Felsőmarác Község Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2021. (VI.25.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról

Hatályos: 2021. 07. 02- 2021. 09. 23

Felsőmarác Község Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2021. (VI. 25.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról

Felsőmarác Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ban, 45. § (1) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében, 92. § (1) bekezdés a) pontjában, 92. § (2) bekezdésében és a 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában szabályozott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A képviselő-testület az e rendelet alapján arra jogosult részére jövedelme kiegészítésére, pótlására, illetve a különös méltánylást érdemlő élethelyzetére figyelemmel szociális ellátást nyújthat, a szociálisan rászorulók részére személyes gondoskodást biztosít.

2. § (1) A szociális ellátásra való jogosultság elbírálásához a kérelmező e rendelet melléklete szerinti kérelmében nyilatkozik családja vagyoni, jövedelmi viszonyairól, illetve azokat igazolja.

(2) A pénzbeli vagy természetben nyújtott szociális ellátások iránti kérelmet az Ivánci Közös Önkormányzati Hivatal jegyzőjéhez kell benyújtani.

(3) Személyes gondoskodás nyújtására irányuló kérelmet a Zalamenti és Őrségi Református Alapszolgáltatási Intézmény (8999 Zalalövő, Kossuth u. 4.) vezetőjénél kell benyújtani.

3. § (1) Szociális rászorultság esetén a képviselő-testület – az e rendeletben meghatározott feltételek szerint –

  • a) a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez,
  • b) a gyógyszerkiadások viseléséhez, amennyiben a kérelmező közgyógyellátásban nem részesül,
  • c) a 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának az ápolását, gondozását végző személy részére pénzbeli vagy természetbeni formában települési támogatást nyújthat.

(2) A szociálisan rászorultak részére a képviselő-testület – az e rendeletben meghatározott feltételek szerint – települési támogatásnak nem minősülő pénzbeli vagy természetbeni támogatásként

  • a) temetési támogatást,
  • b) gyermeknevelést segítő támogatást,
  • c) időskorúak támogatását,
  • d) gyermeknapi támogatást,
  • e) gyermekek Mikulás-napi támogatást nyújthat.

4. § (1) A képviselő-testület a szociális ellátásokra való jogosultságot a kérelem, valamint a 2. § (1) bekezdése szerinti nyilatkozat és igazolások alapján bírálja el.

(2) Az ellátások biztosítása folyószámlára utalással, a szolgáltatónak történő átutalással, házipénztárból történő kifizetéssel, vagy postai úton történik. Az eseti pénzbeli szociális ellátást az azt megállapító határozat véglegessé válásától számított 15 napon belül, a havi rendszerességgel adott pénzbeli szociális ellátást utólag, minden hónap 5. napjáig kell kifizetni.

(3) A támogatások felhasználását az Ivánci Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője eseti jelleggel ellenőrizheti.

5. § A pénzben és természetben nyújtott szociális ellátásokra való jogosultság megállapításáról és megszüntetéséről a képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester dönt a 3. § (2) bekezdés a) pontja szerinti támogatás vonatkozásában.

2. Pénzbeli vagy természetben nyújtott települési támogatások

6. § (1) A képviselő-testület a 3. § (1) bekezdés a)–b) pontja szerinti pénzbeli formában nyújtott települési támogatásban részesíti azt a felsőmaráci lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, életvitelszerűen Felsőmarác községben élő személyt, akinek háztartásában az egy főre eső havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át, egyedülélő esetében pedig annak 300 %-át nem haladja meg.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározottakon túl a képviselő-testület pénzbeli települési támogatásban részesítheti évi egy alkalommal, maximum 50 000 forint összegben azt a kérelmezőt, akinek családjában az egy főre eső havi jövedelem az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 500 %-át, egyedülélő esetében pedig annak 600 %-át nem haladja meg, valamint a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások vagy a gyógyszerkiadások összege eléri a havi 10 000 forintot.

(3) Ha a települési támogatást a képviselő-testület megállapítja, az a kérelem benyújtása hónapjának első napjától illeti meg a kérelmezőt.

(4) A települési támogatás összege az igazolt kiadások összege, de maximum havi 5 000 forint és legfeljebb a tárgyév végéig illeti meg a kérelmezőt azzal, hogy a kérelmező nem részesíthető a 3. § (1) bekezdés a) és b) pontjai szerinti támogatásban egyidejűleg.

(5) Ha települési támogatásban részesített személy lakóhelye, vagy tartózkodási helye (a továbbiakban ezen bekezdés alkalmazásában együtt lakóhely) a támogatás folyósításának időtartama alatt úgy módosul, hogy az új lakóhely nem az önkormányzat illetékességi területéhez tartozik, a támogatás annak a hónapnak az utolsó napjáig illeti meg a jogosultat, amelyben az új lakóhelyet létesítette.

(6) Ha a települési támogatásban részesített személy meghal a támogatás folyósításának időtartama alatt, és a havi támogatás nem került részére folyósításra, a vele közös háztartásban élő házastársa, nagykorú gyermeke, szülője, nagykorú testvére vagy mindezek hiányában örököse ebben a sorrendben jogosult a támogatás felvételére. A halál időpontját követő hónap első napjától a támogatás megszűnik.

(7) A 3. § (1) bekezdés a) pontja szerinti települési támogatás iránti kérelemhez mellékelni kell a kérelmező, vagy háztartásában élő személy nevére szóló villanyáram-, a víz- és a gázfogyasztás, a csatornahasználat vagy a szemétszállítás díját igazoló, a kérelem benyújtását megelőző 3 hónapon belüli számlát. Amennyiben a kérelmező előre fizetős órával rendelkezik, a kérelemhez az óra felszerelését igazoló dokumentumot és nyilatkozatát csatolja a havi átlagos fogyasztási összegről.

(8) Az 3. § (1) bekezdés b) pontja szerinti települési támogatás iránti kérelemhez mellékelni kell a háziorvos 2. melléklet szerinti igazolását és a gyógyszertár igazolását a rendszeres gyógyító ellátások havi költségéről.

(9) A képviselő-testület a 3. § (1) bekezdés c) pontja szerinti pénzbeli formában nyújtott települési támogatásban részesíti azt az felsőmaráci lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, életvitelszerűen Felsőmarác községben élő személyt,

  • a) aki 18. életévét betöltött tartósan beteg, állandó és tartós felügyeletre szoruló hozzátartozója otthoni ápolását, gondozását végzi és
  • b) akinek háztartásában az egy főre eső havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át nem haladja meg.

(10) Nem jogosult a 18. életévét betöltött állandó gondozásra szoruló személy otthoni ápolását ellátó hozzátartozó települési támogatásra, ha:

  • a) az ápolt személy két hónapot meghaladóan fekvőbeteg-gyógyintézeti, valamint nappali ellátást nyújtó vagy bentlakásos szociális intézményi ellátásban részesül,
  • b) az ápolt személy szakiskola, középiskola nappali rendszerű képzésének tanulója, illetve felsőoktatási intézmény nappali képzésben részt vevő hallgatója,
  • c) keresőtevékenységet folytat és munkaideje – az otthon történő munkavégzés kivételével – a napi 4 órát meghaladja,
  • d) az ápoló és az ápolt között tartási, életjáradéki vagy öröklési szerződés áll fenn.

(11) A 18. életévét betöltött tartósan gondozásra szoruló személy otthoni ápolását ellátó hozzátartozó települési támogatásra való jogosultságát meg kell szüntetni, ha

  • a) az ápolt személy állapota az állandó ápolást már nem teszi szükségessé,
  • b) az ápolást végző személy a kötelezettségét nem teljesíti,
  • c) az ápolt személy meghal.

(12) A 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának az ápolását, gondozását végző személy részére a települési támogatás az ápolt tartós betegségének fennállásáig, de legfeljebb egy évre állapítható meg. A támogatás a kérelem benyújtása hónapjának első napjától illeti meg a kérelmezőt.

(13) A 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának az ápolását, gondozását végző személy részére megállapítható települési támogatás havonta nyújtható maximális összege 20 000 forint.

(14) A támogatás folyósítása alatt az ápolást végző személy ápolási kötelezettségének teljesítését az Ivánci Közös Önkormányzati Hivatal bármikor ellenőrizheti.

(15) A 3. § (1) bekezdés a) pontja szerinti települési támogatás iránti kérelmet az 1. melléklet, a 3. § (1) bekezdés b) pontja szerinti települési támogatás iránti kérelmet a 2. melléklet, a 3. § (1) bekezdés c) pontja szerinti települési támogatás iránti kérelmet a 3. melléklet szerinti nyomtatványon kell előterjeszteni.

3. Rendkívüli települési támogatás

7. § (1) A képviselő-testület a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő felsőmaráci állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, életvitelszerűen Felsőmarác községben élő személyek részére pénzbeli vagy természetbeni formában rendkívüli települési támogatást nyújt.

(2) Létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet különösen:

  • a) elemi kár, katasztrófa elhárításához,
  • b) balesethez, betegséghez,
  • c) elhunyt személy eltemettetéséhez,
  • d) a gyermek fogadásának előkészítéséhez,
  • e) válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához
  • f) egyéb, rendkívüli okhoz kapcsolódó kiadások.

(3) A létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került személy részére a rendkívüli települési támogatás összegét, a körülmények figyelembevételével, mérlegelési jogkörében a képviselő-testület állapítja meg 10 000 és 300 000 forint közötti összegben.

(4) Létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet esetén annak bekövetkezésétől számított 60 napon belül lehet benyújtani a kérelmet.

(5) Létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet esetén a támogatás hivatalból is megállapítható.

(6) Időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzd az, aki

  • a) tartós betegség, munkaképesség csökkenés,
  • b) munkanélküliség,
  • c) gyermek hátrányos helyzete,
  • d) jövedelmi helyzete miatt anyagi segítségre szorul.

(7) Az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyt a körülmények figyelembevételével, mérlegelési jogkörében a képviselő-testület 10 000 és 100 000 forint közötti összegű rendkívüli települési támogatásban részesíti. A támogatás tárgyévben maximum három alkalommal állapítható meg ugyanazon kérelmezőnek és vele közös háztartásban élő személynek.

(8) A rendkívüli települési támogatás természetbeni támogatásként, így különösen vásárlási utalvány, tartós élelmiszercsomag formájában is nyújtható.

(9) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelmet a 4. melléklet szerinti nyomtatványon kell előterjeszteni, kérelemhez mellékelni kell különösen

  • a) a jövedelem igazolására szolgáló dokumentumokat,
  • b) a rászorultság indokát megalapozó dokumentumok másolatait, különösen
    • ba) a betegség fennállását alátámasztó igazolást,
    • bb) halotti anyakönyvi kivonatot, a temetés költségeinek viselésére vonatkozó bizonylatot,
    • bc) munkaképesség csökkenést igazoló dokumentumot.

(10) Az elemi kár elhárításához igényelt rendkívüli települési támogatás az elemi kár bekövetkezését megállapító szemléről készült jegyzőkönyv alapján nyújtható.

(11) A (6) bekezdés b) pontja alapján nem jogosult rendkívüli települési támogatásra az a személy, aki az önkormányzat által felajánlott alkalmi munkalehetőséget alapos ok nélkül nem fogadja el.

4. Települési támogatásnak nem minősülő támogatások

8. § (1) A képviselő-testület a 3. § (2) bekezdés szerinti települési támogatásnak nem minősülő pénzbeli vagy természetbeni támogatást nyújthat az arra jogosult kérelmezőnek.

(2) A települési támogatásnak nem minősülő pénzbeli támogatás összege

5. Temetési támogatás

9. § (1) A képviselő-testület temetési támogatást nyújt annak a személynek, aki utolsó lakhelye szerinti felsőmaráci állandó lakhellyel rendelkező elhalálozott közeli hozzátartozójának eltemettetéséről gondoskodott annak ellenére, hogy arra nem volt köteles vagy tartásra köteles hozzátartozója volt ugyan, de a temetési költségek viselése a kérelmező és vele közös háztartásban élők létfenntartását veszélyezteti.

(2) Kérelmező és vele közös háztartásban élők létfenntartását akkor veszélyezteti a temetési költségek viselése, ha a kérelem benyújtását megelőző hónapban a közös háztartásban élők egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át.

(3) A temetési támogatás mértéke 20 000 Ft egyszeri támogatás, melyet a kérelem benyújtását követő 5 munkanapon belül kell jogosultsága esetén a kérelmező részére kifizetni, a kérelem hiánytalan beérkezését követően, az önkormányzat házipénztárából vagy átutalással a kérelmező által megadott bankszámlaszámra.

(4) A temetési támogatás a fenti (1) bekezdésben meghatározottak figyelembevételével az elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodó személyek közül kizárólag egy személy számra és egy alkalommal állapítható meg.

(5) A temetés tényét, költségét – a kérelmező nevére szóló - eredeti számlák bemutatásával a támogatást igénylő személy igazolni köteles. A kérelemhez csatolni kell az elhunyt halotti anyakönyvi kivonatának másolatát.

(6) A temetési támogatás iránti kérelmet az 5. melléklet szerinti nyomtatványon kell benyújtani.

6. Gyermeknevelést segítő támogatás

10. § (1) A képviselő-testület gyermeknevelést segítő támogatás nyújt

  • a) annak a felsőmaráci állandó lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező, életvitelszerűen Felsőmarác községben élő szülőnek, örökbefogadó szülőnek, nevelőszülőnek (a továbbiakban együtt: szülő), aki 18 évesnél fiatalabb, vagy 18. életévet tárgyév december 31-ig betöltő, önálló keresettel nem rendelkező gyermeket nevel
  • b) annak a felsőmaráci állandó lakóhellyel rendelkező 18. életévét betöltött, de 25. életévet még el nem ért önálló keresettel nem rendelkező tanulónak, aki közép-, vagy felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytat.

(2) Tanköteles gyermek esetében kizárólag akkor állapítható meg gyermeknevelést segítő támogatás, ha alap-, vagy középfokú oktatási intézmény nappali tagozatán folytatja tanulmányait.

(3) A középfokú oktatási intézmény nappali tagozatán és a felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató tanuló esetén a gyermeknevelést segítő támogatás iránti kérelemhez csatolni kell az oktatási intézmény igazolását a tanulói jogviszony fennállásáról.

(4) Gyermeknevelés segítő támogatás évente két alkalommal annak a kérelmezőnek állapítható meg,

  • a) akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 900 %-át és
  • b) aki az 5. melléklet szerinti nyomtatványon nyilatkozott arról, hogy
    • ba) a támogatást a gyermeke nevelésére fogja fordítani, amennyiben a kérelmezőnek nem tanköteles vagy 6. életévét már betöltött, azonban még óvodába járó gyermeke van,
    • bb) a támogatást kizárólag gyermekének beiskolázásra fogja felhasználni, amennyiben kérelmezőnek tanköteles gyermeke van,
    • bc) a támogatást kizárólag felsőfokú tanulmányai folytatásához fogja felhasználni, amennyiben a kérelmező 18. életévét betöltött tanuló, aki saját jogán terjesztette elő kérelmét.

(5) A támogatásra irányuló kérelmet tárgyévben egyszer, augusztus hó 1-15. napja közötti időszakban lehet benyújtani, mely határidő jogvesztő, ezen időponton kívül, vagy az előírt mellékletek csatolása nélküli kérelem érdemi vizsgálat nélkül elutasításra kerül.

(6) Gyermeknevelést segítő támogatás a gyermek szülei közül kizárólag az egyik számára állapítható meg.

