Veresegyház Város Önkormányzat Képviselő-testületének 27/2017(XII.8.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról

Hatályos: 2021. 05. 22- 2022. 10. 29

Veresegyház Város Önkormányzat Képviselő-testületének 27/2017(XII.8.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról1

2021.05.22.

Veresegyház Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében hivatkozott feladatkörében eljárva, az Étv. 54. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a közterületek használatának rendjét az alábbiak szerint határozza meg.

A rendelet célja

1. § A rendelet célja azoknak a helyi szabályoknak a megállapítása, amelyek településrendezési, városképi, környezetvédelmi, közlekedésbiztonsági, közbiztonsági, közegészségügyi, állategészségügyi és tulajdonosi szempontok figyelembevételével meghatározzák a közterületek rendeltetésszerű és rendeltetéstől eltérő használatának rendjét és feltételeit.

A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Veresegyház város közigazgatási területén az Önkormányzat tulajdonában lévő valamennyi közterületre, illetve az egyéb ingatlanoknak a közhasználat céljára átadott területrészére, az azt használó természetes és jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, akik állandó vagy ideiglenes jelleggel a település területén tartózkodnak és tevékenykednek.

(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya a választási eljárásról szóló törvényben szabályozott plakátkihelyezésre.

(3) A közterületet a rendeltetésének megfelelő célra, e rendelet és a vonatkozó általános érvényű jogszabályok keretei között – a zöldterületekben, valamint a közterületeken álló építményekben, berendezésekben, műtárgyakban állagsérelmet nem okozva, az általánosan elvárható magatartási szabályok betartásával – bárki igénybe veheti és szabadon használhatja.

(4) Közterületnek minősül Veresegyház Város közigazgatási területén belül

- minden olyan közhasználatra szolgáló önkormányzati tulajdonban lévő földterület, amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat és az ingatlan-nyilvántartás közterületként tart nyilván;

- az egyéb önkormányzati tulajdonú ingatlanok közhasználat céljára átadott területrésze (a továbbiakban együttesen: közterület).

(5) A közterület rendeltetése:

- telkek térbeli kapcsolatának, megközelítésének,

- a közúti és gyalogos közlekedés (út, járda, park, stb.),

- a kikapcsolódás, a szórakozás, a sporttevékenység, a szabadidő eltöltés,

- a felvonulás, a gyülekezés, a közösségi megnyilvánulás,

- szobor elhelyezésének, emlékhely kialakításának, művészeti alkotások elhelyezésének,

- a közművek elhelyezésének,

- zöldfelületek kialakításának biztosítása.

Közterület-használat engedélyezése, a közterület igénybevétele

3. § (1) A közterületek rendeltetéstől eltérő használatához közterület-használati engedély szükséges.

(2) Közterület-használati engedélyt kell beszerezni:

a) a közterületbe benyúló üzlethomlokzat, kirakatszekrény, üzleti védőtető, mindenféle hirdető-berendezés egyéb alternatív reklámhordozó (szendvicsember, fényreklám, stb.), cég- és címtábla elhelyezésére,

b) árusító és egyéb fülke, pavilon elhelyezésére,

c) a Képviselő-testület egyedi határozata alapján szobor, emlékmű és jelképet megtestesítő műtárgyak (a továbbiakban: közterületi műalkotások) elhelyezésére,

d) önálló hirdető-berendezések, hirdetőtáblák, figyelmeztető- és tájékoztató táblák elhelyezésére,

e) építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és törmelék, valamint hulladékszállításra alkalmas konténer elhelyezésére, amennyiben annak időtartama a 72 órát meghaladja.

f) alkalmi és mozgóárusításra, kiállítás, alkalmi vásár, cirkusz és mutatványos tevékenység céljára,

g) vendéglátó-ipari előkert céljára, üzleti tevékenységgel kapcsolatos kirakodáshoz, üzleti szállítás, illetve rakodás alkalmával göngyölegek elhelyezésére, árukirakodásra,

h) személytaxik állomáshelyének biztosítására,

i) üzemképtelen jármű ideiglenes tárolására,

j) út, tér, park vagy egyéb közterület lezárását igénylő sportrendezvény esetén.

