Szihalom Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2020. (II.13.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2020 . évi költségvetéséről

Hatályos: 2021. 05. 29

Szihalom Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2020. (II.13.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2020 . évi költségvetéséről

Szihalom Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Szihalom község Képviselő testületére, bizottságaira, az Önkormányzat költségvetési szerveire (intézményeire) terjed ki.

2. Az önkormányzat költségvetésének bevételei és kiadásai

2. § A képviselő-testület az Önkormányzat 2020. évi költségvetésének

  • a.)[1] költségvetési bevételének főösszegét 413.615.968 Ft-ban
  • b.)[2] költségvetési kiadásának főösszegét 511.684.278 Ft-ban
  • c.)[3] költségvetési bevételek és kiadások tárgyévi különbségét - 98.068.310 Ft-ban
  • d.)[4] előző évi pénzmaradványát 98.068.310 Ft-ban

állapítja meg.

3. § Az önkormányzat 2020. évi költségvetésének 101.401.726 Ft-os hiányából 29.652.726 Ft működési hiány, és 71.749.000 Ft felhalmozási hiány, melyeket belső finanszírozással, működési és felhalmozási pénzmaradványból finanszírozza.

4. § A képviselő testület a költségvetési kiadási főösszegen belül 10.701.204 Ft általános tartalékot állapít meg, melyet pályázatok önrészére, rendkívüli feladatellátás megvalósítására lehet felhasználni.

5. § Az önkormányzat 2. §. a.) pontjában megállapított költségvetési bevételi főösszeg költségvetési címek, alcímek és kiemelt előirányzatok, kötelező és önként vállalt, illetve államigazgatási feladatok szerinti részletezését az [3][4] 1. számú melléklet tartalmazza.

6. § Az önkormányzat 2. §. b.) pontjában meghatározott költségvetési kiadási főösszeg költségvetési címek, alcímek és kiemelt előirányzatok, kötelező és önként vállalt, illetve államigazgatási feladatok szerinti részletezését a [5][6] 2. számú melléklet tartalmazza.

7. § Az önkormányzat költségvetésének pénzforgalmi mérlegét bevételi források és kiadási tételek szerinti bontásban a 3. számú melléklet tartalmazza.

8. § Az önkormányzat létszámkeretét 35 főben és 2 üres álláshelyben állapítja meg, melyek költségvetési szervek és tevékenységek szerinti részletezését az 4. számú melléklet tartalmazza.

9. § Az önkormányzat a közfoglalkoztatottak 2020. évi létszámkeretét (létszám-előirányzatát) 10 főben állapítja meg.

10. § Az önkormányzat beruházási kiadási előirányzat feladatonkénti részletezését és a felújítási kiadási előirányzat célonkénti részletezését a 5. számú melléklet tartalmazza.

11. § Az önkormányzat azon fejlesztési céljait, mely Stabilitási tv. 3. §. (1) bekezdése szerinti ügyletet keletkeztet a 6. sz. melléklet tartalmazza.

12. § Az önkormányzat Stabilitási tv. 3. §. (1) bekezdése szerinti kötelezettségeit a 7. sz. melléklet tartalmazza.

13. § Az önkormányzat 2020. évi várható bevételi és kiadási előirányzatainak teljesítésére vonatkozó előirányzat-felhasználási ütemtervet – tájékoztató jelleggel – a 8. számú melléklet tartalmazza.

14. § Az önkormányzat működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatainak bemutatását a [7][8]9. számú melléklet tartalmazza.

15. § Az önkormányzat többéves kihatással járó feladatainak előirányzatait éves bontásban a 10. számú melléklet tartalmazza.

16. § Az önkormányzat által nyújtott közvetett támogatásokat a 11. számú melléklet tartalmazza.

17. § Az önkormányzat közvetlenül az Európai Uniótól kapott támogatásból megvalósuló feladatokkal nem rendelkezik.

3. A költségvetés címrendje

18. § A Szihalmi Közös Önkormányzati Hivatal, Szihalmi Óvoda, Családi Bölcsőde, valamint a Művelődési Ház, mint költségvetési szervek külön-külön alkotnak egy-egy címet, a cofogjaik pedig alcímet.

