Balatonszőlős Község Önkormányzat Képviselő-testülete 5/2021. (VI.14.) önkormányzati rendelete

az egyes szociális ellátásokról

Hatályos: 2021. 06. 15- 2021. 11. 23

Balatonszőlős Község Önkormányzat Képviselő-testülete 5/2021. (VI. 14.) önkormányzati rendelete

az egyes szociális ellátásokról

Balatonszőlős Község Önkormányzat Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerinti hatáskörében, a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetben, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 25. (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában és (3) bekezdésében, a 60. § (4) bekezdésében, a 92. § (1) és (2) bekezdésében és a 132 § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8.a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Hatásköri és eljárási rendelkezések

1. § (1) A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben (a továbbiakban: Szt.) valamint e rendeletben meghatározott feltételek szerint Balatonszőlős Község Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló önkormányzati rendelete alapján átruházott hatáskörben a polgármester dönt a települési támogatás megállapításáról.

(2) A szociális ellátások iránti kérelmet, valamint a polgármester döntése elleni fellebbezést a Balatonfüredi Közös Önkormányzati Hivatal Balatonszőlősi Kirendeltségén lehet benyújtani.

(3) A kérelmező által benyújtott jövedelemnyilatkozathoz csatolni kell a jövedelem valódiságát igazoló iratokat. Ezek különösen a következők lehetnek:

  • a) a munkáltató által kiadott keresetigazolás,
  • b) rendszeres pénzellátásnál
    • ba) az azt megalapozó határozat, vagy
    • bb) a kifizetésről szóló igazolószelvény,
  • c) egyéb jövedelemnél
    • ca) az azt megalapozó határozat,
    • cb) kifizetési bizonylat,
    • cc) igazolás vagy
    • cd) szerződés.

(4) E rendelet alkalmazásában életvitelszerűen a településen élőnek tekintendő az a magánszemély, aki a településen lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik. A lakóingatlan használata nem rendszertelen, nem pihenés, üdülés, nyaralás célját szolgálja, rendszeres, éven át történő használata közüzemi számlákkal (víz, csatorna, villany, gáz, éves hulladékszállítási szerződés, internet) is alátámasztható.

2. § (1) A döntésre jogosult szerv a benyújtott kérelem és annak mellékletei alapján dönt.

(2) A megállapított rendkívüli települési támogatást a határozat jogerőre emelkedésétől számított 2 munkanapon belül kell kifizetni.

3. § A jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett ellátás részletekben történő visszafizetése esetén a részletfizetés időtartama nem lehet hosszabb, mint az ellátás jogosulatlan igénybevételének időtartama.

4. § Az ápolási támogatást a kérelem benyújtását követő hónap első napjától kell megállapítani.

5. § Az ápolási támogatást utólag, minden hónap 5-ig kell folyósítani.

6. § A rendelet által alkalmazott fogalmak értelmezésére az Szt.-ben foglaltakat kell alkalmazni.

2. A települési támogatás

7. § A települési támogatás formái:

  • a) rendkívüli települési támogatás
  • b) temetési támogatás
  • c) gyógyszertámogatás
  • d) ápolási támogatás
  • e) újszülött támogatás
  • f) étkeztetés támogatása
  • g) szociális tűzifa támogatás

3. Rendkívüli települési támogatás

8. § (1) Rendkívüli települési támogatásra jogosult az a személy, aki létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került és családjában az egy főre eső havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedül élőknél pedig 200 %-át nem haladja meg.

(2) § A létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetnek kell tekinteni, ha a kérelmezőnek olyan többletkiadása keletkezik, amely létfenntartását veszélyezteti, így különösen:

  • a) betegséghez,
  • b) a válsághelyzetben levő várandós anya gyermekének megtartásához,
  • c) a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartáshoz
  • d) a gyermek családba való visszakerüléséhez
  • e) a gyermek hátrányos helyzete miatt felmerülő szükséghelyzethez, vagy
  • f) az alapvető létfenntartáshoz kapcsolódó költségek viseléséhez szükséges kiadások.

(3) Rendkívüli települési támogatásra jogosult továbbá az a kérelmező - jövedelmi határok vizsgálata nélkül - aki elemi kár, természeti katasztrófa következtében került létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe és családja létfenntartásáról más módon nem tud gondoskodni. A kérelmet soron kívül kell elbírálni.

