Vasszentmihály Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2021. (VIII.13.) önkormányzati rendelete

A szociális ellátások helyi szabályairól és a fizetendő térítési díjakról

Hatályos: 2021. 08. 14- 2023. 02. 15

Vasszentmihály Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2021. (VIII. 13.) önkormányzati rendelete

A szociális ellátások helyi szabályairól és a fizetendő térítési díjakról

Vasszentmihály Község Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ban, 32. § (1) bekezdés b) pontjában és (3) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében, 60. § (4) bekezdésében, 90. § (3) bekezdésében, 92. § (1) bekezdés a) pontjában, 92. § (2) bekezdésében, 115. § (3) bekezdésében és a 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13 § (1) bekezdés 8a. pontjában szabályozott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. FEJEZET Eljárási rendelkezések és hatásköri szabályok

1. § (1) Az e rendeletben szabályozott pénzbeli és természetbeni ellátásokra való jogosultság megállapítása iránti kérelmet az erre a célra rendszeresített és jelen rendelet mellékleteként meghatározott formanyomtatványokon kell benyújtani:

  • a) Települési támogatás és rendkívüli települési támogatás igénylésére vonatkozó formanyomtatványt az 1. számú melléklet,
  • b) köztemetés iránti formanyomtatványt a 2. számú melléklet
  • c) szociális étkeztetés igénylésére vonatkozó formanyomtatványt az 3. számú melléklet tartalmazza.

(2) A képviselő-testület hatáskörébe tartozó kérelmeket a Vasszentmihály Község Polgármesteri Hivatalában (9953 Vasszentmihály, Fő u. 66.) kell benyújtani.

(3) A kérelmező - figyelemmel a Szoc.tv. 4. § (1) bekezdés a) és b) pontjaiban meghatározott jövedelemre és vagyonra - a kérelme benyújtásakor köteles saját maga, illetve családja jövedelmi, vagyoni viszonyairól igazolást csatolni vagy amennyiben ez nem alkalmazható, akkor jövedelmi, vagyoni viszonyairól büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkozatot tenni. A nyilatkozatban foglaltak valódiságát az eljáró hatóság ellenőrizheti.

(4) Sürgős szükség esetén – ha az igénylő életkörülményei az azonnali segítséget indokolják – a támogatásbizonyítási eljárás nélkül, az igénylő nyilatkozata alapján megadható, a bizonyítékok utólagos csatolása mellett.

2. § (1) (1) A települési támogatás, a rendkívüli települési támogatás, a köztemetés és a szociálisan rászoruló személy részére biztosítandó étkeztetés elbírálása a polgármester hatáskörébe tartozik

(2) A polgármester a képviselő-testülettől kapott átruházott hatáskörben hozott döntéseiről a képviselő-testületet a soron következő ülésén tájékoztatja.

3. § (1) A havi rendszerességgel nyújtott települési támogatás havi összege –a lakhatási kiadásokhoz kapcsolódó hátralékot felhalmozó személyek kivételével –nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 10 %-át.

(2) Az eseti jelleggel nyújtott települési támogatás, valamint a rendkívüli települési támogatás összege alkalmanként nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100 %-át, éves viszonylatban ennek kétszeresét.

(3) Létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet esetén a polgármester egyedi mérlegelés alapján e rendeletben foglalt jövedelemhatároktól, valamint a (2) bekezdés szerint adható támogatás összegétől eltérhet azzal a megkötéssel, hogy az egy háztartásban élők számára megállapított támogatás összege éves viszonylatban nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének húszszorosát. Elemi kár esetén nyújtott rendkívüli települési támogatás esetén a polgármester mérlegelési jogkörében eljárva összeghatár megkötöttsége nélkül dönthet

(4) A megállapított települési támogatás készpénzben kerül kifizetésre a döntést követő 5 napon belül, havi rendszerességgel nyújtott támogatás esetén minden hónap 5. napjáig. A polgármester döntésétől függően a települési és rendkívüli települési támogatás természetbeni formában is nyújtható.

