Felsővadász község képviselő testületének 7/2020 (XII.30.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról és egyéb szociális ellátásokról

Hatályos: 2021. 05. 01- 2021. 06. 10

Felsővadász község képviselő testületének 7/2020 (XII.30.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról és egyéb szociális ellátásokról

Felsővadász Községi Önkormányzat Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI.3.) Kormányrendelet 1. §-ában kihirdetett veszélyhelyzetre figyelemmel, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján a Képviselő-testület feladat- és hatáskörét gyakorolva, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésben, 10. § (1) bekezdésben, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésben, 45. § (1) bekezdésben, 48. § (4) bekezdésben, 62. § (2) bekezdésben, 92. § (1) bekezdésben és a 132. § (4) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. FEJEZET I. Általános rendelkezések

A rendelet hatálya, értelmező rendelkezések, hatásköri szabályok

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Felsővadász község közigazgatási területén állandó lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen lakó személyekre.

(2) A rendeletben meghatározott szociális- és feladatköröket - a 4. §. (6) bekezdése kivételével - a települési önkormányzat polgármestere gyakorolja.

(3) A rendelet 4. §-a esetében biztosított hatáskört - a 4. §. (6) bekezdése kivételével - a Képviselőtestület gyakorolja.

2. § A rendelet alkalmazásában az Szt. 4. §-ában megfogalmazott – jelen rendeletben szabályozott eltérésekkel - értelmező rendelkezéseket kell alkalmazni.

3. § (1) A szociális ellátás igénybevételének eljárása kérelemre és hivatalból indul, melyhez formanyomtatvány áll rendelkezésre.

(2) A szociális ellátások iránti kérelmeket a Homrogdi Közös Önkormányzati Hivatalhoz 3812 Homrogd, Rákóczi u. 4. sz. (a továbbiakban: Hivatal) - ügyfélfogadási időben - lehet benyújtani. A szociális ellátásra való jogosultság elbírálásához a kérelmező köteles a maga és a vele azonos lakásban élő, ott bejelentett lakóhellyel rendelkező közeli hozzátartozói személyi adataira, vagyoni és jövedelmi viszonyaira vonatkozó nyilatkozatokat becsatolni.

Köteles továbbá a rendeletben előírt tartalmú igazolásokat – illetve ezek hivatalból történő beszerzéseihez szükséges hozzájárulásokat – mellékelni.

(3) A jogosultsági feltételek fennállását – a közös háztartásban együttélést, a saját háztartáson belüli eltartást, jövedelemmel nem rendelkező nagykorú személy esetében a rokkantságot, fogyatékosságot, munkanélküliséget, az önkormányzattól, vagy szociális intézményektől igénybe vett ellátást, köz- vagy hitelt érdemlő magánokirattal, illetve a Hivatalban vezetett nyilvántartások adatainak felhasználásával kell igazolni.

(4) Az e rendeletben szabályozott szociális ellátásokra való jogosultság elbírálása során a jövedelemszámításnál az Szt. 10. § (2)-(5) bekezdéseiben foglaltak az irányadók.

(5) A havi rendszerességgel folyósított pénzbeli ellátások a kérelmezőt a kérelem benyújtását követő hónap első napjától illetik meg.

(6) Az e rendeletben szabályozott pénzbeli ellátások a tárgyhónapot követő hó 05-ig kerülnek folyósításra elsősorban folyószámlára történő utalással.

(7) A jogosulatlanul, vagy rosszhiszeműen igénybe vett ellátás esetén az Szt. 17. §-ában foglaltak szerint kell eljárni.

(8) A szociális ellátásban részesülő a jogosultsága feltételeit érintő lényeges körülmények megváltozását 15 napon belül köteles bejelenteni.

(9) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben az Szt. rendelkezései az irányadóak.

II. FEJEZET I. Pénzbeli ellátások

Települési támogatások

4. §

Rendkívüli települési támogatás

(1) Az önkormányzat a létfenntartást veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került személyek részére települési támogatást biztosít.

(2) Rendkívüli települési támogatás nyújtható az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzdő, a településen lakóhellyel rendelkező személynek, aki családjáról valamint saját maga fenntartásáról nem képes gondoskodni, amennyiben az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 800%-át, egyedül álló esetében 850 %-át.

(3) A rendkívüli települési támogatás maximum összege: 20.000.-Ft/alkalom/év.

(4) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelmet az 1. mellékleten kell benyújtani, melyhez mellékelni kell a jövedelemigazoláson túl a rendkívüli élethelyzet bekövetkeztét bizonyító igazolást, nyilatkozatot is.

(5) A rendkívüli települési támogatás természetbeni formában is nyújtható.

