Dunakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2021 (III.2.) önkormányzati rendelete

a fás szárú növények védelméről

Hatályos: 2021. 03. 03

Dunakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2021 (III.2.) önkormányzati rendelete

a fás szárú növények védelméről

2021.03.03.

Dunakeszi Város Önkormányzat Képviselő-testülete – a 27/2021. (I. 29.) Kormányrendeletben kihirdetett veszélyhelyzetben a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerinti – hatáskörében eljáró Dunakeszi város polgármestere Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában biztosított eredeti jogalkotói hatáskörében a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában és 48. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Általános és értelmező rendelkezések

1. A rendelet célja

1. § Ezen rendelet célja Dunakeszi területén a fás szárú növényzet védelme és megőrzése, valamint rongálásának megakadályozása, közterületre való telepítésére, fenntartására, kivágására, pótlására vonatkozó szabályok megállapítása, melyek elősegítik az ember és környezet harmonikus kapcsolatának alakulását

2. A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed:

a) a (2) bekezdésben foglalt kivétellel a Dunakeszi Város Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási területén található egyes fás szárú növényekre,

b) a természetes és jogi személyekre, valamint a jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre.

(2) A rendelet hatálya nem terjed ki:

a) az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény hatálya alá tartozó külterületen lévő fásítás fáira és a faállománnyal (faültetvénnyel) borított erdőterületnek tekintendő földrészletekre, továbbá a külön jogszabály szerint védett természeti területen lévő fákra, illetve azokra a fákra, amelyek védettek, függetlenül attól, hogy védett természeti területen vannak-e,

b) a gyümölcsfákra,

c) a szaporítóanyag termelését szolgáló csemetekertek, faiskolák fáira.

d) az energetikai célból termesztett, fás szárú növényekből álló, külön jogszabály szerint létesített ültetvényekre,

e) a szennyvíz, szennyvíziszap és hígtrágya elhelyezésére, hasznosítására szolgáló fával borított területekre,

f) az eltérő szabályt megállapító külön jogszabály hatálya alá tartozó fás szárú növényekre.

3. Értelmező rendelkezések

3. § E rendelet alkalmazásában:

1. Cserje: alapvetően rövid törzsből, vagy tőből elágazó fás szárú növény

2. Cserjepótlási egységár: az előző naptári évben, közterületen elültetett cserjefelület 1 m2 -re eső, ültetési költséggel együtt számított átlagára

3. Cserjepótlási díj: egységár a szükséges pótlás m2 -ével

4. Előnevelt fa: többször iskolázott, legalább 5 cm törzsátmérőjű lombos fa, vagy legalább 3 cm törzsátmérőjű fává növő örökzöld

5. Fa: egy vagy több törzsű fás szárú növény, egyértelmű csúcsdominanciájával rendelkező központi hajtásából nőnek ki a fő ágai (lombhullató és örökzöld fa, bokorfa)

6. Fakivágás: a fa végleges eltávolítása

7. Fakivágási terv: szakértői nyilvántartásban szereplő, illetve tervezési jogosultsággal rendelkező szaktervező által készített szöveges és rajzi munkarészből álló dokumentum. A rajzi munkarész tartalmazza a hivatalos helyszínrajzon a kivágandó, illetve a védelmet igénylő fa pontos elhelyezkedését, indokolt esetben a szomszédos növényzet (fák, cserjék) ábrázolását. A szöveges munkarész tartalmazza a műszaki leírást a kivágandó, illetve védelemre szoruló fák értékeléséről, a kivágás indokoltságáról (fafaj, méret egészségi állapot, termőhelyi viszonyok), valamint a védelem módjáról (kalodázás fajtája stb.) és időtartamáról.

8. Fapótlási egységár: az előző naptári évben, közterületen elültetett fák ültetési költséggel együtt számított átlagára az adott évre vonatkozó egységárat adott év január 15-ig a város honlapján közzé kell tenni.

9. Fapótlási díj: az egységár és a szükséges fapótlás darabszámának szorzata

10. Fás szárú növény: fa és cserje együttes megnevezése

11. Gyümölcsfa: emberi fogyasztásra vagy egyéb hasznosításra kerülő, alapvetően gyümölcséért termesztett és gondozott fa, a 1. függelékben megjelölt lista szerint

12. Jelentős mértékű metszés és rongálás: a fa bármely részének (lombkorona, törzs, gyökérzet) olyan mértékű visszavágása, metszése vagy rongálása, amely a fa további növekedését visszafordíthatatlanul megakadályozza, vagy ellehetetleníti a fajra jellemző habitus kialakulását, illetve a fa pusztulásához vezet

13. Közterület: állami vagy helyi önkormányzati tulajdonban álló, közhasználatra szolgáló földterület és/vagy amelyet az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván

14. Kertépítészeti terv (fapótlás alátámasztása): tervezési jogosultsággal rendelkező szaktervező által készített szöveges és rajzi munkarészből álló, 1:200 vagy 1:250 méretarányban készülő terv, amelynek tartalmi követelményei az alábbiak: számítás a fapótlás mértékének meghatározásához, javaslat a pótlás megvalósításához (ajánlott telepítési hely, fafaj, favédelem), valamint a tervezett növényzet térbeli elrendezéséhez kertrendezési javaslat, amely bemutatja a kerti tereket és azok épített és természeti elemeit.

15. Kertészeti szakvélemény: faápoló és favizsgáló szakmérnök, vagy minősített favizsgáló által elkészített dokumentum, mely kiterjed a vizsgált fák korára, méretére, fajára, térbeli elhelyezkedésére, részletes egészségi állapotára, emellett a javaslatot tartalmaz a fa fenntartásával, megóvásával vagy kivágásával kapcsolatban, mindezt fotókkal dokumentálva, alátámasztva.