4. § Magas gyógyszerköltségre tekintettel nem állapítható meg települési támogatás annak a személynek, aki az Szt. 50. § (1) –(2) bekezdése alapján közgyógyellátásra jogosult.

5. § (1) A polgármester a települési és a rendkívüli települési támogatás felhasználását ellenőrzi, a támogatásban részesített személy a települési illetve a rendkívüli települési támogatás folyósítását követő 15 napon belül köteles hitelesített számlamásolattal, igazolás benyújtásával és a támogatás felhasználására vonatkozó nyilatkozatával elszámolni.

(2) A polgármester települési és a rendkívüli települési támogatást megállapító határozatában meghatározza a támogatással való elszámolás feltételeit és módját. Amennyiben a támogatásban részesített személy az előírt számadási kötelezettségnek határidőre nem tesz eleget, és a megállapító határozat alapján további támogatásra is jogosult lenne, a támogatás kifizetését fel kell függeszteni. Az elszámolás elmulasztása esetén kérelmező további települési támogatásra nem jogosult.

(3) A települési támogatás természetbeni ellátás (élelmiszer, tüzelő, szociális utalvány, tankönyv, iskolai kirándulás, táborozás költségeihez való hozzájárulás, intézményi térítési díj átvállalása) formájában is biztosítható, különösen akkor, ha a kérelmező háztartásában védelembe vett gyermek él, valamint ha a család, illetve a kérelmező esetében, különösen a gyermekek körülményeinek, érdekeinek mérlegelését követően feltételezhető, hogy a természetben nyújtott támogatás a célravezetőbb. Ebben az esetben a támogatás közvetlenül a szolgáltató vagy intézmény felé kerül megfizetésre.

6. § A polgármester az Szt. 17. §-ában szabályozott esetben a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett települési támogatás összegének megtérítését – amennyiben a kérelmező családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 150 %-át – a települési támogatást igénybe vevő kérelmére méltányosságból elengedheti.

II. FEJEZET Szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátások

1. Települési támogatás

7. § Települési támogatás nyújtható:

  • a) a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres és eseti költségek viseléséhez,
  • b) gyógyszerköltségek enyhítésére,

8. § (1) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez, elsősorban a villanyáram-, a víz- és a gázfogyasztás költségeihez nyújtható.

(2) Tüzelőanyag beszerzéséhez eseti jellegű pénzbeli támogatás biztosítható.

(3) Lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres települési támogatásra jogosult az a személy, akinek háztartásában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedül élő esetén a 200 %-át, és a kérelem benyújtását megelőző hónapban az (1) bekezdésben megjelölt díjakra fizetett kiadása meghaladja a háztartás havi összjövedelmének a 30 %-át.

(4) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres települési támogatást természetben kell biztosítani akkor, ha a kérelmező fizető mérővel rendelkezik. Több fizető mérő esetén a támogatást a lakásfenntartással összefüggő azon rendszeres kiadásokhoz kell nyújtani, amelyek megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti.

(5) Lakhatással kapcsolatos települési támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

9. § (1) Gyógyszerköltségek enyhítése céljából települési támogatásra jogosult, akinek a családjában az egy főre jutó nettó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 150 %-át, egyedül élő esetén a 200 %-át, és a havi gyógyszerköltségének összege meghaladja a családban az egy főre jutó jövedelem 20 %-át.

(2) Gyógyszerköltségre tekintettel személyenként évente legfeljebb 4 alkalommal adható támogatás, melynek összege alkalmanként nem haladhatja meg az igazolt gyógyszerköltség 50 %-át.

(3) A jogosultság megállapítása iránti kérelemhez mellékelni kell a jövedelemigazoláson túl a havi gyógyszerszükségletet tanúsító háziorvosi igazolást, valamint ha a gyógyszerköltséget ez nem tartalmazza, a gyógyszertár igazolását a gyógyszerek értékéről.

