Taktaszada Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/1999. (IV. 28.) önkormányzati rendelete

a gyermekvédelmi támogatásokról és a gyámügyi ellátásokról

Hatályos: 1999. 04. 28- 2000. 12. 31

Taktaszada Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/1999. (IV. 28.) önkormányzati rendelete

a gyermekvédelmi támogatásokról és a gyámügyi ellátásokról

Taktaszada Község Képviselőtestülete a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásokról szóló 1997. évi XXXI. törvény, valamint annak végrehajtására vonatkozó 149/1997. (IX. 10.) számú Korm. rendelet alapján, az 1/1999.(I.26.) SzCsM. irányelv figyelembevételével az alábbi rendeletet alkotja:

Rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Taktaszada Község közigazgatási területén élő és állandó lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező gyermekre és fiatal felnőttre, valamint szüleire.

Pénzbeli ellátások

2. §

Rendszeres gyermekvédelmi támogatás

(1) A rendszeres gyermekvédelmi támogatás iránti kereknek elbírálását a képviselőtestület a polgármester hatáskörébe adja.

(2) A támogatás megállapítása iránt benyújtott kérelem elbírálásához csatolni kell:

a) a rendelet 1. sz. mellékletét tartalmazó nyilatkozat a megfelelő igazolásokkal együtt.

b) a gyermek elhelyezése vagy ideiglenes hatályú elhelyezése és a gyámrendelés tárgyában hozott bírósági és gyámhatósági határozatot.

c) a jegyzőkönyvet, amely arról szól, hogy amennyiben a szülői felügyeletet együttesen gyakorolni jogosult különélő szülők megállapodnak abban, hogy a jövőre nézve a szülői felügyeletet egyikőjük gyakorolja.

d) korhatárra való tekintet nélkül a tartósan beteg, illetőleg a testi, érzékszervi, értelmi, beszédhibás vagy más fogyatékos (a továbbiakban: tartósan beteg, illetőleg fogyatékos) gyermekek egészségi állapotára vonatkozó igazolást,

e) a Gyvt 20. §-ának (5)-(6) bekezdésben szabályozott esetben az oktatási intézmény igazolását a nappali oktatás munkarendje szerint fennálló tanulói vagy hallgatói jogviszonyról

f) A Gyvt 20. §-ának (6) bekezdésében szabályozott esetben a házassági anyakönyvi másolatot.

(3) A benyújtott jövedelem nyilatkozatban és igazolásban szereplő adatok valódiságát környezettanulmány elkészítésével ellenőrzi a Hivatal. A környezettanulmányt a családgondozók végzik.

(4) A rendszeres gyermekvédelmi támogatás célja, hogy elősegítse a gyermek családi környezetben történő ellátását, nevelését és megelőzze a gyermek kiemelését a családból.

(5) A jogosultság feltétele, hogy a családban történő nevelkedés ne álljon a gyermek érdekével szemben.
A jövedelem megállapításánál a kérelem benyújtását megelőző hat hónap havi átlagát kell figyelembe venni. Ettől eltérni csak akkor lehet, ha a jövedelmi viszonyokban igazolható ok miatt tartós romlás vélelmezhető.

(6) A rendszeres támogatás havi összege – gyermekenként - 2003. évben 4600,-Ft. A 2003. évet követően a rendszeres támogatás összege megegyezik az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 22 %-ával.

(7) A támogatás a kérelem benyújtásától esedékes. A jogosultságot a Hivatal évente felülvizsgálja. A felülvizsgálat során a jogosultság megállapítására vonatkozó szabályok az irányadók. Felülvizsgálat hiányában is - a Gyvt. 130. §.-ának ( 5 ) bekezdése alapján - az ellátásban részesülőnek 15 napon belül értesítenie kell az eljáró szervet a feltételek lényeges megváltozásáról.

(8) Ha a kérelmet

a) a tárgyhónap 15-éig nyújtották be a támogatás teljes összegét,

b) a tárgyhónap 15-ét követően nyújtották be a támogatás 50 %-át kell kifizetni.