16. Kiszáradt fa: a fa a vegetációs időszak során nem rendelkezik élő lombozattal

17. Magánterület: minden olyan ingatlan, amely nem közterület

18. Megtartandó fasor, fa: az 1. mellékletben megjelölt fasorok és faegyedek

19. Örökzöld fa: nagy lombkoronát növelő, fatermetű növény (e rendelet alkalmazásában nem minősül örökzöld fának: a thuja, hamisciprus, boróka, leyland-ciprus fajok, oszlopos növekedésű egyedek)

20. Össztörzsátmérő: az egyedek törzsátmérőjének összege

21. Törzsátmérő: a fatörzs földfelszíntől számított 1,3 m magasságban (mellmagasságban) mért átmérője centiméterben számolva (bokorfa, többtörzses fa tekintetében az össztörzsátmérő számít)

22. Tőátmérő: a fatörzs talajszint közelében mért átmérője

23. Vegetációs időszak: az április 1-jétől október 31-éig terjedő időszak

24. Víz- és légáteresztő burkolat: A burkolat elemei között és/vagy anyagán keresztül a csapadékvíz talajba szivárgását, a talajban lévő nedvesség szabad kipárolgását, valamint a környezeti levegő talajpórusokkal való szabad kapcsolatát lehetővé tévő, elemes, szemcsés burkolat, mely alatt vízzáró szerkezeti réteg – agyag, hagyományos beton alap – nem létesül (különösen:: gyeprács, grünbeton, betonelemes térkő homokos kavics vagy bazaltzúzalék ágyazaton hézagolva, fa-, kőelemes tipegő homokos kavics ágyazaton, murva, kavics, homok.)

25. Zöldfelület: a telek azon növényzettel borított területe (legkisebb zöldfelülete), ahol a termőtalaj és az eredeti altalaj, illetve talajképző kőzet között nincs egyéb más réteg.

26. Használó: a fás szárú növény feltalálhatósági helye szerinti ingatlan tulajdonosa, üzemeltetője, bérlője, haszonélvezője, vagy az ingatlant bármely más jogcímen használó, az ingatlannal kapcsolatos kötelezettségek teljesítésére köteles személy.

4. Hatásköri rendelkezések

4. § A fás szárú növények kivágását és pótlását a jegyző engedélyezi.

5. Általános rendelkezések

5. § (1) A fás szárú növények védelme, megőrzése, fenntartása és ápolása az ingatlan mindenkori használójának kötelessége.

(2) A fás szárú növényt kivágni indokolt esetben, csak jogerős fakivágási engedély alapján szabad az e rendeletben előírt pótlási kötelezettség teljesítése mellett. A fás szárú növény kivágását csak az engedélyt megadó határozat jogerőre emelkedését és végrehajthatóvá válását követően lehet megkezdeni. Az engedély nélküli vagy engedélytől eltérő fakivágás kivitelezése leállítható, megtiltható. A kivágást - lehetőség szerint – a vegetációs időszakon kívül, szeptember 1-je és március 15-e között lehet végrehajtani.

(3) Fás szárú növényt kivágni különösen veszélyhelyzet, közvetlenül fenyegető kárveszély miatt, illetve igazolt egyéb olyan okból lehet, mely a fa kivágása nélkül nem hárítható el. A kivágott fa pótlásáról a 4. § (7) bekezdése és 7. §-ban meghatározottak szerint gondoskodni kell.

(4) Az élet-, illetve súlyos balesetveszélyt, kárveszélyt jelentő fakivágást a használó

– amennyiben a veszély elhárítására más lehetőség nincs, jogosult haladéktalanul elvégezni. A veszély érdekében elvégzett fakivágást – az annak megtörténtét követő - 3 napon belül írásban be kell jelenteni. A bejelentésben szakvéleménnyel vagy fényképfelvétel mellett egyéb hitelt érdemlő módon is igazolni kell a fás szárú növény kivágásának indokoltságát. Az indokolatlan vagy be nem jelentett fakivágás engedély nélküli fakivágásnak minősül.

(5) Fapótlásként nem telepíthetők oszlopos örökzöldek (tuja, hamisciprus, boróka, leylandi ciprus fajok), inváziós fajú fák, valamint közterületen 1. függelékben megjelölt gyümölcsfa.

(6) A kivágott fás szárú növényeket elsősorban a kivágás helyén, a növény feltalálhatósági helye szerinti ingatlanon, fapótlásra megfelelő fa elültetésével kell pótolni; másodsorban a pótlást az ingatlan előtt vagy közelében található közterületen kell teljesíteni az előírt növények elültetésével. Magánterületi fakivágás esetén a fapótlást – amennyiben a helyszíni adottságok és előírt beépítési paraméterek engedik - ingatlanon belül kell elvégezni.

(7) A fapótlás pénzbeli megváltásából befolyt összeg a Dunakeszi Város Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) Környezetvédelmi Alapjának bevétele, melyet jellemzően a közterületi faültetésre, a közterületi zöldfelületek fejlesztésére és rekonstrukciójára, valamint a megtartandó fák fenntartására kell felhasználni.

(8) Fa jelentős mértékű metszése és rongálása az adott fa engedély nélküli kivágásával egyenértékű tevékenységnek minősül.

II. Fejezet

6. Fák kivágásának engedélyezése

6. § (1) A közterület megjelenési formájának megváltoztatása (fa, cserje ültetése, ifjító metszése ) bejelentés-köteles tevékenység és az Önkormányzat hozzájárulása esetén végezhető, kivéve az ÖnkormányzatPolgármesteri Hivatal által megbízott szervezet vagy személy tevékenységét, valamint a lakosság által ültetett gyümölcsfák ápolásával összefüggő metszést, ifjítást, gallyazást.

(2) A fakivágási engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

a) kérelmező nevét, címét (amennyiben a kérelmező nem az ingatlan tulajdonosa/tulajdonosai, az ingatlannal való rendelkezési jogot megalapozó okirat másolatát, vagy - ha a jogviszony nem jogosít fel a fás szárú növények kivágására – a tulajdonos hozzájáruló nyilatkozatát),

b) a fás szárú növény kivágásának indokát, a megalapozó dokumentumokat (szakvélemény, fénykép, esetlegesen akusztikus tomográfos vizsgálat),

c) a kivágni tervezett fás szárú növény feltalálhatósági helye szerinti ingatlanon belüli elhelyezkedését ábrázoló vázlatos helyszínrajzot, a fák darabszámát, faját, törzsátmérőjét

d) 5 db-ot meghaladó számú fás szárú növény kivágása esetén Jegyző felé közölni kell a fakivágás tervezett megkezdésének és várható befejezésének időpontját (év, hónap, nap),

e) - ültetendő fa/fák faját, helyét (vázlatos rajz).