9. § (1) A rendkívüli települési támogatás összegét a rászorultsághoz igazodóan kell megállapítani.

(2) A rendkívüli települési támogatás kifizetése az igénylő költségeinek közvetlen átvállalásával is történhet.

(3) A megállapított rendkívüli települési támogatás összege nem lehet kevesebb, mint 5.000 Ft.

10. § (1) A kérelmet a segélyre jogosult, illetve az terjesztheti elő, aki más segélyre jogosultságáról tudomást szerez. Utóbbi esetben a döntésre jogosult az eljárás hivatalból történő megindításáról intézkedik.

(2) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelemről a kérelem beérkezését vagy a hivatalból történő eljárás megindítását követő 20 napon belül kell dönteni.

(3) Igazolt rendkívüli élethelyzet esetén 50.000 Ft összeghatárig jövedelmi helyzettől függetlenül adható települési támogatás.

4. Temetési támogatás

11. § (1) A Képviselő-testület egyszeri pénzbeli vissza nem térítendő támogatást biztosít az elhunyt hozzátartozójának vagy a temetéséről gondoskodó más személynek, aki életvitelszerűen Balatonszőlősön él, továbbá az elhunyt személy utolsó lakóhelye vagy idős otthoni elhelyezését megelőző utolsó lakóhelye Balatonszőlős volt. A jogosultság további feltétele, hogy a kérelmező havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 1000 %-át ne haladja meg. A támogatás mértéke: 30.000.- Ft.

(2) A támogatás a kérelmező nevére kiállított temetési számla, a halotti anyakönyvi kivonat, valamint a jövedelem valódiságát igazoló irat bemutatásával igényelhető a halálesetet követő 3 hónapon belül.

(3) A kifizetés tényét az anyakönyvi kivonat hátlapjára rá kell vezetni.

5. Gyógyszertámogatás

12. § (1) Kérelemre méltányosságból gyógyszertámogatásban kell részesíteni azt a személyt, aki alanyi vagy normatív közgyógyellátásra nem jogosult, de az egy főre jutó jövedelme nem haladja meg

  • a) családban élők esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át és a havi rendszeres igazolt gyógyító ellátás költségének mértéke meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 10 %-át;
  • b) egyedül élő esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át és a havi rendszeres igazolt gyógyító ellátás költségének mértéke meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 10 %-át;
  • c) 65. életévét betöltött személy esetében az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 300 %-át és a havi rendszeres gyógyító ellátás költségének mértéke meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 15 %-át.

(2) A gyógyszertámogatás igényelhető a háziorvos és gyógyszertár által igazoltan meghaladó gyógyszerköltség esetén. A támogatás összege maximum 10.000 Ft/alkalom.

6. Ápolási támogatás

13. § (1) A Képviselő-testület ápolási támogatást állapít meg az életvitelszerűen Balatonszőlősön élő nagykorú közeli hozzátartozónak az alábbi feltételek együttes fennállása esetén: az igénylő 18 életévét betöltött tartós beteg személy gondozását, ápolását végzi, rendszeres pénzellátásban nem részesül, családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, nem jogosult az Szt. 41. §-a alapján ápolási díjra, az ápolt személy balatonszőlősi lakóhellyel rendelkezik és életvitelszerűen Balatonszőlősön él.

(2) Az ápolási támogatásra vonatkozó kérelemhez mellékelni kell a háziorvos igazolását.

(3) Az ápolási támogatást egy évre kell megállapítani.

(4) Az ápolási támogatás folyósításának időtartama alatt az ápolást végző személy ápolási kötelezettségének teljesítése bármikor ellenőrizhető.

(5) Az ápolási támogatás összege megegyezik az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével

7. Újszülött támogatás

14. § (1) A Képviselő-testület figyelembe véve az újszülött gyermek érkezésével kapcsolatos családi kiadások növekedését egyszeri pénzbeli vissza nem térítendő támogatást biztosít annak a szülőnek, aki az újszülöttel életvitelszerűen a községben él. A jogosultság további feltétele, hogy a kérelmező havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 1000%-át ne haladja meg. A támogatás mértéke 40.000.- Ft.

