Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 33/2021. (VI.10.) önkormányzati rendelete

a fizető parkolók működéséről és igénybevételük rendjéről

Hatályos: 2021. 07. 16- 2021. 12. 31

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 33/2021. (VI. 10.) önkormányzati rendelete

a fizető parkolók működéséről és igénybevételük rendjéről

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelet, valamint a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján a közgyűlés feladat- és hatáskörében eljárva a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában és a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 8. § (1) bekezdés c) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) E rendelet területi hatálya Zalaegerszeg Megyei Jogú Város közigazgatási területén belül a helyi közutakon, az önkormányzat tulajdonában álló közforgalom elől el nem zárt magánutakon, valamint tereken, parkokban és egyéb közterületeken kijelölt, közúti jelzőtáblával és díjfizetési kötelezettségre utaló kiegészítő táblával megjelölt, díjfizetési kötelezettség alá eső várakozási területekre (a továbbiakban: fizető parkoló) terjed ki.

(2) E rendelet hatálya nem terjed ki Zalaegerszeg Megyei Jogú Város közigazgatási területén belül elektromos töltési szolgáltatás céljára fenntartott fizető parkolóban kijelölt közterületre.

(3) E rendelet szabályait kell alkalmazni az önkormányzat által a parkolási közszolgáltatási feladat ellátására alapított, kizárólagos önkormányzati tulajdonban álló Városgazdálkodási Kft. saját beruházásában megvalósított parkolókra is.

(4) Zalaegerszeg Megyei Jogú Város közigazgatási területén a díjköteles közúti járművel történő parkolási közszolgáltatást a kizárólagos önkormányzati tulajdonban álló Városgazdálkodási Kft. (a továbbiakban: üzemeltető) látja el.

(5) A fizető parkolók felsorolását és övezeti besorolását az 1. melléklet tartalmazza.

(6) A fizető parkolók területének és övezeti besorolásának kijelölése, megváltoztatása és megszüntetése a közgyűlés kizárólagos hatásköre.

(7) Fizető parkoló csak szilárd burkolatú vagy kőzúzalékkal terített területen jelölhető ki.

(8) Rendezvények alkalmával a rendezvényhez kapcsolódóan, ideiglenes jelleggel létesített újabb parkolóhelyek kijelölésére a polgármester jogosult.

2. § E rendelet tárgyi hatálya kiterjed valamennyi közúti járműre, kivéve

  • a) a megkülönböztető jelzéssel jogszerűen felszerelt járműveket (így különösen mentők, tűzoltók, rendőrség, adó- és vámhatóság járművei, orvosi ügyeletet ellátó járművek), továbbá az intézkedő rendőr járművét, valamint közúti ellenőrzés során a közútkezelő és a közlekedési hatóság járműveit, továbbá a foglalt jelzésű taxikat,
  • b) a figyelmeztető jelzéssel jogszerűen felszerelt kommunális szolgáltató, valamint közműhiba elhárítást végző járműveket,
  • c) a kerékpárokat, a kétkerekű segédmotor kerékpárokat és motorkerékpárokat,
  • d) a mozgáskorlátozottak által vezetett, illetve az őket szállító járműveket a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványáról szóló jogszabály alapján kiadott érvényes parkolási igazolvány használata esetén.

3. § E rendelet személyi hatálya kiterjed a fizető parkolót igénybe vevő járműnek a közúti közlekedési nyilvántartásról szóló törvény szerinti üzembentartójára.

2. A fizető parkolók üzemeltetése

4. § (1) A fizető parkolóhelyeken várakozni az üzemeltetési idő alatt csak díjfizetés ellenében, a KRESZ és e rendelet szabályai szerint lehet.

(2) A várakozás legfontosabb szabályairól és a díjfizetés módjáról a kiegészítő tábla ad tájékoztatást.

(3) A fizető parkolókat jelölő kiegészítő táblán az alábbi információkat kell a külföldiek számára is jól érthető módon - lehetőség szerint rajzjellel és piktogramokkal - közölni:

  • a) az adott helyen várakozók díjfizetési kötelezettségét,
  • b) a díjfizetési kötelezettség időbeli hatályát,
  • c) a várakozási díj összegét jármű fajtánként,
  • d) a pótdíj és a bírság összegét,
  • e) a várakozási díj megfizetésének módját,
  • f) a nem őrzött parkolóra utalást,
  • g) az üzemeltető nevét és az ügyfélszolgálat elérhetőségét.