A kérelemben közölt adatokat a főkertész a helyszínen ellenőrizheti.

(3) Nem közterületen álló fa kivágásához fakivágási engedélyt kell kérni. Az engedélykérelem a 2. melléklet szerinti nyomtatványon írásban nyújtható be.

(4) Az Önkormányzat tulajdonában lévő közterületen álló fának elkerülhetetlen okból illetve építmény elhelyezése miatt szükséges kivágásához fakivágási kérelmet az 3. melléklet szerinti nyomtatványon írásban kell benyújtani.

(5) A kérelem benyújtásával egyetemben a közterületen álló fák, fás szárú növények esetén méltányosság kérhető a fák kivágására Annak pozitív elbírálása esetén a szociálisan rászoruló dunakeszi polgárok számára a 10 méternél magasabb fák kivágása, illetve pótlása ellenérték nélkül történik. A fa kivágásának, veszély elhárításának nem része a fa tuskójának kiszedése. A szociális rászorultság vonatkozásában az Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni támogatásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 5/2015. (II.27.) számú önkormányzati rendelet 3. § (5)-(7) bekezdése az irányadó.

(6) A közterületen álló veszélyesnek minősülő fák rendszeres ellenőrzése a város főkertésze által és kivágása hivatalból vagy bejelentésre történhet, melyet minden esetben alapos vizsgálat, és szakvélemény készítése előz meg a fa környezetbiztonsági veszélyességére vonatkozóan.

(7) Közterületen a már meglévő és az újonnan telepített növényzet folyamatos gondozása, a lombos fák gallyazása vonatkozásában az Önkormányzat Képviselő-testületének a közterületek használatáról és rendjéről szóló 22/2015. (VIII.06.) önkormányzati rendelet 32. § (5) bekezdése az irányadó.

(8) A szociálisan rászoruló dunakeszi polgárok lakóingatlana előtt, közterületen álló fák környezetében álló légvezeték jogszabály szerinti űrszelvényének gallyazására, illetve koronaalakító metszéséhez 2 évente természetbeni hozzájárulást kérhetnek Önkormányzatunktól a 4. mellékletben foglalt tartalommal.

7. A pótlási kötelezettség mértéke és módja

7. § (1) A használó a kivágott fás szárú növény pótlásáról a saját költségén köteles gondoskodni.

(2) A pótlási kötelezettség mértékét, módját és határidejét – e rendelet keretei között a jegyző határozza meg.

(3) A közterületen és magánterületen kivágott fa esetében a pótlási kötelezettség a kivágott fa törzsátmérőjének 100%-a, melyet elsősorban telepítéssel (több vagy egy fa telepítésével) szükséges megvalósítani.

(4) Amennyiben a pótlási kötelezettség az ingatlanon bármely oknál fogva részben vagy egészben nem teljesíthető, úgy a pótlási kötelezettség természetben meg nem valósított része a pénzbeli megváltással teljesítendő. A pótlás pénzbeli megváltása esetén az előírt fapótlási díjat kell befizetni készpénzben vagy átutalással az Önkormányzat részére, az erre előzetesen benyújtott 2. melléklet vagy 3. melléklet szerinti kérelem elbírálását követően. A pénzbeli megváltást a használónak az arra kötelező határozat jogerőre emelkedését követő 30 napon belül kell megfizetnie az Önkormányzat részére.

(5) A pótlási kötelezettség, – amennyiben más jogszabály eltérően nem rendelkezik – az ingatlan (telek, építési telek) területén (gyümölcsfa kivételével) kivágott fa esetében

a) amennyiben arra az építmény elhelyezése, bővítése miatt kerül sor, a kivágott fa törzsátmérőjének 100%-a;

b) természetes úton kiszáradt, viharban kidőlt fa pótlásánál annyi darab fát kell ültetni, ahány darab kiszáradt vagy kidőlt;

c) elsősorban az ingatlan területén pótlási kötelezettség miatt telepítésre kerülő fák elhelyezését és faját telepítési vázlattal (akár a fa tulajdonosa által elkészítve), építési engedélyezési eljárásnál a 6. § (8) bekezdés szerinti esetekben kertépítészeti tervvel kell igazolni.

(6) A pótlási kötelezettség végrehajtásakor a telek zöldfelületének 50 m2 /fa, a 10 métert elérő vagy annál magasabb fajokra vonatkozó (a továbbiakban: túltelepítési egység) mértéket kell figyelembe venni, és nem lehet sűrűbben telepíteni. A túltelepítési egységet a különleges és gazdasági besorolású ingatlanok esetében nem kell alkalmazni, amennyiben a kertépítészeti tervben a telepítésre kerülő növények életfeltételeinek biztosítása megvalósul.

(7) Az 9. §-ban meghatározottak szerint pénzben kell megváltani a pótlást, amennyiben az (1) bekezdés szerinti végrehajtás esetén, az ingatlanon (telken, építési telken)

a) túltelepítést eredményezne, vagy

b) a különleges és gazdasági besorolású ingatlanon helyhiány miatt nem telepíthető.

8. § (1) A fakivágás, csak akkor végezhető el, ha a fakivágási engedélyben meghatározott fapótlási díjat a kérelmező az Önkormányzat költségvetésében kezelt számlájára a határozatban foglaltak szerint befizette.

(2) A pótlási kötelezettség teljesítésénél 5 cm törzsátmérőnél, illetve 16 cm törzskerületnél kisebb méretű facsemeték a pótlás során nem használhatók. A törzsátmérőt, törzskerületet egy méter magasságban kell mérni.

