Fonó Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2021 (II.15.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről

Hatályos: 2021. 06. 08- 2021. 09. 28

Fonó Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2021 (II.15.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről

Fonó Község Önkormányzat Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I.29.) Korm.rendelet 1. §-ában kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésének felhatalmazása alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. §.(9) és államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 109. §. (6) bekezdésében foglalt felhatalmazása alapján a következőket rendeli el:

I. FEJEZET Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya a képviselő-testületre, annak szerveire (polgármester, bizottság) terjed ki.

(2) E rendelet személyi hatálya kiterjed a közvetlen és közvetett támogatások tekintetében minden támogatást nyújtó e rendelet hatálya alá tartozó szervre, szervezetre, valamint minden támogatásban részesülőre.

2. § (1) A képviselő-testület a címrendet a (2) bekezdés szerint állapítja meg.

(2) Az önkormányzat költségvetésében szereplő nem intézményi kiadások és bevételek e rendelet 1. melléklet szerint alkot egy címet.

II. FEJEZET A költségvetés bevételei és kiadásai

3. § [1] (1) A képviselő-testület az önkormányzat 2021. évi költségvetésének kiadási főösszegét 261.257.707 Ft-ban, bevételi főösszegét 261.257.707 Ft-ban állapítja meg.

(2) Az önkormányzat:a tárgyévi költségvetési bevételét:261.257.707,-Ft-ban

  • a) működési költségvetési bevételét: 54.430.407,-Ft-ban
  • b) felhalmozási költségvetési bevételét 206.827.300,-Ft-ban hagyja jóvá.

(3) Az önkormányzat a tárgyévi költségvetési kiadását: 261.257.707 Ft-ban,

  • a) működési költségvetési kiadását 38.802.429,- Ft-ban, ezen belül
    • aa) személyi jellegű kiadások 10.988.523,-Ft-ban
    • ab) munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó 1.414.090,-Ft-ban
    • ac) dologi jellegű kiadások 17.158.071,-Ft-ban
    • ad) ellátottak pénzbeli jutatásai 6.220.000,-Ft-ban
    • ae) )egyéb működési célú kiadások 1.535.000,-Ft-ban
    • af) )működési célú általános tartalék 515.833,-Ft-ban
    • ag) Áht. megelőlegezés 970.912,-Ft-ban,
  • b) felhalmozási költségvetési kiadását 222.455.278,-Ft-ban, ezen belül
    • ba) beruházások előirányzata 212.455.278,-Ft-ban
    • bb) felújítások előirányzata 10.000.000,- Ft-ban
    • bc) egyéb felhalmozási kiadás 0 Ft-ban
    • bd) fejlesztési célú céltartalék 0 Ft-ban hagyja jóvá.

(4) Az Önkormányzat előző év felhasználható tervezett maradványát 29.857.592 Ft-ban, ezen belül

  • a) működési hiány finanszírozását szolgáló maradvány 13.894.262 Ft-ban
  • b) felhalmozási hiány finanszírozását szolgáló maradvány 15.963.330 Ft-ban hagyja jóvá.

(5) Az Önkormányzat a finanszírozási célú műveletek

  • a) bevételét 0 Ft-ban
  • b) kiadását 970.912,- Ft ban, ezen belül
    • ba) működési finanszírozását szolgáló műveletek kiadását 970.912 Ft-ban
    • bb) felhalmozás finanszírozását szolgáló műveletek kiadását 0 Ft-ban hagyja jóvá.

(6) A képviselő-testület az évi maradványát működési és felhalmozási cél szerinti tagolásban a 2. melléklet alapján hagyja jóvá.

(7) A képviselő-testület a (5) bekezdésen túli költségvetési hiány külső finanszírozására vagy a költségvetési többlet felhasználására szolgáló finanszírozási célú pénzügyi műveletek bevételeit, kiadásait működési és felhalmozási cél szerinti tagolásban a 3. melléklet alapján hagyja jóvá.

Az önkormányzat bevételei és kiadásai

4. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat költségvetési egyenlegének összegét működési és felhalmozási cél szerinti bontásban e rendelet 4. melléklete szerint hagyja jóvá.

