPIRENDHEZ KAPCSOLÓDÓ FELSZÓLALÁS

40. § A napirendhez kapcsolódó felszólalások során a szót az ülés elnöke adja meg.

ÜGYRENDI FELSZÓLALÁS

41. § (1) Ügyrendi felszólalásnak minősül a jelen rendelet szabályainak betartásával valamint a tanácskozás lefolytatásával kapcsolatos hozzászólás.

(2) A tárgyalt napirendet érintő ügyrendi kérdésben a vita lezárása előtt bármelyik képviselő 2 percre szót kérhet és javaslatot tehet.

(3) A vita lezárását követően ügyrendi felszólalásra a frakcióvezetők jogosultak.

SZEMÉLYES MEGJEGYZÉS

42. § A polgármester a vita végén 2 perces személyes megjegyzésre egy alkalommal szót adhat annak a képviselőnek, aki a személyét érintő sértő véleményt, valótlan tényállítást vagy negatív kifejezést tartalmazó korábbi felszólalásra kíván észrevételt tenni. Ha a hozzászólás során a személyes megjegyzés feltételei már nem állnak fenn, a polgármester a szót megvonhatja.

VITA LEZÁRÁSA

43. § A vita lezárására bármelyik képviselő tehet javaslatot. A vita lezárása előtt hozzászólásra bejelentkezett képviselők a vita lezárása esetén is felszólalhatnak.

44. § (1) A vita során a jegyzőnek szót kell adni, amennyiben törvényességi észrevételt kíván tenni.

(2) A vita lezárása és összefoglalása után 3 perces hozzászólásra jogosult elsőként az előterjesztő, ezt követően bármely frakció egy képviselője és a frakcióval nem rendelkező képviselők.

V. FEJEZET A SZAVAZÁS RENDJE, HATÁROZATHOZATAL, JEGYZŐKÖNYV

45. § (1) Az előterjesztő az előterjesztését visszavonhatja. Amennyiben az előterjesztés visszavonására az ülés napirendjének megállapítása előtt kerül sor, úgy az előterjesztés nem vehető napirendre. Amennyiben az előterjesztő a vita során vonja vissza az előterjesztését, ennek engedélyezéséről a Közgyűlés határoz.

(2) A Közgyűlés az összes napirend megtárgyalását követően szünetet tart, majd ezt követően a döntést igénylő kérdésben rendeletet alkot vagy határozatot hoz. A napirendi pont megtárgyalását követően a Közgyűlés azonnali döntéshozatalra is jogosult.

(3) Az ülés elnöke az előterjesztett és a vitában elhangzott, döntést igénylő javaslatokat egyenként bocsátja szavazásra. Előbb a módosító indítványokat, majd az előterjesztésben szereplő döntési javaslatokat szavaztatja meg. Együtt előterjesztett több módosító indítvány esetén az elnök külön-külön vagy együttesen szavaztat. Ha a Közgyűlés az egymást kölcsönösen kizáró javaslatok közül valamelyiket elfogadja, a többiről ezt követően nem szavaz.

(4) Ha a Közgyűlés két vagy több előterjesztést együtt vitatott meg, a határozati javaslatok felett ez esetben is külön-külön kell szavazást elrendelni.

HATÁROZATHOZATAL

46. § A képviselők igenlő, vagy ellenszavazattal vesznek részt a szavazásban, illetőleg tartózkodnak a szavazástól. A szavazás – a titkos szavazás kivételével – szavazatszámláló gép alkalmazásával, vagy kézfelemeléssel történik.

TITKOS SZAVAZÁS

47. § (1) A Közgyűlés titkos szavazással dönt mindazon esetekben, amikor a jogszabály azt kötelező jelleggel előírja. A Közgyűlés minősített többséggel titkos szavazást rendelhet el az Mötv. 46. § (2) bekezdésben foglalt ügyekben.

(2) A titkos szavazást – az alakuló ülés kivételével - a Jogi, Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság bonyolítja le és gondoskodik a szükséges feltételek (szavazólap, urna, fülke, stb.) biztosításáról. Tájékoztatást ad a szavazás lebonyolításáról, a szavazást követően pedig megszámlálja a szavazatokat, elkészíti a szavazási jegyzőkönyvet - mely a közgyűlési jegyzőkönyv mellékletét képezi - és a szavazás eredményéről jelentést tesz a Közgyűlésnek. A szavazatarány alapja a leadott szavazatok száma. Ha titkos szavazásnál szavazategyenlőség van, a szavazást meg kell ismételni. Ismételt szavazategyenlőség esetén a javaslat elvetettnek tekintendő.

NÉV SZERINTI SZAVAZÁS

48. § (1) A Közgyűlés legalább 8 fő képviselő indítványára név szerinti szavazást tart.

(2) Név szerinti szavazás esetén a jegyző ABC sorrendben felolvassa a képviselők nevét. A képviselők a nevük elhangzását követően "igen", "nem", "tartózkodom" nyilatkozattal szavaznak. A jegyző a nyilatkozatot a névsoron feltünteti, a szavazatokat összeszámlálja és a szavazás eredményéről az elnököt tájékoztatja. A szavazás eredményét az elnök hirdeti ki. A névsort a jegyzőkönyvhöz kell csatolni.

(3) Személyi kérdésben név szerinti szavazás nem tartható.

(4) Titkos szavazás esetén név szerinti szavazás nem rendelhető el.

MINŐSÍTETT TÖBBSÉG

49. § A Közgyűlés az alpolgármestert, a tanácsnokot, a bizottságok elnökeit, alelnökeit és tagjait minősített többséggel választja meg. Minősített többség szükséges a jogszabályokban és a jelen rendeletben előírt ügyek eldöntéséhez.

JEGYZŐKÖNYV

50. § (1) A Közgyűlésről jegyzőkönyvet és hangfelvételt kell készíteni.

(2) A jegyzőkönyv az Mötv. 52. § (1) bekezdésben foglaltakon túl tartalmazza:

  • a) a napirend előtti felszólalásokat és azok lényegét;
  • b) napirendi pontonként az előadó nevét, a szóbeli kiegészítés, valamint a feltett kérdésekre adott válasz rövid tartalmát, a felszólalók nevét és hozzászólásuk minden lényeges elemét - az előterjesztett módosító vagy kiegészítő - döntési javaslatot, a szavazás módját, eredményét;
  • c) az elhangzott bejelentéseket, interpellációkat és az azokkal kapcsolatos válaszokat, illetőleg határozatokat,
  • d) az elnök intézkedéseit, továbbá a Közgyűlés ülésén történt fontosabb eseményeket,
  • e) a zárt ülés elrendelését és annak feloldását.

(3) Az írásos jegyzőkönyv mellékletét képezi:

  • a) a meghívó,
  • b) a jelenléti ív,
  • c) valamennyi írásos előterjesztés, önálló képviselői indítvány,
  • d) a jegyző törvényességi észrevétele,
  • e) a név szerinti szavazásról készült névsor,
  • f) gépi szavazás esetén a szavazások eredményéről készített, a napirendi pontot, a szavazás témáját, a képviselők nevét és szavazatát is rögzítő összesítő táblázat - a zárt ülés kivételével,
  • g) a titkos szavazásról készült jegyzőkönyv.

(4) A jegyzőkönyvet mellékleteivel együtt zsinórral kell átfűzni oly módon, hogy az az okirat sérelme nélkül ne legyen megbontható. A jegyzőkönyv hátoldalán a zsinórt a Polgármesteri Hivatal bélyegzőjével ellátott záró cédulával kell rögzíteni.

51. § (1) A képviselők vagy más felszólalók a jegyzőkönyv elkészítését és aláírását követően a jegyzőnél bármikor írásban kérhetik a jegyzőkönyv kiigazítását, ha annak tartalma megítélésük szerint nem egyezik meg az általuk előadottakkal.

(2) A jegyző köteles gondoskodni arról, hogy a jegyzőkönyv az aláírását, vagy – kiigazítás esetén – a kiigazítást követő 8 napon belül Szeged város honlapjáról letölthető legyen.

52. § A jegyzőkönyv eredeti példányát a mellékletekkel együtt a jegyző kezeli, azokat évente bekötve, irattárban őrzi. A jegyzőkönyv másolati példányát a Csongrád Megyei Kormányhivatal vezetőjének felterjeszti. További egy példányt - kivéve a zárt ülésről készült jegyzőkönyveket - a Somogyi Könyvtárban kell elhelyezni.

53. § A Közgyűlés határozatait a naptári év elejétől kezdődően folyamatosan kell számozni. Megjelölése tartalmazza a határozat számát, meghozatalának idejét.

KÖZMEGHALLGATÁS

54. § (1) Kötelező közmeghallgatást tartani a munkatervben, valamint a Közgyűlés által esetenként meghatározott egyes napirendek tárgyalása előtt.

(2) A közmeghallgatás időpontját a Szegedi Tükörben, a város közszolgálati lapjában közzé kell tenni.

(3) A közmeghallgatás időpontjára és napirendjére előterjesztés formájában javaslatot a polgármester tesz, arról a Közgyűlés dönt.

(4) A közmeghallgatáson az állampolgár a nevének, lakcímének vagy egyéb értesítési címének közlését követően 3 perces időkeretben szólalhat fel. Indokolt esetben az ülésvezető ugyanazon témában és hozzászólónak ismételten szót adhat.

(5) A közmeghallgatáson elhangzott kérdésekre, javaslatokra lehetőség szerint azonnal szóban, amennyiben ez nem lehetséges, 15 napon belül írásban választ kell adni.

EGYEZTETŐ FÓRUM

55. § (1) Az Egyeztető Fórum a Közgyűlés szakmai egyeztető szerve.

(2) A Fórum tagjai: a tisztségviselők, a jegyző, a bizottsági elnökök, a tanácsnokok, valamint a képviselőcsoportok vezetői.

(3) A Fórum ülését a Közgyűlés ülését megelőző napon tartja.

(4) A Fórum pontos időpontját a Közgyűlést összehívó meghívóban kell közzétenni.

VI. FEJEZET RENDELETALKOTÁS

56. § (1) Rendeletalkotás kezdeményezésére és előkészítésére a 22. §-ban meghatározottak jogosultak.

(2) A rendelet-tervezet szakmai előkészítése a jegyző feladata.

(3) A rendelet-tervezetet írásbeli indokolással együtt kell a Közgyűlés elé terjeszteni.

(4) A Közgyűlés a rendelet-tervezet vitája előtt közmeghallgatást rendelhet el. Ebben az esetben a rendelet-tervezetet a közmeghallgatást megelőző 10 nappal nyilvánosságra kell hozni (hirdetőtábla, Szeged város hivatalos honlapja, szórólap, helyi sajtó).

57. § (1) A rendeletalkotás előkészítése során, a társadalmi egyeztetés érdekében a Közgyűlést megelőző 7. nap 16.00 órától a (2) bekezdésben foglalt kivételekkel biztosítani kell a rendelet-tervezetek letölthetőségét és véleményezhetőségét Szeged város hivatalos honlapján.

(2) Nem kell társadalmi egyeztetésre bocsátani:

  • a) az állami támogatásokról, a költségvetésről és annak végrehajtásáról szóló rendelet-tervezetet,
  • b) a helyi adókról szóló rendelet-tervezetet,
  • c) az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról szóló rendelettervezetet,
  • d) a köztisztviselők munkavégzésével és juttatásaival kapcsolatos rendelettervezetet.

(3) A rendelet-tervezet a Közgyűlést megelőző 4. nap 9.00 óráig véleményezhető az előzetesen névvel, email címmel regisztrált bármely felhasználók részéről. A regisztráció tényével a véleményező személyes adatainak kezeléséhez szükséges hozzájárulást megadottnak kell tekinteni.

(4) A vélemények a regisztrációt követően, a felhasználók által választott nevek alatt, mindenki számára látható módon jelennek meg a honlapon.

(5) A beérkező vélemények nem tartalmazhatnak a jó erkölcsbe ütköző, illetve becsület csorbítására alkalmas kifejezést és nem sérthetik senkinek a jó hírnevét. Ennek biztosítása érdekében a vélemények – szükség esetén – moderálásra kerülnek.

58. § (1) A beérkezett vélemények ismeretében az előterjesztő dönt a rendelet-tervezet esetleges módosításáról, kiegészítéséről.

(2) A rendelet-tervezetről való döntést követően a vélemények eltávolításra kerülnek Szeged város hivatalos honlapjáról.

59. § A rendelet tervezetét az ágazatilag illetékes bizottságnak véleményezni kell, a jegyző pedig köteles törvényességi szempontból megvizsgálni.

60. § (1) Az önkormányzati rendeletet az elfogadását követő 8 napon belül kell aláírni és kihirdetni. A Közgyűlés ettől rövidebb határidőt is megállapíthat. Az önkormányzati rendelet kihirdetése a Közgyűlés hivatalos lapjában történik.

(2) A rendeletek naprakész nyilvántartásáról a jegyző gondoskodik. A Közgyűlés rendeletének megjelölése: száma/kibocsátás éve (kihirdetés időpontja: hónap, nap) önkormányzati rendelet. A Közgyűlés rendeleteit naptári év elejétől kezdődően folyamatosan kell számozni.

VII. FEJEZET A KÉPVISELŐK

61. § (1) A települési képviselő köteles:

  • a) tevékenyen részt venni a Közgyűlés, valamint annak a bizottságnak a munkájában, amelynek tagja;
  • b) írásban vagy szóban a polgármesternek, illetve a bizottság elnökének bejelenteni, ha a Közgyűlésen, illetve a bizottság ülésén részt venni nem tud, vagy egyéb megbízatása teljesítésében akadályoztatva van;
  • c) a testületi ülésen, a döntést megelőzően bejelenteni a személyes érintettségét, amennyiben az ügy őt, vagy közvetlen hozzátartozóját személyesen érinti;
  • d) a vele szemben felmerült összeférhetetlenségi okot /Mötv. 36. §/ bejelenteni.
  • e) a Közgyűlés vagy bizottság megbízásából történő eljárásról a következő ülésen beszámolni.

(2) Ha a bizottság tagja a bizottság üléséről indokolatlanul, sorozatosan távol marad, úgy a bizottság javaslatot tehet a polgármesternek arra, hogy kezdeményezze a Közgyűlésnél a bizottsági tagság megszüntetését. E pontban foglalt rendelkezések, valamint az (1) bekezdésben meghatározott kötelezettségek irányadók a bizottság nem képviselő tagjaira is.

(3) Ha a települési képviselő és a bizottság nem képviselő tagja az (1) bekezdés c) pontjában foglalt bejelentési kötelezettségét elmulasztja, úgy a bejelentés elmulasztásának időpontja szerinti hónaptól kezdődően 6 hónapig az őt megillető összes juttatás 50 %-ára jogosult.

62. § (1) A képviselő - a választópolgárokkal való közvetlen és rendszeres kapcsolattartása végett - fogadóórát tarthat.

(2) A képviselő az általa képviselt közösség egészét érintő, kiemelt jelentőségű ügyben a lakosság közvetlen tájékoztatása és a döntés-előkészítésbe való bevonása, közérdekű javaslataik megismerése érdelében lakossági fórumot tart. Lakossági fórum azonos témakörben az érintett képviselők együttesen is tarthatnak.