(3) Nem kell közterület-használati engedély:

a) a közút (járda) építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatban, a közút (járda) területének elfoglalásához,

b) az úttartozékok és a közúti közlekedés irányítását szolgáló berendezések elhelyezéséhez,

c) közterületen, illetve az alatt vagy felett elhelyezett hírközlési tevékenységgel kapcsolatos berendezések és létesítmények, közművek, valamint az ilyen célt szolgáló oszlopok közterületen történő elhelyezéséhez,

d) a lakosság részére az önkormányzat által évente meghirdetett, kizárólag a lomtalanítási akció időtartama alatt elhelyezett anyagok tárolásához,

e) a fák és a zöldterületek védelmét biztosító berendezések és fenntartási eszközök elhelyezéséhez, ha azok reklámcélokat nem szolgálnak,

f) az önkormányzat költségvetése terhére megvalósuló bármely építési munkával összefüggő közterület-használat esetén,

g) az önkormányzat hivatalos rendezvényei közterület-használata esetén,

h) a képviselő-testület egyedi határozata alapján bármely más esetben.

(4) Nem adható közterület-használati engedély:

a) közcélú zöldterületen és természeti területeken a vásárok, rendezvények és indokolt építési munkálatok kivételével. A kivételezett esetekben a közterület-használati engedélyben meg kell határozni a közterület-használót terhelő, a zöldterület helyreállításának módját és mértékét,

b) építményként telepített és üzemeltetett járművekből történő árusításhoz, (pl. nem önjáró lakó- büfékocsi)

c) gépjárművek várakozó helyéül szolgáló közterületre, ha a közterület-használat a parkolási lehetőséget korlátozza, csökkenti vagy akadályozza, kivéve az építési munkálatokkal kapcsolatos tevékenységeket,

d) közutak mentén azon területsávokra, ahová a tervezési szabványoknak megfelelően közlekedési (forgalomtechnikai) eszközök kerülhetnek elhelyezésre,

e) a lakosság nyugalmát erősen zavaró vagy a közerkölcsöt sértő tevékenység végzésére.

f) 3,5 tonna össztömeget meghaladó teher-, személy- és áruszállításra szolgáló jármű, valamint mezőgazdasági vontató, lassú jármű, járműszerelvény, nehéz pótkocsi, lakókocsi munkagép közterületen (kivéve az erre a célra kijelölt területet) történő állandó tárolására.

Az engedélyezési eljárás

4. § (1) A közterület-használati kérelmet annak kell benyújtania, aki a közterületet a rendeltetéstől eltérő módon kívánja használni. A közterület-használati engedély iránti kérelmet – írásban, a közterület-használat megkezdése előtt legalább 15 nappal - a Jegyzőhöz kell benyújtani. Az engedély megadásáról a Polgármester dönt.

(2) Építési engedélyköteles létesítmények elhelyezése esetén – ha a közterület-használat időtartama az 1 évet meghaladja – a tulajdonosi hozzájárulás megadásáról a Képviselő-testület egyedi határozattal dönt.

(3) Ha a közterület-használata építési (létesítési) engedélyköteles, az építési (létesítési) engedélyt csatolni kell a közterület-használati engedély iránti kérelemhez.

(4) A közterület-használati engedély iránti kérelem elbírálása során kiemelt figyelemmel kell lenni a közérdekre és a városkép védelmére.

(5) A tulajdonosi hozzájárulás megtagadható, ha az engedélyezés önkormányzati érdeket sért, vagy sértene.

(6) A közterületeken a közterület-használat engedélyezése – annak célját tekintve – eltérő feltételekhez köthető, részben vagy teljes egészében korlátozható, illetve megtiltható.