(2) A képviselő-testület az önkormányzat költségvetési bevételeit kiemelt előirányzatok, és kötelező feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban e rendelet 5. melléklete szerint hagyja jóvá.

(3) A képviselő-testület az önkormányzat engedélyezett létszámát költségvetési kiadásait kiemelt előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok, és kötelező feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban e rendelet 6. melléklete szerint hagyja jóvá.

(4) A képviselő-testület a helyi önkormányzat által a lakosságnak jutatott támogatásokat, szociális, rászorultsági jellegű ellátásokat e rendelet 7. melléklete tartalmazza.

(5) A képviselő-testület a helyi önkormányzat nevében végzett felújítások kiadásait felújításonként e rendelet 8. melléklete szerint hagyja jóvá.

(6) A képviselő-testülete a helyi önkormányzat nevében végzett beruházások kiadásait beruházásonként e rendelet 9. melléklete szerint hagyja jóvá.

(7) A képviselő-testület az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek kiadásait, valamint a helyi önkormányzat ilyen projektekhez történő hozzájárulásait e rendelet 10. melléklete szerint állapítja meg.

(8) A képviselő-testület az önkormányzat éves létszám-előirányzatát és az általuk foglalkoztatott közfoglalkoztatottak létszámát e rendelet 11. melléklete szerint állapítja meg.

(9) A képviselő-testület az önkormányzat által foglalkoztatott közfoglalkoztatottak létszámát e rendelet 12. melléklete szerint állapítja meg.

A bevételek és kiadások közötti egyensúly megteremtéséhez szükséges intézkedések, a hitelműveletekkel kapcsolatos hatáskörök

5. § (1) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a számlavezető bankkal a folyószámla hitelkeret megállapodásnak a bankszámla-szerződésben rögzített 2020. évi kondíciókkal történő aláírására, illetve amennyiben a likviditási helyzet indokolja a számlavezető banktól munkabér és más rövid lejáratú hitel felvételére éven belül.

(2) A képviselő-testület a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (a továbbiakban: Stabilitási tv.) 8. §. (2) bekezdése alapján az önkormányzat adósságot keletkeztető ügylet várható együttes összegét, az adósságot keletkeztető ügyeletek futamidejének végéig, és a Stabilitási tv. 45. §. (1) bekezdés a) pontja felhatalmazása alapján kiadott jogszabályban meghatározottak szerint saját bevételek és az adósságot keletkeztető ügyletekből fennálló kötelezettségek arányát 13. mellékletben hagyja jóvá.

A bevételi többlet kezelése

6. § (1) A gazdálkodás során az év közben létrejött bevételi többletet a képviselő-testület értékpapír vásárlás, illetve pénzintézeti lekötés útján hasznosíthatja.

(2) Az (1) bekezdés szerinti hasznosítással kapcsolatos szerződések, illetve pénzügyi műveletek lebonyolítását 5.000.000 Ft-ig a képviselő-testület a polgármester hatáskörébe utalja. A polgármester a megtett intézkedésekről a következő képviselő-testületi ülésen tájékoztatást ad.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott összeget meghaladó bevételi többlet felhasználásáról a képviselő-testület annak felmerülését követő testületi ülésén esetenként dönt.

Általános és céltartalék

7. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat céltartalékát 0 Ft összegben az e rendelet 14. mellékletében felsorolt célokra állapítja meg.

(2)[2] A képviselő-testület az önkormányzat általános tartalékát 515.813,-Ft összegben állapítja meg.

(3) A képviselő-testület a tartalékkal való rendelkezés jogát a polgármesterre ruházza, aki a tartalékkal való rendelkezésről a legközelebbi képviselő-testületi ülésen köteles tájékoztatást adni.

Több éves kihatással járó feladatok

8. § A képviselő-testület a többéves kihatással járó feladatok előirányzatait e rendelet 15. melléklete szerint fogadja el azzal, hogy a későbbi évek előirányzatait véglegesen az adott évi költségvetés elfogadásakor állapítja meg.

Előirányzat-felhasználási ütemterv

9. § A képviselő-testület az önkormányzat 2021. évi likviditási tervét a várható bevételeinek alapul vételével, havi és a tárgyhónap vonatkozásában havi ütemezéssel tartalmazza teljesíthető kiadásokat a 16. mellékletben foglaltak szerint.

Támogatások

10. § Az önkormányzat által adott közvetett támogatásokat tartalmazó kimutatást e rendelet 17. melléklete tartalmazza.

III. FEJEZET A 2021. évi költségvetés végrehajtásának szabályai.

11. § (1) A képviselő-testület a jóváhagyott kiadási, bevételi és létszám-előirányzatok közötti és a céltartalék terhére történő átcsoportosítás jogát a polgármesterre ruházza át az alábbiak szerint:

  • a) kiemelt előirányzatok között átcsoportosítás hajthat végre,
  • b) a költségvetésben nem szereplő kiadásokat teljesíthet.

(2) Az átruházott hatáskörben hozott döntések a későbbi években a képviselő-testület által jóváhagyottnál nagyobb többletkiadással nem járhatnak.

(3) Az átruházott hatáskörben történt átcsoportosításokról az érdekeltek negyedévente, a negyedévet követő első képviselő-testületi ülésen kötelesek beszámolni. A költségvetési rendelet módosítására a polgármester ezzel egyidejűleg javaslatot tesz.

(4) A képviselő-testület a polgármester által kezdeményezett rendelet-módosításról a 13. § (2) bekezdésben foglalt módon dönt.

12. § A helyi önkormányzati költségvetési szerv maradványát a képviselő-testület hagyja jóvá.

13. § (1) Ha a helyi önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, e tényről a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.

(2) A képviselő-testület az (1) bekezdés alapján – az első negyedév kivételével – negyedévenként, döntése szerinti időpontokban, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés – a helyi önkormányzatot érintő módon – a meghatározott hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

A költségvetési szerv előirányzat-módosításának szabályai

14. § (1) A helyi önkormányzat költségvetési rendeletében megjelenő kiemelt bevételek és kiadások közötti átcsoportosításáról a képviselő-testület dönt.

(2) Az átcsoportosítás nem irányulhat a személyi juttatások előirányzatának növelésére kivéve az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Korm.r. (a továbbiakban: Ávr). 36. §. (2)-(3) bekezdésében foglalt eseteket.

Létszám- és bérgazdálkodással kapcsolatos előírások

15. § (1) Az önkormányzat által jutalmazásra tervezett előirányzat (prémium címén teljesítményösztönzésre, személyi ösztönzésre) az eredeti rendszeres személyi juttatások előirányzatának 10 %-át nem haladhatja meg.

(2) Az Önkormányzat polgármestere önálló létszám- és bérgazdálkodási jogkörében eljárva a költségvetési szerv részére engedélyezett létszám keretet a tényleges foglalkoztatás során köteles betartani.

(3) Az egyes foglalkoztatási formákra (teljes munkaidős, részmunkaidős, valamint a megbízási, tiszteletdíjas foglalkoztatás) álláshelyenként, illetve összességében az elemi költségvetésben tervezett (módosított személyi juttatás) előirányzatot nem lépheti túl.

Támogatási szerződés

16. § (1) A támogatások átadása előtt a támogatás címzettjével támogatási szerződést kell kötni.

(2) A képviselő-testület hatásköre a támogatások elbírálása, a szerződést a polgármester írja alá.

(3) A nettó 3 millió Ft-ot elérő, vagy azt meghaladó értékű az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII törvény 1. melléklet III. Gazdálkodási adatok 4. pontjában meghatározott szerződéseket közzé kell tenni a helyben szokásos módon történő hirdetőtáblára történő közzététellel, és az önkormányzat honlapjára történő feltöltéssel, a döntés meghozatalát követő 60 napon belül.

