Budafok - Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata képviselő-testületének 13/2016. (V.31.) önkormányzati rendelete

a Budapest XXII. kerületi díjak és elismerő címek alapításáról, adományozásának rendjéről

Hatályos: 2021. 06. 16- 2023. 05. 03

Budafok - Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata képviselő-testületének 13/2016. (V.31.) önkormányzati rendelete

a Budapest XXII. kerületi díjak és elismerő címek alapításáról, adományozásának rendjéről

Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata Képviselő-testülete a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata Képviselő-testülete egyes, a Budafok-Tétény Budapest XXII. kerülethez (továbbiakban: kerület) kötődő kiemelkedő tevékenységek, teljesítmények megbecsülésére és elismerésére az alábbi önkormányzati címeket és díjakat (a továbbiakban együtt: elismerés) alapítja:

  • a) Budapest XXII. kerület – Budafok, Budatétény, Nagytétény, Baross Gábor-telep – díszpolgára cím,
  • b) Szabó Gyula-díj,
  • c) Zakariás József-díj,
  • d) Mihalik Sándor-díj,
  • e) Záborszky Nándor-díj,
  • f) Munkácsy Károly-díj,
  • g) Gráf Antal-díj,
  • h) Dr. Bálint Béla-díj,
  • i) Katona Péter-díj,
  • j) Tóth József-díj,
  • k) Az év budafok-tétényi vállalkozója díj
  • l)[1]

2. Budapest XXII. kerület – Budafok, Budatétény, Nagytétény, Baross Gábor-telep –díszpolgára cím

2. § Budapest XXII. kerület - Budafok, Budatétény, Nagytétény, Baross Gábor-telep díszpolgára címben a kerületért végzett tevékenységükkel kiemelkedő életművet létrehozó, vagy a kerület polgárai számára különösen jelentős tevékenységet végző személyek részesülhetnek.

3. § (1) A Budapest XXII. kerület - Budafok, Budatétény, Nagytétény, Baross Gábor-telep díszpolgára címben évente egy fő részesülhet.

(2) Különös méltánylást érdemlő, rendkívüli és kiemelkedő eredmény elérése esetén a Képviselő-testület soron kívül további díszpolgári címeket adományozhat.

(3) Posztumusz díszpolgári cím átadására abban az esetben van mód, ha az elismerésben részesült személy részére a Képviselő-testület még életében odaítélte az elismerést.

4. § A Budapest XXII. kerület – Budafok, Budatétény, Nagytétény, Baross Gábor-telep díszpolgára cím erkölcsi elismerés, mely a kerület lakosságának tiszteletét és megbecsülését fejezi ki. A címmel kitüntetett

  • a) nevét és az adományozás évét a Díszpolgárok Könyvében kell megörökíteni;
  • b) meghívandó a kerület ünnepségeire, kiemelkedő rendezvényeire;
  • c) jogosult a díszpolgári cím használatára,
  • d) elhalálozásakor az Önkormányzat saját halottjának tekinti és - az örökösök beleegyezésével - átvállalja az elhunyt díszpolgár hazai temetésének költségeit.

3. Szabó Gyula-díj

5. § (1) A Szabó Gyula-díj a kerületi közművelődési intézmények, kulturális egyesületek, művészeti csoportok, illetve ezek munkatársai, vagy tagjai, valamint bármely más kerületi lakos (ezen szakaszban a továbbiakban együtt: személyek) számára adományozható, akik a kulturális, közösségi élet területén kiemelkedő eredményességű, maradandó értékű tevékenységet végeztek. A díj életműért is adományozható.

(2) A díj évente egy személy részére adományozható.

4. Zakariás József-díj

6. § (1) A Zakariás József-díj azon személyek, közösségek, csapatok (ezen szakaszban a továbbiakban együtt: személyek) részére adományozható, akik a kerület sportéletében magas színvonalú tevékenységet végeztek, illetve kiemelkedő eredményt értek el.

(2) A díj évente egy személy részére adományozható.