2. Rendkívüli települési támogatás

10. § (1) Rendkívüli települési támogatásban kell részesíthető:

  • a) Azt a személyt, aki létfenntartást veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan létfenntartási vagy tartósan létfenntartási gonddal küzd.
  • b) Azt a személyt, aki elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodott.
  • c) A gyermeket szülő anyát.

(2) a)2 Az (1) bekezdés a) pontjában megjelölt támogatási forma esetén –kivétel létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet, amikor a támogatás jövedelemre tekintet nélkül állapítható meg – 150 %-át, egyedül élő esetén a 200 %-át"

  • a) Az (1) bekezdés b) pontjában megjelölt támogatási forma esetén 250%-át, (250 %-t), egyedülélő esetén az 300 %-át
  • b) Az (1) bekezdés c) pontjában megjelölt támogatási forma esetén 500 %-át

(3) Létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet:

  • a) elemi kár,
  • b) baleset,
  • c) haláleset,
  • d) jövedelem igazolt elvesztése;
  • e) hosszantartó (3 hónapot meghaladó) súlyos betegség,
  • f) válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartása,
  • g) gyermek családba való visszakerülésének elősegítése.
  • h) tanévkezdés
  • i) 65 év feletti életkor

(4) Létfenntartási gondnak tekintendő különösen:

  • a) megfelelő élelmezés hiánya,
  • b) a lakhatás elvesztésének veszélye,
  • c) a közüzemi szolgáltatás megszűnésének veszélye,
  • d) aktív korúak ellátásában részesülő személy;
  • e) nyugdíjbiztosítási szervektől ellátásban részesülő személy, ha az ellátás havi összege az öregségi nyugdíj legkisebb összegét nem haladja meg.
  • f) 1 hónapot meghaladó táppénzes állomány,
  • g) a megfelelő ruházkodás hiánya,
  • h) gyermekét vagy gyermekeit egyedülállóként nevelő szülő;
  • i) munkahely létesítése esetén első alkalommal, a munkába járáshoz szükséges bérlet megvásárlásának nehézsége
  • j) óvodai, iskolai étkeztetés megfizetésének nehézségei,
  • k) nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartás,
  • l) hátrányos és halmozottan hátrányos gyermek,
  • m) fogyatékos vagy tartósan beteg családtag rehabilitációjának biztosítása;
  • n) napi megélhetési gondok

(5) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelemhez mellékelni kell a jövedelemigazoláson túl a rendkívüli élethelyzet bekövetkeztét bizonyító igazolást, nyilatkozatot, így különösen:

  • a) keresőképtelenséget alátámasztó kórházi vagy orvosi igazolást,
  • b) terhesgondozásról szóló igazolást
  • c) elemi kár esetén nyilatkozatot a várható helyreállítási költségek összegéről
  • d) étkeztetést biztosító intézmény igazolását a térítési díj, illetve a fennálló hátralék összegéről
  • e) a tanulói vagy hallgatói jogviszony fennállását igazoló, az adott tanévre vonatkozó iskolalátogatási, illetve hallgatói jogviszony igazolást,
  • f) munkahely létesítéséhez nyújtott önkormányzati támogatás esetén a munkaszerződést, vagy a munkáltató kérelmező alkalmazásáról szóló nyilatkozatát.

11. § (1) Rendkívüli települési támogatásban kell részesíteni az elhunyt vasszentmihályi állandó lakóhellyel rendelkező hozzátartozóját vagy a temetésről gondoskodó más személyt, aki az elhunyt személy temetéséről gondoskodott, de arra nem volt köteles.

(2) Az (1) bekezdésben szabályozott rendkívüli települési támogatás iránti kérelemhez mellékelni kell:

  • a) a jövedelemigazolásokat, illetve nyilatkozatokat,
  • b) az eltemettető nevére szóló temetési számlák hitelesített másolati példányát,
  • c) amennyiben a haláleset nem Vasszentmihályon történt, a halotti anyakönyvi kivonat másolatát.

(3) A helyben szokásos legolcsóbb temetés összege 250 000.- Ft.

