Gölle Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2005. (III. 31.) önkormányzati rendelete

Gölle helyi építési szabályzatáról

Hatályos: 2005. 05. 01

Gölle Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2005. (III. 31.) önkormányzati rendelete

Gölle helyi építési szabályzatáról

2005.05.01.

Gölle község Képviselőtestülete az 1990. évi LXV. törvény 16. §-ában, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban Étv) 6. §-ában kapott felhatalmazás alapján - az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Kormányrendeletre (a továbbiakban OTÉK) figyelemmel- az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Általános előírások

1. § (1) A rendelet hatálya Gölle község közigazgatási területére terjed ki.

(2) A rendelet hatálya alá tartozó területen területet felhasználni, telket alakítani, építési és bontási tevékenységet folytatni, épület, építmény rendeltetését megváltoztatni, valamint ilyen célra hatósági engedélyt adni - az általános érvényű jogszabályok mellett - e rendelet előírásainak és a szabályozási terveknek (tervező: Virányi Építész Stúdió KFT 2004. október, jsz.: 2/2004) megfelelően szabad.

(3) A szabályrendeletben nem szabályozott esetekben az OTÉK előírásait kell figyelembe venni.

(4) A szabályozási tervek kötelezően figyelembe veendő elemei:

-a külterületi és a belterületi határvonal
-a szabályozási vonalak
-a területfelhasználási módok és határok
-az övezeti és építési övezeti határok, jelek
-az övezeti és építési övezeti előírások
-az építési határvonalak
-az e rendelettel védetté nyilvánított természeti és művi értékek
-a sajátos jogintézmények
-az infrastruktúra hálózatok és létesítmények területigényes elemei
-az elvi építési engedélyterv készítési kötelezettség
-a telekalakítási terv készítési kötelezettség
-a kertépítészeti terv készítési kötelezettség
(5) A kötelező erejű szabályozási elemek – a helyi védelem alatt álló művi értékeket tartalmazó 2. sz. melléklet és a sajátos jogintézmények kivételével - csak a rendezési terv módosításával, a jogszabályokban előírt egyeztetések lefolytatásával változtathatók, képviselőtestületi jóváhagyással. A helyi védelem alatt álló művi értékek listája – külön építészeti szakvélemény alapján – valamint a sajátos jogintézmények a rendezési terv módosítása nélkül, külön önkormányzati rendelettel módosíthatók. Az egyéb, irányadó elemek változtatása – a szükséges szakhatósági egyeztetések lefolytatásával – hatósági engedélyezési eljárás keretében történhet.
(6) Az elvi építési engedélyterv készítésének kötelezettségével érintett ingatlanokon – konkrét beruházási szándék esetén - az ingatlan egészére készített, a hosszútávú, teljes beépítést tartalmazó elvi építési engedélytervben kell a beépítés funkcionális elrendezését, építészeti karakterét és műszaki feltételeit konkrétan meghatározni. Ennek részeként ki kell dolgozni a tereprendezés, közmű- és útépítés valamint a környezetvédelem műszaki paramétereit is. A megvalósítás több ütemben, szakaszosan is történhet. E területeken az engedélyezési eljáráshoz a helyi önkormányzat véleményét, valamint a települési főépítész, illetve annak hiányában a megyei főépítész szakvéleményét is be kell szerezni.
(7) Szaktervező által tervezett kertépítészeti tervet kell készíteni a "kertépítészeti terv készítési kötelezettség" -gel érintett területre. A kertépítészeti terv az építési engedélyezési terv melléklete, illetve annak részét képezi. Használatbavételi, illetve üzembehelyezési engedély csak akkor adható ki, ha a terv szerinti növényanyag elültetésre került.
(8) Az épületeket, építményeket úgy kell elhelyezni és kialakítani, hogy azok együttesen feleljenek meg a településrendezési, a környezet-, a táj-, a természet-és az építészeti-érték védelmi követelményeknek.
(9) A telekalakítások és építések engedélyezése során meg kell őrizni a meglévő településstruktúrát, beépítési módot, a jellegzetes épülettömegeket és tetőformát. Nyeles telek kialakítása nem engedélyezhető.
(10) A termőtalaj védelme érdekében az építmények termőföldön (kül- és belterületen) történő építésügyi hatósági engedélyezése során érvényre kell juttatni azt, hogy az elhelyezés a környező területen a talajvédő gazdálkodás feltételeit ne rontsa. A kivitelezés és az üzemeltetés során biztosítani kell, hogy a környezeti hatások az érintett termőföld minőségében ne okozzanak kárt. Földmunkák végzésekor a talaj termőréteg-védelmének érdekében a felső humuszos termőréteg megóvásáról gondoskodni kell.
(11) A vízerózióra közepesen érzékeny területen minden, egyéb területeken a bruttó
400 m2-es családiház nagyságrendjét meghaladó mértékű területfejlesztési és építési szándék esetében a beépítést, illetve az építési engedélyezési eljárást megelőzően olyan talajmechanikai szakvélemény készítendő, mely tisztázza a
geotechnikai, mérnökgeológiai és vízföldtani jellemzőket, értékelően feltárja az építésföldtani adottságokat, az építés egyedi feltételeit, valamint a tervezett területfelhasználás várható hatásait is.
(12) A Magyar Geológiai Szolgálat Dél-dunántúli Területi Hivatalát szakhatóságként be kell vonni az elvi építési engedélyezési és az építési engedélyezési eljárásokba, az alábbi esetekben:
-meredek, csúszásveszélyesnek ismert területek beépítésekor,
-5m-nél nagyobb szabad magasságú földet megtámasztó építményeknél,
-a 3,0 m-nél nagyobb földvastagságot érintő tereprendezéssel járó építkezések esetén (feltöltés, bevágás),
-a felsoroltakon túlmenően azon esetekben, amikor a lakosság, a tervező vagy az Önkormányzat kedvezőtlen, az altalajjal összefüggő jelenségeket észlel.
(13) A Pécsi Bányakapitányságot az engedélyezési eljárásba szakhatóságként be kell vonni –a külön jogszabályban1 meghatározott talaj kivételével – az ásványi nyersanyag-kitermeléssel járó építési, tereprendezési, vízrendezési tevékenységek engedélyezése során, ha a kitermelt ásványi nyersanyag a kitermelés helyéről elszállításra, illetve nem a kitermeléssel érintett területen deponálásra kerül, és ennek során üzletszerűen hasznosul, értékesül.
(14) A 300 m2-nél nagyobb alapterületű föld alatti tárolótérrel (pince) érintett területen, illetve nyilvántartott ásványvagyon előfordulást érintő külterületi építmény építése vagy bővítése esetén a vonatkozó jogszabály2 szerint a területileg illetékes bányakapitányság érdekelt szakhatóságnak tekintendő az építési engedélyezési eljárásokban.
(15) Ásványi nyersanyag kitermelésével járó tevékenység (bányászat, tereprendezés, egyes építési tevékenységek, vízrendezés) csak érvényes bányászati illetve külön jogszabály alapján kiadott hatósági engedély birtokában végezhető. Ezen tevékenységek végzéséhez a Bányakapitányság engedélye, illetve más hatóság engedélye esetén a Bányakapitányság szakhatósági állásfoglalása szükséges.
(16) Külterületen az illetékes Nemzeti Park Igazgatóságot –a külön jogszabályban3 meghatározott esetekben – szakhatóságként a művelési ág változtatási, telekalakítási, építési engedélyezési eljárásokba be kell vonni.
(17) Az igazgatási területen a 10 méternél magasabb, állandó jellegű sajátos építményeket és műtárgyakat (távvezeték-tartószerkezet, víztorony, hírközlési létesítmények (torony, antenna), szélerőmű, szélkerék, geodéziai jel, siló, terményszárító, kémény, stb.) a környezethez (a domborzati és növényzeti adottságokhoz valamint a művi környezethez) illeszkedően kell elhelyezni. Ezen építmények építési engedély iránti kérelméhez tájesztétikai vizsgálatot és látványtervet kell mellékelni, valamint csatolni kell a megyei főépítész szakvéleményét is.
(18) A szélerőműpark telepítésére kijelölt területen a megújuló energiaforrást hasznosító, energiatermelési célú szélerőmű torony, illetve a működéshez szükséges transzformátor állomás – a környezeti engedélyben rögzített feltételekkel – és a hozzá tartozó transzformátor építménye helyezhető el, melyek konkrét helyét az előzetes környezetvédelmi hatásvizsgálatban kell meghatározni. A szélerőműveket szabadonálló beépítési móddal, max 40 % beépítettséggel, max 160 m építménymagassággal, min. 200 – max 300 m2 telekterületen lehet elhelyezni.
(19) Haszonállat tartására szolgáló épületet és trágyatárolót falusias lakó, idegenforgalmi, üdülő és intézményi funkciójú épülettől 10 m-nél távolabb kell elhelyezni. A településközpont vegyes területen haszonállat-tartás céljára szolgáló épület és építmény – a saját célra tartott baromfi kivételével – nem létesíthető. Az állattartással és az állattartó épületekkel kapcsolatos egyéb szabályokat külön önkormányzati rendelet állapítja meg.
(20) Az új – belterületté váló – beépítésre szánt területeken építési engedély csak a belterületbe vonást és az építési telkek kialakítását követően adható. A belterületbe vonás – a fejlesztési szándékok függvényében – fokozatosan, több ütemben történhet.
(21) A település területén különálló terepszint alatti építmény (pince) csak a falusias lakóterületen és a kertes mezőgazdasági területen helyezhető el – a belterületi kertterületek kivételével. Egyéb területeken terepszint alatti építmény – a talaj és talajvíz-viszonyok figyelembevételével – csak épület alatt helyezhető el, oly módon, hogy a telekre előírt beépítettség nem növelhető.
II. Fejezet

