Iszkaszentgyörgy Község Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2021. (V. 13.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról

Hatályos: 2021. 05. 15- 2021. 10. 31

Iszkaszentgyörgy Község Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2021. (V. 13.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról

2021.05.15.

Iszkaszentgyörgy Község Önkormányzat Polgármestere - a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében foglaltak alapján a képviselő-testület hatáskörében - a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 26. §-ában, a 32. § (1) és (3) bekezdésében, a 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § (1) E rendelet alkalmazásában az egyes ellátási formáknál használt fogalmat a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szoctv.) 4. §-a szerint kell értelmezni.

(2) E rendelet alkalmazásában:

a) lakóhely: a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény (a továbbiakban: Nytv.) szerinti fogalom,

b) tartózkodás hely: a Nytv. szerinti fogalom,

c) elemi kár: a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 3. § 70. pontja szerinti fogalom,

d) lakás: a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Lt.) értelmező rendelkezése szerinti fogalom,

e) nem lakás céljára szolgáló helyiség: az Lt. értelmező rendelkezése szerinti fogalom,

f) hozzátartozó: a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény értelmező rendelkezése szerinti fogalom,

g) létfenntartás veszélyeztetettsége: olyan élethelyzet, amikor a kérelmező vagy családja jövedelme oly mértékben csökken, hogy az alapvető élelmiszerekre, gyógyszerekre, iskolába járáshoz szükséges költségek sem biztosítottak

h) rendkívüli élethelyzet:

ha) elemi kár, valamint a nem természeti vagy biológiai eredetű tűzeset,

hb) súlyos vagy fertőző betegség, fogyatékosság, műtét, egyéb, orvosi szakvéleménnyel igazoltan alátámasztott állapotból adódó költségek,

hc) közeli hozzátartozó halála,

hd) nyugdíj-, jövedelem-, illetve egyéb ellátás kifizetésének megszűnése, 1 hónapot meghaladó késedelmes kifizetése,

he) 3 hónapot meghaladó munkanélküliség,

hf) bűncselekmény elszenvedése,

hg) gyermek fogadásának előkészítése, beiskolázása,

hh) a gyermek kapcsolattartásának biztosítása,

hi) a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadások.

2. § A pénzben és természetben nyújtott szociális ellátásokra való jogosultság megállapításáról és megszüntetéséről a Képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester (továbbiakban: eljáró hatóság) dönt:

a) rendelet 6. §-a szerinti települési gyógyszervásárlási támogatás,

b) a rendelet 8. §-a szerinti rendkívüli települési támogatás,

c) a rendelet 10. §-a szerinti lakhatással kapcsolatos támogatás,

d) a rendelet 12. §-a szerinti köztemetés

ügyében.

Eljárási szabályok

3. § (1) A települési támogatás megállapítása iránti kérelem az e rendelet 1. mellékletében meghatározott formanyomtatvány kitöltésével, az azon feltüntetett dokumentumok csatolása mellett lehet benyújtani.

(2) A kérelemhez csatolni kell az ügy érdemi elbírálásához szükséges igazolásokat, nyilatkozatokat, egyéb bizonyítékokat, a Szoctv.-ben és annak végrehajtási rendeleteiben előírtak szerint.

(3) Az eljáró hatóság szükség esetén az igénylőnél környezettanulmányt végez. Nem kell környezettanulmányt készíteni, ha a kérelmező életkörülményeit az eljáró hatóság más ügyben már 3 hónapon belül vizsgálta és nem feltételezhető azokban lényeges változás. A helyszínen történő környezettanulmány lefolytatásának megtagadása esetén az együttműködés hiánya miatt a kérelmet el kell utasítani és az eljárást meg kell szüntetni.

(4) Az eljáró hatóság a támogatást igénylő szociális helyzetéről tájékozódik. Ennek keretében:

a) megvizsgálja az igénylő és családja rendszeres jövedelméről szóló és egyéb jövedelmi viszonyaira vonatkozó igazolásokat,

b) környezettanulmányt készíthet az igénylőnél, ha lakhatási viszonyai nem ismertek,

c) megkeresheti az illetékességgel rendelkező adóhatóságot,

d) megkeresheti a polgárok személyi adatait és lakcímét nyilvántartó szervet,

e) megkeresheti a közlekedési igazgatási hatóságot,

f) megkeresheti a jövedelemigazolást kiállító szervet, munkáltatót.