(4) A szolgáltatás a várakozó járművek őrzésére nem terjed ki.

(5) Üzemeltetési időn kívül a fizető parkolókban nem kell várakozási díjat fizetni.

(6) Az 1. díjövezetben (belváros), a Sütő utcában és a Deák Ferenc tér 3-5. társasház előtti parkolókban (4. díjövezet) a díjköteles várakozás megengedett leghosszabb időtartama egy óra.

5. § (1) A fizető parkolókat a Városgazdálkodási Kft. az önkormányzattal megkötött parkolási közszolgáltatási szerződés, valamint az 1. § (3) bekezdésében meghatározott esetben külön megállapodás alapján üzemelteti.

(2) Az üzemeltető a fizető parkolókat az önkormányzat előzetes hozzájárulásával díjbeszedés nélkül is üzemeltetheti és a 6. §-ban meghatározott általános üzemeltetési időt csökkentheti.

(3) Az üzemeltetési idő az önkormányzat előzetes hozzájárulásával a nagyobb tömegeket vonzó rendezvények, kereskedelmi akciók időtartamára kiterjeszthető.

(4) Az üzemeltetési idők megváltozásáról a lakosságot – különösen sajtóhirdetéssel, közleménnyel - előzetesen tájékoztatni kell.

(5) Az üzemeltető szükség esetén jogosult a parkolás zavartalanságának és biztonságának érdekében forgalomszervezési okokból a Parkolóházra kiadható bérletek számát korlátozni.

6. § (1) A fizető parkolók üzemeltetési ideje:

  • a) munkanapokon
    • aa) Zárda utca Tomori Pál és József Attila utca közötti szakasza 7.00 - 17.00 óra között
    • ab) a piac környékén (Munkácsy u., Jákum u., Sütő u., Budai Nagy Antal u., Mérleg tér, Várkör) 6.30 - 18.00 óra között
    • ac) a város többi részén 8.00 - 18.00 óra között
  • b) szombaton, valamint jogszabályban pihenőnapként elrendelt napokon
    • ba) a piac környékén (Munkácsy u., Jákum u., Sütő u., Budai Nagy Antal u., Mérleg tér, Várkör) 6.30 - 14.00 óra között
    • bb) a város többi részén 8.00 - 14.00 óra között
  • c) a Parkolóházban
    • ca) munkanapokon nappali üzemeltetés 8.00 – 18.00 óra között, éjszakai üzemeltetés 18.00 – 8.00 óra között
    • cb) szombaton, valamint jogszabályban pihenőnapként elrendelt napokon 8.00 – 14.00 óra között
    • cc) hétvégi üzemeltetés szombaton 14.00 – hétfő 8.00 óra között.

(2) Az általános üzemeltetési idő az 5. § szerint módosítható.

3. A parkolási díjak és a pótdíj megfizetése

7. § (1) A parkolásért fizetendő várakozási díjak, a bérletdíjak és a kizárólagos használatért fizetendő díjak (a továbbiakban együtt: parkolási díjak) mértékét – az üzemeltető javaslatára az illetékes szakbizottsággal történt előzetes véleményeztetést követően – a közgyűlés állapítja meg.

(2) A parkolási díjak mértékét a 2. melléklet tartalmazza.

(3) Az üzemeltető - a rendező szerv kérelmére - eseti jelleggel, egyedi elbírálás alapján a városközpontot érintő rendezvények esetén, kizárólagos parkolási célra, a polgármester előzetes jóváhagyásával csoportos fizetésre is megállapodást köthet.

8. § (1) A várakozási díjat a 2. melléklet 2. pontjában rögzített minimális díjak figyelembevételével minden megkezdett negyed órára előre - az erre való külön felhívás nélkül a fizető parkolóhely elfoglalását követően haladéktalanul - kell megfizetni a szándékolt várakozási időnek megfelelően, kivéve mobiltelefonos parkolási díjfizetési rendszer használata esetén, ha a díjfizetés leállítására irányuló kérés a díjfizetés megkezdése utáni első percben megtörténik, valamint a (4) bekezdésben foglalt esetet. A várakozási díjat a jármű által elfoglalt fizető parkolóhelyek számának megfelelően szükséges megfizetni.

(2) A várakozási díj megfizetésének módjai:

  • a) bérletjegy váltása,
  • b) parkolójegy váltása,
  • c) mobiltelefonos díjfizetési rendszer használata esetén SMS küldése vagy előzetes regisztrációt követően mobiltelefonról indított hívás.

