Kulcs Község Önkormányzat Képviselő-testülete hatáskörében eljáró Kulcs Község Polgármestere 9/2021. (III. 26.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

Hatályos: 2021. 03. 27 11:52- 2022. 02. 18

Kulcs Község Önkormányzat Képviselő-testülete hatáskörében eljáró Kulcs Község Polgármestere 9/2021. (III. 26.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

Kulcs Községi Önkormányzat Képviselő-testülete hatáskörében eljáró Kulcs Község Polgármestere az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében és a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § Kulcs Község Önkormányzata (továbbiakban Önkormányzat) kinyilvánítja, hogy a közművelődéshez való jog gyakorlását közérdeknek, a közművelődési tevékenységek támogatását közcélnak tartja. A közművelődést olyan értékhordozó közösségi tevékenységnek tekinti amely javíthatja a lakosság életminőségét, ezért fontosnak tartja ezen területen az önkormányzati feladatvállalást és a feladatok megvalósításában részt vevő közösségi színterek, szervezetek támogatását.

2. § E rendelet célja, hogy az Önkormányzat a helyi társadalom, a helyi közművelődés adott állapota, igényei és lehetőségei szerint meghatározza Kulcs község közművelődési feladatait, törekvéseit, megalapozza a fejlesztés lehetőségeit.

3. § Az önkormányzat kiemelt törekvései e körben:

  • a) a közösségi művelődéshez méltó, esztétikus környezet és infrastruktúra biztosítása,
  • b) a település hagyományainak ápolása, a helytörténeti, honismereti mozgalom fejlesztése népművészeti, hagyományőrző közösségek életre hívása, működtetése, a helyi társadalom kiemelkedő közösségei, személyiségei szerepének növelése, a lokálpatriotizmus, a helyi értékek védelmének erősítése, a település-, környezetvédő, természetbarát közösségek támogatása.
  • c) az ifjúság kulturális életének fejlesztése, érdekérvényesítési, művelődési kezdeményezéseinek segítése, az időskorú népesség közművelődési lehetőségeinek, közösségi életének támogatása, az életkori csoportok kulturális kapcsolatainak gazdagítása,
  • d) az élet minőségének, az ünnep örömeinek gazdagítása, amatőr művészeti körök, műhelyek segítése, kiemelkedő tehetségű helyi alkotók támogatása, szórakozási és közösségi igényekhez lehetőség biztosítása,
  • e) civil közösségek együttműködésének ösztönzése,
  • f) a település természeti, környezeti, kulturális, közösségi értékeinek közismertté tétele, találkozók, fesztiválok, bemutatók, kiállítások rendezése, kulturális turizmus támogatása,
  • g) e) helyi kulturális nyilvánosság, tájékoztatás fejlesztése.

2. Alapelvek

4. § Közösségi színtér nem lehet elkötelezett egyetlen vallás, világnézet vagy politikai irányzat mellett sem.

5. § Mindenkinek joga, hogy műveltségét, készségeit életének minden szakaszában gyarapítsa, közművelődési jogai érvényesítése céljából közösséget hozzon létre, s külön jogszabályban meghatározottak szerint szervezetet alapítson, működtessen.

6. § A művelődési jogok érvényesítése során tilos bármilyen hátrányos megkülönböztetés; e jogok minden személyt megilletnek nem, kor, vallás, politikai vagy más vélemény, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési vagy egyéb helyzet szerinti különbségtétel nélkül.

3. A rendelet területi, személyi és szervezeti hatálya

7. § (1) A rendelet hatálya Kulcs Községi Önkormányzat közigazgatási területén folytatott közművelődési tevékenységre terjed ki.

(2) A rendelet hatálya kiterjed

  • a) az Önkormányzat fenntartói jogkörébe tartozó, közművelődési tevékenységet folytató intézményére, közösségi színtereire, továbbá ezek fenntartóira, működtetőire, alkalmazottaira;
  • b) a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (továbbiakban: Kult.tv.) 79. -a alapján kötött közművelődési megállapodás alapján vagy más módon támogatott személyekre, intézményekre, szervezetekre, vállalkozásokra, azok fenntartóira és működtetőire;
  • c) a helyi közművelődési tevékenység szolgáltatásait igénybe vevők körére.

