Balatonfenyves Község Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2021. (V.25.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások helyi rendszeréről

Hatályos: 2021. 06. 01

Balatonfenyves Község Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2021. (V. 25.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások helyi rendszeréről

Balatonfenyves Község Önkormányzat Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedésekről szóló 27/2021. (I.29.) Korm. rendelet 1. §-ában kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel, figyelemmel a koronavírus-világjárvány második hulláma elleni védekezésről szóló 2020. évi CIX. törvényben foglaltakra, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Balatonfenyves Község Önkormányzat Képviselő-testületének rendeletalkotási hatáskörét gyakorolva a következőket rendeli el:

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Balatonfenyves község közigazgatási területén a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. §.-ban foglalt személyekre.

(2) E rendelet alkalmazásakor az értelmező rendelkezések tekintetében az Szt. 4. §.-ban foglaltak az irányadók.

2. § (1) E rendeletben meghatározott hatásköröket a Képviselő-testület, átruházott hatáskörben a Polgármester, illetve a Jogi és Gazdasági Bizottság gyakorolja.

(2) Jogi és Gazdasági Bizottság dönt:

  • a) rendkívüli települési támogatás,
  • b) szociális célú tűzifa támogatás ügyében.

(3) Polgármester dönt:

  • a) települési támogatás,
  • b) köztemetés,
  • c) tanyagondnoki ellátás igénybevétele ügyében.

3. § (1) Az Önkormányzat az alábbi szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetben nyújtott ellátásokat biztosítja:

  • a) települési támogatás,
  • b) köztemetés,
  • c) szociális célú tűzifa támogatás.

(2) Az Önkormányzat az alábbi szociális alapszolgáltatásokat biztosítja:

  • a) étkeztetés,
  • b) házi segítségnyújtás,
  • c) családsegítés,
  • d) jelzőrendszeres házi segítségnyújtás,
  • e) tanyagondnoki szolgáltatás.

4. § A települési támogatás egészben, vagy részben természetbeni szociális ellátás formájában is nyújtható. A folyósítás módjáról az ellátást megállapító határozatban rendelkezni kell.

ELJÁRÁSI RENDELKEZÉSEK

5. § (1) A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátások iránti kérelmet a Balatonfenyvesi Polgármesteri Hivatalban, erre a célra rendszeresített nyomtatványon lehet benyújtani, amelyben a kérelmező a saját, valamint a vele egy háztartásban élő személyek adatairól, jövedelmi viszonyairól köteles nyilatkozni, továbbá a jövedelmi adatokra vonatkozó igazolásokat a kérelem benyújtásával egyidejűleg becsatolni.

(2) A jogosulatlanul igénybevett ellátás megtérítése az Szt. 17. §-ában foglaltak alapján történik.

(3) A Képviselő-testület és a bizottság hatáskörébe átruházott szociális ellátás esetén az eljárás során a végzési döntési formába tartozó hatáskörök gyakorlását a Polgármesterre ruházza.

(4) A fűtési idény adott naptári év október 15. napjától következő naptári év április 15. napjáig tart.

(5) A 12. §. szerinti ellátás igénylésekor az igénylő köteles nyilatkozni, hogy részben, vagy egészben fával fűt.

6. § (1) A jövedelem igazoláshoz csatolni kell:

  • a) havonta rendszeresen mérhető jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap nettó átlagkeresetéről szóló munkáltatói igazolást,
  • b) havi rendszeres pénzellátás esetén az azt megállapító határozatot, vagy kifizetést igazoló szelvényt, bankszámlakivonatot,
  • c) álláskeresési ellátásról a kérelem benyújtását megelőző hónapban folyósított ellátás igazoló szelvényét, ennek hiányában a Járási Hivatal által kiállított igazolást,
  • d) a társadalombiztosítás keretében folyósított valamint a nyugdíjszerű ellátások esetében a kérelem benyújtását megelőző hónapban kifizetett ellátás igazoló szelvényét, ennek hiányában az utolsó havi bankszámla kivonatot,
  • e) gyermektartásdíj esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap összegéről postai szelvény vagy folyószámla kivonat, vagy bírósági ítélet,
  • f) a nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból szerzett jövedelem esetén az Szt. 10. §. szerinti igazolást.

(2) Amennyiben kérelmezőnek illetve a vele közös háztartásban élő aktív korú személynek nincs munkaviszonya és rendszeres pénzellátásban sem részesül, köteles erről csatolni a lakóhelye szerint illetékes Járási Hivatal igazolását, illetve köteles nyilatkozni arról, hogy ellátásban nem részesül, keresőtevékenységet nem folytat.

