Böhönye Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2011 (II.15.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és temetkezés rendjéről

Hatályos: 2021. 06. 10- 2023. 08. 31

Böhönye Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2011 (II.15.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és temetkezés rendjéről

Böhönye Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján, figyelemmel a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvényben, valamint az annak végrehajtására kiadott 145/1999. (X. 1.) Korm. rendeletben, az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvénynek a halottakkal kapcsolatos rendelkezései végrehajtásáról, valamint a rendkívüli halál esetén követendő eljárásról szóló 34/1999. (IX. 24.) BM-EüM-IM. együttes rendeletben foglaltakra, a tisztességes és méltó temetés a halottak nyughelye előtt a tiszteletadás joga feltételeinek biztosítása, a temetés lebonyolításában résztvevők együttműködése feltételeinek megteremtése érdekében az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

Értelmező rendelkezések

1. § E rendelet alkalmazása szempontjából:

a.) Temető: Az állam, a települési önkormányzat, az egyházak, a kisebbségi önkormányzatok,

a gazdálkodó szervezetek és közhasznú szervezetek tulajdonában álló, a község közigazgatási területén belüli, beépítésre szánt, építési használata szerinti zöldfelületi jellegű, kegyeleti célokat szolgáló, közegészségügyi rendeltetésű különleges terület, amelyet az elhunytak eltemetésére, a hamvak elhelyezésére létesítettek és használnak, vagy használtak.

b.) Köztemető: Böhönye Községi Önkormányzat tulajdonában lévő temető, továbbá a nem önkormányzati tulajdonban lévő temető is, amelyben az önkormányzat – a temető tulajdonosával kötött megállapodás alapján – a köztemető fenntartására vonatkozó kötelezettségét teljesíti.

c.) Temetési hely: A temetőben, vagy a temetkezési emlékhelyen létesített sírhely, sírbolt, urnafülke, urnasírhely, urnasírbolt, továbbá az elhunytak hamvainak szórására, bemosására szolgáló parcellák. A temetési helyek egyes formái a temetés módja, továbbá a földben vagy építményben történő elhelyezkedés alapján különböznek egymástól.

d.) Sírjel: A temetési hely megjelölésére használt különféle eszközök, építmények, tárgyak.

e.) Hősi temető, hősi temetési hely: Nemzetközi szerződés eltérő rendelkezése hiányában a honvédelmi kötelezettség fegyveres vagy fegyver nélküli teljesítése közben elesettek, továbbá a teljesítést követően, ezzel közvetlenül összefüggésbe hozható okból elhunytak, valamint a háborúban kényszermunkára hurcoltak, és elhunytak eltemettetésére, hamvaik elhelyezésére szolgáló temető (temetőrész), temetési hely.

f.) Kegyeleti közszolgáltatás: A köztemető fenntartását, továbbá üzemeltetését magába foglaló egyéni és közösségi kegyeleti célú, az elhunyt emlékének megőrzésére irányuló – a községi önkormányzati feladattá tett - önkormányzati tevékenységek összessége.

g.) Köztemető fenntartói kötelezettség alanya: A temetőkről szóló törvény előírásai szerint Böhönye Község Önkormányzata.

h.) Temető fenntartás: A temető és köztemető rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, közművek, egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények, valamint zöldfelületek karbantartása, felújítása és gondozása.

i.) Üzemeltető:

ia.) meghatározza a temetkezési szolgáltatás, illetőleg a temetőben végzett egyéb vállalkozási tevékenységek ellátásának temetői rendjét,

ib.) biztosítja az eltemetés (urna elhelyezés) feltételeit, ideértve a temetési helyre való első temetést megelőzően a sírhely kiásásáról (kiásás) való gondoskodást,

ic.) összehangolja a temetői létesítmények, így különösen a ravatalozó használatával kapcsolatos temetkezési szolgáltatói, szervezési tevékenységeket.

j.) Temető üzemeltetése: Az eltemetésre a temető és létesítményei igénybevételére, működésének és rendjének biztosítására irányuló összehangolt tevékenységek összessége – beleértve a sírásást is – melyet a köztemető üzemeltetője e rendeletben foglalt szabályozás keretei között a kegyeleti közszolgáltatási szerződésnek megfelelően köteles ellátni és harmadik személyek felé meghatározni.

