Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete 4/2021. (I. 29.) önkormányzati rendelete

a 2021. évi költségvetésről

Hatályos: 2021. 05. 28- 2021. 09. 30

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete 4/2021. (I. 29.) önkormányzati rendelete

a 2021. évi költségvetésről

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Polgármestere - a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján - a Képviselő-testületnek az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. FEJEZET Az Önkormányzat kiadásainak és bevételeinek főösszege, a hiány mértéke és finanszírozásának módja

1. § [1] (1) Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) Képviselő-testülete az Önkormányzat 2021. évi költségvetésének

  • a) kiadási főösszegét 30 974 302 062 Ft-ban,
  • b) bevételi főösszegét 30 974 302 062 Ft-ban

állapítja meg a (2) bekezdésben foglalt részletezettséggel.

(2) Az Önkormányzat

  • a) költségvetési kiadási főösszegét 30 307 529 943 Ft-ban,
  • b) költségvetési bevételi főösszegét 25 186 578 119 Ft-ban,
  • c) költségvetési egyenlegét (hiányát) - 5 120 951 824 Ft-ban,
  • d) finanszírozási kiadását 666 772 119 Ft-ban,
  • e) finanszírozási bevételét 5 787 723 943 Ft-ban

állapítja meg.

2. § Az 1. § (2) bekezdés c) pontja szerinti költségvetési hiány finanszírozását az Önkormányzat a 2. melléklet III. pontja szerint biztosítja.

3. § (1) Az Önkormányzat összevont tervezett kiadásait kiemelt előirányzatok szerinti bontásban az 1. mellékletben foglaltak szerint állapítja meg.

(2) Az Önkormányzat összevont tervezett bevételeit kiemelt előirányzatonként a 2. mellékletben foglaltak szerint állapítja meg.

(3) Az Önkormányzat felújítási kiadásait felújításonként - jelölve a zárolt felújítási előirányzatokat is - a 3. melléklet szerint hagyja jóvá.

(4) Az Önkormányzat beruházási kiadásait beruházásonként - jelölve a zárolt beruházási előirányzatokat is - a 4. mellékletben foglaltak szerint fogadja el.

(5) Az Önkormányzat 2021. évi kiadási és bevételi előirányzatait kiemelt előirányzatonként az 5. mellékletben foglaltak szerint fogadja el.

(6) Az Önkormányzat egyes kiadási előirányzatainak és céltartalékainak részletezését a 6. mellékletben felsoroltak szerint hagyja jóvá.

(7) A Polgármesteri Hivatal kiadási és bevételi előirányzatait kiemelt előirányzatonként a 7. mellékletben foglaltak szerint fogadja el.

(8) Az Önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervek kiadási és bevételi előirányzatait a 8. mellékletben foglaltak szerint fogadja el.

(9) Az Önkormányzat 2021. évi bevételeinek és kiadásainak működési-felhalmozási mérlegét a 9. mellékletben rögzítettek szerint állapítja meg.

(10) Az Önkormányzat által irányított költségvetési szervek engedélyezett létszámát a 10. melléklet tartalmazza.

(11) Az Önkormányzat 2021. évi európai uniós támogatási programjait a 11. melléklet szerint fogadja el.

(12) Az adósságot keletkeztető ügyletből, fejlesztési célú hitelből megvalósuló fejlesztési célok, valamint az Önkormányzat saját bevételeit és az adósságot keletkeztető ügyletből eredő fizetési kötelezettségét a teljes futamidőre a 12. melléklet mutatja be.

(13) Az Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 45. §-ában kapott felhatalmazás alapján központi és helyi adóbevételek beszedésének ösztönzésére érdekeltségi célú keretet hagy jóvá. Az anyagi ösztönzés és érdekeltség szabályozását a 13. melléklet tartalmazza.

(14) A költségvetés az Önkormányzat, valamint az általa irányított költségvetési szervek költségvetési bevételeit és költségvetési kiadásait kötelező feladatok, önként vállalt feladatok szerinti bontásban tartalmazza, államigazgatási feladatot a költségvetés nem tartalmaz.

(15) A rendelet mellékleteiben jóváhagyott előirányzatok tartalmazzák a 413/2020. (XII. 17.) XI.ÖK Polgármesteri határozat alapján teljesített 2021. évi bevételeket és kiadásokat.

II. FEJEZET A költségvetés végrehajtásának szabályai

1. Általános szabályok

4. § (1) A Képviselő-testület a költségvetési rendeletét - az első negyedév kivételével - negyedévenként, munkatervében elfogadott időpontokban módosítja, rendkívüli esetben a Képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló rendeletben szabályozott módon.