(3) A jövedelemszámításnál irányadó időszak a havonta rendszeresen mérhető jövedelmek esetében a kérelem benyújtását megelőző hónap, mely időszak nettó jövedelméről állít ki igazolást a munkáltató. A nem rendszeres jövedelmek esetében az irányadó a kérelem benyújtását megelőző 1 év.

(4) Gyermekét egyedül nevelő szülő a gyermek elhelyezéséről szóló okiratot köteles csatolni. Amennyiben hivatalos okirat nem áll rendelkezésre, a gyermeket saját háztartásában nevelő szülő büntetőjogi felelőssége tudatában tett nyilatkozata is elfogadható.

(5) Kérelmezővel közös háztartásban élő tanköteles korú gyermekek, illetve nagykorú, de közép vagy felsőoktatási intézményben tanuló gyermekek tanulói jogviszonyának igazolására –amennyiben nem a helyi általános iskola tanulói- iskolalátogatási bizonyítványt kell csatolni.

II. FEJEZET SZOCIÁLIS RÁSZORULTSÁGTÓL FÜGGŐ PÉNZBELI ELLÁTÁSOK

Települési támogatás

7. § (1) A Képviselő-testület az Szt. rendelkezései alapján nyújtott pénzbeli és természetbeni ellátások kiegészítéseként, e rendeletben meghatározottak szerint, eseti jelleggel települési támogatást biztosít.

(2) Települési támogatás formái:

  • a) gyermeknevelési célú támogatás,
  • b) gyógyszerkiadások viseléséhez kapcsolódó támogatás,
  • c) átmenetileg nehéz anyagi helyzet mérsékléséhez kapcsolódó támogatás,
  • d) szülési célú támogatás,
  • e) temetési célú támogatás,
  • f) természetben nyújtott ellátásként – lakhatási célú támogatás,
  • g) természetben nyújtott tűzifa támogatás,
  • h) rendkívüli települési támogatás.

8. § (1) Egy naptári éven belül egy személy, illetve egy család legfeljebb 4 alkalommal részesülhet települési támogatásban a 7. § (2) bekezdés a), b), c), f), g) pontjai alapján.

(2) A települési támogatás évente egy személy, illetve család részére adható maximális összege a - 7. §. (2) bekezdés d), e), g), h) pontjai kivételével – az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-a, mely összeg a 7. §. (2) bekezdés a), b), c), f) pontja esetében - különösen indokolt esetben - egy összegben is kiadható.

9. § A települési támogatás iránti kérelem elutasítható, ha

  • a) a települési támogatáshoz megállapításához szükséges körülmények nem állnak fenn,
  • b) A kérelmező az Szt. 4. §-ban meghatározott vagyonnal rendelkezik,
  • c) az önkormányzatnak nem áll rendelkezésére közterületről kivágott fa.

10. § Települési támogatásban lehet részesíteni a 7. § (2) bekezdés a), b), c), f) pontja szerinti esetekben:

  • a) azt a személyt, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át nem haladja meg,
  • b) azt az egyedülálló, egyedül élő, valamint gyermekét egyedül nevelő szülőt, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400%-át.

Szülési célú támogatás

11. § (1) A szülési célú települési támogatásban részesíthető a szülő gyermekének születése jogán, ha a családban az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének tizenkétszeresét nem haladja meg.

(2) A szülő akkor jogosult a szülési célú települési támogatásra, ha a gyermek születési anyakönyvi kivonatában származási helyként Balatonfenyves szerepel és a Védőnői Szolgálat igazolása alapján a terhesgondozás a terhesség teljes ideje alatt Balatonfenyvesen történt.

(3) A szülési célú települési támogatás összege gyermekenként 100.000,-Ft.

(4) A szülési célú települési támogatás iránti kérelmet a szüléstől számított 60 napon belül lehet benyújtani.

Temetési célú támogatás

12. § (1) Temetési célú települési támogatást az elhunyt személyt eltemettető hozzátartozó igényelhet. A kérelméhez csatolni szükséges a temetés költségeiről- a kérelmező nevére kiállított számla eredeti példányát, és a halotti anyakönyvi kivonat másolatát.

(2) A temetési célú települési támogatás iránti kérelmet a temetéstől számított 60 napon belül lehet.

(3) Temetési célú települési támogatás összege, ha a családban az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400%-át nem haladja meg, az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-a.

Lakhatási célú támogatás

13. § Lakhatási célú települési támogatás –természetben nyújtott szociális ellátásként- közüzemi díj megfizetéséhez igényelhető, mely a kérelemben megjelölt szolgáltató részére történő utalással állapítható meg.