k.) Temetési hely feletti rendelkezési jog: A temetési hely megváltási (újra váltási) díja ellenében szerzett, a temetési hely használatára irányuló jogosultság, mely felöleli továbbá a jogosultnak a temetési helyre helyezhető személyek körének meghatározására (ide értve a rátemetést is), sírjel állítására és mindezek gondozására irányuló jogosítványait, valamint ezzel összefüggésben e rendeletben meghatározott kötelezettségek teljesítését, amely jog a vonatkozó jogszabályi előírások által meghatározott körben ruházható át, illetve szállhat át más személyre.

l.) Temetési hely megváltási (újraváltási) díja: A köztemető fenntartási feladatok ellátására kötelezett szervet illető, a rendeletben a temetési hely fekvése és a temetés módja szerint differenciáltan meghatározott mértékű díj, melyet a temetési hely felett rendelkezésre jogosult személy köteles a temetési hely megváltásakor, illetőleg újraváltásakor egyösszegben megfizetni a temető üzemeltetőjének.

m.) Temető fenntartási hozzájárulás díja: A köztemető fenntartási feladatok ellátására kötelezett szervet megillető díj, melyet a köztemetőben vállalkozásszerűen munkát végző egyéni vállalkozó és (vagy gazdálkodó szervezet) fizet meg a köztemető fenntartási feladatok ellátására kötelezett szervezetnek arra figyelemmel, hogy tevékenysége végzését a köztemető fenntartója a köztemető területén biztosítja.

n.) Létesítmény igénybevételi díj: A köztemetői létesítmények használatának díja, amelyet a

köztemetőben temetkezési szolgáltatást végző egyéni vállalkozó ( és/vagy gazdálkodó szervezet) a köztemetői létesítmény üzemeltetőjének fizet meg, arra figyelemmel, hogy a létesítmény használatát a köztemetői létesítmény üzemeltetője részére biztosítja.

o.) Temetkezési szolgáltatási tevékenység: Temetés felvétel, az elhunytnak a kegyeleti igényeknek megfelelő temetésre való – egészségügyi szolgáltató halott kezelési feladatkörébe nem tartozó és az egészségügyi intézmény területén kívül végzett – előkészítése, a temetéshez szükséges kellékkel való ellátás, ravatalozás, búcsúztatás, sírhelynyitás és visszahantolás, a sírba helyezés, a halott szállítás, a hamvasztás és az urnakiadás, az urnaelhelyezés, a hamvak szórása, az exhumálás és az újratemetés. A temetkezési szolgáltatási tevékenységek teljes körűen vagy önállóan is végezhetőek.

p.) Díszsírhely :Az olyan, a köztemető központi részében elhelyezkedő - akár a koporsós, akár a hamvasztásos eltemetést biztosító - temetkezési hely, melyben Böhönye Község Önkormányzata díszpolgárai, továbbá az állami, politikai és művészeti élet kiemelkedő személyiségei a képviselő-testület egyetértésével helyezhetők el.

2. § (1) A rendelet hatálya Böhönye község közigazgatási terültén fekvő köztemetőre, valamint annak fenntartásával és temetéssel kapcsolatos összes tevékenységre terjed ki.

(2) Böhönye községben az alábbi köztemetőbe lehet temetkezni:

a 094.hrsz. alatt felvett temetőben, melynek területe 2 ha 7820 m2.

(3) A köztemető fenntartásáról Böhönye Községi Önkormányzat gondoskodik a helyi viszonyoknak és előírásoknak megfelelően.

(4) A köztemető létesítéséről, bővítéséről, lezárásáról és megszüntetéséről Böhönye Községi

Önkormányzat gondoskodik. E feladatot saját szervezetével, vagy a kegyeleti szolgáltatási szerződés keretein belül azon vállalkozóval láthatja el, amely a kormányrendeletben meghatározott szakmai követelményeknek megfelel.

Temetkezési helyek és szabályok

3. § (1) A halottat eltemetni, az elhamvasztott halott maradványait elhelyezni - a (2) bekezdésben foglaltak kivételével a temetőben, vagy temetkezési emlékhelyen létesített temetkezési emlékhelyen szabad.

(2) Az eltemettető, vagy egyetértésével más hozzátartozó kívánságára az urnát - az átvétel egyidejű igazolása mellett - ki kell adni és ennek megtörténtét a nyilvántartásba is fel kell jegyezni.