Településszerkezet, területfelhasználás

2. § (1) A település igazgatási területének a./ beépítésre szánt területei

aa/ falusias lakóterület (Lf)
ab/ településközpont vegyes terület (Vt)
ac/ kereskedelmi, szolgáltató gazdasági terület (Gksz) ad/ ipari gazdasági terület, ezen belül:
- jelentős mértékű zavaró hatású ipari terület, illetve mezőgazdasági üzemi terület (major, állattartó telep) (Gip-M)
ae/ különleges terület, ezen belül
- temető, kegyeleti park (Kü-T)
- idegenforgalmi fogadóhely (Kü-I)
- szennyvíztelep (Kü-SZT) b./ beépítésre nem szánt területei
ba./ közlekedési és közműterület, ezen belül:
- közút (KÖu)
- közlekedési zöldfelület (KÖz) bb./ zöldterület, ezen belül
- közpark (Z)
bc./ erdőterület, ezen belül
- védelmi (Ev)
- gazdasági (Eg)
- turisztikai (Et)
bd./ mezőgazdasági terület, ezen belül
- általános mezőgazdasági terület (Má)
- kertes mezőgazdasági terület (Mk) be./ vízgazdálkodási terület
- folyó és állóvizek medre és parti sávja (V)
(2) A beépítésre szánt és a beépítésre nem szánt területek (területfelhasználási egységek), valamint az építési övezetek és az övezetek határvonalait a szabályozási tervek tartalmazzák.
III. Fejezet

Beépítésre szánt területek

Falusias lakóterület

3. § (1) A lakóterületre vonatkozóan az OTÉK 14. §. előírásait kell alkalmazni az alábbi eltérésekkel:

a., az OTÉK 14§. (1) bekezdés szerinti épületmagasság 7,5 méter helyett a szabályozási terv szerinti lehet
b., nem helyezhetők el az OTÉK 14. §. (2) bekezdés 8 pontjában felsorolt létesítmények.
(2) A területre vonatkozó előírásokat – beépítési mód, maximális építménymagasság, maximális beépítettség, minimális telekterület – a belterület szabályozási terv is tartalmazza, az alábbiak szerint:

Jel

Beépítési mód

Beépítési % maximum*

Építménymag. maximum (m)

Telekterület minimum (m2)

