Tompa Város Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2021. (III. 29.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról

Hatályos: 2021. 03. 30- 2021. 06. 11

Tompa Város Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2021. (III. 29.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról

2021.03.30.

Tompa Város Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépésről szóló 27/2021.(I.29.) Kormányrendeletre figyelemmel, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján, Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének hatáskörében eljárva a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában, 32. § (3) bekezdés, 48. § (4) bekezdésében, 58/B. § (2) valamint 132. § (4) bekezdésének g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8.a pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.), valamint a végrehajtására kiadott jogszabályok alapján szabályozza az önkormányzat hatáskörébe tartozó pénzbeli és természetbeni ellátásokat, az egyes ellátásokra való jogosultság feltételeit, az egyes ellátások megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályait.

2. § A rendelet hatálya kiterjed Tompa Város közigazgatási területén a lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező Szt. 3. § (1)-(2) bekezdése és (3) bekezdés a) pontja, továbbá 7. § (1) bekezdés hatálya alá tartozó természetes személyekre, valamint e rendelet 7. §-ában szabályozott köztemetés költségeinek a megtérítésére kötelezettekre, tekintet nélkül arra, hogy Tompa Város közigazgatási területén rendelkeznek-e lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel.

3. § A rendeletben szabályozott szociális ellátási formák:

(1) Pénzbeli ellátás:

a) települési támogatás

b) rendkívüli települési támogatás

(2) Természetben nyújtott szociális ellátás:

a) köztemetés

Eljárási rendelkezések

4. § (1) Az e rendeletben szabályozott szociális ellátások iránti kérelmeket a Tompai Polgármesteri Hivatalnál (6422 Tompa, Szabadság tér 3.) kell benyújtani, személyesen, postai úton vagy elektronikusan.

(2) A kérelmet a jogszabályokban, illetve az e rendeletben meghatározott dokumentumokkal – igazolásokkal, nyilatkozatokkal – együtt kell benyújtani. A jövedelemről szóló igazolás:

a) munkabérből származó jövedelem esetén a munkáltató által kiállított igazolással vagy bérjegyzékkel,

b) a járási hivatal által folyósított pénzbeli ellátás esetén az arról szóló határozattal, hatósági bizonyítvánnyal, és az ellátás összegét igazoló szelvénnyel vagy bankszámlakivonattal,

c) az álláskeresési ellátás esetén az illetékes Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály határozatával, és az ellátás összegét igazoló szelvénnyel vagy bankszámlakivonattal,

d) tartásdíj esetén a felvett vagy megfizetett tartásdíj összegét igazoló postai szelvénnyel, bankszámlakivonattal vagy átvételi elismervénnyel, ezek hiányában a tartásdíj jogosultjának nyilatkozatával;

e) nyugdíj, rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás, illetve egyéb nyugdíjszerű ellátások esetén a nyugdíjfolyósító szerv által a tárgyévre kiállított nyugdíjközlő lappal,

f) őstermelő esetén a bevételről vezetett dokumentummal vagy az állami adóhatóság által a lezárt adóévről kiállított igazolással, ennek hiányában az őstermelő nyilatkozatával,

g) vállalkozásból származó jövedelem esetén lezárt adóévről az állami adóhatóság által kiadott igazolással, a le nem zárt időszakra vonatkozóan havi bontásban a könyvelői igazolással, ennek hiányában a vállalkozó nyilatkozatával,

h) ösztöndíj esetén a közép-, illetve felsőoktatási intézmény által kiállított igazolással, bankszámlakivonattal,

i) az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelem esetén a munkáltatói igazolással, vagy a munkaszerződéssel

j) az a) –i) pontban nem tartozó jövedelem esetén a kérelmező büntetőjogi felelőssége mellett tett nyilatkozatával

igazolható.

(3) Jövedelemmel nem rendelkező kérelmező esetében szükséges az illetékes Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályával való együttműködés tényének igazolása.

(4) A rendkívüli települési támogatás igénylése esetén, ha a szükséges okmányok vagy igazolások nem állnak rendelkezésre, illetőleg beszerzésük nehézségekbe ütközik, vagy hosszabb időt vesz igénybe, és sürgős intézkedés szükségessége áll fenn, mert a kérelem emberi életet, egészséget vagy testi épséget veszélyeztetne, akkor a kérelmező írásban tett nyilatkozata is elfogadható.

(5) Az eljárás során a kérelmező lakásán a Hivatal - szükség esetén a Családsegítő Szolgálat bevonásával - környezettanulmányt készíthet.

(6) A települési támogatás iránti kérelmek elbírálásáról Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2019. (XI. 29.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: SzMSz.) 2. mellékletében foglaltak értelmében a jegyző,

(7) A rendkívüli települési támogatásról, valamint a köztemetéssel kapcsolatos ügyekben az SzMSz. 1. mellékletében foglaltak értelmében a polgármester dönt.