(2) A támogatás a születési anyakönyvi kivonat valamint a jövedelem valódiságát igazoló irat bemutatásával igényelhető a születést követő 6 hónapon belül.

8. Étkeztetés támogatása

15. § (1) Az étkeztetés nyújtásának feltétele, hogy a kérelmező jövedelme nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át, egyedül élő esetében a 200%-át.

(2) A szociális étkeztetés iránti kérelem kapcsán nyilatkozni kell a kérelmező étkeztetési körülményeiről.

(3) Az önkormányzat a szociális étkeztetést közétkeztetést végző vállalkozással kötött szerződés alapján biztosítja az arra rászorultaknak.

(4) A szociális étkeztetés térítési díját a képviselő-testület 290 Ft/ nap összegben állapítja meg.

(5) A képviselő- testület méltányosságból a térítési díjat csökkentheti vagy elengedheti, annak a rászorultnak, akinek az egy főre jutó havi jövedelme nem éri az öregségi nyugdíjminimum összegét.

9. Falugondnoki szolgáltatás

16. § (1) Az önkormányzat egyszemélyes falugondnoki szolgálatot működtet.

(2) A falugondnoki szolgálat közvetlen személyes szolgáltatást nyújtó alapfeladatának minősül

  • a) a közreműködés
    • aa) az étkeztetésben,
    • ab) a közösségi és szociális információk szolgáltatásában.
  • b) az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása, így
    • ba) a háziorvosi rendelésre szállítás,
    • bb) a gyógyszerkiváltás és a gyógyászati segédeszközökhöz való hozzájutás biztosítása.

(3) A falugondnoki szolgálat önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatásai

  • a) az ételszállítás önkormányzati intézménybe,
  • b) az önkormányzati információk közvetítése a lakosság részére,
  • c) a falugondnoki szolgálat működtetésével kapcsolatos teendők ellátása.

(4) A falugondnoki szolgáltatás iránti kérelmet az ellátást igénylő vagy törvényes képviselője a falugondnoknál vagy a polgármesternél terjesztheti elő, szóban vagy írásban. A településen belüli szolgáltatási igényt az igénybevételt megelőzően minimum 2 munkanappal, a településen kívüli szolgáltatási igényt pedig minimum 3 munkanappal előbb kell kérelmezni.

(5) A falugondnoki szolgálat igénybevétele térítésmentes.

10. Szociális szolgáltatások

17. § (1) A családsegítő és gyermekjóléti szolgáltatást az önkormányzat a Balatonfüredi Szociális Alapszolgáltatási Központ keretében biztosítja.

(2) A családsegítő és gyermekjóléti szolgáltatás biztosítását a családgondozó intézkedése alapozza meg.

11. Szociális tűzifa támogatás

18. § (1) Az önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatásként tűzifát biztosít a létfenntartást veszélyeztető élethelyzetben lévő, vagy jövedelem nélküli, vagy tartósan beteg személynek, akik közül előnyt élvez:

  • a) az Szt. szerinti aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára, vagy – tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására – települési támogatásra (e támogatásban részesülők közül különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők) jogosultak
  • b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család.

(2) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától. Amennyiben egy ingatlanról több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik.

(3) Nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra – függetlenül az (1) bekezdésben meghatározott feltétel teljesülésétől – a kérelmező, ha az általa életvitelszerűen lakott ingatlan tűzifával nem fűthető.

(4) Az üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki sem él, a támogatás nem kérhető. Ellentétes állítás esetén környezettanulmány szükséges.

(5) A tűzifában részesülő személy a tűzifát nem értékesítheti, nem adhatja át másnak, csak saját használatra használhatja fel.

(6) A támogatás igénylésének menete:

  • a) A támogatás megállapítása iránti eljárás kérelemre, vagy hivatalból indulhat.
  • b) A kérelmeket a Balatonszőlősi Önkormányzat hivatali helyiségében kell benyújtani. A kérelmek elbírálásáról a képviselő-testület dönt.
  • c) Egy személynek vagy családnak adható tűzifa mennyisége maximum 5 m3 lehet.

12. Záró rendelkezések

19. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

20. § Hatályát veszti a falugondnoki szolgálatról szóló 9/2011. (IX.5.) önkormányzati rendelet, valamint az egyes szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet.