Tiszaeszlár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2021. (VII. 1.) önkormányzati rendelete

díszpolgári cím alapításáról és adományozásának rendjéről

Hatályos: 2021. 07. 01- 2022. 06. 23

Tiszaeszlár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2021. (VII. 1.) önkormányzati rendelete

díszpolgári cím alapításáról és adományozásának rendjéről

Tiszaeszlár Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24.§ (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. Díszpolgári cím alapítása

1. § (1) Tiszaeszlár Község Önkormányzat Képviselő-testülete abból a célból, hogy megbecsülését és tiszteletét fejezze ki mindazok előtt, akik kiemelkedő tevékenységükkel, eredményeikkel hozzájárultak a település fejlődéséhez, jó hírnevének, tekintélyének a növeléséhez a következő kitüntető címet alapítja: Tiszaeszlár Község Díszpolgára (a továbbiakban: díszpolgári cím).

(2) A díszpolgári címet a Képviselő-testület nevében, ünnepélyes keretek között a polgármester adja át.

2. A díszpolgári cím adományozásának feltételei

2. § (1) Díszpolgári cím adományozható annak, aki a települési közélet valamely (társadalmi, gazdasági, tudományos, kulturális, művészeti, sport) területén tartósan kiemelkedő teljesítményt nyújtott, tevékenységével, elért eredményeivel közvetlenül vagy közvetve hozzájárult Tiszaeszlár község anyagi és szellemi értékeinek gyarapításához, a település tekintélyének, jó hírnevének növeléséhez, továbbá példamutató emberi magatartása miatt egyébként köztiszteletben áll.

(2) A díszpolgári cím magyar vagy külföldi állampolgárnak adományozható.

(3) A díszpolgári címből évenként legfeljebb egy adományozható.

(4) A díszpolgári címmel az adományozás tényét igazoló díszoklevél és plakett jár.

(5) A díszoklevél tartalmazza:

  • a) a Tiszaeszlár Község Díszpolgára feliratot
  • b) a kitüntetett nevét,
  • c) az adományozás indokát,
  • d) az adományozó nevét,
  • e) az adományozás keltét, határozatszámát,
  • f) a polgármester aláírását és a Tiszaeszlár Község Önkormányzata bélyegző lenyomatát.

(6) Idegen anyanyelvű adományozott esetén az oklevél szövegéről anyanyelvének megfelelő nyelvű fordítást kell készíteni.

(7) A plakett leírása: 100 mm átmérőjű, 8 mm átlag vastagságú, kör alakú bronz plakett, amelynek egyik oldalán, a plakett közepén Tiszaeszlár község címere és a Tiszaeszlár Község Díszpolgára felirat látható nyomtatott nagybetűkkel a körív mentén.

(8) A díszpolgári címmel kitüntetett személy(t)

  • a) az önkormányzat által rendezett minden hivatalos ünnepségre meghívást kap, és lehetőségek szerint ezeken megkülönböztetett hely illeti meg,
  • b) a képviselő-testület ülésein tanácskozási joggal részt vehet,
  • c) jogosult a Polgármesteri Hivatalnál ügyfélfogadási időn kívüli fogadásra,
  • d) jogosult a címet aláírásánál és egyéb kitüntetései között feltüntetni,
  • e) elhalálozása esetén - családja beleegyezésével - az önkormányzat saját halottjának tekinti.

3. A díszpolgári cím adományozásának szabályai

3. § (1) A díszpolgári cím adományozására bármely természetes vagy jogi személy írásban javaslatot tehet.

(2) A javaslatnak tartalmaznia kell:

  • a) a javasolt személy pontos adatait,
  • b) az adományozás alapjául szolgáló tevékenység, életmű vagy alkotás részletes ismertetését, méltatását.
  • c) a javaslatot tevő nevét, aláírását, elérhetőségét.

A javaslatot az 1. számú mellékleteben meghatározott formában kell benyújtani.

(3) A javaslattétel lehetőségére a polgármester tesz felhívást a helyben szokásos módon, a javaslatokat minden év június 30. napjáig lehet megtenni.

(4) A benyújtott javaslatokat értékelni kell. Az értékelést a Képviselő-testület Ügyrendi Bizottsága, mint előkészítő bizottság végzi, megállapítja, hogy a jelölés módja és tartalma, a jelölt személye és tevékenysége megfelel-e jelen rendeletben foglalt feltételeknek.

(5) A rendeletben foglalt feltételeknek megfelelő javaslatokat a polgármester terjeszti a Képviselő-testület elé.

(6) A díszpolgári cím odaítélésére a Képviselő-testület jogosult. Az adományozásról minősített többségű határozattal dönt. A döntésről a díszpolgárt a polgármester tájékoztatja.

(7) A díszpolgári cím átadására nemzeti ünnepeink alkalmával, lehetőleg az államalapítás ünnepén (augusztus 20.) kerül sor. Indokolt esetben a díszpolgári cím egyéb, kiemelt esemény kapcsán is átadható a képviselő-testület döntése alapján, de mindig megtartva annak méltóságát és ünnepélyes kereteit.

4. A díszpolgári cím visszavonása

4. § (1) A díszpolgári címet a Képviselő-testület visszavonja attól, aki arra méltatlanná vált.

(2) Méltatlanná válik a díszpolgári címre különösen az, akit – az adományozást követő vagy az adományozáskor nem ismert tevékenysége miatt - a bíróság szándékos bűncselekmény miatt jogerősen elítélt.

(3) A visszavonást ugyanazok a személyek és szervezetek kezdeményezhetik, akik az adományozásra javaslatot tehetnek.

(4) A visszavonást a Képviselő-testület a javaslatok értékelését végző bizottság elnökének előterjesztésére, minősített többségű határozattal rendeli el.

(5) A visszavonásról szóló határozat hatályba lépésével a díszpolgári címmel együtt járó 2. § (8) bekezdésben foglalt kedvezmények a polgárt nem illetik meg, a díszpolgári címmel kapott oklevelet és plakettet is köteles visszaadni.

5. Vegyes rendelkezések

5. § (1) A díszpolgári címről a jegyző nyilvántartást vezet és gondoskodik a 2. § (8) bekezdésben foglalt rendelkezések érvényesüléséről. A nyilvántartásnak tartalmaznia kell a kitüntetett nevét, lakcímét, az adományozás alapjául szolgáló tevékenységet és az adományozás időpontját, valamint a kitüntető cím esetleges visszavonásának időpontját és annak okát.

(2) A díszpolgári cím adományozásával járó költségek fedezetét Tiszaeszlár Község Önkormányzata éves költségvetésében kell biztosítani.

6. § Ez a rendelet 2021. július 1-jén lép hatályba.