5. Mihalik Sándor-díj

7. § (1) A Mihalik Sándor-díj a kerületben kimagasló színvonalú munkát végző pedagógusok tevékenységének elismerése céljából, az adományozást megelőző tanévben kiemelkedő tevékenységet végző pedagógusok részére adományozható. A díj adományozásával együtt jár az „Év Pedagógusa” cím.

(2) A díj évente legfeljebb két, a kerületben oktató pedagógusnak adományozható.

6. Záborszky Nándor-díj

8. § (1) A Záborszky Nándor-díj azon természetes, vagy jogi személyek, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek (ezen szakaszban a továbbiakban együtt: személyek) részére adományozható, akik a kerület közbiztonságának javítása érdekében, veszélyhelyzet elhárítása során kiemelkedő tevékenységet fejtettek ki.

(2) A díj évente egy személynek adományozható.

7. Munkácsy Károly-díj

9. § (1) A Munkácsy Károly-díj azon diák részére adományozható, aki

  • a) a kerületben lévő oktatási intézmény 7-18 éves tanulója,
  • b) a díjra való jelölését megelőző tanévben legalább 4,5-es tanulmányi átlagot ért el, és
  • c) a 3. melléklet szerinti kiemelkedő sporteredményt ért el az elfogadott, dokumentált, hitelesített és ellenőrizhető budapesti, országos vagy nemzetközi egyéni illetve csapatversenyeken.

(2) A díj évente legfeljebb két diáknak adományozható.

8. Gráf Antal-díj

10. § (1) A Gráf Antal-díj azon természetes, vagy jogi személyek, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek (ezen szakaszban a továbbiakban együtt: személyek) részére adományozható, akik a kerület környezeti – természeti állapotának megőrzése, védelme, javítása, rehabilitációja érdekében olyan folyamatos vagy egyszeri tevékenységet végeztek, amellyel maradandó, példaértékű vagy kimagasló eredményt értek el.

(2) A díj évente egy személynek adományozható.

9. Dr. Bálint Béla-díj

11. § (1) A Dr. Bálint Béla-díj azon természetes, vagy jogi személyek, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek (ezen szakaszban a továbbiakban együtt: személyek) részére adományozható, akik a kerületi egészségügy javítása, fejlesztése érdekében olyan folyamatos vagy egyszeri tevékenységet végeztek, amellyel maradandó, példaértékű vagy kimagasló eredményt értek el.

(2) A díj évente legfeljebb két személynek adományozható.

10. Katona Péter-díj

12. § (1) A Katona Péter-díj azon természetes, vagy jogi személyek, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek (ezen szakaszban a továbbiakban együtt: személyek) részére adományozható, akik a kerületben, a szociális munka területén olyan folyamatos vagy egyszeri tevékenységet végeztek, amellyel méltán nyerték el környezetük elismerését vagy kimagasló eredményt értek el.

(2) A díj évente legfeljebb két személynek adományozható.

11. Tóth József-díj

13. § (1) A Tóth József-díj azon intézményvezető, intézményvezető-helyettes, vagy tagintézmény-vezető (ezen szakaszban a továbbiakban együtt: személyek) részére adományozható, aki a kerületben végzett intézményvezetői, intézményvezető-helyettesi vagy tagintézmény-vezetői munkájával méltán nyerte el környezete elismerését vagy kimagasló eredményt ért el. A díj különösen a sikeres vezetői életmű elismeréseként adományozható.

(2) A díj évente egy személynek adományozható.

12. Az év budafok-tétényi vállalkozója díj

14. § (1) Az év budafok-tétényi vállalkozója díj azon kerületi székhellyel, illetve telephellyel rendelkező egyéni vállalkozó, gazdasági társaság vezető tisztségviselője (ezen szakaszban a továbbiakban együtt: vállalkozó) részére adományozható, aki legalább három éve sikeresen működik, stabil, eredményes gazdálkodást tud felmutatni, a kerületben szakmailag elismert, köztiszteletben álló személyiség, aki tevékenységével hozzájárul a kerület fejlődéséhez, hírnevéhez és a kerületi vállalkozások megbecsüléséhez.