(3) A fizető parkolóhelyeken váltható legrövidebb idő 15 perc, kivéve a (4) bekezdésben foglalt esetben, az 1. díjövezetben (belváros) és a 4. díjövezetben a Sütő utcában és a Deák Ferenc tér 3-5. társasház előtti parkolókban a díjköteles várakozás megengedett leghosszabb időtartama egy óra, a 2-4. díjövezetekben és a Parkolóházban a leghosszabb idő nincs korlátozva.

(4) A Galamb utcában a 3028 hrsz-ú ingatlanon található zárt parkolóban a parkolójegyet előre kell megváltani és a parkolóhely elhagyásával egyidejűleg kell érvényesíteni, azaz megfizetni az eltelt várakozási időnek megfelelően. Ebben az esetben a minimálisan fizetendő várakozási díj a 2. melléklet 2. pontjában rögzített óradíj alapján számított 30 percnek megfelelő összeg.

9. § (1) A várakozási díj megfizetését érvényes parkolójeggyel, a mobiltelefonos parkolási díjfizetési rendszer használata esetén annak megindításával vagy bérlettel kell igazolni.

(2) A megváltott jegy és bérlet a rajta feltüntetett időtartamra, az adott díjövezetre, továbbá minden alacsonyabb díjszabású övezetre - a Parkolóház kivételével - érvényes.

(3) A várakozási díjak megfizetése bérletrendszerben is lehetséges. Bérlet az 5,50 m-nél nem hosszabb járműre naptári heti, naptári havi és naptári több havi időtartamra váltható legfeljebb azonban az év utolsó napjáig.

(4) A bérlet kizárólagos használatra nem, csak az éppen üres fizető parkolóhely elfoglalására jogosít.

(5) A bérletek árait a 2. melléklet tartalmazza.

(6) Az érvényes jegyet vagy az elektronikus úton vásárolt bérlet kivételével az érvényes bérletet, valamint a díjmentesség igazolása érdekében a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványát, a díjmentes használatra jogosító bérletet, továbbá az Egerszeg Kártyát a gépjárműben az első szélvédő mögött kívülről jól látható módon úgy kell elhelyezni, hogy érvényességéről az ellenőr megbizonyosodhasson.

10. § (1) A fizető parkolóhelyek szabályszerű igénybevételét és a parkolási díj megfizetését az üzemeltető bármikor jogosult ellenőrizni és a pótdíjakat is az üzemeltető szedi be.

(2) Ha a jármű a fizető parkolóban díjfizetés nélkül várakozik, akkor várakozási esetenként a közúti közlekedésről szóló törvény szerint egy órai várakozási díjat, továbbá pótdíjat kell fizetni.

(3) A pótdíj kiszabásáról szóló értesítést a jármű szélvédőlapátján, vagy a járművön egyéb jól látható helyen kell elhelyezni. Az értesítésben a szabálytalanság tényét, helyét, időpontját, a jármű rendszámát, az egy órai várakozási díj, továbbá a pótdíj megfizetésével kapcsolatos eljárásra vonatkozó tudnivalókat fel kell tüntetni. Az egy órai várakozási díjat, továbbá a pótdíjat csekken, illetve az üzemeltető ügyfélszolgálati irodájában lehet megfizetni.

(4) A várakozási díj- és pótdíjfizetési kötelezettség nem teljesítése esetén, az azok érvényesítésével kapcsolatosan felmerülő költségek megtéríttetésére az üzemeltető jogosult.

(5) A várakozási díj- és pótdíjfizetési kötelezettség külön felszólítást követő nem teljesítése esetén az üzemeltető követelését bírósági úton érvényesítheti, mely eljárás során az üzemeltető jogosult a felmerülő költségei megtéríttetésére.

(6) Amennyiben a gépjármű üzembentartója az ellenőrzés időpontjában érvényes parkolójeggyel vagy rendszámhoz kötött parkoló bérlettel rendelkezett, de azt nem e rendelet előírásai szerint helyezte el, vagy a parkolójegy érvényességének kezdő időpontja és az ellenőrzés időpontja között nem telt el 5 percnél hosszabb idő, akkor az érvényes parkolójegy vagy a rendszámhoz kötött parkoló bérlet az ellenőrzés napjától számított 8 naptári napon belül bemutatható az üzemeltető ügyfélszolgálati irodájában.