(9) A rendszeres gyermekvédelmi támogatást a védelembe vett gyermekek esetében természetben kell nyújtani.
A természetben nyújtott ellátás célja, hogy biztosan eljusson a rászoruló gyermekhez, vagyis az ő étkeztetését biztosítsa, tanszerellátását és egyéb szükségletét fedezze, illetve ahhoz segítséget nyújtson.

(10) A döntést hozó mindig az adott ügyben előterjesztett kérelem alapján mérlegeli, hogy mi áll leginkább a gyermek érdekében: a támogatás pénzbeli, vagy természetbeni formában való juttatása. Tekintettel arra, hogy a Gyvt. 148. §. ( 5 ) bek. biztosítja - többek között az óvodás gyermek, az általános iskolai tanuló, valamint a három és több gyermekes családok gyermekei után - a normatív étkezési kedvezményt, ezért a kedvezményben részesülő csak az ezen felüli étkezési térítési díj összeget lehet rendszeres gyermekvédelmi támogatás természetbeni formájában biztosítani.

3. §

Rendkívüli gyermekvédelmi támogatás

(1) A polgármester rendkívüli gyermekvédelmi támogatásban részesíti a kérelmezőt, ha a gyermeket gondozó család időszakosan létfenntartási gonddal küzd, vagy létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került.

(2) Elsősorban azokat a gyermekeket, illetve családokat kell alkalmanként rendkívüli támogatásban részesíteni, akiknek az eltartásáról más módon nem lehet gondoskodni, illetve az alkalmanként jelentkező többletkiadások miatt anyagi segítségre szorulnak, különösen

- a szociális válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartása,

- a gyermek fogadásának előkészítéséhez kapcsolódó kiadások,

- a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásának, illetve a gyermek családba való visszakerülésének elősegítése,

- betegség,

- iskoláztatás

(3) A támogatás mértéke gyermekenként maximum 4.000, -Ft lehet.

(4) A kérelmet a törvényes képviselő lakóhelye szerint illetékes Polgármesteri Hivatalnál kell előterjeszteni.

4. §

Személyes gondoskodást nyújtó ellátások

(1) Az önkormányzat a személyes gondoskodás formái közül biztosítja a gyermekek napközbeni ellátását.

(2) A gyermekek napközbeni ellátását az óvodában, iskolai napközis foglalkozás keretében nyújtja.

(3) Az intézményben fizetendő térítési díj megállapításáról a rendelet melléklete rendelkezik.

(4) Az ellátás igénybevételére jelentkező kérelmeket a közös irányítású közoktatási intézmény vezetőjéhez kell benyújtani. Az intézmény vezetője gondoskodik az ésszerű kihasználtság figyelembevételével a jogos kérelmek kedvező elbírálásáról.

A védelembe vett gyermek részére a napközis ellátás kötelezővé tehető.

5. §

Gyermekjóléti alapellátások

(1) A gyermekjóléti alapellátás célja, hogy hozzájáruljon a gyermek testi, értelmi érzelmi és erkölcsi fejlődésének, jólétének, a családban történő nevelésének elősegítéséhez, a veszélyeztetettség megelőzéséhez és a kialakult veszélyeztetettség megszüntetéséhez, valamint a gyermek családjából történő kiemelésének a megelőzéséhez.

(2) A gyermekjóléti szolgálatot az önkormányzat önálló családgondozók alkalmazásával oldja meg.

(3) Az önálló családgondozók feladata:

a) a gyermek családban történő nevelkedésének elősegítése a 15/1998.(IV.30.)NM. rendelet 8-13. §-ainak végrehajtása,

b) a gyermek veszélyeztetettségének megelőzése 14.§-15.§.

c) javaslattétel gyermekvédelmi gondoskodás alkalmazására 19. §.

d) a védelembe vételhez kapcsolódó szolgáltatási feladatok 20-22. §.

e) a családból kiemelt gyermek visszahelyezésének elősegítéséül. utógondozása 23-24. §.

f) a helyettes szülői hálózat szervezése 25. §.

6. §

Záró rendelkezések

(1) E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba,

(2) A hatályba lépéssel egyidejűleg a 14/1997. (XII. 1.) számú önkormányzati rendelet hatályát veszti.