Lf1

O

30

4,5

1000

Lf2

O

25

4,5

2000

Lf3

O

25

4,5

2500

Lf4

O

20

4,5

4000

*-A beépítési százalék megállapításakor a telekterület 1000 m2 feletti része 50 %- ban számítható be.
(pl.: 2800 m2-es telken, 1000 m2+(1800 m2/2)=1900 m2 a beépítési százalék megállapításakor figyelembe vehető telekterület 2800 m2-es telek esetén 1900 m2.)
Szabadonálló beépítés is engedélyezhető akkor, ha a szomszédos telek oldalhatáros beépíthetőségét a szabadonálló lakóépület oldalkertjének mérete lehetővé teszi.
A maximális építménymagasságnál nagyobb magasság is engedélyezhető (pl. mezőgazdasági géptároló), ha azt az adott funkcióra vonatkozó előírások indokolttá teszik. Ennek indokoltságát – a települési főépítész, illetve annak hiányában a megyei főépítész szakvéleményének kikérésével – az engedélyező hatóság állapítja meg.
(3) A lakóterület építési telkein 1-2 egységes, a lakó és/vagy üdülő-pihenő funkciót kielégítő lakóépületek egyaránt építhetők.
(4) A lakóterületen az új épületeket, építményeket a meglévő állapothoz igazodóan kell elhelyezni és kialakítani, úgy hogy azok a történeti fejlődés során kialakult jelenlegi telekstruktúrát és helyi építészeti karaktert megőrizzék, illetve a szomszédos telkek beépítését ne akadályozzák, és rendeltetésszerű használatukat ne zavarják. Mindezek biztosítása érdekében:
a., a kialakítható legkisebb telekterület a szabályozási terv szerinti lehet, úgy hogy új lakóterület kialakításánál az átlagos telekszélesség 20,0 méternél kevesebb nem lehet.
Az övezeti előírásban meghatározott minimális telekterületnél kisebb, meglévő építési telek is beépíthető, ha az egyéb előírások betarthatók.
b., a beépítési mód a szabályozási terv szerinti lehet
c., az épületek tömeg- és homlokzatalakítása, anyaghasználata a hagyományos építészeti karakterhez igazodó legyen úgy hogy a lakóépületek traktusszélessége 8,5 m-nél több nem lehet
d., az épületek tetőfedése cserép, betoncserép, nádtető, zsúp; a tetőidom jellemző hajlásszöge 35-45o közötti lehet. A 8 m-nél nagyobb fesztávú csarnokszerkezetek – tárolók, állattartó épületek, stb. – alacsonyabb hajlásszögű tetővel, illetve formájában és karakterében a cseréphez igazodó fedéssel vagy fémlemezfedéssel is építhetők.
e., az építési telken az OTÉK fogalom-meghatározásai között definiált melléképítmények is elhelyezhetők, a kirakatszekrény és a föld feletti gáztartály kivételével. A melléképítmények tetőfedése a (d.,) pontban említetteken túl bitumenes zsindely is lehet.
f., az elő- oldal-és hátsókert előírásait a kialakult állapot figyelembevételével az alábbi keretek között kell meghatározni:
- az előkertet – a szabályozási terven jelölt építési határvonal figyelembe vételével - a kialakult helyzethez igazodóan kell meghatározni
- az oldalkertet a beépítési mód függvényében – a kialakult helyzet és az OTÉK 35. és 36. §. előírásai alapján – kell meghatározni azzal az eltéréssel, hogy az OTÉK 35. §. (6) bekezdésben előírtak az oldalkert egészére vonatkoznak. Kialakult állapot esetén a meglévő épületek egyedi építési ügyeinek engedélyezési eljárásában 6 m-nél kisebb oldalkerti és építmények közötti legkisebb távolsági méretek a tűzvédelmi szakhatóság hozzájárulásával tarthatók meg. Új épületek építése esetén a 6 m-nél kisebb oldalkerti és építmények közötti legkisebb távolsági méretek – maximum 4,5 m építménymagasság mellett minimum 4 m-ig történő - csökkentése a tűzvédelmi szakhatóság hozzájárulásával és csak azon esetekben alkalmazható, ha a telek régebbi jogszabályok szerint alakult ki, és szélessége a 12 métert nem éri el.
- a hátsókertet építési határvonal figyelembevételével kell biztosítani.
(5) A keresztcsűrös, valamint a lakóépületekkel szemközti oldalhatáron, oldalkertben álló meglévő épületek a meglévő alapterületükkel és tömegükkel megtarthatók, felújíthatók, de nem bővíthetők, illetve új épületek nem létesíthetők.
(6) A lakóterületen
a. / a teljes közműellátás, és
b. / a burkolt út biztosítandó.
(7) A saját gépkocsi elhelyezését telken belül kell biztosítani.
(8) A lakóterület építési telkein a zölddel való fedettség minimum 50 % kell legyen.
(9) Falusias lakóterületen nem létesíthető a környezeti hatásvizsgálatról szóló jogszabály4 hatálya alá tartozó tevékenységek számára kialakított létesítmény.
(10) A lakóterületek lehatárolását a belterület szabályozási terv tartalmazza.
4 „A környezeti hatásvizsgálatról” szóló 20/2001. (II. 14.) Korm. rendelet

Településközpont vegyes terület

4. § (1) A területre vonatkozóan az OTÉK 16. §. előírásait kell alkalmazni azzal az eltéréssel, hogy nem helyezhetők el az OTÉK 16. §. (2) bekezdés 7 pontja és a (3) bekezdés szerinti létesítmények.

(2) A területre vonatkozó előírásokat – beépítési mód, maximális építménymagasság, maximális beépítettség, minimális telekterület – a belterület szabályozási terv is tartalmazza az alábbiak szerint:

Jel

Beépítési mód

Beépítési % maximum

Építménymag. maximum (m)

Telekterület minimum (m2)

Vt1

O

30

4,5

1000

Vt2

O

25

4,5

5000

Vt3

SZ

30

K

K

Szabadonálló beépítés is engedélyezhető akkor, ha a szomszédos telek oldalhatáros beépíthetőségét a szabadonálló lakóépület oldalkertjének mérete lehetővé teszi.
Az övezeti előírásban meghatározott minimális telekterületnél kisebb, meglévő építési telek is beépíthető, ha az egyéb előírások betarthatók, illetve a maximális építménymagasságnál nagyobb magasság is engedélyezhető (tornaterem, templomtorony stb.), ha azt az adott funkcióra vonatkozó előírások indokolttá teszik, továbbá ha az megfelel az OTÉK 36. §.(2) bekezdéseiben foglalt követelményeknek. Ennek indokoltságát – a települési főépítész, illetve annak hiányában a megyei főépítész szakvéleményének kikérésével – az engedélyező hatóság állapítja meg.
(3) Az elvi építési engedélyterv készítési kötelezettséggel érintett területeken konkrét beruházási szándék esetén – a csak lakófunkciót tartalmazó épület kivételével – az érintett ingatlan egészére vonatkozó, a végállapotot tartalmazó elvi építési engedélytervet kell készíteni. A megvalósítás több ütemben, szakaszosan is történhet.
(4) A településközpont vegyes területen az épületek tetőfedése cserép, betoncserép, nádtető, zsúp; a tetőidom jellemző hajlásszöge 35-45o közötti lehet. A 8 m-nél nagyobb fesztávú csarnokszerkezetek – tornaterem, nagyterem, stb. – alacsonyabb hajlásszögű tetővel, illetve formájában és karakterében a cseréphez igazodó fedéssel vagy fémlemez fedéssel is építhetők.
(5) A településközpont vegyes területen az elő- oldal-és hátsókert előírásait a kialakult állapot figyelembevételével az alábbi keretek között kell meghatározni:
-az előkertet – a szabályozási terven jelölt építési határvonal figyelembe vételével - a kialakult helyzethez igazodóan kell meghatározni
-az oldalkertet a beépítési mód függvényében – a kialakult helyzet és az
OTÉK 35. és 36. §. előírásai alapján – kell meghatározni azzal az eltéréssel, hogy az OTÉK 35. §. (6) bekezdésben előírtak az oldalkert egészére vonatkoznak. Kialakult állapot esetén a meglévő épületek egyedi építési ügyeinek engedélyezési eljárásában 6 m-nél kisebb oldalkerti és építmények közötti legkisebb távolsági méretek a tűzvédelmi szakhatóság hozzájárulásával tarthatók meg. Új épületek építése esetén a 6 m-nél kisebb oldalkerti és építmények közötti legkisebb távolsági méretek – maximum 4,5 m építménymagasság mellett minimum 4 m-ig történő - csökkentése a tűzvédelmi szakhatóság hozzájárulásával és csak azon esetekben alkalmazható, ha a telek régebbi jogszabályok szerint alakult ki, és szélessége a 12 métert nem éri el.
- a hátsókertet építési határvonal figyelembevételével kell biztosítani.
(6) A településközpont vegyes területen:
a., a teljes közműellátás és
b., a burkolt út biztosítandó.
(7) A parkolószükségletet elsősorban telken belül kell kielégíteni. Amennyiben a szükséges parkolóhelyeket telken belül nem lehet biztosítani, akkor – az OTÉK 42. §. (11) bekezdés előírásai szerint – helyi parkolási rendeletben szabályozott módon, a közterület tulajdonosának hozzájárulásával lehet a gépjárműveket közterületen elhelyezni. A területen csak fásított parkoló alakítható ki.
(8) A területen a zölddel való fedettség minimum 30 % kell legyen.
(9) A területen – az intézményi funkciójú telkeken – beültetési kötelezettségként a teljes telekméret minden 200 m2-e után 1 db, min. 16/18 törzskörméretű fa ültetendő. A fákat használatbavételi engedély kérelmezéséig el kell ültetni; használatbavételi engedély csak a beültetési kötelezettség teljesítése után adható ki. A működés során a tulajdonos köteles gondoskodni a fák fenntartásáról, szükség esetén pótlásáról is.
(10) A településközpont vegyes terület lehatárolását a belterület szabályozási terv tartalmazza.