(5) Ugyanazon kérelmező részére e rendeletben foglalt meghatározott időre nyújtott támogatás megállapításánál figyelemmel kell lenni a Szoctv. 45. § (7) bekezdésében foglaltakra.

4. § (1) Az e rendeletben meghatározott jogosultság megállapításakor a jövedelemvizsgálat során a Szoctv. 4. § (1) bekezdését, valamint a 10. §-át megfelelően kell alkalmazni.

(2) Annak igazolására, hogy a szülő a gyermekét egyedül neveli, illetve gyermektartásdíjban részesül, bontóperi, vagy gyermekelhelyezésről szóló ítélet, képzelt apát megállapító határozat, gyermektartásdíjat megállapító bírói ítélet, vagy ez irányú bírósági eljárás megindításáról szóló okirat szolgálha

(3) Az e rendeletben meghatározott támogatások, ellátási formák igénybevételére jogosult, a jogosultság feltételeit érintő lényeges tények, körülmények megváltozásáról 15 napon belül köteles tájékoztatni az eljáró hatóságot.

(4) A (3) bekezdés szerinti tájékoztatási kötelezettség megszegése esetén a Szoc. tv. 9. § (2) bekezdésében foglaltak szerint kell eljárni.

5. § (1) A pénzbeli ellátások folyósítása lakossági folyószámlára utalással vagy lakcímre postai átutalással, vagy a szolgáltatóhoz való közvetlen utalással történik, de létfenntartást veszélyeztető élethelyzetre való tekintettel házi pénztárból is történhet a kifizetés.

(2) A nem rendszerességgel nyújtott támogatást az azt megállapító határozat véglegessé válását követő 8 napon belül kell kifizetni.

II. Fejezet

Pénzbeli ellátások

Települési gyógyszervásárlási támogatás

6. § (1) Az egészségi állapot megőrzését, annak visszaállítását segítő szolgáltatások igénybevételéhez egyszeri támogatásban részesíthető az

a) aki az esetenként felírt gyógyszerkiadását vagy gyógyászati segédeszköz beszerzésének költségét önerejéből biztosítani nem tudja és

b) családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át, egyedül élő esetén 250%-át, gyermekét egyedül nevelő esetén a 300%-át, továbbá

c) az esetenként felírt gyógyszer költsége eléri az egy főre jutó jövedelem 10 %-át, gyógyászati segédeszköz esetén a 15 %-át és azok közgyógyellátás alapján nem beszerezhetők.

(2) A támogatás összege az igazolt gyógyszerköltség, de éves szinten nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét.

7. § (1) A 6. §-ban szabályozott támogatás iránti kérelemnek kötelező melléklete a háziorvos vagy kezelőorvos által felírt rendszeresen vagy esetenként szedett gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök bekerülési költségéről szóló igazolás.

(2) A támogatás felhasználásáról a támogatás kifizetését követő 10 napon belül köteles a kiváltott gyógyszer, vagy a gyógyászati segédeszközről szóló számlát bemutatni a jogosult.

Rendkívüli települési támogatás

8. § Rendkívüli települési támogatás nyújtható:

a) létfenntartás veszélyeztetése esetén élelmiszerre,

b) rendkívüli élethelyzetbe került személy, vagy család kiadásainak mérséklésére,

c) elemi kár elhárításához kapcsolódó kiadások enyhítésére,

d) elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásra.

9. § (1) Rendkívüli települési támogatás akkor állapítható meg, ha az a 1. § (2) bekezdés g) és h) pontjaiban meghatározott feltételek valamelyike fennáll és a kérelmező családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 180%-át, egyedül élő esetén 200 %-át, gyermekét egyedül nevelő szülő esetén 210%-át. A 8. § c)pontjában meghatározott támogatás jövedelemhatárra tekintet nélkül megállapítható.