(7) A gyermeknevelést segítő támogatás gyermekenkénti összegéről a Képviselő-testület tárgyév augusztus 31. napjáig külön határozattal dönt.

(8) A gyermeknevelést segítő támogatás kifizetésére tárgyév szeptember 15. napjáig kerül sor az önkormányzat házipénztárából történő kifizetéssel vagy átutalással, a kérelmező által megadott bankszámlára.

(9) A gyermeknevelést segítő támogatás iránti kérelmet az 5. melléklet szerinti nyomtatványon kell benyújtani.

7. Időskorúak támogatása

11. § (1) A képviselő-testület a felsőmaráci állandó lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező, életvitelszerűen Felsőmarác községben élő 60. életévét betöltött, vagy a tárgyévben betöltő nyugellátásban részesülő szociálisan rászoruló személyeket évente maximum két alkalommal időskorúak támogatásában részesítheti.

(2) Szociálisan rászorult az a 60. életévét betöltött, vagy a tárgyévben betöltő nyugellátásban részesülő személy, akinek havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 900 %-át.

(3) A kérelmező a jogosultság elbírálásához jövedelméről kérelemnyomtatványon nyilatkozik.

(4) A 60. életévét betöltött, vagy a tárgyévben betöltő személyek életkorának igazolására a népesség-nyilvántartás adatai az irányadóak.

(5) Az időskorúak támogatása természetbeni támogatásként, így különösen vásárlási utalvány, tartós élelmiszercsomag formájában is nyújtható. A támogatás összegéről és formájáról a Képviselő-testület tárgyév szeptember 30. napjáig, illetőleg második alkalommal nyújtott támogatás esetében december 15. napjáig határozattal dönt.

(6) A kérelmet a 6. melléklet szerinti nyomtatványon kell benyújtani.

8. Gyermekek Mikulás-napi támogatása

12. § (1) A képviselő-testület évente egy alkalommal, december hónapban a felsőmaráci állandó lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező, életvitelszerűen Felsőmarác községben élő 0-18 év közötti szociálisan rászoruló gyermekek részére Mikulás-napi támogatást nyújthat.

(2) Szociálisan rászoruló az az (1) bekezdés szerinti gyermek, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 900 %-át.

(3) A támogatási kérelmet a gyermek szülője nyújthatja be, a jogosultság elbírálásához a család jövedelméről kérelemnyomtatványon nyilatkozik.

(4) A 0-18. év közötti gyermekek életkorának igazolására a népesség-nyilvántartás adatai az irányadóak.

(5) A gyermekek Mikulás-napi támogatásának maximális összege 10.000 forint. A képviselő-testület a támogatást az arra jogosult gyermek részére természetbeni támogatásként, különösen ajándékcsomag formájában is nyújthatja.

(6) A kérelmet a 7. melléklet szerinti nyomtatványon kell benyújtani.

9. Gyermeknapi támogatás

13. § (1) A képviselő-testület évente egy alkalommal a felsőmaráci állandó lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező, életvitelszerűen Felsőmarác községben élő 0-18 év közötti szociálisan rászoruló gyermekek részére Gyermeknapi támogatást nyújthat.

(2) Szociálisan rászoruló az a (1) bekezdés szerinti gyermek, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 900 %-át.

(3) A támogatási kérelmet a gyermek szülője nyújthatja be, a jogosultság elbírálásához a család jövedelméről kérelemnyomtatványon nyilatkozik.

(4) A 0-18. év közötti gyermekek életkorának igazolására a népesség-nyilvántartás adatai az irányadóak.

(5) A képviselő-testület a Gyermeknapi támogatás tárgyévi összegéről legkésőbb július hónapban dönt és gondoskodik a támogatás az önkormányzat házipénztárából való kifizetéséről. A támogatást az arra jogosult gyermek részére természetbeni támogatásként, különösen ajándékcsomag formájában is nyújthatja.

(6) A kérelmet a 8. melléklet szerinti nyomtatványon kell benyújtani.

10. Köztemetés

14. § (1) A képviselő-testület az eltemettetésre köteles felsőmaráci állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, életvitelszerűen Felsőmarác községben élő személyt a köztemetés költségeinek megtérítési kötelezettsége alól részben mentesíti, ha települési támogatásra lenne jogosult.

(2) A képviselő-testület a köztemetés költségeinek megtérítése alól egészben mentesíti azt az eltemettetésre köteles felsőmaráci állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, életvitelszerűen Felsőmarác községben élő személyt, aki rendkívüli települési támogatásra lenne jogosult.

11. Étkeztetés

15. § (1) Szociális rászorultság esetén a képviselő-testület – az e rendeletben meghatározott feltételek szerint – étkezésben részesíti azt a személyt, aki a napi egyszeri meleg étkezését önmaga vagy eltartottja részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képes biztosítani.

(2) Az (1) bekezdés alkalmazásában szociálisan rászorult

  • a) kora miatt az, aki a 65. életévét betöltötte,
  • b) egészségi állapota alapján az, aki megváltozott munkaképességű személy, továbbá az, aki betegségéből adódóan önmaga ellátásra átmenetileg, vagy tartósan képtelen és ezt igazolni tudja,
  • c) fogyatékossága, pszichiátriai betegsége alapján az a személy, aki fogyatékosságát, pszichiátriai betegségét orvosi igazolással igazolni tudja, vagy fogyatékossági ellátásban részesül,
  • d) szenvedélybetegsége alapján az, aki szenvedélybetegségét orvosi igazolással igazolni tudják,
  • e) a hajléktalan, aki csak Felsőmarác település szintű lakcímmel rendelkezik.

(3) Az étkeztetés intézményi térítési díja 510 forint/nap.

(4) A képviselő-testület a napi egyszeri meleg étkeztetést vásárolt szolgáltatás útján biztosítja Felsőmarác községben életvitelszerűen élő, szociálisan rászoruló személyek számára.

(5) Az egészségi állapot miatti rászorultságot háziorvosi igazolással, szakorvosi igazolással vagy szakvéleménnyel, vagy ellátást megállapító határozattal, továbbá a hajléktalanság tényét személyes nyilatkozattal kell igazolni.

(6) Az étkezés iránti kérelmet a 9. melléklet szerinti nyomtatványon kell benyújtani az Ivánci Közös Önkormányzati Hivatalhoz.

(7) Az étkezés kizárólag házhoz történő kiszállítással vehető igénybe. A falugondnoki szolgáltatás az étkezés kiszállítását térítésmentesen látja el.

(8) A személyes gondoskodásért térítési díj fizetésére kötelezettek köre:

  • a) az ellátást igénybevevő jogosult
  • b) a szülői felügyeleti joggal rendelkező törvényes képviselő,
  • c) a jogosult tartására, gondozására köteles és képes személy.

(9) A személyi térítési díjat tárgyhónapot követő 15-éig kell számla ellenében az önkormányzat részére megfizetni.

(10) Külön eljárás nélkül, haladéktalanul kell ellátást biztosítani annak a rászorulónak, akinek életét, testi épségét, egészségi állapotát az ellátás elmaradása veszélyezteti.

12. Személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatások

16. § (1) A képviselő-testület a szociális alapszolgáltatások közül a falugondnoki szolgáltatást és az étkeztetést önállóan biztosítja, továbbá gondoskodik az egyéb szociális szolgáltatásokhoz való hozzáféréshez.

(2) A képviselő-testület a szociális alapszolgáltatások közül a házi segítségnyújtást a Magyarországi Református Egyház Diakóniai Iroda fenntartásában lévő Zalamenti és Őrségi Református Alapszolgáltatási Intézmény (8999 Zalalövő, Kossuth Lajos u. 4.) közreműködésével biztosítja.