(3) A temetőben már korábban elhelyezett urnák kérelemre történő kiadásáról az üzemeltető gondoskodik. Az urna kiadását az kérheti, aki az elhamvasztásról gondoskodott, vagy az elhalt közeli hozzátartozója.

(4) Amennyiben az urna kiadását kérő személy nem azonos a hamvasztásos temetésről gondoskodóval, úgy az urna részére történő kiadáshoz a temetésről gondoskodótól hozzájárulást kell beszereznie. Ilyen személy hiányában a hozzájárulást a Ptk. 685. § b.) pontja szerinti sorrendben az elhalt legközelebbi hozzátartozójától kell beszereznie.

4. § (1) A temetőt sírhely táblákra, az urna sírhely táblákra lehet felosztani, a sírhely táblákon belül kell kijelölni a sírbolt és a gyermek sírhelyeket.

(2) A sírhely táblák olyan temető részeket jelölnek, amelyeket a nyugvási idő elteltével -szabályszerű eljárás mellett - ki lehet üríteni, és temetés céljából igénybe lehet venni.

(3) A táblákat folyószámmal ellátott sorokra, a sorokat pedig sorszámokkal sírhelyekre kell felosztani.

(4) Az elhamvasztott halott hamvait tartalmazó urnát a temetőn belül sírhelyben, (rátemetéssel), urnasírban, vagy sírboltban lehet elhelyezni.

(5) Lezárt sírhely táblába koporsós temetés csak sírboltba, vagy korábban megváltott kettős sírhelybe engedélyezhető. A lezárt temetőrészben temetkezési tevékenységet nem lehet folytatni. A lezárt temetőrészt mindaddig kegyeleti helyként kell gondozni, amíg felszámolásáról döntés nem születik.

(6) Lezárt temető részből, sírhely táblából a holttest maradványokat exhumálás útján lehet áthelyezni a használatban lévő temetőben (sírhely táblába). A maradványok, hamvaszthatóak és szóró parcellába elhelyezhetőek. Továbbá a maradványokat csontkamrába is ellehet helyezni (kijelölt kripta). Az exhumálást csak az illetékes tiszti főorvos engedélyével, és előírása szerint lehet elvégezni. Lezárt temetőrészből történő elszállításhoz az üzemeltető külön engedélye is szükséges.

5. § (1) Az egyes temetkezési helyekért az elhunyt hozzátartozójának, illetve az eltemetésre kötelezettnek díjat kell fizetni. A díj mértékét a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(2) Az egyszeri megváltás időtartama:

a.) sírbolt esetén: 60 év

b.) urna sírbolt esetén: 20 év

c.) sírhely esetén: 25 év

d.) urnafülke, urnasírhely esetén: 10 év

(3) A használati idő eltelte után a temetkezési helyek - külön tiltó rendelkezés hiányában újra válthatóak.

(4) Ha a használati idő leteltét követően a temetkezési helyeket ismételten nem váltják meg, azt az üzemeltető jogosult újból felhasználni.

(5) Sírhely tábla, vagy az egész temető lezárásáról és az egész temető kiürítéséről Böhönye Községi Önkormányzat Képviselő-testülete dönt. A temető kiürítését megelőzően azt három alkalommal egy országos lapban és a helyi sajtóban, valamint a temetői hirdetőtáblán közhírré kell tenni úgy, hogy ez első közzététel a kiürítés előtt 6 hónappal, a továbbiakban pedig 2 havonként történjenek.

(6) Ha a használat a (4) és (5) bekezdésben foglalt okok miatt szűnik meg, a temetkezési hely feltárásakor a kiürített sorokból származó holttest maradványokat közös sírhelyben kell elhelyezni, amelyről az elhunyt hozzátartozói, az ő rendelkezésük hiányában a kegyeleti szokások, valamint közegészségügyi előírások betartása mellett az üzemeltető köteles gondoskodni.

(7) A temetkezési helyek használatának jogát magánszemélyek között átruházni nem lehet.

(8) Lezárt temető, vagy temetőrész sírjai, sírboltjai felett létesített síremlék a használati idő lejárta előtt nem idegeníthetőek el és más sírra, sírboltra nem helyezhetők át.