(3) A pótlási előírásnál figyelembe kell venni a kijelölt hely és az előírt fafaj sajátosságait, az utcai fasorok egységes képének megőrzését, a településképi szempontokat, előnyben kell részesíteni az őshonos fajokat. A városban közterületen csak a Magyar Díszkertészek Szövetsége által kiadott Közterületi Sorfák jegyzékében megtalálható fa ültethető. (2. sz. függelék)

(4) A pótlás teljesítésére vonatkozóan bejelentési kötelezettség áll fenn az Önkormányzata felé. A bejelentés elmaradása esetén a pótlás nem minősül teljesítettnek.

(5) A pótlási kötelezettség nem tekintendő teljesítettnek, ha a fa az ültetéstől számított következő vegetációs időszak kezdetén nem hajt ki. Ebben az esetben az ültetést meg kell ismételni.

(6) A fakivágási engedély a jogerőre emelkedésétől számított 1 évig érvényes.

(7) Aki engedély nélkül fát vág ki, a fapótlási díj kétszeres mértékét köteles megfizetni, vagy a kivágott fa törzsátmérőjének 200% -os mértékében pótlására kötelezett.

(8) Helyi építési szabályzatban és szabályozási tervben kijelölt esetekben új épület építésére irányuló építési engedélyezési eljárásban legalább 1:200 méretarányú kertépítészeti tervet kell készíteni és azt jóváhagyásra a Városüzemeltetési Osztályra kell benyújtani.

(9) A kertépítészeti terv tartalmaz:

a) Műszaki leírást:

aa) a zöldfelület nagyságának (m2) meghatározásával,

ab) a zöldterület közművel való érintettségével,

ac) az eredeti növényállomány felvételezésével,

ad) az ültetendő növények megnevezésével, faiskolai méretével, - az előírt zöldfelületre (zöldfelületi mutató igazolása) és a fák számára és törzsátmérőjére vonatkozó számítások igazolásának teljesülésével,

ae) favédelmi leírással, valamint

b) Helyszínrajzot (legalább 1:200 léptékben)

ba) a megmaradó és a kivágásra javasolt 10 cm törzsátmérőnél nagyobb fák feltüntetésével, fajának megjelölésével,

bb) az ültetendő növények feltüntetésével,

bc) öntözési lehetőség megjelölését,

bd) térburkolat és azok szintbeli kapcsolódását, - utcabútorok, felszerelési tárgyak elhelyezésével.

(10) A kertépítészeti terv alapján a fapótlást a főkertész hagyja jóvá, és teljesítését ellenőrzi. A kivágott fás szárú növények pótlásának határideje az erre kötelező határozat véglegessé válását követő év december 31-e. A határidőt a jegyző, kérelemre, egy alkalommal, legfeljebb 1 évvel meghosszabbíthatja, a vegetációs periódusnak megfelelően tavaszra, vagy őszre.

(11) A tulajdonosnak, használónak kötelessége a kialakított zöldfelületet saját költségén fenntartani.

(12) Közparkokban, közkertekben lehetőség szerint csak a rendeltetésszerű működéséhez feltétlenül szükséges közművek helyezhetők el. Új közművek telepítésénél a MSZ 12042 Fák védelme építési területeken szabvány előírásait kell figyelembe venni.

8. § (1) A közhasználatú zöldterületek és zöldfelületek megóvásához, fenntartásához és fejlesztéséhez szükséges anyagi feltételeket az Önkormányzat a mindenkori költségvetésében a lehetőségeinek függvényében biztosítja.

(2) A fakivágásokra vonatkozó kérelem benyújtásának elmulasztása, illetve amennyiben az eljárás alá vont személy pótlási kötelezettségének nem tesz eleget, az Önkormányzat lakossági bejelentésre vagy hivatalból hatósági eljárást indít az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvényben (továbbiakban Ákr.) foglaltaknak megfelelően. Az eljárás során –amennyiben megállapítást nyer, hogy engedély nélküli fakivágás történt- az Önkormányzat határozatban dönt és felszólítja az eljárás alá vont személyt a kivágott fa pótlására vagy annak pénzbeli megváltására. Amennyiben a kötelezésnek a megjelölt határidőben nem tesz eleget, az Ákr. 132. §-ában foglaltaknak megfelelően a végrehajtás elrendelésére kerül sor, mely a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény (Vht.) alapján kerül lefolytatásra.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott összeg kizárólag a kivágott fák pótlására, zöldfelületek létesítésére, felújítására, korszerűsítésére, és ilyen tárgyú lakossági kezdeményezések támogatására fordítható.

10. § (1) Az Önkormányzat a zöldterületet, zöldfelületet műszaki átadás-átvétel során veszi át, adatait nyilvántartja, a fenntartás minőségi kategóriáját meghatározza, a fenntartás minőségét ellenőrzi. (2) Közhasználatú zöldfelületek fenntartásának minősül azok jó karbantartása, felújítása, korszerűsítése, így különösen:

a) a növényzet és a talaj folyamatos ápolása és védelme,

b) a növényzet szakszerű permetezése,

c) a növényzet pótlása, időszakos cseréje,

d) a kerti- és sétautak, a játszási, pihenési, szórakozási és testedzési

e) célokat szolgáló kerti építmények, berendezések és felszerelések balesetmentes, üzemképes állapotban tartása,

f) a kertészeti építmények (szökőkutak, támfalak, ivó kutak) jó állapotban tartása,

g) a kerti- és sétautak tisztántartása, ill. hó – és síkosság mentesítése.

(2) A lakossági és más nem önkormányzati kezdeményezésű közterületi zöldfelület-alakításhoz önkormányzati tulajdonosi hozzájárulás szükséges.

11. § (1) A pótlási kötelezettség pénzbeli megváltására vonatkozó kérelem elbírálása, a pótlási kötelezettség megállapítása, a pótlási kötelezettség pénzben történő megváltási összegének meghatározása jegyzői hatáskör, valamint a tulajdonosi hozzájárulásról szóló döntés a polgármester hatásköre.

8. Záró rendelkezések

12. § (1) A rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző a helyben szokásos módon, a Szervezeti és Működési Szabályzatban meghatározottak szerint gondoskodik.

