Ácsteszér Község Önkormányzat Képviselő-testülete 6/2018. (V. 31.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról

Hatályos: 2018. 06. 01- 2018. 06. 01

Ácsteszér Község Önkormányzat Képviselő-testülete 6/2018. (V. 31.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról

2018.06.01.

Ácsteszér Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésben, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26 §-ában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában és (3) bekezdésében, 45. §-ában, 92. § (1)-(2) bekezdésben és 132. § (4) bekezdés d), g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) E rendelet hatálya a – szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. 3. §.-ában (továbbiakban Sztv.) meghatározott – Ácsteszér Község területén élő lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyekre terjed ki.

2. § A képviselő-testület szociális rászorultság esetén:

(1) Pénzbeli ellátásként: Települési támogatást,

(2) Szociális szolgáltatásként, alapszolgáltatásként: Étkeztetést

biztosít.

Pénzbeli ellátások

3. § A gyógyszer kiadások viseléséhez az önkormányzat települési támogatás nyújt annak a személynek, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át, egyedül élő esetén a 350 %-át és a havi rendszeres gyógyító ellátás költsége az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 20 %-át meghaladja.

Települési támogatás

4. § (1) Rendkívüli települési támogatásban részesül az a személy, aki létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, illetve időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzd.

(2) A rendkívüli települési támogatás különösen az alábbi indokokra való tekintettel állapítható meg:

a) tartós, rendszeres orvosi ellenőrzést, kezelést igénylő betegség esetén,

b) létfenntartást befolyásoló hirtelen haláleset (családfenntartó halála),

c) természeti csapás, elemi kár esetén,

d) válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához,

e) gyermek iskoláztatásához,

f) gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorul,

g) ellátatlan személy részére,

h) más rendkívüli ok bekövetkezése esetén.

(3) A rendkívüli települési támogatás abban az esetben állapítható meg, ha kérelmező családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegnek 150 %-át, egyedül élő esetén 200 %-át.

(4) A (2) a) pontjában foglaltak esetén – háziorvosi, szakorvosi igazolás, kórházi zárójelentés, ambuláns lap, gyógyszerigazolás alapján – akkor is megállapítható a rendkívüli települési támogatás, ha kérelmező családjában az egy főre eső jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át nem haladja meg.

(5) A (2) c) pontja esetében maximum az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének háromszoros mértékéig állapíthat meg rendkívüli települési támogatást.

(6) A (2) d) és f) pontjai esetében települési támogatást állapíthat meg, ha kérelmező családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át.

(7) Rendkívüli települési támogatásban egy naptári évben egy fő legfeljebb kettő alkalommal részesülhet. A segély legmagasabb összege alkalmanként a mindenkori öregségi nyugdíj 100 %-ánál nem lehet magasabb.

(8) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelmet a jelen rendelet 1. sz. mellékletében meghatározott nyomtatványon Ácsteszér Község Önkormányzatához kell benyújtani. A kérelemhez mellékelni kell a közös háztartásban élők jövedelemigazolását, és amennyiben lehetséges, az önkormányzati támogatás indokoltságáról szóló igazolást (pl. elemi kár esetén a helyreállítás költségeiről készített kimutatás, tartós betegséget igazoló orvosi-, vagy kórházi igazolás, válsághelyzetben lévő várandós anya esetén a terhes gondozásról szóló igazolás, gyermekek hátrányos helyzetéről szóló igazolás, beiskolázási támogatás igénylése esetén a 14. életévüket betöltött gyermekek iskolalátogatási igazolása.

(9) Amennyiben a rendkívüli települési támogatás rendeltetésszerű felhasználása úgy látható biztosítottnak, a pénzbeli támogatás helyett természetbeni juttatást (élelmiszer, tüzelősegély, közüzemi díj, gyermekintézmények térítési díjának kifizetése) állapít meg.

