Pusztamonostor Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2003. (VIII.27.) önkormányzati rendelete

a „Pusztamonostorért díj” alapításáról és adományozásáról szóló 4/1992. (V.21.) számú önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 07. 13 16:20

Pusztamonostor Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2003. (VIII. 27.) önkormányzati rendelete

a „Pusztamonostorért díj” alapításáról és adományozásáról szóló 4/1992. (V.21.) számú önkormányzati rendelet módosításáról

A helyi Önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 1. § (6) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján Pusztamonostor Község Képviselő-testülete a 4/1992. évi (V.21.) számú rendeletét az alábbiak szerint módosítja:

1. § Pusztamonostor Község Képviselő-testülete a község társadalmi, gazdasági életében, kulturális, ifjúsági és sport, egészségügyi és szociális területeken elért kimagasló teljesítménye elismerésére az alábbi kitüntető díjat alapítja: „Pusztamonostorért díj”.

2. § (1) „Pusztamonostorért díj” adományozható azoknak, akik a község fejlesztése érdekében

  • a) a társadalmi életben a település fejlesztésében, kulturális életében és egyéb területeken kiemelkedő tevékenységet fejtett ki,
  • b) elméleti vagy gyakorlati munkájuk révén kiemelkedő módon hozzájárultak a községben a korszerű és eredményes oktatási nevelés megvalósulásához,
  • c) a kulturális élet terén kimagasló színvonalú tevékenységet végeztek,
  • d) tartósan kiemelkedő gyógyító, megelőző, szociális tevékenysége eredményes megvalósításához hozzájárultak,
  • e) az ifjúsági és sportmozgalom szervezésében, fejlesztésében és feltételei megteremtésében kiemelkedő érdemeket szereztek,
  • f) „posztumusz” elismerés: aki a település életében átlagon felüli munkát végzett a közösség javára, a kultúra és a helyi hagyományok ápolására, továbbadása, a közösségi élet egészséges alakítása.

(2) A kitüntető díj egyéneknek és közösségeknek egyaránt adományozható.

3. § (1) A kitüntető díjat a Képviselő-testület adományozza.

(2) A kitüntető díj adományozására javaslatot tehetnek társadalmi szervezetek, munkahelyi vezetők, képviselő-testületi tagok.

(3) A javaslatot minden év június 30-ig kell a polgármesternek megküldeni.

(4)[1] A „Pusztamonostorért díj”-ból évente 2 adományozható.

4. § [2] A „Pusztamonostorért díj”-at a Falunapon, vagy más alkalmas rendezvény keretében kell átadni.

5. § (1) A kitüntető díj adományozása során emléklapot és pénzjutalmat kell átadni.

(2) A kitüntető díj átadására a Képviselő-testület a polgármestert hatalmazza fel.

(1)[3] A kitüntető díjjal pénzjutalom jár. A pénzjutalom összege 50.000.- forint Közösségek részére történő adományozás esetén a pénzjutalom az egyénnek adható összeg maximum kétszerese, melynek konkrét összegét a Képviselő-testület az adományozáskor határozza meg. Megosztás esetén minden érintett oklevelet kap, a pénzjutalmat pedig egyenlő arányban kell megosztani.

7. § (1) A kitüntető díjat vissza lehet vonni, ha a kitüntetett arra érdemtelenné válik. Érdemtelen a kitüntetésre különösen az, akit a bíróság jogerősen elítélt, illetve a közügyek gyakorlásától eltiltott.

(2) A kitüntető díj visszavonását az adományozásra javaslatot tevők kezdeményezhető.

(3) A visszavonásról a javaslat alapján a Képviselő-testület dönt, és egyben gondoskodik a díj bevonásáról.

8. § (1) A kitüntetettről a Polgármesteri Hivatal nyilvántartást vezet.

(2) A pénzjutalom összege a rendeletalkotás évében egyénnek történő adományozás esetén bruttó 20.000.-Ft.

9. § Ez a rendelet 2003. augusztus 27-én lép hatályba.


[1] A 3. § (4) bekezdése a Pusztamonostor Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2021. (VII. 13.) önkormányzati rendelete 3. §-a szerint módosított szöveg.
[2] A 4. § a Pusztamonostor Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2021. (VII. 13.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.
[3] Az 5. § (1) bekezdése a Pusztamonostor Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2021. (VII. 13.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.