(6) Azok a 18. életévüket betöltött regisztrált munkanélküli személyek, akik jövedelemmel nem rendelkeznek, jogosultak három egymást követő alkalommal 22.800.-Ft/hó összegű támogatásra. A támogatás igényléséhez szükséges személyes nyilatkozat és a Munkaügyi Központ hatósági bizonyítványa.

(7) A kérelmező és a vele közös háztartásban élő családtagjai számára az ugyanazon rendkívüli élethelyzetre vagy létfenntartási gondra való hivatkozással 30 napon belül ismételten benyújtott kérelemre vagy hivatalból indult eljárásra rendkívüli települési támogatás nem állapítható meg.

5. §

Települési lakhatási támogatás

(1) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez települési lakhatási támogatás nyújtható a háztartás tagjai által lakott ingatlan fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásokra a településen állandó lakcímmel rendelkező, életvitelszerűen ott élő kérelmezők részére.

(2) A támogatás ingatlan használathoz kapcsolódik, nem személyhez kötött ellátási forma.

(3) Települési lakhatási támogatásra az a kérelmező jogosult, akinek

a) családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 800 %-át (228.000.-Ft/fő) és

b) a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona.

(4) A támogatást elsősorban az ingatlanban állandó lakcímmel rendelkező és életvitelszerűen ott élő tulajdonos, annak házastársa, szülője, nagyszülője, gyermek és testvére igényelheti.

(5) A települési támogatás havi összege 5.000.-Ft/hó.

(6) A támogatás elsősorban pénzbeli, indokolt esetben természetbeni formában nyújtható.

(7) A települési lakhatási támogatás a kérelmezőt a kérelem benyújtása hónapjának első napjától illeti meg. A települési támogatást egy évre – tárgyév december 31-ig - kell megállapítani.

(8) A támogatás megállapítása kérelemre indul. A kérelmet a 2. mellékleten kell benyújtani, melyhez csatolni szükséges

1. a kérelmező és családtagjainak jövedelemigazolását,

2. a kérelmező és családtagjainak vagyonnyilatkozatát.

6. §

Települési temetési támogatás

(1) Települési temetési támogatásra jogosult az elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodó, a haláleset időpontjában felsővadászi állandó lakóhellyel rendelkező hozzátartozó, amennyiben családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 800%-át és vagyonnal nem rendelkezik.

(2) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként megállapított temetési támogatás összege 50.000 Ft.

(3) A települési temetési támogatás iránti kérelmet a temetést követő 30 napon belül lehet benyújtani.

(4) A kérelmet az 1. mellékleten kell benyújtani, melyhez csatolni kell a jövedelemigazolásokat, a halotti anyakönyvi kivonat és a temetési számla másolati példányát.

(5) Települési temetési támogatás köztemetés igénybevétele esetén nem állapítható meg.

7. §

Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati ösztöndíj

(1) A Képviselőtestület a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer keretében ösztöndíjat nyújt azoknak, akik felsőoktatási intézmény nappali tagozatos hallgatói.

(2) Az ösztöndíj megállapítása során szociálisan hátrányos helyzetűnek tekinthető különösen az a hallgató, aki

a) árva vagy félárva,

b) valamilyen krónikus betegségben szenved, vagy családban folyamatos ellátást igénylő beteg van,

c) szülője/gondviselője munkanélküli vagy nyugdíjas,

d) családjában lévő eltartottak száma három vagy annál több,

e) kollégiumi ellátásra jogosult, de helyhiány miatt abban nem részesült.

f) a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 800%-át és vagyonnal nem rendelkezik.

(3) A támogatás havi összegét pályázónként állapítja meg a Képviselőtestület. Az ösztöndíj összege 10.000 Ft.

(4) A pályázatot pályázati űrlapon kell benyújtani az 51/2007. (III.26.) Kormányrendeletben meghatározottak szerint.

II. Természetben nyújtott ellátások

8. §

Köztemetés

(1) Az önkormányzat az Szt. 48. §-ában foglaltak szerint gondoskodik az elhunyt személy közköltségen történő eltemettetéséről.

(2) A köztemetés költsége nem haladhatja meg a helyben szokásos legolcsóbb temetési költség összegét, maximum a 150.000 Ft-ot.

(3) Az eljárás mind hivatalból, mind kérelemre indulhat.

III. FEJEZET

9. §

10. §

11. §.

IV. FEJEZET Záró rendelkezések

12. §.

(1) Ezen rendelet 2021. január 01. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a szociális ellátásokról szóló 2/2015. (II.27) önkormányzati rendelet.

1. melléklet

KÉRELEM

települési támogatás megállapításához

Kérelmező neve: .........................................................................................................................

Kérelmező születési neve: ...........................................................................................................

Anyja neve: .................................................................................................................................

Születési helye, ideje (év, hó, nap): ............................................................................................

