Tiszaeszlár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2021. (VII. 27.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2021. 07. 28

Tiszaeszlár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2021. (VII. 27.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Tiszaeszlár Község Önkormányzata Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy Tiszaeszlár Község polgárainak érdekeit szem előtt tartva, a helyi közösségi művelődési és kulturális szükségleteknek és hagyományoknak a figyelembe vételével, a helyi lehetőségek és sajátosságok alapján meghatározza Tiszaeszlár Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) közművelődési feladatait, azok ellátási formáit, finanszírozásának formáját és mértékét.

2. § Az Önkormányzat Tiszaeszlár Község minden lakosának biztosítja a kultúrához való hozzáféréshez, a kulturális örökség megismeréséhez és elsajátításához való jogát és lehetőségét.

2. Az Önkormányzat közművelődési feladatai

3. § Az Önkormányzat a kötelező ellátandó közművelődési feladatainak az alábbiakat tekinti:

  • a) a település természeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak és kulturális értékeinek megőrzését, megismertetését, a helyi művelődési szokások gondozását, gazdagítását,
  • b) a helyi értékeket védő, gazdagító összefogásra építő kezdeményezések támogatását,
  • c) a helytörténeti, településismertető kiállítások, a helyi ünnepek, közösségi összejövetelek szerveződésének, szervezésének ösztönzését,
  • d) az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődési közösségek tevékenységének támogatását, Tiszaeszláron élő minden művészeti ágban tevékenykedő alkotók és alkotásaik megjelenési lehetőségeinek, bemutatkozásának támogatását,
  • e) a kulturális turizmus és az idegenforgalom fejlesztését, támogatását,
  • f) a közösségi művelődéshez, a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez megfelelő környezet és infrastruktúra, közösségi színterek biztosítását,
  • g) a nemzeti, a nemzetiségi és kisebbségi kultúra megismertetését, gyarapítását,
  • h) a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítését.

4. § Az Önkormányzat a 3. §-ban meghatározott kiemelt feladatok megvalósítása érdekében

- éves költségvetésében támogatási keretet határoz meg,

- támogatja a helyi székhelyű alapítványokat, közalapítványokat, egyesületeket és történelmi egyházak helyi közösségeit külön rendeletében megállapított feltételek alapján,

- támogatja a községi rendezvények megrendezését.

3. A közművelődési feladatellátás szervezeti keretei

5. § (1) Az Önkormányzat az e rendelet 3. §-ában foglalt kötelező feladatok ellátására közösségi színteret biztosít.

(2) A közösségi színtér céljára a következő ingatlanokat jelöli ki:

- Művelődési Ház (4464 Tiszaeszlár, Rákóczi utca 95., hrsz: 2/3)

- Tiszaeszlár, Ádám kert (hrsz.: 2/4)

(3) Közművelődési tevékenységet lát el egyéb feladatai mellett a működő községi könyvtár (4464 Tiszaeszlár, Hunyadi utca 4., hrsz.: 889).

(4) Közösségi színtér önkormányzati döntéstől függően kerülhet kialakításra.

(5) Tiszaeszlár Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban: képviselő-testület) az éves munkatervében meghatározott időpontban megtárgyalja a tárgyév közművelődési munkaprogramját, a végrehajtásról szóló beszámolót, továbbá jóváhagyja az éves rendezvénynaptárt.

(6) Az Önkormányzat egyedi közművelődési megállapodásokat köthet a közigazgatási területén működő társadalmi szervezetekkel.

(7) A közművelődési megállapodás megkötéséről a Képviselő-testület dönt.

4. Közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése

6. § A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény és e rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói, felügyeleti és más jogköröket a képviselő-testület gyakorolja.

5. A közművelődési feladatellátás finanszírozása

7. § (1) Az képviselő-testület a közművelődési feladatait költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása saját bevétel, központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás, központosított előirányzatokból származó összeg és az elkülönített állami pénzalapokból, valamint a különböző pályázati utakon elnyerhető támogatás.

(2) E rendelet 3. §-ában megjelölt feladatok ellátásának mértékét a képviselő-testület a mindenkori költségvetési lehetőségek ismeretében határozza meg.

(3) Az Önkormányzat a központi költségvetési forrásból, a közművelődési feladatok támogatására biztosítandó pályázatokhoz a pályázat elnyeréséhez szükséges önrészt a mindenkori éves költségvetési rendeletében határozza meg.

6. Záró rendelkezések

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.