(4) Az (1) bekezdés szerinti rendkívüli települési támogatás összege megegyezik az öregségi nyugdíjminimum összegével.

(5) Az (1) bekezdésben szabályozott rendkívüli települési támogatás iránti kérelmet a haláleset anyakönyvezését követő 30 napon belül lehet benyújtani.

12. § (1) Rendkívüli települési támogatásra jogosult a településen állandó lakóhellyel rendelkező, gyermeket szülő anya. A támogatás összege újszülöttenként a nyugdíjminimum 50 %-a, 100 Ft-ra kerekítve.

(2) A támogatás iránti kérelmet a gyermek születését követő 1 hónapon belül lehet benyújtani.

(3) Az (1) bekezdésben szabályozott támogatás iránti kérelemhez mellékelni kell:

  • a) a jövedelemigazolásokat, illetve nyilatkozatokat,
  • b) és a születési anyakönyvi kivonat másolatát.

13. § Óvodai és iskolai jogviszonyára tekintettel adható települési támogatás összege - iskolások esetében 30000 Ft/tanév gyermekenként. A támogatásra jövedelmi és vagyoni viszonyaira tekintet nélkül jogosult a gyermek. A kérelemhez csatolni kell az óvodai, az általános és középiskolai, valamint a hallgatói jogviszonyról szóló igazolást.

14. § (1) Kérelmére vagy hivatalból a polgármester évi egy alkalommal, december hónapban rendkívüli települési támogatást nyújt a településen bejelentett állandó lakcímmel rendelkező, 65. életévét betöltött, vagy tárgyévben betöltő személy részére.

(2) A támogatást a jogosult részére pénzben vagy természetben lehet nyújtani legfeljebb húszezer forint értékben.

(3) A támogatásra jövedelmi és vagyoni viszonyaira tekintet nélkül jogosult a az (1) bekezdésben meghatározott személy.

15. § (1) A polgármester a köztemetés költségeinek visszafizetésére az eltemettetésre köteles személy részére kérelmére – amennyiben a kérelmező családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj legkisebb összegét, egyedül élő esetében 150%-át – legfeljebb tizenkét havi részletfizetési lehetőséget biztosíthat.

(2) Az első részlet visszafizetésének határideje a részletfizetést megállapító határozat jogerőre emelkedését követő hónap 15. napja.

(3) Az eltemettetésre köteles személyt kérelmére, létfenntartást veszélyeztető élethelyzete esetén a polgármester a köztemetés költségének megtérítési kötelezettsége alól mentesítheti.

(4) A köztemetés elrendelése során tekintettel kell lenni az elhunyt vallására, a temetésével kapcsolatos esetleges nyilatkozatára.

III. FEJEZET Szociális szolgáltatások

16. § (1) A képviselő-testület a szociális szolgáltatások keretében szociális alapszolgáltatásként biztosítja az arra rászorulók részére az étkeztetést. A házi segítségnyújtást a Szentgotthárd és Térsége Önkormányzati Társulás útján látja el.

(2) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybe vétele önkéntes.

(3) Az ellátás az ellátott személy halálával megszűnik.

(4) A személyes gondoskodás körébe tartozó ellátást meg kell szűntetni, ha az ellátás megállapítása határozott időre vagy feltétel következtéig történt, az ellátott az ellátást előzetes bejelentés nélkül tartósan (legalább 1 hónapig) nem vette igénybe, s ezt utólag elfogadható módon nem mentette ki, az ellátott magatartásával az ellátást lehetetlenné teszi vagy akadályozza, a személyi téritési dij megfizetését figyelmeztetés ellenére elmulasztotta, feltéve, hogy annak megfizetésére egyébként köteles illetve képes lenne.

3. Étkeztetés

17. § (1) A polgármester a szociálisan rászoruló részére a Szoctv. 62. §-ában foglaltak figyelembevételével napi egyszeri meleg ételt (ebédet) biztosít térítési díj ellenében.