Államháztartáson kívüli forrás átadás, átvétel szabályairól

17. § (1) Támogatásra az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. XLXXV. törvényben szereplő helyi illetékességi civil szervezetek, továbbá ezen törvény 5. §-ában megfogalmazott természetes személyeknek a közössége jogosult természetbeni, vagy pénzbeli támogatásokra akiknek az alapító okiratban bejegyzett tevékenysége az önkormányzat kötelező vagy önként vállalt feladatai közül elsősorban az alábbiak kiegészítését szolgálja:

  • a) szociális, közművelődési, sport, egészségügyi, oktatási, kulturális, községgazdálkodási, köztemető fenntartási, ifjúsági, gyermekvédelmi, közbiztonsági ,nemzetiségi feladatok.

(2) Támogatásra szerezhet jogosultságot az (1) bekezdésben foglaltakon kívül a nem helyi illetékességi bejegyezett civil szervezet is, amelynek az alapító okiratában foglalt tevékenysége, feladatai az önkormányzati feladatok közül az (1) a) pontban meghatározottak valamelyikét tartalmazza.

(3) Az önkormányzat a költségvetési működési kiadások előirányzatán belül, az egyéb működési célú kiadások kiemelt előirányzatából az (1)–(2) bekezdésben nyújtott támogatások éves támogatási keretének megosztását a 18. melléklet tartalmazza.

(4) A 18. számú mellékletben meghatározott előirányzat felhasználására vonatkozóan az igényt a

  • a) az (1) bekezdésben meghatározott szervezeteknek minden év március 31-ig,
  • b) a (2) bekezdésben meghatározott szervezeteknek év közben, de legkésőbb december 15-ig kell jelezniük a képviselő-testület felé, aki dönt a keret felhasználásáról a beérkezett igények sorrendjében.

(5) A támogatási szerződésben rögzíteni kell legalább az Ávr. v. 76. §. (1) a)-h) pontjában foglalt feltételeket.

(6) A támogatás folyósítására a támogatási szerződés aláírását követő 5 napon belül sor, úgy, hogy a támogatás folyósítására a támogatási szerződősben meghatározottak szerint kerül sor.

(7) A támogatásban részesülő elszámolási kötelezettséggel tartozik a képviselő-testület felé.

(8) A támogatás összegének célhoz rendelt felhasználását a támogatott nevére kiállított számviteli bizonylattal kell igazolni. A támogatott elszámolási kötelezettségének a támogatás folyósítását követő év február 15. napjáig köteles eleget tenni.

(9) Az elszámolási kötelezettséget nem teljesítő illetve a támogatást nem célirányosan felhasználó szervezetek, személyek részére újabb támogatás a következő évben nem ítélhető meg.

(10) Az államháztartáson kívül érkező forrás felhasználásáról, elfogadásáról értékhatártól függetlenül a képviselő-testület dönt.

18. § (1) A Batéi Közös Önkormányzati Hivatal, mint önállóan gazdálkodó és működő gazdasági szervezettel rendelkező költségvetési szerv ellátja a fenntartó önkormányzatok és az önkormányzatokhoz tartozó intézmények, társulásoknak, nemzetiségi önkormányzatoknak államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény - továbbiakban: Áht. - 9 §- a alapján meghatározott gazdálkodási feladatait külön munkamegosztási megállapodás alapján.

(2) A Hivatal és a más önkormányzattal közösen fenntartott önállóan működő és gazdálkodó, vagy önállóan működő költségvetési szerv költségvetési támogatását a képviselő-testület a költségvetési szervek pénzellátási rendje szerint biztosítja. Az egyéb szervezetek részére nyújtott támogatások a megállapodásoknak megfelelően, illetve havonta egyenlő részletekben kerülnek kiutalásra.