(3) A képviselőt a tisztségviselők, a jegyző, a Polgármesteri Hivatal, az önkormányzati társaságok és intézmények vezetői, ügyintézői munkaidő alatt kötelesek fogadni.

63. § A képviselők és a nem képviselő bizottsági tagok tiszteletdíját, természetbeni juttatását külön rendelet szabályozza.

A TANÁCSNOK

64. § A Közgyűlés az önkormányzat vagyongazdálkodásának felügyeletére, a Zöld Város Program megvalósításának felügyeletére, továbbá a családpolitikai, szociálpolitikai és sport feladatok felügyeletére tanácsnokokat választ.

65. § A tanácsnokok feladatkörét a rendelet 4. számú melléklete tartalmazza.

VIII. FEJEZET A KÖZGYŰLÉS BIZOTTSÁGAI

66. § (1) A Közgyűlés döntéseinek előkészítésére, a döntések végrehajtásának szervezésére, ellenőrzésére, valamint az átruházott hatáskörben való döntéshozatalra állandó bizottságokat választ és egyes önkormányzati feladatok ellátásának időtartamára ideiglenes bizottságot választhat (a továbbiakban: bizottság).

(2) A bizottságok a Közgyűlés ülései között végzett tevékenységükről a Közgyűlésen félévenként beszámolnak.

ÁLLANDÓ BIZOTTSÁGOK

67. § (1) A Közgyűlés a következő állandó bizottságokat hozza létre:

  • a) Jogi, Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság
  • b) Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság
  • c) Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság
  • d) Foglalkoztatási, Szociális és Sportbizottság
  • e) Városüzemeltetési, Fejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság.

(2) Az állandó bizottságok képviselő és nem képviselő tagjainak száma:

  • a) Jogi, Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság 6 + 3 fő
  • b) Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság 6 + 3 fő
  • c) Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság 6 + 3 fő
  • d) Foglalkoztatási, Szociális és Sportbizottság 6 + 3 fő
  • e) Városüzemeltetési, Fejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság 6 + 3 fő

(3) A képviselő legfeljebb három állandó bizottság tagja lehet.

IDEIGLENES BIZOTTSÁG

68. § (1) Az ideiglenes bizottság feladatát, tagjainak számát, megbízatásának terjedelmét és működésének időtartamát a Közgyűlés állapítja meg.

(2) Az ideiglenes bizottság működésére a Közgyűlés vagy az ideiglenes bizottság eltérő rendelkezésének hiányában - az állandó bizottságokra vonatkozó szabályok megfelelően irányadók.

(3) Az ideiglenes bizottság elnöke csak képviselő lehet.

A BIZOTTSÁGOK FELADATAI

69. § (1) A bizottság feladatkörébe utalt ügyekben:

  • a) előkészíti a Közgyűlés döntéseit;
  • b) dönt az önkormányzati rendelettel hatáskörébe utalt ügyekben;
  • c) szervezi a Közgyűlés döntéseinek végrehajtását;
  • d) kezdeményezi valamely előterjesztés vagy indítvány sürgősségi tárgyalását;
  • e) állást foglal a Közgyűlés által meghatározott előterjesztésben foglaltakkal kapcsolatban;
  • f) ellenőrzi a Polgármesteri Hivatalnak a Közgyűlés döntéseinek előkészítésére, illetve végrehajtására irányuló munkáját;
  • g) ellátja a Közgyűlés által esetenként meghatározott feladatokat.

(2) A Bizottság által készített előterjesztés elektronikus úton történő benyújtására az elnök, az alelnök, vagy a Bizottság által kijelölt tag jogosult.

(3) Az egyes bizottságok Közgyűléstől átruházott hatásköreit a rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza.

A BIZOTTSÁGOK MŰKÖDÉSE

70. § A bizottságok működési szabályzatukat a jelen rendelet keretei között maguk határozzák meg.

71. § (1) A bizottság ülésének összehívásáról a bizottság elnöke – akadályoztatása esetén alelnöke - gondoskodik. A bizottságot a polgármester indítványára az indítvány kézhezvételétől számított 8 napon belül, vagy a bizottság tagjai egynegyedének a kérésére az indítvány kézhezvételétől számított 15 napon belül össze kell hívni. A bizottság feladatkörébe tartozó ügy megtárgyalására indítványt tehet: tisztségviselő, jegyző, bizottság, tanácsnok, képviselő, bizottság nem képviselő tagja.

(2) A napirendre vonatkozó írásos indítványt az indítványozó a bizottság ügyviteli titkára útján juttatja el a bizottság elnökének.

(3) A bizottsági tagok számára a bizottsági ülést megelőzően legalább 3 nappal kell biztosítani az ülés meghívójának és a nyílt ülésen tárgyalandó előterjesztéseinek letölthetőségét Szeged város hivatalos honlapjáról. A zárt ülésen tárgyalandó előterjesztéseket az ügyfélkapun történő bejelentkezést követően tölthetik le a bizottság tagjai. Tisztségviselő a bizottsági ülést megelőző napon kezdeményezheti az előterjesztés sürgősséggel történő megtárgyalását.

(4) A bizottság ülésére meg kell hívni a jegyzőt, az illetékes tisztségviselőt, a területileg illetékes képviselőt, az illetékes tanácsnokot, illetve szükség szerint a nemzetiséget érintő napirend tárgyalására a települési nemzetiségi önkormányzat elnökét, a tárgyalt ügyben érintett irodavezetőt, továbbá más érdekelteket. A bizottság elnöke az egyes napirendi pontokhoz kapcsolódóan a bizottság ülésére más érdekelteket is meghívhat, akik az adott napirend vitájában a bizottság döntése alapján szólalhatnak fel.

(5) A bizottság üléseit az elnök - távollétében az alelnök - vezeti. A bizottság képviseletét az elnök - távollétében az alelnök - látja el.

(6) A bizottság köteles a munkatervében szereplő, illetve a Közgyűlés által meghatározott feladatokat az előírt határidőre elvégezni. A bizottság a rendelkezésére bocsátott közgyűlési előterjesztést legkésőbb a Közgyűlést megelőző nap 11.00 óráig köteles megtárgyalni. A bizottsági ülést követően benyújtott sürgősségi indítványokról, illetve módosító javaslatokról a bizottság a Közgyűlés megkezdéséig foglalhat állást.

(7) A bizottságok üléseiről – a napirend közlésével – minden képviselőt értesíteni kell.

72. § A bizottság határozatképes, ha tagjainak több mint a fele, köztük a bizottság elnöke - távollétében alelnöke - jelen van.

73. § A bizottságok ügydöntő határozatot a Közgyűlés által átruházott hatáskörben, valamint saját tagjaikra nézve hoznak.

74. § A bizottságok a Polgármesteri Hivatal szervezeti egységei részére feladatot a polgármester útján állapíthatnak meg.

75. § A bizottságok a Polgármesteri Hivatal munkájának ellenőrzése során intézkedést nem tehetnek, közvetlen utasítást a Hivatal részére nem adhatnak, vagy egyéb módon nem vonhatják el a polgármesternek a Hivatal irányítására vonatkozó jogkörét. Ha a bizottság a Hivatal tevékenységében a Közgyűlés álláspontjától, céljaitól való eltérést, az önkormányzati érdek sérelmét, vagy a szükséges intézkedés elmulasztását észleli, a polgármester intézkedését kezdeményezheti.

76. § (1) A bizottság üléséről a tanácskozás lényegét és a bizottság határozatát szó szerint tartalmazó jegyzőkönyvet kell készíteni, melynek alakiságára az 50. § (4) bekezdésében foglalt előírások az irányadók. A jegyzőkönyvet a bizottság elnöke és alelnöke, egyikőjük akadályoztatása esetén a bizottságnak az ülésen részt vett tagja írja alá.

(2) A jegyzőkönyvet 8 napon belül meg kell küldeni a jegyzőnek. A jegyző a törvényesség szempontjából köteles megvizsgálni és az ülést követő 15 napon belül megküldeni a jegyzőkönyvet a Csongrád Megyei Kormányhivatal Vezetőjének, valamint biztosítani a nyílt ülés jegyzőkönyveinek Szeged város honlapjáról való letölthetőségét. A zárt ülések jegyzőkönyvei a Polgármesteri Hivatal szakirodáin az ügyviteli titkároknál tekinthetőek meg, az arra jogosultak számára.

(3) A határozatot meg kell küldeni a polgármesternek és az érdekelteknek.

77. § A bizottságok közötti hatásköri összeütközés esetén a Jogi, Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság állásfoglalását kell kezdeményezni. Amennyiben az állásfoglalással az érintett bizottság nem ért egyet, hatásköri összeütközés tárgyában a Közgyűlés dönt.

78. § A bizottságok ügyviteli feladatainak ellátásáról a jegyző útján a Polgármesteri Hivatal gondoskodik, ügyviteli titkár közreműködésével.

79. § A bizottságok iratait az ügyiratkezelésre vonatkozó szabályok szerint kell kezelni.

IX. FEJEZET KÉPVISELŐCSOPORTOK

80. § (1) A Közgyűlésben képviselettel rendelkező pártok képviselői, továbbá a pártokhoz nem tartozó képviselők tevékenységük összehangolására képviselőcsoportot (frakciót) hozhatnak létre. A képviselői csoport alakításához legalább 2 képviselő szükséges. A csoport megalakulását, vezetőjének személyét, tagjainak névsorát a Közgyűlésnek be kell jelenteni.

(2) Egy párt a Közgyűlésben csak egy frakciót alakíthat. Különböző pártokhoz, valamint a pártokhoz nem tartozó képviselők is hozhatnak létre frakciót.

X. FEJEZET TELEPÜLÉSRÉSZI ÖNKORMÁNYZAT

81. § A Közgyűlés Kiskundorozsma, Szőreg, Tápé, Gyálarét városrészekben településrészi önkormányzatot hoz létre.

82. § A településrészi önkormányzat létszáma és hivatalos megnevezése:

  • a) Szeged-Kiskundorozsma Településrészi Önkormányzata, 9 fő
  • b) Szeged-Szőreg Településrészi Önkormányzata, 7 fő
  • c) Szeged-Tápé Településrészi Önkormányzata, 7 fő
  • d) Szeged-Gyálarét Településrészi Önkormányzata, 5 fő.

83. § (1) A települési részönkormányzat vezetője a településrészen egyéni választókerületben megválasztott önkormányzati képviselő lehet.

(2) A településrészi önkormányzat tagjai: a településrészen lévő egyéni választókerületben megválasztott önkormányzati képviselő(k) és a választópolgárok jelölése alapján más, a településrészen lakó választópolgár.

A TELEPÜLÉSRÉSZI ÖNKORMÁNYZAT VÁLASZTÁSA, ELJÁRÁSI RENDJE

84. § (1) A Közgyűlés – a polgármester előterjesztése alapján – megválasztja a településrész egyéni választókerületében megválasztott önkormányzati képviselőt, több választókerület esetén a megválasztott egyéni önkormányzati képviselők egyikét a részönkormányzat vezetőjének, valamint tagjainak a településrészen lakók által ajánlott és az ajánlást elfogadó településrészi képviselőket.

(2) A településrészi önkormányzat tagjaira a településrészen lakó választópolgárok a Polgármesteri Hivatal által biztosított ajánlóíven tehetnek javaslatot. A javaslatnak tartalmaznia kell a javaslatot tevő személyi adatait (név, születési név, személyi azonosító jel), lakóhelyét, a jelölt személy személyi adatait (név, születési név, személyi azonosító jel), lakóhelyét.

(3) Jelölt az, akire a településrészen lakó választópolgárok ajánlást tesznek és azt a jelölt elfogadja. A jelöltek közül a polgármester tesz javaslatot a településrészi önkormányzat tagjaira.

(4) A polgármester a Közgyűlés alakuló ülését követő 90 napon belül településrészenként teszi közzé a településrészi önkormányzat tagjaira vonatkozó jelölés leadásának helyét és legalább kettő időpontját. A polgármester a soron következő Közgyűlésre terjeszti elő a településrészi önkormányzat megválasztására vonatkozó javaslatát.

85. § (1) A településrészi önkormányzat megbízatása a Közgyűlés megbízatásáig tart.

(2) Ha a településrészi önkormányzat tagjának megbízatása megszűnik, a Közgyűlés a polgármester javaslatára dönt új tag megbízásáról. Abban az esetben, ha a településrészi önkormányzat tagjai több mint felének a megbízatása egyidejűleg megszűnik, a polgármester új részönkormányzati testület megválasztását kezdeményezi.

86. § (1) A településrészi önkormányzat működésének részletes szabályait az Mötv. és a jelen rendelet figyelembevételével 30 napon belül maga köteles megállapítani.

(2) A településrészi önkormányzatok működésével kapcsolatos ügyviteli feladatokat a Polgármesteri Hivatal látja el.

A TELEPÜLÉSRÉSZI ÖNKORMÁNYZAT FELADATAI

87. § (1) A településrészi önkormányzat feladatai különösen:

  • a) a településrészen lévő önkormányzati és állami szervekkel rendszeres kapcsolat tartása és folyamatos együttműködés;
  • b) közcélú önkéntes munka szervezése és összehangolása;
  • c) a településrészt érintő fontosabb fejlesztési, rendezési tervek véleményezése, megvalósításuk figyelemmel kísérése;
  • d) a részönkormányzat gyűlést tart a helyi népszavazás kiírása előtt;
  • e) véleményezi a településrész területén lévő közterületek elnevezését, hivatali kirendeltség működése esetén az ügyfélfogadási rend megállapítását.

(2) A településrészi önkormányzat vezetőjének feladatai:

  • a) összeállítja a napirendet, összehívja és vezeti a részönkormányzat üléseit;
  • b) gondoskodik az ülés jegyzőkönyvének elkészíttetéséről és a jegyzőhöz történő felterjesztéséről;
  • c) tájékoztatást ad az érintetteknek a településrész lakóit érintő szociális, vagyonkezelési, privatizációs, kulturális, oktatási és sport ügyekről, valamint a területen lévő önkormányzati intézmény létesítéséről, átszervezéséről, megszüntetéséről, nevének megállapításáról, megváltoztatásáról;
  • d) képviseli a részönkormányzatot;
  • e) a településrészi önkormányzat általa kifogásolt döntését a Közgyűlés elé terjesztheti;
  • f) ismerteti a Közgyűlés és a bizottságok ülésein a településrészi önkormányzatot érintő közgyűlési és bizottsági előterjesztésekre vonatkozó részönkormányzati véleményt.

(3) A polgármester a településrészi önkormányzatot érintő kérdésekben köteles a közgyűlési előterjesztéseket, továbbá a bizottsági elnökök jelzése esetén a bizottsági előterjesztéseket a jelen rendeletben rögzített módon kézbesíteni a részönkormányzat vezetője részére.

XI. FEJEZET POLGÁRMESTER, ALPOLGÁRMESTER, JEGYZŐ, ALJEGYZŐ POLGÁRMESTER

88. § A polgármester megbízatását főállásban látja el.

89. § A polgármester a tevékenysége során köteles a jogszabályokban és a jelen rendeletben foglaltakat maradéktalanul betartva eljárni.

90. § A polgármestert távollétében az általa kijelölt várospolitikai-, gazdasági vagy városfejlesztési alpolgármester helyettesíti.