(8) A pénzbeli ellátásokat a jogosult részére az igénylő kérelme szerint házi pénztárból készpénz kifizetéssel, postai úton történő kifizetéssel vagy folyószámlára utalás útján kell folyósítani.

Pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátások
Települési támogatás

5. § (1) A szociálisan rászoruló háztartások részére a lakás fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez az önkormányzat lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatást állapít meg. A támogatást a kérelem benyújtása hónapjának első napjától egy évre kell megállapítani. A támogatás összege havi 2.500 Ft.

(2) A támogatás megállapításának feltétele, hogy a kérelmező háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 160/% -át, egyedülélő esetén 200 %-át, és akinek esetében környezettanulmány során megállapítást nyer, hogy a lakókörnyezete rendezett.

(3) A kérelem benyújtójának, illetve az ellátás jogosultjának a lakókörnyezete akkor tekinthető rendezettnek, ha az alábbiakban felsoroltak mindegyike teljesül:

a) a kérelmező, illetve az ellátásra jogosult által életvitelszerűen lakott lakásban vagy házban és annak udvarán legalább egy-egy darab szeméttároló edény van és azt rendeltetésszerűen használja,

b) az ingatlanhoz tartozó kertet, udvart rendben tartja, különös tekintettel az esetlegesen ott található szemét, lom eltávolítására, és gyommentesítésre,

c) az ingatlan és a hozzá tartozó kert, udvar rágcsáló és kártevő mentesítéséről gondoskodik.

d) az ingatlan előtti járdát, illetve a járda melletti zöldsávot gondozza, tisztán tartja, szemét- és gyommentesíti.

(4) Amennyiben a fentiekben felsoroltak valamelyikének a kérelem benyújtója, illetve az ellátás jogosultja nem felel meg, akkor legalább 8 napos határidő kitűzésével felszólításra kerül a konkrét feladat(ok) elvégzésére.

(5) A felszólításban foglaltak nem teljesítése esetén, a kérelmet el kell utasítani, a megállapított települési támogatást – a megszüntető határozat meghozatala hónapjának utolsó napjával - meg kell szüntetni.

(6) Az ellátás jogosultja köteles az (3) bekezdésben felsorolt állapotot a jogosultság megállapítását követően is fenntartani, a felsorolt feltételek teljesülését és fenntartását Tompa Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatala ellenőrzi környezettanulmány készítésével.

(7) Az (5) bekezdésben foglaltakon túl a települési támogatást meg kell szüntetni ha:

a) a jogosult kéri, a kérelem benyújtása hónapjának utolsó napjával,

b) a jogosult lakcíme megváltozik, a változás hónapjának utolsó napjával,

c) a jogosult bejelentése vagy a felülvizsgálat alapján megállapításra kerül, hogy a jogosultság már nem áll fenn, a bejelentés vagy a felülvizsgálat hónapjának utolsó napjával,

d) a jogosult meghal, az elhalálozás hónapjának utolsó napjával.

(8) A támogatás iránti kérelmet évente meg kell újítani.

(9) A települési támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

Rendkívüli települési támogatás

6. § (1) A létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő családok, illetve személyek részére a (2) bekezdésben foglaltak egyidejű fennállása esetén rendkívüli települési támogatás adható - az alábbi esetekben:

a) átmenetileg nehéz anyagi helyzetbe került személy vagy család kiadásainak mérséklésére,

b) eseti vagy rendszeres gyógyszerkiadás mérséklésére, így különösen azon személyek kiadásainak csökkentésére, akik rendszeres jelleggel, vagy esetenként egy-egy betegség miatt jelentkező magas gyógyszer, gyógyászati segédeszköz kiadást jövedelmi helyzetük miatt nem képesek megfizetni,

c) elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásra,

d) elemi kár, baleset, katasztrófa következményeinek elhárításához

e) a válsághelyzetben levő várandós anya részére gyermekének megtartásához, a gyermek fogadásának előkészítéséhez kapcsolódó kiadásokhoz, babakelengye vásárlásához,

f) a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásához,

g) a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadások mérséklésére,

h) a gyermek óvodai neveléséhez, beiskoláztatásához.

(2) Rendkívüli települési támogatás csak annak a személynek állapítható meg, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 170%-át, egyedülélő esetén 220% -át.

(3) A rendkívüli települési támogatás összegét a rászorultságtól függően alkalmanként – a (4) bekezdésben foglalt kivétellel - 2.000 Ft - 15.000 Ft között lehet megállapítani.

(4) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként megállapított rendkívüli települési támogatás összege 20.000 Ft.

(5) A kérelmező és a vele közös háztartásban élő családtagjai számára az ugyanazon rendkívüli élethelyzetre vagy létfenntartási gondra való hivatkozással 30 napon belül ismételten benyújtott kérelemre vagy hivatalból indult eljárásra rendkívüli települési támogatás nem állapítható meg.