(2) Korára való tekintettel rászorulónak kell tekinteni azt a személy, aki a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény alapján a reá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltötte.

(3) Egészségi állapota miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki mozgásában korlátozott, krónikus, vagy akut megbetegedése miatt önmaga ellátásáról – részben vagy teljesen – nem tud gondoskodni.

(4) Fogyatékossága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény alapján fogyatékossági támogatásban részesül.

(5) Pszichiátriai betegsége, vagy szenvedélybetegsége miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igényel, önmaga ellátására részben képes.

(6) Rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki hajléktalan.

18. § (1) Az étkezés igénybevételéhez a jogosultságot az alábbiak alapozzák meg:

  • a) a 17. § (2) bekezdés esetében a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló jövedelemigazolás
  • b) a 17. § (3) és (5) bekezdés esetében a háziorvos, kezelőorvos, szakorvos igazolása,
  • c) a 17. § (4) bekezdés esetében a fogyatékossági támogatásról, vagy az emelt összegű családi pótlékról szóló határozat,

(2) A 18. § (1) bekezdés b) pontja szerinti igazolásnak ki kell térnie a megbetegedés, mozgáskorlátozottság fennállásának várható időtartamára. Az étkezésre való jogosultság erre az időtartamra, határozott időre állapítható meg. A jogosultság lejártát megelőzően az ellátott egészségi állapotát felül kell vizsgálni és amennyiben jogosultsága továbbra is fennáll, az ellátás – a megfelelő orvosi igazolás ismételt csatolásával – meghosszabbítható.

(3) Azon jövedelemmel nem rendelkező, egészségi állapota miatt rászorult személy, aki mozgásában korlátozott, krónikus, vagy akut megbetegedése miatt önmaga ellátásáról – részben vagy teljesen – nem tud gondoskodni, térítésmentesen jogosult napi egyszeri meleg ételt (ebédet) igénybe venni.

19. § Az étkeztetés szociális ellátásként hivatalból is megállapítható.

20. § Az önkormányzat külön eljárás nélkül, haladéktalanul köteles étkeztetést biztosítani annak a rászorulónak, akinek életét, testi épségét, egészségi állapotát az ellátás elmaradása veszélyezteti.

IV. FEJEZET Térítési díj

21. § (1) . A szociális étkeztetésért térítési díjat kell fizetni. A szociális étkeztetésért fizetendő térítési díjak mértékét e rendelet 4. melléklete tartalmazza.

(2) Amennyiben az intézményvezető által megállapított, és a Szoctv. 116. § (3) bekezdésének figyelembe vételével ténylegesen megfizetett személyi térítési díj és az ellátottra jutó normatíva együttesen nem fedezi az intézményi térítési díjat, a díjkülönbözetet az önkormányzat fizeti.

V. FEJEZET Záró rendelkezések

22. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

23. § Hatályát veszti a Vasszentmihály Község Önkormányzata Képviselő-testületének A szociális ellátások helyi szabályairól és a fizetendő térítési díjakról szóló 2/2015 (II.17.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet

Kérelem települési és rendkívüli települési támogatás megállapításához

A kérelmező neve: ……………………………………………………....................................

Születési helye, ideje: …………………………………………………....................................

Anyja neve: ………………………………………………...………………………………

Családi állapota: …………………………………………………...……………………………

Lakcíme: ………………………………………………………………………………………

tartózkodási helye: ………………………………………………...…………..........................

TAJ száma: ……………………………………………………...……………………………

Bankszámlaszám: ………………………………………………………………………………

Telefon elérhetősége (kitöltése önkéntes): ……………………………………….......................

1. A kérelmezővel közös háztartásban élők felsorolása:

Név: Születési hely, idő TAJ rokoni kapcsolat

………………...…………………………………………………………………………………………………………………...…………………………………………………………………………………………………………………...…………………………………………………………………………………………………………………...…………………………………………………………………………………………………………………...…………………………………………………………………………………………………………………...…………………………………………………………………………………………………

A kérelmező a házban, lakásban milyen minőségben lakik: …………..………...………

A háztartás havi rezsije:

Víz- és csatornadíj:……………………………. Gáz:……………………………………….....