(3) A képviselő-testület a családsegítés szociális alapszolgáltatás igénybevételét a Zalamenti és Őrségi Önkormányzatok Szociális és Gyermekjóléti Társulás fenntartásában lévő Zalamenti és Őrségi Család- és Gyermekjóléti Szolgálat (8999 Zalalövő, Kossuth Lajos u. 4.) útján biztosítja.

17. § A képviselő-testület által biztosított falugondnoki szolgáltatás feladatellátásának részleteit, és a szolgáltatás igénybevételének feltételeit külön rendelet szabályozza.

18. § A személyes gondoskodást nyújtó szociális alapellátások közül a családsegítés és a falugondnoki szolgáltatás igénybevétele térítésmentes.

13. Záró rendelkezések

19. § [1]

20. § Ez a rendelet 2021. július 1-én lép hatályba.

1. melléklet

TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS IRÁNTI KÉRELEM

LAKÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ RENDSZERES KIADÁSOK VISELÉSÉHEZ

KÉRELMEZŐ ADATAI

Neve: …………………………………………………………........................................................................

Születési neve: ……………………………………………………………………………………………………

Születési helye, ideje: ………………………………………………….........................................................

Anyja neve: ………………………………………………….........................................................................

Lakóhelye: …………………………………………………..........................................................................

Tartózkodási helye: ………………………………………..........................................................................

TAJ száma: …………………………………………………………………………………….........................

Telefonszáma: …………………………………………………………………………………………………..

E-mail címe (nem kötelező megadni): ………………………………………………………………………..

Családi állapota: egyedül élő nem egyedül élő családos

(a megfelelő rész aláhúzandó)

Kérelmezővel közös háztartásban élők száma: _______________ fő

KÉRELMEZŐVEL KÖZÖS HÁZTARTÁSBAN ÉLŐK ADATAI

Neve/
Születési neve

Születési helye, ideje

Anyja neve

TAJ száma

Rokoni kapcsolat






(Közös háztartás: az egy lakásban együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek közössége.

Család: egy lakásban, vagy személyes gondoskodást nyújtó bentlakásos szociális, gyermekvédelmi intézményben együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező közeli hozzátartozók közössége.

Közeli hozzátartozók:

  • a) a házastárs, az élettárs,
  • b) a húszévesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező; a huszonhárom évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató; a huszonöt évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató vér szerinti gyermek, örökbe fogadott gyermek, mostohagyermek és a Ptk. szerinti gyermekvédelmi nevelőszülő által e jogviszonya keretében nevelt gyermek kivételével a nevelt gyermek,
  • c) korhatárra való tekintet nélkül a tartósan beteg, az autista, illetve a testi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos vér szerinti, örökbe fogadott, mostoha-, illetve nevelt gyermek, amennyiben ez az állapot a gyermek 25. életévének betöltését megelőzően is fennállt,
  • d) a 18. életévét be nem töltött gyermek vonatkozásában a vér szerinti és az örökbe fogadó szülő, a szülő házastársa vagy élettársa, valamint a b) vagy c) alpontban meghatározott feltételeknek megfelelő testvér.)

JÖVEDELEM ADATOK

A jövedelmek típusai

A kérelmező jövedelme

A kérelmező családjában élő házastárs (élettárs) jövedelme

A kérelmező családjában élő közeli hozzátartozók jövedelme

Összes jövedelem

1. Munkaviszonyból, munkavégzésre/foglalkoztatásra irányuló egyéb jogviszonyból származó jövedelem és táppénz

2. Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem

3. Nyugellátás, egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások, megváltozott munkaképességű személyek ellátásai

4. A gyermek ellátásához és gondozásához kapcsolódó támogatások

5. Önkormányzat, járási hivatal és az állami foglalkoztatási szervek által folyósított rendszeres pénzbeli ellátások

6. Egyéb jövedelem

7. A család összes jövedelme

8. A család összes jövedelmét csökkentő tényezők

Az egy főre jutó havi jövedelem (ÜGYINTÉZŐ TÖLTI KI): …………………………... Ft/hó

A lakás, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadások havi összege:

a) víz: …………………………… Ft

b) gáz: …………………………... Ft

c) villanyáram: ………………….. Ft

A kérelemhez csatolni kell

- a jövedelem igazolására szolgáló dokumentumokat, továbbá

- a közüzemi szolgáltatásoknak a kérelmező nevére szóló, a kérelem benyújtását megelőző hónapra vonatkozó számláit vagy az előrefizetős fogyasztásmérő feltöltéséről szóló bizonylatot.

1. Felelősségem tudatában kijelentem, hogy

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tudomásul veszem, hogy

- a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódisága a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. §-ának (7) bekezdése alapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal útján ellenőrizhető,

- valótlan tartalmú nyilatkozat, vagy igazolás esetén a kérelem elutasítható, a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett támogatást pedig vissza kell fizetni,

- a feltüntetett adatokban bekövetkezett változást 15 napon belül be kell jelenteni.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

Büntetőjogi felelősségem teljes tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek.

Kelt: …………………………………., ……. év.………..……. hó …… nap

…………………………………..

kérelmező aláírása

  • a) életvitelszerűen a lakóhelyemen a tartózkodási helyemen élek,
  • b) a közölt adatok a valóságnak megfelelnek.

2. melléklet

TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS IRÁNTI KÉRELEM

GYÓGYSZERKIADÁSOK VISELÉSÉHEZ

KÉRELMEZŐ ADATAI

Neve: …………………………………………………………........................................................................

Születési neve: ……………………………………………………………………………………………………

Születési helye, ideje: ………………………………………………….........................................................

Anyja neve: ………………………………………………….........................................................................

Lakóhelye: …………………………………………………..........................................................................

Tartózkodási helye: ………………………………………..........................................................................

TAJ száma: …………………………………………………………………………………….........................

Telefonszáma: …………………………………………………………………………………………………..

E-mail címe (nem kötelező megadni): ………………………………………………………………………..

Családi állapota: egyedül élő nem egyedül élő családos

(a megfelelő rész aláhúzandó)

Kérelmezővel közös háztartásban élők száma: _______________ fő

KÉRELMEZŐVEL KÖZÖS HÁZTARTÁSBAN ÉLŐK ADATAI

Neve/
Születési neve

Születési helye, ideje

Anyja neve

TAJ száma

Rokoni kapcsolat






(Közös háztartás: az egy lakásban együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek közössége.

Család: egy lakásban, vagy személyes gondoskodást nyújtó bentlakásos szociális, gyermekvédelmi intézményben együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező közeli hozzátartozók közössége.

Közeli hozzátartozók:

  • a) a házastárs, az élettárs,
  • b) a húszévesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező; a huszonhárom évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató; a huszonöt évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató vér szerinti gyermek, örökbe fogadott gyermek, mostohagyermek és a Ptk. szerinti gyermekvédelmi nevelőszülő által e jogviszonya keretében nevelt gyermek kivételével a nevelt gyermek,
  • c) korhatárra való tekintet nélkül a tartósan beteg, az autista, illetve a testi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos vér szerinti, örökbe fogadott, mostoha-, illetve nevelt gyermek, amennyiben ez az állapot a gyermek 25. életévének betöltését megelőzően is fennállt,
  • d) a 18. életévét be nem töltött gyermek vonatkozásában a vér szerinti és az örökbe fogadó szülő, a szülő házastársa vagy élettársa, valamint a b) vagy c) alpontban meghatározott feltételeknek megfelelő testvér.)