91. § (1) A polgármester feladatai a Közgyűlés működésével kapcsolatban:

  • a) képviseli a Közgyűlést;
  • b) benyújtja a Közgyűlés munkatervére vonatkozó javaslatát,
  • c) összehívja és vezeti a Közgyűlés üléseit;
  • d) ellátja a 19. §-ban meghatározott feladatokat;
  • e) beszámol az átruházott hatáskör gyakorlásáról;
  • f) gondoskodik az interpellációk nyilvántartásba vételéről, figyelemmel kíséri megválaszolásukat, segíti a képviselők munkáját;
  • g) az üléseket követő 8 napon belül aláírja az üléseken elfogadott Közgyűlési rendeleteket, valamint 15 napon belül az ülésekről készített jegyzőkönyvet;
  • h) ellenőrzi a Közgyűlés határozatainak végrehajtását;
  • i) helyi népszavazásra, népi kezdeményezésre vonatkozó javaslatot - amennyiben annak az Mötv-ben valamint a Közgyűlés rendeletében meghatározott feltételei fennállnak - a Közgyűlés legközelebbi ülésén döntésre előterjeszti.

(2) A polgármester haladéktalanul intézkedik a Közgyűlés bizottságainak jelzése alapján, ha a Polgármesteri Hivatal tevékenységében a Közgyűlés álláspontjától, céljaitól való eltérést, az önkormányzati érdekek sérelmét vagy a szükséges intézkedés elmulasztását észleli.

(3) A Közgyűléstől a polgármesterre átruházott hatáskörök jegyzékét a rendelet 2. sz. melléklete tartalmazza.

92. § A Közgyűlés két ülése közötti időszakban a polgármester dönt a pályázatok benyújtásáról és az ahhoz kapcsolódó dokumentumok aláírásáról az önkormányzat költségvetésének végrehajtásáról szóló rendeletben meghatározott esetekben, továbbá a PVB véleményének ismeretében a Közgyűlés hatáskörébe tartozó elővásárlási jog gyakorlásáról azzal, hogy a döntéséről a Közgyűlést a soron következő ülésén tájékoztatja.

ALPOLGÁRMESTER

93. § (1) A Közgyűlés a polgármester helyettesítésére, munkájának segítésére három – várospolitikai, gazdasági, városfejlesztési – alpolgármestert választ.

(2) Az alpolgármester megbízatását főállásban látja el.

JEGYZŐ, ALJEGYZŐ

94. § (1) A jegyző feladatai az önkormányzati testületek működésével összefüggésben:

  • a) törvényességi szempontból véleményezi a Közgyűlés és a bizottságok elé kerülő előterjesztéseket
  • b) biztosítja a testületek működésével összefüggő szervezési és ügyviteli feladatok ellátását;
  • c) gondoskodik a Közgyűlés jegyzőkönyveinek elkészítéséről és aláírásáról és annak egy példányát az ülést követő 15 napon belül - az esetleges törvényességi észrevételével - felterjeszti a Csongrád Megyei Kormányhivatal vezetőjéhez;
  • d) gondoskodik az önkormányzati rendeletek szakmai előkészítéséről;
  • e) az elfogadását követő 8 napon belül aláírja az önkormányzat rendeleteit és gondoskodik azok kihirdetéséről, valamint a Közgyűlés általános érvényű szabályozást tartalmazó (normatív) határozatainak közzétételéről.

(2) A jegyző feladatai a Polgármesteri Hivatal működésével összefüggésben:

  • a) ellátja a törvényben vagy kormányrendeletben, valamint a Közgyűlés által meghatározott feladatokat, hatósági hatásköröket;
  • b) gyakorolja a munkáltatói jogokat.

(3) A jegyzői és az aljegyzői tisztség egyidejű betöltetlensége vagy a jegyző és aljegyző tartós akadályoztatása esetén a helyettesítésüket a Jegyzői Iroda vezetője látja el.

95. § A Közgyűléstől a jegyzőre átruházott hatáskörök jegyzékét a rendelet 3. sz. melléklete tartalmazza.

XII. FEJEZET POLGÁRMESTERI HIVATAL

96. § (1) A polgármesteri hivatal megnevezése: Szeged Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, székhelye: Szeged, Széchenyi tér 10.

(2) A Polgármesteri Hivatal költségvetési szervként működik és ellátja a jogszabályok szerint hatáskörébe tartozó feladatokat.

XIII. FEJEZET TELEPÜLÉSI NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZAT

97. § (1) A Közgyűlés a Szegedi Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat, a Szegedi Görög Nemzetiségi Önkormányzat, a Szegedi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat, a Szegedi Lengyel Önkormányzat, a Szegedi Német Nemzetiségi Önkormányzat, a Szegedi Örmény Önkormányzat, a Szegedi Román Nemzetiségi Önkormányzat, a Szegedi Szerb Nemzetiségi Önkormányzat, a Szegedi Szlovák Önkormányzat, a Szegedi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat részére, a testületi működésének biztosítása céljából az Önkormányzat tulajdonában lévő Szeged, Osztróvszky u. 6. sz. alatti ingatlan folyamatos, ingyenes használatát biztosítja.

(2) A Közgyűlés a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat részére a testületi működés biztosítása céljából az Önkormányzat tulajdonában lévő Szeged, Rákóczi u. 11. sz. alatti 20156/B/1 hrsz. ingatlan folyamatos, ingyenes használatát biztosítja.

(3) Az Önkormányzat a nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvényben foglalt kötelezettségének eleget téve az (1)-(2) bekezdésekben megjelölt nemzetiségi önkormányzatok részére a működésükhöz szükséges feltételeket, valamint az ingatlanok ingyenes használatát a Szegedi Nemzetiségi Önkormányzatok Társulása útján biztosítja, az Önkormányzat és a nemzetiségi önkormányzatok között kötött megállapodásban foglaltak szerint.

XIV. FEJEZET ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

98. § (1) Ez a rendelet a kihirdetése napján 16 óra 05 perckor lép hatályba.

(2) Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 20/2014. (XI.24.) önkormányzati rendelete, továbbá a Közgyűlés nyilvánosságának biztosításáról szóló 49/1999 (X.25.) Kgy. rendelet hatályát veszti.

(3) A rendelet mellékletei:

  • 1. A bizottságok Közgyűléstől átruházott hatáskörei
  • 2. A polgármester Közgyűléstől átruházott hatáskörei
  • 3. A jegyző Közgyűléstől átruházott hatáskörei
  • 4. A tanácsnokok feladatköre
  • 5. Az önkormányzat alaptevékenységeinek megjelölése kormányzati funkció szerint.

6. Vagyonnyilatkozat tételre kötelezett munkakörök, tisztségek.

1. melléklet

FOGLALKOZTATÁSI, SZOCIÁLIS ÉS SPORTBIZOTTSÁG

1./ Dönt a külföldi állampolgárok betegellátási díjának mérsékléséről, elengedéséről. ( 1991. évi XX. törvény 133. § b) pont)

2./ Dönt a közfoglalkoztatáshoz nyújtott önkormányzati támogatás kifizetése érdekében a munkáltatókkal megkötendő megállapodások tartalmáról.

3./ Dönt Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata mint munkáltató és intézményfenntartónál foglalkoztatott közszolgálati dolgozók részére az SZTE által biztosított foglalkozás egészségügyi ellátás alapjául szolgáló megbízási szerződés módosításáról.

4./ Szakma-specifikus, valamint a 45/2006. (XII.13.) Kgy. rendelet 2. számú mellékletében meghatározott elveket figyelembe vevő elbírálási rendszert alakít ki. (45/2006. (XII. 13.) Kgy. rendelet 25. § (3) bekezdés)

5./ Dönt a hatáskörébe tartozó garzonházi, illetőleg intézményi szolgálati lakásban történő elhelyezésről, a csereelhelyezésről, a bérleti jogviszony meghosszabbításáról. (45/2006. (XII. 13.) Kgy. rendelet 1. sz. melléklet)

6./ Dönt a szolgálati lakásban jogcím nélküli lakáshasználók elhelyezésének meghosszabbításáról. (45/2006. (XII. 13.) Kgy. rendelet 1. sz. melléklet)

7./ Dönt a szociálisan rászorultak átmeneti elhelyezéséről, a bérleti jogviszony meghosszabbításáról és a csereelhelyezésről. (45/2006. (XII.13.) Kgy. rendelet 1. sz. melléklet)

8./ Dönt a szociális intézményi jogviszony megszűnése esetén történő elhelyezésről. (45/2006. (XII. 13.) Kgy. rendelet 1. sz. melléklet)

9./ Engedélyezi a kamatmentes kölcsön átvállalását, dönt az egyösszegű visszafizetésről, vagy az az alóli felmentésről, a kölcsöntörlesztés megkezdésének halasztásáról, a törlesztés felfüggesztéséről vagy alacsonyabb törlesztő részlet megállapításáról. (42/2009. (XII. 15.) Kgy. rendelet 8. § (1)-(4) bekezdés, 9. § és 12. §)

10./ Jóváhagyja – az önkormányzat számára többletkiadást jelentő dokumentumok esetén a többletköltség elfogadásáról szóló közgyűlési döntést követően, az abban foglaltakkal összhangban – SZMJVÖ Bölcsődéi és Gyermekjóléti Központja szervezeti és működési szabályzatát és szakmai programját. ( 3/2013. (II. 27.) önkormányzati rendelet 8. § (2) bekezdés a) pontja)

11./ Megsemmisíti a Gyvt. 104. § (1) bekezdés c) és e) pontja alapján végzett ellenőrzés során feltárt jogszabálysértő házirendet és más belső szabályzatokat, amennyiben a SZMJVÖ Bölcsődéi és Gyermekjóléti Központja igazgatójának megküldött jogszabálysértés orvoslására való felhívás eredménytelen volt. ( 3/2013. (II. 27.) önkormányzati rendelet 8. § (2) bekezdés b) pontja)

12./ Dönt a költségvetési végrehajtási rendelettel hatáskörébe utalt ügyekben.

13./ Dönt a sportrendezvénynaptárba történő felvételről. (a sportrendezvénynaptárról szóló 4/2018. (II.21.) önkormányzati rendelet 3. § (2) bekezdés)

14./ Dönt különös méltánylást érdemlő esetben a sportrendezvény sportrendezvénynaptárba történő utólagos felvételéről. (a sportrendezvénynaptárról szóló 4/2018. (II.21.) önkormányzati rendelet 3. § (3) bekezdés)

1./ Megtárgyalja Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatával ellátási, feladatátadási szerződést kötött fenntartók által biztosított szolgáltatások, ellátások tekintetében a szakmai beszámolót. ( 1993. évi III. törvény 121. § (2) bekezdés i) pont)

2./ Együttműködik a lakosságra, közösségekre, családi, munkahelyi, iskolai színterekre irányuló egészségfejlesztési tevékenységekben, valamint támogatja és aktívan kezdeményezi ezeket, amennyiben e tevékenységek önkormányzatot terhelő költséggel/kiadással nem járnak. ( 1997. évi CLIV. törvény 152/A. §)

3./ Praxisjog elidegenítésére vonatkozó szándékot illetően javaslatot tesz:
a praxisjogot megszerezni kívánó orvossal történő előszerződés és feladat-ellátási szerződés megkötésére, illetőleg olyan tartalmú nyilatkozat megtételére miszerint a praxisjogot megszerezni kívánó orvossal az önkormányzat nem kíván szerződést kötni. ( 2000. évi II. törvény 2/A. §)

4./ Jogszabályi feltételek fennállása esetén kérelemmel fordul az egészségügyi államigazgatási szervhez gyógyszertár létesítésére irányuló pályázat kiírása, valamint a közforgalmú gyógyszertár áthelyezése iránt. ( 2006. évi XCVIII. törvény 49. §, 53/B. § (3) bekezdés)

5./ Megtárgyalja Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata mint munkáltató és intézményfenntartónál foglalkoztatott közszolgálati dolgozók részére az SZTE által biztosított foglalkozás egészségügyi ellátásról szóló szakmai beszámolót.

6./ Javaslatot tesz a Polgármesternek SZMJVÖ Bölcsődéi igazgatója teljesítmény követelményének meghatározására, továbbá azok teljesítése értékelésének elfogadására.

7./ Tájékozódik a városi foglalkoztatási, illetve közfoglalkoztatási helyzet alakulásáról.

8./[1] Javaslatot terjeszthet elő a polgármesternél kitüntetés adományozására, továbbá véleményezi illetékes szakbizottságként a polgármesterhez benyújtott kitüntetés adományozására tett javaslatot. ( 24/2019. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 25. § (1) bekezdés b) pont, (2) bekezdés)

9./[2] Javaslatot tesz a Szociális Munkáért díj, Szeged Sportolója díj, a Szeged Sportjáért díj jelöltjeire. (24/2019. (XII. 23.) önkormányzat rendelet 25. § (3) és (7) bekezdés)

10./ Véleményezi illetékes szakbizottságként az önkormányzat részére ingyenesen juttatott vagyon elfogadását. (25/2003. (VI. 27.) Kgy. rendelet 27. § (6) bekezdés)

11./ Véleményezi a hatáskörébe tartozó garzonházi, illetőleg szolgálati lakásban jogcím nélküli lakáshasználók elhelyezését. (45/2006. (XII. 13.) Kgy. rendelet 1. sz. melléklet)

12./ Véleményezi a hatáskörébe tartozó garzonházi, illetőleg szolgálati lakásban jogcím nélküli lakáshasználók elhelyezését. (45/2006. (XII. 13.) Kgy. rendelet 1. sz. melléklet)

13./ Véleményezi a lakás önkormányzati érdekből történő bérbeadását. (45/2006. (XII. 13.) Kgy. rendelet 1. sz. melléklet)

14./ Kezdeményezi a lakás önkormányzati érdekből történő bérbeadását. (45/2006. (XII. 13.) Kgy. rendelet 38. § (1) bekezdés)

15./ Véleményezi az akadálymentesített és könnyített megközelítésű lakások szociális pályázatának értékelését. (45/2006. (XII. 13.) Kgy. rendelet 1. sz. melléklet)

16./ Ellátja a költségvetési végrehajtási rendelettel hatáskörébe utalt feladatokat.

JOGI, ÜGYRENDI ÉS KÖZBIZTONSÁGI BIZOTTSÁG

1./ Ellátja a képviselői és a nem képviselői bizottsági tagok vagyonnyilatkozataival kapcsolatos nyilvántartási és ellenőrzési feladatokat. ( 2011. évi CLXXXIX. törvény 39. § (3) bekezdés, 2007. évi CLII. törvény 3. § (3) bekezdés e) pont)

2./ Összeférhetetlenségi-, méltatlansági ügyeket vizsgál és javaslatot tesz a Közgyűlés felé. ( 2011. évi CLXXXIX. törvény 37. § (2) bekezdés és 38. § (5) bekezdés)

3./ Jóváhagyja a vállalkozások beruházás ösztönzési és munkahely teremtési támogatás nyújtásával kapcsolatos támogatási szerződéseket. ( 52/2017. (XII. 19.) önkormányzati rendelet 12. § (1) bekezdés)

4./ Jóváhagyja Szeged Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Szervezeti és Működési Szabályzatát.

5./ Dönt a költségvetési végrehajtási rendelettel hatáskörébe utalt ügyekben.

6./ Dönt a Beszerzési Szabályzattal hatáskörébe utalt ügyekben.