Villany:……………………………………….. Telefon:………………………………………

Fűtés költsége:………………………………... Kölcsöntörlesztés:…………………………..

Gyógyszer:……………………………………. Egyéb:………………………………………

Van-e a családban krónikus betegségben szenvedő: igen - nem

Ha igen: neve:...........................................................................................................................

Mióta beteg, betegség megnevezése:........................................................................................

Szenvedélybeteg van- e a családban? Igen - nem

- a szenvedélybeteg áll-e gyógykezelés alatt: igen - nem

A kérelmező vagy családtagja

részesül-e aktív korúak ellátásában: : igen - nem

részesül-e közgyógyellátásban: igen - nem

részesül-e ápolási díjban: igen - nem

részesül-e rendszeres gyermekvédelmi támogatásban: igen - nem

Milyen címen kéri a támogatást (a megfelelő aláhúzandó):

- megfelelő élelmezés hiánya,

- a lakásfenntartás kiadásaihoz,

- lakhatási kiadásokkal összefüggő felhalmozott hátralékok csökkentéséhez

- közüzemi szolgáltatás megszűnésének veszélye,

- nyugdíjbiztosítási szervektől ellátásban részesülő személy, ha az ellátás havi összege az öregségi nyugdíj legkisebb összegét nem haladja meg.

- 1 hónapot meghaladó táppénzes állomány,

- hosszantartó (3 hónapot meghaladó) súlyos betegség,

- a megfelelő ruházkodás hiánya,

- gyermekét vagy gyermekeit egyedülállóként nevelő szülő;

- munkahely létesítése esetén első alkalommal, a munkába járáshoz szükséges bérlet megvásárlása

- gyógyszer, gyógyászati segédeszköz megvásárlása

- gyermek, fiatal felnőtt iskoláztatása, illetve gyermek óvodakezdése,

- óvodai, iskolai étkeztetés megfizetésének nehézségei,

- nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartás,

- gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségnyújtás,

- fogyatékos vagy tartósan beteg családtag rehabilitációjának biztosítása;

- gyermek fogadásának előkészítése

- elemi kár,

- baleset,

- haláleset,

- jövedelem igazolt elvesztése;

- válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartása,

- gyermek családba való visszakerülésének elősegítése,
- gyermek születéséhez

2. Részletes indoklás:

………………...…………………………………………………………………………………………………………………...…………………………………………………………………………………………………………………...…………………………………………………………………………………………………………………...…………………………………………………………………………………………………………………...…………………………………………………………………………………………………………………...……………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………..

……………...……………………………………………………………………………………

Alulírott hozzájárulok, hogy adataimat (családtagjaim adatait) a kérelem elbírálása céljából kezeljék.

Dátum:

……………………………….. …………………………………

kérelmező aláírása nagykorú hozzátartozó aláírása

A kérelemhez mellékelni kell:

3. Jövedelemigazolásokat:

- havi rendszeres jövedelmeknél a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelméről

- nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagáról.

4. Az igénylés címéhez kapcsolódó igazolásokat:

JÖVEDELMI ADATOK:

A jövedelmek típusai

A kérelmező jövedelme

A kérelmezővel közös háztartásban élő személyek jövedelme

1. Munkaviszonyból, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyból származó jövedelem és táppénz

2. Társas és egyéni vállalkozásból származó jövedelem:

3.Ingatlan, ingó vagyontárgyak értékesítéséből származó jövedelem

4. Nyugellátás, baleseti nyugellátás, egyéb nyugdíjszerű ellátások

5.a gyermek ellátásához és gondozásához kapcsolódó támogatások( különösen: GYED,GYES,GYET, családi pótlék, gyermektartásdíj,. árvaellátás

6. Munkaügyi szervek által folyósított rendszeres pénzellátás

7. Föld bérbeadásából származó jövedelem:

8. Egyéb (különösen: kapott tartás, ösztöndíj, értékpapírból származó jövedelem, kis összegű kifizetések, stb)

9.Önkormányzat által folyósított rendszeres pénzellátáss a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993.évi III. tv. 4. §(1) bek.i) pontja

10. A család összes nettó jövedelme:

11. a család összes nettó jövedelmét csökkentő tényezők ( tartásdíj összege)

A család összes nettó jövedelme:……………………………………………….Ft/ hó.