Lakóhely: ....................................................................................................................................

Tartózkodási hely: .......................................................................................................................

Értesítési cím: …..........................................................................................................................

Kijelentem, hogy életvitelszerűen a lakóhelyemen/ tartózkodási helyemen élek. (megfelelő rész aláhúzandó)

Társadalombiztosítási Azonosító Jele: ........................................................................................

Állampolgársága: ….....................................................................................................................

A támogatás folyósítását, amennyiben bankszámlára kéri

számlavezető pénzintézet megnevezése:......................................................................................

Pénzforgalmi számlaszáma: .................................-..................................-...................................

Családi állapota: (megfelelő rész aláhúzandó)

1. egyedülálló(hajadon/nőtlen)

2. házastársával/élettársával/bejegyzett élettársával él együtt

3. házastársától külön él

4. elvált

5. özvegy
Támogatási forma:
(A megfelelő rész aláhúzandó; A kérelemben csak egyfajta támogatási forma választható!)
A települési támogatás megállapítását az alábbiak miatt kérem:

A körülmények részletes leírása

……………………………........……………………………………………………………….……………………………………………………….……………………………………………………………………………………….…………….………………………………………………………………………………………………………………………………..................………….............................................................................................................................................................................................................................................................................................

Elhunyt személy temetési költségeinek viselése esetén:

Az eltemetett hozzátartozó neve: ………………………………………………………..

Rokoni kapcsolat: ……………………………………………………………………….

A haláleset ideje:………………………………………………………………………..

A kérelem benyújtásának időpontjában az települési támogatást kérővel közös háztartásban élő közeli hozzátartozók, a kérelmező családjában lakók adatai:


Név


Szül. idő, hely


Anyja neve


Rokoni kapcsolat


TAJ szám

(család: egy lakásban, vagy személyes gondoskodást nyújtó bentlakásos szociális, gyermekvédelmi intézményben együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező közeli hozzátartozók közössége.

közeli hozzátartozó:

  • a) rendkívüli települési támogatás
  • b) települési temetési támogatás
  • c) köztemetés
  • d) közeli hozzátartozó:

da) a házastárs, az élettárs,

db)28 a húszévesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező; a huszonhárom évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató; a huszonöt évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató vér szerinti gyermek, örökbe fogadott gyermek, mostohagyermek és a Ptk. szerinti gyermekvédelmi nevelőszülő által e jogviszonya keretében nevelt gyermek kivételével a nevelt gyermek (a továbbiakban: nevelt gyermek),

dc)29 korhatárra való tekintet nélkül a tartósan beteg, az autista, illetve a testi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos vér szerinti, örökbe fogadott, mostoha-, illetve nevelt gyermek, amennyiben ez az állapot a gyermek 25. életévének betöltését megelőzően is fennállt (a továbbiakban: fogyatékos gyermek),

dd)30 a 18. életévét be nem töltött gyermek vonatkozásában a vér szerinti és az örökbe fogadó szülő, a szülő házastársa vagy élettársa, valamint a db) vagy dc) alpontban meghatározott feltételeknek megfelelő testvér;

háztartás: az egy lakásban együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek közössége.)

A jövedelmek típusa

Kérelmező jövedelme

A kérelmezővel közös háztartásban élők jövedelme

A kérelmező családjában élő egyéb rokon jövedelme


Összesen

1. Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó, ebből közfoglalkoztatásból származó

2. Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó

3. Táppénz, gyermekgondozási támogatások

4. Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások

5.Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások

6. Egyéb jövedelem

7.Összes jövedelem

Egy főre jutó havi nettó jövedelem (ügyintéző tölti ki)._______________ Ft/hó.

(* A kérelemhez mellékelni kell a jövedelmi adatok táblázat 1-9 pontjaiban feltüntetett jövedelmek valódiságát igazoló iratokat, melyek 30 napnál régebbiek nem lehetnek.)

Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. §-ának (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv - a NAV hatáskörrel és illetékességgel rendelkező igazgatósága útján - ellenőrizheti.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

Büntetőjogi felelősségem teljes tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek.

Tudomásul veszem, hogy valótlan adatközlés esetén a támogatás megszüntetésre kerül a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevett támogatást a folyósító szerv kamattal megemelt összegben visszaköveteli.

Felsővadász, 20…… év ……………. hó ….. nap

………………………………..

kérelmező aláírása

Kijelentem, hogy a települési támogatás megállapítása iránti kérelmemnek teljes egészében helyt adó döntés elleni fellebbezési jogomról lemondok. (Nemleges válasz esetén kérjük a szövegrészt áthúzással törölni!)

