Taktaszada Község Önkormányzat Képviselő-testülete 23/2020. (XII. 31.) önkormányzati rendelete

a pénzben és természetben nyújtható szociális ellátásokról szóló 3/2015. (III.06.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 01. 01- 2021. 01. 01

Taktaszada Község Önkormányzat Képviselő-testülete 23/2020. (XII. 31.) önkormányzati rendelete

a pénzben és természetben nyújtható szociális ellátásokról szóló 3/2015. (III.06.) önkormányzati rendelet módosításáról

Taktaszada Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993.évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában, ugyanezen § (3) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, 58/B. § (2) bekezdésében, 92. § (1)-(2) bekezdésében, 132. § (4) bekezdés d), g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.évi CLXXXIX.törvény 13. § (1) bekezdés 8.,8.a pontjaiban meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A pénzben és természetben nyújtható szociális ellátásokról. című Taktaszada község képviselő testületének 3 /2015 .( III.6.) önkormányzati rendelete 7. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A Polgármesteri Hivatal köteles a kérelmező által benyújtott igazolások, adatok valódiságát vizsgálni, amelyben az Sztv.10.§.(2) bekezdése alapján információkat szerezhet be és előre be nem jelentett helyszíni szemlét, környezettanulmányt végezhet.”

2. § A pénzben és természetben nyújtható szociális ellátásokról. című Taktaszada község képviselő testületének 3 /2015 .( III.6.) önkormányzati rendelete 11. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„11. § (1) Települési támogatás állapítható meg a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által életvitelszerűen lakott lakás fenntartásához kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez.

(2) Abban az esetben állapítható meg e célból a települési támogatás, ha a családban élő kérelmezőnek az egy főre eső jövedelem nem haladhatja meg a 90.000.-Ft-ot vagy egyedül élő kérelmező esetében a 120.000.-Ft-ot.

Kérelmező és a háztartás tagjai egyike se rendelkezzen vagyonnal.

(3) A támogatás természetbeni szociális ellátás formájában a helyi kommunális adó, a közkút használat, a talajterhelési díj-, áram-, tüzelési költségek viseléséhez állapítható meg.

(4) A támogatás havi összege: 3.500.-Ft.

(5) A települési támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(6) A kérelmező, valamint jogosult személy a támogatásra való jogosultság megállapításának illetve folyósításának egyéb feltételeként a lakókörnyezete rendezettségének biztosítására a (7) bekezdésben előírtakat teljesíteni köteles.

(7) Köteles:

a) az általa lakott ház, lakás állagának, rendeltetésszerű használatának és higiénikus állapotának biztosítására,

b) az udvarán WC létesítésére, amennyiben a házban nincs WC,

c) az udvarának rendbetartására, annak kaszálására, szükség szerinti gyomtalanítására,

d) a kertjének gondozására, beültetésére és művelésére, vagy ennek hiányában annak kaszálására, szükség szerinti gyomtalanítására,

e) az ingatlan előtti járdaszakasz tisztítására, hó eltakarítására, síkosság esetén annak szükség szerinti megfelelő szóróanyaggal való felszórására,

f) az ingatlannal határos kerítésen kívüli terület kaszálására, tisztántartására,

g) az ingatlan előtt lévő csapadék vízelvezető árok és az átereszek tisztántartására.

(8) A települési támogatás folyósítása - amennyiben a települési támogatást kérelmező vagy a támogatásra jogosult személy a (7) bekezdésben szabályozottakat felszólításra 8 napon belül nem teljesíti, az ellátás 3 hónapra felfüggesztésre kerül.

(9) A támogatás összege a szolgáltatók számára utalással történik.”

3. § Ez a rendelet 2021. január 1-jén lép hatályba.