Vértestolna Község Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2021. (V.5.) önkormányzati rendelete

az államháztartáson kívülre történő forrás átadásáról, valamint az államháztartáson kívüli forrás átvételéről

Hatályos: 2021. 05. 06

Vértestolna Község Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2021. (V. 5.) önkormányzati rendelete

az államháztartáson kívülre történő forrás átadásáról, valamint az államháztartáson kívüli forrás átvételéről

Vértestolna Község Önkormányzat képviselő-testületének - a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerinti – hatáskörében eljáró Vértestolna Község Önkormányzat Polgármestere, a vészhelyzet kihirdetéséről szóló 27/2021. (I.29.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetben, veszélyhelyzet idejére meghatározott feladat- és hatáskörében eljárva, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § E rendelet alkalmazásában forrásnak minősül Vértestolna Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) által az államháztartáson kívülre átadott pénzbeli és természetbeni támogatás, valamint az államháztartáson kívülről az Önkormányzat által átvett támogatás, tárgyi eszköz, vagyonelem.

2. § (1) Az Önkormányzat minden évben a költségvetésről szóló rendeletében megállapított keretek között támogatja a helyi és esetenként nem helyi Vértestolna kulturális, hagyományőrző, sport életét nagyban meghatározó, támogató civil szervezeteket, egyesületeket, egyházakat (továbbiakban: civil szervezetek) kérelmük alapján.

(2) Az Önkormányzat az (1) bekezdés szerinti kérelmezőket természetben, tárgyi eszköz átadásával is támogathatja (pl.: önkormányzati kisbusz biztosítása, önkormányzati fenntartású létesítmények ingyenes használata).

3. § (1) A civil szervezetek éves működési kiadásaik finanszírozásához részesíthetők támogatásban. A támogatás egyedi kérelemre történik.

(2) Működési kiadásnak minősül különösen:

  • a) a civil szervezet tevékenységével, céljaival kapcsolatos utazások, fellépések, beszerzések költsége,
  • b) kapcsolatok ápolásával felmerülő kiadások,
  • c) sporttevékenység esetén nevezési, bírói díjak, sportversenyek jutalmazása, a versenyekre történő felkészülés költségei.

4. § Amennyiben önkormányzati rendelet másként nem rendelkezik a civil szervezet az éves működési kiadásainak támogatásához 2021. évben június 30. napjáig, ezt követően az adott év január 31-ig adhat be kérelmet az Önkormányzathoz, az év közben felmerülő váratlan kiadásaihoz pedig folyamatosan.

5. § (1) Az éves költségvetési rendeletben e célra meghatározott keret terhére nyújtott pénzbeli támogatás megállapítására a képviselő-testület jogosult. A polgármester jogosult a természetbeni támogatásokról dönteni. A polgármester a megállapított támogatásokról tájékoztatja a képviselő-testületet a soron következő ülésén.

(2) Pénzbeli támogatás esetén a képviselő-testület felhatalmazása alapján a polgármester támogatási szerződést köt a támogatott civil szervezettel. A támogatott a szerződésben foglaltak szerint köteles a támogatás felhasználásáról elszámolni, továbbá éves működési támogatás esetén a képviselő-testület előtt a működéséről tájékoztatást tartani.

(3) Amennyiben a támogatott elszámolási kötelezettségének a támogatási szerződésben foglaltak szerint nem tesz eleget vagy nem megfelelő célokra, módon használja fel a támogatást, az Önkormányzat felhívja a támogatottat kötelezettsége teljesítésére (hiánypótlási felhívás).

(4) A hiánypótlás, számadási kötelezettség elmulasztása esetén a támogatás teljes összegét, a céltól eltérő felhasználás esetén a támogatás számadással alá nem támasztott hányadát köteles visszafizetni a támogatott.

(5) Amennyiben a támogatott elszámolási kötelezettségének a hiánypótlásra felhívás ellenére nem tesz eleget, a támogatási szerződése lejárta napjától számított 2 évig önkormányzati támogatásban nem részesülhet.

6. § Az Önkormányzat államháztartáson kívüli forrás átvételére jogosult. Az átvett pénzbeli támogatásokról a Képviselő-testület dönt.

7. § Ezt a rendeletet a hatályba lépést követően indult ügyekben kell alkalmazni.

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.