(7) Amennyiben a bemutatott parkolójegy vagy rendszámhoz kötött bérlet a (6) bekezdésben foglaltaknak megfelel, akkor az üzemeltető a várakozási díj- és pótdíjfizetési kötelezettséget törli a nyilvántartásból. A parkolójegy vagy a rendszámhoz kötött bérlet utólagos bemutatásának lehetőségével naptári hónaponként legfeljebb egy alkalommal élhet a gépjármű üzembentartója.

4. A díjmentességek és kedvezmények

11. § (1) Az üzemeltetőnél írásbeli kérelem alapján történt regisztrációt követően – a díjmentes használatra jogosító rendszámot tartalmazó bérlettel - a fizető parkolókban díjmentesen várakozhatnak:

  • a) a város közigazgatási területén működő háziorvosok a jegyző működési területre vonatkozó igazolása alapján,
  • b) a fizető parkoló rendszer területén működő háziápolók a szervezet működési engedélye alapján,
  • c) a történelmi egyházak képviselői,
  • d) a városban székhellyel, telephellyel vagy kirendeltséggel rendelkező közigazgatási feladatot végző szervek,
  • e) önkormányzati képviselők,
  • f) Zalaegerszeg Város Díszpolgárai,
  • g) Zalaegerszeg országgyűlési képviselője,
  • h) a város közigazgatási területén területi védőnői szolgálatot teljesítő védőnők a Zalaegerszegi Egészségügyi Alapellátási Intézmény vezetőjének igazolása alapján,
  • i) a demens személyek nappali ellátása és a házi segítségnyújtás közfeladatokat ellátó gépjárművek a Zalaegerszegi Gondozási Központ vezetőjének igazolása alapján.

(2) Az üzemeltetőnél írásbeli kérelem és a Zala Megyei Kórház főigazgatója által kiállított igazolás alapján történt regisztrációt követően – a díjmentes használatra jogosító rendszámot tartalmazó bérlettel - a Zárda utca Tomori Pál utcától északra eső szakaszán, Rózsák tere, Mátyás király utca, Tomori Pál utca, a Kosztolányi D. u. Hunyadi utca és Békeligeti utca közötti szakasza, valamint a Zrínyi M. u. 2. sz. (vasút melletti kisposta) előtti fizető parkoló helyein díjmentesen várakozhatnak a kórházzal munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló személyek. A kórházi dolgozók részére kiadott díjmentességet igazoló bérletek száma nem haladhatja meg a 200 darabot.

(3) Az üzemeltetőnél írásbeli kérelem alapján történt regisztrációt követően – a díjmentes használatra jogosító, a szervezet nevére kiállított egy darab rendszám nélküli bérlettel –a fizető parkolókban díjmentesen várakozhatnak:

  • a) a városban egészségügyi vagy szociális jellegű közfeladatot, kötelező önkormányzati feladatot ellátó szervezetek a szervezet működési engedélye alapján,
  • b) az önkormányzati fenntartású közművelődési, kulturális intézmények és előadó-művészeti szervezetek,
  • c) a városban székhellyel vagy telephellyel rendelkező közüzemi szolgáltatást végző szervezetek a szervezet alapító okirata alapján,
  • d) a fizető parkoló rendszer területén működő és az önkormányzattal szerződéssel rendelkező közrendvédelmi, közbiztonsági feladatokat ellátó szervezetek a szervezet alapszabálya és az önkormányzattal a közrendvédelmi, közbiztonsági feladatok ellátására kötött szerződés alapján,
  • e) a helyi és országos médiumok szervezetenként, a szervezet igazolása alapján.

(4) A Galamb utcában a 3028 hrsz-ú ingatlanon található zárt parkolóban 10 parkolóhelyen a Göcseji Múzeummal munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló személyek, a múzeum igazgatója által kiállított igazolás alapján díjmentesen várakozhatnak, továbbá a Göcseji Múzeum látogatói számára az első 4 óra várakozás díjmentes, melyet a múzeum által kiállított érvényesítéssel lehet igénybevenni.

(5) A regisztrációt és a díjmentes használatra jogosító bérletet évente meg kell újítani. A regisztráció és a bérlet a következő év január 31. napjáig érvényes. A regisztráció során a gépjármű tulajdonjogát vagy üzemeltetői jogát forgalmi engedéllyel kell igazolni. A díjmentességet igazoló éves bérletek árát a 2. melléklet tartalmazza.