4. Az Önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatások, a közművelődési feladatok ellátási formája, módja

8. § A települési önkormányzat kötelező feladata a helyi közművelődési tevékenység támogatása.

9. § Az Önkormányzat az alábbiakban meghatározott közművelődési alapszolgáltatások biztosításával támogatja a helyi közművelődési tevékenységeket:

  • a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,
  • b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése.

10. § Az Önkormányzat az alábbiakban meghatározott feladatok ellátásával szervezi és támogatja a helyi közművelődési tevékenységeket:

  • a) Kulcs község környezeti, kulturális, közösségi értékeinek és azok állapotának, adottságainak közismertté tétele,
  • b) a helyi információk cseréje,
  • c) a helyi értékeket védő, gazdagító összefogások ösztönzése,
  • d) helytörténeti, településismertető kiállítás, helyi ünnepi alkalmak biztosítása, műsorok, bemutatók, találkozók, fesztiválok, versenyek, vetélkedők szervezése,
  • e) kulturális élet eseményeiről dokumentumok gyűjtése, őrzése, közismertté tétele, a helyi társadalom kiemelkedő közösségei, kiemelkedő személyiségei tevékenységének méltatása, ismertté tétele.

11. § a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése keretében az Önkormányzat tevékenységi formái különösen:

  • c) a helyi kultúra megismeréséhez művelődési alkalmak, folyamatok biztosítása,
  • d) hagyományőrző közösségek támogatása,
  • e) helyi ünnepek közismertté tétele,
  • f) kulturális turizmus tudatosságának ösztönzése, a lehetőségek felkutatása.
  • g) kiemelkedő tehetségű helyi alkotók méltatása, alkotásaik közismertté tétele
  • i) iskolai és közművelődési könyvtár igénybevételének biztosítása
  • j) számítógép, internet használati lehetőség biztosítása az e-Magyarország Ponton (Teleház) keresztül.

12. § A kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítése keretében az önkormányzat tevékenységi formái:

  • a) a közművelődés és a helyi művészeti élet mecénásaival együttműködés kialakítása,
  • b) kapcsolat építése a közművelődés megyei, országos szervezeteivel,
  • c) testvértelepülési kapcsolat létesítése esetén kulturális együttműködés a testvértelepülés közösségi színtereivel, szervezeteivel.

13. § A szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítása feladatkörben az Önkormányzat tevékenységi formái:

  • a) a közművelődési tevékenység gyakorlásához a célnak megfelelő, esztétikus környezet és megfelelő infrastruktúra biztosítása,
  • b) az adott tevékenységet segítő szakember biztosítása.

14. § (1) A közművelődési szolgáltatások közül a kulcsi közösségi színtér által szervezett ünnepélyek, rendezvények, ingyenes képzések, oktatások bárki részére díjmentesen igénybe vehetőek.

(2) A lakosság, az önszerveződő közösségek, más szervezetek által térítés ellenében igénybe vehető szolgáltatások körét és díjtételeit a 2. melléklet tartalmazza.

(3) A kulcsi székhelyű társadalmi szervezetek a közösségi színtérben díjmentesen jogosultak fórumot tartani.

5. A feladatellátás szervezeti struktúrája

15. § Az Önkormányzat a Kult.tv. 78. § (2) bekezdése szerint - e rendelet 9-13. §-ában szabályozott feladatai ellátása érdekében közösségi színtereket működtet.

16. § (1) Az Önkormányzat közművelődési feladatait saját fenntartású művelődési házában (továbbiakban: Faluház) látja el.

(2) A közművelődési feladatellátás formája: közművelődési közösségi színtér.

(3) A közösségi színtér típusa: művelődési ház.

17. § Az Önkormányzat az egyes közművelődési feladatainak ellátása során együttműködik közművelődési célú intézményekkel, szervezetekkel, magánszemélyekkel, különösen az alábbiakkal:

  • a) Kulcsi Fekete István Általános Iskola és AMI (2458. Kulcs, Kossuth L. u 75.)
  • b) Kulcsi Százholdas Pagony Óvoda és Bölcsőde (2458. Kulcs, Óvoda u. 1.)
  • c) a kistérségi, különösen a kulcsi székhelyű, helyben működő közművelődési célú társadalmi szervezetek,
  • d) egyházak;
  • e) a kistérségben, különösen Kulcson bejegyzett közművelődési tevékenységkörű vállalkozások, gazdasági társaságok.