(10) Az önkormányzat temetési költségekhez való hozzájárulásként rendkívüli települési támogatást állapíthat meg annak, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott, és a család egy főre jutó havi jövedelme nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %, egyedül élő esetén 400 %-át.

(11) A temetési költségekhez való hozzájárulásként megállapított rendkívüli települési támogatás összege nem lehet kevesebb 20.000 forintnál.

(12) A temetési költségekhez való hozzájárulásként rendkívüli települési támogatást, a halálesetet követő 2 hónapon belül lehet igényelni. A kérelemhez mellékelni kell a közös háztartásban élők jövedelemigazolását, valamint az elhalt halotti anyakönyvi kivonatának és a temetési számla másolatát.

(13) Rendkívüli települési támogatást egy személy részére évi egy alkalommal hitelként is lehet nyújtani, amelynek összege legfeljebb 100.000 forint

(14) Ácsteszér Község Önkormányzata támogatásban részesíti azokat a szülőket, akik a gyermek születését megelőzően legalább 6 hónapig Ácsteszér Község közigazgatási területén lakóhellyel rendelkeznek és életvitelszerűen ott is élnek. A támogatás formája egyszeri, vissza nem térítendő támogatás, melynek mértéke 20.000 forint újszülött gyermekenként. Az 1. mellékletben szereplő támogatási kérelem nyomtatványt a kérelmező, továbbá a vele egy háztartásban élők jövedelem igazolásaival és újszülött gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatával együtt kell benyújtani. Az újszülött támogatás abban az esetben állapítható meg, ha kérelmező családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500 %-át.

(15) Ácsteszér Község Önkormányzata a (2) bekezdés e) pontjához kapcsolódóan évi egy alkalommal beiskolázási támogatást nyújt az általános iskolás és középiskolás korú gyermeke(ke)t nevelő szülők részére. A támogatás mértéke nm haladhatja meg a 6.000 forint gyermekenként. Az 1. mellékletben szereplő támogatási kérelem nyomtatványt a kérelmező, továbbá a vele egy háztartásban élők jövedelem igazolásaival, valamint a 14. életévüket betöltött gyermekek iskolalátogatási igazolásával együtt kell benyújtani. A beiskolázási támogatás abban az esetben állapítható meg, ha kérelmező családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 %-át.

(16) Ácsteszér Község Önkormányzata lakásvásárlási támogatásban részesíti azokat a szociálisan rászoruló személyeket, akik Ácsteszér területén házat vásárolnak, vagy épitenek . A támogatás formája egyszeri, vissza nem térítendő támogatás, melynek mértéke legfeljebb 50.000 forint. Az 1. mellékletben szereplő támogatási kérelem nyomtatványt a kérelmező, továbbá a vele egy háztartásban élők jövedelem igazolásaival és az adásvételi szerződés másolatával, vagy épitési engedéllyel együtt kell a lakásszerzést megelőzően benyújtani. Az lakásvásárlási támogatás abban az esetben állapítható meg, ha kérelmező családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500 %-át.

(17) Ácsteszér Község Önkormányzata a (2) bekezdés h) pontjához kapcsolódóan, az előzőekben nem meghatározott, rendkívüli ok miatt, amely a kérelmező létfenntartását tartósan befolyásolja és a rendkívüli települési támogatás rendeltetésszerű felhasználása úgy látható biztosítottnak, a pénzbeli támogatást részletekben, rendszeres havi kifizetéssel is megállapíthatja. A támogatás havi összege nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100 %-át. A rendszeres havi támogatás abban az esetben állapítható meg, ha a kérelmező családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyedül élő esetén a 300 %-át.

Étkeztetés

5. § (1) Az étkeztetés alapszolgáltatást az önkormányzat biztosítja. Az ellátás igényléséhez, megszüntetéséhez a kérelmet a Közös Önkormányzati Hivatalba kell benyújtani.

