Tiszaeszlár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2021. (VII. 27.) önkormányzati rendelete

a szociális rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról

Hatályos: 2021. 07. 28

Tiszaeszlár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2021. (VII. 27.) önkormányzati rendelete

a szociális rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról

Tiszaeszlár Község Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

I. FEJEZET Általános rendelkezések

A rendelet célja

1. § E rendelet célja, hogy a törvényi felhatalmazással összhangban a szociális biztonság megteremtése és megőrzése érdekében a község költségvetési teherbíró képességének figyelembe vételével meghatározza az önkormányzat által a helyi sajátosságoknak megfelelő, a szociális rászorultságtól függő, pénzben és természetben biztosított szociális ellátások helyi formáit, az eljárási és jogosultsági szabályokat, továbbá azok igénybevételének és érvényesítésének módját, és feltételeit.

2. §

Általános eljárási rendelkezések

(1) Az e rendeletben meghatározott települési támogatások megállapítása ügyében átruházott hatáskörben a Szociális és Egészségügyi Bizottság dönt.

(2) A rendkívüli települési támogatás hivatalból is megállapítható.

(3) Az e rendeletben szabályozott települési támogatások iránti kérelmet a Tiszaeszlári Polgármesteri Hivatalánál (továbbiakban: Hivatal) e rendelet melléklete szerinti nyomtatványon kell benyújtani.

(4) A kérelemhez csatolni kell az e rendeletben meghatározott feltételeket hitelt érdemlően bizonyító iratokat.

(5) Havonta rendszeresen mérhető jövedelmeknél a jövedelem számításánál irányadó időszak a kérelem benyújtását megelőző egy hónapot, egyéb jövedelmeknél egy évet nem haladhatja meg. Havi rendszeres jövedelmeket okmányokkal (kereseti igazolások, nyugdíj szelvény, átutalási betétszámla kivonat) kell igazolni. Egyéb jövedelmeknél az állami adóhatóság illetékes igazgatósága által közölt egy főre eső havi jövedelem kiszámításánál figyelembe veendő személy személyi jövedelemadójának alapja.

(6) Nem rendszeres jövedelemről az érintettek írásban kötelesek nyilatkozatot tenni.

(7) A támogatásra való jogosultság elbírálásához a kérelmező köteles a vele egy háztartásban élő közeli hozzátartozók vagyoni, jövedelmi viszonyairól nyilatkozni, illetve azokat igazolni, valamint a 18. életévet betöltött gyermek esetén a tanulói/hallgatói jogviszony nappali tagozaton való fennállásának igazolását.

(8) A kérelmező vagyoni – szociális – , lakáskörülményeinek, egészségi állapotának tisztázása érdekében helyszíni szemle tartható, és környezettanulmány készítése rendelhető el.

(9) Amennyiben a települési támogatást kérő az általa kérelmezett ellátás helyett más ellátásra lenne jogosult, erre a tényre a figyelmét fel kell hívni.

(10) A megállapított pénzbeli támogatást a kérelem alapján a kérelmező folyószámlájára utalással, vagy házipénztárból történő kifizetéssel kell teljesíteni.

(11) A települési támogatást a határozat meghozatalától számított 3 napon belül kell kifizetni, illetve teljesíteni.

(12) A megállapított támogatások folyósításáról az önkormányzat jegyzője gondoskodik.

3. §

Értelmező rendelkezések

(1) E rendelet alkalmazásában:

a) létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet:

aa) tartós betegség, 10 napot meghaladó kórházi gyógykezelés, továbbá súlyos, vagy életveszélyes sérüléssel járó baleset miatt jelentős (50 %-os) jövedelem-kiesése van

ab) keresettel, jövedelemmel nem rendelkező időtartam,

ac) lakhatást veszélyeztető elemi kár, baleset, bűncselekmény miatti jelentős (havi jövedelmének 50 %-át meghaladó) anyagi kár,

b) tartósan beteg: az a személy, aki háziorvosa megítélése szerint előreláthatólag 3 hónapnál hosszabb ideig fennálló átmeneti betegsége, mentális állapota miatt közfoglalkoztatásban való részvételre ideiglenesen nem alkalmas, és emiatt nincs olyan közmunka, amit részére adottságához, képességéhez fel lehetne ajánlani.

c) Időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzd a kérelmező, ha

ca) önmaga, illetve családja létfenntartásáról más módon gondoskodni nem tud,

cb) alkalmanként jelentkező, nem várt többletkiadások miatt anyagi segítségre szorul. Ilyen többletkiadások különösen az alábbi esetekben merülhetnek fel:

- betegség miatt,

- elemi kár bekövetkezése miatt,

- a válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartása érdekében,

- a gyermek fogadásának előkészítéséhez,

- a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartáshoz,

- a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez,

- a gyermek hátrányos helyzete miatt

- fűtési nehézségek miatt

- azok esetében, akik az egyes szolgáltatók által kiállított végszámla kiegyenlítése érdekében anyagi segítségre szorulnak.

d) Különös méltánylást érdemlő körülmény: ha a kérelmezőt 300 000,- Ft-ot meghaladó elemi kár éri ingatlana vonatkozásában vagy orvosi szakvéleménnyel alátámasztható súlyos és visszafordíthatatlan betegségben szenved.