4. A költségvetés végrehajtásának szabályai

19. § (1) A Képviselő-testület a jóváhagyott kiemelt előirányzatok és létszámkeretek közötti átcsoportosítás és előirányzat-módosítás jogát fenntartja magának. Az éves költségvetési kiemelt előirányzatok átcsoportosítása, illetve módosítása során az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 30,34 §-ai, előírásokat alkalmazni kell.

(2) Évközben felmerülő kötelezettségvállalásra csak a költségvetési rendelet egyidejű módosításával és a fedezet megjelölésével kerülhet sor.

20. § A jogszabályokon, központi intézkedéseken alapuló előirányzat változások miatt szükségessé váló költségvetési rendeletmódosításról a képviselő-testület félévkor, háromnegyedévkor és a költségvetési éves beszámoló felügyeleti szervhez történő megküldésének határidejéig, december 31-i hatállyal dönt, és költségvetési rendeletét ennek megfelelően módosítja.

21. § Az Áht. 25. §-a szerint – az Önkormányzat nem rendelkezik átmeneti gazdálkodásról szóló rendelettel – a költségvetés elkészítéséig beszedett bevételeket és teljesített kiadások összegét a 2020. évi költségvetési előirányzatok magukba foglalják.

22. § (1) Az e rendeletben megállapított költségvetési előirányzatok feletti rendelkezési jogosultság tekintetében az önállóan működő és gazdálkodó, valamint az önállóan működő költségvetési szervek vezetői teljes jogkörrel önállóan gazdálkodnak.

(2) Az önkormányzati költségvetési szervek a részükre megállapított létszámkerettel –jogszabályi keretek között – önállóan gazdálkodnak.

(3) A költségvetési szervek szakmai alapfeladataikat elsődlegesen a személyi juttatások előirányzata terhére, az engedélyezett létszámkereten belül köteles ellátni.

(4) A költségvetési szerv alaptevékenysége körében szellemi tevékenység szerződéssel, számla ellenében történő igénybevételére a dologi kiadások között eredeti előirányzatként elkülönítetten megtervezett összeg, csak a személyi juttatások egyidejű átcsoportosításával növelhető.

(5) A költségvetési szervek az alaptevékenység ellátását szolgáló ingatlant, ingatlanrészt, egyéb tárgyi eszközöket – amennyiben az alaptevékenység ellátását nem veszélyezteti – írásos megállapodás alapján bérbeadhatják. A bérleti díj mértéke a képviselő-testület által meghatározott összeg.

23. § (1) A polgármester 1 millió Ft értékhatárig dönthet a forrásfelhasználásról, melyről a következő képviselő-testületi ülésen tájékoztatja a testületet.

(2) A polgármester felhatalmazást kap az önkormányzati bevételek és kiadások módosítására és a kiadási előirányzatokon belüli átcsoportosításra.

24. § A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX törvény 234 § (3)-(4) bekezdésében foglaltak értelmében a Szihalmi Közös Önkormányzati Hivatal gesztortelepülésén dolgozó felső- és középfokú iskolai végzettségű köztisztviselőknek 10 % illetménykiegészítést állapít meg.

5. Záró rendelkezések

25. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Rendelkezéseit 2020. január 1. napjától kell alkalmazni.


[1] A 2. § a.) pontja a Szihalom Község Önkormányzat Képviselő-testülete 5/2021. (V. 28.) önkormányzati rendelete 2. § a) pontja szerint módosított szöveg.
[2] A 2. § b.) pontja a Szihalom Község Önkormányzat Képviselő-testülete 5/2021. (V. 28.) önkormányzati rendelete 2. § b) pontja szerint módosított szöveg.
[3] A 2. § c.) pontja a Szihalom Község Önkormányzat Képviselő-testülete 5/2021. (V. 28.) önkormányzati rendelete 2. § c) pontja szerint módosított szöveg.
[4] A 2. § d.) pontja a Szihalom Község Önkormányzat Képviselő-testülete 5/2021. (V. 28.) önkormányzati rendelete 2. § d) pontja szerint módosított szöveg.