Soponya Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2014. (IX. 10.) önkormányzati rendelete

a házszámozás rendjéről

Hatályos: 2014. 09. 11- 2023. 04. 30

Soponya Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2014. (IX. 10.) önkormányzati rendelete

a házszámozás rendjéről1

2014.09.11.

Soponya Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontja, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (3) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján,

a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköréről szóló 1991. évi XX. törvény 39. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva – figyelemmel a magyarországi hivatalos földrajzi nevek megállapításáról és nyilvántartásáról szóló 303/2007. (XI. 14.) Korm. rendeletben foglaltakra - a házszámozás rendjéről a következőket rendeli el:

I. Fejezet

A rendelet hatálya és célja

1. § (1) E rendelet hatálya kiterjed Soponya nagyközség teljes belterületi közigazgatási területére.

(2) E rendelet célja, hogy Soponya nagyközségben elősegítse a közterületek és településrészek közötti helyszíni tájékozódást.


Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

Házszám: belterületen lévő beépített ingatlan – annak egyedi azonosítására szolgáló – sorszáma, beleértve az épület, lépcsőház, szint, emelet, ajtó számát is.

Házszámozás: új ingatlan 1. pont szerinti házszámmal még nem rendelkező ingatlan házszámának megállapítása, illetőleg már megállapított házszám megváltoztatása.

Alátörés: meglévő ingatlan megosztása során a kiinduláskor meglévő házszámból az ABC betűit felhasználva keletkeztetett új házszám, mely a már beépített ingatlan meglévő házszámának megváltoztatásával, illetve az újonnan létrejött ingatlan(ok) új házszámának megállapításával történik.

Eredeti felvétel: az utca-házszám jegyzék összeállításakor kialakult házszámok.

II. Fejezet

A házszámozás általános szabályai

3. § (1) A házszámozás lehetséges esetei:

új, eddig házszámmal nem rendelkező ingatlan beépülése,

már beépített, de újraosztott terület átszámozása,

új közterület kialakulása.

(2) Házszámozás csak e rendelet rendelkezései szerint lehetséges.

(3) Egy önálló helyrajzi számmal rendelkező ingatlanhoz kizárólag egy, az adott közterületen nem ismétlődő házszám tartozhat.

(4) Házszámozás iránti kérelmet e rendelet 1. melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani, az ott felsorolt, a tulajdonjog igazolására alkalmas mellékletekkel együtt.

4. § (1) A házszám határozattal történő megállapítása a polgármester hatásköre.

(2) Házszámmal nem rendelkező, újonnan létesült épület esetén a házszám megállapítását az ingatlan bármelyik tulajdonosa, a jogerős használatbavételi engedély megszerzését követő 8 napon belül köteles kérni.

(3) Házszám megállapítását kérheti az ingatlan bármelyik tulajdonosa, amennyiben az ingatlan rendelkezik ugyan házszámmal, de a korábbi megállapítást követően a beépített környezetben olyan mértékű változás állt be, amely újraszámozást tehet szükségessé

(pl. ingatlanok összevonása, már megosztott ingatlanok továbbosztása stb.).

(4) Hivatalból állapítja meg a házszámot a polgármester az alábbi esetekben:

a) új közterület létrejötte,

aa) új utca nyitása,

ab) meglévő közterület szakaszolása,

ac) terület újraosztása;

b) a kialakult házszámozási rendben fennálló hiba vagy hiány esetén.

(5) Több ingatlant érintő házszám megváltoztatása közterületenként az összes érintett ingatlanra vonatkozóan egy határozatban történik.

(6) A határozatnak – a törvényben előírtakon túlmenően – tartalmaznia kell:

a) a kérelmező nevét, bejelentett lakcímét (kérelemre indult eljárás esetén),

b) a házszám megállapítását elrendelő azonosító adatait (hivatalból indult eljárás esetén),

c) a házszám megállapításának okát,

d) a házszám megállapításával érintett ingatlan(ok) helyrajzi számát,

e) a házszám megváltoztatása esetén a változással érintett ingatlan(ok) változás előtti és változás utáni pontos címét (irányítószám, település, közterület elnevezése, házszám, alátörés).