6. Az Önkormányzat közművelődési feladatellátásának szervezeti kerete

18. § (1) Az Önkormányzat közösségi színtérként működteti a Faluházat, (2458. Kulcs, Kossuth L. u. 85.) valamint a Kulcsi Sportpályát (2458. Kulcs, Rákóczi út) az ott időszakosan, községi rendezvényeken működő szabadtéri színpaddal.

(2) A közösségi színterek közül az önkormányzat költségvetése a Faluház feladatait a 082 091 (Közművelődés-közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése) cofog számon számon látja el.

7. A közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése

19. § A Kult.tv. és e rendelet által meghatározott közművelődési tevékenységekkel kapcsolatos helyi irányítási, ellenőrzési jogkört a képviselő-testület gyakorolja, valamint ellátja a közművelődési szervezetek tekintetében a fenntartással és működtetéssel kapcsolatos feladatokat. E körben

  • a) meghatározza a közösségi színtér használati szabályait,
  • b) jóváhagyja az általa fenntartott közösségi színtér éves munkatervét,
  • c) biztosítja a feladatok ellátásához és a közösségi színtér fenntartásához szükséges, e törvény szerinti szervezeti, személyi, szakképzettségi, létesítményi és tárgyi feltételeket.

20. § A Faluház használati szabályzatát és nyitvatartását e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

21. § (1) Az Önkormányzat közösségi színtérének törvényességi ellenőrzését a jegyző látja el.

(2) Az önkormányzat közösségi színtereinek szakmai ellenőrzését a képviselő-testület szakmai beszámoló és - szükség esetén - szakértői vélemény alapján látja el.

(3) A közösségi színtér gazdasági feladatait a Kulcsi Polgármesteri Hivatal látja el.

8. A közművelődési tevékenység finanszírozása

22. § (1) Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátása érdekében a közösségi színtér és a közösségi színtér működését teljes mértékben támogatja, a fenntartásához szükséges személyi és tárgyi feltételeket biztosítja.

(2) A közművelődési feladatok ellátásának finanszírozása és forrásai a következők:

  • a) központi költségvetési támogatás
  • b) helyi költségvetési forrás
  • c) intézményi saját bevétel
  • d) pályázati úton elnyerhető támogatás, ideértve az érdekeltségnövelő pályázatot is.

23. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési célú tevékenységet folytató magánszemélyeket, szervezeteket pénzügyi támogatásban részesítheti, e tevékenység azonban nem veszélyeztetheti az e rendeletben meghatározott feladatok megvalósulását. A pénzügyi támogatás keret összegét a képviselő-testület a mindenkori éves költségvetésében előirányozza, és a pályázati felhívását nyilvánosan közzéteszi az Önkormányzat honlapján. A pályázat elbírálását követően a döntés alapján a nyertes pályázóval az Önkormányzat Támogatási szerződést köt. A nyertes pályázó a szerződésnek megfelelően köteles a támogatás összegét felhasználni, és a felhasznált összegről az Önkormányzat felé elszámolni.

9. A közművelődési megállapodás

24. § Az Önkormányzat az e rendeletben meghatározott közművelődési feladatok megvalósítására a Kult.tv. követelményeinek megfelelő jogi személlyel, vagy magánszeméllyel közművelődési megállapodást köthet.

10. Záró rendelkezések

25. § (1) Ez a rendelet a kihirdetése napját követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Kulcs Községi Önkormányzatának a közművelődésről szóló, 11/2015. (VI. 25.) Önkormányzati rendelete.

(3) A rendeletet legalább 5 évente felül kell vizsgálni, és a szükséges intézkedéseket megtenni. A rendelet tájékoztatás céljából a Faluház nagytermében kihelyezésre kerül.

Kulcs, 2021. március 26.

1. melléklet

Faluház használati szabályzat

Kulcs Községi Önkormányzatának Képviselő-testülete a Faluház használati szabályzatában rögzíti a Faluház használatának feltételeit. A Faluház nyilvános, ennek megfelelően minden érdeklődő rendelkezésére áll, beleértve a nem Kulcson élő használót is. A Faluház az alapfeladatok ellátása által, lehetőségei szerint törekszik előmozdítani Kulcs Község polgárságának közösséggé válását, a helyben élő lakosság életminőségének javítását.