Kereskedelmi, szolgáltató gazdasági terület

5. § (1) A területre vonatkozóan az OTÉK 19. §. előírásait kell alkalmazni azzal az eltéréssel, hogy a területen nem helyezhetők el az OTÉK 19. §. (2) bekezdés 4 és 5 pontja, valamint a (3) bekezdés szerinti létesítmények.

(2) A területre vonatkozó előírásokat – beépítési mód, maximális építménymagasság, maximális beépítettség, minimális telekterület – a külterület szabályozási terv is tartalmazza az alábbiak szerint:

Jel

Beépítési mód

Beépítési % maximum

Építménymag. Maximum (m)

Telekterület Minimum (m2)

Gksz

SZ

30

7,5

5000

A maximális építménymagasságnál nagyobb magasság is engedélyezhető, ha azt az alkalmazott üzemtechnológia indokolttá teszi, továbbá ha az megfelel az OTÉK 36. §.(2) bekezdéseiben foglalt követelményeknek. Ennek indokoltságát – a települési főépítész, illetve annak hiányában a megyei főépítész szakvéleményének kikérésével – az engedélyező hatóság állapítja meg.
(3) Konkrét beruházási szándék esetén – az érintett ingatlan egészére készített, a végállapotot tartalmazó – elvi építési engedélytervet kell készíteni. A megvalósítás több ütemben, szakaszosan is történhet.
(4) A kereskedelmi szolgáltató gazdasági területen az épületek tetőfedése – a nagyfesztávú csarnokszerkezetek kivételével – cserép, betoncserép; a tető hajlásszöge 30-45o közötti lehet. A nagyfesztávú csarnokszerkezetek – raktárak, műhelyek, stb. – alacsonyabb hajlásszögű tetővel, illetve formájában és karakterében a cseréphez igazodó fedéssel vagy fémlemez fedéssel is építhetők.
(5) A kereskedelmi, szolgáltató gazdasági területen: a./ legalább a részleges közműellátás és
b./ a burkolt út biztosítandó
(6) A parkolószükségletet a telken belül kell kielégíteni. A területen csak fásított parkoló alakítható ki.
(7) A területen a zölddel való fedettség minimum 40 % kell legyen.
(8) A területen – beültetési kötelezettségként –a teljes telekméret minden 200 m2-e után 1 db, min. 16/18 törzskör- méretű fa ültetendő. A fákat a használatbavételi engedély kérelmezéséig el kell ültetni; használatbavételi engedély csak a beültetési kötelezettség teljesítése után adható ki. A működés során a tulajdonos köteles gondoskodni a fák fenntartásáról, szükség esetén pótlásáról is.
(9) A kereskedelmi szolgáltató gazdasági terület lehatárolását a külterület szabályozási terv tartalmazza.

Ipari gazdasági terület

6. § (1) Az ipari gazdasági területekre vonatkozóan az OTÉK 20. §. előírásait kell alkalmazni azzal az eltéréssel, hogy nem helyezhetők el az (5) bekezdés 2. pont szerinti létesítmények.

(2) Az ipari gazdasági terület jelentős mértékű zavaró hatású ipari terület (mezőgazdasági üzemi terület (major, állattartó telep)) (Gip-M)

(3) Az ipari gazdasági területeken a meghatározott funkcióval illetve technológiával összefüggő épületek és azok kiszolgáló építményei helyezhetők el.

(4) Az ipari gazdasági területekre vonatkozó övezeti előírásokat – beépítési mód, maximális építménymagasság, maximális beépítettség, minimális telekterület – a külterület szabályozási terv is tartalmazza, az alábbiak szerint:

Jel

Beépítési mód

Beépítési % maximum

Építménymag maximum (m)

Telekterület minimum (m2)

Gip-M

SZ

30

7,5

10000

A maximális építménymagasságnál nagyobb magasság is engedélyezhető, ha azt az alkalmazott üzemtechnológia indokolttá teszi, továbbá ha az megfelel az OTÉK 36. §.(2) bekezdéseiben foglalt követelményeknek. Ennek indokoltságát – a települési főépítész, illetve annak hiányában a megyei főépítész szakvéleményének kikérésével – az engedélyező hatóság állapítja meg.
(5) Az elvi építési engedélyterv készítési kötelezettséggel érintett területeken konkrét beruházási szándék esetén – az érintett ingatlan egészére vonatkozó, a végállapotot tartalmazó – elvi építési engedélytervet kell készíteni. A megvalósítás több ütemben, szakaszosan is történhet.
(6) Az ipari gazdasági területen az épületek tetőfedése – a 8 m-nél nagyobb fesztávú csarnokszerkezetek kivételével – cserép, betoncserép és bitumenes zsindely; a tetőidom jellemző hajlásszöge 30-45o közötti lehet. A 8 m-nél nagyobb fesztávú csarnokszerkezetek – üzemcsarnokok, tárolók, állattartó épületek, stb. – alacsonyabb hajlásszögű tetővel, illetve formájában és karakterében a cseréphez igazodó fedéssel vagy fémlemez fedéssel is építhetők.
(7) Az ipari gazdasági területen:
a. / belterületen a teljes, külterületen legalább a részleges közműellátás és
b. / a burkolt út biztosítandó.
(8) A parkolószükségletet a telken belül kell kielégíteni. A területen csak fásított parkoló alakítható ki.
(9) A területen a zölddel való fedettség minimum 40 % kell legyen.
(10) A területen – beültetési kötelezettségként – a teljes telekméret minden 300 m2-e után 1 db, minimum 16/18 törzskörméretű fa ültetendő. A fákat a használatbavételi engedély kérelmezéséig el kell ültetni, a használatbavételi engedély csak csak a
beültetési kötelezettség teljesítése után adható ki. A működés során a tulajdonos köteles gondoskodni a fák fenntartásáról, szükség esetén pótlásáról is.
(11) Az ipari gazdasági területek lehatárolását a szabályozási tervek tartalmazzák.

Különleges terület

7. § (1) A település területén különleges területek a temető (Kü-T), a kakasdombi idegenforgalmi fogadóhely (Kü-I1), az inámpusztai volt iskola területén kialakítható idegenforgalmi fogadóhely vagy egészségügyi-rekreációs központ (Kü-I2), valamint a szennyvíztelep (Kü-SZT) területe.

(2) A temető területén csak sírhelyek, a temető üzemeltetéséhez szükséges építmények, egyházi építmények és parkolóhelyek létesíthetők. A lezárt temető területe kegyeleti parkká alakítandó, és akként kezelendő.

