Oszlár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2021. (VII. 30.) önkormányzati rendelete

az első lakáshoz jutók támogatásáról

Hatályos: 2021. 07. 31- 2021. 07. 31

Oszlár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2021. (VII. 30.) önkormányzati rendelete

az első lakáshoz jutók támogatásáról

Oszlár Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A támogatás Oszlár község közigazgatási területén történő első lakás építésére és vásárlására megállapított támogatás.

(2) Az első lakáshoz jutók önkormányzati támogatásával kapcsolatos döntési jogkört az Önkormányzat Képviselő-testülete gyakorolja.

2. A támogatás tárgya

2. § (1) A támogatás az első lakás építéséhez, lakásvásárláshoz szükséges saját erő kiegészítéséhez szolgáló egyszeri, vissza nem térítendő támogatás.

(2) A támogatás a házaspár, a tartósan együtt élő élettársak, egyedülálló és a gyermekét egyedül nevelő szülő (a továbbiakban: Kérelmezők) első lakásának megszerzésére használható fel.

3. Támogatásra jogosultak köre

3. § (1) Támogatásban részesül az a Kérelmező:

  • a) aki büntetlen előéletű, nagykorú és megfelel a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló 17/2016. (II.10. ) Korm. rendelet 12. § (1)-(2) bekezdésében foglaltaknak,
  • b) aki, vagy akik közül legalább az egyik fél nem töltötte be a 40 életévét,
  • c) aki vagy akik közül az egyik fél a kérelem beadásakor legalább 2 éve munkaviszonyban áll – ide nem értve a közfoglalkoztatási jogviszonyban foglalkoztatott személyt,
  • d) munkaviszonyának, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyának megszüntetése a kérelem benyújtása időpontjában nincs folyamatban,
  • e) akinek vagy akik egyikének sincs tulajdonában lakás.

(2) A tulajdonnal rendelkező Kérelmezők akkor jogosultak támogatásra, ha a lakástulajdona számára nem beköltözhető, mert:

  • a) haszonélvezettel vagy özvegyi joggal terhelt és a haszonélvező vagy az özvegyi jog jogosultja lakja,
  • b) jogerős bírói ítéleten alapuló használati joggal terhelt a lakás és a használó benne lakik,
  • c) tulajdonában lévő lakás lebontását az illetékes hatóság elrendelte.

4. § Nem jogosult támogatásra:

  • a) akinek bárhol 100%-os tulajdon részesedéssel üdülőtelke, üdülője, hétvégi háza van,
  • b) aki azonos jogcímen vissza nem térítendő támogatást már kapott önkormányzattól,
  • c) aki korábban Oszlár községben fiatal házasok első lakáshoz jutásának támogatása kedvezményben részesült.
  • d) aki a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 8:1. § (1) bekezdésében meghatározott közeli hozzátartozójától, továbbá az élettársától vagy élettársa közeli hozzátartozójától vásárolja a lakást.
  • e) akinek az önkormányzat felé lejárt tartozása.

4. A támogatás mértéke és folyósításának módja

5. § (1) A támogatás mértéke: 500.000, - Ft. A rendelkezésre álló keret összeget a Képviselő-testület a tárgyévi költségvetésben határozza meg. A keretösszeg mértéke évente egy alkalommal a tartalékalap terhére módosítható.

(2) A támogatás folyósítása lakásépítés esetén akkor történik, ha az épület készültségi foka az 50 %-ot elérte.

5. Az eljárás rendje

6. § (1) A támogatás iránti kérelmet a Tiszapalkonyai Közös Önkormányzati Hivatal Oszlári Kirendeltségén erre a célra rendszeresített formanyomtatványon, az előírt mellékletekkel együtt kell benyújtani:

  • a) vásárlás esetén az adásvételi szerződés megkötésével egyidejűleg, de legkésőbb az adásvételi szerződés megkötésétől számított éven belül,
  • b) építés esetén a jogerős építési engedély keltétől számított 1 éven belül.

(2) A kérelemhez mellékelni kell az ingatlan tulajdoni lap másolatát, továbbá:

  • a) vásárlás esetén az adás-vételi szerződés egy eredeti példányát vagy
  • b) építés esetén a jogerős építési engedélyt.
  • c) a munkáltató arról szóló nyilatkozatát, hogy a kérelmezők munkaviszonyának, munkaviszonyra irányuló egyéb jogviszonyának megszüntetése nincs folyamatban.

(3) A támogatás iránti kérelem előterjesztésekor a Kérelmezők kötelesek a jogosultsági feltételekre vonatkozóan nyilatkozatot tenni.

(4) A megítélt támogatás folyósítására a Kérelmezők és az Önkormányzat képviseletében a Polgármester megállapodást kötnek.

7. § A támogatás folyósításáról szóló megállapodásban rögzíteni kell

  • a) az odaítélt támogatás összegének mértékét,
  • b) azt, hogy lakás vásárlásnál a támogatás az eladó részére kerül átutalásra, kivéve, ha az Önkormányzati támogatás megítélése előtt a teljes vételár kifizetésre kerül. Ebben az esetben a kérelmező részére kerül átutalásra.
  • c) a Kérelmezők nyilatkozatát arról, hogy a támogatást kizárólag a megjelölt célra használja fel, a támogatás más célra történő felhasználása annak visszafizetését vonja maga után,
  • d) azt, hogy a Kérelmezők feltétlen hozzájárulásukat adják ahhoz, hogy a támogatással vásárolt vagy épített lakásra vagy lakóházra a vissza nem térítendő támogatás mértékéig jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre az Önkormányzat javára 5 éves időtartamra.
  • e) lakásépítési támogatás esetén a Kérelmezők nyilatkozatát arra vonatkozóan, hogy a támogatásról kötött megállapodás megkötésének keltétől számított négy éven belül a lakóházat felépíti és a felépített lakóházra a használatbavételi engedélyt szerez,
  • f) a Kérelmezők nyilatkozatát arról, hogy a támogatással vásárolt vagy épített lakásba, lakóházba - vétele esetén a lakás tulajdonjogának bejegyzését követő 30 napon belül, építkezés esetén a használatbavételi engedély jogerőre emelkedését követő 30 napon belül - beköltözik, abban lakóhelyet létesít és e lakóhelyét legalább a bejelentkezést követő 5 évig nem szünteti meg.

8. § A megállapodás megkötéséhez a Kérelmezők kötelesek 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapot, adásvételi szerződést, illetve jogerős építési engedélyt, kereseti igazolást becsatolni.

6. A támogatás visszafizetésének szabályai

9. § A támogatás azonnal egy összegben visszafizetendő – a jegybanki alapkamat mértékének megfelelő késedelmi kamattal együtt, amely a felszólítás kézhezvételétől esedékes - amennyiben a Kérelmezők:

  • a) a támogatást jogosulatlanul vették igénybe,
  • b) a támogatással létesített vagy megvásárolt lakást a jogerős használatbavételi engedély keltétől vagy az adásvételi szerződés megkötésétől számított öt éven belül elidegenítik és a vételárat nem Oszlár község területén fordítják lakásszerzésre vagy lakásépítésre.

10. § Hatályát veszti az első lakáshoz jutók támogatásáról szóló 6/2016. (III.21.) önkormányzati rendelet.

11. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.