Kerékteleki Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 5/2021. (VI.28.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés engedélyezésének szabályairól és díjairól

Hatályos: 2021. 07. 01

Kerékteleki Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 5/2021. (VI. 28.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés engedélyezésének szabályairól és díjairól

Kerékteleki Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. § a) és b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet alkalmazásában:

  • a) hivatali helyiség: a Községháza (Kerékteleki, Fő u. 21.) házasságkötő terme,
  • b) hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés: az Ászári Közös Önkormányzati Hivatal ügyrendjében meghatározott munkaidőn kívüli házasságkötés.

2. § (1) A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés esetén a szándék bejelentésével egyidejűleg írásban kérelmet kell benyújtani. A kérelemben meg kell jelölni:

  • a) a házasságkötés pontos helyszínét,
  • b) házasságkötés időpontját,
  • c) a külső helyszín indokát

(2) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezésére irányuló kérelemben nyilatkozni kell arról, hogy:

  • a) a helyszínen az eseményhez méltó körülmények biztosítottak, és
  • b) a házasságkötés épületen kívül, szabadban történő lebonyolítása esetén az anyakönyvi iratok elhelyezéséhez fedett hely biztosított.

(3) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés iránti kérelem elbírálása előtt az eljáró anyakönyvvezető a házasulandók által megjelölt helyszínen szemlét tart, annak megállapítása érdekében, hogy ott a házasságkötés jogszabályban meghatározott feltételei fennállnak-e.

3. § (1) A hivatali munkaidőn kívül, de hivatali helyiségben történő házasságkötés díjmentes.

(2) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötésért – hivatali munkaidőben és hivatali munkaidőn kívül egységesen – 10.000.- Ft díjat kell megfizetni, kivéve, ha a házasság hivatali helyiségen kívüli megkötésére azért van szükség, mert a házasulandók valamelyikének egészségi állapota, mozgáskorlátozottsága, vagy életkora miatt különös erőfeszítés lenne számára a hivatali helyiségben való megjelenés.

(3) A (2) bekezdés szerinti díjat az Ászári Közös Önkormányzati Hivatal házipénztárában, vagy az önkormányzat 62900050-11580104 számú költségvetési elszámolási számlájára történő utalással kell megfizetni, a házasságkötési szándék bejelentésekor. A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés iránti kérelem csak a díj megfizetése esetén teljesíthető, a kérelem megtagadása esetén azonban a díjat 3 munkanapon belül vissza kell fizetni a befizetőnek.

(4) Az anyakönyvvezetőt az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 19. § (2) bekezdés szerint a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésben történő közreműködésért alkalmanként 5.000.- Ft díj illeti meg, melyet az önkormányzat saját költségvetéséből biztosít.

4. § Ez a rendelet 2021. július 1-jén lép hatályba.

5. § Hatályát veszti Kerékteleki Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és díjairól szóló 3/2012. (II.10.) önkormányzati rendelete.