(9) Kiürítés során a temetőben felállított síremléket lebontani, áthelyezni, azzal rendelkezni, csak az üzemeltetőnek történő előzetes bejelentés után szabad. A temető tulajdonos önkormányzat a lejárt sírokon lévő síremlékeket – amennyiben a sírhely, kripta felett rendelkező nem jelentkezik, és arról üzemeltető írásos értesítést küld - értékesítheti.

(10) A temettető kívánságára történő halott - illetőleg urnaáthelyezés, vagy urnakiadás folytán megürült sírhelyek és urnafülkék számlával igazolt megváltási díjának időarányos részét - a jogosult részére vissza kell téríteni.

6. § (1) A temetőben lévő sírhelyek méretei :

a.) felnőtt egyes sírhely: 2,50 m hosszú, 2,00 m mély, 1,50 m széles

felnőtt kettes sírhely: 2,50 m hosszú, 2.00 m mély, 2,50 m széles

b.) gyermeksírhely: 1,30 m hosszú, 2,00 m mély, 1,15 m széles

c.) urna földbe temetésnél: 1,55 m hosszú, 1,00 m mély, 1,15 m széles

d.) sírboltok:

- két és négy személyes: 4,00 m hosszú, 2,00 m mély, 3,00 m széles

- öt és nyolc személyes: 4,00 m hosszú, 2,00 m mély, 6,00 m széles

- kilenc és tizenkettő személyes: 4,00 m hosszú, 2,00 m mély, 9,00 m széles

e.) Szegély sírhely:
fél szegély: 4,00 m hosszú, 2,00 m mély, 2,00 m széles egész szegély: 4,00 m hosszú, 2,00 m mély, 3,00 m széles

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott sírhely méretekhez képest kisebb méretek abban az esetben alkalmazhatók, ha a kialakult temetkezési helyek nem biztosítják az előírt térmértéket. A sírok egymástól való oldaltávolságának 0,60 méternek, a gyermeksíroknál pedig 0,30 m-nek kell lennie. A sírdombok magassága legfeljebb 0,50 m lehet.

(3) Mélyített felnőtt sírhelybe - 2,20 m - tisztiorvosi engedély alapján még egy koporsó temethető.

(4) Felnőtt sírba elhelyezett kettő koporsón kívül, még kettő urna is temethető. Koporsóban történő rátemetés alkalmazása nélkül a sírban még négy urna helyezhető el. Ez azonban a sírhely használati idejét nem hosszabbítja meg.

(5) Felnőtt sírhely díj befizetése mellett a felnőtt sírhely táblába 10 éven aluli gyermek is temethető. Ilyen esetben azonban a sír méreteinek a felnőtt sír méreteivel azonosnak kell lennie.

(6) Az elhalálozástól számított öt éven belül sír (sírbolt) felnyitására engedély, hamvasztás, más temetőbe való áthelyezés és rátemetés céljából illetve a nyomozó hatóság rendelkezésére adható. A kolerában, pestisben, leprában, sárgalázban, kiütéses tífuszban, takonykórban, AIDS-ben, vírusos hemorrhagiás lázban elhunytak temetési helyének megnyitására csak az elhalálozástól számított 1 év elteltével adható engedély.

(7) A sírhelyeket kifalazni, kibetonozni nem lehet. Ettől az üzemeltető csak különlegesen indokolt esetben térhet el. Az eltérést írásban kell kérelmezni a település jegyzőjénél. Amennyiben az, más jogszabályokban foglaltakkal nem ellentétes a jegyző megadja az engedélyt, melyet üzemeltetető köteles figyelemben venni az etnikai vagy vallási eredetű temetkezések hagyománytisztelete során. Az eltérő temetkezési szokások a temető szabályzatban rögzítésre kerülhetnek.

(8) A sírhelyeken sírdomb kialakítása - felhantolás - nem kötelező. A hant nélküli parcellák létesítésére kijelölt területen sírdomb nem alakítható ki.

(9) A rátemetéskor lebontott síremlék - ha csak jogszabály, vagy építésügyi hatóság határozata eltérően nem rendelkezik - 1 éven belül visszaállítandó. A bontott síremléknek a temető területén történő tárolása az üzemeltetőnek nem kötelessége, azért nem terheli felelősség.

7. § (1) Sírboltot csak kiviteli terv alapján lehet építeni, a tervet az üzemeltetőnek be kell mutatni.