(2) A 9-11. § és a 12. § (1) bekezdés szerint végrehajtott előirányzat-átcsoportosítások az (1) bekezdés szerinti költségvetési rendelet-módosítások során átvezetésre kerülnek.

2. Költségvetési szervek

5. § Az Önkormányzat által beszedett adókra vonatkozó méltányossági kérelmek teljesítésére a tervezett adóbevételek 1,05%-a fordítható, a részletfizetések következtében további 1,05%-a terhelheti a 2021. évi költségvetés adóbevételét.

6. § (1) A Képviselő-testület - Magyarország 2021. évi központi költségvetéséről szóló 2020. évi XC. törvény 61. § (6) bekezdésében foglaltak alapján - a Budapest Főváros XI. Kerület Újbudai Polgármesteri Hivatalnál (a továbbiakban: Polgármesteri Hivatal) és az Újbuda Közterület-felügyeletnél foglalkoztatott köztisztviselőkre vonatkozóan az illetményalapot 2021. január 1-től 56 000 Ft-ban állapítja meg.

(2) Az Önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szerveknél jutalmazásra az egységes rovatrend K1101. Törvény szerinti illetmények, munkabérek rovat eredeti előirányzatának 19%-áig vállalható kötelezettség.

7. § (1) Az Önkormányzat a fenntartásában működő szociális és gyermekjóléti intézményekben (Újbudai Bölcsődei Intézmények, Újbudai Humán Szolgáltató Központ, Újbudai Idősek Háza, Újbudai Szociális Szolgálat) foglalkoztatott dolgozók részére önkormányzati szakmai pótlékot biztosít.

(2) Az önkormányzati szakmai pótlék összege

  • a) szociális és egészségügyi feladatot ellátó felsőfokú végzettségű szakdolgozók esetében havi 12 000 Ft,
  • b) szociális vagy gyermekjóléti feladatot ellátó felsőfokú végzettségű szakdolgozók esetében havi 8 000 Ft,
  • c) szociális vagy gyermekjóléti feladatot ellátó középfokú végzettségű szakdolgozók esetében havi 6 000 Ft és
  • d) a személyes gondoskodás feladatainak ellátásában közvetlenül résztvevő technikai dolgozók esetében havi 4 500 Ft.

(3) A pótlék kifizetésére évente két alkalommal, június és november hónapban, alkalmanként hat havi összeg figyelembevételével kerül sor. A kifizetéskor egy-egy foglalkoztatott esetében legfeljebb az intézményben munkavállalóként töltött hónapok számát lehet figyelembe venni.

(4) Az évi rendes szabadság kivételével a tizenkettő munkanapot egybefüggően meghaladó távollét időszakát érintő hónapokat a (3) bekezdés szerinti kifizetésnél nem lehet figyelembe venni.

8. § A rendszeres bér kifizetése minden tárgyhónapot követő hónap 3. napján esedékes, amennyiben a Magyar Államkincstár a járandóságok kifizetéséhez szükséges állományt átadta. Amennyiben a hónap 3. napja szabadnapra, vagy munkaszüneti napra esik, úgy az azt megelőző utolsó munkanap a kifizetés esedékessége.

3. A költségvetés végrehajtásának speciális szabályai

9. § (1) A gazdálkodási céltartalék az Önkormányzat és az irányítása alá tartozó költségvetési szervek évközi zavartalan működése biztosítása érdekében, a költségvetési év során felmerülő önkormányzati feladatok végrehajtásához jelentkező kiadásokra, működési zavarok elhárítására használható fel. A gazdálkodási céltartalék forrást biztosít továbbá a költségvetési év során megvalósítandó egyéb beruházás, felújítási feladat fedezetére vagy jóváhagyott felhalmozási célú feladat előirányzatának emelésére is. A céltartalék felhasználásáról a Polgármester dönt.

(2) Normatíva visszafizetési kötelezettségre és kamataira képzett céltartalék teljes előirányzatának felhasználását a Polgármester engedélyezi a Magyar Államkincstár határozatának vagy a normatíva elszámolások eredményeinek a figyelembevételével.

(3) Pályázati céltartalék fedezetet nyújt az Önkormányzat által benyújtott európai uniós és egyéb pályázatok önrészének biztosításához, pályázatok előkészítésének kiadásaira, pályázati támogatások fel nem használt részének visszafizetésére. A céltartalék felhasználásáról a Polgármester dönt esetenként 10 M Ft összegig, melyről a Képviselő-testületet a soron következő költségvetési rendeletmódosításban tájékoztatja. A 10 M Ft összeg feletti felhasználásról a Képviselő-testület dönt.

(4) Nyári napközis tábor pedagógus megbízási díjak és járulékai céltartalék év közben előirányzat-átcsoportosítással kerül a tényleges kiadási előirányzatra. A céltartalék teljes összegének felhasználását a Polgármester engedélyezi.