(2) A díj azon vállalkozó részére ítélhető oda, aki a közterheket maradéktalanul megfizette, és ellene büntetőeljárás nincsen folyamatban.

(3) A díj évente egy vállalkozó részére adományozható.

13. [2]

15. §

14. A javaslattétel szabályai

16. § A javaslattétel lehetőségéről az Önkormányzat az arra jogosultakat hirdetményben tájékoztatja, melyet az Önkormányzat honlapján és hivatalos lapjában is közzé kell tenni.

17. § (1)[3] A díjak adományozására minden év március 31-ig, bárki írásban tehet indokolással ellátott javaslatot.

(2) Az (1) bekezdés szerinti írásbeli javaslatot

nyomtatványon – az ott kért adattartalommal és kötelezően csatolandó mellékletekkel – kell benyújtani.

(3) Az elismerések adományozására a javaslatokat a polgármesterhez címezve kell benyújtani a hirdetményben közölt módon és elérhetőségen.

15. Előkészítő tevékenység

18. § (1) A Budapest XXII. kerület – Budafok, Budatétény, Nagytétény, Baross Gábor-telep – díszpolgára cím odaítélésének előkészítését a korábbiakban díszpolgári címmel rendelkező személyekből álló kuratórium végzi. A kuratórium összehívásáról a polgármester gondoskodik.

(2) A kuratórium működésének további szabályairól, illetve üléseinek megtartásáról maga határoz úgy, hogy a Képviselő-testület a javaslatuk alapján a kitüntetés átadásának időpontjáig dönteni tudjon.

(3) Több személyre érkezett javaslat esetén a kuratórium legfeljebb három főt terjeszthet elő Képviselő-testületi döntésre. A kuratórium titkos szavazással dönt a díszpolgári címre javasolt személyekről.

19. § A Budapest XXII. kerület – Budafok, Budatétény, Nagytétény, Baross Gábor-telep –díszpolgára cím kivételével az egyes díjakra beérkezett javaslatokat először a Képviselő-testület 20. § szerinti bizottsága tárgyalja meg, és tesz javaslatot az elismerésben részesülők személyére vonatkozóan a Képviselő-testület részére.

20. § (1) A Szabó Gyula-díjra és a Mihalik Sándor-díjra érkezett javaslatokat az Oktatási, Kulturális és Testvérvárosi Bizottság tárgyalja meg.

(2) A Záborszky Nándor-díjra és a Gráf Antal-díjra érkezett javaslatokat a Környezet- és Közrendvédelmi Bizottság tárgyalja meg.

(3) A Zakariás József-díjra, a Munkácsy Károly-díjra, a Dr. Bálint Béla-díjra és a Katona Péter-díjra érkezett javaslatokat a Szociális, Egészségügyi, Esélyegyenlőségi és Sportbizottság tárgyalja meg.

(4) A Tóth József-díjra érkezett javaslatokat az Oktatási, Kulturális és Testvérvárosi Bizottság, valamint a Szociális, Egészségügyi, Esélyegyenlőségi és Sportbizottság együttes ülésen tárgyalja meg.

(5) Az év Budafok-Tétényi Vállalkozója díjra érkezett javaslatokat a Gazdasági, Vállalkozás- és Turizmusfejlesztési Bizottság tárgyalja meg.

21. § Az év budafok-tétényi vállalkozója díj odaítélése kapcsán, a javaslattevő Gazdasági, Vállalkozás- és Turizmusfejlesztési Bizottság kérheti annak igazolását, hogy vállalkozónak nincsen köztartozása, továbbá, hogy ellene büntetőeljárás nincsen folyamatban. Utóbbi igazolására a bizottság a vállalkozó nyilatkozatát is elfogadhatja.

22. § Az elismerések adományozására vonatkozó javaslatot – a bizottságok és a kuratórium ajánlásának figyelembevételével – a polgármester terjeszti a döntéshozó szerv elé.