(2) Rendkívüli települési támogatás eseti jelleggel adható.

(3) A 8. § a)–b) pontjában meghatározott esetekben a rendkívüli települési támogatás minimális összege 3.000,- Ft, legmagasabb összege 28.500 Ft. Egy kérelmező, család részére rendkívüli települési eseti jelleggel nyújtott támogatás egy naptári éven belül legfeljebb 4 alkalommal nyújtható.

(4) Ha az igénylő részére létfenntartást veszélyeztető körülményre tekintettel a 8. § a) pontjában meghatározott támogatás kerül megállapításra, úgy annak összegét az Iszkaszentgyörgyi Szociális Alapszolgáltatási Intézmény családgondozója útján kell élelmiszercsomagra fordítani, melyről a családgondozó számlával elszámol.

(5) Elemi kár esetén a rendkívüli települési támogatás legmagasabb összege 100.000 Ft.

(6) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként megállapított rendkívüli települési támogatás összege 25.000 Ft. A temetési költségek finanszírozása érdekében rendkívüli települési támogatás nem állapítható meg annak a személynek, aki a hadigondozásról szóló törvény alapján temetési hozzájárulásban részesül.

(7) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelmet e rendelet 1. mellékletét képező formanyomtatványon kell benyújtani. A kérelemhez a jövedelemi-, vagyoni igazolásokon túl a (8) bekezdésben meghatározott nyilatkozatokat, igazolásokat szükséges csatolni.

(8) A rendkívüli élethelyzetet alátámasztó dokumentumok:

a) elemi kár, valamint a nem természeti vagy biológiai eredetű tűzeset esetén az erről szóló nyilatkozat, fotók,

b) súlyos vagy fertőző betegség, fogyatékosság, műtét esetén orvosi igazolás,

c) súlyos vagy fertőző betegség, fogyatékosság, műtét esetén orvosi igazolás,

d) nyugdíj-, jövedelem-, illetve egyéb ellátás kifizetésének megszűnése esetén az erről szóló határozat,

e) 3 hónapot meghaladó munkanélküliségről a munkanélküli ellátás megszűnéséről szóló határozat,

f) bűncselekmény elszenvedése esetén rendőrségi jegyzőkönyv,

g) gyermek fogadásának előkészítése esetén terhes gondozási könyv

h) gyermek beiskolázása esetén iskolalátogatási bizonyítvány, szükség esetén az iskola, családgondozó véleménye,

i) a gyermek kapcsolattartásának biztosításakor a kapcsolattartást szabályozó gyámhivatali határozat.

j) a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadások esetén, gyámhivatali határozat.

(9) Elhunyt személy eltemettetési költségeihez történő támogatás esetén halotti anyakönyvi kivonat mellett, a temetés költségeiről, a támogatást kérő nevére kiállított számlák eredeti példányát csatolni kell a kérelemhez. A számlára az eljáró hatóság a folyósított támogatás összegét és a támogatást megállapító határozat számát rávezeti, ezt követően a határozattal együtt a kérelmező részére visszaküldi.

(10) A támogatott a kiadások költségeinek csökkentése esetén a támogatás kifizetését követő 10 napon belül a támogatott nevére kiállított számlával köteles elszámolni.

III. Fejezet

Természetbeni ellátások

Lakhatással kapcsolatos támogatások

10. § (1) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez települési támogatás nyújtható.

(2) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadásként elismert és figyelembe vehető kiadás: villanyáram fogyasztás, vízfogyasztás, gázfogyasztás, csatornahasználat díja és a szemétszállítási díj költsége.

(3) Lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatásra jogosult az a személy, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át és családtagjai egyikének sincs vagyona, a Szoctv. 4. § (1) bek b) pontját figyelembe véve.

(4) A lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatás havi összege 3.000.-Ft.

(5) A lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatást 6 hónapra kell megállapítani.

(6) A lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(7) Az (5) bekezdés alkalmazásában külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

(8) A lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatást az önkormányzat közmű szolgáltató részére történő átutalással biztosítja.