JÖVEDELEM ADATOK

A jövedelmek típusai

A kérelmező jövedelme

A kérelmező családjában élő házastárs (élettárs) jövedelme

A kérelmező családjában élő közeli hozzátartozók jövedelme

Összes jövedelem

1. Munkaviszonyból, munkavégzésre/foglalkoztatásra irányuló egyéb jogviszonyból származó jövedelem és táppénz

2. Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem

3. Nyugellátás, egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások, megváltozott munkaképességű személyek ellátásai

4. A gyermek ellátásához és gondozásához kapcsolódó támogatások

5. Önkormányzat, járási hivatal és az állami foglalkoztatási szervek által folyósított rendszeres pénzbeli ellátások

6. Egyéb jövedelem

7. A család összes jövedelme

8. A család összes jövedelmét csökkentő tényezők

Az egy főre jutó havi jövedelem (ÜGYINTÉZŐ TÖLTI KI): …………………………... Ft/hó

Felelősségem tudatában kijelentem, hogy

a) életvitelszerűen a lakóhelyemen a tartózkodási helyemen élek,

b) a közölt adatok a valóságnak megfelelnek.

MELLÉKLETEK

A gyógyszerkiadások viselése iránti kérelemhez mellékelni kell a háziorvos igazolását a kérelmező havi rendszeres gyógyító ellátási szükségletéről és a gyógyszertár igazolását a rendszeres gyógyító ellátások havi költségéről.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tudomásul veszem, hogy

- a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódisága a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. §-ának (7) bekezdése alapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal útján ellenőrizhető,

- valótlan tartalmú nyilatkozat, vagy igazolás esetén a kérelem elutasítható, a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett támogatást pedig vissza kell fizetni,

- a feltüntetett adatokban bekövetkezett változást 15 napon belül be kell jelenteni.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

Büntetőjogi felelősségem teljes tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek.

Kelt: …………………………………., ……. év.………..……. hó …… nap

…………………………………..

kérelmező aláírása

IGAZOLÁS

HAVI RENDSZERES GYÓGYÍTÓ ELLÁTÁSI SZÜKSÉGLETRŐL

Igazolom, hogy

Név: .........................................................................................................................................

Születési név: .........................................................................................................................

Anyja neve: ..............................................................................................................................

Születési hely, év, hó, nap: .......................................................................................................

Lakóhely: .................................................................................................................................

Tartózkodási hely: ...................................................................................................................

Társadalombiztosítási Azonosító Jel (TAJ): ....................................................................................

havi rendszeres gyógyító ellátási szükséglete fennáll.

Dátum: ................................................

................................................

háziorvos aláírása

P. H.

3. melléklet

TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS IRÁNTI KÉRELEM

A 18. ÉLETÉVÉT BETÖLTÖTT TARTÓSAN BETEG HOZZÁTARTOZÓJÁNAK AZ ÁPOLÁSÁT, GONDOZÁSÁT VÉGZŐ SZEMÉLY RÉSZÉRE

KÉRELMEZŐ ADATAI

Neve: …………………………………………………………........................................................................

Születési neve: ……………………………………………………………………………………………………

Születési helye, ideje: ………………………………………………….........................................................

Anyja neve: ………………………………………………….........................................................................

Lakóhelye: …………………………………………………..........................................................................

Tartózkodási helye: ………………………………………..........................................................................

TAJ száma: …………………………………………………………………………………….........................

Telefonszáma: …………………………………………………………………………………………………..

E-mail címe (nem kötelező megadni): ………………………………………………………………………..

Családi állapota: egyedül élő nem egyedül élő családos

(a megfelelő rész aláhúzandó)

Kérelmezővel közös háztartásban élők száma: _______________ fő

KÉRELMEZŐVEL KÖZÖS HÁZTARTÁSBAN ÉLŐK ADATAI

Neve/
Születési neve

Születési helye, ideje

Anyja neve

TAJ száma

Rokoni kapcsolat






(Közös háztartás: az egy lakásban együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek közössége.

Család: egy lakásban, vagy személyes gondoskodást nyújtó bentlakásos szociális, gyermekvédelmi intézményben együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező közeli hozzátartozók közössége.

Közeli hozzátartozók:

a) a házastárs, az élettárs,

b) a húszévesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező; a huszonhárom évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató; a huszonöt évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató vér szerinti gyermek, örökbe fogadott gyermek, mostohagyermek és a Ptk. szerinti gyermekvédelmi nevelőszülő által e jogviszonya keretében nevelt gyermek kivételével a nevelt gyermek,

c) korhatárra való tekintet nélkül a tartósan beteg, az autista, illetve a testi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos vér szerinti, örökbe fogadott, mostoha-, illetve nevelt gyermek, amennyiben ez az állapot a gyermek 25. életévének betöltését megelőzően is fennállt,

d) a 18. életévét be nem töltött gyermek vonatkozásában a vér szerinti és az örökbe fogadó szülő, a szülő házastársa vagy élettársa, valamint a a) vagy c) alpontban meghatározott feltételeknek megfelelő testvér.)

JÖVEDELEM ADATOK

A jövedelmek típusai

A kérelmező jövedelme

A kérelmező családjában élő házastárs (élettárs) jövedelme

A kérelmező családjában élő közeli hozzátartozók jövedelme

Összes jövedelem

1. Munkaviszonyból, munkavégzésre/foglalkoztatásra irányuló egyéb jogviszonyból származó jövedelem és táppénz

2. Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem

3. Nyugellátás, egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások, megváltozott munkaképességű személyek ellátásai

4. A gyermek ellátásához és gondozásához kapcsolódó támogatások

5. Önkormányzat, járási hivatal és az állami foglalkoztatási szervek által folyósított rendszeres pénzbeli ellátások

6. Egyéb jövedelem

7. A család összes jövedelme

8. A család összes jövedelmét csökkentő tényezők

Az egy főre jutó havi jövedelem (ÜGYINTÉZŐ TÖLTI KI): …………………………... Ft/hó

JOGOSULTSÁGI FELTÉTELEKRE VONATKOZÓ ADATOK

Kijelentem, hogy (kérjük, jelölje a megfelelőt X-szel)

1. keresőtevékenységet:

1.1. nem folytatok,

1.2. napi 4 órában folytatok,

1.3. otthonomban folytatok;

2. nappali tagozaton tanulói, hallgatói jogviszonyban nem állok;

3. az ápolási tevékenységet:

3.1. a lakóhelyemen/tartózkodási helyemen,

3.2. az ápolt személy lakóhelyén/tartózkodási helyén végzem

4. életvitelszerűen a lakóhelyemen/tartózkodási helyemen élek (a megfelelő rész aláhúzandó).

AZ ÁPOLT SZEMÉLYRE VONATKOZÓ ADATOK

Neve: ..................................................................................................................................................

Születési neve: ...................................................................................................................................

Anyja neve: ........................................................................................................................................

Születési hely, idő (év, hó, nap): ........................................................................................................

Lakóhelye: ..........................................................................................................................................

Tartózkodási helye: ............................................................................................................................

Társadalombiztosítási Azonosító Jele: ...............................................................................................

Ha az ápolt személy cselekvőképtelen vagy cselekvőképességében teljesen korlátozott, a törvényes képviselő neve:………………………………………………………………………………………….......

A törvényes képviselő lakcíme: ...........................................................................................................

Az ápolt háziorvosának neve, hivatali elérhetősége (telefon, cím)………………………………………

….............................................................................................................................................................

NYILATKOZATOK

Az ápolási támogatásként címén megállapított települési támogatást az alábbi módon kérem folyósítani:

(Kérjük X-szel jelölje be, illetve írja be a megfelelő választ!)

 a kifizetést az alábbi címre, postai úton kérem utalni: ……………………………………………………...

 a kifizetést az alábbi bankszámlaszámla kérem: pénzintézet neve …………………………………….…

        -         -        

5. Nyilatkozom, hogy az ápolt személy

- nem tanulója, hallgatója nappali tagozaton középfokú, illetve felsőoktatási intézménynek,

- két hónapot meghaladóan fekvőbeteg-gyógyintézeti, valamint nappali ellátást nyújtó vagy bentlakásos szociális intézményi ellátásban nem részesül.

Hozzájárulok, hogy a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához, továbbá a szociális és gyermekvédelmi ellátások országos nyilvántartásában (PTR) történő felhasználásához.