19 § A Képviselő-testület az önkormányzatnál és költségvetési szerveinél a kiadások készpénzben történő kifizetését az alábbi esetekben engedélyezi:

  • a) lakossági folyószámlával nem rendelkező ellátottak szociális juttatásainak kifizetése,
  • b) igazgatás-szolgáltatási díjak
  • c) a munkába járással, munkavégzéssel összefüggő napidíj saját gépjármű vagy tömegközlekedési eszköz használatának megtérítése,
  • d) illetményelőleg kifizetése,
  • e) lakossági túlfizetések visszafizetése,
  • f) vásárlásra, elszámolásra kiadott előlegek,
  • g) egyéb előre nem látható fentiekben nem részletezett működtetéssel, üzemeltetéssel kapcsolatban felmerülő azonnali kifizetések esetei polgármester, illetve intézményvezető engedélye alapján,
  • h) készpénzfizetési számlák kifizetése
  • i) közcélú dolgozók munkabére, amennyiben nem rendelkezik a dolgozó pénzintézeti számlaszámmal
  • j) hóközi pénztári munkabér és személyi juttatás kifizetések.

IV. FEJEZET Záró és egyéb rendelkezések

20. § (1) A Képviselő-testület tudomásul veszi, hogy az átmeneti időszakban a polgármester -az Áht. 25. § (3) bekezdése szerint– a 2020. évi költségvetési rendeletnek megfelelően intézkedett a bevételek beszedéséről, a kiadások teljesítéséről. Az átmeneti időszakban beszedett bevételek, teljesített kiadások az Áht, 25. § (4) bekezdése értelmében e költségvetési rendeletbe beépültek.

(2) Ezen önkormányzati rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, rendelkezéseit, azonban 2021. január 1. napjától kell alkalmazni.

1. melléklet

Címrend

1.xlsx

2. melléklet

A költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló előző évek maradványa

2.xlsx

3. melléklet

A költségvetési hiány külső finanszírozására vagy a költségvetési többlet felhasználására szolgáló finanszírozási célú műveletek

3.xlsx

4. melléklet [3]

Az önkormányzat költségvetési mérlege

Fonó_mód_1_melléklet_4.xlsx

5. melléklet [4]

Az önkormányzat bevételei összesítve

Fonó_mód_1_melléklet_5.xlsx

6. melléklet [5]

Önkormányzat és költségvetési szervek kiadásai

Fonó_mód_1_melléklet_6.xlsx

7. melléklet

Lakosságnak jutatott támogatások, szociális ellátások

7.xlsx

8. melléklet

Az önkormányzat felújítási előirányzatai célonként

8.xlsx

9. melléklet [6]

Az önkormányzat és költségvetési szervek beruházásai

Fonó_mód_1_melléklet_9.xlsx

10. melléklet

EU támogatással megvalósuló programok projektek, bevételei, kiadásai

10.xlsx

11. melléklet

Létszám

11.xlsx

12. melléklet [7]

Közfoglalkoztatottak éves létszáma

Fonó_mód_1_melléklet_12.xlsx

13. melléklet

A saját bevételek és az adósságot keletkeztető ügyeletekből és kezességvállalásból fennálló kötelezettségek aránya

13.xlsx

14. melléklet

Céltartalék

14.xlsx

15. melléklet

Több éves kihatással járó feladatok

15.xlsx

16. melléklet [8]

Előirányzat felhasználási terv

Fonó_mód_1_melléklet_16.xlsx

17. melléklet

Közvetett és közvetlen támogatások

17.xlsx

18. melléklet

Egyéb működési kiadások megosztása

18.xlsx


[1] A 3. § a Fonó Község Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2021. (VI. 7.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.
[2] A 7. § (2) bekezdése a Fonó Község Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2021. (VI. 7.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.
[3] A 4. melléklet a Fonó Község Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2021. (VI. 7.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.
[4] Az 5. melléklet a Fonó Község Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2021. (VI. 7.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.
[5] A 6. melléklet a Fonó Község Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2021. (VI. 7.) önkormányzati rendelete 3. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.
[6] A 9. melléklet a Fonó Község Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2021. (VI. 7.) önkormányzati rendelete 3. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.
[7] A 12. melléklet a Fonó Község Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2021. (VI. 7.) önkormányzati rendelete 3. § (5) bekezdésével megállapított szöveg.
[8] A 16. melléklet a Fonó Község Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2021. (VI. 7.) önkormányzati rendelete 3. § (6) bekezdésével megállapított szöveg.