Balatonszentgyörgy Község Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2021. (V.3.) önkormányzati rendelete

a helyben történő letelepedés támogatásáról

Hatályos: 2021. 05. 10

Balatonszentgyörgy Község Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2021. (V. 3.) önkormányzati rendelete

a helyben történő letelepedés támogatásáról

Balatonszentgyörgy Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésben meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A támogatást kérelmezhetik azok a magyar állampolgárságú személyek, akik házastársi, vagy élettársi kapcsolatban élnek és legalább az egyikük:

  • a) a.) Balatonszentgyörgy községben legalább egy éve állandó bejelentett lakcímmel, vagy bejelentett tartózkodási hellyel rendelkeznek továbbá Magyarország területén saját tulajdonú, vásárolt önálló házzal, lakással, vagy építési telekkel nem rendelkeznek és tartósan Balatonszentgyörgy településen kívánnak letelepedni.
  • b) A támogatást kérelmezheti továbbá az a gyermekét egyedül nevelő szülő, aki az a) pontban foglalt egyéb feltételeknek megfelel.

2. § (1) A támogatás formája: a lakóteleknek, lakóépületnek a helyben kialakult és hivatalos értékbecsléssel alátámasztott forgalmi értéke alapján meghatározott vételárából levonásra kerülő kedvezmény.

(2) A vételárkedvezmény mértéke a (1) bekezdés szerinti vételár 25 %-ának megfelelő összeg.

3. § (1) Támogatási igényt Balatonszentgyörgy Község Képviselőtestületének címzett, a rendelet 1. melléklet szerinti írásos kérelemben kell benyújtani. A polgármester a kérelem alapján előkészíti a szükséges dokumentumokat a Képviselő-testület döntéséhez, és javaslatot terjeszt elő a támogatás megállapítására, illetve megtagadására.

(2) Az 1. melléklet szerinti kérelemhez csatolni kell az abban megjelölt adatokat igazoló mellékleteket is.

(3) Amennyiben kétség merül fel a kérelemben szereplő adatok és nyilatkozatok valóságtartamát illetően, a Balatonszentgyörgyi Közös Önkormányzati Hivatal a tényállás tisztázása érdekében környezettanulmányt készíthet.

4. § Azon kérelmező, aki a megvásárlástól számított 5 éven belül az érintett ingatlanát eladja, a támogatás visszafizetésére kötelezett.

5. § Az önkormányzati lakótelek értékesítéséről a Képviselő-testület minősített többséggel, határozatban dönt. Az adásvételi szerződés aláírására a képviselő-testületi döntés meghozatala után a polgármester jogosult.

6. § A jelen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Balatonszentgyörgy Község Önkormányzat Képviselő-testületének a lakásépítés támogatásáról szóló 9/1998.(XI.18.)önkormányzati rendelete.

7. § Ez a rendelet 2021. május 10-én lép hatályba.

1. melléklet

Balatonszentgyörgy településen helyben történő letelepedés támogatás megállapítása iránti kérelem

1. Kérelmező neve: anyja neve:

Születési hely: idő:

Lakcím:

Tartózkodási hely:

2. A kérelmező, illetve házastársa (élettársa) lakás, vagy lakótelek tulajdonjogával rendelkezik - nem rendelkezik - korábban rendelkezett (aláhúzással kell jelölni)

a szobák száma:…………..db

a lakás alapterülete:……… m2

a lakás beköltözhető: igen - nem

  • a) az ingatlan megnevezése:………………………………………………………………
  • b) Meglévő lakás esetén

3. A kérelem egyéb indokai:…………………………………………………………….

…………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………..

4. Kijelentjük, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek.

5. Kijelentjük, hogy a lakótelket kizárólagosan a házastársammal (élettársammal) közös tulajdonba, illetve ……….…………………………………….nevű gyermeke(i)m javára kívánjuk megvásárolni.

6. Kijelentjük, hogy lakótelek megvásárlása esetén az adásvételi szerződés megkötésétől számított öt éven belül a lakótelket nem értékesítjük és elkezdjük annak beépítését. Értékesítés esetén Balatonszentgyörgy Község Önkormányzata jogosult 4/2021.(V.3.)önkormányzati rendelet alapján nyújtott vételár-kedvezmény visszakövetelésére.

7. A megvásárolni kívánt lakótelek kedvezményekkel csökkentett vételárának megfizetését az adásvételi szerződés aláírásával egyidejűleg, egy összegben vállaljuk