7./ Engedélyezi, visszavonja vagy felfüggesztheti a város nevének, a város, valamint a csatolt települések címerének, zászlajának használatát. (25/1998.(VII. 27.) Kgy. rendelet 9. § és 17. §)

8./ Dönt a rendőrség által közterületen elhelyezésre kerülő képfelvevő szükségességéről és a képfelvevővel megfigyelt közterület kijelöléséről. (A Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény 42. § (3) bekezdés)

1./ Javaslatot tesz a polgármester, az alpolgármesterek illetményének megállapítására és jutalmazására.

2./ Véleményezi az önkormányzat által kötendő 50 millió Ft feletti jogügyleteket.

3./ Ellátja a költségvetési végrehajtási rendelettel hatáskörébe utalt feladatokat.

4./ Előzetesen véleményezi 50 millió Ft értékhatárig a kizárólagos önkormányzati tulajdonú gazdasági és nonprofit gazdasági társaságok tulajdonában lévő ingatlanok elidegenítését, megterhelését. (25/2003. (VI. 27.) Kgy. rendelet 21. § (4) bekezdés 1./ pont)

KULTURÁLIS, OKTATÁSI, IDEGENFORGALMI ÉS IFJÚSÁGI BIZOTTSÁG

1./ Jóváhagyja a kulturális intézmények szervezeti és működési szabályzatát, amennyiben az többletkiadást nem jelent az önkormányzat számára.

2./ Dönt képzőművészeti alkotást nem tartalmazó, szöveges emléktáblák közterületen, valamint önkormányzati tulajdonú épületen való elhelyezéséről, áthelyezéséről vagy lebontásáról.

3./ Jóváhagyja a maga által megállapított szempontrendszer alapján a közművelődési intézmények éves munkatervét. ( 1997. évi CXL. törvény 78/I. § (4) bekezdés)

4./ Jóváhagyja a muzeális intézmény éves és középtávú feladatait, így különösen stratégiai tervét, munkatervét és beszámolóját, szervezeti és működési szabályzatát, amennyiben az önkormányzati többletkiadást nem jelent. ( 1997. évi CXL. törvény 50. § (2) bekezdés a)-b) pont)

5./ Meghatározza a könyvtár feladatait és használati szabályzatát, jóváhagyja szervezeti és működési szabályzatát, amennyiben az többletkiadást nem jelent az önkormányzat számára, az országos könyvtári szakértői névjegyzékben szereplő szakértők közreműködésével értékeli a könyvtár szakmai tevékenységét. ( 1997. évi CXV. törvény 68. § (1) bekezdés a)-b) és e) pont)

6./ A nemzetiségi önkormányzat kezdeményezésére a nemzetiségi önkormányzat jogainak gyakorlásához szükséges, a Közgyűlésnek vagy más szervének hatáskörébe nem tartozó ügyben dönt, amennyiben az az önkormányzatnak többletkiadást nem jelent. ( 2011. évi CLXXIX. törvény 79. § (4) bekezdés)

7./ Dönt az óvodaszék, szülői szervezet jogainak megsértése esetén benyújtott fellebbezésről. ( 2011. évi CXC. törvény 39. § (2) bekezdés)

8./ Értékeli az Óvodák Igazgatóságának pedagógiai programjában meghatározott feladatok végrehajtását, a pedagógiai-szakmai munka eredményességét. ( 2011. évi CXC. törvény 83. § (2) bekezdés h) pont)

9./ Évenként egy alkalommal kötelezheti az Óvodák Igazgatáságának vezetőjét, hogy tevékenységéről átfogó beszámolót adjon. ( 2011. évi CXC. törvény 85. § (2) bekezdés)

10./ Dönt a névmagyarázó tábla szükségességéről és tartalmáról. (45/1991. (XII. 31.) Kgy. sz. rendelet 8. § (5) bekezdés)

11./ Dönt a hatáskörébe tartozó garzonházi, illetőleg intézményi szolgálati lakásban történő elhelyezésről, a csereelhelyezésről, a bérleti jogviszony meghosszabbításáról. (45/2006. (XII. 13.) Kgy. rendelet 1. sz. melléklet)

12./ Dönt a szolgálati lakásban jogcím nélküli lakáshasználók elhelyezésének meghosszabbításáról. (45/2006. (XII. 13.) Kgy. rendelet 1. sz. melléklet)

13./ Szakma-specifikus, valamint a 45/2006. (XII. 13.) Kgy. rendelet 2. számú mellékletében meghatározott elveket figyelembe vevő elbírálási rendszert alakít ki a hatáskörébe tartozó lakások vonatkozásában. (45/2006. (XII. 13.) Kgy. rendelet 25. § (3) bekezdés)

14./ Dönt a művészeti ösztöndíj pályázat elbírálásáról. ( 14/2010. (V. 12.) önkormányzati rendelet 1. § (3) bekezdés)

15./ Dönt a költségvetési végrehajtási rendelettel hatáskörébe utalt ügyekben.

1./ Véleményezi a nem önkormányzati tulajdonú ingatlan közterülettel érintkező, vagy közterületről látható felületére kerülő, képzőművészeti alkotást nem tartalmazó szöveges emléktáblák elhelyezését, áthelyezését vagy lebontását.

2./ Megtárgyalja a Szegedi Értéktár Bizottság feladataival megbízott Móra Ferenc Múzeum beszámolóját az értéktár bizottság munkájáról. ( 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelet 3. § (1) bekezdés c) pont)

3./[3] Javaslatot tehet kitüntetések adományozására. ( 24/2019. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 25. § (1) bekezdés b) pont)

4./[4] Véleményezi a polgármesternek benyújtott kitüntetési javaslatokat. ( 24/2019. (XII.23.) önkormányzati rendelet 25. § (2) bekezdés)

5./[5] Javaslatot tesz a Pedagógus Életmű díjra. ( 24/2019. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 25. § (4) bekezdés)

6./[6] Javaslatot tesz a Szeged Kultúrájáért díjra. ( 24/2019. (XII. 10.) önkormányzati rendelet 25. § (5) bekezdés)

7./[7] Javaslatot tesz a Szeged Ifjú Tehetsége díjra és a Szeged Ifjú Tehetségéért díjra. ( 24/2019. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 25. § (6) bekezdés)

8./ Véleményezi illetékes szakbizottságként az önkormányzat részére ingyenesen juttatott vagyon elfogadását. (25/2003. (VI. 27.) Kgy. rendelet 27. § (6) bekezdés)

9./ Véleményezi a hatáskörébe tartozó garzonházi, illetőleg szolgálati lakásban jogcím nélküli lakáshasználók elhelyezését. (45/2006. (XII. 13.) Kgy. rendelet 1. sz. melléklet)

10./ Kezdeményezheti lakás önkormányzati érdekből történő bérbeadását, vagy az elhelyezés meghosszabbítását. (45/2006. (XII. 13.) Kgy. rendelet 38. § (1) bekezdés)

11./ Véleményezi a lakás önkormányzati érdekből történő bérbeadását (45/2006. (XII. 13.) Kgy. rendelet 1. sz. melléklet)

12./ Ellátja a költségvetési végrehajtási rendelettel hatáskörébe utalt feladatokat.

PÉNZÜGYI ÉS VAGYONGAZDÁLKODÁSI BIZOTTSÁG

1./ Jóváhagyja a Nevelési-Oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálata Szervezeti és Működési Szabályzatát, amennyiben az többletkiadást az önkormányzat számára nem jelent.

2./ A kizárólagos önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságok felügyelő bizottságainak ügyrendjét jóváhagyja.

3./ Gyakorolja a tulajdonosi jogosítványokat az önkormányzat részvételével működő gazdasági társaságokban.

4./ Dönt az újrahasznosításra alkalmassá tett állami tulajdonban lévő földek települési önkormányzat tulajdonába való ingyenes átvétele tárgyában. ( 1991. évi XX. törvény 39. § (1) bekezdés a) pont)

5./ Dönt az önkormányzati lakás vételárhátralékára vonatkozó részletfizetési kedvezmény fenntartásáról, a hátralék és a késedelmi kamat részletekben történő megfizetésének engedélyezéséről, illetve a késedelmi kamat összegének a vagyonrendeletben meghatározott értékhatárig történő elengedéséről, amennyiben a vételárhátralék megfizetésének elmaradása a vevő önhibáján kívül eső okra vezethető vissza. (17/1994. (IV. 26.) Kgy. rendelet 10. § (11) bekezdés)

6./ Jóváhagyja a helyiségek elidegenítésre történő kijelölésére vonatkozó gazdaságossági számítás elveit. (17/1994. (IV. 26.) Kgy. rendelet 12. §)

7./ Megállapodást köt bérlőkijelölési vagy ismételten gyakorolható bérlő-kiválasztási joggal érintett, valamint szolgálati lakásnak minősülő lakás elidegenítését megelőzően a lakás felett rendelkezni jogosult szervvel. (17/1994. (IV. 26.) Kgy. rendelet 3. § (2) bekezdés)

8./ Jóváhagyja az értékesíteni, illetve megvásárolni kívánt önkormányzati lakás és nem lakás céljára szolgáló helyiség forgalmi értéke megállapításának elveit tartalmazó Értékelési Szabályzatot. (17/1994. (IV. 26.) Kgy. rendelet 7. § (1) bekezdés, 13. § (1) bekezdés)

9./ Dönt az elővásárlási joggal érintett és üres lakások értékesítéséről, illetve pályáztatásáról, a forgalmi értékről és ütemezi az eladásokat. (17/1994. (IV. 26.) Kgy. rendelet 8. § (4) bekezdés)

10./ Dönt a komfort nélküli, valamint a szükséglakások valamely tulajdonostárs részére, kérelmére – a többi tulajdonostárs vételi szándékról szóló nyilatkozata ismeretében – pályáztatás nélkül elidegenítésre történő kijelöléséről. (17/1994. (IV. 26.) Kgy. rendelet 10. § (9) bekezdés)

11./ A helyiségeket értékesítésre kijelöli. (17/1994. (IV. 26.) Kgy. rendelet 11. § (3) bekezdés)

12./ Megállapodást köt bérlőkijelölési vagy ismételten gyakorolható bérlőkiválasztási joggal érintett helyiség elidegenítését megelőzően a jogosult szervvel. (17/1994. (IV. 26.) Kgy. rendelet 11. § (4) bekezdés)

13./ Dönt az üres önkormányzati tulajdonú helyiség pályázati eljáráson kívüli, valamely tulajdonostárs kérelme alapján részére – a többi tulajdonostárs vételi szándékról szóló nyilatkozata ismeretében – elidegenítésre történő kijelöléséről. (17/1994. (IV. 26.) Kgy. rendelet 11/A. § (1) bekezdés)

14./ Dönt az ismételt pályázat sikertelensége esetén a lakás, illetve a helyiség további hasznosításáról. (17/1994. (IV. 26.) Kgy. rendelet 14. § (13) bekezdés)

15./ Előzetesen jóváhagyja a helyiségbérlő és a bérbeadó közötti csere-megállapodás megkötését. (15/2000. (III. 31.) Kgy. rendelet 4. § (7) bekezdés, 12. § (1) bekezdés c) pont cd) alpont)

16./ Előzetesen jóváhagyja a 15/2000. (III. 31.) Kgy. rendelet 10. § (2) bekezdése alapján bérleti jogviszony megszüntetése esetén a megállapodást. (15/2000. (III. 31.) Kgy. rendelet 12. § (1) bekezdés c) pont ce) alpont)

17./ Előzetesen jóváhagyja a pénzbeni térítés megfizetésével járó bérleti jog megszüntetést, kivéve, ha a polgármester a helyiség önkormányzati célból történő igénybevételéről döntött. (15/2000. (III. 31.) Kgy. rendelet 8. § (3) bekezdés, 12. § (1) bekezdés c) pont cf) alpont)

18./ Előzetesen jóváhagyja a 15/2000. (III. 31.) Kgy. rendelet 4. § (11)-(12) bekezdéseiben meghatározott esetekben megkötendő megállapodásokat (15/2000. (III. 31.) Kgy. rendelet 12. § (1) bekezdés c) pont ch) alpont)

19./ Jóváhagyja a helyiség bővítéséről szóló megállapodás megkötését. (15/2000. (III. 31.) Kgy. rendelet 12. § (1) bekezdés c) pont cn) alpont)

20./ Előzetesen jóváhagyja a helyiségek pályáztatását, valamint ismételt pályáztatás esetén az új feltételek meghatározását, továbbá ha a pályáztatott helyiségek rendeltetésszerű használatra alkalmatlanok, úgy az elvégzendő munkálatok költségét. (15/2000. (III. 31.) Kgy. rendelet 3. §, 12. § (1) bekezdés c) pont ct) alpont)

21./ Előzetesen jóváhagyja a 15/2000. (III. 31.) Kgy. rendelet 6. § (9) bekezdésében foglalt felújítási, korszerűsítési munkák kapcsán a bérlő által benyújtott költségvetést, a bérlő által a bérbeadó helyett elvégzett munkálatok költségének bérbeadó általi megtérítéséről szóló megállapodást. (15/2000. (III. 31.) Kgy. rendelet 12. § (1) bekezdés c) pont cw) alpont)

22./ Előzetesen hozzájárul a preferált bérlő bérleménye egy részének az általa a helyiségben folytatott alaptevékenységéhez kapcsolódó szolgáltatás nyújtása céljából harmadik személy részére történő hasznosításához. (15/2000. (III. 31.) Kgy. rendelet 12. § (1) bekezdés d) pont da) alpont)

23./ Dönt 10 millió Ft felett 50 millió Ft vagyonértékig a forgalomképtelen vagyontárgyak tulajdonjogát nem érintő hasznosítása tárgyában a döntés meghozatalakor hatályos SZÉSZ rendelkezéseivel összhangban álló esetekben az ideiglenesen nem hasznosított forgalomképtelen ingatlanok mezőgazdasági célú bérbeadásáról. (25/2003. (VI. 27.) Kgy. rendelet 14. § (2) bekezdés a) pont)

24./ Dönt 10 millió Ft felett 50 millió Ft vagyonértékig a forgalomképtelen vagyontárgyak tulajdonjogát nem érintő megterhelése tárgyában a forgalomképtelen vagyontárgy 12. § (1) bekezdésének b) pontja szerinti szolgalmi joggal való megterheléséről, valamint a Ptk. 5:27 §-a szerinti használati jog biztosításáról. (25/2003. (VI. 27.) Kgy. rendelet 14. § (2) bekezdés b) pont)

25./ Dönt az önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok mezőgazdasági célú bérbeadása során általánosan alkalmazott bérleti díjtételekről és a megkötendő haszonbérleti, illetve bérleti szerződések időtartamáról. A díjtételeket felülvizsgálja 5 évente. (25/2003.(VI.27.) Kgy. r. 15. § (8))

26./ Dönt 10 millió Ft felett 50 millió Ft értékhatárig a korlátozottan forgalomképes törzsvagyon és üzleti vagyonnal való rendelkezésről a 25/2003. (VI. 27.) Kgy. rendelet 12. § (1) bekezdés a), b), d), e), f), i), és l) pontjaiban meghatározottak esetén. (25/2003. (VI. 27.) Kgy. rendelet 17/A. § (1) bekezdés)

27./ Előzetesen jóváhagyja a kizárólagos önkormányzati tulajdonú társaságok szervezeti és működési szabályzatát és beszerzési szabályzatát. (25/2003. (VI. 27.) Kgy. rendelet 21. § (1) bekezdés)