(2) A sírbolt felett rendelkezőnek az tekinthető, aki a használati díjat megfizette.

(3) A sírbolt és síremlék fenntartásáról annak létesítője (örököse) köteles gondoskodni. Ha a sírbolt összeomlásától lehet tartani, az üzemeltető felszólíthatja a fenntartására kötelezett személyek bármelyikét, hogy gondoskodjanak a helyreállításáról. A felhívást - a temetési hely megjelölésével - a temető hirdetőtábláján és a parcella sarkán 90 napra ki kell függeszteni.

(4) Közvetlen veszély fennállása esetén az építési engedély köteles sírjel helyreállítását a temető tulajdonosának kérelmére az építésügyi hatóság elrendeli, illetve a kötelezés nem teljesítése esetén a veszélyhelyzetet hatósági úton - a temető tulajdonosának közreműködésével - megszünteti. Az életveszélyes sírjeleket az üzemeltető – ha sírhely felett rendelkező az életveszély elhárítására nem intézkedik - elfektetheti a síron

(5) Arra nézve, hogy a sírboltba kik temetkezhetnek, a létesítőnek a sírbolt könyvbe bejegyezett rendelkezései az irányadóak.

(6) A sírboltba koporsóban csak annyi elhalt temethető, ahány férőhelyre azt építették. Ezen túl két férőhelyes sírboltban további hat urna, négy személyes sírboltban további tizenkettő urna.

Amennyiben a sírbolt tulajdonosa (birtokosa) a temetkezési jogosultságról a sírbolt könyvben, vagy végrendeletileg nem tett rendelkezést, úgy a sírboltban az elhalt hozzátartozói az elhalálozás sorrendjében temethetők el. A sírbolt tulajdonosának (birtokosának) kérelmére a sírboltban elhelyezett koporsókban lévő porladáson túli csontmaradványokat össze kell gyűjteni, és hamvasztás után urnában, illetőleg gyermek koporsóban a sírboltba vissza lehet helyezni. Ebben az esetben a maradványok csak egy urnahelynek számítanak.

8. § (1) A holttest elhamvasztásához a (2) bekezdésben foglaltak kivételével a tiszti főorvos engedélye szükséges.

(2) A kórházban elhunyt személy, valamint a rendőri intézkedéssel boncolásra szállított holttest elhamvasztását a boncorvos engedélyezi.

Temetkezési szolgáltatások

9. § (1) Köztemetőben temetkezési szolgáltatást az a vállalkozó/gazdasági társaság végezhet, akit a hozzátartozó a szolgáltatás elvégzésével megbízott és a temető üzemeltetőjénél a munkavégzést bejelentette.

(2) A temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temető fenntartói hozzájárulás díját a rendelet 1. melléklet 2. pontja tartalmazza.

(3) Az üzemeltető kizárólagos jogai és kötelezettségei: sírásás, sírnyitás, hantolás, ravatalozás, urnasírhely nyitás, urnasírhely zárás, urna elhelyezése, halott szállítás szállítása sírig a temetőben az erre a célra rendszeresített járművön, urna szállítása sírig, exumálás, hűtés, síremlék szét- és összerakása. Ezen szolgáltatások díjtételeit a 2. melléklet tartalmazza.

(4) Az üzemeltető a saját tulajdonú ravatalozó kellékekért, melyet Böhönye Község Önkormányzat tulajdonában álló ravatalozóba épített be, a mindenkori díjtétel alkalmazásával idegen vállalkozó felé megfizettet a 2. mellékletben foglalt díj alapján.

10. § (1) A temetés módjára illetve a hamvasztásra az elhunytnak életében tett nyilatkozata, ennek hiányában a temetésről (hamvasztásról) gondoskodó személy rendelkezése az irányadó.

(2) A rendelkezésre jogosultságot az üzemeltető csak akkor köteles vizsgálni, ha azzal kapcsolatban kifogást jelentettek be. Ha a jogosultságot az üzemeltető nem tudja megállapítani, akkor a bíróság vagy a gyámhatóság döntését kell kérni. A vita lezárásáig a halott nem temethető el.

(3) A végintézkedés hiányában elhunyt temetéséről az elhalálozás előtt vele együtt élő házastársa, vagy élettársa köteles gondoskodni.

