Csurgó Város Önkormányzat Képviselő-testülete 6/2021. (IV.20.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonú utakon történő súlykorlátozásról, a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről

Hatályos: 2021. 04. 21

Csurgó Város Önkormányzat Képviselő-testülete 6/2021. (IV. 20.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonú utakon történő súlykorlátozásról, a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről

A Csurgó Város Önkormányzata Képviselő-testületének feladat- és hatáskörét ellátó polgármester a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében biztosított hatáskörében, a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetben az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 3. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 34. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a Nagyatádi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának, mint közlekedésrendészeti szervnek az állásfoglalását kikérve a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed minden olyan járműre, járműszerelvényre, amelynek megengedett legnagyobb össztömege a 10,5 tonnát meghaladja.

(2) A rendelet területi hatálya Csurgó Város közigazgatási területén az önkormányzati tulajdonban lévő – a jelen önkormányzati rendelet 1. mellékletében felsorolt – bel-, és külterületi közutakra (a továbbiakban: helyi közút) terjed ki.

(3) Az 1. mellékletben foglalt útszakaszok helyett rendelkezésre álló elkerülő utak megjelölését a 2. melléklet tartalmazza.

(4) A rendelet személyi hatálya kiterjed minden olyan jármű tulajdonosra, üzembentartóra, és használóra, aki a rendelet területi hatálya alá tartozó önkormányzati tulajdonban lévő helyi közútra 10,5 tonnánál nagyobb megengedett legnagyobb össztömegű járművel hajt be.

2. § Csurgó Város közigazgatási területén a „Súlykorlátozás - a táblán megjelölt 10,5 tonnánál nagyobb össztömegű járművel közlekedni tilos – kivéve engedéllyel” közúti jelzőtáblák hatálya alá tartozó önkormányzati tulajdonban lévő közútra a rendelet tárgyi hatálya alá tartozó járművel behajtani csak az Önkormányzat által kiadott behajtási engedély birtokában lehet.

3. § A Rendelet hatálya nem terjed ki a közfeladat ellátásának idejére:

  • a) a fegyveres erők, a rendőrség, a nemzetbiztonsági szolgálatok, a büntetés-végrehajtás, a tűz-, polgári és katasztrófavédelem, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szervezete által üzemben tartott,
  • b) a katasztrófa elhárítást, - megelőzést és segítségnyújtást végző,
  • c) a műszaki és baleseti mentést ellátó,
  • d) a kommunális feladatot ellátó (ideértve a településtisztasági szolgáltatásokhoz, települési hulladékok kezeléséhez, köztisztasági tevékenységhez, valamint közüzemi hibaelhárításhoz használt),
  • e) az út-, vagy közműépítést, illetve az út-, vagy közműfenntartást, javítást vagy tisztítást végző,
  • f) a külön jogszabályban meghatározott postai szolgáltatást végző tehergépkocsira.

2. A behajtási engedély kiadásának feltételei

4. § (1) A behajtási engedély kiadása iránti kérelmet a 3. melléklet szerinti formanyomtatványon egy adott járműre vonatkozóan, a jogosultság feltételeinek egyidejű igazolásával a jármű üzembentartója, tulajdonosa, az ő képviseletükben eljáró személy, vagy annak az ingatlannak a tulajdonosa (a továbbiakban: kérelmező) nyújthatja be, akihez a súlykorlátozással érintett járművel szállítás történik.

(2) Behajtási engedély egy adott járműre adható ki az e rendelet által előírt feltételek fennállásának megfelelő igazolása esetén. Amennyiben egy kérelmező több járműre vonatkozóan kíván benyújtani behajtási engedély kiadása iránti kérelmet, úgy a kiadás feltételeinek fennállását mindegyik járműre vonatkozóan külön kell igazolnia. Megfelelő igazolás esetén minden járműre külön behajtási engedélyt kell kiadni.

(3) A behajtási engedély kiadásának feltétele, hogy a kérelemben megjelölt ingatlan kizárólag adott önkormányzati úton közelíthető meg és a járművel a kérelemben megjelölt ingatlanhoz, vagy onnan árut szállítanak, és az áru szállítása, be- és kirakodása másként nem oldható meg.

(4) A kérelmezőnek kérelme benyújtásakor a (3) bekezdésben megjelölt áruszállítás tényét megrendelővel, szállítólevéllel, vagy ezekkel megegyező adattartalmú dokumentumokkal igazolni kell.

5. § (1) A behajtási engedély kiadása iránti kérelemben pontosan meg kell jelölni:

  • a) a kérelmező nevét, lakcímét, székhelyét, illetve telephelyét,
  • b) a megközelítendő ingatlan pontos meghatározását utca és házszám, vagy helyrajzi szám megjelölésével,
  • c) a kérelemben utalni kell a 4. § (3) bekezdésében meghatározott valamely feltétel fennállására és azt röviden meg kell indokolni,
  • d) azt a dátumot, amelyre vonatkozóan a behajtási engedélyt kéri,
  • e) a kérelemben fel kell tüntetni a gépjármű hatósági jelzését (forgalmi rendszámát).

(2) Amennyiben a járművet – a vonatkozó jogszabályok szerint – nem kell ellátni hatósági jelzéssel, úgy azt más azonosításra alkalmas módon kell meghatározni. A kérelem elbírálásához szükséges adat a járműnek a megengedett legnagyobb össztömege és az, hogy a jármű a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975.(II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 1. számú függelékének II. számú, a közúti járművekkel kapcsolatos fogalomtára szerint mely járműkategóriába tartozik.

3. A behajtási engedély kiadása

6. § (1) A Képviselő–testület a behajtási engedélyek kiadására és használatuk jogosultságának felülvizsgálatára, az engedélyek esetleges visszavonására vonatkozó hatáskört a Polgármesterre ruházza át.

(2) A behajtási engedély tartalmazza:

  • a) a jármű pontos megjelölését (forgalmi rendszámmal, vagy más azonosításra alkalmas módon),
  • b) a kiadása alapjául szolgáló jogszabályi hivatkozást,
  • c) az érvényesség idejét,
  • d) a kiállítás dátumát, a Polgármester aláírását, és bélyegzőjének lenyomatát.

(3) A behajtási engedély formanyomtatványát a 4. melléklet tartalmazza.

4. A behajtási engedély érvényességi ideje

7. § A behajtási engedély tartalmazza az érvényesség idejét és az egy napra szóló be-, és kihajtások maximális számát.

5. Az engedély használata

8. § (1) Az engedély csak az abban meghatározott járművel való behajtásra használható fel, más járműre nem érvényes. Az engedélyt a jármű vezetőjének jól látható helyen (pl: a szélvédőn) kell elhelyeznie.

(2) Az engedélyről bármilyen formában készített másolat nem használható fel.

(3) Az engedély csak az abban meghatározott korlátozás alá eső közterületekre történő behajtásra jogosít fel.

6. Záró rendelkezések

9. § Ez a rendelet 2021. április 21-én lép hatályba.

1. melléklet

1. melléklet

2. melléklet

2. melléklet

3. melléklet

3. melléklet

4. melléklet

4. melléklet