28./[8] Dönt a kizárólagos önkormányzati tulajdonú gazdasági és nonprofit gazdasági társaságok befektetéséről, szerződéskötéséről, kötelezettségvállalásáról
a./ 10-50 millió Ft értékhatárig azoknál a társaságoknál, ahol a jegyzett tőke 1/3-a nem haladja meg a 10 millió Ft-ot
b./ a jegyzett tőke értékének 1/3-ától 50 millió Ft értékhatárig – a Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztivál Szervező Nonprofit Kft. kivételével - azoknál a társaságoknál, ahol a jegyzett tőke 1/3-a a 10 millió Ft-ot meghaladja, de nem haladja meg az 50 millió Ft-ot.
c./ a Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztivál Szervező Nonprofit Kft. esetében 10 millió Ft értékhatártól 50 millió Ft-ig. (25/2003. (VI. 27.) Kgy. rendelet 21. § (3) bekezdés 2./ pont és 4./ c alpont)

29./ Dönt – a Jogi, Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság előzetes véleményének kikérését követően – a kizárólagos önkormányzati tulajdonú gazdasági és nonprofit gazdasági társaságok tulajdonában lévő ingatlanok elidegenítéséről, megterheléséről, amennyiben a megterhelés összege, illetve az elidegenítés esetén az ingatlan forgalmi értéke legfeljebb 50 millió Ft értékhatár. (25/2003. (VI. 27.) Kgy. rendelet 21. § (4) bekezdés 1./ pont)

30./ Dönt azon gazdasági társaságok esetén, amelyekben az Önkormányzat önállóan, vagy az állammal együttesen nem rendelkezik többségi befolyással, a tulajdoni részesedések (üzletrész, részvény) elidegenítéséről, megterheléséről, valamint azon gazdasági társaságok esetén, amelyekben az önkormányzati önálló vagy az állammal együttes többségi befolyása fennáll, a tulajdoni részesedés megterheléséről Kft.-k esetében 0-50 millió Ft között, valamint Rt.-k esetében 0-100 millió Ft között. (25/2003. (VI. 27.) Kgy. rendelet 22. § (1) bekezdés a) pont)

31./Dönt az Önkormányzati társulás szerződéskötéséről, kötelezettségvállalásáról. (25/2003. (VI. 27.) Kgy. rendelet 25/A. § (2) bekezdés)

32./ Gyakorolja a tulajdonosi jogokat – a 25/2003. (VI. 27.) Kgy. rendelet 22. §-ában szabályozottak, valamint a 23. § a) és b) pontjai kivételével – a nem kizárólagos önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok legfőbb szervében, és ennek keretében dönt minden olyan kérdésben, mely az Önkormányzat számára nem jár pénzügyi kötelezettségvállalással, illetve nem jelent bevételről való lemondást. (25/2003. (VI. 27.) Kgy. rendelet 23. §)

33./ Dönt az önkormányzati társulás szerződéskötéséről, kötelezettség vállalásáról. (25/2003.(VI.27.) Kgy. r. 25/A. § (2) bekezdés)

34./ Dönt a vagyongyarapításról a Ltv. 85/F. § (1) bekezdésében biztosított elővásárlási jog gyakorlása, illetve árverésen kívüli, árverési vétel hatályával történő ingatlanszerzésről értékhatárra tekintet nélkül. (25/2003.(VI. 27.) Kgy. rendelet 27. § (3) bekezdés)

35./ Dönt a vagyongyarapításról 10 millió Ft felett 50 millió Ft értékhatárig. (25/2003. (VI. 27.) Kgy. rendelet 27. § (3) bekezdés, 17/A. §)

36./ Hozzájárul 10 millió Ft felett 50 millió Ft vagyonértékig ahhoz, hogy a vagyonkezelő a kezelésébe átadott vagyon használatát a feladatai ellátásához igénybe vett alvállalkozónak, közreműködőnek kizárólag a vagyonkezelési szerződésben meghatározott célra átadja. (25/2003. (VI. 27.) Kgy. rendelet 34. § (1) bekezdés)

37./ Dönt a tulajdonosi hozzájárulás kiadásáról a vagyonkezelő részére. (25/2003. (VI. 27.) Kgy. rendelet 36. §)

38./ Előzetesen jóváhagyja az önkormányzati intézmény használatába, kezelésébe adott ingatlan egy részének bérbeadását egy éven belüli időtartamra 5 millió forint szerződéses összeghatár felett, vagy egy éven túli időtartamra, 10 - 50 millió forint közötti szerződéses összeg esetében. (25/2003. (VI. 27.) Kgy. rendelet 42. § b) pont)

39./ Elbírálja az önkormányzati támogatási igényeket. (28/2003. (VIII. 25.) Kgy. rendelet 5. § (3) bekezdés)

40./ 10 millió Ft értékhatárig jóváhagyja a bérlő lakására határozatlan időre szóló lakásbérleti szerződés a bérbeadó kezdeményezésére a felek közös megegyezéssel való olyan megszüntetéséről szóló megállapodást, mely szerint a bérlő másik önkormányzati lakásra bérleti jogviszonyt nem kíván létesíteni. (45/2006. (XII. 13.) Kgy. rendelet 52. § (6) bekezdés)

41./ Előzetesen jóváhagyja az új, szociális célra épített lakásra, továbbá a kormányzati támogatással vásárolt használt lakásra beadott pályázat értékelési szempontjait, megállapítja a pályázat nyertesét. (45/2006. (XII. 13.) Kgy. rendelet 4. §, 5. §, 1. sz. melléklet)

42./ Dönt az új, szociális célra épített lakóépületekben levő lakások szociális célú bérbeadási jogcíméről. (45/2006. (XII. 13.) Kgy. rendelet 5. § (6) bekezdés, 1. sz. melléklet)

43./ Dönt a lakóépület felújítása, valamint az azonnali elhelyezést igénylő eset miatti elhelyezésre szolgáló lakások meghatározásáról. (45/2006. (XII. 13.) Kgy. rendelet 1. sz. melléklet)

44./ Dönt a hatáskörébe tartozó garzonházi, illetőleg intézményi szolgálati lakásban történő elhelyezésről, a csereelhelyezésről, a bérleti jogviszony meghosszabbításáról. (45/2006. (XII. 13.) Kgy. rendelet 24. § (2)-(4), 26. § (7) bekezdés, 1. sz. melléklet)

45./ Dönt a szolgálati jelleg megszűnése miatt megüresedett lakás további hasznosításáról. (45/2006. (XII. 13.) Kgy. rendelet 26. § (4) bekezdés, 1. sz. melléklet)

46./ Dönt a szolgálati jellegű lakásban történő elhelyezésről, a csereelhelyezésről és az elhelyezés meghosszabbításáról, a térítési díj részletfizetésének engedélyezéséről, amennyiben az IKV Zrt-vel kötött Ingatlanhasznosítási szerződés szerint önkormányzati bevétel. (45/2006. (XII. 13.) Kgy. rendelet 24. § (2)-(3), 26. § (6) - (7) bekezdés)

47./ Dönt a Polgármesteri Hivatalban dolgozók szolgálati lakásban történő elhelyezéséről, csereelhelyezésről és az elhelyezés meghosszabbításáról. (45/2006. (XII. 13.) Kgy. rendelet 24. §)

48./ Dönt a hatósági határozat, bírósági ítélet alapján történő elhelyezésről. (45/2006. (XII. 13.) Kgy. rendelet 19. § (1) bekezdés, 1. sz. melléklet)

49./ Jóváhagyja az azonnali intézkedést igénylő elhelyezést, valamint a bérlő átmeneti elhelyezését. (45/2006. (XII. 13.) Kgy. rendelet 36. § (1) bekezdés, 27. §, 1. sz. melléklet)

50./ Dönt a jogcím nélküli lakáshasználók elhelyezéséről, az elhelyezés meghosszabbításáról. (45/2006. (XII. 13.) Kgy. rendelet 20. §)

51./ Dönt a csereszerződések megkötéséről, a térítési díjkülönbözet megfizetési kötelezettségéről, valamint a részletfizetésről, amennyiben az IKV Zrt-vel kötött Ingatlanhasznosítási szerződés szerint önkormányzati bevételt érint. (45/2006. (XII. 13.) Kgy. rendelet 30. § (1)-(3) bekezdés, 30. § (5)-(9) bekezdés, 31. § (4)-(5) bekezdés, 1. sz. melléklet)

52./ Dönt az átmeneti lakásban történő elhelyezésről és az elhelyezés meghosszabbításáról. (45/2006. (XII. 13.) Kgy. rendelet 37. § (1)-(2) bekezdés, 1. sz. melléklet)

53./ Dönt az ideiglenesen elhelyezettek rendezett lakásbérleti jogának meghosszabbításáról. (45/2006. (XII. 13.) Kgy. rendelet 12. § (1) bekezdés, 1. sz. melléklet)

54./ Dönt a nyugdíjasok házában, a fiatalok, egyetemi, főiskolai hallgatók garzonházában történő elhelyezésről és meghosszabbításáról. (45/2006. (XII. 13.) Kgy. rendelet 23. § (1) bekezdés, 16-18/A. §, 1. sz. melléklet)

55./ Dönt szociális intézményi elhelyezés megszűnése esetén a bérleti szerződés megkötéséről. (45/2006. (XII. 13.) Kgy. rendelet 13. § (1)-(2) bekezdés, 1. sz. melléklet)

56./ Dönt a 3 éves szegedi bejelentett tartózkodási hely és életvitelszerű Szegeden tartózkodás esetén a komfort nélküli komfortfokozatú lakások tekintetében a kérelmező nyilvántartásba vételéről méltánylást érdemlő esetben. (45/2006. (XII. 13.) Kgy. rendelet 14. § (1) bekezdés a) pont, 1. sz. melléklet),

57./ Dönt a komfort nélküli lakások bérbeadásáról, a bérleti jogviszony meghosszabbításáról a 45/2006. (XII. 13.) Kgy. rendelet 2. sz. mellékletében meghatározott sorolási szempontok alapján. (45/2006. (XII. 13.) Kgy. rendelet 14. § (3)-(4) bekezdés, 1. sz. melléklet)

58./ Dönt megüresedett társbérleti lakrész társbérlőnek történő bérbeadásáról, vagy a társbérlő csereelhelyezéséről. (45/2006. (XII. 13.) Kgy. rendelet 32. § (1)-(2) bekezdés, 33. § (1) bekezdés, 1. sz. melléklet)

59./ Dönt lakás egy részének nem lakás céljára történő bérbeadásáról, a lakásrész nem lakás céljára történő használatával kapcsolatos tulajdonosi hozzájárulás visszavonásáról. (45/2006. (XII. 13.) Kgy. rendelet 50. § (1), (4)-(6) bekezdés, 1. sz. melléklet)

60./ Dönt a nem lakás céljára szolgáló helyiség lakás céljára történő átminősítéséről. (45/2006. (XII. 13.) Kgy. rendelet 50. § (7) bekezdés)

61./ Dönt a nem kizárólag önkormányzati beruházással felépített lakásra vonatkozó bérlőkijelölésről és az építési munka költségeinek viseléséről. (45/2006. (XII. 13.) Kgy. rendelet 1. sz. melléklet)

62./ Dönt a határozatlan idejű bérleti jogviszony közös megegyezéssel történő megszüntetéséről 10 millió forint értékhatárig. (45/2006. (XII. 13.) Kgy. rendelet 52. § (6) bekezdés, 1. sz. melléklet)

63./ Dönt a megüresedett lakások hasznosítási jogcíméről. (45/2006. (XII. 13.) Kgy. rendelet 1. sz. melléklet)

64./ Bérbeadói hozzájárulással dönt a lakásbővítésről. (45/2006. (XII. 13.) Kgy. rendelet 34. §, 1. sz. melléklet)

65./ Dönt lakás nem lakás céljára történő átminősítéséről. (45/2006. (XII. 13.) Kgy. rendelet 50. § (8) bekezdés, 1. sz. melléklet)

66./ Helyreállított, helyreállításra, korszerűsítésre szoruló lakások szociális pályáztatása esetén megállapítja a pályázat nyertesét. (45/2006. (XII. 13.) Kgy. rendelet 4. §, 1. sz. melléklet)

67./ Dönt a komfortnélküli komfortfokozatú lakásban történő elhelyezésről és az elhelyezés meghosszabbításáról, a szükséglakásban elhelyezettek bérleti jogviszonyának meghosszabbításáról. (45/2006. (XII. 13.) Kgy. rendelet 14-15. §, 1. sz. melléklet)

68./ Dönt a kényszerbérlők elhelyezéséről. (45/2006. (XII. 13.) Kgy. rendelet 26/A. §, 1. sz. melléklet)

69./ Dönt a szociális pályázattal bérbe adott lakás bérleti jogviszonyának meghosszabbításáról. (45/2006. (XII. 13.) Kgy. rendelet 4. § (16) bekezdés, 5. § (12) bekezdés, 1. sz. melléklet)

70./ Meghatározza a szociális pályázat útján bérbe adandó akadálymentesített és könnyített megközelítésű lakásokat. (45/2006. (XII. 13.) Kgy. rendelet 1. sz. melléklet)

71./ Dönt ingatlan helyiségként kialakított részének nem lakásként történő használatáról. (45/2006. (XII. 13.) Kgy. rendelet 4. § (18) bekezdés, 1. sz. melléklet)

72./ Dönt nem lakás céljára szolgáló helyiség lakássá történő átminősítését követő bérbeadásáról. (45/2006. (XII. 13.) Kgy. rendelet 42/A. §, 1. sz. melléklet)

73./ Évente meghatározza lakóépület felújítása, valamint az azonnali elhelyezést igénylő eset miatti elhelyezésre szolgáló lakások számát a 45/2006. (XII. 13.) Kgy. rendelet 3. számú melléklet IV. pontjában meghatározott épületekben, és dönt más épületekben lévő lakás kijelöléséről. (45/2006. (XII. 13.) Kgy. rendelet 3. sz. melléklet IV. pont, 1. sz. melléklet)

74./ Dönt a részletfizetési megállapodással rendelkező bérlő elhelyezésének meghosszabbításáról. (45/2006. (XII. 13.) Kgy. rendelet 57. § (10) bekezdés, 1. sz. melléklet)

75./ Dönt a külön jogszabályban biztosított elővásárlási jog gyakorlásával, illetve árverésen kívül, árverési vétel hatályával megszerzett lakóingatlan határozatlan idejű bérbeadásáról. (45/2006. (XII. 13.) Kgy. rendelet 37/A. § (1) bekezdés, 1. sz. melléklet)

76./Dönt a határozatlan idejű bérleti jogviszony közös megegyezéssel történő megszüntetéséről 10 millió forint értékhatárig. (45/2006. (XII. 13.) Kgy. rendelet 52. § (6) bekezdés, 1. sz. melléklet)

77./ Dönt üres lakás pályáztatásáról, az induló óvadékról és térítési díjról, illetve az elhelyezés meghosszabbításáról 4. § (1), 41. § (1) és a 4. § (3) bekezdés h) pontjában meghatározott lakásokról 4. § (1), (3) bek. h) pont, 42/B. § (1) bek., 42. § (6) bek., a helyreállítási munkák elvégzésére vonatkozó határidő meghosszabbításáról. (45/2006. (XII. 13.) Kgy. rendelet 42/B. § (6) bek., 1. sz. melléklet)

78./ Dönt a szociális helyzet alapján bérbe adott lakás bérlőjének költségelven és piaci alapon történő elhelyezéséről. (45/2006. (XII. 13.) Kgy. rendelet 40/B. §, 1. sz. melléklet)

79./ Dönt a költségvetési végrehajtási rendelettel hatáskörébe utalt ügyekben.

80./[9] Dönt a korlátozottan forgalomképes törzsvagyon és üzleti vagyon körébe tartozó ingóvagyon tekintetében a tulajdonjog ingyenes átruházásáról 10 millió Ft felett 50 millió Ft értékhatárig. (25/2003.(VI.27.) Kgy. rendelet 15. § (2) bekezdés 2.b pont)

1./ Előzetesen véleményezi a földrajzi név megállapítására vagy megváltoztatására tett javaslatot. (45/1991. (XII. 31.) Kgy. rendelet 3. § (2) bekezdés)

2./[10] Kitüntetés adományozására a polgármesternél javaslatot terjeszthet elő. ( 24/2019. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 25. § (1) bekezdés b) pont)

3./[11] Véleményezi a polgármesterhez benyújtott kitüntetésre javasolt személyekre vonatkozó javaslatot. ( 24/2019. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 25. § (2) bekezdés)

4./[12] Előzetesen véleményezi az ingyenesen juttatott vagyon elfogadását (az intézményi átvett pénzeszközök és alapítványi juttatások kivételével) 10 millió Ft felett. (25/2003. (VI. 27.) Kgy. rendelet 27. § (6) bekezdés)

5./ Előzetesen véleményezi az önkormányzati intézmény használatába adott ingóság – alaptevékenysége sérelme nélkül való – értékesítését 2 és 20 millió forint értékhatár között. (25/2003. (VI. 27.) Kgy. rendelet 43. § b) pont)

6./ Javaslatot tesz az önkormányzati intézmény használatába adott ingóság – alaptevékenysége sérelme nélkül való – értékesítésére 20 millió forint értékhatár felett. (25/2003. (VI.27.) Kgy. rendelet 43. § c) pont)

7./ Előzetesen véleményezi azon gazdasági társaságok esetén, amelyekben az Önkormányzat önállóan, vagy az állammal együttesen nem rendelkezik többségi befolyással, a tulajdoni részesedések (üzletrész, részvény) elidegenítését, megterhelését, valamint azon gazdasági társaságok esetén, amelyekben az önkormányzati önálló vagy az állammal együttes többségi befolyása fennáll, a tulajdoni részesedés megterhelését Kft.-k esetében 50 millió Ft felett, valamint Rt.-k esetében 100 millió Ft felett. (25/2003. (VI. 27.) Kgy. rendelet 22. § (1) bekezdés b) pont)

8./ Véleményezi az önkormányzati érdekből történő bérbeadást. (45/2006. (XII. 13.) Kgy. rendelet 38. § (1) bekezdés, 1. sz. melléklet)

9./ Ellátja a költségvetési végrehajtási rendelettel hatáskörébe utalt feladatokat.

VÁROSÜZEMELTETÉSI, FEJLESZTÉSI ÉS KÖRNYEZETVÉDELMI BIZOTTSÁG

1./ Jóváhagyja a helyi közforgalmú közlekedési menetrendet, illetve annak módosítását, amennyiben az többletkiadást az önkormányzat számára nem jelent.

2./ Dönt a Vízügyi Építési Alap felhasználásáról, a beruházási hányad vonatkozásában a költségvetési végrehajtási rendelet szabályai szerint.

3./ Jóváhagyja a Vízügyi Építési Alap éves fejlesztési és beruházási tervét, valamint a SZV Zrt. által minden év november 1-ig előterjesztett Vízügyi Építési Alap éves felújítási és rekonstrukciós tervét.

4./ Hozzájárul a közterület állagának, minőségének javítására hatósági engedélyek és tulajdonosi hozzájárulás birtokában végzett munkálatok (pld: díszburkolat, utcabútor kiépítésére fordított) – számlával igazolt, az engedélyező hatóság által elfogadott – költségeinek mértékével a használó által még fizetendő közterület-használati díj engedélyező hatóság általi csökkentéséhez. (57/1999. (XII. 23.) Kgy. rendelet 7. § (3) bekezdés)

5./ Jóváhagyja a köztemető üzemeltetője által az új sírhelytáblák megnyitása előtt elkészített sírnyilvántartási térképet. ( 23/2018. (IX. 25.) önkormányzati rendelet 4. § (1) bekezdés)

6./ Engedélyezi a sírhelytáblák átminősítését, valamint a sírhelynyilvántartási térkép módosítását. ( 23/2018. (IX. 25.) önkormányzati rendelet 4. § (2) bekezdés)

7./ Jóváhagyja a sírhelyeknek a köztemető üzemeltetője által elvégzett osztályba sorolását. ( 23/2018. (IX. 25.) önkormányzati rendelet 4. § (3) bekezdés)

8./ Dönt a Környezetvédelmi Alap évi felhasználásáról a Környezetvédelmi Intézkedési Terv alapján. (63/2004. (XII. 21.) Kgy. rendelet 3. § (4) bekezdés)

9./[13] Helyi közút kezelőjeként jár el a közút forgalmi rendjével kapcsolatban egyidejűleg kettőnél több útkereszteződést közvetlenül érintő ügyekben, valamint a humán egészségügyi feladatokat ellátó szervezetek kizárólagos várakozóhely kijelölésének ügyében. (1/2005. (II. 2.) Kgy. rendelet 1. § (1) bekezdés b) és (1e) pont)

10./ Kezdeményezi a lakás önkormányzati érdekből történő bérbeadását. (45/2006. (XII. 13.) Kgy. rendelet 38. § (1) bekezdés)

11./ Meghatározza, hogy a város társadalmi, gazdasági fejlődését szolgáló célok közül, melyek minősülnek kiemelt közérdeknek, és kiemelt közérdekből jóváhagyja a helyi védelem alatt álló területek kezelési előírásaitól eltérő használatot, továbbá a fasorok, parkok teljes rekonstrukcióját. (35/2009. (XI. 11.) Kgy. rendelet 7. § (3) bekezdés és 8. § b) pont)

12./ Dönt a költségvetési végrehajtási rendelettel hatáskörébe utalt ügyekben.

13./ Tárgyalásos, valamint állami főépítészi eljárás esetén dönt a településrendezési eszközök véleményezése során beérkezett észrevételek elfogadásáról vagy el nem fogadásáról. (314/2012.(XI.8.) Korm. rendelet 42. § (1) bekezdése, 42/A. § (1) bekezdése)

1./ Véleményezi a városban a közterület elnevezésekhez névmagyarázó tábla elhelyezése szükségességét és tartalmát. (45/1991. (XII. 31.) Kgy. rendelet 8. § (5) bekezdés)

2./[14] Kitüntetés adományozására a polgármesternél javaslatot terjeszthet elő, továbbá illetékes szakbizottságként véleményezi a polgármesterhez benyújtott kitüntetés adományozására tett javaslatot. ( 24/2019. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 25. § (1) bekezdés b) pont, (2) bekezdés)

3./ Javasolja az engedélyező hatóságnak, hogy külön méltánylást érdemlő esetben kérelemre részleges vagy teljes díjmentességet állapítson meg közterület-használat vonatkozásában. (57/1999. (XII. 23.) Kgy. rendelet 8. § (2) bekezdés)

4./ Véleményezi a 12/2001. (I. 31.) Korm. rendeletalapján kiírt lakóépületek felújításának önkormányzati támogatására benyújtott pályázatokat. (28/2003. (VIII. 25.) Kgy. rendelet 5. § (3) bekezdés)

5./ Illetékes szakbizottságként véleményezi az Önkormányzat részére ingyenesen juttatott vagyon elfogadását (az intézményi átvett pénzeszközök és alapítványi juttatások kivételével). (25/2003. (VI. 27.) Kgy. rendelet 27. § (6) bekezdés)

6./ Javasolja a közút kezelőjének, hogy külön méltánylást érdemlő esetben kérelemre részleges, vagy teljes díjmentességet állapítson meg közút nem közlekedési célú igénybevétele vonatkozásában. (66/2003. (XII. 23.) Kgy. rendelet 4. § (1) bekezdés)

7./ Véleményezi a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. és a tömegközlekedési járművek üzembentartói által minden év október 15-ig elkészített és egyeztetett téli üzemeltetési terveket. (1/2005. (II. 2.) Kgy. rendelet 4. § (1) bekezdés)

8./ Véleményezi a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. és a tömegközlekedési járművek üzembentartói által június 30-ig elkészített, az elmúlt téli időszak műszakigazdasági elemzését és értékelését. (1/2005. (II. 2.) Kgy. rendelet 8. § (5) bekezdés)

9./ Ellátja a költségvetési végrehajtási rendelettel hatáskörébe utalt feladatokat.

2. melléklet

A polgármester Közgyűléstől átruházott hatáskörei

Gazdasági ágazatban:

1./ Dönt az önkormányzatot, mint adóst, illetve mint kötelezettet terhelő kötelezettségek más által történő átvállalásáról szóló szerződés megkötéséről, ha az az önkormányzatra többletkötelezettséget nem jelent.

2./ A Városüzemeltetési, Fejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság véleményezését követően jóváhagyja a bérbe adott víziközmű létesítmények hálózatbérleti díj megállapítására vonatkozó megállapodásokat.

3./ Ha az útépítési együttműködésben az érdekeltek több mint kétharmada részt vesz, az abban részt nem vevő, de a közút használatában érdekelt természetes és jogi személyt a résztvevők által vállalt anyagi hozzájárulás mértékéig útépítési érdekeltségi hozzájárulás fizetésére kötelezheti. ( 1988. évi I. törvény 31. § (2) bekezdés)

4./ Elemi kár mértékének megállapítására kárbecslő bizottságot hoz létre. ( 1991. évi XX. törvény 138. § (2) bekezdés e) pont)

5./ Dönt a településrendezési kötelezésekről, ehhez kapcsolódóan megkeresi az ingatlanügyi hatóságot a kötelezettség tényének ingatlan-nyilvántartási feljegyzése-, illetve a kötelezettség megszűnése esetén a kötelezettség tényének törlése érdekében. (Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 29. § (5) bekezdés)

6./ Az önkormányzati ingatlanvagyon-kataszter adatkezelője. (25/2003. (VI. 27.) Kgy. rendelet 7. § (5) bekezdés)

7./ Dönt a tulajdonosi hozzájárulás megadásáról, amennyiben önkormányzati vagyonnal kapcsolatosan szükséges a tulajdonos hozzájárulása és az nem jár önkormányzati kötelezettségvállalással, és gyakorolja hatósági eljárásban a tulajdonost megillető jogokat. (25/2003. (VI. 27.) Kgy. rendelet 15. § (6) bekezdés)

8./ Dönt a korlátozottan forgalomképes törzsvagyon és üzleti vagyonnal való rendelkezésről a 25/2003. (VI. 27.) Kgy. rendelet 12. § (1) bekezdés a), b), d), e), f), i) és l) pontjaiban meghatározottak – kivéve a jelzálogjog törlése - esetén 10 millió Ft értékhatárig. (25/2003. (VI. 27.) Kgy. rendelet 17/A. §)

9./ Eseti döntése alapján az általa kijelölt személy jár el az érintett gazdasági társaság legfőbb szervének ülésén, valamint a tulajdonosi ellenőrzés, adatszolgáltatás kérés, iratbetekintési jog, tájékoztatás, felvilágosítás kérés tulajdonosi jogosultságok gyakorlása során. (25/2003. (VI. 27.) Kgy. rendelet 23. § a)-b) pont)

10./[15] A társasházak legfőbb szervében a közös tulajdoni részre vonatkozó felújítással, beruházással, annak elidegenítésével, valamint a pénzügyi kötelezettségvállalással, alapító okirat módosításának jóváhagyásával, magántulajdonostárs építésügyi hatósági engedélyhez kötött, társasházi közös tulajdont érintő kérelmével kapcsolatos társtulajdonosi jogokat a Polgármester gyakorolja. (25/2003. (VI. 27.) Kgy. rendelet 25. §)

11./[16] Ingyenesen juttatott vagyon elfogadásáról (az intézményi átvett pénzeszközök és alapítványi juttatások kivételével) – amennyiben annak a rendeltetésszerű használata működési többletköltséget az önkormányzat számára nem jelent – a vagyontárgy értéke alapján 10 millió forintig saját hatáskörben, míg 10 millió forint felett az illetékes szakbizottság és a Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság (PVB) véleményének ismeretében – a Polgármester dönt. (25/2003. (VI. 27.) Kgy. rendelet 27. § (6) bekezdés)

12./ Előzetesen jóváhagyja az önkormányzati intézmény vagyonkezelésébe adott ingatlan egy részének bérbeadását egy éven belüli időtartamra 5 millió forint szerződéses összeghatár felett, vagy egy éven túli időtartamra 10 millió forint szerződéses összeghatárig. (25/2003. (VI. 27.) Kgy. rendelet 42. § a) pont)

13./ Ellátja Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata 100 %-os és taggyűlési felhatalmazás alapján a többségi tulajdonában álló gazdasági társaságok vezető tisztségviselői vagyonnyilatkozataival kapcsolatos nyilvántartási és ellenőrzési feladatokat. ( 2007. évi CLII. törvény 3. § (3) bekezdés e) pont)

14./ A parkolóhely-megváltásról megállapodást köt a kérelmezővel. (2/2017.(II.14.) önkormányzati rendelet 4. § (3) bekezdés)

15./ Dönt a parkolóhely megváltása jogcímén beérkezett bevételek felhasználásáról. (2/2017.(II.14.) önkormányzati rendelet 6. §)

16./ Dönt a jelzálogjog törlésével kapcsolatos ügyekben. (25/2003.(VI.27.) Kgy. rendelet 17/A. § (2) bekezdés)

17./ Előzetesen jóváhagyja az IKV Zrt. a hasznosításában lévő, kivett beépítetlen terület megjelölésű ingatlanok gépkocsi beállás céljára, illetve antenna elhelyezés érdekében történő használatára vonatkozó megállapodások megkötését. (25/2003.(VI.27.) Kgy. rendelet 17/B. § (2) bekezdés)

18./[17] Dönt a korlátozottan forgalomképes törzsvagyon és üzleti vagyon körébe tartozó ingóvagyon tekintetében a tulajdonjog ingyenes átruházásáról 10 millió Ft értékhatárig. (25/2003.(VI.27.) Kgy. rendelet 15. § (2) bekezdés)

19./[18] Előzetesen jóváhagyja a Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztivál Szervező Nonprofit Kft. esetében a befektetést, a szerződéskötést, kötelezettségvállalást, a követelés részletekben történő megfizetésének engedélyezését az 1 millió Ft értékhatártól 10 millió Ft értékhatárig. (25/2003. (VI.27.) Kgy. rendelet 21. § (3) bekezdés 4./ pont b./ alpont)

1./ Jegyző beszámoltatása útján ellenőrzi az adóztatást. ( 1991. évi XX. törvény 138. § (3) bekezdés g) pont)

2./ Tájékoztatja a lakosságot a helyi adóból származó bevételek összegéről. ( 1991. évi XX. törvény 138. § (3) bekezdés h) pont)

3./ A piaci zavarok megelőzése céljából figyelemmel kíséri a piaci viszonyokat, intézkedést kezdeményez. ( 1991. évi XX. törvény 67. §)

4./ Ellátja a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 83. § (2) bekezdés e) pontjában meghatározott ellenőrzési feladatokat.