1. melléklet a 4/2021. (III. 2.) önkormányzati rendelethez

MEGTARTANDÓ FASOROK, FAÁLLOMÁNY, FAEGYEDEK LISTÁJA

1. Településképi védelem alatt álló fasorok – Fő út menti fasorok

2. Településképi védelem alatt álló fasorok – Duna sor 25. előtt álló platánsor /Platanus x hybrida/

3. Széchenyi utca – díszcseresznye fasor /Prunus serrulata ’Kanzan’/

4. Kossuth Lajos utca – platán fasor – /Platanus x hybrida/

5. Dunakeszi Strand, és Madárbarát kert területén álló platán /Platanus x hybrida/ és nyárfa /Populus sp./ állomány

6. Fóti úti fenyves növényállománya

7. Kincsem utcai fenyves növényállománya

8. Születésfák a Szent István parkban /Platanus x hybrida/

9. Oszlopos bükk – Fagus sylvatica ’Fastigiata’ – Gyártelep

10. Lányi Ferenc park faállománya

11. Jézus Szíve templom melletti vadgesztenyefasor (Aesculus hippocastanum)

12. Alagi Templomrom környezetében álló fák

2. melléklet a 4/2021. (III. 2.) önkormányzati rendelethez

FÁS SZÁRÚ NÖVÉNY KIVÁGÁSI ENGEDÉLY KÉRELEME MAGÁNTERÜLETEN

Kérelmező neve:

Címe:

Telefonszáma:

A kivágni tervezett fás szárú növény/növények adatai:

Faj/fajta

Törzsátmérő cm-ben
(1,3m magasságban mérve)

db

A kivágni tervezett fás szárú növény/növények pontos helye:
Dunakeszi,…………………………………………….hrsz.:………………………………….
A fás szárú növény/növények elhelyezkedése (helyszínrajz):

A fás szárú növény/növények kivágásának indoka:
…………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………
A kivágott fás szárú növény pótlását pénzbeli megváltással kívánom rendezni. □
A kivágott fás szárú növény pótlását pénzbeli megváltással, és telepítéssel kívánom rendezni. □
A kivágott fás szárú növény pótlását telepítéssel kívánom rendezni. □
Fás szárú növény pótlása nem történhet az alábbiakban meghatározott fajok egyedeivel:

fehér akác* (Robinia pseudoacacia)

amerikai kőris* (Fraxinus pennsylvanica)

mirigyes bálványfa* (Ailanthus altissima)

cserjés gyalogakác (Amorpha fruticosa)

kései meggy (Padus serotina)

zöld juhar (Acer negundo)

A fás szárú növény pótlásának tervezett módja:

Ültetni kívánt fák

faja

száma (db)

A kivágni tervezett fás szárú növény/növények pontos helye:
Dunakeszi, …………………………………………….hrsz.:………………………………….
Melléklet:
□ az ingatlan helyszínrajza, amelyen be kell jelölni (sorszámozni) a kivágandó és a megmaradó fás szárú növény helyét
□ kertészeti szakvélemény
□ kertépítészeti terv (közterületen, építéssel összefüggő esetekben)
□ több tulajdonos esetén valamennyi tulajdonos közokiratba vagy teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt meghatalmazását
□ kivágandó fás szárú növényről készített fényképfelvétel
Dunakeszi, ..…..év…………………..hó……..nap
……………………………………………………
kérelmező aláírása

3. melléklet a 4/2021. (III. 2.) önkormányzati rendelethez

FAKIVÁGÁSI ENGEDÉLYKÉRELEM / BEJELENTÉS*

a közterületen lévő fás szárú növényekre (fák, cserjék)

(*A megfelelő rész aláhúzandó!)
A fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII. 30.) Korm. rendelet alapján fakivágási engedélykérelemmel / bejelentéssel* fordulok Dunakeszi Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának jegyzőjéhez. (*A megfelelő rész aláhúzandó!)

Kérelmező neve:

Címe:

Telefonszáma:

A kérelem/bejelentés KÖTELEZŐ tartalmi elemei:
A kivágás indoka:






Az érintett közterület neve, az érintett fás szárú növény pontos elhelyezkedése (szöveges leírással vagy rajzos ábrázolással):





A kivágni tervezett/kivágott fás szárú növény(ek):

Sorszám

A fa/cserje faja

Törzsátmérő
(földtől számított 1,3 m magasságban)

A tervezett / megvalósult kivágás kivitelezésének részletes leírása:






A fás szárú növény(ek) tervezett pótlása:

Sorszám

A fa/cserje faja, fajtája

Darabszám

A kiültetés helye

Fás szárú növény pótlása nem történhet az alábbiakban meghatározott fajok egyedeivel:

fehér akác* (Robinia pseudoacacia)

amerikai kőris* (Fraxinus pennsylvanica)

mirigyes bálványfa* (Ailanthus altissima)

cserjés gyalogakác (Amorpha fruticosa)

kései meggy (Padus serotina)

zöld juhar (Acer negundo)

____________________
* Kivéve a kertészeti változatok.
Tudomásul veszem, hogy amennyiben a fás szárú növény pótlása a földrészlet adottsága miatt nem vagy csak részben teljesíthető, és más ingatlanon a pótlás a település beépítettsége miatt nem jelölhető ki, a jegyző a használót kompenzációs intézkedés megtételére kötelezi.
Kelt: ………………………, …………………

............................................................. kérelmező aláírása

4. melléklet a 4/2021. (III. 2.) önkormányzati rendelethez

GALLYAZÁSI IGÉNY KÉRELMÉNEK BEJELENTÉSE

Kérelmező neve:

Címe:

Telefonszáma:

A gallyazni kívánt fás szárú növény/növények adatai:

Faj/fajta

Törzsátmérő cm-ben
(1,3 m magasságban mérve)

db

A gallyazni kívánt fás szárú növény/növények pontos helye:
Dunakeszi, …………………………………………….hrsz.:………………………………….
A gallyazni kívánt fás szárú növény/növények elhelyezkedése (helyszínrajz):

