Taktaszada Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2000. (VIII. 30.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2006. 01. 01- 2009. 08. 31

Taktaszada község képviselő testületének 11 /2000 .( VIII.30.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről

2006.01.01.

Taktaszada Községi Önkormányzat Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény (1) bekezdésének felhatalmazása alapján, figyelemmel a temetőkről a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvényben, valamint az annak végrehajtására kiadott 145/1999. (X.1) Korm. rendeletben, az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvénynek a halottakkal kapcsolatos rendelkezései végrehajtásáról, valamint a rendkívüli halál esetén követendő eljárásról szóló 34/1999.(IX.24.) BM-EüM-IM együttes rendeletben foglaltakra, az alábbi rendeletet alkotja.

Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya kiterjed Taktaszada Község területén lévő köztemetőre, valamint fenntartásával és a temetésekkel kapcsolatos összes tevékenységre.

2. § Köztemető: Taktaszada Községben a 544/1 hrsz.-ú temetőingatlan alatt van.

3. § (1) Taktaszada Község közigazgatási területén köztemető létesítése és bővítése az önkormányzat feladata.

(2) A jelenleg működő köztemető és létesítményei fenntartásáról, valamint az ott folyó temetkezési és e rendelet szerinti egyéb tevékenységek végzéséről az önkormányzat temető gondnok útján gondoskodik.

Temetkezési helyek és szabályok

4. § (1) Halottat eltemetni az elhamvasztott halott maradványait elhelyezni a temetőben létesített temetési helyen szabad.

(2)1 Az elhunyt temetőbe történő eltemetését (elhelyezését) az utolsó bejelentett lakóhely figyelembevételével kell biztosítani. Nem taktaszadai lakosú elhunyt taktaszadai köztemetőben történő eltemetésére a gondnok ad engedélyt.

5. § (1) A köztemetőt /nagysága miatt/ egy sírhely-táblának kell tekinteni. Így a köztemetőt folyószámmal ellátott sorokra, a sorokat pedig sorszámokkal sírhelyekre kell felosztani. A díszsír helyeket, sírbolthelyeket külön kell megjelölni.

(2) A sírhelyeket folytatólagos sorrendben kell felhasználni.

A köztemetőben a hamvak szétszórásához és bemosásához külön temetőrészt kell kijelölni,amelyet parkszerűen kell kialakítani. Továbbá külön temetőrészt kell kijelölni a mesterséges vagy spontán abortusz folytán távozó magzat, csonkolt testrész, emberi szerv, szerv maradvány eltemetésére.
(3) Az elhamvasztott halott hamvát tartalmazó urnát a temetőn belül sírhelyben (rátemetéssel) vagy sírboltban lehet elhelyezni.
(4) A lezárt temetőben temetkezési tevékenységet nem lehet folytatni. A lezárt temetőket mindaddig kegyeleti helyként kell gondozni, amíg felszámolásáról döntés nem születik.
(5) Lezárt temetőből a holttest-maradványokat exhumálás útján lehet áthelyezni a használatban lévő temetőbe.
Az exhumálást csak az illetékes tisztifőorvos engedélye és előírásai szerint lehet elvégezni, lezárt temetőből történő elszállításhoz a gondnok külön engedélye is szükséges.

6. § (1) Az egyes temetkezési helyekért - díszsírhelyek kivételével - az elhunyt hozzátartozójának illetve az eltemetésre kötelezettnek díjat kell fizetni.