5./ Javaslatot tesz az önkormányzati intézmények és gazdasági társaságok alapítására, szervezeti átalakítására, hatékonyabb működtetési formájának kialakítására, megszüntetésére.

6./ Képviseli az Önkormányzatot a 2001. március 9-én létrejött „Ivóvíz és csatornaszolgáltatás üzemeltetési szerződés” teljesítésének ideje alatt.

7./ Eljár Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata képviseletében, a nem kizárólagos önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok legfőbb szervében a tulajdonosi joggyakorlás kivételével. E jogát a polgári jog szabályainak megfelelően bízhatja másra. (25/2003. (VI. 27.) Kgy. rendelet 20. § (3) bekezdés)

8./ Közreműködik a vagyonkezelői jog, a vagyonkezelési szerződésben meghatározott jogok, kötelezettségek teljesítésének Önkormányzat általi ellenőrzésében, valamint a közgyűlés azonnali intézkedését nem igénylő esetekben évente tájékoztatja a közgyűlést az ellenőrzés eredményéről. (25/2003. (VI. 27.) Kgy. rendelet 39. §)

Művelődési és köznevelési ágazatban:

1./ Dönt az óvodába történő jelentkezés módjáról, az óvodai általános felvételi időpontjáról. ( 2011. évi CXC. törvény 83. § (2) bekezdés b) pont)

2./ Ha az óvodába jelentkezők száma meghaladja a felvehető gyermekek számát, több óvoda esetén bizottságot szervez, mely javaslatot tesz a felvételre. ( 2011. évi CXC. törvény 49. § (2) bekezdés)

1./ Ellátja a közművelődési, közgyűjteményi és művészeti tevékenységgel kapcsolatos helyi irányítási, ellenőrzési feladatot. ( 1991. évi XX. törvény 111. § (1) bekezdés)

2./ Évente köteles felmérni a magyar nyelvi előkészítés, a nemzetiség nyelvén folyó nevelés iránti igényt az első óvodai nevelési évre beiratkozni szándékozók körében az érdekelt települési nemzetiségi önkormányzat és az országos nemzetiségi önkormányzat bevonásával. ( 2011. évi CXC. törvény 83. § (7) bekezdés)

3./ Ellenőrzi az Óvodák Igazgatóságának pedagógiai programját, házirendjét, valamint az SZMSz-ét. ( 2011. évi CXC. törvény 83. § (2) bekezdés i) pont)

4./ Az Óvodák Igazgatóságának megszüntetésével, átszervezésével, feladatának megváltoztatásával, nevének megállapításával, előtt beszerzi a 2011. évi CXC. törvény 83. § (4) bekezdésében foglaltak véleményét. ( 2011. évi CXC. törvény 83. § (3)-(4) bekezdés)

Szociális és gyermekvédelmi ágazatban:

1./ Dönt a kárpótlás nyugdíjszerű ellátásának havi összegéről, valamint intézkedik annak kifizetéséről. ( 74/1991. (VI. 10.) Korm. rendelet 4. § (1) bekezdés, 93/1990. (XI. 21.) Korm. rendelet 5. §)

2./ Megállapodást köt a köztemetés lebonyolítására. ( 1993. évi III. törvény 48. § (1) bekezdés)

3./ Dönt szociális szolgáltatásra irányuló kérelem elutasításával kapcsolatos beadványról, illetve szociális intézményi jogviszony megszüntetéséről. ( 1993. évi III. törvény 94/D. § és 101. § (4) bekezdés)

4./ Dönt az 1993. évi III. törvény 119. § (3) bekezdése alapján korábban Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata javára bejegyzett jelzálogjog törléséről. ( 1993. évi III. törvény 119. § (3) bekezdés)

5./ A Foglalkoztatási, Szociális és Sportbizottság javaslata alapján dönt a praxisjogot megszerezni kívánó orvossal történő előszerződés és feladat-ellátási szerződés megkötéséről, illetőleg nyilatkozik, amennyiben a praxisjogot megszerezni kívánó orvossal az önkormányzat nem kíván szerződést kötni. ( 2000. évi II. törvény 2/A. §)

6./ Gyakorolja a 3/2013. (II. 27.) önkormányzati rendelet 8. § (1) bekezdésében meghatározott hatásköröket.

7./ Dönt első fokon a szülési támogatással, időskorúak támogatásával és beiskolázási támogatással kapcsolatos ügyekben. ( 7/2016. (IV.20.) önkormányzati rendelet 16/A.-16/C. §)

1./ Irányítja a karácsonyi program végrehajtását.

2./ Intézkedik a behajthatatlan hátralék törléséről. ( 3/2013. (II. 27.) önkormányzati rendelet 4. § (5) bekezdés)

Egyéb ügyekben:

1./ Gyakorolja az Mötv. 67. § g) pontjában foglaltak alapján, valamint a 19. § b) pontjában meghatározott egyéb munkáltatói jogokat. Az önkormányzati gazdasági társaság igazgatója tekintetében eseti jelleggel kikérheti a felügyelő bizottság véleményét. Az önkormányzati intézmény vezetője tekintetében a keresetkiegészítés megállapítása, a teljesítménykövetelmény és a teljesítményértékelés meghatározása, valamint a minősítés esetén kikéri, egyéb esetekben eseti jelleggel kikérheti az illetékes szakbizottság véleményét.

2./ Megállapítja a hivatali étkezde tekintetében az élelmezési nyersanyag költséget.

3./ Amennyiben a pályázat benyújtásához fenntartói nyilatkozat szükséges, az illetékes bizottság javaslatára / véleményének ismeretében a fenntartói nyilatkozatot kiadja.

4./ Nyilatkozik a nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérleti jogának átruházásával kapcsolatos ügyben az átruházás tárgyát képező helyiség önkormányzati célból történő igénybevételéről. (15/2000. (III. 31.) Kgy. rendelet 4. § (3) bekezdés)

5./ Dönt az alaptevékenységen kívüli bérbeadásról. (15/2000. (III. 31.) Kgy. rendelet 4. § (20) bekezdés)

6./ A nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásával kapcsolatosan bérbeadói jogok gyakorlása. (15/2000. (III. 31.) Kgy. rendelet 12. § (1) bekezdés a) pont)

7./ Díszsírhelyet vagy díszurnasírhelyet adományozhat azon elhunyt személyek részére, akik a városi közélet valamely területén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. A díszsírhely, díszurnasírhely adományozásáról szóló döntésről a Közgyűlést a soron következő ülésén tájékoztatja. ( 23/2018. (IX. 25.) önkormányzati rendelet 11. § (2) bekezdés)

8./ Támogatási szerződést köt a támogatást igénylő lakóközösség képviselőjével a lakóépületek felújításának állami támogatásához kapcsolódó önkormányzati támogatásra vonatkozóan a beruházás állami támogatása esetén. (28/2003. (VIII. 25.) Kgy. rendelet 5. § (4) bekezdés)

9./ A benyújtott javaslatot a Városi Főépítész véleménye alapján elbírálja és dönt a helyi védelem alá helyezési eljárás lefolytatásáról. ( 30/2017. (IX.27.) önkormányzati rendelet, 10. § (4) bekezdés)

10./ Jóváhagyja a helyi védelem alatt álló épületek külső megjelenését érintő felújításra, rekonstrukcióra vonatkozó pályázati felhívást és kiírást. ( 30/2017. (IX.27.) önkormányzati rendelet, 34. § (3) bekezdés)

11./ A Szakmai Minősítő Munkacsoport értékelésének figyelembevételével dönt helyi védelem alatt álló épületek külső megjelenését érintő felújításra, rekonstrukcióra benyújtott pályázatokról, a benyújtást követő 15 napon belül. ( 30/2017. (IX.27.) önkormányzati rendelet, 35. § (2) bekezdés)

12./ Dönt az egyszeri, vagy többszöri bérlőkiválasztási jog biztosításáról. (45/2006. (XII. 13.) Kgy. rendelet 40. § (2) bekezdés, 1. sz. melléklet)

13./ Dönt a bérlőkiválasztási joggal érintett lakás visszavételéről. (45/2006. (XII. 13.) Kgy. rendelet 40. § (5) bekezdés, 1. sz. melléklet)

14./ Dönt a városi ösztöndíj odaítéléséről az általa felkért Bíráló Bizottság javaslata alapján. ( 14/2010. (V. 12.) önkormányzati rendelet 2. § (4) bekezdés)

15./ Dönt az „Esélyt a középiskolás tehetségeknek” ösztöndíj odaítéléséről az általa felkért Bíráló Bizottság javaslata alapján. ( 14/2010. (V. 12.) önkormányzati rendelet 3. § (4) bekezdés)

16./ Engedélyezi a képviselőknek a Közgyűlés képviseletében, vagy a Közgyűlés, továbbá a polgármester megbízásából végzett, a képviselői tevékenységével összefüggő, általuk előlegezett, számlával igazolt, szükséges költségeinek kifizetését. ( 18/2014. (X. 29.) önkormányzati rendelet 6. §)

17./ Gyakorolja az SZMSZ 1. sz. mellékletében és Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének rendeleteiben meghatározott bizottsági hatásköröket, a bizottságok kialakításáig. E hatáskörben tett intézkedésekről köteles a Közgyűlést a soron következő rendes ülésen tájékoztatni.

18./ Dönt a költségvetési végrehajtási rendelettel hatáskörébe utalt hatáskörökben.

19./ Dönt az önkormányzat által benyújtandó, közfoglalkoztatásra irányuló kérelmek/pályázatok benyújtásáról, a költségvetésben biztosított előirányzat mértékéig.

20./ Dönt a külföldre utazó delegációk személyi összetételéről, a külföldi kiküldetésről.

21./ Dönt a Beszerzési Szabályzattal hatáskörébe utalt ügyekben.

1./ Az önkormányzat intézményei, társaságai, illetve egyéb szervezeteivel kapcsolatban gondoskodik a vezetői tisztség betöltésére vonatkozó pályázatok kiírásáról. A pályázatokat a feladat- és hatáskörrel rendelkező szakbizottság véleményének kikérésével minősíti és javaslatot tesz a Közgyűlésnek a pályázat elbírálására. Javaslatot tesz továbbá vezető tisztségből történő visszahívásra, illetve felmentésre.

2./ Részt vesz az önkormányzati kitüntetések adományozásának előkészítésében, átadja a kitüntetést és - a jegyzővel együtt - aláírja az oklevelet és Díszpolgárok Könyvébe tett bejegyzést.

3./ Kialakítja és vezeti az önkormányzatnak a Szegedi Tudományegyetemmel és az Országgyűlés által elismert magyarországi egyházakkal, vallásfelekezetekkel és vallási közösségekkel történő együttműködés szervezetét.

4./[19] A részére benyújtott kitüntetési javaslatokat a szakmai egyeztetéseket követően a Közgyűlés elé terjeszti és átadja a kitüntetetteknek a kitüntetéseket. ( 24/2019. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 25. § (2) – (7) bekezdés, 26. § (3) bekezdés)

5./ Javaslatot tesz magánszemély, vagy jogi személy, jogi személyiség nélküli gazdasági társaság preferálttá nyilvánításáról, az ilyen személy, szervezet részére helyiség bérbeadására, a bérbeadás időtartamára, az általuk fizetett bérleti díj mértékére. (15/2000. (III. 31.) Kgy. rendelet 11. § (1) bekezdés)

6./ A Közgyűlés elé terjeszti az építészeti örökség védelemre javasolt tárgyának helyi védelem alá helyezését. ( 30/2017. (IX.27.) önkormányzati rendelet, 10. § (7) bekezdés)

7./ Ellátja a költségvetési végrehajtási rendelettel hatáskörébe utalt feladatokat.

3. melléklet

A jegyző Közgyűléstől átruházott hatáskörei

Szociális ágazatban:

1./ Dönt első fokon a rendszeres települési támogatásokkal kapcsolatos ügyekben. ( 1993. évi III. törvény 45. § (1) bekezdése, 7/2016. (IV.20.) önkormányzati rendelet 4-10. §-ai)

2./ Dönt első fokon az átmeneti segéllyel, temetési segéllyel, rendkívüli gyermekvédelmi támogatással és hátralékcsökkentési támogatással kapcsolatos ügyekben. ( 1993. évi III. törvény 45. § (3)-(5) bekezdései, 7/2016. (IV.20.) önkormányzati rendelet 11-16. §-ai és 17. §-a)

3./ Dönt első fokon a köztemetés elrendelésével kapcsolatos ügyekben. ( 1993. évi III. törvény 48. §-a)

4./ Dönt első fokon az ellátások megtérítésével, az összeg követelésével, elengedésével, csökkentésével, részletfizetés engedélyezésével kapcsolatos ügyekben. ( 7/2016. (IV.20.) önkormányzati rendelet 18. §-a és 22. § (5) bekezdése)

5./ Dönt, amennyiben az ellátott vagy törvényes képviselője a személyi térítési díj összegét vitatja. ( 3/2013. (II.27.) önkormányzati rendelet 4. § (3) bekezdés, és 8. § (3) bekezdés a) pontja)

6./ Dönt a bölcsődében és a köznevelési intézményekben biztosított ellátás igénybevétele kapcsán keletkező díjhátralék méltányosságból történő elengedéséről, csökkentéséről, a részletfizetési kedvezményről. ( 3/2013. (II.27.) önkormányzati rendelet 4. § (4) bekezdés)

7./ Dönt a térítési díj hátralék behajtásával kapcsolatos ügyekben. ( 328/2011. (XII.29.) Korm. rendelet 16. § (3) bekezdése, 3/2013. (II.27.) önkormányzati rendelet 8. § (3) bekezdés b) pontja).

Egyéb ügyekben:

1./[20] Dönt első fokon a közterület-használat engedélyezéssel, végrehajtás elrendelésével és foganatosításával kapcsolatos ügyekben. (57/1999. (XII. 23.) Kgy. rendelet 11. § (1) bekezdés, 20. § (5) bekezdés)

2./[21] Helyi közút kezelőjeként jár el a közút forgalmi rendjével kapcsolatban egyidejűleg legfeljebb kettő útkereszteződést közvetlenül érintő ügyekben, valamint a kizárólagos várakozóhely kijelöléséhez kapcsolódó díjfizetéssel összefüggő feladatkörben. (1/2005. (II. 2.) Kgy. rendelet 1. § (1) bekezdés a) pontja és (1c) bekezdése)

3./ Dönt a közterületen megtartott alkalmi rendezvények hangosító berendezéseinek zajkibocsátási határértékének megállapításáról vagy annak megtagadásáról. (a zajvédelem helyi szabályozásáról szóló 13/2018. (V.03.) önkormányzati rendelet 5. § (2) és (4) bekezdés)

4./ Hivatalból, valamint kérelem alapján ellenőrizheti a közterületen megtartott alkalmi rendezvények hangosító berendezéseinek zajkibocsátási határértékének betartását. (a zajvédelem helyi szabályozásáról szóló 13/2018. (V.03.) önkormányzati rendelet 5. § (9) bekezdés)

5./ Első fokon eljár a házszámozással kapcsolatos ügyekben. (45/1991. (XII. 31.) Kgy. rendelet 10. § (3) bekezdés)

6./ Dönt a Beszerzési Szabályzattal hatáskörébe utalt ügyekben.