Felsővadász, 20____ év_________________ hó_____ nap

…………………………………

kérelmező aláírása

2. melléklet

KÉRELEM
TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS

LAKHATÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ RENDSZERES KIADÁSOK TÁMOGATÁSÁHOZ

KÉREM, SZÍVESKEDJEN NYOMTATOTT BETŰKKEL KITÖLTENI!

Személyi adatok

A kérelmező személyre vonatkozó adatok:

Neve: ........................................................................................................................................

Születési neve: .........................................................................................................................

Anyja neve: ..............................................................................................................................

Születés helye, ideje (év, hó, nap): ..........................................................................................

Lakóhelye: □□□□ irányítószám ……................................................................... település

......................... ..utca/út/tér .............. házszám ............ épület/lépcsőház ............... emelet, ajtó

Tartózkodási helye: □□□□ irányítószám .............................................................. település

.......................... utca/út/tér .............. házszám ............ épület/lépcsőház ..... .......... emelet, ajtó

Társadalombiztosítási Azonosító Jele: □□□-□□□-□□□

Állampolgársága: .....................................................................................................................

Telefonszám: ....................................................................................

A támogatás folyósítását, amennyiben bankszámlára kéri

számlavezető pénzintézet megnevezése:......................................................................................

Pénzforgalmi számlaszáma: .................................-..................................-...................................

Kérelmező családjában élők száma: ............ fő.

Kérelmező családtagjainak személyi adatai:

Név
(születési név)

Születési helye, ideje
(év, hó, nap)

Anyja neve

Társadalombiztosítási Azonosító
Jele

1.

2.

3.

4.

5.

6.

Jövedelmi adatok: A kérelmező, valamint családtagjainak nettó havi jövedelme forintban:

(ügyintéző tölti ki!)

A jövedelem típusa

Kérelmező

A kérelmezővel közös háztartásban élő további
személyek

1.

Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó
ebből: közfoglalkoztatásból származó

2.

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó

3.

Táppénz, gyermekgondozási támogatások

4.

Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások

5.

Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások

6.

Egyéb jövedelem


7.

Összes jövedelem


Egy főre jutó havi családi nettó jövedelem a kérelem benyújtását megelőző hónapban:………............Ft/fő

Felelősségem tudatában kijelentem, hogy

Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv - a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hatáskörrel és illetékességgel rendelkező adóigazgatósága útján - ellenőrizheti.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

Dátum: ...............................................

………………………………………….. ………………………………………

Kérelmező aláírása a háztartás nagykorú tagjainak aláírása

Vagyonnyilatkozat

A kérelmező személyes adatai

Neve:……………………………………………………………………………………....

Születési neve:………………………………………………………….…………….........

Anyja neve:…………………………………………………..…………………………….

Születési hely, év, hó, nap:…..…………………………………………………………….

Lakóhely:…………..……………………………………………………………................

Tartózkodási helye:……….………………………………………………………………..

Társadalombiztosítási Azonosító Jele: …………………………………………………….

Kérelmező és a vele együtt élő családtagjainak vagyona.

A. Ingatlanok

1. Lakástulajdon és lakótelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat): címe: ................. város/község ................... út/utca.................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ..........................., a szerzés ideje: ................ év Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft
Haszonélvezeti joggal terhelt: igen nem (a megfelelő aláhúzandó)

2. Üdülőtulajdon és üdülőtelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat): címe: ....................... város/község .................................. út/utca .................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ...................., a szerzés ideje: ................ év
Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft

3. Egyéb, nem lakás céljára szolgáló épület-(épületrész-)tulajdon (vagy állandó használat): megnevezése (zártkerti építmény, műhely, üzlet, műterem, rendelő, garázs stb.): ............................ címe: ...................................... város/község........................... út/utca .................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ................., a szerzés ideje: ................ év Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft

4. Termőföldtulajdon (vagy állandó használat): megnevezése: .......................... címe: ........................................ város/község .............................. út/utca .................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ...................., a szerzés ideje: ................ év Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft

Gépjármű:

a) személygépkocsi: ......................................... típus .................. rendszám

a szerzés ideje, valamint a gyártás éve: .............................................................

Becsült forgalmi érték:** .......................................... Ft

b) tehergépjármű, autóbusz, motorkerékpár, vízi-vagy egyéb jármű: .............................. típus .................. rendszám

a szerzés ideje valamint a gyártás éve: .............................................................

Becsült forgalmi érték:** .......................................... Ft

Kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek. Hozzájárulok a nyilatkozatban szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárásban történő felhasználásához, kezeléséhez.

Kelt: .......... év .............................. hó ............ nap

................................................

aláírás

Megjegyzés: Ha a kérelmező vagy családtagja bármely vagyontárgyból egynél többel rendelkezik, akkor a vagyonnyilatkozat megfelelő pontját a vagyontárgyak számával megegyezően kell kitölteni.

3. melléklet