(6) Az Egerszeg Kártya ingyenes parkolásra jogosít szombati napokon az 1. mellékletben meghatározott valamennyi díjövezetben a Parkolóház és a Galamb utcában a 3028 hrsz-ú ingatlanon található zárt parkoló kivételével.

(7) Minden év Advent 3. vasárnapját követő hétfő és december 31. közötti időszakban az 1-4. térszíni díjövezetekben a fizető parkolóhelyeket munkanapokon 12:00 órától 18:00 óráig az Egerszeg Kártyával rendelkezők díjmentesen vehetik igénybe a Galamb utcában a 3028 hrsz-ú ingatlanon található zárt parkoló kivételével.

(8) Zöld rendszámmal rendelkező gépjárművek a térszíni fizető parkolókban díjmentesen várakozhatnak a Galamb utcában a 3028 hrsz-ú ingatlanon található zárt parkoló kivételével.

(9) Az (1) és (3) bekezdésben meghatározott díjmentességet biztosító bérletek a Parkolóházban és a Galamb utcában a 3028 hrsz-ú ingatlanon található zárt parkolóban nem érvényesek.

(10) Ha a 2020. évre megvásárolt bérletek érvényességi ideje alatt ingyenes parkolás volt, akkor a bérletek érvényessége meghosszabbodik az ingyenes parkolással érintett időszak időtartamával, amennyiben arra 2020. évben nem került sor.

(11) 2021. évben új éves bérlet vásárlására 2021. június 1. napjától időarányos áron van lehetőség.

12. § (1) A 3. mellékletben meghatározott címeken lakó gépjármű tulajdonos vagy üzembentartó egy db 5,50 m-nél nem hosszabb személygépkocsija a lakóhelyéhez közeli fizető parkolókban korlátozott területre érvényes bérlettel kedvezményesen és időkorlátozás nélkül elhelyezhető.

(2) A korlátozott területre érvényes éves bérletet az üzemeltető a kedvezményezett kérésére állítja ki.

(3) A korlátozott területre érvényes bérletet évente meg kell újítani. A bérlet a következő év január 31. napjáig érvényes. Amennyiben az önkormányzat a tárgyévben a félévet követően von be új területeket a fizetőparkolós övezetbe, akkor a bérletek vásárlására is időarányos áron van lehetőség.

(4) A korlátozott területre érvényes kedvezményes bérlet háztartásonként legfeljebb két gépjárműre adható ki. A bérlet árát a 2. melléklet tartalmazza.

(5) A lakossági kedvezményt a tulajdonos vagy üzembentartó bejelentett lakóhelye, ha ez nem Zalaegerszeg közigazgatási területén van, akkor pedig bejelentett tartózkodási helye alapján kell elbírálni. A lakóhelyet vagy a tartózkodási helyet az annak igazolására alkalmas hivatalos okmánnyal, a gépjármű tulajdonjogát vagy üzemeltetői jogát forgalmi engedéllyel kell igazolni.

(6) A kedvezményes használatra jogosító bérlet a bérleten feltüntetett rendszámú gépjárműre, parkolókra és időszakra érvényes.

(7) Ha a kedvezményezett lakóhelye vagy tartózkodási helye, valamint a gépjármű tulajdonosa vagy üzembentartója az érvényességi időszak alatt megváltozik, akkor a bérletet 8 munkanapon belül vissza kell szolgáltatni az üzemeltetőnek.

5. A kizárólagos használat

13. § (1) Azokra a fizető parkolóhelyekre, amelyeknél a kizárólagos használat közlekedési szempontból biztosítható és a (2) bekezdés szerinti jelölés műszakilag lehetséges kizárólagos használati jog is bérelhető a közútkezelő hozzájárulása esetén.

(2) A kizárólagos használatú parkolóhelyeket abból a célból, hogy azokat más járművek ne foglalhassák el - a közútkezelő előírásai alapján - a bérlő köteles megjelölni a burkolaton ragasztott kivitelű, fehér színű útburkolati jellel, melyet maradéktalanul köteles eltávolítani a kizárólagos használat megszűnésekor.

(3) A kizárólagos használatú parkolóhelyek száma nem haladhatja meg az 1. mellékletben díjövezetek szerint felsorolt, érintett parkolóban lévő férőhelyek 10%-át.