23. § (1)[5] Az elismerések adományozásáról a Képviselő-testület minősített szavazattöbbséggel dönt.

(2)[6]

16. A díjak átadása

24. § A díjakat a polgármester – vagy megbízottja – egyidejűleg, a Kerület Napja alkalmából rendezett ünnepségen adja át.

25. § Az elismerésekben részesítettek nevét az Önkormányzat honlapján és hivatalos lapjában közzé kell tenni.

26. § (1) Az elismerések adományozásáról nyilvántartást kell vezetni, mely tartalmazza:

  • a) az elismerésben részesített személy nevét, születési helyét és idejét,
  • b) az adományozott elismerés megjelölését,
  • c) az átadás időpontját, az elismerés adományozásáról hozott képviselő-testületi vagy bizottsági határozat számát.

(2) A nyilvántartásról és a közzétételről a jegyző gondoskodik.

(3) A Képviselő-testület által alapított elismerések adományozásával kapcsolatos előkészítő, szervező tevékenységet a Polgármesteri Hivatal látja el.

27. § A díjakkal adományozását igazoló oklevél, emlékérme és pénzjutalom jár.

28. § Az oklevél tartalmazza a kerület címerét, az elismerés megnevezését, a kitüntetett személy nevét, az adományozó nevét, az adományozás keltét, a polgármester aláírását, pecsétlenyomatát.

29. § (1) Az elismerésekkel járó pénzjutalom összege

  • a) a Budapest XXII. kerület – Budafok, Budatétény, Nagytétény, Baross Gábor-telep – díszpolgára cím esetében nettó 500.000 Ft /fő,
  • b)[7]
  • c) minden egyéb díj esetében nettó 250.000 Ft /díjazott.

(2) Az elismerésekkel járó jutalom az elismerés átadásával egyidejűleg esedékes. A jutalom összegét a mindenkori hatályos jogszabályok szerint, a kitüntetett jövedelmi viszonyaira vonatkozó nyilatkozatára tekintettel, adó- és járulékkötelezettség terhel. Amennyiben a díjazott adóalanyisággal nem rendelkező közösség, csoport, úgy a pénzjutalom csak a közösség, csoport adóalanyisággal rendelkező tagjának fizethető ki.

16/A. A díjak, elismerő címek visszavonásának esetei és a visszavonás szabályai

29/A. § (1) Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata Képviselő-testülete az általa adományozott díjakat és elismerő címeket visszavonhatja, ha a díjazott, elismerésben részesített személy (a továbbiakban együtt: díjazott) az elismerésre érdemtelenné válik.

(2) Érdemtelen különösen az,

  • a) akit szándékos bűncselekmény miatt bíróság jogerősen elítélt,
  • b) aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában vett részt, vagy
  • c) aki az önkormányzat, vagy a helyi közösség jogait, jogos érdekeit, méltóságát sértő magatartást tanúsított.

29/B. § (1) Az érdemtelenség megállapításáról, az adományozott díjak, elismerő címek visszavonásáról a Képviselő-testület dönt.

(2) A díjak, elismerő címek visszavonására helyi önkormányzati képviselő tesz javaslatot.

(3) A visszavonásra vonatkozó indítványt írásban, a polgármesterhez kell benyújtani, a visszavonás indokának megjelölésével. A visszavonási indítványhoz csatolni kell az indok alátámasztására vonatkozó bizonyítékokat.

(4) A visszavonási indítványt a díszpolgári cím esetében a 18. §-ban meghatározott kuratórium, az elismerő címek esetében a 20. § szerinti, az adományozási javaslatot tárgyaló bizottság véleményezi.

17. Záró rendelkezések

30. § (1) E rendelet 2016. június 1-jén lép hatályba.

(2) E rendelet rendelkezéseit 2017. január 1-től kell alkalmazni.