11. § (1) A felravatalozott koporsót - az eltemettető kívánságára - a búcsúztatás (szertatás) megkezdéséig nyitva lehet tartani. Nem lehet nyitva tartani az oszlási, vagy roncsolt állapotban lévő holttest koporsóját.

(2) A fertőző betegségben elhunytak koporsóját légmentesen lezárt állapotban kell felravatalozni és azt felnyitni nem szabad. A gyászolók a koporsóval nem érintkezhetnek.

12. § (1) Sírbolt, síremlék állításához, valamint egyéb munkálatokhoz az üzemeltető előzetes engedélye szükséges. Be kell jelenteni ezen munkálatok végzésének időpontját és várható időtartamát.

(2) Az előírt engedély hiánya, vagy az attól való eltérés esetén a kötelezettsége elmulasztásakor az üzemeltető:

a.) a sírhely birtokosát határidő kitűzésével felhívja a sérelmes állapot megszüntetésére,

b.) a felhívás eredménytelensége esetén a szükséges munkát elvégzi/elvégezteti, és annak költségét áthárítja sírhely birtokosára.

Nyilvántartások vezetése

13. § (1) Halottat csak halott-vizsgálati bizonyítvány alapján szabad eltemetni, vagy elhamvasztani. A halott-vizsgálati bizonyítvány egy példányának megőrzéséről az üzemeltető, és egy példányának megőrzéséről a tulajdonos Böhönye Község Önkormányzat gondoskodik.

(2) A temető fenntartója az új sírmezők (sírnegyedek, sírparcellák) megnyitása előtt köteles gondoskodni a sírnyilvántartási térkép elkészítéséről és annak jegyző által történő jóváhagyásáról. A temető térképet a temető nyilvántartó könyvvel összhangban az üzemeltető köteles vezetni. A temetési rend megváltoztatása (sírok, átminősítése) csak a jegyző engedélyével történhet a térkép módosításával. A temető dokumentációkat a temető kiürítésének elrendeléséig az üzemeltetőnek a tűztől védve páncélszekrényben kell megőriznie.

(3) A temetőben – a kegyeleti jogok gyakorlása céljából – a temetési helyekről az üzemeltető nyilvántartásokat vezet. A sírboltokról szóló nyilvántartás vezetésére sírboltkönyv, az egyéb temetési helyek nyilvántartására a sírhely nyilvántartókönyv szolgál.

(4) A nyilvántartókönyv a következő adatokat tartalmazza:

- folyószám,

- a temetés (urnaelhelyezés, vagy a hamvak szétszórásának) napja,

- az elhalt családi és utóneve,

- születési családi és utóneve,

- születési ideje,

- anyja neve,

- a legutolsó lakhelyének címe,

- az elhalálozás időpontja,

- a sírhelytábla, sírhelysor a temetési hely száma,

- az eltemettető, illetve a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy neve, lakcíme, és a síremlékre vonatkozó bejegyzések.

(5) A temető üzemeltetője köteles gondoskodni a nyilvántartó könyvbe, illetve sírbolt könyvbe bejegyzett ( tárolt) személyek adatok biztonságáról.

A temető rendje

14. § (1) A nyitva tartás rendjét a temető bejáratánál ki kell függeszteni.

(2) A temetőkben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani.

(3) A temetőkben a kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetett fákat és növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezni tilos.

(4) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a sírhely között nem tárolható.

(5) A sírok és az urnasírok kerítéssel nem határolhatók körül.

(6) Ügyelni kell arra, hogy a gyertyagyújtás tűzveszélyt ne okozzon.

(7) A temetők területére kutyát bevinni - a vakvezető kutyák kivételével – tilos!

(8) A kolumbárium fülkék előrészén a közízlést sértő virágtartók, díszítések, vagy feliratok nem helyezhetők el.

(9) A temető üzemeltetője, temető szabályzatot készít, melyet jóváhagyásra köteles bemutatni a település jegyzőjének.

15. § (1) Építőanyagnak a temetőbe való beszállításához, építési, vagy bontási munkák elvégzéséhez az üzemeltető engedélye szükséges. Az üzemeltető jogosult minden engedélyköteles munkánál jogerős hatósági engedély bemutatását kérni, melynek hiányában a munkavégzést megtilthatja.

