Söréd Község Önkormányzat Képviselő-testülete 8/2021. (V.25.) önkormányzati rendelete

a házasságkötés során nyújtott szolgáltatás szabályairól, valamint a szolgáltatás díjairól

Hatályos: 2021. 05. 26- 2021. 06. 10

Söréd Község Önkormányzat Képviselő-testülete 8/2021. (V. 25.) önkormányzati rendelete

a házasságkötés során nyújtott szolgáltatás szabályairól, valamint a szolgáltatás díjairól

Söréd Község Önkormányzata Képviselő-testülete hatáskörében eljáró Söréd Község Polgármestere, a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendeletre figyelemmel, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében biztosított hatáskörében eljárva, az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § E rendelet alkalmazásában:

  • a) alapszolgáltatás: a hivatali helyiségben hivatali munkaidőben történő házasságkötéssel összefüggő esemény;
  • b) hivatali helyiség: Házasságkötő terem 8072 Söréd, Rákóczi u. 59., Művelődési ház 8072 Söréd, Rákóczi u. 54.
  • c) hivatali munkaidő: a Magyaralmási Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend szerinti munkaidő;
  • d) többletszolgáltatás: hivatali helyiségen kívül vagy hivatali munkaidőn kívül, vagy hivatali helyiségen és hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötéssel összefüggő esemény.

2. § Többletszolgáltatás engedélyezéséhez a rendelet 1. melléklete szerinti kérelmet kell benyújtani a jegyzőhöz a házasságkötés szándékának bejelentésével egyidejűleg.

3. § Az anyakönyvvezető a házasságkötés időpontját a házasulókkal folytatott egyeztetést követően az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény (továbbiakban: At.) 27. § (2) bekezdésére, figyelemmel határozza meg.

4. § (1) A hivatali helyiségben és hivatali munkaidőben megtartásra kerülő házasságkötés lebonyolítása térítésmentes.

(2) Hivatali munkaidőben, hivatali helyiségen kívül történő házaságkötés lebonyolításának szolgáltatási díja 20.000.- Ft + ÁFA.

(3) Hivatali munkaidőn kívül, hivatali helyiségben történő házaságkötés lebonyolításának szolgáltatási díja 20.000.- Ft + ÁFA.

(4) A hivatali helyiségen kívül, hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés lebonyolításának szolgáltatási díja 40.000,- Ft + ÁFA.

(5) A (2)-(3)–(4) bekezdésben foglalt díjak megfizetése alól a jegyző felmentést adhat, amennyiben a házasulók valamelyikének orvos által igazolt, közeli halállal fenyegető egészségügyi állapota vagy hivatalos okirattal igazolt, súlyosan mozgáskorlátozott vagy mozgásképtelen állapotot okozó betegsége miatt valamelyikük lakásán vagy gondozási helyén kérik a házasságkötés lebonyolítását.

(6) A jegyző a többletszolgáltatásra irányuló kérelem elfogadásáról vagy elutasításáról határozattal dönt. A határozatban rendelkezni kell arról, hogy ha a kérelmezők a díjfizetési kötelezettségüknek a 4. §-ban meghatározott határidőre nem tesznek eleget, akkor a kérelmezett többletszolgáltatás részükre nem nyújtható.

5. § A rendelet 4. §-ában meghatározott díjat a Magyaralmási Közös Önkormányzati Hivatal 11736044-15843692 számú költségvetési számlájára, házipénztárba történő befizetéssel, átutalással vagy készpénz-átutalási megbízással a házasságkötést megelőző nyolc napon belül kell megfizetni.

6. § A házasságkötés lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt – választása szerint – a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 98. §-ában meghatározott mértékű szabadidő, vagy

  • a) Hivatali munkaidőben, hivatali helyiségen kívül történő házaságkötés lebonyolításáért eseményenként 10.000,- Ft,
  • b) Hivatali munkaidőn kívül, hivatali helyiségben történő házaságkötés lebonyolításáért eseményenként 15.000,- Ft,
  • c) Hivatali helyiségen kívül, hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés lebonyolításáért eseményenként 20.000,- Ft

díjazás illeti meg.

7. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Söréd Község Önkormányzata képviselő-testületének a házasságkötés során fizetendő díjakról és egyes eljárási szabályokról szóló 8/2017. (V.31.) önkormányzati rendelete.

1. melléklet

KÉRELEM házasságkötési többletszolgáltatás igénybevételéhez

8_2021. anyakönyvi rendelet 1. melléklet.pdf