(4) A kizárólagos használat díjait a 2. melléklet tartalmazza.

6. Záró rendelkezések

14. § Ez a rendelet 2021. július 15. napján lép hatályba.

15. § [1]

1. melléklet

E rendelet területi hatálya kiterjed a Kosztolányi utca 5/D. szám alatti Parkolóházra, valamint az 1-4. térszíni díjövezetek minden parkolóhelyére.

A térszíni fizető parkolók felsorolása díjövezetek szerint:

1. díjövezet (belváros)

1.1. Tüttőssy u. 4-6. sz. keleti oldalánál lévő parkoló mindkét oldala

1.2. Tudomány és Technika Háza mögötti, Kosztolányi D. utcáról megközelíthető parkoló

1.3. Berzsenyi D. utca (Kossuth u. és Kosztolányi u. között)

2. díjövezet

2.1. Kazinczy tér

2.2. Mindszenty tér

2.3. Széchenyi tér

2.4. Kovács Károly tér és a Kovács Károly tér 1. szám alatti épület belső udvara

2.5. Eötvös utca (Ady utcától keletre)

3. díjövezet

3.1. Kisfaludy u. 16-18. sz. mögötti, valamint a Zsinagóga mögötti parkoló, kivéve a Polgármesteri Hivatal udvari épületének északi fala mentén húzódó útburkolatszél és járda

3.2. Kossuth L. u. (Petőfi utcától délre)

3.3. Kisfaludy S. u. (OTP előtti szakasz)

3.4. Kisfaludy u. OTP mögötti tömbbelső

3.5. Tüttőssy u. (Petőfi u. - Dísz tér között)

3.6. Kosztolányi u. 9. sz. mögötti parkoló

3.7. Kossuth u. 34. és 58-64. sz. mögötti parkolók

3.8. Zrínyi Miklós utca keleti oldala a Csány L. tér és a Tomori P. u. közötti szakaszon

3.9. Takarék köz

3.10. Ady E. u. (Kisfaludy u. és Kazinczy tér között)

3.11. Tompa M. u.

3.12. Iskola köz (az utca északi és nyugati oldala)

3.13. Kosztolányi D. u. (Petőfi u. és Berzsenyi u. között)

3.14. Kosztolányi tér déli oldala

3.15. Rákóczi u. 10-22. sz. épület előtti leállósáv

3.16. Rákóczi u. 10-22. sz. mögötti parkoló, valamint az épület melletti kőzúzalékos parkoló

3.17. Rákóczi u. 1-9. sz. mögötti parkoló

3.18. Kosztolányi utca, Petőfi utca és Kossuth utca közötti tömbbelső

3.19. Csány László téren a 2229/4 hrsz-ú ingatlanon található parkoló

3.20. Galamb utcában a 3028 hrsz-ú ingatlanon található zárt parkoló

4. díjövezet

4.1. Kovács Károly tér 4-8. sz. ép. – autóbusz-pályaudvar – Stadion u. – Berzsenyi u. által határolt tömbbelső, beleértve a Berzsenyi D. u. 22 szám előtti kijelölt közterületet is

4.2. Kisfaludy S. u. (Vizsla-parki út - Ady u. között)

4.3. Ady E. u. (Göcseji u. és Kisfaludy u. között)

4.4. Kosztolányi D. u. (Petőfi utcáig terjedő szakasz)

4.5. Kosztolányi D. tér (déli oldal kivételével)

4.6. Béke-ligeti u.

4.7. Bíró Márton u. (Petőfi utcától északra)

4.8. Pázmány P. u.

4.9. Berzsenyi u. 11., 13., 15., 17., 26. és 28-30. sz., valamint Stadion u. 1. sz. parkolói

4.10. Sütő u. és a Deák Ferenc tér 3-5. társasház előtti parkolók

4.11. Budai Nagy Antal utcáról megközelíthető 3629, 3630, 3631 hrsz.-ú és a Várkör 15-17. sz. alatti területen lévő parkolóhelyek