(6) A rendkívüli települési támogatás kifizetése történhet a kérelmező által megjelölt lakcímre vagy folyószámlára utalással, illetve pénztári kifizetéssel.

(7) A rendkívüli települési támogatás felhasználását a polgármester ellenőrizheti, az ellátásban részesülőt a rendkívüli települési támogatás cél szerinti felhasználásának igazolására szóló dokumentumok (számla, nyugta stb.) bemutatására kötelezheti.

(8) A rendkívüli települési támogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell:

a) a (1) bekezdés a) pontja szerinti kérelem esetében a kiadásokat igazoló bizonylatok másolatát,

b) a (1) bekezdés b) pontja szerinti kérelem estében a kérelmezőnek vagy a családtagja gyógyszereinek, vagy gyógyászati segédeszközeinek eseti vagy havi költségéről szóló igazolás másolatát,

c) a (1) bekezdés c) pontja szerinti kérelem estében a temetés költségeiről az eltemettető nevére kiállított számla másolatát és a halotti anyakönyvi kivonat másolatát,

d) a (1) bekezdés d) pontja szerinti kérelem estében az elemi kár, katasztrófa felméréséről szóló biztosítási jegyzőkönyv másolatát, vagy a kárfelmérést végző szerv hivatalos szakvéleményének másolatát, balesetről felvett jegyzőkönyv másolatát,

e) a (1) bekezdés e) pontja szerinti kérelem estében a segélyezésre okot adó körülmények igazolására szolgáló iratok másolatát, a terhességet, illetve a terhesség várható időpontját igazoló orvosi, vagy védőnői igazolást, vagy a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát,

f) a (1) bekezdés f) és g) pontok szerinti kérelem estében a segélyezésre okot adó körülmények igazolására szolgáló iratok másolatát,

g) a (1) bekezdés h) pontja szerinti kérelem estében az iskola által kiállított, tanulói jogviszony igazolását alátámasztó igazolást, vagy a beiskolázási vagy óvodásba járáshoz kapcsolódó kiadásokat igazoló bizonylatok másolatát.

Köztemetés

7. § Az Szt. 48. § (3) b) pontjában szabályozott esetben a köztemetés költségeinek megtérítésére kötelező véglegessé vált határozat kézhezvételét követő 30 napon belül benyújtott kérelemre, különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén a polgármester mentesítheti az eltemettetésre köteles személyt, amennyiben:

a) a kérelmező családjában a Szt. 10. § (2) bek. a) – b) pontja szerint az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum 100 %-át,

b) egyedülélő esetében az Szt. 10. § (2) bek. a) – b) pontja szerint a havi jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum 150 %-át.

A helyi szociálpolitikai kerekasztal

8. § (1) A szociális ellátások, valamint a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti, gyermekvédelmi ellátások színvonalának, hatékonyságának javítása érdekében helyi szociálpolitikai kerekasztal működik.

(2) A kerekasztal tagja

a) Tompa Város Polgármestere vagy az általa a kerekasztal tagjának kijelölt alpolgármester,

b) Tompa Város Jegyzője

c) Tompa Város Önkormányzat Képviselő-testület által delegált önkormányzati képviselő,

d) a Tompai Polgármesteri Hivatalnak a jegyző által erre kijelölt köztisztviselője,

e) a Napsugár Gondozási Központ Intézmény intézményvezetője,

f) a Halasi Többcélú Kistérségi Társulás Szociális Szolgáltató Központ tompai családsegítője,

(3) A kerekasztal elnöke a polgármester, vagy ha saját maga helyett alpolgármestert jelölt ki a kerekasztal tagjának, akkor az elnök a polgármester által kijelölt alpolgármester.

(4) A kerekasztal szükség szerint, de évente legalább egyszer ülésezik, az ülést az elnök hívja össze és vezeti. A kerekasztal ülései nyilvánosak.

(5) A kerekasztal elnöke – állandó vagy eseti jelleggel – az ülésre tanácskozási joggal meghívhat bármely más szervezetet vagy személyt is.

(6) A polgármesteri hivatal ellátja a kerekasztal működéséhez szükséges ügyviteli-technikai feladatokat, továbbá székhelyén biztosítja a kerekasztal működéséhez szükséges tanácskozótermet.

(7) A kerekasztal határozatképes, ha az elnökkel együtt a tagok több mint fele jelen van. Minden tag egy szavazattal rendelkezik, a kerekasztal döntéseit a jelenlévő tagok több mint felének szótöbbségével hozza meg. A kerekasztal ügyrendjét egyebekben maga alakítja ki.

(8) A kerekasztal tagjait tevékenységükért díjazás nem illeti meg.

Záró rendelkezések

9. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályairól szóló 1/2012.(II.01.) önkormányzati rendelete.