A fás szárú növény/növények gallyazásának indoka:
…………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………
Kérelemhez csatolt dokumentumok:
…………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………
Dunakeszi, ..…..év…………………..hó……..nap
……………………………………………………
kérelmező aláírása

1. függelék a 4. melléklethez a 4/2021. (III. 2.) önkormányzati rendelethez

Gyümölcsfák listája
Alma (Malus domestica)
Körte (Pyrus communis)
Cseresznye (Prunus subg. Cerasus)
Meggy (Prunus cerasus)
Birs (Cydonia oblonga)
Szilva (Prunus domestica)
Közönséges dió (Juglans regia)
Mandula (Prunus dulcis)
Kajszibarack (Prunus armeniaca)
Őszibarack (Prunus persica)
Nektarin (Prunus persica var. nucipersica)
Naspolya (Mespilus germanica)
Gránátalma (Punica granatum)
Füge (Ficus carica)
Datolyaszilva (Diospyros kaki)
Eperfa (Morus alba)

2. függelék a 4. melléklethez a 4/2021. (III. 2.) önkormányzati rendelethez

Közterületre ültethető fák jegyzéke:
Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete Szövetsége által kiadott jegyzék (2020)

Út- és utcafásításra alkalmas fák 2020 év

megnevezés

magyar név

Acer buergerianum

háromerű juhar

Acer campestre

mezei juhar

Acer campestre 'Elsrijk'

'Elsrijk' mezei juhar

Acer campestre 'Korinthosz'

'Korinthosz' mezei juhar

Acer campestre 'Lienco'

'Lienco' mezei juhar

Acer campestre 'Queen Elizabeth'

'Queen Elizabeth' mezei juhar

Acer campestre 'Red Shine'

'Red Shine' mezei juhar

Acer campestre 'Zenta'

'Zenta' mezei juhar

Acer × freemannii 'Armstrong'

Acer × freemannii 'Jeffersred'

Acer monspessulanum

francia juhar

Acer 'Pacific Sunset'

Acer platanoides

korai juhar

Acer platanoides 'Autumn Blaze'

'Autumn Blaze' korai juhar

Acer platanoides 'Cleveland'

'Cleveland' korai juhar

Acer platanoides 'Columnare'

oszlopos korai juhar

Acer platanoides 'Crimson King'

'Crimson King' korai juhar

Acer platanoides 'Deborah'

'Deborah' korai juhar

Acer platanoides 'Drummondii'

'Drummondii' korai juhar

Acer platanoides 'Emerald Lustre'

'Emerald Lustre' korai juhar

Acer platanoides 'Emerald Queen'

'Emerald Queen' korai juhar

Acer platanoides 'Faassen's Black'

'Faassen's Black' korai juhar

Acer platanoides 'Fairview'

'Fairview' korai juhar

Acer platanoides 'Globosum'

gömbjuhar

Acer platanoides 'Olmsted'

'Olmsted' korai juhar

Acer platanoides 'Parkway'

'Parkway' korai juhar

Acer platanoides 'Royal Red'

'Royal Red' korai juhar

Acer platanoides 'Superform'

'Superform' korai juhar

Acer pseudoplatanus

hegyi juhar

Acer pseudoplatanus 'Negenia'

'Negenia' hegyi juhar

Acer pseudoplatanus 'Purpurascens'

'Purpurascens' hegyi juhar

Acer pseudoplatanus 'Rotterdam'

'Rotterdam' hegyi juhar

Acer tataricum

tatár juhar

Acer tataricum ssp. ginnala

tűzvörös juhar

Aesculus × carnea 'Briotii

'Briotii' hússzínű vadgesztenye

Alnus cordata

szívlevelű éger

Alnus glutinosa

mézgás éger

Alnus × spaethii

lándzsáslevelű éger

Betula pendula

közönséges nyír

Batula utilis

himalájai nyír

Carpinus betulus

közönséges gyertyán

Carpinus betulus 'Fastigiata' (Carpinus betulus 'Pyramidalis')

oszlopos gyertyán

Carpinus betulus 'Frans Fontaine'

'Frans Fontanie' közönséges gyetyán

Carpinus betulus 'Lucas'

'Lucas' közönséges gyertyán

Catalpa bignonioides

szívlevelű szivarfa

Catalpa bignonioides 'Nana'

ernyős szivarfa

Catalpa ovata

karéjoslevelű szivarfa

Celtis australis

déli ostorfa

Celtis occidentalis

nyugati ostorfa

Celtis occidentalis 'Nebraska'

'Nebraska' nyugati ostorfa

Celtis occidentalis 'Oahe'

'Ohae' nyugati ostorfa

Celtis occidentalis 'Magnifica'

'Magnifica' nyugati ostorfa

Corylus colurna

török mogyoró

Crataegus laevigata 'Nagybogyós'

'Nagybogyós' kétbibés galagonya

Crataegus × lavalleei 'Carrierei'

'Carrierei' fényeslevelű galagonya

Crataegus × media 'Paul's Scarlet' (Crataegus laevigata 'Paul's Scarlet')

skarlátvirágú galagonya

Crataegus monogyna 'Dunakanyar'

'Dunakanyar' egybibés galagonya

Crataegus monogyna 'Stricta'

oszlopos galagonya

Crataegus × mordenensis 'Snowbird'

'Snowbird' díszgalagonya

Crataegus × mordenensis 'Toba'

'Toba' díszgalagonya

Crataegus pinnatifida 'Tahi'

'Tahi' szárnyaltlevelű galagonya

Fagus sylvatica 'Dawyck Gold'

'Dawyck Gold' közönséges bükk

Fagus sylvatica 'Dawyck Purple'

'Dawyck Purple' közönséges bükk

Fraxinus americana 'Autumn Puple'

'Autumn Purple' fehér kőris

Fraxinus americana 'Purple Tahi'

'Purple Tahi' fehér kőris

Fraxinus angustifolia 'Raywood'

'Raywood' keskenylevelű kőris

Fraxinus angustifolia subsp. pannonica

magyar kőris

Fraxinus excelsior

magas kőris

Fraxinus excelsior 'Altena'