(7) A Jegyző a folytatni kívánt tevékenységhez igazodóan – a kérelmezőt a szükségesnek vélt iratok mellékelésére is felhívhatja.

(8) A kérelmezőnek az engedélyező szerv felhívására be kell mutatni a közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító eredeti (hiteles) okiratot.

A közterület-használati engedély érvényessége, megszűnése

5. § (1) A közterület-használati engedély

- ideiglenes jelleggel, meghatározott idő elteltéig,

- a megállapított feltétel bekövetkeztéig, vagy

- visszavonásig adható meg.

(2) Ha az engedélyben meghatározott idő érvényét veszti, - ellenkező megállapodás hiányában – az engedélyes saját költségén köteles az eredeti állapotot minden kártalanítási igény nélkül helyreállítani.

(3) Amennyiben a közterületen folytatni kívánt tevékenységet (ide értve az önálló hirdető-berendezések, hirdető táblák, figyelmeztető és tájékoztató táblák elhelyezését is) jogszabály valamely hatóság vagy más szerv engedélyéhez, hozzájárulásához köti, a közterület-használati engedély csak az engedély, hozzájárulás megléte esetén adható ki, azaz a tulajdonosi hozzájárulás nem helyettesíti a közterület jogszerű használatához esetlegesen szükséges hatósági engedélyeket, eljárásokat.

(4) A közterület-használati engedélynek tartalmaznia kell:

a) az engedéllyel használható közterület megnevezését, helyrajzi számát, vagy

b) az engedéllyel rendelkező gépjármű forgalmi rendszámát, vagy

c) engedéllyel rendelkező, forgalmi rendszám nélküli gépjármű esetén a beazonosítására alkalmas paramétereket (pl. alvázszám)

(5) Az engedélyes köteles az igénybe vett területet és környezetét tisztán tartani, gondozni.

(6) A közterület-használatára való jogosultság megszűnik:

- az engedélyben meghatározott időtartam elteltével,

- az engedély, a benne foglaltak megszegése miatt történő visszavonásával (ebben az esetben az engedély jogosultja kártalanításra, díj visszafizetésre nem tarthat igényt).

(7) A közterület-használati engedély fentieken kívül is visszavonható:

- közérdekből,

- ha az engedélyes a közterület-használat megkezdését megelőzően vagy azt követően az engedély érvényességi időtartamán belül bejelenti, hogy a közterület-használatra nem tart igényt, vagy a közterület-használatot megszüntette, valamint a közterület-használati engedélyt ezzel a bejelentéssel egyidejűleg visszaadja (ebben az esetben a megfizetett díj időarányos része engedélyes részére visszajár).

- ha az engedély kiadásának feltételei a közterület-használat időtartama alatt már nem állnak fenn (ebben az esetben a megfizetett díj időarányos része – amennyiben a feltételek megszűnése engedélyes terhére nem róható okokból következett be – visszajár).

A közterület-használati díj mértéke, fizetésének módja

6. § (1)2 Kérelmező a közterület használatáért díjat köteles fizetni. A díj mértékét jelen rendelet 1. számú melléklete tartalmazza. A közterület-használati díjak napi, havi vagy éves időtartamra szólnak. A 60 napot meg nem haladó közterület használatért fizetendő díjat egy összegben, a 60 napot meghaladó közterület-használatért fizetendő díjat a kérelmező választása szerint havonta, vagy egy összegben kell megfizetni.

(2) Kérelmező a megállapított közterület-használati díjat a közterület tényleges használatára, illetőleg a közterületen lévő létesítmény tényleges üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni.

