Nagyiván Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 7/2016.(VI.27.) önkormányzati rendelete

az avar és a kerti hulladék égetéséről

Hatályos: 2016. 06. 28

Nagyiván  Község Önkormányzatának  Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdés b) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal véleményének figyelembevételével,  a következőket rendeli el:


1. §


(1) A rendelet hatálya Nagyiván község belterületére terjed ki.

(2) Szabadtéren égetni csak a háztartási tevékenység során keletkezett, komposztására alkalmatlan avart és kerti hulladékot lehet.


2. §


 (1) Az 1. § (2) bekezdésében meghatározott avar és a  kerti hulladék szabadtéri égetése  (a továbbiakban együtt: égetés)  munkanapokon és minden hónap első hétvégéjén,  8 és 16 óra közötti időszakban végezhető, a  (2)-(9) bekezdésekben meghatározott  szabályok betartásával.  Más napokon és időszakban tilos az égetés.

(2) Égetni csak megfelelően kialakított helyen, vagyoni és személyi biztonságot nem veszélyeztető módon, cselekvőképes, nagykorú személy felügyelete mellett, a tűzoltásra megfelelő eszközök biztosításával lehet. A tűzrakó helyet az épülettől vagy egyéb éghető anyagtól legalább 5 méter távolságra kell kialakítani.

(3)   Az égetést úgy kell végezni, hogy a környezetet erősen zavaró, ingerlő hatása (füst, bűz, pernye, hőterhelés) ne álljon fenn, tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen, az emberi egészséget ne veszélyeztesse, a környezetben levő zöld növényeket, fát, bokrot ne károsítsa, vagyoni és környezeti kárt ne okozzon. Amennyiben az égetéssel járó hatásokat felerősítő időjárási körülmény alakul ki, az égetést azonnal be kell fejezni.

(4)   A füstképződés csökkentése érdekében a kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell, és az eltüzelés csak folyamatosan, kis adagokban történhet.

(5)   Az égetendő hulladék nem lehet szennyezett, vegyi anyaggal kezelt, nem tartalmazhat továbbá települési, vagy ipari eredetű hulladékot (pl. műanyagot, gumit, vegyszert, festéket és ezek maradékait).

(6)   Az égetés folyamatának gyorsítására éghető folyadékot, légszennyező vagy bűzös anyagot tilos alkalmazni.

(7)  Az  égetés során a tűz nem hagyható őrizetlenül, és veszély esetén, vagy ha az égetést befejezték, azt azonnal el kell oltani.

(8)  Az égetés befejezése után a helyszínt gondosan át kell vizsgálni, és a parázslást, izzást - vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal - meg kell szüntetni.

(9) Tilos az égetés ködös  vagy szeles időben.


3. §


A település területére érvényes, központilag elrendelt tűzgyújtási tilalom ideje alatt tilos az égetés.


4. §


 Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


Kelt: Nagyiván, 2016. 06.27.


Lajtos István

polgármester

Füzesiné Nagy Zita

jegyző