A díj mértékét a rendelet melléklete tartalmazza.
(2) Az egyszeri megváltás időtartama:
a) sírbolt esetén 100 év
b) egyes sírhely esetén 25 év, illetőleg az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év.
A temető gondnok a b) pont szerinti temetkezési helyet kétszeres időtartamra történő megváltását is engedélyezheti.
(3) A használati idő eltelte után a temetkezési helyek - külön tiltó rendelkezés hiányában - újabb ciklusra megválthatók.
(4) Ha a használati idő leteltét követően a sírboltot 5, a sírhelyet 3 éven belül ismételten nem váltják meg, a gondnok jogosult azt minden megtérítési igény nélkül újból felhasználni.
(5) Az egész temető bezárásáról és/vagy kiürítéséről az Önkormányzat Képviselőtestülete dönt. A temető kiürítését megelőzően azt három alkalommal egy országos lapban és a helyi sajtóban, valamint a temetői hirdetőtáblán közhírré kell tenni, úgy hogy az első közzététel a kiürítés előtt 6 hónappal, a továbbiak pedig 2 havonta történjenek.
(6) Ha a használat a (4) és (5) bekezdésben foglalt okok miatt szűnik meg a temetkezési hely feltárásakor a kiürített sírokból származó holttest maradványokat közös sírhelyben kell elhelyezni, amelyről az elhunyt hozzátartozói, az ő rendelkezésének hiányában a kegyeleti szokások, valamint a közegészségügyi előírások betartása mellett a temető gondnok köteles gondoskodni.
(7) A temetkezési helyek használatának jogát magánszemélyek között átruházni nem lehet, de a sírhelyet újramegváltó hozzátartozó használati jogot szerez.
(8) Lezárt temető vagy temetőrész betemetett sírjai, sírboltjai felett létesített síremlék a használati idő le nem jártáig - kegyeleti szempontból - nem idegeníthetők el és más sírra,sírboltra nem helyezhetők át.
(9) Kiürítés során a temetőben felállított síremléket lebontani, áthelyezni, azzal rendelkezni csak a gondnoknak történt előzetes bejelentés során valószínűsíteni kell.
Mindez csak a temetőrész lezárásakor gyakorolható.
(10) A temettető kivánságára a megürült sírhelyek számlával igazolt megváltási díjának időarányos részét a jogosult részére vissza kell téríteni.
(11) 2 A temettetőnek a ravatalozó használatáért ravatalozó használati díjat kell fizetni. A temetőben vállalkozásszerűen munkát végzőknek temetőfenntartási hozzájárulás díját kell fizetni. Temetőfenntartási hozzájárulást alkalmanként kell fizetni, amennyiben a vállalkozó sírhelyet, síremléket vagy sírboltot készít illetve tisztít, újít fel. E díjak mértékét a rendelet melléklete tartalmazza. Az önkormányzat a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjat nem állapít meg.

7. § (1) A temetőben lévő sírhelyek méretei

a) Felnőtt sírhely: 2,50 m hosszú

egyes sírhely/ 2,00 m mély 0,90 m széles
b) Sírboltok
- felszíni méretei: (földterület)
2-6 személyes sírbolt szélessége 3,50 m , hossza 5,00 m
- belső méretei:
2-6 személyes sírbolt szélessége 2,30 m , hossza 3,00 m , mélysége 2,60 m
(2) A sírok egymástól való oldaltávolságának 60 cm-nek kell lennie. A sírdombok magassága legfeljebb 50 cm lehet.
(3) Mélyített felnőtt sírhelyre ( 220 cm ) tisztiorvosi engedély alapján, a rendelet mellékletében meghatározott pótdíj fizetése ellenében - még egy koporsó temethető. A pótdíj a következő sírhely meghosszabbításnál időarányosan beszámításra kerül.
(4) Felnőtt sírba elhelyezett két koporsón kívül még két urna is temethető. Koporsóban történő rátemetés alkalmazása nélkül a sírban még 4 urna helyezhető el Elhaltanként a pótdíj mértéke a (3) bekezdés szerinti, az azonban a sírhely használati idejét nem hosszabbítja meg.
(5) Felnőtt sírhely-díj befizetése mellett a felnőtt sírhelybe 10 éven aluli gyermek temethető Ilyen esetben a sír méreteinek a felnőtt sír méreteivel azonosnak kell lennie.
(6) Az elhalálozástól számított 5 éven belül sír (sírbolt) felnyitására engedély, hamvasztás más temetőbe való áthelyezés és rátemetés céljából, illetve a nyomozó hatóság rendelkezésére adható. A kolerában, pestisben, leprában, sárgalázban, kiütéses tifuszban, takonykórban, AIDS-ben, vírusos hemorrhagiás lázban elhunytak temetési helyének megnyitására csak az elhalálozástól számított egy év elteltével adható engedély.
(7) A sírhelyeket kifalazni, kibetonozni nem lehet.
(8) A sírhelyeken sírdomb kialakítása kötelező.
(9) Rátemetés esetén - a balesetek elkerülése végett - a síremléket a temettetőnek le kell bontania és újból biztonságosan fel kell állíttatnia.

8. § (1) Sírboltot a külön jogszabályban meghatározott esetekben és módon építési engedéllyel lehet építeni, a tervet a temetőgondnoknak be kell mutatni.

(2) A sírbolt felett rendelkezőnek az tekinthető, aki a használati díjat megfizette.

(3) A sírbolt és síremlék fenntartásáról, azok létesítője (örököse) köteles gondoskodni. Ha a sírbolt összeomlásától lehet tartani, a gondnok felszólíthatja a fenntartásra kötelezett személyek bármelyikét, hogy gondoskodjanak a helyreállításról. Ha a felhívás eredménytelen marad, a gondnok kérelmére a Polgármesteri Hivatal elrendelheti a sírbolt eltávolítását, illetőleg a sírboltba való további temetkezést megtilthatja.

(4) Közvetlen veszély fennállása esetén a felhívás kötelező. A felhívást - a temetési hely megjelölésével - a temető hírdetőtábláján 90 napra ki kell függeszteni.

(5) Arra nézve, hogy a sírboltba kik temetkezhetnek a létesítőnek a sírbolt-könyvbe bejegyzett rendelkezések az irányadók.

(6) A sírboltba koporsóban csak annyi elhalt temethető, ahány férőhelyre azt építették. Ezen túl 2 férőhelyes sírboltban további 6 urna, a 3 férőhelyes sírboltban további 10 urna, a hatszemélyes sírboltban további 20 urna helyezhető el. Amennyiben a sírbolt tulajdonosa (birtokosa) a temetkezési jogosultságról a sírboltkönyvben vagy végrendeletileg nem tett rendelkezést, úgy a sírboltban az elhalt hozzátartozói az elhalálozás sorrendjében temethetők el. A sírbolt tulajdonosának (birtokosának) kérelmére a sírboltban elhelyezett koporsóban lévő, porladáson túli csontmaradványokat össze kell gyűjteni és hamvasztás után urnában, illetőleg gyermek koporsóban a sírboltba vissza kell helyezni. Ebben az esetben a maradványok csak egy urnahelynek számítanak.

9. § (1) A holttest elhamvasztásához - a (2) bekezdésben foglaltak kivételével a tisztifőorvos engedélye szükséges.

(2) A kórházban elhunyt személy, valamint rendőri intézkedéssel boncolásra szállított holttest elhamvasztását a boncorvos engedélyezi.

10. § (1) Taktaszada Községi Önkormányzata azon elhunyt személyeknek, akik a közélet valamely területén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, díszsírhelyet adományozhat.

(2) A díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart, használata díjtalan.

(3) A díszsírhelybe - a sírnyitás és rátemetés szabályainak megtartása, költségeinek viselése mellett - az elhalt özvegye és az elhalt közvetlen felmenő és lemenő hozzátartozói (szülők, gyermekek) is eltemethetők.

(4) A díszsírhelyek gondozásáról az elhunytak hozzátartozói, ezek hiányában - a Polgármesteri Hivatal megbízására és költségére- az üzemeltető köteles gondoskodni.

(5) A díszsírhely adományozásáról az elhunyt legközelebbi hozzátartozóját és a temető üzemeltetőjét írásban kell értesíteni.

(6) A díszsírhely-parcellában a koporsónak a földbe temetése vagy elhamvasztás után az urna kolumbáriumba helyezése megengedett.

Temetkezési szolgáltatások

11. § (1)3 Temetkezési szolgáltatások: a temetésfelvétel, az elhunytnak a kegyeleti igényeknek megfelelő temetésre való – az egészségügyi szolgáltató halottkezelési feladatkörébe nem tartozó és az egészségügyi intézmény területén kívül végzett - előkészítése, a temetéshez szükséges kellékekkel való ellátás, a ravatalozás, a búcsúztatás, sírhelynyitás és visszahantolás, sírbahelyezés, halottszállítás, hamvasztás és az urnakiadás, az urnaelhelyezés, a hamvak szórása, az exhumálás, az újratemetés.

(2) A köztemetőben a temetkezési szolgáltatásról az önkormányzat temetőgondnok útján köteles gondoskodni.

12. § (1)4 Az eltemetés módjára és helyére nézve az elhunyt életében tett rendelkezése az irányadó, amennyiben ez nem ró az eltemettető személyére aránytalanul nagy terhet. Az elhunyt életében tett rendelkezése hiányában az eltemetés módját és helyét az határozza meg, aki a temetésről gondoskodik, vagy arra köteles lenne, de a temetésről más szerv vagy személy úgy gondoskodik, mintha az elhunyt saját halottja volna.