Egy főre jutó havi nettójövedelem( ügyintéző tölti ki):…………………………Ft/hó.

Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a fentiekben közölt adatok a valóságnak megfelelnek. Tudomásul veszem, hogy a közölt adatok valódiságát a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv 10. § (7) bekezdése alapján az önkormányzat a megyei NAV útján ellenőrizheti.

Dátum:

kérelmező aláírása

  • a) keresőképtelenséget alátámasztó orvosi vagy kórházi igazolást,
  • b) gyógyszerszükségletet tanúsító háziorvosi igazolást, valamint ha a gyógyszerköltséget ez nem tartalmazza, a gyógyszertár igazolását a gyógyszerek értékéről,
  • c) lakhatással kapcsolatos kiadásokat igazoló havi közüzemi számlák, hátralék esetén a közüzemi szolgáltató, pénzintézeti tartozás esetén a pénzintézet által kiállított igazolást,
  • d) terhesgondozásról szóló igazolást,
  • e) étkeztetést biztosító intézmény térítési díj kimutatását,
  • f) a tanulói vagy hallgatói jogviszony fennállását igazoló, az adott tanévre vonatkozó iskolalátogatási, illetve hallgatói jogviszony igazolást,
  • g) munkahely létesítéséhez nyújtott önkormányzati támogatás esetén a munkaszerződést vagy a munkáltató kérelmező alkalmazásáról szóló nyilatkozatát.

2. melléklet

Köztemetés iránti kérelem

Alulírott kérem Vasszentmihály Község Önkormányzatát, hogy

néhai ………………………………………………………..…………………………. (név)

leánykori név: ……………………………………………………………………….…..

Szül. hely, idő: ………………………………………………………………………….

Anyja leánykori neve: …………………………………………………………………..

elhalálozás időpontjában fennálló utolsó lakóhelye: ……………………………………

………………………………………..., TAJ száma: …………………………………..

elhalálozás ideje: ………………………………………………….

közköltségen történő eltemetéséről gondoskodjon.

Kijelentem, hogy temetésre kötelezett személy vagyok, de anyagi helyzetem miatt a temetés költségeit létfenntartásom veszélyeztetése nélkül vállalni nem tudom.

Kérem az elhunyt ……………………….. szertartás szerinti temetésének elrendelését.

A köztemetés helyéről, idejéről kérek /nem kérek értesítést. (megfelelő rész aláhúzandó)

Kérelmező:

Neve: ………………………………………………………..…………………………

leánykori név: ……………………………………………………………………….…..

Szül. hely, idő: ………………………………………………………………………….

Anyja leánykori neve: …………………………………………………………………..

lakóhelye: …………………………..............................................................................…………

………………………………………..., TAJ száma: …………………………………..

Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy tudomásom szerint

- A temetést szerződésben vállalta …………………………………………... ……..(név) ………………………………….……………………. (lakcím) szerinti lakos.

- A temetést szerződésben vállaló személy nincs.

- Az elhunyt végrendeletében az alábbi személyt nevezte meg: …..………………………

…………………………. (név) …………………………………………………… (lakcím), akinek a temetésről gondoskodni kell.

- Végrendelet nem készült, nem jelölt meg végrendeletben temetésre köteles személyt.

- Az elhunyttal elhalálozása előtt együtt élő házastársa ………………………………

………………………. (név), leánykori neve:………………………………………

Szül. helye, ideje: …………………………………………………………………..

állandó lakcíme: …………………………………………………………………….

