Taktaszada Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/1999. (IV. 28.) önkormányzati rendelete

a gyermekvédelmi támogatásokról és a gyámügyi ellátásokról

Hatályos: 2001. 01. 01- 2021. 12. 19

Taktaszada Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/1999. (IV. 28.) önkormányzati rendelete

2001.01.01.

a gyermekvédelmi támogatásokról és a gyámügyi ellátásokról

Taktaszada Község Képviselőtestülete a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásokról szóló 1997. évi XXXI. törvény, valamint annak végrehajtására vonatkozó 149/1997. (IX. 10.) számú Korm. rendelet alapján, az 1/1999.(I.26.) SzCsM. irányelv figyelembevételével az alábbi rendeletet alkotja:

Rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Taktaszada Község közigazgatási területén élő és állandó lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező gyermekre és fiatal felnőttre, valamint szüleire.

Pénzbeli ellátások

2. §

Rendszeres gyermekvédelmi támogatás

(1)A rendszeres gyermekvédelmi támogatás iránti kereknek elbírálását a képviselőtestület a polgármester hatáskörébe adja.
(2)A támogatás megállapítása iránt benyújtott kérelem elbírálásához csatolni kell:
a)a rendelet 1. sz. mellékletét tartalmazó nyilatkozat a megfelelő igazolásokkal együtt.
b)a gyermek elhelyezése vagy ideiglenes hatályú elhelyezése és a gyámrendelés tárgyában hozott bírósági és gyámhatósági határozatot.
c)a jegyzőkönyvet, amely arról szól, hogy amennyiben a szülői felügyeletet együttesen gyakorolni jogosult különélő szülők megállapodnak abban, hogy a jövőre nézve a szülői felügyeletet egyikőjük gyakorolja.
d)korhatárra való tekintet nélkül a tartósan beteg, illetőleg a testi, érzékszervi, értelmi, beszédhibás vagy más fogyatékos (a továbbiakban: tartósan beteg, illetőleg fogyatékos) gyermekek egészségi állapotára vonatkozó igazolást,
e)a Gyvt 20. §-ának (5)-(6) bekezdésben szabályozott esetben az oktatási intézmény igazolását a nappali oktatás munkarendje szerint fennálló tanulói vagy hallgatói jogviszonyról
f)A Gyvt 20. §-ának (6) bekezdésében szabályozott esetben a házassági anyakönyvi másolatot.
(3)A benyújtott jövedelem nyilatkozatban és igazolásban szereplő adatok valódiságát környezettanulmány elkészítésével ellenőrzi a Hivatal. A környezettanulmányt a családgondozók végzik.
(4)A rendszeres gyermekvédelmi támogatás célja, hogy elősegítse a gyermek családi környezetben történő ellátását, nevelését és megelőzze a gyermek kiemelését a családból.
(5)A jogosultság feltétele, hogy a családban történő nevelkedés ne álljon a gyermek érdekével szemben.
A jövedelem megállapításánál a kérelem benyújtását megelőző hat hónap havi átlagát kell figyelembe venni. Ettől eltérni csak akkor lehet, ha a jövedelmi viszonyokban igazolható ok miatt tartós romlás vélelmezhető.
(6)A rendszeres támogatás havi összege – gyermekenként - 2003. évben 4600,-Ft. A 2003. évet követően a rendszeres támogatás összege megegyezik az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 22 %-ával.
(7)A támogatás a kérelem benyújtásától esedékes. A jogosultságot a Hivatal évente felülvizsgálja. A felülvizsgálat során a jogosultság megállapítására vonatkozó szabályok az irányadók. Felülvizsgálat hiányában is - a Gyvt. 130. §.-ának ( 5 ) bekezdése alapján - az ellátásban részesülőnek 15 napon belül értesítenie kell az eljáró szervet a feltételek lényeges megváltozásáról.
(8)Ha a kérelmet
a)a tárgyhónap 15-éig nyújtották be a támogatás teljes összegét,
b)a tárgyhónap 15-ét követően nyújtották be a támogatás 50 %-át kell kifizetni.
(9)A rendszeres gyermekvédelmi támogatást a védelembe vett gyermekek esetében természetben kell nyújtani.
A természetben nyújtott ellátás célja, hogy biztosan eljusson a rászoruló gyermekhez, vagyis az ő étkeztetését biztosítsa, tanszerellátását és egyéb szükségletét fedezze, illetve ahhoz segítséget nyújtson.
(10)A döntést hozó mindig az adott ügyben előterjesztett kérelem alapján mérlegeli, hogy mi áll leginkább a gyermek érdekében: a támogatás pénzbeli, vagy természetbeni formában való juttatása. Tekintettel arra, hogy a Gyvt. 148. §. ( 5 ) bek. biztosítja - többek között az óvodás gyermek, az általános iskolai tanuló, valamint a három és több gyermekes családok gyermekei után - a normatív étkezési kedvezményt, ezért a kedvezményben részesülő csak az ezen felüli étkezési térítési díj összeget lehet rendszeres gyermekvédelmi támogatás természetbeni formájában biztosítani.