(3) A létesítményekkel elfoglalt közterületek nagyságának meghatározásánál a létesítmény négyzetméterekben számított alapterületét vagy területét, továbbá a hozzá tartozó – az alapterületen túlnyúló – szerkezet (ponyva, tető stb.) területének vetületét együttesen kell figyelembe venni. A közterület-használati díj megállapítása szempontjából a figyelembe vehető legkisebb elfoglalt terület 1 m2 akkor is, ha a ténylegesen elfoglalt terület ennél kisebb. A díj megállapításánál a töredék négyzetmétert egész négyzetméterként kell számításba venni, továbbá minden megkezdett hónap, nap, m2 egésznek számít.

(4)3 A közterület-használati díjat kérelmező a közterület-használati szerződésben foglaltak szerint köteles megfizetni az Önkormányzat fizetési számlájára.

(5) A jelen rendelet 1. számú mellékletben meghatározott közterület-használati díjaktól a Polgármester Felek előzetes megállapodása szerint, egyedi döntéssel, felfelé is eltérhet.

Mentesség és méltányosság a közterület-használati díj fizetése alól

7. § (1) A Polgármester a közterület-használati díj fizetésének kötelezettsége alól – kérelemre – részben vagy egészben felmentést adhat, ha az engedélyezhető közterület-használat:

- karitatív célt szolgál,

- közhasznú célt szolgál,

- tulajdonosi érdek indokolja.

(2) A Képviselő-testület elhelyezést engedélyező határozatába foglaltan mentességet ad a közterület-használati díj megfizetése alól közterületi műalkotások kihelyezése esetén.

Engedély nélküli vagy engedélytől eltérő közterület-használat, ellenőrzés, a közterület szabálytalan, jogellenes használatának jogkövetkezményei

8. § (1) Tilos a közterületen járművek szerelése, javítása, karbantartása, mosása. E rendelkezés nem vonatkozik a menetközben keletkezett műszaki hiba elhárítására.

(2) A rendeletben tiltott módon tárolt járművet a jármű tulajdonosa vagy üzembentartója köteles saját költségén a közterületről eltávolítani.

(3)4 A közterületen a jármű és gyalogos közlekedést akadályozó tárgyak (karó, oszlop, leásott autógumi, kövek stb.) közvetlen az út mentén nem helyezhetőek el. Az utak mentén a tárgyak elhelyezése, az útpadkától számítva legalább 70 cm távolságban lehetséges. 70 cm-en belül elhelyezett közlekedést akadályozó tárgyakat, a közterületek felügyeletével megbízott személyek felhívására a kihelyezők kötelesek haladéktalanul elbontani, a közterület eredeti állapotát saját költségükön visszaállítani.

(4) A város zöldterületeinek védelme érdekében az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII.20.) Kormányrendelet I. számú mellékletének 67. és 71. pontjában meghatározott közkert és közpark, valamint a közutat, járdát szegélyező és a közúti forgalmat irányító vagy elválasztó, részben vagy egészben növényzettel borított közterületrészeken a gépjárművel való megállás, várakozás vagy azon történő áthajtás szigorúan tilos.

(5) A rendeletben foglaltak betartásának ellenőrzésére a közterület-felügyelő, valamint a jegyző által erre felhatalmazott (igazolvánnyal ellátott) más köztisztviselő is jogosult.

(6) A közterület-használat szabályszerűségének ellenőrzéséről a Polgármester, a Jegyző közreműködésével gondoskodik.

(7) Aki engedélyhez kötött esetben közterületet-használati engedély nélkül vagy az engedélytől eltérő módon, illetve azt meghaladó mértékben használja (a továbbiakban együtt: jogellenes közterület-használat), az engedélyező hatóság felhívására köteles a jogellenes közterület-használatot haladéktalanul megszüntetni és a közterület eredeti állapotát saját költségén – minden kártalanítási igény nélkül – helyreállítani. Amennyiben a jogellenes közterület használatot az érintett nem szünteti meg, úgy az Önkormányzat az érintett költségére és veszélyére gondoskodik az eredeti állapot visszaállításáról.

(8) Engedély nélküli vagy az engedélytől eltérő módon történő közterület-használat esetén a közterület használó pótdíjat köteles fizetni. Mértéke a jogellenesség észlelésétől és dokumentálásától a rendezésig eltelt időre vonatkozó, tarifatáblázat szerinti díj kétszerese.

(9) Amennyiben a jogellenes közterület-használat az engedélyezés feltételeinek egyébként megfelel – kérelemre – a közterület-használati engedély a jövőre vonatkozóan megadható. Ezzel azonban a jogellenes használó nem mentesül a pótdíj-fizetési kötelezettség alól.

Az üzemképtelen és „eladó” járművek közterületen történő tárolása

9. § (1) Közterületen üzemképtelen jármű közterület-használati engedély nélkül nem, engedéllyel legfeljebb 30 napig tárolható. Az engedély kizárólag mellékútvonalra adható meg.

(2) Az üzembentartó vagy tulajdonos (a továbbiakban: üzembentartó) az üzemképtelenné vált járművet saját költségén köteles a közterületről 24 órán belül eltávolítani.

(3) Üzemképtelen jármű közterület-használati engedélyét az üzembentartónak kell megkérni. A tároláshoz megszerzett közterület-használati engedély másolati példányát a tulajdonos vagy üzembentartó köteles a gépjármű első szélvédője mögött, jól látható és olvasható helyen elhelyezni.

(4)5 A település főútvonalainak leállósávjában vagy főútvonaltól számított 20 méteren belüli parkolóban, közterületen tilos eladásra kínált gépjárművet tárolni.

Dohányzás, valamint alkoholforgalmazás és fogyasztás közterületen

10. § (1) E rendelet 2. §-ában meghatározott területi hatály szerint tilos a dohányzás az alábbi a.) — f.) pontokban felsorolt közforgalmú intézmények, közterületek külső határvonalától számított 5 méteren belül:

a) közoktatási- , közművelődési- és kulturális intézmények

b) sportlétesítmények

c) egészségügyi- és szociális intézmények

d) gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatokat ellátó intézmények

e) játszóterek

f) vasúti- és buszmegállók.

(2) A Képviselő-testület nemdohányzó közterületté (figyelmeztető táblák kihelyezésével is) nyilvánította a Veresegyház, Találkozók útja 3. szám alatti városi strandfürdő területét. A strandfürdő területén belül csak az üzemeltető (GAMESZ, Veresegyház, Sport utca 4.) által kijelölt részen szabad dohányozni.

(3) Közterületen alkoholtartalmú italt fogyasztani és forgalmazni tilos, kivéve:

- az engedélyezett alkalmi rendezvények idejére ideiglenesen kitelepülő árusítóhelyek közvetlen közelében,

- a vendéglátó-ipari egységek előtti előkertben,

- minden év december 31-én 20.00 órától következő év január 1-én 06.00 óráig terjedő időszakban.

Közterületi játszóterek használata6

10/A. § (1) A közterületi játszóterek használata elsősorban gyermekek és kísérőik számára az ott elhelyezett eszközök rendeltetésszerű használatára vonatkozik. A játszótér játék, pihenés céljából látogatható oly módon, hogy az mások nyugalmát szükségtelenül ne zavarja.

(2) A játszóterek használatának rendje:

a) A játszótér nyitvatartási ideje reggel 9 órától alkonyatig terjedő időszak.

b) A játszóteret kizárólag 14 éven aluli gyermekek használhatják.

c) A játszótéren 10 éven aluli gyermek kizárólag felnőtt kíséretében tartózkodhat.

d) A játszótéren alkoholt fogyasztani, dohányozni, szemetelni tilos.

e) A játszótérre kutyát vagy bármilyen más állatot bevinni tilos.

f) A játékokat mindenki saját, illetve felnőtt kísérője felelősségére használhatja.

g) A játékokat a játszótér területéről kivinni és azokban szándékosan kárt tenni tilos.

h) A játszótérre mások testi épségét veszélyeztető tárgyat bevinni tilos.

i) A játszótér házirendjét megsértő gyermekek, illetve felnőtt kísérők felelősségre vonhatók és kitilthatók.

