Tarcal község képviselő testületének 9/2010 (VII.29.) önkormányzati rendelete

a vásár és piac tartásáról, rendjéről, valamint a helypénzek megállapításáról

Hatályos: 2012. 04. 15- 2020. 06. 17


Tarcal község Önkormányzat Képviselőtestülete az Alkotmány 44/A §. /2/ bekezdésében, és a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. §. (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a vásárokról, a piacokról, és a bevásárlóközpontokról szóló  55/2009.(III.13.) Kormányrendeletre foglaltakra figyelemmel, a  vásár és piac tartását, rendjét, valamint a helypénzek mértékét az alábbiak szerint szabályozza.

  1. §.


Tarcal község Önkormányzata a településen, helyi kirakodóvásárt és élelmiszerpiacot tart fenn, illetve a Polgármesteri Hivatal útján üzemeltet.

2.§.


A helyi kirakodóvásár és élelmi szerpiac helye: Tarcal, Fő u. 76. (660/3 hrsz.)

3.§.


(1) A vásári és piaci árusítás során meg kell tartani az elárusító helyre, az árusítást végző személyekre, és ott árusított termékekre vonatkozó kereskedelmi, élelmiszerbiztonsági, közegészségügyi, állategészségügyi és növény-egészségügyi, közbiztonsági előírásokat.


(2) Vásáron és piacon csak az árusíthat, aki valamely EGT-államban rendelkezik lakóhellyel vagy székhellyel. Vásáron és piacon gazdálkodó szervezet, alapítvány, társadalmi szervezet, mezőgazdasági termelő, népművész, népi iparművész, iparművész, képzőművész és fotóművész, valamint magánszemély árusíthat. 

4.§.


A helyi kirakodóvásár és élelmiszerpiac nyitvatartási ideje: hétfő-vasárnap


a.) nyári időszakban ( április 01-szeptember 30 ) 5.00-11.00 óráig

b.) téli időszakban  (október 01-március 31-ig ) 6.00-12.00  óráig


5.§.


Az önkormányzat piacfelügyelő útján gondoskodik:


a.) a piactér és az ezek területén lévő közös helyiségek tisztántartásáról, megfelelő számú szeméttároló elhelyezéséről, szükség szerinti  fertőtlenítéséről, a szemét eltávolításáról, a vásár- és piac rendjének fenntartásáról,

b.) a piactér megnyitásáról, az odaérkező árusok elhelyezéséről, a piactér zárásáról,

c.) a helypénz beszedéséről.


6.§.


(1) A vásár- illetve piactéren az árusítás bérelt helyen, vagy a piacfelügyelő által  - az árusok érkezési sorrendjében – kijelölt helyen történhet.


(2) Az árusok az állandó hely biztosítása érdekében asztalt, a sátorral érkezők sátorhelyet bérelhetnek.


(3) A bérelt asztalt csak az az árus használhatja, akivel a fenntartó bérleti jogviszonyt  létesített, az asztalt sem szívességi használatba, sem albérletbe adni nem lehet.


(4) Amennyiben  az asztalbérlet, vagy sátorhelybérlet  bármely okból megszűnik, az asztal, illetve a sátorhely bérletbe való kiadása az igénylés sorrendjében történik. Erre vonatkozó igényt a piacfelügyelőnek kell bejelenteni.


(5) A  fedett csarnokban, csak a fenntartó által elhelyezett asztalokról lehet árusítani. Oda járművel, utánfutóval behajtani tilos.


(6) A fedés nélküli piaci területeken a fenntartó árusító pultokat, állványokat nem biztosít, arról  az árusoknak kell gondoskodnia. Az árusításra szolgáló eszközök a burkolat megbontása, megfúrása nélkül  helyezhetők el, amelyeket a napi árusítás befejezését követően az árus köteles eltávolítani.


7.§.


(1) A helyhasználatért díjat /helypénzt/ kell fizetni. A helyhasználati díj kiszabásának alapja az elfoglalt terület nagysága, az asztalok száma, a járművek fajtája és darabszáma.


(2) A legkisebb igénybe vehető terület 1 m2, asztalról történő árusításnál 1 db asztal. A helypénzek mértékét az 1. sz. mellékelt tartalmazza.


(3) Az árus a megfizetett  helypénzről dátumozással és a befizetett összeg megjelölésével ellátott, másra át nem ruházható helypénzjegyet kap, amelyet a helyfoglalás ideje alatt köteles megőrizni, és ellenőrzéskor felmutatni. Ha az árus a helypénzjegyet bármely okból nem tudja felmutatni, a díjat újból meg kell fizetnie.


(4) A bérelt helyen árusítók a helyhasználati díjat minden hónap 10. napjáig kötelesek  befizetni a Polgármesteri Hivatal  költségvetési számlájára. A bérelt helyen árusítókról a piacfelügyelő nyilvántartást vezet.


(5) A vásár- és piactéren az áru és termékértékesítésen kívül – az erre vonatkozó jogszabályi rendelkezések és hatósági előírások megtartásával – vendéglátóipari, valamint helyben végezhető szolgáltató - és javítóipari tevékenység is folytatható.


8.§.


(1) Az árus a kijelölt helyet köteles rendeltetésszerűen használni.


(2) Tilos a piactér közlekedési útjain csoportosulni, az utakat göngyöleggel, áruval eltorlaszolni, a közönséget a vásárlásban, közlekedésben bármilyen módon veszélyeztetni.


(3) A piactérre csak vásári, piaci tevékenységgel kapcsolatos  szállítást végző járművel, illetve járműből történő értékesítés céljából lehet behajtani.


(4) A piac területén kívüli árusítás tilos!



9.§ 


Hatályon kívül helyezte a 6/2012.(III.29.) Önkormányzati rendelet.

10.§.


(1) Ez a rendelet a Tarcal, Fő u. 76. szám alatti piac megnyitása napján lép hatályba, s kihirdetéséről a helyben szokásos módon gondoskodni kell.


(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg  a 14/1997.(VI.10.) sz. rendelettel módosított 8/1993.(X.30.) KT. sz. rendelet és módosításai hatályukat vesztik.



Dr. Kovács Zoltán     sk.                                           Baracskai László sk.

Jegyző                                                                       polgármester


Mellékletek