'Altena' magas kőris

Fraxinus excelsior 'Atlas'

'Atlas' magas kőris

Fraxinus excelsior 'Nana' (Fraxinus excelsior 'Globosa')

gömbös magas kőris

Fraxinus excelsior 'Westhof's Glorie'

'Westhof's Glorie' magas kőris

Fraxinus ornus

virágos kőris

Fraxinus ornus 'Huba'

'Huba' virágos kőris

Fraxinus ornus 'Mecsek'

gömbös virágos kőris

Fraxinus ornus 'Obelisk'

Obelisk' virágos kőris

Fraxinus pennsylvanica 'Cimmaron'

'Cimmaron' vörös kőris

Fraxinus pennsylvanica 'Patmore'

'Patmore' vörös kőris

Fraxinus pennsylvanica 'Urbanite'

'Urbanite' vörös kőris

Ginkgo biloba

páfrányfenyő

Ginkgo biloba 'Barabits Sztráda' (Ginkgo biloba 'Globus')

'Barabits Sztráda' páfrányfenyő

Ginkgo biloba 'Hunor'

'Hunor' páfrányfenyő

Ginkgo biloba 'Princeton Sentry'

'Princeton Sentry' páfrányfenyő

Ginkgo biloba 'Obelisk'

'Obelisk' páfrányfenyő

Gleditsia triacanthos f. inermis

tövistelen lepényfa

Gleditsia triacanthos 'Moraine'

'Moraine' lepényfa

Gleditsia triacanthos 'Félegyházi Oszlopos'

'Félegyházi Oszlopos' lepényfa

Gleditsia triacanthos 'Shademaster'

'Shademaster' lepényfa

Gleditsia triacanthos 'Skyline'

'Skyline' lepényfa

Gleditsia triacanthos 'Sunburst'

Sunburst' lepényfa

Juglans nigra

fekete dió

Juglans regia

pompás dió

Koelreuteria paniculata

bugás csörgőfa

Koelreuteria paniculata 'Fastigiata'

oszlopos csörgőfa

Liquidambar styraciflua 'Gum Ball'

'Gum Ball' amerikai ámbrafa

Liriodendron tulipifera

amerikai tulipánfa

Liriodendron tulipifera 'Fastigiatum'

oszlopos amerikai tulipánfa

Magnolia kobus

japán liliomfa

Magnolia kobus 'Isis'

'Isis' japán liliomfa

Malus baccata 'Street Parade'

'Street Parade' bogyós díszalma

Malus 'Evereste'

'Evereste' díszalma

Malus 'Hopa'

'Hopa' díszalma

Malus 'John Downie'

'John Downie' díszalma

Malus 'Mokum'

'Mokum' díszalma

Malus 'Red Sentinel'

'Red Sentinel' díszalma

Malus 'Red Obelisk'

'Red Obelisk' díszalma

Malus trilobata

oszlopos díszalma

Malus tschonoskii

Tschonoski alma

Malus 'Winter Gold'

'Winter Gold' díszalma

Metasequia glyptosroboides

kínai mamutfenyő

Morus alba

fehér eperfa

Morus alba 'Macrophylla' ('Platanifolia')

'Macrophylla' fehér eperfa

Morus alba 'Pyramidalis'

'Pyramidalis' fehér eperfa

Morus latifolia 'Spirata'

'Spirata' nagylevelű eperfa

Ostrya carpinifolia

déli komlógyertyán

Parrotia persica

tarkakérgű perzsafa

Parrotia persica 'Persian Spire'

'Persian Spire' tarkakérgű perzsafa

Parrotia persica 'Tűzmadár'

'Tűzmadár' tarkakérgű perzsafa

Parrotia persica 'Vanessa'

'Vanessa' tarkakérgű perzsafa

Platanus × hispanica

európai platán

Platanus × hispanica 'Alphen's Globe'

gömbplatán

Platanus × hispanica 'Bloodgood'

'Bloodgood' európai platán

Platanus × hispanica 'Budapest'

'Budapest' európai platán

Platanus × hispanica 'Columbia'

'Columbia' európai platán

Platanus × hispanica 'Palóc'

'Palóc' európai platán

Platanus × hispanica 'Prenor'

'Prenor' európai platán

Platanus × hispanica 'Tahi Oszlop'

'Tahi Oszlop' európai platán

Platanaus × hispanica 'Zöld Torony'

'Zöld Torony' európai platán

Platanus orientalis

keleti platán

Platanus orientalis 'Digitata'

'Digitata' keleti platán

Platanus orientalis 'Ludovika'

'Ludovica' keleti platán

Populus alba 'Bolleana'

'Bolleana' fehér nyár

Populus alba 'Raket'

'Raket' fehér nyár

Populus nigra 'Italica'

jegenyenyár

Populus simonii 'Fastigiata'

'Fastigiata' kínai nyár

Populus tremula 'Erecta'

'Erecta' rezgőnyár

Prunus 'Accolade'

'Accolade' díszcseresznye

Prunus avium 'Plena'

teltvirágú cseresznye

Prunus campanulata

Tajvani cseresznye

Prunus cerasifera 'Woodii' (P. cerasifera var. nigra)

'Woodii' vérszilva

Prunus dulcis 'Balaton'

'Balaton' közönséges mandula

Prunus × eminens 'Umbraculifera' (Prunus fruticosa 'Globosa')

gömbmeggy

Prunus padus 'Albertii'

'Albertii' májusi zelnice

Prunus padus 'Nana'

'Nana' májusi zselnice

Prunus padus 'Rózsaszín Május'

'Rózsaszín Május' májusi zselnice

Prunus padus 'Watereri'

'Watereri' májusi zselmice

Prunus serrulata 'Amanogawa'

'Amanogawa' japán díszcseresznye

Prunus serrulata 'Kanzan'

'Kanzan' japán díszcseresznye

Prunus serrulata 'Royal Burgundy'

'Royal Burgundy' japán díszcseresznye

Prunus serrulata 'Shogetsu'