(3) A közerületi játszóterekre vonatkozó szabályokat, a játszóterek használatának rendjét a játszótereken elhelyezett házirend tartalmazza.

(4) Az Önkormányzat a játszótér-használat rendjének betartását a rendészeti feladatokat ellátó szervek és személyek útján látja el.

Reklámhordozókkal kapcsolatos rendelkezések

11. § (1)7 A reklámhordozók elhelyezésének közterület használati díja 5.000 Ft/ m2/hó, melyből a 2. számú melléklet szerinti kedvezmények biztosíthatók.

Az alkalmi rendezvényekhez kapcsolódó, mozgatható hirdető berendezések elhelyezésének közterület használati díja 200.- Ft /nap;

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott díjtételektől magasabb díjat a polgármester a felek megállapodása szerint alkalmazhat.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott díj fizetésének kötelezettsége alól – kérelemre – a polgármester részben vagy egészben felmentést adhat jótékony és közcélú rendezvény esetén.

(4)8 A díjak napi, havi vagy éves időtartamra szólnak. A 60 napot meg nem haladó használat esetén a megállapított díjat egy összegben, a 60 napot meghaladó használatért fizetendő díjat a kérelmező választása szerint havonta, vagy egy összegben kell megfizetni.

(5) A díj megállapításánál a töredék négyzetmétert egész négyzetméterként kell számításba venni, továbbá minden megkezdett hónap, nap, m2 egésznek számít.

(6) A meghatározott időtartam lejárta előtt megszűnő és kifizetett reklámhordozó esetében díj nem jár vissza.

(7) A díj nemfizetésének esetén e rendelet „Engedély nélküli vagy engedélytől eltérő közterület-használat, ellenőrzés, a közterület szabálytalan, jogellenes használatának jogkövetkezményei” fejezetét kell alkalmazni.

(8) Az a bérlő, aki az (1) bekezdés a.) pontjában meghatározott díjat legalább 1 évre előre, egy összegben kifizeti, ebből a díjból 10% mértékű díjkedvezményre jogosult.

Vegyes rendelkezések

12. § (1) Ahol járda kiépítése még nem történt meg, az ingatlan telekhatárától az úttestig terjedő szakaszon, — a járdaépítés lehetséges nyomvonalán — (telekhatártól számított 5 méteren belül) fás szárú növény vagy bármely más tárgy nem telepíthető, illetve amennyiben ez a járda építését akadályozza, úgy azt a tulajdonos köteles saját költségén eltávolítani, valamint eltávolítását tűrni. Ezen tényállás alapján a tulajdonos kártérítési igénnyel az Önkormányzat felé nem élhet.

(2) A telekhatártól számított 5 méteren belül, ültetvényszerű fásítás nem megengedett.

(3) Az ingatlan telekhatárától a közterületre eső szakaszon, amennyiben önkormányzati beruházásban út, járda vagy közműépítésre kerül sor, és ez kiépített gépjárműbehajtó, kapubejáró felbontása nélkül nem lehetséges, a tulajdonos a helyreállítással kapcsolatos költségek miatt az Önkormányzattal szemben követelést nem támaszthat.

Értelmező rendelkezések

13. §9 E rendelet alkalmazásában:

1.üzemképtelen jármű”:
a) a hatósági engedéllyel vagy jelzéssel nem rendelkező olyan jármű, amely egyébként közúti forgalomban csak ilyen engedéllyel és jelzéssel (útvonal engedély) vehet részt,
a) korrodált, megsérült és elhagyott jármű,
a) műszaki állapotánál fogva közúti közlekedésre alkalmatlan jármű.
2. „eladó jármű”: a jármű bármely felületén elhelyezett, a jármű értékesítését szolgáló vagy arra utaló hirdetéssel parkoló gépjármű.
3. hirdetés, reklám: minden olyan figyelemfelhívásra alkalmas közlés, információ, propagandaanyag, falragasz, értesítés, tájékoztató, amely valamely szolgáltatás igénybevételére, irányul, illetve valamely tény, körülmény közzétételére szolgál.
4. hirdető-berendezés: minden üzleti, gazdasági vagy szolgáltató tevékenység reklámozására szolgáló figyelemfelhívó eszköz