Tűzifa támogatás

14. § Amennyiben az Önkormányzatnak rendelkezésére áll közterületekről kivágott fa, a készlet erejéig, természetben nyújtott szociális ellátásként ingatlanonként 2 m3 fa állapítható meg fűtési idényenként 1 alkalommal annak a fával, illetve részben fával fűtő:

  • a) személynek, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum összegének 300%-át.
  • b) egyedülálló, egyedül élő, illetve gyermekét egyedül nevelő szülőnek, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum összegének a 400%-át.

Rendkívüli települési támogatás

15. § (1) A Képviselő-testület a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került személyek részére rendkívüli települési támogatást biztosít.

(2) Rendkívüli települési támogatásban elsősorban azokat a személyeket indokolt részesíteni, akik:

  • a) önmaguk és családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni,
  • b) alkalmanként jelentkező többletkiadásaikat (pl.: váratlan súlyos baleset, betegség, elemi kár elhárítása) nem tudják fedezni.

(3) Rendkívüli települési támogatás egy személynek, illetve családnak adott naptári évben 1 alkalommal állapítható meg, egy főre jutó jövedelemhatárra tekintet nélkül, melynek maximális összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400%-ig terjedhet.

III. FEJEZET TERMÉSZETBEN NYÚJTOTT SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOK

Köztemetés

16. § A köztemetésre az Önkormányzat az Szt. 48. §-át alkalmazza.

Szociális célú tűzifa támogatás

17. § (1) Az önkormányzat rendelkezésére álló szociális célú tűzifa keretéből vissza nem térítendő természetbeni juttatásként, támogatási esetenként legfeljebb 2 m3 tűzifa támogatás állapítható meg annak

  • a) az egyedülálló, nyugdíjas, nyugdíjszerű ellátásban részesülő személynek, akinek havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének ötszörösét,
  • b) nyugdíjas, nyugdíjszerű ellátásban részesülő családos személynek, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének négyszeresét,
  • c) annak az egyedülálló személynek illetve gyermekét egyedül nevelő szülőnek, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének ötszörösét,
  • d) akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének négyszeresét.

(2) A jogosultak közül előnyben kell részesíteni azt a személyt,

  • a) akinek a tűzifával való fűtésen kívül más fűtési lehetősége nincs,
  • b) aki az adott naptári évben még nem részesült természetbeni juttatásként biztosított tűzifában a rendelet 7. §. (1) bekezdés g) pontja alapján,
  • c) azt a személyt, aki
    • ca) aktív korúak ellátásban,
    • cb) időskorúak járadékában részesül, vagy
    • cc) települési támogatásra (különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők) jogosult.
  • d) aki gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvényben szabályozottak alapján a családjában halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel.
  • e) aki egyedül élő nyugdíjas igénylő.

(3) A kérelmet az erre rendszeresített formanyomtatványon kell benyújtani.

IV. FEJEZET SZOCIÁLIS ALAPSZOLGÁLTATÁSOK

18. § Balatonfenyves Község Önkormányzata a szociális alapszolgáltatásokat, a tanyagondnoki szolgáltatás kivételével társulási megállapodás alapján a Fonyódi Járás Szociális, Család- és Gyermekjóléti Központon (a továbbiakban: Alapszolgáltatási Központ) keresztül biztosítja.

19. § Balatonfenyves Község Önkormányzata az Szt. 60. §. –ában foglaltak szerint tanyagondnoki szolgáltatást biztosít. A Tanyagondnoki Szolgálatot külön intézmény létrehozása nélkül biztosítja.

Tanyagondnoki Szolgálat

20. § Balatonfenyves Község Önkormányzata Tanyagondnoki Szolgáltatást biztosít az Imremajor külterületi településrészen élő, szociálisan rászorult személyek részére az Szt. 60. §. –ban foglaltaknak megfelelően. A Tanyagondnoki Szolgálat a külterületen élő lakosság hátrányainak enyhítésére közvetlen, személyes alapfeladatokat, kiegészítő feladatokat valamint az önkormányzati feladatok megoldását segítő közvetett szolgáltatásokat végez.

21. § (1) A Tanyagondnoki Szolgálat végzi az Alapszolgáltatási Központtal együttműködve Balatonfenyves község közigazgatási területén az étkeztetés házhoz szállítását.