Az elhunyt közeli hozzátartozója: házastárs, egyeneságbeli rokon, az örökbe fogadott, a mostoha- és nevelt gyermek, az örökbe fogadó, a mostoha- és nevelőszülő, valamint a testvér

Név

szül. idő

anyja neve

rokoni foka

Belföldi állandó lakcímre

Belföldi tartózkodási lakcíme






Kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek. Hozzájárulok a nyilatkozatban szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárásban történő felhasználásához, kezeléséhez.

Kijelentem, hogy az eljárás során az önkormányzattal együttműködöm.

……………………, 20…... …………………….. hó ……. nap

…………………………………

aláírás

Tájékoztatom, hogy az 1999. évi XLIII. Tv. 20. § /1/ bekezdése alapján a temetésre kötelezett személy:

a) aki a temetést szerződésben vállalta;
b) akit arra az elhunyt végrendelete kötelez;
c) végintézkedés hiányában elhunyt temetéséről az elhalálozása előtt vele együtt élő házastársa vagy élettársa;
d) az elhunyt egyéb közeli hozzátartozója [Ptk. 685. § b) pontja] a törvényes öröklés rendje szerint.

Tudomásul veszem, hogy az elhunyt személy utolsó lakóhelye szerinti települési önkormányzat

- a költségeket hagyatéki teherként a területileg illetékes közjegyzőnél bejelenti, vagy

- az eltemettetésre köteles személyt a köztemetés költségeinek megtérítésére kötelezi.

A kérelemhez mellékelni kell:

- a köztemetésre kötelezett – és családja - jövedelemigazolását

- halotti anyakönyvi kivonat fénymásolatát.

3. melléklet

Kérelem szociális étkeztetés ellátás igénybevételéhez

Név:………………………...……….Születési név:…………………………………………….

Anyja neve:………………………………... Személyi igazolvány száma:…..……………….…

Születési hely, idő:…………………………………………..………………….………..……...

Lakóhely:…………………………………………………………………….…..……………...

Tartózkodási hely:…………………………………………………………..…………………...

Értesítési cím és telefonszám:……………………………………………….…………………

TAJ száma:……...………………………………………………………..……………………..

Állampolgárság:..:…………………………………………………………..…………………...

Magyarországon tartózkodás jogcíme

Bevándorolt:……..…………Letelepedett:…….…………Uniós állampolgár:…….………..…

Menekült:……………………………………..Hontalan:………...……………………………

A szabad mozgás és tartózkodás jogára vonatkozó adat:...............................................................

cselekvőképesség mértéke:………………………………………….………………….……..

Törvényes képviselő

Neve:…………………………………….…….Születési neve:…………………….......………

Címe, telefonszáma:…………………….………………………………….……………………

Születési helye, ideje:…………………………….……………………………………………

Anyja neve:…………………..……...…...Személyi igazolvány száma:…………………..……

Más hozzátartozó

Neve:……………………………………….Születési neve:……………………….…………

Címe, telefonszáma:…………………………………………………………………….………

Születési helye, ideje:………………………………………………………………….………

Anyja neve:…………………………..…...Személyi igazolvány száma:………..……...………

Rokoni kapcsolat az igénylővel:…………………………………………..……………………

Étkeztetés

Milyen időponttól kéri a szolgáltatás biztosítását:

Milyen gyakorisággal kéri a szolgáltatás biztosítását

Milyen időtartamra kéri az ellátás biztosítását

határozatlan időre 

határozott időre, éspedig:…………………………………-ig 

Az étkeztetés módja:

Elvitellel 

Kiszállítással 

Étkezés:

Normál 

Diétás, éspedig: 

Kelt………………………………………………………

……………….……………………………………….

Az ellátást igénybevevő (törvényes képviselő) aláírása

4. melléklet

A szociális étkeztetés intézményi térítési díja

A szociális étkeztetés intézményi térítési díja: 1000 Forint/adag

Az intézményi térítési díjból a szociális étkeztetésben résztvevők részére biztosított kedvezmény: 260 Ft/adag