1. A Faluház fenntartója: Kulcs Községi Önkormányzat Képviselő-testülete

A Faluház címe: 2458 Kulcs, Kossuth L. u. 85.

1. A Faluház nyitva tartása:

Hétfő: 8:00 – 16:00

Kedd: 8:00 – 16:00

Szerda: 8:00 – 16:00

Csütörtök: 8:00 – 16:00

Péntek: 8:00 – 16:00

Szombat: igény szerint

Vasárnap: igény szerint

1. A Faluház szolgáltatásai:

· A Faluház helyiségeit a nyitvatartási idő alatt az alaptevékenységgel összefüggő célokra (testületi ülések megtartása, közművelődés, társas rendezvények, képzés, oktatás céljából a helyiségek igénybevétele) a község lakói, az önkormányzati intézmények és a község civil szerveződései ingyenesen használhatják.

· Az épület helyiségei a bevételi források növelése érdekében bérbe adhatóak a meghatározott feltételek szerint. A bérbeadás nem veszélyeztetheti az alapfeladatok ellátását, a Faluház rendes működését. Az alaptevékenységgel össze nem függő, üzleti és egyéb célú rendezvényekre a helyiség-használatot bérleti díj ellenében biztosítja. A szabályzatban szereplő díjak mértékét a fenntartó módosíthatja, s döntését a Faluház használati szabályzatba átvezeti.

1. Faluház igénybevételének szabályozása

  • a) A tervszerűen ütemezett egyes alapfeladatok ellátásához kapcsolódó házhasználaton felül a helyiségek igénybevételének szándékát a Faluház felé legalább 5 munkanappal a tervezett igénybevétel előtt szóban vagy írásban kell jelezni.
  • b) A kulturális szervező az állandó programok, ellátott alapfeladatok időpontjának, ill. rendszerességének figyelembevételével biztosítja a helyiségeket az igénylőknek. Több kérelmező esetén a helyiséghasználati igényekről – a település lakossága és közösségei érdekének figyelembevételével – a polgármester dönt. Az igénybevételnél törekedni kell arra, hogy tervezett program ne maradjon el miatta.
  • c) A Faluház nyitva tartása az ellátott alapfeladatokhoz és egyéb programokhoz igazodik.
  • d) A Faluházban Bérbevevő általi igénybevétel idején a Bérbevevő kötelessége a Faluház épületének és felszerelésének védelme. A Bérbevevő rendezvénye alatt bekövetkező esetleges károk megtérítése a Bérbevevő kötelezettsége. A kárérték meghatározásakor a Faluház nyilvántartásában szereplő ár az irányadó. Amennyiben a Bérbevevő a kártérítési kötelezettségének a kártérítésre felszólítást követő határidőig nem teljesít, a követelés polgári peres úton érvényesíthető.

1. Adatkezelés

Kulcs, 2021. március 25.

  • a) A Faluház az adatok felhasználásával a bérleti díjról, a bérleti szerződésről bizonylatot állít ki.
  • b) A személyes adatok védelméről a Faluház az erre vonatkozó jogszabályok szerint köteles gondoskodni.
  • c) Az adatokat a Faluház kizárólag saját nyilvántartására használja fel, más fél részére át nem adhatók.

2. melléklet

Faluház bérleti díjak:

Megnevezés

Díj

Magánrendezvény céljára terembérlés:

30.000 Ft / nap + 20.000 Ft kaució

Termék árusítás:

10.000 Ft / nap

Termékbemutató:

20.000 Ft / alkalom

Rendszeres foglalkozások esetén a havi díj összege:

a foglalkozást tartó által az 1 főre elkért, egy havi díj összege

Eszközbérlés elvitelre (sörpad garnitúra)

2.000 Ft /nap/garnitúra + 10.000 Ft kaució

Sátor bérlés elvitelre
6 m x12 m
6 m x3 m


50.000 Ft/nap + 10.000 Ft kaució
35.000 Ft/nap + 10.000 Ft kaució

kárpitozott, fém székek bérlése elvitelre

200 Ft/db + 5.000 Ft kaució

Eszközhasználati díj magánrendezvény alatt (hangtechnika, projektor stb.)

10.000 Ft/nap + 10.000 Ft kaució

egyéb esetek:

a polgármester egyedi kérelemre saját belátása szerint dönt, melyről írásbeli szerződésben állapodnak meg a felek