Mány Község Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2021. (V. 25.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék égetéséről

Hatályos: 2021. 05. 26- 2022. 05. 31

Mány Község Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2021. (V. 25.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék égetéséről

Mány Község Önkormányzata Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerint, Mány Község Önkormányzata Képviselő-testületének hatáskörében eljárva, a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó, levegőminőséggel összefüggő szabályokról szóló 549/2020. (XII. 2.) Korm. rendelet 1. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva - a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (3) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Fejér Megyei Kormányhivatal, mint környezetvédelmi igazgatási szerv és a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (2) bekezdés c) pontjában meghatározott jogkörében eljáró Fejér Megyei Önkormányzat állásfoglalása alapján - a következőket rendeli el:

1. § (1) Amennyiben az avar és kerti hulladék – elsősorban komposztálással történő – hasznosítására, nincs megfelelő lehetőség, az avar és kerti hulladék szabadtéri égetését kizárólag száraz, megfelelően előkészített állapotban – az emberi egészséget legkevésbé károsító módon –személyi és vagyoni biztonság elsődlegességének figyelembevételével lehet szombati napokon 9:00 és 15:00 óra között elvégezni.

(2) Az égetendő avar és kerti hulladék nem tartalmazhat semmilyen más kommunális, ipari eredetű, illetve veszélyes hulladékot.

(3) Az égetésre – a füstképződés csökkentése és a környező lakosok kímélete érdekében – száraz anyaggal, az időjárási viszonyokra figyelemmel, szélcsendes időben kerülhet sor.

(4) A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni.

(5) Az égetés befejezésével a tüzet el kell oltani és a parázslást, izzást – vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal – meg kell szüntetni.

2. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendeletszerinti veszélyhelyzet megszűnésekor hatályát veszti.