Őcsény Község Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2021. (V. 31.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 4/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 05. 31- 2022. 01. 31

Őcsény Község Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2021. (V. 31.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 4/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Őcsény Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk. (1) bekezdés a.) pontjában és (2) bekezdésében kapott feladatkörében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában kapott hatáskörében eljárva, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 18. § a) pontjában, 26. §-ban, 32. § (3) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében, 58/B. § (2) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében, 92. § (1) bekezdésében és 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 4/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról a következőket rendeli:

1. § A szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 4/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet - továbbiakban: Rendelet - 1. § -át jelen rendelet hatályon kívül helyezi.

2. § (1) A Rendelet 2. § (3) helyébe az alábbi rendelkezés lép: "(3) A szociális alapszolgáltatások közül az e rendelet 29. §. b) pontjában meghatározott jogköröket a Szekszárd és Környéke Szociális Alapszolgáltatási és Szakosított Ellátási Társulásra, a 29. §. c.) pontjában meghatározott jogköröket a Szekszárd és Környéke Szociális Alapszolgáltatási és Szakosított Ellátási Társulásra ruházza."

(2) A Rendelet 3. § -a kiegészül az alábbi d.) ponttal: " d.) vagyon: ha e törvény másként nem rendelkezik, az a hasznosítható ingatlan, jármű, vagyoni értékű jog, továbbá pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt - jövedelemként figyelembe nem vett - összeg, amelynek meghaladja, azzal, hogy a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátások jogosultsági feltételeinek vizsgálatánál nem minősül vagyonnak az az ingatlan, amelyben az érintett személy életvitelszerűen lakik, az a vagyoni értékű jog, amely az általa lakott ingatlanon áll fenn, továbbá a mozgáskorlátozottságra tekintettel fenntartott gépjármű."

3. § A Rendelet 5. § (2) helyébe a következő rendelkezés lép: "(2) A polgármester tekintet nélkül hatáskörére és illetékességére, köteles az arra rászorulóknak települési támogatást, étkezést és szállást biztosítani, ha ennek hiánya a rászoruló életét, testi épségét veszélyezteti."

4. § A Rendelet 6. § (5) a.) helyébe az alábbi rendelkezés lép: "a) a havi rendszerességgel járó - nem vállalkozásból, illetve őstermelői tevékenységből (a továbbiakban együtt: vállalkozás) származó - jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelméről szóló igazolással; a nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelemről szóló igazolással."

5. § A Rendelet 13. § (1) helyébe az alábbi rendelkezés lép: "(1) A lakhatási célú települési támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás céljára szolgáló helyiség, fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez nyújtott hozzájárulás."

6. § A Rendelet 20. § (4) helyébe az alábbi rendelkezés lép: „(4) A tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére a hatáskör gyakorlója az év során folyósítandó többszöri támogatás kifizetéséről is dönthet, meghatározva az alkalmanként kifizetésre kerülő összegeket, azzal a feltétellel, hogy a havi rendszerességgel nyújtott rendkívüli települési támogatás összege nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét."

7. § A Rendelet 35. § (1) bekezdés a.) pontját jelen rendelet hatályon kívül helyezi.

8. § A Rendelet 40., 41. és 42. §-ában a Szekszárd és Környéke Alapszolgáltatási és Szakosított Ellátási Társulás kifejezést Szekszárd és Környéke Szociális Alapszolgáltatási és Szakosított Ellátási Társulás kifejezésre cseréli.

9. § A Rendelet 44. § i) pontját jelen rendelet hatályon kívül helyezi.

10. § (1) Jelen rendelet 2021. május 31. napján lép hatályba, rendelkezéseit az ezt követően induló ügyekben kell alkalmazni.

(2) A rendeket kihirdetéséről a jegyző a helyben szokásos módon gondoskodik.

Fülöp János s. k. polgármester

Balogh Györgyi s. k. jegyző