Hozzájárulok ahhoz, hogy az önkormányzat az ápolási támogatás címén nyújtott települési támogatásra való jogosultságot, illetve az ápolási kötelezettség teljesítését a jogosultság időtartama alatt bármikor ellenőrizheti,

Felelősségem tudatában kijelentem, hogy a közölt adatok a valóságnak megfelelnek.

Tudomásul veszem, hogy az Ivánci Közös Önkormányzati Hivatal az ápolási támogatás címén nyújtott települési támogatásra való jogosultságot, illetve az ápolási kötelezettség teljesítését a jogosultság időtartama alatt bármikor ellenőrizheti.

MELLÉKLETEK

- A háziorvos jelen melléklet szerinti igazolását arról, hogy a 18. életévét betöltött, tartósan beteg gondozásra, ápolásra szorul.

- A kérelmező és a kérelmezővel közös háztartásban élők jövedelméről szóló igazolásokat

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tudomásul veszem, hogy

- a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódisága a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. §-ának (7) bekezdése alapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal útján ellenőrizhető,

- valótlan tartalmú nyilatkozat, vagy igazolás esetén a kérelem elutasítható, a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett támogatást pedig vissza kell fizetni,

- a feltüntetett adatokban bekövetkezett változást 15 napon belül be kell jelenteni.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

Büntetőjogi felelősségem teljes tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek.

Kelt: …………………………………., ……. év.………..……. hó …… nap

…………………………………..

kérelmező aláírása

IGAZOLÁS ÉS SZAKVÉLEMÉNY
a települési ápolási támogatás megállapításához

(Az ápolt személy háziorvosa tölti ki.)

Neve: .........................................................................................................................................

Születési neve: .........................................................................................................................

Anyja neve: ..............................................................................................................................

Születési hely, év, hó, nap: .......................................................................................................

Lakóhely: .................................................................................................................................

Tartózkodási hely: ...................................................................................................................

Társadalombiztosítási Azonosító Jele: ....................................................................................

Fenti igazolást nevezett részére

a rehabilitációs hatóságként eljáró ………..................................................... (szerv megnevezése)................................... számú határozata, szakhatósági állásfoglalása vagy szakvéleménye, vagy………………………………………………………............................ fekvőbeteg-szakellátást nyújtó intézmény ....................................................... szakrendelő intézet szakorvosa által kiadott .................... keltű igazolás/zárójelentés alapján állítottam ki.

□ 3 hónapnál hosszabb, vagy

□ 3 hónapnál rövidebb.

Dátum: ................................................

................................................

háziorvos aláírása

P. H.

4. melléklet

RENDKÍVÜLI TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS IRÁNTI KÉRELEM

KÉRELMEZŐ ADATAI

Neve: …………………………………………………………........................................................................

Születési neve: ……………………………………………………………………………………………………

Születési helye, ideje: ………………………………………………….........................................................

Anyja neve: ………………………………………………….........................................................................

Lakóhelye: …………………………………………………..........................................................................

Tartózkodási helye: ………………………………………..........................................................................

TAJ száma: …………………………………………………………………………………….........................

Telefonszáma: …………………………………………………………………………………………………..

E-mail címe (nem kötelező megadni): ………………………………………………………………………..

Családi állapota: egyedül élő nem egyedül élő családos

(a megfelelő rész aláhúzandó)

Kérelmezővel közös háztartásban élők száma: _______________ fő

KÉRELMEZŐVEL KÖZÖS HÁZTARTÁSBAN ÉLŐK ADATAI

Neve/
Születési neve

Születési helye, ideje

Anyja neve

TAJ száma

Rokoni kapcsolat






(Közös háztartás: az egy lakásban együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek közössége.

Család: egy lakásban, vagy személyes gondoskodást nyújtó bentlakásos szociális, gyermekvédelmi intézményben együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező közeli hozzátartozók közössége.

Közeli hozzátartozók:

a) a házastárs, az élettárs,

b) a húszévesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező; a huszonhárom évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató; a huszonöt évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató vér szerinti gyermek, örökbe fogadott gyermek, mostohagyermek és a Ptk. szerinti gyermekvédelmi nevelőszülő által e jogviszonya keretében nevelt gyermek kivételével a nevelt gyermek,

c) korhatárra való tekintet nélkül a tartósan beteg, az autista, illetve a testi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos vér szerinti, örökbe fogadott, mostoha-, illetve nevelt gyermek, amennyiben ez az állapot a gyermek 25. életévének betöltését megelőzően is fennállt,

d) a 18. életévét be nem töltött gyermek vonatkozásában a vér szerinti és az örökbe fogadó szülő, a szülő házastársa vagy élettársa, valamint a a) vagy c) alpontban meghatározott feltételeknek megfelelő testvér.)

KÉRELEM CÉLJA:

1. Létfenntartást veszélyeztető élethelyzet esetén:

- elemi kár, katasztrófa elhárítása

- baleset, betegség,

- elhunyt személy eltemettetése

- válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartása

- gyermek fogadásának előkészítése

- egyéb rendkívüli ok:………………………………………………………………………

(a megfelelő rész aláhúzandó)

2. Időszakos vagy tartós létfenntartási gondok esetén:

- tartós betegség, munkaképesség csökkenése

- munkanélküliség

- gyermek hátrányos helyzete

- jövedelmi helyzet

(a megfelelő rész aláhúzandó)

A INDOKOK RÉSZLETEZÉSE

…...................................................................................................................................................

…...................................................................................................................................................

…...................................................................................................................................................

…...................................................................................................................................................

A kérelemhez csatolni kell:

- a jövedelem igazolására szolgáló dokumentumokat, továbbá

- a rászorultság indokát megalapozó dokumentumok másolatait, különösen

- a betegség fennállását alátámasztó igazolást,

- halotti anyakönyvi kivonatot, a temetés költségeinek viselésére vonatkozó bizonylatot,

- az álláskereső nyilvántartásba vételről szóló határozatot,

- munkaképesség csökkenést igazoló dokumentumot

A támogatás kifizetését folyószámlára utalással

kérem nem kérem

(a megfelelő rész aláhúzandó)

Folyószámla száma: …………………………………………………………………………

Felelősségem tudatában kijelentem, hogy

  • a) életvitelszerűen a lakóhelyemen a tartózkodási helyemen élek,
  • b) a közölt adatok a valóságnak megfelelnek.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tudomásul veszem, hogy

- a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódisága a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. §-ának (7) bekezdése alapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal útján ellenőrizhető,

- valótlan tartalmú nyilatkozat, vagy igazolás esetén a kérelem elutasítható, a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett támogatást pedig vissza kell fizetni,

- a feltüntetett adatokban bekövetkezett változást 15 napon belül be kell jelenteni.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

Büntetőjogi felelősségem teljes tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek.

Kelt: …………………………………., ……. év.………..……. hó …… nap

…………………………………..

kérelmező aláírása

5. melléklet

TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁSNAK NEM MINŐSÜLŐ

PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI TÁMOGATÁS IGÉNYLÉSÉHEZ

KÉRELMEZŐ ADATAI

Neve: …………………………………………………………........................................................................

Születési neve: ……………………………………………………………………………………………………

Születési helye, ideje: ………………………………………………….........................................................

Anyja neve: ………………………………………………….........................................................................

Lakóhelye: …………………………………………………..........................................................................

Tartózkodási helye: ………………………………………..........................................................................

TAJ száma: …………………………………………………………………………………….........................

Telefonszáma: …………………………………………………………………………………………………..

E-mail címe (nem kötelező megadni): ………………………………………………………………………..

Családi állapota: egyedül élő nem egyedül élő családos

(a megfelelő rész aláhúzandó)

Kérelmezővel közös háztartásban élők száma: _______________ fő

KÉRELMEZŐVEL KÖZÖS HÁZTARTÁSBAN ÉLŐK ADATAI

Neve/
Születési neve

Születési helye, ideje

Anyja neve

TAJ száma

Rokoni kapcsolat






(Közös háztartás: az egy lakásban együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek közössége.