'Shogetsu' japán díszcseresznye

Prunus serrulata 'Taihaku'

'Taihaku' japán díszcseresznye

Prunus 'Spire'

'Spire' díszcseresznye

Prunus subhirtella 'Plena'

'Plena' honsui díszcseresznye

Prunus virginiana 'Canada Red'

'Canada Red' virginiai zelnice

Prunus × yedoënsis

jedoi dszcseresznye

Pyrus calleryana

kínai körte

Pyrus calleryana 'Capital'

'Capital' kínai körte

Pyrus calleryana 'Chanticleer'

'Chanticleer' kínai körte

Pyrus calleryana 'Redspire'

'Redspire' kínai körte

Pyrus calleryana 'Whitehouse'

'Whitehouse' kínai körte

Pyrus pyraster 'Bihar'

'Bihar' vadkörte

Pyrus pyraster 'Márkói'

'Márkói' vadkörte

Pyrus pyraster 'Veszprémi'

'Veszprémi' vadkörte

Quercus cerris

sallangos csertölgy

Quercus frainetto

magyar tölgy

Quercus frainetto 'Trump'

'Trump' magyar tölgy

Quercus palustris

mocsári tölgy

Quercus petraea

kocsánytalan tölgy

Quercus robur

kocsányos tölgy

Quercus robur f. fastigiata

oszlopos tölgy

Quercus robur 'Fastigiata Koster'

'Fastigiata Koster' kocsányos tölgy

Quercus rubra

vörös tölgy

Robinia pseudoacacia 'Umbraculifera'

gömbakác

Styphnolobium japonicum (syn. Sophora japonica)

közönséges japánakác

Styphnolobium japonicum 'Regent'

'Regent' közönséges japánakác

Sorbus × arnoldiana 'Golden Wonder'

'Golden Wonder' rózsaszíntermésű berkenye

Sorbus aucuparia 'Balatoni Naplemente'

'Balatoni Naplemente' madárberkenye

Sorbus aucuparia 'Cardinal Royal'

'Cardinal Royal' madárberkenye

Sorbus aucuparia 'Obelisk'

'Obelisk' madárberkenye

Sorbus aucuparia var. edulis ( Sorbus aucuparia subsp. moravica)

ízletes madárberkenye

Sorbus borosiana 'Alba Regia'

'Alba Regia' Boros-berkenye

Sorbus commixta 'Ulung'

'Ulnung' keleti berkenye

Sorbus commixta 'Tekeres'

'Tekeres' keleti berkenye

Sorbus decipientiformis 'Vállus'

'Vállus' keszthelyi berkenye

Sorbus franconica 'Teknőc'

' 'Teknőc' Frank fattyú berkenye

Sorbus 'Hainburg'

'Hainburg' bekenye

Sorbus intermedia

svéd berkenye

Sorbus intermedia 'Brouwers'

'Brouwers' svéd berkenye

Sorbus pseudobakonyensis

rövidkaréjú berkenye

Sorbus pseudolatifolia

sárgáslevelű berkenye

Sorbus redliana 'Burokvölgy'

'Burokvölgy' inotai berkenye

Sorbus × rotundifolia 'Bükk Szépe'

'Bükk Szépe' kereklevelű berkenye

Sorbus × thuringiaca 'Fastigiata'

'Fastigiata' türingiai berkenye

Tilia americana 'Nova'

'Nova' amerikai hárs

Tilia americana 'Redmond'

'Redmond' amerikai hárs

Tilia cordata

kislevelű hárs

Tilia coradata 'Erecta'

'Erecta' kislevelű hárs

Tilia cordata 'Greenspire'

'Greenspire' kislevelű hárs

Tilia cordata 'Rancho'

'Rancho' kislevelű hárs

Tilia cordata 'Roelvo'

'Roelvo' kislevelű hárs

Tilia cordata 'Savaria'

'Savaria' kislevelű hárs

Tilia × euchlora

krimi hárs

Tilia x euchlora 'Szent István'

'Szent István'-hárs

Tilia × europaea 'Pallida'

'Pallida' európai hárs

Tilia insularis

koreai hárs

Tilia mongolica

mongol hárs

Tilia platyphyllos

nagylevelű hárs

Tilia platyphyllos 'Ági'

'Ági' nagylevelű hárs

Tilia platyphyllos 'Favorit'

'Favorit' nagylevelű hárs

Tilia platyphyllos 'Nagykerti Oszlop'

'Nagykerti Oszlop' nagylevelű hárs

Tilia platyphyllos 'Örebro'

'Örebro' nagylevelű hárs

Tilia platyphyllos 'Pannonia'

'Pannonia' nagylevelű hárs

Tilia platyphyllos 'Rathaus'

'Rathaus' nagylevelű hárs

Tilia platyphyllos 'Rubra'

'Rubra' nagylevelű hárs

Tilia platyphyllos 'Sárgavesszejű'

'Sárgavesszejű' nagylevelű hárs

Tilia platyphyllos 'Typ Tekeres'

'Typ Tekeres' nagylevelű hárs

Tilia tomentosa

ezüst hárs

Tilia tomentosa 'Bori'

'Bori' ezüst hárs

Tilia tomentosa 'Sisi'

'Sisi' ezüst hárs

Tilia tomentosa 'Szeleste'

'Szeleste' ezüst hárs

Tilia tomentosa 'Teri'

'Teri' ezüst hárs

Tilia tomentosa 'Zentai Ezüst'

'Zentai Ezüst' ezüst hárs

Ulmus 'Columella'

'Columella' szil

Ulmus 'Frontier'

'Frontier' szil

Ulmus laevis

vénic-szil

Ulmus 'Lobel'

'Lobel' szil

Ulmus pumila

szibériai szil

Ulmus pumila 'Puszta'

pusztaszil

Ulmus turkestanica

turkesztáni szil

Zelkova serrata

japán gyertyánszil

Zelkova serrata 'Fastigiata'

'Fastigiata' japán gyertyánszil

Zelkova serrata 'Green Vase'

'Green Vase' japán gyertyánszil