Tárkány Község Önkormányzata Képviselő-testülete 17/2021. (V.10.) önkormányzati rendelete

a tanyagondnoki szolgálatról

Hatályos: 2021. 05. 11

Tárkány Község Önkormányzata Képviselő-testülete 17/2021. (V. 10.) önkormányzati rendelete

a tanyagondnoki szolgálatról

Tárkány Község Önkormányzata Képviselő-testületének – a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerinti – hatáskörében eljáró Tárkány Község Önkormányzatának Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetben, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdése 8a. pontjában kapott felhatalmazás, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. (a továbbiakban: Sztv.) 60. § (1) bekezdése és a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 1/2000. (I.7.) SzCsM rendelet 39. §-a értelmében az alábbiakat rendeli el:

1. § A rendelet célja, hogy a tanyagondnoki szolgálat szabályozott keretek között:

  • a) biztosítsa a község egyéb belterületi lakott helyeken élők életkörülményeinek javítását,
  • b) az ellátottak számára a településen hiányzó, az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, illetve a közszolgáltatásokhoz való hozzájutást elősegítse,
  • c) a rászorult személyek szállítási problémáját megoldja,
  • d) biztosítsa a lakosságot érintő információk gyűjtését és továbbítását.

2. § (1) A rendelet hatálya Tárkány: Ölbő, Alsóvasdinnye, Felsővasdinnye, Vasdinnye-Szőlőhegy, Mihályháza településrészre terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya Tárkány: Ölbő, Alsóvasdinnye, Felsővasdinnye, Vasdinnye-Szőlőhegy, Mihályháza településrészen életvitelszerűen tartózkodó személyekre terjed ki.

3. § A tanyagondnoki szolgáltatás során alapfeladatnak minősül az óvodáskorú gyermekek óvodába szállítása.

4. § (1) Az óvodások szállítási feladata azt jelenti, hogy meg kell oldani a Tárkány: Ölbő, Alsóvasdinnye, Felsővasdinnye, Vasdinnye-Szőlőhegy, Mihályháza településrészen élő gyermekek (2) bekezdésben meghatározott intézménybe történő szállítását és hazaszállítását, amennyiben igény van rá.

(2) Az óvodai nevelést ellátó intézmény neve és székhelye: Tárkány-Ete Közös Fenntartású Napraforgó Óvoda és Konyhája (2945 Tárkány, Sport utca 12.)

(3) A szállítási szolgáltatás térítésmentes.

5. § (1) A tanyagondnoki szolgáltatás keretében nyújtott ellátások igénybevételének lehetősége kérelem alapján nyílik meg.

(2) A kérelem történhet szóban vagy írásban. A kérelem a polgármesternél, vagy a tanyagondnoki szolgáltatást ellátónál terjeszthető elő. Az igénybevétel feltételeiről a kérelmezőt értesíteni kell.

(3) A polgármester a kérelmezőt értesíti a szolgáltatás igénybevételéről. Elutasítás esetén az értesítés írásban történik.

(4) A szolgáltatás igénybevételének jogosságát a tanyagondnoki szolgálatot ellátó személy ítéli meg. Az igénybevétel jogtalanság gyanúja esetén haladéktalanul megkeresi a hivatal adott ügyben illetékes munkatársát, aki intézkedik a jogosultság megvizsgálása tárgyában.

6. § (1) A tanyagondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatokat egy fő kinevezett tanyagondnok látja el. A munkavégzéshez hivatali gépjármű biztosított.

(2) A tanyagondnok felett a főbb munkáltatói jogkört a képviselő-testület, az egyéb munkáltatói jogkört a polgármester gyakorolja.

(3) A tanyagondnoknak a feladatait a munkaköri leírásban, valamint a polgármester utasításának megfelelően kell ellátnia.

(4) A feladatokat a személyzeti irataiban meghatározott munkarend szerinti időben köteles ellátni. A munkarendjét a feladatellátáshoz legjobban igazodó rend szerint kell megállapítani.

(5) A tanyagondnoki szolgálatot a tanyagondnok szabadsága, betegsége vagy egyéb távolléte (pl. továbbképzés) esetében helyettesíteni kell. A helyettesítés rendjét a polgármester határozza meg.

(6) A tanyagondnok a tevékenységéről évente egy alkalommal beszámol a képviselő-testületnek.

(7) A tanyagondnoki szolgálat működtetésével, üzemeltetésével kapcsolatos költségvetési bevételeket, kiadásokat, egyéb költségvetési elszámolásokat a Tárkányi Közös Önkormányzati Hivatal látja el.

7. § Ez a rendelet 2021. május 11-én lép hatályba.