II. FEJEZET A települési támogatások

4. § Települési támogatások:

  • a) Gyógyszerkiadások viseléséhez nyújtott támogatás
  • b) Temetési támogatás
  • c) Tűzifa támogatás
  • d) Rendkívüli települési támogatás

5. §

Gyógyszerkiadások viseléséhez nyújtott támogatás

(1) Évente maximum 2 esetben gyógyszertámogatást állapít meg a Bizottság annak a személynek - amennyiben a gyógyító ellátás költsége meghaladja a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 20%-át (amely jelenleg 5.700, Ft),

a) aki egyedül él, a jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át nem haladja meg,

b) akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át nem haladja meg.)

(2) Gyógyszertámogatás összege alkalmanként legfeljebb a 4) bekezdés b) pontja alapján igazolt költség 50% -a.

(3) Gyógyszertámogatásra nem jogosult az a kérelmező, aki alanyi vagy normatív jogon közgyógyellátásra jogosult.

(4) A gyógyszertámogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell a

a) jövedelemre vonatkozó igazolásokat

b) háziorvosi vagy szakorvosi igazolást a tartós betegségről, mely tartalmazza a kérelmező által szedett vényköteles gyógyszerek igazolt költségét.

6. §

Temetési támogatás

(1) Temetési támogatás nyújtható annak a helybeli lakosnak, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodik, amennyiben a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500 %-át.

(2) Temetési támogatás nem állapítható meg annak a személynek, aki a hadigondozásról szóló 1994. évi XLV. törvény alapján temetési hozzájárulásban részesül.

(3) A temetési támogatás összege a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének 10 %-a. A helyben szokásos legolcsóbb temetés költsége: 180.000.- Ft.

(4) A temetési támogatás iránti kérelmet a haláleset bekövetkezésétől számított 60 napon belül kell előterjeszteni. A kérelemhez a halotti anyakönyvi kivonatot és az eltemettető nevére kiállított számla eredeti példányát csatolni kell.

(5) Ha a temetési költségek viselése az eltemettető, illetve családja létfenntartását veszélyezteti, ennek igazolására a kérelemhez csatolni kell a kérelmező és családja jövedelemigazolását, ebben az esetben – kérelemre – a temetés költségét maximum 150.000.- forint összegben az önkormányzat megelőlegezi, amit 8 hónap alatt kell visszafizetni az önkormányzat pénztárába.

7. §

Tűzifa támogatás

(1) A rendelkezésre álló, az önkormányzat tulajdonát képező tűzifára támogatási kérelem nyújtható be. Az a személy részesíthető tűzifa támogatásban,

a) akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 200 százalékát,

b) aki egyedül él és havi jövedeleme összege nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 250 százalékát.

(2) A tűzifa támogatás háztartásonként ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától.

(3) Nem jogosult tűzifa támogatásra a kérelmező azon ingatlan vonatkozásában, amely fával egyáltalán nem fűthető.

(4) Az üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki sem él, a támogatás nem kérhető. E tény alátámasztására a jegyző környezettanulmányt készíthet.(5) Tűzifa támogatásként természetben 100 kg tűzifa nyújtható egy alkalommal a fűtési szezon ideje alatt.

8. §

Rendkívüli települési támogatás

(1) A Bizottság rendkívüli települési támogatásban részesíti a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyt, akinek

a) egyedül élőként a jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át nem haladja meg,

b) a családjában, ahol az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét nem haladja meg és a kérelmezőnek/családnak vagyona nincs.

(2) A települési támogatás egyszeri összege 10.000.- Ft.

(3) Különös méltánylást érdemlő esetben az egyszeri kifizethető összeg legfeljebb 40.000.- Ft. A kifizetés naptári évben egy család részére különös méltánylást érdemlő eset miatt kifizetett rendkívüli támogatások összege ebben az esetben nem haladja meg a 80.000.- Ft-ot.

(4) A kérelmezőnek nyilatkoznia kell a kérelem indokául szolgáló tényről, rendkívüli körülményről, az őt ért anyagi veszteségről, jövedelem–kiesésről, és azokat okiratokkal igazolnia kell. A rendkívüli települési támogatás megállapításához minden esetben csatolni kell minden olyan okiratot, amely igazolja a létfenntartási gondot, illetve a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetet.

9. §

Köztemetés

(1) A köztemetés során biztosítani kell a temetés szükséges költségeit, valamint egy élővirág koszorút.

(2) A Bizottság a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 48.§ (3) bekezdése szerinti megtérítési kötelezettség alól egészben mentesítheti az eltemettetésre köteles személyt, ha a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét és a kötelezettség teljesítése a család mindennapi megélhetését veszélyeztető, aránytalan terhet jelent.

Záró rendelkezések

10. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Ezzel egyidejűleg hatályát veszti a Tiszaeszlár Község képviselő testületének a szociális rászorultságtól függő pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló Tiszaeszlár Község képviselő testületének 7/2020(VII.7.) önkormányzati rendelete a szociális rászorultságtól függő pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról.