Öskü Község Önkormányzat Képviselő-testülete 5/2021. (V.26.) önkormányzati rendelete

a gyermekjóléti alapellátásról, a személyes gondoskodást nyújtó ellátások igénybevételéről, a fizetendő térítési díjakról

Hatályos: 2021. 06. 01- 2022. 09. 14

Öskü Község Önkormányzat Képviselő-testülete 5/2021. (V.26.) önkormányzati rendelete

a gyermekjóléti alapellátásról, a személyes gondoskodást nyújtó ellátások igénybevételéről, a fizetendő térítési díjakról

Öskü Község Önkormányzatának Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. §(4) bekezdése szerinti hatáskörében a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I.29.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetben, Öskü Község Önkormányzata Képviselő-testületének feladat- és hatáskörét gyakorolva, a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 29. § (1)-(2) bekezdésében, 131. § (1) bekezdésében és a szociális igazgatásról szóló és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 92/B. § (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Az önkormányzat a bölcsődei ellátást, mint gyermekjóléti ellátást a saját fenntartású intézménye, Öskü Község Önkormányzata Napsugár Óvoda és Bölcsőde (továbbiakban: Bölcsőde), székhelye: 8191 Öskü, Szabadság tér 2. útján biztosítja.

2. § (1) A gyermekek napközbeni ellátása kertében nyújtott bölcsődei ellátás igénybevétele iránti kérelmet írásban a Bölcsőde intézményvezetőjénél kell benyújtani.

(2) Ha a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény másként nem rendelkezik, a kérelem elbírálásáról az intézményvezető – az intézmény szakmai programjában foglaltak alapján - egyéni elbírálással, elsődlegesen a jelentkezési sorrend alapján dönt.

(3) Szabad férőhely kihasználása céljából a Köznevelésről szóló 2011. évi CXC tv. 25. § (7) bekezdésében meghatározott mértékig feltölthető más településről jelentkező gyermekekkel.

3. § A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben foglaltakon kívül a gyermekek napközbeni ellátása kertében nyújtott bölcsődei ellátás megszűnik a gyermek folyamatos 4 hétig tartó hiányzása esetén, amennyiben a szülő vagy törvényes képviselő nem él jelzéssel a hiányzás okáról, és a visszatérés várható időpontjáról.

4. § (1) A Bölcsőde alapellátáson túl külön szolgáltatásként időszakos gyermekfelügyeletet működtet.

(2) Az időszakos gyermekfelügyelet igénybevételének rendjét a Bölcsőde vezetője szabályzatban rögzíti.

5. § A gyermekjóléti személyes gondoskodást nyújtó ellátásokat, valamint azok intézményi térítési díját a Bölcsődében e rendelet 1. melléklete tartalmazza, az egyéb intézményekben fizetendő gyermekétkeztetési intézményi térítési díja külön rendeletben szabályozva.

6. § Hatályon kívüli helyezi a gyermekjóléti alapellátásról, a személyes gondoskodást nyújtó ellátások igénybevételéről, a fizetendő térítési díjakról szóló 9/2018. (IX.27.) önkormányzati rendeletet.

7. § Ez a rendelet 2021. június 1-jén lép hatályba.

1. melléklet

A Napsugár Óvoda és Bölcsődében alkalmazandó térítési díjak

1.1. A gondozásért fizetendő intézményi térítési díj összege: 0, - Ft/ellátási nap

1.2 A gyermekétkeztetésért fizetendő intézményi térítési díj összege:

1.2.1.reggeli étkezés a napi energia szükséglet 14%-a 55,- Ft / ellátási nap

1.2.2.tízórai a napi energia szükséglet 9%-a 55,- Ft /ellátási nap

1.2.3.ebéd a napi energia szükséglet 42%-a 150,- Ft ellátási nap

1.2.4.uzsonna a napi energia szükséglet 10%-a 55,- Ft /ellátási nap

1.2.5.Összesen: 315,- Ft/ellátási nap

1.3 Az időszakos gyermekfelügyelet térítési díja összesen:

1.3.1. a felügyelet díja 310,- Ft/gondozási óra, és

1.3.2. a gyermekek által igénybe vett étkezés(ek) mindenkori, jelen rendelet szerinti bölcsődei étkezési térítési díj.