Család: egy lakásban, vagy személyes gondoskodást nyújtó bentlakásos szociális, gyermekvédelmi intézményben együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező közeli hozzátartozók közössége.

Közeli hozzátartozók:

  • a) a házastárs, az élettárs,
  • b) a húszévesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező; a huszonhárom évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató; a huszonöt évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató vér szerinti gyermek, örökbe fogadott gyermek, mostohagyermek és a Ptk. szerinti gyermekvédelmi nevelőszülő által e jogviszonya keretében nevelt gyermek kivételével a nevelt gyermek,
  • c) korhatárra való tekintet nélkül a tartósan beteg, az autista, illetve a testi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos vér szerinti, örökbe fogadott, mostoha-, illetve nevelt gyermek, amennyiben ez az állapot a gyermek 25. életévének betöltését megelőzően is fennállt,
  • d) a 18. életévét be nem töltött gyermek vonatkozásában a vér szerinti és az örökbe fogadó szülő, a szülő házastársa vagy élettársa, valamint a b) vagy c) alpontban meghatározott feltételeknek megfelelő testvér.)

JÖVEDELEM ADATOK

A jövedelmek típusai

A kérelmező jövedelme

A kérelmező családjában élő házastárs (élettárs) jövedelme

A kérelmező családjában élő közeli hozzátartozók jövedelme

Összes jövedelem

1. Munkaviszonyból, munkavégzésre/foglalkoztatásra irányuló egyéb jogviszonyból származó jövedelem és táppénz

2. Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem

3. Nyugellátás, egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások, megváltozott munkaképességű személyek ellátásai

4. A gyermek ellátásához és gondozásához kapcsolódó támogatások

5. Önkormányzat, járási hivatal és az állami foglalkoztatási szervek által folyósított rendszeres pénzbeli ellátások

6. Egyéb jövedelem

7. A család összes jövedelme

8. A család összes jövedelmét csökkentő tényezők

Az egy főre jutó havi jövedelem (ÜGYINTÉZŐ TÖLTI KI): …………………………... Ft/hó

TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁSNAK NEM MINŐSÜLŐ PÉNZBELI VAGY TERMÉSZETBENI TÁMOGATÁS, AMELY A KÉRELEM BENYÚJTÁSA IRÁNYUL

- TEMETÉSI TÁMOGATÁS

- GYERMEKNEVELÉST SEGÍTŐ TÁMOGATÁS

(a megfelelő rész aláhúzandó)

A támogatás kifizetését folyószámlára utalással: kérem nem kérem

Folyószámla száma: …………………………………………………………………………

NYILATKOZATOK:

1. Felelősségem tudatában kijelentem, hogy

  • a) életvitelszerűen a lakóhelyemen a tartózkodási helyemen élek,
  • b) a közölt adatok a valóságnak megfelelnek.

2. GYERMEKNEVELÉST SEGÍTŐ TÁMOGATÁS igénybevételével kapcsolatban alulírott szülő nyilatkozom, hogy a kapott gyermeknevelést segítő támogatást kizárólag tanköteles gyermekem beiskolázásához kapcsolódó kiadások fedezésére használom fel.

3. GYERMEKNEVELÉST SEGÍTŐ TÁMOGATÁS igénybevételével kapcsolatban alulírott szülő nyilatkozom, hogy a kapott gyermeknevelést segítő támogatást kizárólag nem tanköteles gyermekem neveléséhez kapcsolódó kiadások fedezésére használom fel.

4. GYERMEKNEVELÉST SEGÍTŐ TÁMOGATÁS igénybevételével kapcsolatban alulírott kérelmező nyilatkozom, hogy a kapott támogatást kizárólag saját felsőfokú tanulmányaim folytatására fordítom.

(a megfelelő nyilatkozati rész aláhúzandó)

A kérelemhez csatolni kell

- a jövedelem igazolására szolgáló dokumentumokat, továbbá

- temetési támogatás igénylése esetén: temetés tényét, költségét – kérelmező nevére szóló – eredeti számlák, bizonylatok, elhunyt halotti anyakönyvi kivonatának másolata

- gyermeknevelést segítő támogatás igénylése esetén: középiskolás tanuló és felsőfokú tanulmányokat folytató kérelmező esetén a tanulói/hallgatói jogviszony igazolására vonatkozó dokumentumot.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tudomásul veszem, hogy

- a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódisága a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10.§-ának (7) bekezdése alapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal útján ellenőrizhető,

- valótlan tartalmú nyilatkozat, vagy igazolás esetén a kérelem elutasítható, a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett támogatást pedig vissza kell fizetni,

- a feltüntetett adatokban bekövetkezett változást 15 napon belül be kell jelenteni.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

Büntetőjogi felelősségem teljes tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek.

Kelt: …………………………………., ……. év.………..……. hó …… nap

…………………………………..

kérelmező aláírása

6. melléklet

IDŐSKORÚAK TÁMOGATÁSA IRÁNTI KÉRELEM

KÉRELMEZŐ ADATAI

Neve: …………………………………………………………........................................................................

Születési neve: ……………………………………………………………………………………………………

Születési helye, ideje: ………………………………………………….........................................................

Anyja neve: ………………………………………………….........................................................................

Lakóhelye: …………………………………………………..........................................................................

Tartózkodási helye: ………………………………………..........................................................................

TAJ száma: …………………………………………………………………………………….........................

Telefonszáma: …………………………………………………………………………………………………..

E-mail címe (nem kötelező megadni): ………………………………………………………………………..

Alulírott…………………………………………………………. Felsőmarác,……………………………… szám alatti lakos kérem, hogy idős koromra való tekintettel időskorúak támogatásában részesíteni szíveskedjenek.

Nyilatkozom, hogy a havi jövedelmem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 900 %-át.

Kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek. Hozzájárulok a fenti adatoknak a szociális igazgatási eljárásban történő felhasználásához, kezeléséhez.

Kelt: …………………………………., ……. év.………..……. hó …… nap

…………………………………..

kérelmező aláírása

7. melléklet

MIKULÁS-NAPI TÁMOGATÁSA IRÁNTI KÉRELEM

KÉRELMEZŐ ADATAI

Neve: …………………………………………………………........................................................................

Születési neve: ……………………………………………………………………………………………………

Születési helye, ideje: ………………………………………………….........................................................

Anyja neve: ………………………………………………….........................................................................

Lakóhelye: …………………………………………………..........................................................................

Tartózkodási helye: ………………………………………..........................................................................

TAJ száma: …………………………………………………………………………………….........................

Telefonszáma: …………………………………………………………………………………………………..

E-mail címe (nem kötelező megadni): ………………………………………………………………………..

Alulírott…………………………………………………………. Felsőmarác,……………………………… szám alatti szülő kérem, hogy

………………………………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………………. ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………nevű 0-18 éves korú gyermekemet Mikulás-napi támogatásban részesíteni szíveskedjenek.

Nyilatkozom, hogy családunkban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 900 %-át.

Kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek. Hozzájárulok a fenti adatoknak a szociális igazgatási eljárásban történő felhasználásához, kezeléséhez.

Kelt: …………………………………., ……. év.………..……. hó …… nap

…………………………………..

kérelmező aláírása

8. melléklet

GYERMEKNAPI TÁMOGATÁS IRÁNTI KÉRELEM

KÉRELMEZŐ ADATAI

Neve: …………………………………………………………........................................................................

Születési neve: ……………………………………………………………………………………………………

Születési helye, ideje: ………………………………………………….........................................................

Anyja neve: ………………………………………………….........................................................................

Lakóhelye: …………………………………………………..........................................................................

Tartózkodási helye: ………………………………………..........................................................................