7./ Közútkezelői hatáskört lát el. (66/2003. (XII.23.) Kgy. rendelet 1. § (4) bekezdés)

8./ A hulladékszállítási közszolgáltatás igénybevétele kapcsán igazolást állít ki a lakóingatlant egyedül és életvitelszerűen használó természetes személyek részére, az őket megillető minimális űrtartalmú (60 literes) gyűjtőedényzet igényléséhez. ( 385/2014. (XII.31.) Korm. rendelet 7. § (1a) bekezdés b) pont és (1b) bekezdés, a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló 11/2018. (V.03.) önkormányzati rendelet 11. § (4) bekezdés).

9./ Az állami hulladékgazdálkodási közfeladat ellátására létrehozott szervezet felé az ellátásért felelős (önkormányzat) feladatainak, adatszolgáltatási kötelezettségeinek teljesítése esetén az önkormányzat nevében jár el. (a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény 32/A. § (4) bekezdése, 47/A. § (4) bekezdése, 68/2016. (III.31.) Korm. rendelet 1. § (1) bekezdése, 69/2016. (III.31.) Korm. rendelet 6. §-a, 22. §-a)

10./ Eljár a közösségi együttélés alapvető szabályait megsértő, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeivel összefüggő ügyekben. (A közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló 27/2016. (XI.16.) önkormányzati rendelet 3. § (1) bekezdés)

11./[22] Dönt első fokon a járműtárolással kapcsolatos ügyekben. (A közterületen történő járműtárolás tilalmáról szóló 25/2019.(XII.23.) önkormányzati rendelet 4. § (1) bekezdés) 18/2019. (X.25.) önkormányzati rendelet

4. melléklet

Vagyongazdálkodási tanácsnok feladatköre

1. felkérésre véleményezi az önkormányzat gazdasági programját és a közép-és hosszú távú vagyongazdálkodási tervét;

2. figyelemmel kíséri:

  • a) a költségvetési bevételek alakulását, különös tekintettel a saját bevételekre,
  • b) az önkormányzat vagyonával való gazdálkodást,
  • c) az önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságok, az önkormányzat részvételével működő társulások és az önkormányzati intézmények működését,
  • d) a vagyongazdálkodási döntések végrehajtását, valamint a feladatkörhöz tartozó beruházások megvalósulását, erre tekintettel kapcsolatot tart az érintett szervekkel, hatóságokkal,
  • e) a feladatköreit érintő pályázati lehetőségeket, valamint a pályázati támogatások felosztását;

3. feladatkörének ellátásával összefüggésben kapcsolatot tart a közgyűlési állandó bizottságokkal és a hivatal illetékes szervezeti egységeivel;

4. ellátja a közgyűlés által rábízott egyéb feladatokat.

Zöld Város Programért felelős tanácsnok feladatköre

1. felkérésre közreműködik a Zöld Város Programmal kapcsolatos önkormányzati feladatok meghatározásában, előkészítésében;

2. figyelemmel kíséri a Zöld Város Programmal kapcsolatos önkormányzati feladatok végrehajtását, a beruházások megvalósulását, erre tekintettel kapcsolatot tart az érintett szervekkel, hatóságokkal;

3. figyelemmel kíséri a feladatköreit érintő-, valamint egyéb környezetvédelmi pályázati lehetőségeket és a pályázati támogatások felosztását;

4. segíti a Zöld Város Programmal kapcsolatos információk áramlását az önkormányzat és a lakosság között;

5. feladatkörének ellátásával összefüggésben kapcsolatot tart a közgyűlési állandó bizottságokkal és a hivatal illetékes szervezeti egységeivel; 5. ellátja a közgyűlés által rábízott egyéb feladatokat.

Családpolitikai, szociálpolitikai és sportügyi tanácsnok feladatköre

1. felkérésre részt vesz:

  • a) a családpolitikával, szociálpolitikával, valamint a sporttal kapcsolatos koncepciók, döntések előkészítésében,
  • b) a városi sporttámogatások sportszervezetek közötti felosztása koncepciójának kialakításában,
  • c) a családpolitikai, szociálpolitikai és sporttal kapcsolatos stratégia kialakításában;

2. segíti a családpolitikával, szociálpolitikával, valamint a sporttal kapcsolatos információk áramlását az önkormányzat és a lakosság között, valamint együttműködik a stratégiát megvalósító szervekkel, hatóságokkal;

3. figyelemmel kíséri

  • a) a családpolitikával, szociálpolitikával, valamint a sporttal kapcsolatos előirányzatok felhasználását,
  • b) az önkormányzat egészségügyi, szociális, sport, ifjúsági, oktatási, civil feladatainak ellátását,
  • c) a feladatköréhez kapcsolódó önkormányzati intézmények tevékenységeit, működését,
  • d) a feladatköreit érintő pályázati lehetőségeket, valamint a pályázati támogatások felosztását;

4. képviseli a családok élethelyzetét befolyásoló szempontokat az önkormányzati döntések előkészítésében;

5. feladatkörének ellátásával összefüggésben kapcsolatot tart a közgyűlési állandó bizottságokkal és a hivatal illetékes szervezeti egységeivel;

6. ellátja a közgyűlés által rábízott egyéb feladatokat.

5. melléklet

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata alaptevékenységeinek kormányzati funkció szerinti megjelölése

1. 011130 Önkormányzatok és önkormányzati hivatalok jogalkotó és általános igazgatási tevékenysége

2. 013320 Köztemető-fenntartás és -működtetés

3. 013350 Az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodással kapcsolatos feladatok

4. 013360 Más szerv részére végzett pénzügyi-gazdálkodási, üzemeltetési, egyéb szolgáltatások

5. 013370 Informatikai fejlesztések, szolgáltatások

6. 013390 Egyéb kiegészítő szolgáltatások

7. 016010 Országgyűlési, önkormányzati és európai parlamenti képviselőválasztásokhoz kapcsolódó tevékenységek

8. 016020 Országos és helyi népszavazással kapcsolatos tevékenységek

9. 016030 Állampolgársági ügyek

10. 016080 Kiemelt állami és önkormányzati rendezvények

11. 022010 Polgári honvédelem ágazati feladatai, a lakosság felkészítése

12. 031060 Bűnmegelőzés

13. 041120 Földügy igazgatása

14. 041170 Műszaki vizsgálat, elemzés

15. 041231 Rövid időtartamú közfoglalkoztatás

16. 041232 Start-munka program - Téli közfoglalkoztatás

17. 041233 Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás

18. 045120 Út, autópálya építése

19. 045140 Városi és elővárosi közúti személyszállítás

20. 045160 Közutak, hidak, alagutak üzemeltetése, fenntartása

21. 045161 Kerékpárutak üzemeltetése, fenntartása

22. 045170 Parkoló, garázs üzemeltetése, fenntartása

23. 047320 Turizmusfejlesztési támogatások és tevékenységek

24. 049010 Máshova nem sorolt gazdasági ügyek

25. 049030 Kéményseprő-ipari tevékenység

26. 051010 Hulladékgazdálkodás igazgatása

27. 051040 Nem veszélyes hulladék kezelése, ártalmatlanítása

28. 052010 Szennyvízgazdálkodás igazgatása

29. 061020 Lakóépület építése

30. 062020 Településfejlesztési projektek és támogatásuk

31. 063020 Víztermelés, -kezelés, -ellátás

32. 063080 Vízellátással kapcsolatos közmű építése, fenntartása, üzemeltetése

33. 064010 Közvilágítás

34. 066010 Zöldterület-kezelés

35. 066020 Város-, községgazdálkodási egyéb szolgáltatások

36. 072312 Fogorvosi ügyeleti ellátás

37. 074011 Foglalkozás-egészségügyi alapellátás

38. 074032 Ifjúság-egészségügyi gondozás

39. 074052 Kábítószer-megelőzés programjai, tevékenységei

40. 076010 Egészségügy igazgatása

41. 081030 Sportlétesítmények, edzőtáborok működtetése és fejlesztése

42. 081041 Versenysport- és utánpótlás-nevelési tevékenység és támogatása

43. 081043 Iskolai, diáksport-tevékenység és támogatása

44. 081045 Szabadidősport- (rekreációs sport-) tevékenység és támogatása

45. 081071 Üdülői szálláshely-szolgáltatás és étkeztetés

46. 082020 Színházak tevékenysége

47. 082030 Művészeti tevékenységek (kivéve: színház)

48. 082042 Könyvtári állomány gyarapítása, nyilvántartása

49. 082043 Könyvtári állomány feltárása, megőrzése, védelme

50. 082044 Könyvtári szolgáltatások

51. 082061 Múzeumi gyűjteményi tevékenység

52. 082062 Múzeumi tudományos feldolgozó és publikációs tevékenység

53. 082064 Múzeumi közművelődési, közönségkapcsolati tevékenység

54. 082080 Növény- és állatkertek működtetése és megőrzése

55. 082091 Közművelődés - közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése

56. 082092 Közművelődés - hagyományos közösségi kulturális értékek gondozása

57. 082093 Közművelődés - egész életre kiterjedő tanulás, amatőr művészetek

58. 082094 Közművelődés - kulturális alapú gazdaságfejlesztés

59. 083030 Egyéb kiadói tevékenység

60. 083050 Televízió-műsor szolgáltatása és támogatása

61. 084070 A fiatalok társadalmi integrációját segítő struktúra, szakmai szolgáltatások fejlesztése, működtetése

62. 086030 Nemzetközi kulturális együttműködés

63. 086090 Egyéb szabadidős szolgáltatás

64. 091140 Óvodai nevelés, ellátás működtetési feladatai

65. 092270 Szakképző iskolai tanulók szakmai gyakorlati oktatásával összefüggő működtetési feladatok

66. 095020 Iskolarendszeren kívüli egyéb oktatás, képzés

67. 096015 Gyermekétkeztetés köznevelési intézményben

68. 096025 Munkahelyi étkeztetés köznevelési intézményben

69. 098021 Pedagógiai szakszolgáltató tevékenység szakmai feladatai

70. 098031 Pedagógiai szakmai szolgáltatások szakmai feladatai

71. 101141 Pszichiátriai betegek nappali ellátása

72. 101142 Szenvedélybetegek nappali ellátása

73. 101221 Fogyatékossággal élők nappali ellátása

74. 102050 Az időskorúak társadalmi integrációját célzó programok

75. 104030 Gyermekek napközbeni ellátása családi bölcsőde, munkahelyi bölcsőde, napközbeni gyermekfelügyelet vagy alternatív napközbeni ellátás útján

76. 104031 Gyermekek bölcsődében és mini bölcsődében történő ellátása

77. 104035 Gyermekétkeztetés bölcsődében, fogyatékosok nappali intézményében

78. 104036 Munkahelyi étkeztetés gyermekek napközbeni ellátását biztosító intézményben

79. 104037 Intézményen kívüli gyermekétkeztetés

80. 104042 Család és gyermekjóléti szolgáltatások

81. 104043 Család és gyermekjóléti központ

82. 105020 Foglalkoztatást elősegítő képzések és egyéb támogatások

83. 106020 Lakásfenntartással, lakhatással összefüggő ellátások

84. 107013 Hajléktalanok átmeneti ellátása

85. 107015 Hajléktalanok nappali ellátása

86. 107051 Szociális étkeztetés szociális konyhán

87. 107052 Házi segítségnyújtás

88. 107055 Falugondnoki, tanyagondnoki szolgáltatás

89. 107080 Esélyegyenlőség elősegítését célzó tevékenységek és programok

90. 107090 Romák társadalmi integrációját elősegítő tevékenységek, programok

91. 109010 Szociális szolgáltatások igazgatása

6. melléklet

Az egyes vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségekről szóló 2007. évi CLII. törvény 3. §-a szerint vagyonnyilatkozat-tételre kötelezett munkakörök, illetve tisztségek az alábbiak:

1. Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata intézményeinek vezetői,

2. Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata 100%-os gazdasági társaságainak vezető tisztségviselői,

3. Az a közszolgálatban nem álló személy, aki önállóan vagy testület tagjaként javaslattételre, döntésre, illetve ellenőrzésre jogosult:

− az Önkormányzat által lefolytatott közbeszerzési eljárásban,

− egyedi önkormányzati támogatásról való döntésre irányuló eljárás lefolytatása során.


[1] Módosítja a 24/2019.(XII.23.) Ö. r. 29. § (1) bek. (hatályos 2020. január 01-től)
[2] Módosítja a 24/2019.(XII.23.) Ö. r. 29. § (1) bek. (hatályos 2020. január 01-től)
[3] Módosítja a 24/2019.(XII.23.) Ö. r. 29. § (2) bek. (hatályos 2020. január 01-től)
[4] Módosítja a 24/2019.(XII.23.) Ö. r. 29. § (2) bek. (hatályos 2020. január 01-től)
[5] Módosítja a 24/2019.(XII.23.) Ö. r. 29. § (2) bek. (hatályos 2020. január 01-től)
[6] Módosítja a 24/2019.(XII.23.) Ö. r. 29. § (2) bek. (hatályos 2020. január 01-től)
[7] Módosítja a 24/2019.(XII.23.) Ö. r. 29. § (2) bek. (hatályos 2020. január 01-től)
[8] Módosította az 56/2020. (XII.16.) Ö. r. 3. § (1) bek. (hatályos 2020. december 17-től)
[9] Kiegészítette a 7/2020.(II.26.) Ö. r. 8. § (1) bek. (hatályos 2020. február 27-től)
[10] Módosítja a 24/2019.(XII.23.) Ö. r. 29. § (3) bek. (hatályos 2020. január 01-től)
[11] Módosítja a 24/2019.(XII.23.) Ö. r. 29. § (3) bek. (hatályos 2020. január 01-től)
[12] Módosítja a 7/2020.(II.26.) Ö. r. 8. § (2) bek. (hatályos 2020. február 27-től)
[13] Módosítja a 4/2020.(II.25.) Ö. r. 2. § (1) bek. (hatályos 2020. augusztus 1-től)
[14] Módosítja a 24/2019.(XII.23.) Ö. r. 29. § (4) bek. (hatályos 2020. január 01-től)
[15] Módosítja a 7/2020.(II.26.) Ö. r. 8. § (3) bek. (hatályos 2020. február 27-től)
[16] Módosítja a 7/2020.(II.26.) Ö. r. 8. § (3) bek. (hatályos 2020. február 27-től)
[17] Kiegészítette a 7/2020.(II.26.) Ö. r. 8. § (4) bek. (hatályos 2020. február 27-től)
[18] Kiegészítette az 56/2020. (XII.16.) Ö. r. 3. § (2) bek. (hatályos 2020. december 17-től)
[19] Módosítja a 24/2019.(XII.23.) Ö. r. 29. § (5) bek. (hatályos 2020. január 01-től)
[20] Módosítja a 43/2020. (IX.30.) Ö. r. 9. §-a (hatályos október 1-től)
[21] Módosítja a 4/2020.(II.15.) Ö. r. 2. § (2) bek. (hatályos 2020. augusztus 1-től)
[22] Módosítja a 25/2019.(XII.23.) Ö. r. 7. §-a (hatályos 2020. január 1-től)