Taktaszada Község Önkormányzat Képviselő-testülete 14/2019. (X. 1.) önkormányzati rendelete

a pénzben és természetben nyújtható szociális ellátásokról szóló 3/2015. (III.06.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 10. 01 12:40- 2019. 10. 01

Taktaszada Község Önkormányzat Képviselő-testülete 14/2019. (X. 1.) önkormányzati rendelete

a pénzben és természetben nyújtható szociális ellátásokról szóló 3/2015. (III.06.) önkormányzati rendelet módosításáról

Taktaszada Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993.évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában, ugyanezen § (3) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, 58/B. § (2) bekezdésében, 92. § (1)-(2) bekezdésében, 132. § (4) bekezdés d), g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.évi CLXXXIX.törvény 13. § (1) bekezdés 8.,8.a pontjaiban meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A pénzben és természetben nyújtható szociális ellátásokról. című Taktaszada község képviselő testületének 3 /2015 .( III.6.) önkormányzati rendelete 9. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A lakásfenntartásra megállapított települési támogatásra való jogosultság 2020.01.01.napjától 2020.12.31.napjáig kerül megállapításra, az ezt követően a támogatást újra lehet igényelni.”

2. § (1) A pénzben és természetben nyújtható szociális ellátásokról. című Taktaszada község képviselő testületének 3 /2015 .( III.6.) önkormányzati rendelete 11. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Abban az esetben állapítható meg e célból a települési támogatás, ha a családban élő kérelmezőnek a háztartásában az egy fogyasztási egységre eső jövedelem nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át, vagy egyedül élő kérelmező esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át.”

(2) A pénzben és természetben nyújtható szociális ellátásokról. című Taktaszada község képviselő testületének 3 /2015 .( III.6.) önkormányzati rendelete 11. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A támogatás havi összege: 3.000,-Ft.”

3. § (1) A pénzben és természetben nyújtható szociális ellátásokról. című Taktaszada község képviselő testületének 3 /2015 .( III.6.) önkormányzati rendelete 12. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Rendkívüli települési támogatásban lehet részesíteni azokat a családokat, gyermekeket, akiknek az eltartásáról más módon nem lehet gondoskodni, illetve az alkalmanként jelentkező többletkiadások miatt anyagi segítségre szorulnak különösen betegség, a válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartása, a nevelésbe vett gyermek családjába való kapcsolattartásának, illetve a gyermek családba való visszakerülésének elősegítése, iskoláztatás, vagy a gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorulnak, létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe kerültek, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdenek és alapvető szükségleteiről más módon nem tudnak gondoskodni, a támogatása más formában nem biztosítható és családjában az egy főre eső jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át, egyedülálló esetén a 350%-át nem haladja meg.

(2) Csak kivételes méltányolást érdemlő esetben részesülhet rendkívüli települési támogatásban az a személy vagy az a család:

a.) aki az Önkormányzat által nyújtott rendszeres ellátásban részesül

b.) akinek a családjában az egy főre jutó nettó jövedelem meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át, de nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 350 %-át. Egyedülálló esetén az egy főre jutó jövedelme meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 350 %-át, de nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 400 %-át és vagyonnal, gépjárművel (kivéve mozgáskorlátozottságára tekintettel fenntartott gépjármű) sem ő, sem családja nem rendelkezik.”

4. § (1) A pénzben és természetben nyújtható szociális ellátásokról. című Taktaszada község képviselő testületének 3 /2015 .( III.6.) önkormányzati rendelete 12. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4)” ”

5. § A pénzben és természetben nyújtható szociális ellátásokról. című Taktaszada község képviselő testületének 3 /2015 .( III.6.) önkormányzati rendelete 13. § (1) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Krízis helyzet kezelésére adható rendkívüli települési támogatás csak kivételes méltánylást érdemlő esetben:)

  • „a) elemi kár: a károsult mindennapi életviteléhez elengedhetetlenül szükséges, személyi tulajdonát képező ingóságokban, valamint a károsult lakhatását biztosító vagy tulajdonában lévő lakóépületekben természeti csapás (pl.: földrengés, árvíz, vihar, jégeső, rendkívüli mértékű csapadék, belvíz stb.) vagy tűz által bekövetkezett károsodás, elbírálására a Polgármester jogosult, a segély összege nem haladhatja meg a 200.000,- Ft-ot.
  • b) A kérelem benyújtását megelőző hat hónapon belül diagnosztizált súlyos betegség esetében a gyógyítással, kórházi tartózkodással járó többletköltségre, valamint hosszantartó krónikus betegség idejére, elbírálására a Képviselő-testület jogosult, a segély összege nem haladhatja meg az 100.000,- Ft-ot.”

(A krízis helyzet kezelésére adható rendkívüli települési segély évente két alkalommal adható.)

6. § Ez a rendelet 2019. október 1-jén 12 óra 40 perckor lép hatályba.