TAJ száma: …………………………………………………………………………………….........................

Telefonszáma: …………………………………………………………………………………………………..

E-mail címe (nem kötelező megadni): ………………………………………………………………………..

Alulírott…………………………………………………………. Felsőmarác,……………………………… szám alatti szülő kérem, hogy

………………………………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………………. ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………nevű 0-18 éves korú gyermekemet Gyermeknapi támogatásban részesíteni szíveskedjenek.

Nyilatkozom, hogy családunkban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj minimumának 900 %-át.

Kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek. Hozzájárulok a fenti adatoknak a szociális igazgatási eljárásban történő felhasználásához, kezeléséhez.

Kelt: …………………………………., ……. év.………..……. hó …… nap

…………………………………..

kérelmező aláírása

9. melléklet

KÉRELEM A SZOCIÁLIS ÉTKEZTETÉS IGÉNYBEVÉTELÉHEZ

1. Kérelmező neve:………………………………………………………………………

Kérelmező születési neve:…………………………………………………………………

Társadalombiztosítási Azonosító Jele (TAJ): --

Anyja neve:…………………………………………………………………………………...

Lakóhelye:……………………………………………………………………………………

Tartózkodási hely:……………………………………………………………………….......

Születési helye, ideje:……………………………………………………………………….

Elérhetősége (telefon/e-mail):………………………………………………………………

2. Cselekvőképességre vonatkozó adatok:

Kérelmező cselekvőképessége

 cselekvőképes

 részlegesen cselekvőképes

 cselekvőképtelen

3. Legközelebbi hozzátartozó (törvényes képviselő) adatai

  • a) Neve:…………………………………………………………………………………
  • b) Anyja neve:…………………………………………………………………………...
  • c) Születési helye, ideje:………………………………………………………………
  • d) Lakóhelye :…………………………………………………………………………...
  • e) Telefonszáma:……………………………………………………………………….

4. Tartásra köteles személy/öröklési szerződést kötött személy[3]

Az ellátást igénybe vevővel egy háztartásban élő nagykorú személyek száma:….....

  • a) Neve:…………………………………………………………………………………
  • b) Anyja neve:…………………………………………………………………………...
  • c) Születési helye, ideje:…………………………………………………………….
  • d) Lakóhelye :…………………………………………………………………………...
  • e) Telefonszáma:……………………………………………………………………….

Szociális étkeztetés igénybevétele: 

Milyen időponttól kéri a szolgáltatás biztosítását:………………………………………..

Az étkeztetés módja: kiszállítással falugondnoki szolgálat igénybevételével

 időskoromra tekintettel kérem[4]

 egészségi állapotomra tekintettel kérem[5]

 fogyatékosságom, pszichiátriai betegségemre tekintettel kérem[6]

 szenvedélybetegségem miatt kérem[7]

 hajléktalanságom miatt kérem[8]

Kelt: …………………………………., ……. év.………..……. hó …… nap

……………………………………………

az ellátást kérelmező (törvényes képviselő) aláírása

JÖVEDELEMNYILATKOZAT

Az ellátást kérelmező személyre vonatkozó személyes adatok:

Név:………………………………………………………………………………………………………………..

Születési név:…………………………………………………………………………………………………….

Anyja neve:……………………………………………………………………………………………………….

Születési hely, idő:…………………………………………………………………………...............................

Lakóhely:…………………………………………………………………………………………………………

Tartózkodási hely:………………………………………………………………………………………………

(itt azt a lakcímet kell megjelölni, ahol a kérelmező életvitelszerűen tartózkodik)

Telefonszám:…………………………………………………………………………………………………….

Az 1993. évi III. törvény 117/B. §-a szerint a mindenkori intézményi térítési díjjal azonos személyi térítési díj megfizetését az ellátást igénylő vagy a térítési díjat megfizető más személy vállalja-e (a rovat kitöltése nem minősül tényleges vállalásnak):

igen (ebben az esetben a jövedelemnyilatkozat további részét nem kell kitölteni)

nem

A 29/1993. (II.17.) Korm. rendelet 2. § (3) bekezdésében foglaltak szerint Amennyiben az ellátásra jogosult tartási vagy öröklési szerződést kötött, a térítési díj fizetésére a tartást és gondozást szerződésben vállaló a kötelezett. Ilyen esetben a személyi térítési díj az intézményi térítési díjjal azonos összegű.

 tartási szerződés  öröklési szerződés

Az ellátást kérelmező személyre vonatkozó jövedelmi adatok:

A jövedelem típusa

Nettó összege

Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, szellemi és más önálló tevékenységből származó

Táppénz, gyermekgondozási támogatások

Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások

Önkormányzat és állami foglalkoztatási szervek által folyósított ellátások

Egyéb jövedelem

Összes jövedelem

Kiskorú igénybe vevő esetén a családban élőkre vonatkozó jövedelmi adatok:

(kizárólag kiskorú kérelmező esetén szükséges kitölteni)

A család létszáma: ................ fő

Munkaviszonyból, foglalkoztatási jogviszonyból
származó jövedelem

Társas és egyéni vállalkozás-
ból, őstermelői, szellemi, vagy más önálló
tevékenységből származó jövedelem

Táppénz,
gyermek-
gondozási
támogatások

Önkormányzat és állami
foglalkoztatási szervek által
folyósított
ellátások

Nyugellátás
és egyéb
nyugdíjszerű rendszeres
szociális
ellátások

Egyéb
jövedelem

Az ellátást igénybe vevő kiskorú

A közeli hozzátartozók neve, születési ideje

Rokoni kapcs.











ÖSSZESEN:

Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a közölt adatok a valóságnak megfelelnek.

A térítési díj megállapításához szükséges jövedelmet igazoló bizonylatokat egyidejűleg csatoltam.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak az eljárás során történő felhasználásához.

Kelt: …………………………………., ……. év.………..……. hó …… nap

………………………………………….

az ellátást igénybe vevő (törvényes képviselő) aláírása

NYILATKOZAT ADATKEZELÉSRŐL

Alulírott, ………………………………………………….. kijelentem, hogy az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény által biztosított adatkezeléshez történő hozzájárulási jogomról, valamint a szolgáltatás igénybevételével járó adat-nyilvántartási kötelezettségről tájékoztatásban részesültem.

Aláírásommal hozzájárulok / nem járulok hozzá, hogy Felsőmarác Község Önkormányzata a személyes adataimról nyilvántartást vezessen, azokat az országos nyilvántartásban rögzítse, valamint hivatalos megkeresés esetén azokról adatot szolgáltasson, az együttműködés során tudomására jutott különleges adataimat a mindenkori hatályos jogszabályokban előírtak szerint kezelje.

Kelt: …………………………………., ……. év.………..……. hó …… nap

………………………………………….

az ellátást igénybe vevő (törvényes képviselő) aláírása


[1] A 19. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.
[2] Nyomtatott betűkkel kérjük kitölteni!
[3] A 29/1993. (II.17.) Korm. rendelet 2. § (3) bekezdésében foglaltak szerint Amennyiben az ellátásra jogosult tartási vagy öröklési szerződést kötött, a térítési díj fizetésére a tartást és gondozást szerződésben vállaló a kötelezett. Ilyen esetben a személyi térítési díj az intézményi térítési díjjal azonos összegű.
[4] 65 éves kor felett
[5] Kezelőorvos igazolása szükséges arról, hogy krónikus vagy akut megbetegedés miatt mozgásában olyan mértékben korlátozott, hogy önmaga ellátásáról nem tud gondoskodni
[6] Fogyatékossági támogatásban részesülőnek a fogyatékosságot nem kell igazolnia, a pszichiátriai betegséget a szakorvos/kezelőorvos igazolja
[7] A szenvedélybetegséget igazoló szakorvosi/kezelőorvosi igazolás csatolása szükséges
[8] Bejelentett lakóhellyel nem rendelkezik (településszintű címe van)