4.12. A Várkör utca felől megközelíthető 3633/1 és 3633/2 hrsz-ú terület

4.13. Jákum u. (Budai Nagy Antal u. - Rákóczi u. között), valamint a 3709 és 3710 hrsz.-ú terület

4.14. Kosztolányi u. 8. és Kosztolányi tér 1. számú épületek belső udvara

4.15. Petőfi köz

4.16. Kosztolányi D. u. 2. és Berzsenyi D. u. 7-9. sz. épületek közös belső udvara

4.17. Kölcsey Ferenc utca

4.18. Kis utca

4.19. Kelemen Imre utca

4.20. Flórián utca, valamint a Flórián és Kerámia utca csomópontjában található 3524 hrsz-ú terület

4.21. Síp utca

4.22. Zrínyi Miklós utca nyugati oldala a Csány L. tér és a Bajcsy-Zsilinszky tér közötti szakaszon

4.23. Zrínyi M. u. 2. sz. (vasút melletti kisposta) előtti parkoló: 1557/2 hrsz.

4.24. Szent László utca (József A. utcától északra)

4.25. Dobó Katalin utca

4.26. Tomori Pál utca

4.27. Zárda utca (József Attila utcától északra)

4.28. Rózsák tere

4.29. Mátyás király utca (Olajmunkás és Május 1. utca között), valamint Olajmunkás u. 1/A. melletti parkoló

4.30. Botfy Lajos utca

4.31. Vörösmarty Mihály utca

4.32. Vizslaparki útnak a Göcseji út és a Kisfaludy utca közötti, valamint a Vizslaparki út 6-12. sz. ingatlanok előtti szakasza, beleértve a tízemeletes épületek parkolóit is

4.33. a Mártírok útjáról nyíló 3226/2 és 3238/1 hrsz-ú parkolók azzal, hogy a 3238/1 hrsz-ú parkoló csak 3.000,- Ft-os havi bérlettel vehető igénybe

4.34. volt MMIK épülete mellett a 3228 hrsz-ú ingatlanon található parkoló

4.35. Október 6. téren a 2998 hrsz-ú ingatlanon található parkoló

4.36. Mérleg téren a 3637 hrsz-ú ingatlanon található parkoló

4.37. Budai Nagy Antal utcában a 3656/2 hrsz-ú ingatlanon található parkoló

4.38. Kerámia utca

2. melléklet

A parkolási díjak mértéke

A parkolási díjak az ÁFA-t és a bérletkártya költségét tartalmazzák.

1. Díjosztályok

A parkolási díjak szempontjából a közúti járműveket két díjosztály egyikébe kell sorolni:

A) díjosztály:

Az 5,50 m-nél nem hosszabb járművek (személygépkocsik, három vagy annál több kerekű segédmotor kerékpárok és motorkerékpárok, vegyes használatú járművek és kisteherautók, lakóautók, lakókocsik, utánfutók, stb.)

B) díjosztály:

Egyéb 5,50 m-nél hosszabb vagy 3500 kg összsúlyt meghaladó járművek (autóbuszok, vontatók, tehergépkocsik, mezőgazdasági vontatók, lassú járművek, pótkocsik, járműszerelvények, stb.)

2. Alapdíjak óránként:

A parkolási díjak szempontjából a fizető parkoló rendszer területe a parkolóházra, valamint a térszíni parkolók esetén négy díjövezetre oszlik:

Díjövezet

A) díjosztály

B) díjosztály

Óradíjak (Ft)

minimális díj (Ft)

óradíjak

minimális díj

Parkolóház

300

75

-

-

1. díjövezet (belváros)

380

95

A) díjosztály×az elfoglalt helyek száma, de legfeljebb az A) díjosztály háromszorosa,
járműszerelvény esetén az A) díjosztály hatszorosa

2. díjövezet

300

75

3. díjövezet

260

65

4. díjövezet

180

45

A Parkolóházban az éjszakai és a hétvégi óradíj 100 Ft.

3. Bérletárak

Az 1. díjövezetben (belváros) és a 3. díjövezetben a Galamb utcában a 3028 hrsz-ú ingatlanon található zárt parkolóban, továbbá a 4. díjövezetben a Deák Ferenc tér 3-5. társasház előtti parkolókban, valamint a Sütő utcában a 3/a.), 3/b.) és 3/c.) pontok szerinti bérlet nem váltható.

A díjak meghatározása – a rendeletben meghatározott kivételekkel - naptári időszakra vonatkozik.