(2)5 Ha a temetésről több személy gondoskodik és közöttük az eltemetés módja tekintetében nincs megegyezés, a temetés csak elhamvasztás nélkül történhet.

13. § (1) A felravatalozott koporsót - az eltemettető kívánságára - a búcsúztatás (szertartás) megkezdéséig nyitva lehet tartani. Nem lehet nyitva tartani az oszlási vagy roncsolt állapotban lévő holttest koporsóját.

(2) A fertőző betegségben elhunytak koporsóját légmentesen lezárt állapotban kell felravatalozni és azt felnyitni nem szabad. A gyászolók a koporsóval nem érintkezhetnek.

14. § (1) A temetkezési hely birtokosa által végezhető munkák:

a. egynyári, vagy évelő lágyszárú dísznövények ültetése, ápolása,
b. cserepes, vágott- és művirág, koszorú elhelyezése,
c. olyan fás szárú növények ültetése, melyek kifejlett állapotban sem érik el a 2 m-es magasságot.
(2) A sírhely birtokosa köteles a sírhely gondozását, gyomtalanítását rendszeresen elvégezni.

15. § (1) Sírbolt, síremlék állításához, valamint - a 14. §-ban felsoroltakon kívüli – egyéb munkálatokhoz a gondnok előzetes engedélye szükséges. Be kell jelenteni továbbá ezen munkálatok végzésének időpontját és várható időtartamát.

(2) Az előírt engedély hiánya, vagy az attól való eltérés esetén, továbbá a 14. § (2) bekezdésében szereplő kötelezettség elmulasztásakor a gondnok:

a. A sírhely birtokosát - határidő kitűzésével - felhívja a sérelmes állapot megszüntetésére.
b. A felhívás eredménytelensége esetén a szükséges munkát elvégzi (elvégezteti) és annak költségeit áthárítja a sírhely birtokosára.

Nyilvántartások vezetése

16. § (1) Halottat csak halottvizsgálati bizonyítvány alapján szabad eltemetni vagy elhamvasztani. A halottvizsgálati bizonyítvány egy példányának megőrzéséről a gondnok gondoskodik.

(2) A temető fenntartója az új sírmezők (sírnegyedek, sírparcellák) megnyitása előtt köteles godnoskodni a sírnyilvántartási térkép elkészítéséről és annak a jegyző által történő jóváhagyásáról. A temetőtérképet a temető-nyilvántartó könyvvel összhangban a gondnok köteles vezetni. A temetési rend megváltoztatása (sírok átminősítése) csak a jegyző engedélyével történhet a térkép módosításával. A temető dokumentációkat a temető kiürítésének elrendeléséig a gondnok a tűztől védve, páncélszekrényben kell megőriznie, azt követően pdig átadnia a BAZ Megyei Levéltárnak.

(3)6 A nyilvántartó könyv a következő adatokat tartalmazza: folyószám, a temetés (urnaelhelyezés vagy a hamvak elszórása) napja, az elhunyt családi és utóneve, születési ideje, anyja neve, legutolsó lakóhelyének a címe, az elhalálozás időpontja, sírhelytábla, sírhelysor, temetési hely száma, valamint az eltemettető, illetve a temetési hely felett rendelkező jogosult személy neve, lakcíme és a síremlékre vonatkozó bejegyzések. A nyilvántartó könyvbe minden temetést (urnaelhelyezést, urnakiadást, urnakiemelést, hamuszórást) időrend szerint kell bejegyezni.

(4) Külön jegyzéket kell vezetni a temetőben elhelyezett halva született gyermekekről. A jegyzékben fel kell tüntetni a halva született magzat anyjának nevét, az elhantolás (urna elhelyezés) időpontját és a föléje tűzött fejfa sorszámát.

(5)7 A sírbolt-könyvet a (3) bekezdésben meghatározott tartalommal kell vezetni a sírbolt számának feltüntetésével. A sírbolt-könyv a sírboltban elhelyezett halottak bejegyzésére szolgál. A sírbolt-könyvbe be kell jegyezni a sírbolt felett rendelkező jogosult személyek a sírboltra vonatkozó rendelkezéseit is.