(7) A határozatot – a törvényben előírtakon túlmenően – közölni kell:

a) a kérelmezővel,

b) a házszámozással érintett ingatlan valamennyi tulajdonosával,

c) a területileg illetékes földhivatallal,

d) a területileg illetékes népesség-és lakcímnyilvántartó hatósággal.

(8) A házszámozási eljárásra egyebekben a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

5. § (1) A házszám megállapítása új közterület létrejötte során, a településközponttól a külterület irányába növekvő számozással történik úgy, hogy az utca jobb oldala páratlan, bal oldala pedig páros számozást kap. Egy oldalon beépített közterületnél a számozás folyamatosan emelkedik.

(2) Kialakult számozás esetén a házszám megállapítása a hagyományos, már kialakult számozáshoz igazodik.

(3) Amennyiben egy ingatlanon azonos házszám alatt több épület illetve több lakás található, úgy azok az épületek számot, illetőleg ajtószámot kapnak.

(4) Meglévő számozás esetén, a közbeiktatott házszámok a megosztott földrészlet házszámának alátörései lesznek az ABC betűivel jelölve.

(5) Alátörés alátörése nem engedélyezhető, ilyen esetben az alátörés újrajelölésével állapítható meg a házszám.

6. § (1) Az ingatlan tulajdonosa köteles az ingatlan házszámában beállt változást

- személyi okmányaiban, az ingatlan-nyilvántartásban, közüzemi szerződéseiben valamint ott, ahol ezt jogszabály kötelezően előírja, az illetékes hatóságnál, szolgáltatónál - haladéktalanul, de legkésőbb a házszám megállapításáról rendelkező határozat jogerőre emelkedésétől számított 8 napon belül bejelenteni.

(2) Az ingatlan tulajdonosa köteles a házszámozással érintett ingatlanon állandó lakcímmel vagy bejelentett tartózkodási hellyel rendelkező személyeket az ingatlan házszámáról tájékoztatni.

7. § (1) Az utca-házszám jegyzéknek a jelen rendelet 2. mellékletében foglalt adatlap szerinti adattartalommal történő vezetéséről a polgármester gondoskodik.

(2) Az utca-házszám jegyzékbe új adat felvételére, illetőleg már bejegyzett adat módosítására csak a polgármester által kiadott jogerős határozat alapján kerülhet sor.

III. Fejezet

Záró rendelkezések

8. § (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Soponya Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2009. (XI. 12.) önkormányzati rendelete a házszámozás rendjéről.

(3) A rendelet kihirdetéséről a helyben szokásos módon a jegyző köteles gondoskodni.

1. melléklet

Házszámozási kérelemSoponya Nagyközség Polgármestere részére
Alulírott, ………………………………………………….(név) …………….……irányítószám), …………………………………. (település), ……………………………………………. (utca), …………………………………….. (házszám) szám alatti lakos …………….…………………….. (telefonszám), tekintettel arra, hogy a tulajdonomat/résztulajdonomat képező ………………………………………………………… (település, utca) ………………………………… helyrajzi számú ingatlan
nem rendelkezik házszámmal
pontatlan a házszáma
(megfelelő rész aláhúzandó!)
kérem, hogy az ingatlan házszámát szíveskedjen megállapítani.
Hivatkozási vagy előzmény ügy száma: ……………………………………
Kelt:
………………………………………………
aláírás
Melléklet:
30 napnál nem régebbi tulajdoni lap másolat (meglévő, 1 éven túl használatba vett épület esetén,
használatbavételi engedély másolata (új építésű épület esetén)

2. melléklet

Utca-házszám jegyzék adatai
Közterület elnevezése
Közterület helyrajzi száma
Házszám
Alátörés
Házszám bevezetésének módja: eredeti/határozat (határozat száma)
Házszám bevezetésének ideje
1

Az önkormányzati rendeletet a Soponya Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (IV. 28.) önkormányzati rendelete 16. §-a hatályon kívül helyezte 2023. május 1. napjával.