(3) Urnás temetés elsődlegesen urnasírba javasolt, urnafal zárt kerítésként, vagy kerítésszakaszként alakítható ki.

(4) Az idegenforgalmi fogadóhely, az egészségügyi-rekreációs központ és a szennyvíztelep területen a meghatározott funkcióval összefüggő épületek és azok kiszolgáló építményei helyezhetők el.

(5) A különleges területek övezeti előírásait a szabályozási tervek is tartalmazzák, az alábbiak szerint:

Jel

Beépítési mód

Beépítési % maximum

Építménymag. maximum (m)

Telekterület minimum (m2)

Zölddel való fedettség (%)

Kü-T

SZ

10

4,5

K

50

Kü-I1

O,SZ

15

4,0

2000

50

Kü-I2

SZ

25

7,5

K

50

Kü-SZT

SZ

10

4,5

1000

40

A maximális építménymagasságnál nagyobb magasság is engedélyezhető, ha azt az adott funkcióra vonatkozó előírások indokolttá teszik (pl. harangtorony, sportcsarnok), továbbá ha az megfelel az OTÉK 36. §.(2) bekezdéseiben foglalt követelményeknek. Ennek indokoltságát – a települési főépítész, illetve annak hiányában a megyei főépítész szakvéleményének kikérésével – az engedélyező hatóság állapítja meg.
(6) Az elvi építési engedélyterv készítési kötelezettséggel érintett területeken konkrét beruházási szándék esetén – az érintett ingatlan egészére készített, a végállapotot
tartalmazó – elvi építési engedélytervet készíteni. A megvalósítás több ütemben, szakaszosan is történhet. Amennyiben az elvi építési engedélyben szereplő tevékenység környezeti hatásvizsgálathoz kötött, az elvi építési engedélyterv során a vonatkozó jogszabály5 szerint kell eljárni.
(7) A különleges területen az épületek tetőfedése – a nagyfesztávú csarnokszerkezetek kivételével – cserép, betoncserép, fazsindely, nádtető, zsúp, fémlemezfedés; a tetőidom jellemző hajlásszöge 35-45o közötti lehet. A nagyfesztávú csarnokszerkezetek – sportcsarnok, stb. – alacsonyabb hajlásszögű tetővel, illetve formájában és karakterében a cseréphez igazodó fedéssel vagy fémlemezedéssel is építhető.
(8) A 4,5 m maximális építménymagasságú övezetekben az építmények közötti legkisebb távolság legfeljebb 6 m lehet. Ha a szomszédos építmények között nem biztosítható a minimum 6 m távolság, akkor az építményeket tűzfalas kialakítással kell létesíteni.
(9) A különleges területen:
a. / belterületen a teljes közműellátás, külterületen – a szélerőművek területének kivételével, ahol csak a villamosenergia-ellátás – legalább a részleges közműellátás
b. / a burkolt út biztosítandó.
(10) A parkolószükségletet elsősorban telken belül kell kielégíteni. Amennyiben a szükséges parkolóhelyeket telken belül nem lehet biztosítani, akkor – az OTÉK 42. §. (11) bekezdés előírásai szerint – helyi parkolási rendeletben szabályozott módon, a közterület tulajdonosának hozzájárulásával lehet a gépjárműveket közterületen elhelyezni. A területen csak fásított parkoló alakítható ki.
(11) A különleges területek lehatárolását a szabályozási tervek tartalmazzák.
IV. Fejezet

Beépítésre nem szánt területek Közlekedési és közműterület

8. § (1) A közlekedési és közműterületekre vonatkozóan az OTÉK 26. §. előírásait kell alkalmazni, a (3) bekezdés 2,3,4 pontja kivételével.

(2) A közlekedési területek rendeltetésszerű, korlátozás nélküli szabad használatát biztosítani kell.

(3) A közlekedési- és közmű területen - a védőtávolságokra is figyelemmel - a közmű- és hírközlési vezetékeket úgy kell kiépíteni, hogy hosszú távon valamennyi közmű- és hírközlési hálózat – a belterületen föld alatt – elhelyezhető legyen.

(4) Az utak mentén – külterületen egyoldali, min. 8 m tőtávolsággal – fasorok ültetendők, a meglévő fasorok, fás bozótok csak engedéllyel vághatók ki abban az esetben, amennyiben azt a fás növényállomány egészségi állapota indokolttá teszi.

(5) Új út kialakítása esetén használatba vételi engedély csak az előírt növényállomány elültetését követően adható ki.

(6) Külterületen a mezőgazdasági utak szabályozási szélessége legkevesebb 8,0 m kell legyen.

(7) A közlekedési és közműterületeket a szabályozási tervek tartalmazzák.

Zöldterület

9. § (1) A területre vonatkozóan az OTÉK 27. §. előírásait kell alkalmazni, azzal az eltéréssel, hogy a területen nem helyezhető el az OTÉK 27. §. (4) bekezdés b, c pontja szerinti létesítmény.

(2) A zöldterületek rendeltetésszerű, korlátozás nélküli szabad használatát biztosítani kell.

(3) A kertépítészeti terv készítési kötelezettséggel érintett területek kialakítása csak szaktervező által készített kertépítészeti terv alapján történhet.

(4) A területen a zölddel való fedettség minimum 70 % kell legyen, melyet többszintesen( gyep, cserje, fa ) kell kialakítani, úgy hogy a fával való fedettség minimum 60 % legyen.

(5) A zöldterületek lehatárolását a belterület szabályozási terv tartalmazza.

Erdőterület

10. § (1) Az erdőterületekre vonatkozóan az OTÉK 28. §. előírásai közül a gazdasági, a turisztikai és védelmi rendeltetésű erdőkre vonatkozókat kell alkalmazni azzal az eltéréssel hogy a turisztikai rendeltetésű erdőterületen építményt 5 ha-nál nagyobb telken lehet építeni.

(2) A meglévő erdőterületek művelési ága nem változtatható meg, kivéve a termőhelyre jellemző természetes vegetáció kialakítására alkalmas területeket, ahol

az erdészeti hatóság engedélye alapján történhet a más művelési ágra való átminősítés.
(3) Az erdőterületen kerítést létesíteni csak ideiglenesen, természetvédelmi, vadgazdálkodási illetve erdőgazdálkodási célból szabad.
(4) Az Eg-1, Et-1, Ev-1 övezeti jelű – ökológiai hálózat, illetve helyi jelentőségű természetvédelmi terület által érintett - erdőterületen
a. , csak extenzív jellegű, vagy természet- és környezetkímélő gazdálkodási módszerek használhatók, illetve a kialakult tájhasználatot megváltoztatni csak a természeti állapothoz közelítés érdekében szabad.
b. , a művelési ágak megváltoztatása, épület illetve közút, közmű- és hírközlési nyomvonalas létesítmény építése környezeti hatásvizsgálat alapján, a természetvédelmi hatóság által meghatározott feltételekkel engedélyezhető.
(5) Az Eg-2 övezeti jelű – helyi jelentőségű természetvédelmi terület által érintett - erdőterületen a művelési ágak megváltoztatása, illetve közút, közmű- és hírközlési nyomvonalas létesítmény építése környezeti hatásvizsgálat alapján, a természetvédelmi hatóság által meghatározott feltételekkel engedélyezhető.
(6) Az erdőterületeket érintő művelési ág változtatási, telekalakítási és építési engedélyezési eljárásokba szakhatóságként az Állami Erdészeti Szolgálatot is be kell vonni.
(7) Az erdőterületek övezetek szerinti tagolását a szabályozási tervek tartalmazzák.

