Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (V. 27.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívül kötendő házasság létesítése esetén fizetendő díjakról, valamint a házasságkötéseknél közreműködő anyakönyvvezetőt megillető díjakról

Hatályos: 2021. 05. 28- 2021. 12. 30

Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (V. 27.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívül kötendő házasság létesítése esetén fizetendő díjakról, valamint a házasságkötéseknél közreműködő anyakönyvvezetőt megillető díjakról

Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzatának Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján a Képviselő-testület feladat-és hatáskörét gyakorolva az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya kiterjed a Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzata illetékességi területén megkötött házasságokra, valamint Szirmabesenyői Polgármesteri Hivatalnál közszolgálati jogviszonnyal rendelkező anyakönyvvezetőkre.

2. § A rendelet alkalmazásában

  • a) hivatali munkaidő:
    • aa) hétfő: 7.30 – 16-00
    • ab) kedd: 7.30 – 16.00
    • ac) szerda: 7.30 – 16.00
    • ad) csütörtök: 7.30 – 16.00
    • ae) péntek: 7.30 – 13.30
  • b) szertartás: házasságkötés anyakönyvvezető általi vezetése
  • c) hivatali helyiség: a Szirmabesenyői Polgármesteri Hivatal által biztosított helyiség: házasságkötő terem, anyakönyvvezetői iroda
  • d) többletszolgáltatás: hivatali helyiségen, valamint hivatali munkaidőn kívüli házasságkötések, kivéve, ha a házasulók valamelyikének állapota közeli halállal fenyeget és ez indokolja a hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívüli szertartást.

A házasságkötések esetén a többletszolgáltatásért fizetendő díj

3. § (1) Amennyiben a házasságkötés hivatali munkaidőn kívül történik, akkor a többletszolgáltatás ellentételezéseként 8.000- Ft díjat kell fizetni szertartásonként.

(2) Amennyiben a házasságkötés hivatali helyiségen kívül történik – függetlenül attól, hogy munkaidőben vagy munkaidőn kívül – akkor 25.000,-Ft díjat kell fizetni szertartásonként.

(3) Az (1) és a (2) bekezdésben meghatározott díjakat a házassági szándék bejelentéséről készült jegyzőkönyv felvételekor kell megfizetni. Ha valamelyik fél külföldi állampolgár, akkor az iratok a felettes szervtől történő visszaérkezését követően, a szertartás időpontjának egyeztetésekor kell megfizetni.

(4) Ha a házasságkötés a házasulóknál felmerülő akadály következtében elmarad, az ügyfél igényt tarthat a befizetett díj

  • a) 100%-ának visszatérítésére, ha a tervezett időpontot megelőző 60. napig,
  • b) 50%-ának visszatérítésére, ha a tervezett időpontot megelőző 32. napig a házasságkötési szándék lemondására írásban kerül sor.
  • c) Amennyiben a házasságkötés lemondására a b) pontban meghatározott határidőig nem kerül sor a befizetett díj visszafizetésére nincs lehetőség.

A házasságkötésnél közreműködő anyakönyvvezetők díjazása

4. § A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésnél a közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a közszolgálati tisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő, vagy házasságkötésenként 15.000.- Ft díjazás illeti meg.

A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötések engedélyezésének szabályai

5. § Hivatali munkaidőn kívüli szertatás hétfő-csütörtöki napokon 16.00 órától 17.00 óráig, pénteki napokon 13.30 órától 17.00 óráig, szombati napokon 10.00 órától 19.00 óráig engedélyezhető.

6. § Hivatali helyiségen kívüli szertartás akkor engedélyezhető, ha a házasságkötésnek a jogszabályban előírt módja biztosított.

Záró rendelkezések

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2021. december 31-én hatályát veszti.

8. § Hatályát veszti Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének a hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívül kötendő házasság létesítése esetén fizetendő díjakról, valamint a házasságkötéseknél közreműködő anyakönyvvezetőt megillető díjakról szóló 5/2017.(II.21.) önkormányzati rendelete.