11. § (1) A lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatásra való jogosultságot meg kell szüntetni a bejelentés, vagy tudomásszerzés hónapjának utolsó napjával, ha

a) a jogosult meghal,

b) elköltözik Iszkaszentgyörgy község illetékességi területéről, vagy az illetékességi területen belül másik lakásba költözik.

(2) Az (1) bekezdés b) pontja esetén, amennyiben a 10. § (5) bekezdésben foglalt 6 hónapot nem merítette ki, az új lakásra ismételt kérelem nyújtható be, de az újabb lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatás megállapításánál a támogatási hónapokat össze kell számolni és a 6 hónapot a támogatási hónapok száma nem haladhatja meg.

Köztemetés

12. § (1) A polgármester az Szoctv. 48. §-a alapján gondoskodik Iszkaszentgyörgy közigazgatási területén elhunyt személy közköltségen történő eltemettetéséről a halálesetről való tudomás szerzést követő 21 napon belül, ha

a) nincs, vagy nem lelhető fel az eltemetésre köteles személy, vagy

b) az eltemetésre köteles személy az eltemettetésről nem gondoskodik.

(2) Az eltemettetésre köteles személy a köztemetés költségeinek megtérítési kötelezettsége alól részben, vagy egészben különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén mentesíthető.

(3) Különös méltánylást érdemlő körülmények akkor állnak fenn, ha az eltemettetésre köteles személy megfelelően igazolja, hogy a családban az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyedül élő esetében a 250 %-át nem haladja meg.

(4) A család, a közeli hozzátartozó és az egyedül élő fogalmára az Szoctv. 4. § (1) c)-e) pontjai irányadók.

IV. Fejezet

A települési támogatások ellenőrzése

13. § (1) A települési és a rendkívüli települési támogatások ellenőrzésére a támogatás megállapítására hatáskörrel rendelkező jogosult.

(2) Az ellenőrzés során ellenőrizheti:

a) utólagosan a jogosultság fennállását,

b) a támogatás felhasználásának körülményeit,

c) a 4. § (3) bekezdésben meghatározott változás bejelentési kötelezettség teljesítését.

(3) Az ellenőrzés során:

a) nyilatkozattételre hívhat fel,

b) környezettanulmányt végezhet,

c) más szervtől az ellenőrzéshez szükséges iratokat kérhet be.

V. Fejezet

Záró rendelkezések

14. § A képviselő-testület e rendeletben szabályozott szociális ellátások keretösszegét éves költségvetési rendeletében határozza meg.

15. § Ez a rendelet 2021. május 15-én lép hatályba.

16. § Hatályát veszti a települési támogatásról és a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 2/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet

TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS

1. Kérelmező adatai:
Név: ..........................................................................................
TAJ száma: ..........................................................................................
Születési idő, hely: ..........................................................................................
Leánykori neve: ..........................................................................................
Anyja neve: ..........................................................................................
Családi állapota: □ egyedül élő
□ házastársával/élettársával él együtt
Állandó lakcíme: ..........................................................................................
Tartózkodási hely: ..........................................................................................
Telefon szám (nem kötelező): ………………………………………………………….
Számla szám (ahová az utalást kéri): ….……………….………………………………
EGYÜTTÉLŐ CSALÁDTAGOK FELSOROLÁSA (kérelmező is):

A

B

C

D

E

F

Név (születési név)

Születési hely, idő

Anyja neve

Rokoni kapcsolat

TAJ szám

Jövedelem

A kérelem beadását megelőző havi jövedelemről az igazolást minden esetben csatolni kell!

Amennyiben rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik, miből és hogyan biztosítja megélhetését? …………………………………………………………………………………………………..…………………………………………………………………………………………………..…………………………………………………………………………………………………..