Mezőgazdasági terület

11. § (1) A mezőgazdasági területekre vonatkozóan az OTÉK 29. §. előírásait kell alkalmazni azzal az eltéréssel, hogy a (4) bekezdés előírásai helyett jelen rendelet előírásait kell alkalmazni.

(2) A település közigazgatási területén a mezőgazdasági területek az alábbi övezetekre tagozódnak:

-Má általános mezőgazdasági terület
-Má-0 építési lehetőség nélküli általános mezőgazdasági terület
-Má-00 építési lehetőség nélküli, szélerőmű környezete által érintett általános mezőgazdasági terület
-Má-1 ökológiai hálózat, illetve helyi jelentőségű természetvédelmi terület által érintett általános mezőgazdasági terület
-Má-2 helyi jelentőségű természetvédelmi terület által érintett általános mezőgazdasági terület
-Mk kertes mezőgazdasági terület
-Mk-0 építési lehetőség nélküli kertes mezőgazdasági terület
(3) A mezőgazdasági területen birtokközpontot az OTÉK 29. §. (5) és (6) bekezdés előírásai szerint lehet kialakítani.
(3) A mezőgazdasági területek övezetek szerinti tagolását a szabályozási tervek tartalmazzák.

Általános mezőgazdasági terület

12. § (1) Az általános mezőgazadsági területeken e rendelet 11. §. előírásait és az alábbiakat együtt kell alkalmazni.

(2) Az általános mezőgazdasági területen

a. , 1 ha-nál kisebb és 50 m-nél keskenyebb telket kialakítani nem szabad
b. , 1 ha-nál kisebb területen épület nem helyezhető el
c. , 1ha-nál nagyobb területen a terület rendeltetésszerű használatát szolgáló gazdasági épület építhető úgy, hogy a beépített alapterület a telek 1,5 %-át, illetve a 300 m2 –t nem haladhatja meg.
(3) Az általános mezőgazdasági területen tanya és farmgazdaság úgy alakítható ki, hogy:
a., szántóföldi művelés esetén 10 ha-nál nagyobb telken, a terület rendeltetésszerű használatát szolgáló és a lakófunkciót is kielégítő épület építhető úgy, hogy a beépített alapterület a telek 0,5 %-át, illetve a 650 m2-t nem haladhatja meg
b., gyep művelési ágú, 5 ha-nál nagyobb telken, hagyományos almos állattartó és a lakófunkciót is kielégítő épület építhető úgy, hogy a beépített alapterület a telek 1 %-át, illetve a 650 m2-t nem haladhatja meg
c., szőlőműveléssel hasznosított területen 2 ha-nál nagyobb telken, a termelést és a borturizmust szolgáló, valamint a lakófunkciót is kielégítő épület építhető úgy, hogy a beépített alapterület a telek 2 %-át, illetve a 650 m2-t nem haladhatja meg
d., művelt gyűmölcsültetvény esetén 3 ha-nál nagyobb telken a mezőgazdasági termelést, feldolgozást szolgáló és a lakófunkciót is kielégítő épület építhető úgy, hogy a beépített alapterület a telek 1,5 %-át, illetve az 650 m2-t nem haladhatja meg.
(4) Az általános mezőgazdasági területen a lakásfunkció a megengedett beépítettség 50 %-át nem haladhatja meg. A létesíthető lakóépületek építménymagassága legfeljebb 4,5 m, az üzemi illetve gazdasági épület és építmény építménymagassága – az alkalmazott üzemtechnológia függvényében
– ennél nagyobb is lehet. Ennek indokoltságát – a települési főépítész, illetve annak hiányában a megyei főépítész szakvéleményének kikérésével – az engedélyező hatóság állapítja meg.
(5) Az általános mezőgazdasági területen
a. ,a tájba illeszkedő, hagyományos tömegű és építészeti karakterű épületeket lehet elhelyezni szabadon álló beépítési móddal
b. ,az épületek tetőfedése – a 8 méternél nagyobb fesztávú csarnokszerkezetek kivételével – cserép, betoncserép, zsúp, nád; a tető hajlásszöge 35-45o közötti lehet. A 8 méternél nagyobb fesztávú csarnokszerkezetek – tárolók, állattartó épületek, stb. – alacsonyabb hajlásszögű tetővel, illetve formájában és karakterében a cseréphez igazodó fedéssel vagy fémlemez fedéssel is építhetők.
(6) Állattartó épületet tavak partjától legkevesebb 500 m, egyéb felszíni vizektől legkevesebb 100 m távolságra lehet elhelyezni.
(7) Az Má-0 övezeti jelű – építési lehetőség nélküli – általános mezőgazdasági területen épületet építeni nem lehet; azon csak a nyomvonal jellegű építmények és műtárgyaik helyezhetők el, külön jogszabályok előírásai alapján.
(8) Az Má-00 övezeti jelű, – építési lehetőség nélküli, szélerőmű park telepítésére kijelölt terület által érintett – általános mezőgazdasági területen a (7) bekezdés előírásait kell alkalmazni azzal az eltéréssel, hogy itt szélerőművek, és azok kiszolgáló létesítményei is építhetők úgy, hogy új villamosenergia-ellátási, táv- és hírközlő vezetékek létesítése csak terepszint alatti elhelyezéssel engedélyezhető, kivéve, ha a terepszint alatti elhelyezés védendő értéket veszélyeztetne, károsítana.
(9) Az Má-1 övezeti jelű – ökológiai hálózat, illetve helyi jelentőségű természetvédelmi terület által érintett – általános mezőgazdasági területen
a. , csak extenzív jellegű, vagy természet- és környezetkímélő gazdálkodási módszerek használhatók, illetve a kialakult tájhasználatot megváltoztatni csak a természeti állapothoz közelítés érdekében szabad.
b. , a művelési ágak megváltoztatása, épület illetve közút, közmű- és hírközlési nyomvonalas létesítmény építése környezeti hatásvizsgálat alapján, a természetvédelmi hatóság által meghatározott feltételekkel engedélyezhető.
(10) Az Má-2 övezeti jelű –helyi jelentőségű természetvédelmi terület által érintett
– általános mezőgazdasági területen a művelési ágak megváltoztatása, épület illetve közút, közmű- és hírközlési nyomvonalas létesítmény építése környezeti hatásvizsgálat alapján, a természetvédelmi hatóság által meghatározott feltételekkel engedélyezhető.

Kertes mezőgazdasági terület

13. § (1) A kertes mezőgazdasági területeken e rendelet 11. §. előírásait és az alábbiakat együtt kell alkalmazni.