Záró rendelkezések

14. § (1) E rendelet 2018. február 1-jén lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével hatályát veszti Veresegyház Városi Önkormányzat 9/2008. (IV.30.). számú önkormányzati rendelete.

(3) A rendelet kihirdetéséről – az SZMSZ-ben meghatározott módon – a jegyző gondoskodik.

1. melléklet

A közterületek használatáról szóló rendelethez

1. Árusítófülke, pavilon, asztal:

- külterületi részen (Csomád határában): 1.500,-Ft/m2/hó

- belterületen, piaci időn kívüli nyitva tartás 4.000,-Ft/m2/hó

- belterületen, piaci időn belüli nyitva tartás lehetőségével 1.500,-Ft/m2/hó

- alkalmi és idényjellegű árusítás 1.500,-Ft/m2/nap

2. Üzemképtelen személygépjármű : 1.000,-Ft/db/nap

Üzemképtelen egyéb jármű : 1.000,-Ft/db/nap

3. Személytaxi állomáshelyének biztosítása: 20.000,-Ft/gk/év

4. Építési munkálattal kapcsolatos építőanyag- és törmeléktárolás, konténer és

állvány elhelyezése 72 órát meghaladó időtartamon túl:

- min. 1 hónapra 1.000,-Ft/m2/hó

5. Vendéglátóipari egység előtti előkert, üzlet előtt árubemutatásra igénybevett terület: 2.000,-Ft/m2/hó

6. Mutatványos tevékenység, sátras cirkusz (a Búcsú téren legfeljebb 4.000 m2-ig):

- felvonulási és lebontási időszakra: 10.000,-Ft/nap

- üzemelési napokra: 30.000,-Ft/nap

7. Film és televíziós felvételek céljára: a 2004. évi II. tv. (Filmtörvény) 3. sz. mellékletében meghatározott díjak alkalmazandók.

8. A pótdíj mértéke:

a jogellenesség észlelésétől és dokumentálásától a rendezésig eltelt időre vonatkozó, tarifatáblázat szerinti díj kétszerese.

2. melléklet

Reklámtábla típusok szerinti kedvezmény

Tábla mérete
(m2)

Kedvezmény mértéke
(%)

Alapdíj
(forint/m2/hó)

Kedvezményes ár
(forint/m2/hó)

1

0

5000

5000

1,5

10

5000

4500

2

12

5000

4400

3

14

5000

4300

12

50

5000

2500

1

Az önkormányzati rendeletet a Veresegyház Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 24. §-a hatályon kívül helyezte 2022. október 30. napjával.

2

A 6. § (1) bekezdése a Veresegyház Város Önkormányzat Képviselő-testülete 9/2021. (V. 21.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 6. § (4) bekezdése a Veresegyház Város Önkormányzat Képviselő-testülete 9/2021. (V. 21.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

4

Módosította a 33/2020.(XI.30.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos: 2020. december 1-jétől.

5

Módosította a 33/2020.(XI.30.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatályos: 2020. december 1-jétől.

6

Beemelte a 22/2018.(IX.1.) önk. rendelet 1. §-a. Hatályos: 2018. IX. 3.

7

A 11. § (1) bekezdése a Veresegyház Város Önkormányzat Képviselő-testülete 9/2021. (V. 21.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 11. § (4) bekezdése a Veresegyház Város Önkormányzat Képviselő-testülete 9/2021. (V. 21.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

9

A 13. § a Veresegyház Város Önkormányzat Képviselő-testülete 9/2021. (V. 21.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.