(5) Az intézményeknél foglalkoztatottak minimálbér emelésére, a garantált bérminimum elérésére képzett céltartalék felhasználásáról a Polgármester dönt a Kormány erre irányuló rendeletében foglaltak figyelembevételével.

(6) Újbudai szakkollégiumok működési és fejlesztési célú támogatásának felhasználását a Polgármester engedélyezi.

(7) Támogatások céltartaléka biztosít fedezetet évközben a Képviselő-testület vagy a Polgármester által, pályázat útján vagy egyedileg odaítélt támogatásokra. A céltartalék teljes összegének felhasználása az arra jogosultak döntése alapján történik.

(8) Intézmények eszközbeszerzése céltartalék év közben előirányzat-átcsoportosítással kerül a tényleges kiadási előirányzatokra. A céltartalék teljes összegének felhasználását a Polgármester engedélyezi.

(9) Aktív Időskor pályázat 2020. évi fenntartási szakaszára elkülönített előirányzat felhasználására a Polgármester jogosult.

(10) Veszélyhelyzet miatt a járványügyi feladatok előre nem látható kiadásainak fedezetére, további bevételkiesések pótlására képzett céltartalék felhasználására a Polgármester jogosult.

(11) Kulturális feladatok céltartaléka év közben előirányzat-átcsoportosítással kerül a tényleges kiadási előirányzatokra, melynek felhasználására a Polgármester jogosult.

(12) A zárolt kiadások céltartaléka polgármesteri döntés alapján olyan mértékben csoportosítható át tényleges kiadási előirányzatokra, amilyen mértékben a 2. melléklet 26.2 Telek, épület, nem lakás célú helyiség értékesítéséből származó bevételi előirányzat teljesül.

(13)[2] Az Ideiglenesen felfüggesztett feladatok céltartaléka a bevételek évközi teljesülése függvényében használható fel, felhasználásáról a Polgármester dönt.

(14)[3] A Kormányzati kompenzációból megvalósítható feladatok a kormányzati kompenzációról szóló döntés alapján előirányzat-átcsoportosítással kerülnek a tényleges kiadási előirányzatokra. A céltartalék felhasználását a Polgármester engedélyezi.

(15)[4] A TIME4EU pályázatban megvalósuló feladatok céltartaléka a 2021. évben előlegként átutalt, de ez évben felhasználásra nem kerülő összeget tartalmazza. A céltartalékként elkülönített összeg a 2022. évi költségvetésben kerül tervezésre, felhasználásra.

4. Előirányzat-átcsoportosítás, -módosítás a Polgármester hatáskörében

10. § (1) A Képviselő-testület az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 34. §-a alapján előirányzat-átcsoportosítási jogot ruház át a Polgármesterre.

(2) A Polgármester a jóváhagyott költségvetés kiemelt előirányzatain belül és között, valamint a költségvetési szervek, továbbá a költségvetési szervek és az Önkormányzat között előirányzat-átcsoportosítást hajthat végre, különösen

  • a) a feladatellátás csökkenése miatt,
  • b) év közben jelentkező új feladatellátás és indokolt többletigény esetén,
  • c) a feladatellátás tervezett módjának változása esetén és
  • d) a céltartalékok felhasználása esetén.

(3) A Képviselő-testület az Áht. 34. §-a alapján az Önkormányzat bevételi és kiadási előirányzatainak módosítási jogát átruházza a Polgármesterre az államháztartás végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 34/A. §-a szerint.

5. Előirányzatok módosítása, átcsoportosítása költségvetési szerveknél

11. § Az Önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szerv a kiadási és bevételi előirányzatok módosítását, átcsoportosítását az Áht. 30. §-a, 34. §-a és 35. §-a, valamint az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 35. §-a, 36. §-a, 42. §-a, 43. §-a, 43/A. §-a és 44. §-a szerint végezheti.

12. § (1) A költségvetési rendelet szerint jóváhagyott, költségvetési szervek által felhasználható felújítási, beruházási előirányzatokon belül, valamint felújítási, beruházási és dologi kiemelt előirányzatok között - a jóváhagyott feladat végrehajtásának kötelezettségével - feladatonként 500 E Ft-ot meg nem haladó mértékben a költségvetési szerv saját hatáskörében előirányzat-átcsoportosításra jogosult, míg ezt meghaladó mértékben a Polgármester előzetes engedélye szükséges.

