Taktaszada Község Önkormányzat Képviselő-testülete 15/2020. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete

a pénzben és természetben nyújtható szociális eééátásokról szóló 3/2015. (III.06.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 09. 01- 2020. 09. 01

Taktaszada Község Önkormányzat Képviselő-testülete 15/2020. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete

a pénzben és természetben nyújtható szociális eééátásokról szóló 3/2015. (III.06.) önkormányzati rendelet módosításáról

Taktaszada Község Önkormányzat Képviselő- testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993.évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 1. §. (1) bekezdésében, 26. §-ában, 32. §. (3) bekezdésében, 132. §. (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.évi CLXXXIX. törvény 13. §. (1) bekezdés 8.a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A pénzben és természetben nyújtható szociális ellátásokról. című Taktaszada község képviselő testületének 3 /2015 .( III.6.) önkormányzati rendelete 11/A. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„11/A. § (1) Kérelemre időskorúak települési támogatására jogosult, Taktaszada községben állandó lakóhellyel

- legalább az adott év január 1-napjától a kérelem benyújtásának napjáig - rendelkező lakos

a) aki a tárgyév december 31. napjáig betölti, vagy betöltötte a 60. életévét,

b) akinek a háztartásában az egy főre számított havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének tízszeresét nem haladja meg. (kérelem nyomtatvány a rendelet 3. számú melléklete)

(2) A támogatás összegét egységesen a Képviselő-testület évente határozatban az éves költségvetés függvényében a szociális normatíva keret terhére állapítja meg.

(3) A támogatás évi egy alkalommal, minden év szeptember vagy október hónapjában állapítható meg.”

2. § A pénzben és természetben nyújtható szociális ellátásokról. című Taktaszada község képviselő testületének 3 /2015 .( III.6.) önkormányzati rendelete 11/B. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„11/B. § (1) (1.) Oktatási-nevelési év kezdési támogatás címen települési támogatás állapítható meg minden, Taktaszada Községben állandó lakóhellyel - legalább az adott év január 1-napjától a kérelem benyújtásának napjáig - rendelkező gyermeket nevelő szülő részére, akinek a gyermeke eleget tesz következő oktatás-nevelési évben a tankötelezettségének.

a.) bölcsődei, óvodai nevelésben résztvevő gyermek, aki a Taktaszadai Micimackó óvoda-bölcsőde konyha Óvoda nyilvántartásában szerepel, vagy más óvoda-bölcsőde esetén, óvodalátogatási igazolása alapján,

b.) Az általános iskolai tanuló, aki a Taktaszadai Móra Ferenc Általános Iskola tanulói nyilvántartásában szerepel, vagy más közoktatási intézmény esetén iskolalátogatási igazolás alapján,

c.) Azok a középfokú oktatási intézmény nappali tagozaton első szakmáját vagy érettségijét szerzi, az iskolalátogatási igazolás alapján.

d.) Azok a felsőfokú oktatási intézmények hallgatói, akik keresettel, jövedelemmel nem rendelkeznek, nappali oktatásban vesznek részt, az intézmény jogviszony igazolása alapján.

(2) ) A támogatást a gyermekkel közös lakcímen élő szülő évente egy alkalommal kérheti.

A kérelmeket a Taktaszadai Polgármesteri Hivatalban lehet benyújtani az adott év augusztus hó első munkanapjától, szeptember hó utolsó munkanapján, 12:00 óráig. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(3) A nem helyben tanuló általános iskolai tanulók, a középfokú oktatási intézményben tanulók, valamint a felsőfokú oktatási intézmények hallgatói legkésőbb az adott év szeptember 30-ig iskolalátogatási igazolást kötelesek benyújtani.

(4) Abban az esetben, ha valamely tanuló/hallgató tanulmányait nem kezdi meg, illetve október 31-ig abbahagyja, úgy

- a szülő a felvett iskolakezdési támogatást köteles legkésőbb az adott év november 15. napjáig a Taktaszada Községi Önkormányzat számlájára visszafizetni.

- Nem jogosult iskolakezdési támogatásra a nevelőszülőnél ideiglenes hatállyal elhelyezett vagy nevelésbe vett gyermek.

(5) A támogatás összegét gyermekenként egységesen a Képviselő testület évente határozatban az éves költségvetés függvényében a szociális normatíva keret terhére állapítja meg.

(6) A tanévkezdési célú települési támogatás azoknak nyújtható, akiknek a háztartásában az egy főre számított havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének tízszeresét nem haladja meg.”

3. § A pénzben és természetben nyújtható szociális ellátásokról. című Taktaszada község képviselő testületének 3 /2015 .( III.6.) önkormányzati rendelete 14. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„14. § (1) Települési támogatás állapítható meg annak a kérelmezőnek, aki az elhunyt hozzátartozó eltemetéséről gondoskodott és a temetési költségeket viselte, továbbá az eltemettető és az elhunyt is az adott év január 1. napjától a halál bekövetkezésének napjáig, Taktaszada Község közigazgatási területén állandó lakóhellyel rendelkezett/rendelkezik.

(2) Akinek a háztartásában az egy főre számított havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének tízszeresét nem haladja meg.

(3) A települési támogatás iránti kérelemhez csatolni kell a temetés költségeiről a segélyt kérő személy nevére kiállított számlák eredeti példányát, és a halott anyakönyvi kivonat másolatát.

(4) A temetési költségek viseléséhez támogatás egyszer adható temetésenként, melynek összege 20.000.-Ft.

(5) Nem állapítható meg önkormányzati segély, ha az elhunyt köztemetett, illetve aki a kérelmet a temetést követő 30 napon túl terjeszti elő.”

4. § A pénzben és természetben nyújtható szociális ellátásokról. című Taktaszada község képviselő testületének 3 /2015 .( III.6.) önkormányzati rendelete 2. alcíme a következő 15/A. §-sal egészül ki:

„15/A. § (1) A születések szabályozása érdekében – védőnői javaslat alapján – a terhességek megelőzésére szolgáló eszköz beszerzésének költségeit az önkormányzat átvállalja az átmeneti segélykeret terhére.

(2) A természetbeni juttatás azoknak nyújtható, akiknek a háztartásában az egy főre számított havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének tízszeresét nem haladja meg.”

5. § Ez a rendelet 2020. szeptember 1-jén lép hatályba.