(2) Az Mk övezeti jelű kertes mezőgazdasági területeken

a., lakóépület nem építhető, kivéve Inámpusztát, ahol 2750 m2 telekterület felett helyezhető el úgy, hogy a beépített alapterület a telek 1,5 %-át, illetve a 450 m2-t nem haladhatja meg.
b., a kialakítható legkisebb új telekterület 1500 m2 , úgy hogy a telekszélesség 15 m-nél kevesebb nem lehet
c., gazdasági épület csak művelt telekre, legfeljebb 3 %-os beépítettséggel építhető úgy, hogy az 60 m2-nél nagyobb nem lehet. Az építménymagasság nem haladhatja meg a 3,5 m-t, valamint a legnagyobb homlokzatmagasság nem haladhatja meg a 5,5 m-t.
d., a 720 m2-nél nagyobb, de az 1500 m2-nél kisebb, meglévő, művelt telkek a
3 %-os beépítettségig beépíthetők, illetve a meglévő beépítések eddig bővíthetők. Ezt meghaladó meglévő beépítettség esetén a gazdasági épületek eredeti kubatúrájukban megtarthatók, felújíthatók, korszerűsíthetők, de nem bővíthetők
e., a területen műveltnek az a telek minősül, amelynek legalább 60 %-án szőlő, gyümölcs illetve más intenzív kertészeti kultúra található.
(3) Az Mk övezeti jelű kertes mezőgazdasági területeken
a., a tájba illeszkedő, hagyományos tömegű és építészeti karakterű épületeket lehet elhelyezni
b., a tető hajlásszöge 35-45o közötti, az épületek tetőfedése cserép, betoncserép, színes síkpala, nád vagy zsúpszalma.
(4) Az Mk-0 övezeti jelű – építési lehetőség nélküli – kertes mezőgazdasági területen épületet építeni nem lehet; azon csak a nyomvonal jellegű építmények és műtárgyaik helyezhetők el, külön jogszabályok előírásai alapján.
(5) Inámpusztán a 2750 m2-nél kisebb területen meglévő – a tulajdoni lap nyilvántartása szerinti lakó- és melléképületek adottságként kezelendők; felújíthatók, korszerűsíthetők, a lakóépületek egy alkalommal legfeljebb nettó 25 m2-rel bővíthetők.

Vízgazdálkodási terület

14. § (1) Az igazgatási területen lévő vízgazdálkodási területekre vonatkozóan az OTÉK 30. §., valamint a vonatkozó külön jogszabályok6,7 előírásait kell alkalmazni.

(2) Természetes és természetközeli állapotú vízfolyások, vizes élőhelyek partvonalától számított 50 m-en belül, természetes és természetközeli állapotú tavak partjától számított 100 m-en belül meglévő épületek, építmények, létesítmények

(3) A vízfolyások és a tavak jókarban tartásáról folyamatosan gondoskodni kell. Ennek végrehajthatósága érdekében a vízfolyások mellett 6-6 m, a tavak körül 3 m szélességű parti kezelősáv biztosítandó, melyen belül a fenntartást akadályozó létesítmény és növényzet nem lehet.

(4) A vízfolyások területén fenntartási, fejlesztési munkák abban az esetben engedélyezhetők, amennyiben a terület természetközeli állapotának visszaállítását elősegítik.

(5) A vízgazdálkodási területek lehatárolását a szabályozási tervek tartalmazzák.

IV. Fejezet

Közhasználatra szolgáló területek

15. § (1) Az igazgatási területen az állami és önkormányzati tulajdonú közlekedési és közműterületek (közterületek), a zöldterületek és turisztikai rendeltetésű erdők a közhasználatra szolgáló területek.

(2) A közhasználatra szolgáló területeket rendeltetésének megfelelő célra bárki szabadon használhatja; a rendeltetéstől eltérő használathoz a közterület tulajdonosának (kezelőjének) hozzájárulása, valamint az illetékes hatóság engedélye szükséges.

(3) A parkolóigény közterületen történő kielégítéséhez a terület tulajdonosának hozzájárulását is be kell szerezni.

V. Fejezet

Közműellátás, közmű- és hírközlési létesítmények

16. § (1) A belterületi beépítésre szánt területeken – a terv távlatában –a teljes közműellátást kell biztosítani úgy, hogy ennek keretében:

a. / a közüzemi energia szolgáltatás (villamos-energia és vezetékes gáz)
b. / a közüzemi ivóvíz-szolgáltatás (ennek részeként a vonatkozó jogszabályban8 meghatározott oltóvíz intenzitás és oltóvíz mennyiség föld feletti tűzcsapokkal)
c. / közüzemi szennyvízelvezetés (annak megvalósulásáig átmenetileg a kommunális szennyvíz saját telken – vízzáróan szigetelt, zárt tárolóban – történő átmeneti tárolása úgy, hogy környezetszennyezést nem idézhet elő)
d. / a közterületi nyílt vagy zárt rendszerű csapadékvíz elvezetés megoldott legyen.
Fenti közműellátás megléte feltétele az építési telekké nyilvánításnak, illetve a beépíthetőségnek.
(2) A külterületi beépítésre szánt területeken – a szélerőmű területének kivételével, ahol csak a villamos-energia ellátás biztosítandó – legalább a részleges közműellátást kell biztosítani úgy, hogy ennek keretében
a. / a közüzemi villamos-energia szolgáltatás
b. /a közüzemi ivóvíz-szolgáltatás (ennek részeként a vonatkozó jogszabályban9 meghatározott oltóvíz intenzitás és oltóvíz mennyiség föld feletti tűzcsapokkal)
c. / az egyedi közművel történő szennyvíztisztítás és szennyvízelhelyezés
d. / a közterületi nyílt rendszerű csapadékvíz elvezetés megoldott legyen.
Fenti közműellátás megléte feltétele az építési telekké nyilvánításnak, illetve a beépíthetőségnek.
(3) A településen a szennyvízcsatorna-hálózat megépültét követően rákötés egy éven belül kötelező.
(4) A szennyvízcsatorna-rendszer kiépítéséig a zárt tárolóban összegyűjtött és szippantással eltávolításra kerülő szennyvizet engedélyezett ürítőhelyre kell szállítani.
(5) A településen a csapadékvíz-elvezetést kiemelt gondossággal kell kezelni. Új területek beépítésének feltétele, hogy a beépítésre tervezett és közterületeken a felszíni vizek akadálytalan és eróziómentes elvezetése biztosított legyen. A csapadékvíz elvezetés vízjogi engedélyköteles tevékenység, melyhez az engedélyt a DD. Vízügyi Felügyelettől kell megkérni a vonatkozó külön jogszabály10 szerint.
(6) A belterületen, a szőlőhegyeken, az ökológiai hálózat által érintett területeken, a helyi jelentőségű természetvédelmi területeken a szélerőműpark telepítésére kijelölt területen illetve a nyilvántartott régészeti lelőhelyek területén és a régészeti érdekű területeken – település- és tájképvédelmi okok miatt – új táv- és hírközlési célú magasépítmények (adó és átjátszó tornyok) nem létesíthetők. Az egyéb területeken történő telepítés is csak önkormányzati hozzájárulással történhet.

Kommunális ellátás, kommunális létesítmények

17. § (1) A településen a kommunális szilárd hulladék szervezett gyűjtése és elszállítása – a kaposvári kommunális hulladéklerakó telepre – megoldott. Hulladékgyűjtésre csak szabványosított zárt edény, konténer használható. A gyűjtőedények közterületen nem tárolhatók, elhelyezésüket telken vagy épületen belül kell biztosítani.

