Mány Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2015. (V. 29.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezésének, valamint az elnevezésük megváltoztatására irányuló kezdeményezés és a házszám-megállapítás szabályairól

Hatályos: 2015. 05. 30

Mány Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2015. (V. 29.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezésének, valamint az elnevezésük megváltoztatására irányuló kezdeményezés és a házszám-megállapítás szabályairól

Mány Község Önkormányzata Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 3. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, és a 143. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya a Mány község közigazgatási területén lévő közterületekre terjed ki.

2. § (1) Az új közterület nevét, a közterület létrejöttét követő egy éven belül meg kell állapítani.

(2) Új közterület elnevezésénél már meglévő közterület nevét felhasználni nem lehet, kivéve, ha a közterület korábbi nevének visszaállítása történik.

(3) Az elnevezett közterület természetes folytatásaként kialakított új közterületrész külön elnevezési eljárás nélkül a már elnevezett közterület nevét veszi fel, kivéve, ha az új közterületrész a meglévő közterület azon részéhez csatlakozik, amelynél a házszámozás kezdődik. Ilyen esetekben, amennyiben a házszámok változása aránytalan hátrányt okozna az érintett ingatlanokkal rendelkezni jogosultaknak, lehetőség van az új közterületrész külön eljárásban történő elnevezésére.

3. § (1) Közterületet személyről, tárgyról, állatról, növényről vagy fogalomról lehet elnevezni.

(2) Közterületet személyről elnevezni halála után, legalább 5 év elmúltával lehet. Az elnevezésre kerülő közterület előtagjának a személy családi, illetve utónevét is tartalmaznia kell. Ha a névadó személy foglalkozása, hivatása, vagy egyéb ismertetőjegye szorosan kapcsolódik a személynévhez, akkor ez a közterület nevében is feltüntethető.

(3) Közterületet olyan személyről lehet elnevezni:

  • a) akinek közismert tevékenysége a nemzet történelmében kiemelkedő jelentőségű volt és személye közmegbecsülésnek örvend, vagy
  • b) aki a tudomány, művelődés, sport, vagy a társadalmi élet egyéb területén kimagaslóan jelentőset tett vagy alkotott, és ezáltal személyének emléke megőrzésre méltó, vagy
  • c) akinek Mány Község életében, történelmében kiemelkedő szerepe volt, tevékenységével hozzájárult Mány fejlődéséhez, hírnevének öregbítéséhez.

(4) Fogalomról, vagy tárgyról való elnevezésnél törekedni kell arra, hogy az elnevezés rövid, közérthető legyen, utaljon a község jellegére, történelmére, hagyományaira, földrajzi környezetére.

2. Eljárási szabályok

4. § Közterület elnevezése, illetve neve megváltoztatásának kezdeményezésére az érintett közterülettel kapcsolatban lévő ingatlanok tulajdonosai, vagy Mány Község Önkormányzata Képviselő-testületének (továbbiakban: Képviselő-testület) tagjai jogosultak. Az elnevezésre a polgármesterhez benyújtott írásbeli kérelemben tehetnek javaslatot.

5. § A közterület elnevezésével kapcsolatos döntésről értesíteni kell az illetékes földhivatalt, a rendőrkapitányságot, postahivatalt, tűzoltóságot, mentőállomást és a közmű-szolgáltatókat is.

6. § (1) Az utca megszűnésével külön államigazgatási döntés nélkül az utca neve is megszűnik.

(2) A megszűnt utca nevét a nyilvántartásban továbbra is fel kell tüntetni, jelölve a megszűnés okát és idejét.

3. A közterületek névtábláinak elhelyezése

7. § A közterület nevét csak a tájékozódást jól segítő közterületi névtáblán lehet feltüntetni.

8. § (1) A közterületi névtábla kihelyezésének, karbantartásának és pótlásának elrendelése a polgármester feladata.

(2) A közterületi névtáblát minden útcsatlakozási helyen épületen, kerítésen, vagy ezek hiányában külön tartószerkezeten – jól láthatóan – kell elhelyezni.

(3) Az ingatlan tulajdonosa, kezelője, vagy használója a közterületi névtábla elhelyezését és az ezzel kapcsolatos munkálatokat tűrni köteles. Amennyiben az elhelyezéssel az ingatlanon kár keletkezik, azt a kihelyezésért felelős köteles megtéríteni.

(4) A kihelyezésről értesíteni kell az érintett ingatlanokkal rendelkezni jogosultakat.

9. § Megváltozott közterületnevek esetében a régi nevet feltüntető táblát az elnevezéstől számított egy évig eredeti helyükön kell hagyni, és piros vonallal átlósan át kell húzni. Az új táblát az áthúzott régi tábla közvetlen közelébe kell felszerelni.

4. Házszámozás

10. § Belterületen házszámmal, külterületen helyrajzi számmal kell ellátni az ingatlanokat. Ugyanazon közterülettel kapcsolatban lévő ingatlanok azonos számmal nem jelölhetőek.

11. § Az ingatlanok számozását úgy kell elvégezni, hogy az érintett közterület számozását a magasabb rendű közút irányából kell kezdeni.

12. § 1 (1) Az utca bal oldalát a páros, jobb oldalát a páratlan számokkal kell ellátni.

(2) Kivételt képeznek ez alól azok az utcák, ahol az egyik oldalon történelmileg kialakult folyamatos házszámozással történt a házszámozás. Ebben az esetben a házszámozást az utolsó háznál vissza kell fordítani.

13. § Saroktelek esetében csak annak az oldalnak kell házszámot adni, amelyen a gyalogos közlekedésre alkalmas kapubejárat van.

14. § Terek házszámozása a tér közepén állva az óramutató járásával megegyezően alakítandó ki.

15. § Az ingatlanok számozásánál kisegítő jelzésként alátörés és betűk is alkalmazhatók.

5. Házszámváltozás

16. § (1) A házszámokat és azok változásait hivatalból, illetve annak a személynek a kérelmére, akinek ehhez jogos érdeke fűződik, a polgármester állapítja meg.

(2) A határozat alapján azok, akik az érintett ingatlanra vonatkozóan lakcímmel rendelkeznek, kötelesek megváltozott lakcímüket 30 napon belül hivatalos okmányaikon átvezettetni, illetve az ingatlan-nyilvántartásba bejegyeztetni.

17. § Az ingatlan házszámának megváltoztatása különösen akkor indokolt, ha:

  • a) több ingatlan azonos utcanévvel és azonos házszámmal szerepel a hivatalos nyilvántartásban,
  • b) az ingatlan egyedi számszerű megjelölése nem a kialakult növekvő számsorban található,
  • c) ingatlan megosztására, egyesítésére kerül sor.

18. § A kialakult számozás után megosztott ingatlanok eredeti sorszáma megszűnik, és az újonnan kialakított telkek számának megfelelően, a számsor növekedésének irányában /a, /b, /c, stb. alátörést kap.

19. § A kialakult számozás után egyesített ingatlanok – a számokat egyesítve – megtartják az eredeti sorszámukat.

6. Házszámtábla kihelyezésének szabályai

20. § A házszámtáblát az ingatlanon lévő kerítésre, vagy házfalra, az utcáról jól látható módon kell elhelyezni.

21. § Az ingatlan tulajdonosa köteles az ingatlant a megfelelő házszámtáblával ellátni. A házszámtábla beszerzéséről, kihelyezéséről, szükséges cseréjéről, megrongálódása esetén pótlásáról és karbantartásáról a tulajdonos saját költségén köteles gondoskodni.

22. § A nem valóságos állapotnak megfelelő, vagy nem a megfelelő módon kifüggesztett házszámtáblák lecserélését a polgármester a tulajdonos terhére elrendelheti.

7. Záró rendelkezések

23. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

24. § A rendelet hatályba lépést követő egy éven belül kell a rendeletnek nem megfelelően elnevezett közterületeket átnevezni, illetve a nem megfelelően számozott ingatlanokat átszámozni.

25. § Hatályát veszti a közterületek elnevezéséről, azok jelöléséről és a házszámozás rendjéről szóló 14/2011. (IX.29.) önkormányzati rendelet.