(2) A közhatalmi bevételek, az intézményi működési bevételek és a felhalmozási célú bevételek esetében a Képviselő-testület előzetes engedélyt ad az Önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szerveknek arra, hogy az eredeti, vagy - ha az módosításra került - a módosított bevételi előirányzaton felül pénzügyileg teljesült többletbevétellel, de éves szinten legfeljebb 1 000 E Ft összegig saját hatáskörben előirányzat-módosítást hajtsanak végre és az előirányzatot felhasználják. E fölött a többletbevétel a Képviselő-testület hatáskörében végrehajtott előirányzat-módosítás után használható fel.

6. A létszám-engedélyezés szabályozása

13. § A költségvetési szerv költségvetésében jóváhagyott, engedélyezett létszám év közben csak képviselő-testületi döntés alapján változhat.

7. Irányítószervi támogatás

14. § (1) A költségvetési szervek finanszírozása az általuk készített éves likviditási terv alapján kidolgozott finanszírozási ütemtervben foglaltak szerint, minden tárgyhónap 1-jén és 15-én történik.

(2) Amennyiben a költségvetési szervek gazdálkodása során rendkívüli esemény következik be, úgy az (1) bekezdéstől eltérően az indokolt igénynek megfelelő finanszírozás történhet. Eseti finanszírozás alkalmával a finanszírozási ütemterv korrekcióját el kell végezni.

15. § (1) Az Önkormányzat és az irányítása alá tartozó költségvetési szervek - az Áht. 85. §-a alapján - a kiadásokat az alábbi esetekben teljesíthetik készpénzben:

  • a) a készlet- és kis értékű tárgyi eszköz beszerzések, a kiküldetési, reprezentációs kiadások, továbbá egyes kisösszegű szolgáltatási kiadások, az Önkormányzat és a költségvetési szervek pénzkezelési szabályzatában meghatározott házipénztári keret nagyságára is figyelemmel,
  • b) a társadalom- és szociálpolitikai juttatások, az ellátottak pénzbeli juttatásai és
  • c) személyi juttatások egyes tételei, amennyiben fizetési számla nem áll rendelkezésre.

(2) A házipénztárban történő kifizetés havonta és szerződésenként nem haladhatja meg az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény 114. § (3) bekezdésében rögzített összeget.

8. Pénzintézeti kapcsolatok

16. § A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert arra, hogy a költségvetés végrehajtása során az átmenetileg szabad pénzeszközöket a bevételek növelése céljából betétként elhelyezze vagy abból a jóváhagyott előirányzat mértékéig államilag garantált értékpapírt vásároljon, mellyel a fizetőképességet nem veszélyeztetheti.

III. FEJEZET Záró rendelkezések

17. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet [5]

1. melléklet

2. melléklet [6]

2. melléklet

3. melléklet [7]

3. melléklet

4. melléklet [8]

4. melléklet

5. melléklet [9]

5. melléklet

6. melléklet [10]

6. melléklet

7. melléklet [11]

7. melléklet

8. melléklet [12]

8. melléklet

9. melléklet [13]

9. melléklet

11. melléklet [14]

11. melléklet


[1] Megállapította: 15/2021. (III. 25.) XI.ÖK rendelet 1. §. Hatályos: 2021. III. 26-tól. Az 1. § a Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete 21/2021. (V. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.
[2] Beiktatta: 15/2021. (III. 25.) XI.ÖK rendelet 2. §. Hatályos: 2021. III. 26-tól.
[3] Beiktatta: 15/2021. (III. 25.) XI.ÖK rendelet 2. §. Hatályos: 2021. III. 26-tól.
[4] A 9. § (15) bekezdését a Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete 21/2021. (V. 27.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.
[5] Az 1. melléklet a Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete 21/2021. (V. 27.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.
[6] A 2. melléklet a Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete 21/2021. (V. 27.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.
[7] A 3. melléklet a Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete 21/2021. (V. 27.) önkormányzati rendelete 3. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.
[8] A 4. melléklet a Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete 21/2021. (V. 27.) önkormányzati rendelete 3. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.
[9] Az 5. melléklet a Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete 21/2021. (V. 27.) önkormányzati rendelete 3. § (5) bekezdésével megállapított szöveg.
[10] A 6. melléklet a Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete 21/2021. (V. 27.) önkormányzati rendelete 3. § (6) bekezdésével megállapított szöveg.
[11] A 7. melléklet a Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete 21/2021. (V. 27.) önkormányzati rendelete 3. § (7) bekezdésével megállapított szöveg.
[12] A 8. melléklet a Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete 21/2021. (V. 27.) önkormányzati rendelete 3. § (8) bekezdésével megállapított szöveg.
[13] A 9. melléklet a Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete 21/2021. (V. 27.) önkormányzati rendelete 3. § (9) bekezdésével megállapított szöveg.
[14] A 11. melléklet a Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete 21/2021. (V. 27.) önkormányzati rendelete 3. § (10) bekezdésével megállapított szöveg.