2. A települési támogatást az alábbi jogcímen kérem:
□ települési gyógyszervásárlási támogatás
□ rendkívüli települési támogatás létfenntartás veszélyeztetése miatt élelmiszerre
□ rendkívüli települési támogatás rendkívüli élethelyzet miatt
□ rendkívüli támogatás temetési költségekhez
□ lakhatással kapcsolatos támogatás
□ köztemetés.
Részletes indokolás:
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….………………………………………………………………………………………
Vagyonnyilatkozat

3. Ingatlanok

4. Lakástulajdon és lakótelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat): címe: ................................................ város/község ........................ út/utca.................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ..........................., a szerzés ideje: ................ év
Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft
Haszonélvezeti joggal terhelt: igen / nem (a megfelelő aláhúzandó)

5. Üdülőtulajdon és üdülőtelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat): címe: ......................................... város/község .................................. út/utca .................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ...................., a szerzés ideje: ................ év
Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft

6. Egyéb, nem lakás céljára szolgáló épület-(épületrész-)tulajdon (vagy állandó használat): megnevezése (zártkerti építmény, műhely, üzlet, műterem, rendelő, garázs stb.): ............................ címe: ...................................... város/község........................... út/utca .................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ................., a szerzés ideje: ................ év
Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft

7. Termőföldtulajdon (vagy állandó használat): megnevezése: .......................... címe: ........................................ város/község .............................. út/utca .................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ...................., a szerzés ideje: ................ év
Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft
Egyéb vagyontárgyak

8. Gépjármű:

8.1. személygépkocsi: ..................................................................... típus ........................... rendszám
a szerzés ideje: ............................................. Becsült forgalmi érték: .......................................... Ft

8.2. tehergépjármű, autóbusz: .......................................................... típus .......................... rendszám
a szerzés ideje: .............................................. Becsült forgalmi érték:.......................................... Ft.
Kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek. Hozzájárulok a nyilatkozatban szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárásban történő felhasználásához, kezeléséhez.
Iszkaszentgyörgy, ……….. év ………………………….. hónap ………………nap
------------------------------------------
kérelmező aláírása
Tájékoztató a kérelem benyújtásához szükséges mellékletekről
Az alábbi mellékletek szükségesek:
1) települési gyógyszervásárlási támogatáshoz:
- kérelem
- kérelmezővel közös háztartásban élők jövedelemigazolása,
- gyógyszerköltség igazolása,
- vagyonnyilatkozat.
2) rendkívüli települési támogatáshoz létfenntartás veszélyeztetése miatt élelmiszerre:
- kérelmezővel közös háztartásban élők jövedelemigazolása,
- vagyonnyilatkozat.
3) rendkívüli települési támogatáshoz rendkívüli élethelyzet miatt:
- elemi kár, valamint a nem természeti vagy biológiai eredetű tűzeset esetén az erről szóló nyilatkozat, fotók,
- súlyos vagy fertőző betegség, fogyatékosság, műtét esetén orvosi igazolás,
- közeli hozzátartozó halála esetén halotti anyakönyvi kivonat,
- nyugdíj-, jövedelem-, illetve egyéb ellátás kifizetésének megszűnése esetén az erről szóló határozat,
- 3 hónapot meghaladó munkanélküliségről a munkanélküli ellátás megszűnéséről szóló határozat,
- bűncselekmény elszenvedése esetén rendőrségi jegyzőkönyv,
- gyermek fogadásának előkészítése esetén terhes gondozási könyv
- gyermek beiskolázása esetén iskolalátogatási bizonyítvány, szükség esetén az iskola, családgondozó véleménye,
- a gyermek kapcsolattartásának biztosításakor a kapcsolattartást szabályozó gyámhivatali határozat.
- a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadások esetén. gyámhivatali határozat.
4) rendkívüli támogatás temetési költségekhez
- kérelem,
- kérelmezővel közös háztartásban élők jövedelemigazolása,
- halotti anyakönyvi kivonat másolata,
- temetési számla
- vagyonnyilatkozat.
5) lakhatással kapcsolatos támogatáshoz:
- kérelem,
- kérelmezővel közös háztartásban élők jövedelemigazolása,
- közüzemi számlák másolata,
- vagyonnyilatkozat.
6) köztemetéshez:
- kérelem,
- különös méltánylást érdemlő rendkívüli élethelyzetet igazoló irat másolata,
- kérelmezővel közös háztartásban élők jövedelemigazolása,
- vagyonnyilatkozat.