(2) A temetőben lévő síremléket, sírjelet felállítani, és bontani csak a temetőgondnoknak történő előzetes bejelentés után, a rendelkezési jogosulttól származó írásbeli nyilatkozat birtokában lehet. Síremlék felállítást, és bontást szakirányú végzettséggel rendelkező személy végezhet.

16. § A panaszügyintézés az üzemeltető feladata, melyet a telephelyen lát el.

17. §

18. § Temetői munkák során (így különösen: rátemetés, exhumálás, áthelyezés) talált értékekről (ékszer, nemesfémből készült protézis), és az előkerülés körülményeiről jegyzőkönyvet kell felvenni. A talált érték biztonságos megőrzéséről az üzemeltető gondoskodik a jogosultnak történő átadásáig.

Záró rendelkezések

19. § (1) Ez a rendelet 2011. március 1-én lép hatályba. Kihirdetéséről a helyben szokásos módon a körjegyző gondoskodik.

(2) Ezen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a temetőről és a temetkezés rendjéről szóló – többször ódosított 2/2001. (II. 1.) számú rendelet hatályát veszti.

(3) „E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.”

1. melléklet [1]

melléklet Böhönye 1/2011. (II.15.) önkormányzati rendelethez

(A díjak az áfát nem tartalmazzák)

1. A temetőben alkalmazandó sírhely és sírhely újraváltási díjak:

  • a) felnőtt egyes sírhely és fél szegély (25 év): 5.000.- Ft
  • b) felnőtt kettes sírhely egész szegély (25 év): 7.000.- Ft
  • c) gyermeksírhely (25 év) 3.000.- Ft
  • d) urnaliget (10 év): 7.874.- Ft
  • e) urnafülke/urnafal (10 év) 15.000.- Ft

2. A temetőben alkalmazandó sírbolt és újraváltási díjak:

  • a) egy és két személyes: 30.000.- Ft
  • b) három és négy személyes: 40.000.- Ft
  • c) öt és nyolc személyes: 90.000.- Ft
  • d) kilenc és tizenkettő személyes: 139.000.-Ft

3. A temetkezési szolgáltatók kivételével vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temető-fenntartási hozzájárulás díja (ennek számítása, a sírhely díjak számtani átlagának 5 %-án alapul):

Síremlék felújítása esetén, síremlék felállítása esetén, kripta építése esetén, urnasír felállítása esetén: 2.000.- Ft.

2. melléklet [2]

Böhönye 1/2011. (II.15.) önkormányzati rendelethez

(A díjak az áfát nem tartalmazzák)

Tevékenység megnevezése

Díja

1

Temetői létesítmények igénybevétele

15.000.-

2

Elhunyt hűtése

3.600.-

3

Ravatalozás

15.000.-

4

A temetőben erre a célra rendszeresített szállító járművön történő halott szállítás

8.200.-

5

Urnaelhelyezés

10.000.-

6

Sírásás normál (koporsós temetés esetén)

32.000.-

7

Sírásás mélyített (koporsós temetés esetén)

32.000.-

8

Gyermek sírhely ásása

5.970.-

9

Sírhelynyitás normál (koporsós temetés esetén)

32.000.-

10

Sírhelynyitás mélyített (koporsós temetés esetén)

32.000.-

11

Sírhelynyitás gyereksír esetén

8.000.-

12

Sírhelynyitás, zárás kripta esetén

26.000.-

13

Sírhelynyitás, zárás urnakripta esetén

26.000.-

14

Urnasírhely nyitás normál

17.000.-

15

Urnasírhely nyitás sírban

17.000.-

16

Sírba helyezés

2.500.-

17

Visszahantolás normál (koporsós temetés esetén)

18.000.-

18

Visszahantolás mélyített (koporsós temetés esetén)

18.000.-

19

Visszahantolás exhumálás (koporsós temetés esetén)

18.000.-

20

Gyermeksírhely visszahantolás

4.000.-

21

Exhumálás

32.000.-

22

Üzemeltető által biztosított ravatalozó kellékek igénybevétele

14.520.-

23

Hangosítás ravatalozónál

5.000.-

24

Hangosítás sírnál

8.000.-

25

Szerzői jogdíj

1.600.-


[1] Az 1. melléklet a Böhönye Község Önkormányzat Képviselő-testülete 10/2021. (VI. 9.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.
[2] A 2. melléklet a Böhönye Község Önkormányzat Képviselő-testülete 10/2021. (VI. 9.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.