(2) A szolgáltatás során a tanyagondnoki szolgálat a közvetlen, személyes szolgáltatások keretein belül alapfeladatnak minősül:

  • a) közreműködik
    • aa) az étkeztetésben,
    • ab) a házi segítségnyújtásban,
    • ac) a közösségi és szociális információk szolgáltatásában;
  • b) az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosításában pl:
    • ba) háziorvosi rendelésre szállítás,
    • bb) az egyéb egészségügyi intézménybe szállítás,
    • bc) a gyógyszerkiváltás és a gyógyászati segédeszközökhöz való hozzájutás biztosítása;
  • c) eseti jelleggel a gyermekek az óvodába, iskolába szállításában, illetve egyéb gyermekszállításban.

(3) A szolgáltatás során a tanyagondnoki szolgálat közvetlen, személyes szolgáltatások keretein belül kiegészítő feladatként

  • a) segíti a közösségi, művelődési, sport- és szabadidős tevékenységek szervezését,
  • b) segédkezik az egyéni hivatalos ügyek intézésében, lakossági igények továbbításában,
  • c) segít az egyéb lakossági szolgáltatások, illetve közreműködik az egyéb alapszolgáltatások biztosításában.

(4) A szolgáltatás során a tanyagondnoki szolgálat az önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatás keretein belül

  • a) közreműködik önkormányzati intézmények közötti ételszállításban (óvoda, iskola),
  • b) közreműködés az önkormányzat és a lakosság közötti információcserében ,
  • c) ellátja a falugondnoki szolgálat működtetésével kapcsolatos teendőket,
  • d) ellát egyéb teendőket.

Eljárási rendelkezések

22. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatás igénybevétele kérelemre történik. Az étkeztetés, a házi segítségnyújtás, a családsegítés, jelzőrendszeres házi segítségnyújtás iránti kérelmeket az Alapszolgáltatási Központ balatonfenyvesi telephelyén lehet előterjeszteni a 9/1999. (XI.24.) SzCsM rendelet 1. számú melléklete szerinti formanyomtatványon. A kérelmekről az intézmény vezetője dönt a telephely szerinti vezetőgondozó javaslata alapján.

(2) Az intézményvezető a személyes gondoskodást nyújtó ellátás igénybevételének időpontjában az ellátást igénylővel vagy törvényes képviselőjével írásbeli megállapodást köt az Szt. 94/C. §.-a alapján

(3) Az intézményi jogviszony megszűnésére az Szt.100-101§-a az irányadók.

Tanyagondnoki szolgáltatással kapcsolatos speciális eljárási rendelkezések

23. § (1) A tanyagondnoki szolgáltatás igénybevétele iránti kérelem benyújtható szóban és írásban a Tanyagondnoknál és a Balatonfenyvesi Polgármesteri Hivatalban. A kérelem elutasításáról 15 napon belül a Polgármester dönt, döntését a kérelmezővel írásban közli.

(2) A tanyagondnoki szolgáltatás igénybevételéért térítési díjat nem kell fizetni.

(3) A tanyagondnoki szolgáltatás igénybevételére a Szakmai programban foglaltak szerinti személyek, szervezetek jogosultak.

(4) Civil szervezetnek vagy intézménynek a tanyagondnoki szolgálat igénybe vételére írásbeli kérelmet kell benyújtania. A kérelmet a polgármester bírálja el a Szakmai Program és a Tanyagondnoki Szolgálat kapacitásának figyelembe vételével. A döntésről a kérelmezőt írásban tájékoztatja.

A személyes gondoskodást nyújtó ellátásért fizetendő térítési díj

24. § A személyes gondoskodást nyújtó ellátásért fizetendő térítési díj szabályait az Szt. 92. §-a alapján Fonyód Város Önkormányzat rendelete tartalmazza.

Szociálpolitikai kerekasztal

25. § (1) Az önkormányzat a Fonyód-Balatonfenyves Szociális Társuláson keresztül helyi szociálpolitikai kerek asztalt – továbbiakban kerek asztal – hoz létre a szolgáltatásszervezési koncepcióban meghatározott feladatok megvalósulásának folyamatos figyelemmel kísérésére.

(2) A kerek asztal szükség szerint, évente legalább egy alkalommal ülést tart. Az ülés összehívásáról a társulás elnöke gondoskodik. Össze kell hívni a kerek asztal ülését, ha azt a cél/napirend megjelölésével a tagok egyharmada indítványozza. Össze kell hívni az ülést bármely tag írásbeli kérésére.

Vegyes és záró rendelkezések

26. § Hatályát veszti A szociális ellátások helyi rendszeréről szóló 2/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet.

27. § Ez a rendelet 2021. június 1-jén lép hatályba.