(6) A nyilvántartó adatokról tájékoztatást - a halott nevének, a temetés időpontjának és a temetkezés helyének kivételével - csak bírósági és hatósági eljárásokhoz lehet adni.

A temetők rendje

17. § (1) A temető nyitva tartása:

nyári időszámítás esetén: 6.00 órától 20.00 óráig
téli időszámítás esetén: 8.00 órától 16.00 óráig
(2) A temetőből a nyilvántartási idő leteltekor külön felszólítás nélkül el kell távozni.
(3) A nyitvatartás rendjét a temető bejáratánál ki kell függeszteni.
(4) A temetőben mindenki a hely csendjéért a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani.
(5) A temetőkben a kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetett fákat és növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezni tilos.
(6) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a sírhelyek között nem tárolható. A koszorú- virág maradványokat és hulladékot az arra rendszeresített tárolóba kell elhelyezni.
(7) A sírok kerítéssel nem határolhatók körül.
(8) A temetőkben gyertyát égetni legkésőbb a zárási időt megelőző egy óráig szabad. Ügyelni kell arra, hogy gyertyagyújtás tűzveszélyt ne okozzon.
(9) A temetők területére kutyát bevinni - a vakvezető kutyák kivételével - tilos.
(10) A temető területére gépjárművel behajtani csak különleges esetekben lehet (mozgáskorlátozott, munkavégzés, stb.)

18. § (1) A tulajdonos hozzájárulása szükséges építőanyagnak a temetőbe való beszállításához, építési vagy bontási munkák elvégzéséhez.

(2) A temető területéről sírkövet, síremléket és fejfát - vagyonvédelmi okokból - csak a temetőgondnoknak történt előzetes bejelentés után szabad kivinni.

19. § Szabálysértést követ el és 30.000,-Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki e rendelet 17.§ (4)-(10) bekezdéseiben szereplő előírásokat megszegi.

20. § A temetői munkák során (így különösen: rátemetés, exhumálás, áthelyezés) talált értékekről (ékszer, nemesfémből készült protézis) és a találás körülményeiről jegyzőkönyvet kell felvenni.

A talált érték biztonságos megőrzéséről gondoskodni szükséges a jogosultnak történő átadásig.

Hatályba léptető rendelkezések

21. § A jelen rendelet 2000. szeptember 1.-jén lép hatályba.

Ezzel egyidejűleg hatályát veszti Taktaszada Önkormányzat Képviselőtestületének a Polgármesteri Hivatal részéről nyújtott szolgáltatások díjáról szóló 5/1993.(I.21.) számú rendelet 1. §-ának C bekezdése.

1. melléklet

1. Sírbolthely díja (100 évre)

- 2-6 személyes sírbolthely : 20.000,-Ft

2. Sírhely díja (25 évre) : 3.000,-Ft

Újraváltás díja : 3.000,-Ft

3. Amegállapított sírhelydíjon felül 50% pótdíjat köteles fizetni az, aki

a) mélyített felnőtt sírhelybe még egy koporsót kíván tenni [7. §.(3)]

b) mélyített felnőtt sírhelybe urnát kíván elhelyezni [7. § (4)]

4. Ravatalozó használati díj: 3.000,-Ft/ elhalt

5. Temetőfenntartási hozzájárulás díja: 600,- Ft/alkalom

1

A 4. § (2) bekezdése a Taktaszada Község Önkormányzat Képviselő-testülete 9/2005. (X. 19.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

2

A 6. § (11) bekezdése a Taktaszada Község Önkormányzat Képviselő-testülete 9/2005. (X. 19.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

3

A 11. § (1) bekezdése a Taktaszada Község Önkormányzat Képviselő-testülete 9/2005. (X. 19.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

4

A 12. § (1) bekezdése a Taktaszada Község Önkormányzat Képviselő-testülete 9/2005. (X. 19.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

5

A 12. § (2) bekezdése a Taktaszada Község Önkormányzat Képviselő-testülete 9/2005. (X. 19.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

6

A 16. § (3) bekezdése a Taktaszada Község Önkormányzat Képviselő-testülete 9/2005. (X. 19.) önkormányzati rendelete 6. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

7

A 16. § (5) bekezdése a Taktaszada Község Önkormányzat Képviselő-testülete 9/2005. (X. 19.) önkormányzati rendelete 6. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.