3. §

Rendkívüli gyermekvédelmi támogatás

(1)A polgármester rendkívüli gyermekvédelmi támogatásban részesíti a kérelmezőt, ha a gyermeket gondozó család időszakosan létfenntartási gonddal küzd, vagy létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került.
(2)Elsősorban azokat a gyermekeket, illetve családokat kell alkalmanként rendkívüli támogatásban részesíteni, akiknek az eltartásáról más módon nem lehet gondoskodni, illetve az alkalmanként jelentkező többletkiadások miatt anyagi segítségre szorulnak, különösen
- a szociális válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartása,
- a gyermek fogadásának előkészítéséhez kapcsolódó kiadások,
- a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásának, illetve a gyermek családba való visszakerülésének elősegítése,
- betegség,
- iskoláztatás
(3)A támogatás mértéke gyermekenként maximum 4.000, -Ft lehet.
(4)A kérelmet a törvényes képviselő lakóhelye szerint illetékes Polgármesteri Hivatalnál kell előterjeszteni.

3/A. §1 Ösztöndíj támogatás

(1) Az önkormányzat csatlakozik a hátrányos szociális helyzetű felsőoktatási hallgatók illetőleg felsőoktatási tanulmányokat kezdő fiatalok támogatására létrehozott Bursa Hungarica felsőoktatási önkormányzati ösztöndíj pályázathoz.

(2) Az önkormányzat elfogadja az Oktatási Minisztérium által készített pályázati kiírást és általános működési feltételeket.

(3) pályázatokat a Polgármesteri Hivatalba kell benyújtani a pályázati kiírásban megadott határidőre.

(4) Az önkormányzat Kpéviselőtestülete ösztöndíj támogatásban részesíti azt a pályázót, akinek havi jövedelme, vagy családja egy főre jutó havi nettó jövedeleme nem haladja mag az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét.
(5)A pályázat elbírálásánál előnybe részesülnek az alábbi szempontok:
Ø árva vagy félárva,
Ø családjában lévő eltartottak száma három, vagy annál több,
Ø gyermeket nevel,
Ø egyedül neveli gyermekét,
Ø valamilyen betegségben szenved, rokkant, vagy a családban folyamatos ellátást, igénylő beteg vagy rokkant van,
Ø eltartója/szülője munkanélküli, vagy öregségi nyugdíjban részesül,
Ø állandó lakóhelyén kívüli intézményben tanul
nem részesül kollégiumi ellátásban.
(6) A jövedelem megállapításánál a pályázat benyújtását megelőző 3 hónapot kell figyelembe venni. A jövedelem megállapításnál a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III törvény 4. § (1) bekezdés (a) pontjában meghatározottakat kell figyelembe venni.
(7) A Képviselőtestület a beérkezett pályázatokat rangsorolja. Az önkormányzat a határidőn belül benyújtott formailag megfelelő pályázat elbírálása alapján a pályázót minimum l.000,-Ft. támogatásban részesíti.1

4. §

Személyes gondoskodást nyújtó ellátások

(1)Az önkormányzat a személyes gondoskodás formái közül biztosítja a gyermekek napközbeni ellátását.
(2)A gyermekek napközbeni ellátását az óvodában, iskolai napközis foglalkozás keretében nyújtja.
(3)Az intézményben fizetendő térítési díj megállapításáról a rendelet melléklete rendelkezik.
(4)Az ellátás igénybevételére jelentkező kérelmeket a közös irányítású közoktatási intézmény vezetőjéhez kell benyújtani. Az intézmény vezetője gondoskodik az ésszerű kihasználtság figyelembevételével a jogos kérelmek kedvező elbírálásáról.
A védelembe vett gyermek részére a napközis ellátás kötelezővé tehető.

5. §

Gyermekjóléti alapellátások

(1)A gyermekjóléti alapellátás célja, hogy hozzájáruljon a gyermek testi, értelmi érzelmi és erkölcsi fejlődésének, jólétének, a családban történő nevelésének elősegítéséhez, a veszélyeztetettség megelőzéséhez és a kialakult veszélyeztetettség megszüntetéséhez, valamint a gyermek családjából történő kiemelésének a megelőzéséhez.
(2)A gyermekjóléti szolgálatot az önkormányzat önálló családgondozók alkalmazásával oldja meg.
(3)Az önálló családgondozók feladata:
a)a gyermek családban történő nevelkedésének elősegítése a 15/1998.(IV.30.)NM. rendelet 8-13. §-ainak végrehajtása,
b)a gyermek veszélyeztetettségének megelőzése 14.§-15.§.
c)javaslattétel gyermekvédelmi gondoskodás alkalmazására 19. §.
d)a védelembe vételhez kapcsolódó szolgáltatási feladatok 20-22. §.
e)a családból kiemelt gyermek visszahelyezésének elősegítéséül. utógondozása 23-24. §.
f)a helyettes szülői hálózat szervezése 25. §.

6. §

Záró rendelkezések

(1)E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba,
(2)A hatályba lépéssel egyidejűleg a 14/1997. (XII. 1.) számú önkormányzati rendelet hatályát veszti.
1

A 3/A. §-t a Taktaszada Község Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2000. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.