(2) A szociális étkezés igénybevétele szempontjából szociálisan rászorult, akinek önálló képessége olyan mértékben csökkent, hogy önállóan étkezéséről gondoskodni nem tud,

a) 65. életévét betöltötte, vagy

b) korhatárra tekintet nélkül, akinek

ba) egészségi állapota, vagy

bb) fogyatékossága, vagy

bc) pszichiátriai betegsége, vagy

bd) szenvedélybetegsége vagy

be) hajléktalansága

indokolja.

(3) Egészségi állapota miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki mozgásában korlátozott, krónikus, vagy akut megbetegedése, fogyatékossága miatt önmaga ellátásáról - részben vagy teljesen- gondoskodni nem tud.

(4) Fogyatékossága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény alapján fogyatékossági támogatásban részesül.

(5) Pszichiátriai betegsége, illetve szenvedélybetegsége miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igényel, önmaga ellátására részben képes.

(6) Hajléktalansága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki bejelentett lakóhellyel nem rendelkezik, kivéve azt, akinek bejelentett lakóhelye a hajléktalan szállás.

(7) A szociális rászorultság igazolására a következő iratokat, illetve nyilatkozatokat lehet elfogadni:

a) a (2) bekezdés ba.) és bd.) pontokban meghatározott esetekben háziorvosi, szakorvosi igazolást,

b) a (2) bekezdés bb.) pontban meghatározott esetben fogyatékossági támogatást, vakok személyi járadékát, illetve magasabb összegű családi pótlékot megállapító, folyósítását igazoló határozatot, szakvéleményt, illetve iratot,

c) a (2) bekezdés bc.) pontban meghatározott esetben pszichiáter vagy neurológus szakorvosi szakvéleményt,

(2) bekezdés be.) pontban meghatározott esetben lakóhellyel nem rendelkezik.

6. § (1) Ácsteszér Község Önkormányzata a személyes gondoskodást nyújtó ellátások közül a Kisbéri Kistérségi Szociális és Gyermekjóléti Alapellátási Központ (2870 Kisbér, Angol kert 1.) intézmény keretében a következő alapszolgáltatásokat biztosítja:

a) házi segítségnyújtás

b) családsegítés

(2) Az a)- b) pont szerinti ellátások igénybevétele, illetve megszüntetése iránti kérelmet szóban vagy írásban a Központ vezetőjéhez kell benyújtani.

(3) A szociális étkeztetés, házi segítségnyújtás és nappali ellátás térítési díjának mértékét és a térítési díj csökkentésének, elengedésének eseteit és módjai a Képviselő-testület évente egy alkalommal felülvizsgálja, és külön rendeletben állapítja meg. A szociális ebéd kiszállításáért 125,- Ft/háztartás/nap díjat kell fizetni.

(4) Ácsteszér Község Önkormányzata a szociális információs szolgáltatást a Bakonyszombathelyi Közös Önkormányzati Hivatal (2884 Bakonyszombathely, Kossuth u. 31.) útján biztosítja.

7. § (1) A képviselő-testület az alábbi ellátások megállapításával a döntési jogkörét a polgármesterre ruházza át:

a) a 4. § (10) bekezdésében meghatározott temetési költségekhez való hozzájárulás,

b) a 4. § (14) bekezdésében meghatározott újszülött támogatás,

c) a 4. § (15) bekezdésében meghatározott iskoláztatási támogatás,

d) a 4. § (16) bekezdésében meghatározott lakásvásárlási támogatás.

(2) Rendkívüli esetben a polgármester azonnali hatállyal legfeljebb 10.000 forint összegű települési támogatást biztosíthat. A támogatási kérelmet az 1. számú mellékletben szereplő támogatási kérelem nyomtatványon a kérelmező, továbbá a vele egy háztartásban élők jövedelem igazolásaival együtt kell benyújtani.

(3) A támogatás kifizetése az önkormányzat házi pénztárából történik.

8. § (1) E rendelet 2018. június 1-én lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Ácsteszér Község Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális igazgatásról és ellátásoktól szóló 2/2015. (II. 25.) számú rendelete.

1. melléklet

üres cím