3/a.) Havi bérletárak:

Díjövezet

Ft

2. díjövezet

9 200

3. díjövezet

6 800

4. díjövezet

3 500

Parkolóház

Ft

nappal

9 000

éjjel

5 000

24 órás garázsbérlet

11 000

hétvégékre érvényes

4 000

éjszaka és hétvége

6 000

Az MMIK épülete mögötti 3238/1 hrsz-ú és 3226/2 hrsz-ú parkolókba, a Vizslaparki út Petőfi utca és Kisfaludy utca közötti, valamint a Vizslaparki út 6-12. sz. ingatlanok előtti szakaszán található parkolókba, a Budai Nagy Antal utcában a 3656/2 hrsz-ú és az Október 6. téren a 2998 hrsz-ú parkolókba 3.000,- Ft-os áron havi bérlet váltható. A bérlet csak adott területre érvényes.

A 2.-3.-4. díjövezetekbe és a parkolóházba egyaránt érvényes összevont nappali havi bérlet ára 15.000 Ft.

3/b.) Heti bérletárak:

Díjövezet/Parkolóház

Ft

2. díjövezet

2 800

3. díjövezet

2 100

4. díjövezet

1 100

Parkolóház (24 órás)

3 300

3/c.) A rendszám nélküli bérletek havi árai:

Díjövezet/Parkolóház

Ft

2. díjövezet

13 400

3. díjövezet

10 000

4. díjövezet

5 000

Parkolóház (24 órás)

15 000

3/d.) A bérletvásárlásoknál alkalmazható kedvezmények:

Előre megvásárolt hónapok száma

Kedvezmények %-ban

negyedévre

3 %

félévre

6 %

egész évre

10 %

3/e.) A bérletcsere kiállítási díja: 3.500,- Ft

A díjmentességet igazoló éves bérletek ára: 5.000,- Ft/bérlet

3/f.) A Parkolóház kivételével a korlátozott területre érvényes lakossági kedvezményes éves bérletek ára:

lakossági
kedvezményes
Ft

1. autóra

3 500

2. autóra

11 000

4/a.) A kizárólagos használati jogok éves díjai:

Díjövezet/Parkolóház

Ft

2. díjövezet

165 900

3. – 4. díjövezet

135 900

Parkolóház

200 000

4/b.) A kizárólagos használati jogok havi díjai:

Díjövezet/Parkolóház

Ft

2. díjövezet

13 900

3. – 4. díjövezet

11 340

Parkolóház

17 000

3. melléklet

A fizető parkolási díjövezetekben korlátozott területre érvényes kedvezményes használatra jogosító lakásingatlanok összefoglaló címjegyzéke:

Kossuth L. u., Széchenyi tér, Kosztolányi D. u., Béke ligeti u., Kosztolányi D. tér, Pázmány P. u., Kovács Károly tér, Eötvös J. u., Tompa M. u., Iskola köz, Kazinczy tér, Sütő u., Piac tér, Deák F. tér, Várkör, Munkácsy M. u., Jákum F. u., Szeglet u., Budai Nagy Antal u., Tüttőssy u., Dísz tér, Takarék köz, Ady E. u. 1-59-ig és 2-42-ig, Rákóczi u. 1-9-ig és 10-22-ig, Berzsenyi u. 1-17-ig és 2-26-ig, Bíró M. u. 1-57-ig és 8-44-ig, Stadion u. 1. és 2-8-ig, Balatoni u. 3., Petőfi u. 9-49-ig és 8-38-ig, Kisfaludy u. 13. és 16-18-ig, Szabadság tér, Petőfi köz, Kölcsey F. u., Kis u., Kelemen I. u., Flórián u., Síp utca, Batthyány u. 2-4-ig és 1-19-ig, Zrínyi u. 1-13-ig, Szent László utca 1-15-ig és 2-16-ig, Dobó Katalin utca, Tomori Pál utca, Zárda utca 1-15-ig, Mátyás király utca, Hunyadi János u. 2., Olajmunkás u. 1/A, Botfy L. u., Vörösmarty M. u., Vizslaparki út, Mártírok útja 73. és 85., Ady E. u. 44, Mérleg tér 2-4., Kinizsi utca 2-4., Május 1. utca 1., 3., 5. Mártírok útja 56/a., Csány László tér 2-4., Hunyadi János utca 2., Kossuth Lajos u. 62-64., Mártírok útja 63., Október 6. tér, Göcseji út 2/A, 2/B., Batthyány u. 14., Ady Endre utca 58-60., Mártírok útja 62., Berzsenyi utca 28-30., Kerámia utca 1., Mártírok útja 19-21. B, Mártírok útja 13. és 17., Mártírok útja 10. és 12-14., Mártírok útja 75., Zárda utca 2-16.


[1] A 15. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.