31. §

1. melléklet

Kezdeményezés

............................................. (a díj megnevezése)*

A javasolt személy, szervezet vagy közösség adatai:

Természetes személy esetén:

Név*:

Munkahelye és annak címe:

Beosztása:

Elérhetőségei (telefon és e-mail):

Korábbi állami / szakmai elismerés megnevezése és időpontja:

Nem természetes személy esetén:

Név*:

Székhely / telephely*:

Elérhetőségei (telefon és e-mail):

Képviselő:

Korábbi állami / szakmai elismerés megnevezése és időpontja:

Az átadáskor méltatásként elhangzó hivatalos rövid indokolás* (két-három mondat):

.....................................................................................................................................................

.....................................................................................................................................................

...........................................................................................................................................................

A szakmai tevékenységet, életutat bemutató részletes indokolás* külön lapon csatolandó (legalább fél, de legfeljebb két oldal terjedelemben)!

Dátum

......................................................
kezdeményező aláírása*

A kezdeményező adatai:

Név* (tisztség):

Elérhetőség (e-mail és telefonszám )*:

A *-gal jelölt részek kitöltése kötelező, elmaradás esetén a kezdeményezés nem fogadható be.

2. melléklet

ADATLAP

A Munkácsy Károly-díj adományozására tett javaslathoz

Név: .................................................................................................................................

Lakcím, irányítószámmal: ...............................................................................................

Születési hely, idő: ...........................................................................................................

Iskola neve, pontos címe, irányítószámmal: ....................................................................

..........................................................................................................................................

Iskola telefonszáma: ..........................................................................................................

A tanuló egyéb adatai:

- Évfolyama, osztálya: .....................................................................................................

- Tanulmányi átlageredmény (előző tanévben) .............................................................

- Testnevelőjének neve: ....................................................................................................

- Sportágának megnevezése: ...........................................................................................

- Sportegyesületének neve: ..............................................................................................

- Edzőjének neve: .............................................................................................................

- Jelentősebb eredményei: (a …../2016. (….) önkormányzati rendelet 3. sz. melléklete szerint) ............................................................................................................................................................................................................................................................................................

Dátum:

..................................................

javaslattevő

3. melléklet

Kiemelkedő sporteredmények

a Munkácsy Károly-díj adományozásához

Kiemelkedőnek az alábbi sporteredmények minősülnek:

1. Diákolimpiai országos és budapesti döntő:

1.1. egyéni: I.-VI. hely

1.2. csapat: I.-III. hely

2. Budapesti utánpótlás bajnokságok:

2.1. egyéni: I.-VI. hely

2.2. csapat: I.-III. hely
3.. Országos és nemzetközi utánpótlás bajnokságok:

3.1. egyéni: I-XVI. hely

3.2. csapat: I-VI. hely

4. melléklet [8]


[1] Az 1. § l) pontját a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzata Képviselő-testülete 17/2021. (VI. 15.) önkormányzati rendelete 56. §-a hatályon kívül helyezte.
[2] A 13. alcímet a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzata Képviselő-testülete 17/2021. (VI. 15.) önkormányzati rendelete 56. §-a hatályon kívül helyezte.
[3] A 17. § (1) bekezdése a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzata Képviselő-testülete 17/2021. (VI. 15.) önkormányzati rendelete 56. §-a szerint módosított szöveg.
[4] A 17. § (2) bekezdés b) pontját a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzata Képviselő-testülete 17/2021. (VI. 15.) önkormányzati rendelete 56. §-a hatályon kívül helyezte.
[5] A 23. § (1) bekezdése a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzata Képviselő-testülete 17/2021. (VI. 15.) önkormányzati rendelete 56. §-a szerint módosított szöveg.
[6] A 23. § (2) bekezdését a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzata Képviselő-testülete 17/2021. (VI. 15.) önkormányzati rendelete 56. §-a hatályon kívül helyezte.
[7] A 29. § (1) bekezdés b) pontja a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzata Képviselő-testülete 17/2021. (VI. 15.) önkormányzati rendelete 56. §-ával megállapított szöveg.
[8] A 4. mellékletet a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzata Képviselő-testülete 17/2021. (VI. 15.) önkormányzati rendelete 56. §-a hatályon kívül helyezte.