(2) A település közigazgatási területén térségi hulladéklerakó nem létesíthető.

(3) A jelenlegi dögkutak megszüntetendők. Az állati tetemeket ATEV feldolgozóhelyre kell szállítani.

VI. Fejezet

Környezetvédelem

18. § (1) Az igazgatási területen a környezethasználatot úgy kell megszervezni és végezni, hogy:

a. / a legkisebb mértékű környezetterhelést és igénybevételt idézze elő,
b. / megelőzze a környezetszennyezést
c. / kizárja a környezetkárosítást
(2) A településen veszélyes hulladék keletkezését eredményező tevékenység csak úgy folytatható, hogy az üzemeltető köteles gondoskodni a veszélyes hulladék környezetszennyezést kizáró elhelyezéséről és ártalmatlanításáról. Veszélyes hulladék a vonatkozó külön jogszabályok és hatósági előírások szerint átmeneti jelleggel tárolható. (Átmeneti tárolás zárt térben történhet a talaj, talajvíz és a felszíni vizek veszélyeztetése nélkül).
(3) Levegőtisztaság – védelmi szempontból, a levegőtisztaság – védelme érdekében az érvényes jogszabályokban foglaltakat be kell tartani.
(4) A levegő tisztaságának védelme érdekében külön helyi rendeletet kell alkotni az avar és kerti hulladék belterületen történő égetésének szabályaira.
(5) A település szennyezés-érzékenységi szempontból érzékeny terület. A területen talajszennyezést okozó objektum nem helyezhető el, és tevékenység nem engedélyezhető.
(6) Védőfásításokkal gondoskodni kell a szántóföldi porszennyezés és az élővizek szennyezésének megakadályozásáról, valamint a kereskedelmi szolgáltató gazdasági területek és a mezőgazdasági üzemi területek környezeti károkozásának csökkentéséről.
(7) A településen a zajvédelem az országos előírás szerint, annak megfelelően biztosítandó. A zajt keltő és a zajtól védendő létesítményeket egymáshoz képest úgy kell elhelyezni, hogy a területre vonatkozó zajterhelési határértékek betartásra kerüljenek. Zajvédelmi szempontból a – közlekedésből származó – megengedett A- hangnyomásszint a 6518 számú összekötőút menti lakóterületen 60/50 dB, az egyéb lakóterületeken 55/45 dB.
(8) A területen a 20 fh-et elérő parkolókat csak szilárd burkolattal lehet kiépíteni. A 20 fh-et elérő parkolók felszíni csapadékvizének elvezetéséhez hordalék-, olaj- és iszapfogó beépítése szükséges.
(9) A település közigazgatási területén üzemanyagtöltő állomás nem helyezhető el.
(10) A falusias lakóterületeken az alábbi “telepengedély”-hez kötött tevékenységekhez kapcsolódó létesítmények nem alakíthatók ki (a hatályos TEÁOR kódszámai csoportosítása szerint): vegyi anyag készítő és előállító [24.1, 24.2], építési betontermékgyártás [26.61], előkevert beton gyártása [26.63], habarcsgyártás [26.64], egyéb beton-, gipsz-, cementtermék gyártása [26.66], kőmegmunkálás [26.70], csiszoló termék gyártása [26.81], vas, acél, vasötvözet-alapanyag gyártása [27.10], öntött cső gyártása [27.21], acélcső gyártás [27.22], hidegen húzott vas, acéltermék gyártása [27.31], alumíniumgyártás [27.42], ólom, cink, ón gyártása [27.43], rézgyártás [27.44], fémszerkezet gyártás (fémszerkezet lakatos) [28.11], fémtartály gyártása [28.21], fémalakítás, porkohászat [28.40], fémfelület kezelés (pl. galvanizáló, ónozó, ólmozó, mártó) [28.51], gépgyártás [29.24, 29.31, 29.32, 29.40, 29.51, 29.52, 29.53, 29.54, 29.55, 29.56], autófényező, karosszérialakatos, autóbontó [50.20.], műanyagfeldolgozás, műanyagdarálás, -darabolás [25.24], építőanyag-kereskedés [51.53, 52.46].

Természet- és tájvédelem

19. § (1) A településen az ökológiai hálózat által érintett területeket, a helyi jelentőségű természetvédelmi területeket, illetve a helyi jelentőségű védett természeti értékeket a szabályozási tervek, tételes felsorolásukat az 1.sz. melléklet tartalmazza.

(2) Az ökológiai hálózat övezetén belül a vonatkozó jogszabály előírásait kell alkalmazni.

(3) A helyi jelentőségű természetvédelmi területekre hosszú távú természetvédelmi kezelési terv készítendő. A kezelési terv elkészültéig fakivágás csak az érvényben lévő erdészeti üzemtervek alapján engedélyezhető.

(4) A helyi jelentőségű természetvédelmi területen csak környezeti hatástanulmány és természetvédelmi kezelési terv alapján szabad építési munkát, tereprendezést, bozót- és cserjeirtást végezni.

(5) A helyi jelentőségű védett természeti érték csak balesetveszély elhárítás okából vágható ki az elsőfokú természetvédelmi hatóság által kiadott fakivágási engedély alapján, amennyiben azt a természeti érték egészségi állapota szükségessé teszi. A kivágást követő egy éven belül a helyi jelentőségű védett természeti érték helyén a természeti emlék azonos fafajjal és fajtával pótlandó.

(6) Táj- és településkép-védelmi okokból

- a szabályozási terveken jelölt helyeken védősávot kell kialakítani tájba illő őshonos fafajokkal és a hagyományos településképhez illeszkedő cserjékkel, valamint
- útsorfásítást kell végezni az utak mentén. Nem létesíthető közmű- és energia, táv- és hírközlési vezeték a meglévő és a javasolt fasorok nyomvonalában.

Művi értékek védelme

20. § (1) Műemléki védettségű épületen a vonatkozó jogszabály előírásai alapján mindenféle építési munka csak a KÖH engedélyével végezhető. A műemléki környezetben meglévő épületeken építési munka, ill. ezen a területen új épület építése csak a KÖH szakhatósági hozzájárulásával végezhető.

(2) A településen országos védelem alatt álló műemlék a katolikus templom (Tsz.:4466, hrsz.:541).

(3) Az országos és helyi védelem alatt álló művi értékeket valamint a műemléki környezetet a szabályozási tervek, tételes felsorolásukat a 2. sz. melléklet tartalmazza.

(4) A helyi művi értékek védelmével kapcsolatos szabályokat külön önkormányzati rendelet állapítja meg.

(5) A nyilvántartott régészeti lelőhelyeket és a régészeti érdekű területeket érintő építési engedélyezési eljárásba a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt szakhatóságként be kell vonni.

(6) A földmunkákkal járó fejlesztésekkel, beruházásokkal a KÖH által nyilvántartott régészeti lelőhelyeket el kell kerülni, kivéve ha a lelőhely elkerülése a földmunkával járó fejlesztés, beruházás költségeit aránytalanul megnövelné, vagy a beruházás másutt nem valósítható meg, a beruházással veszélyeztetett régészeti lelőhelyeket előzetesen fel kell tárni. A megelőző feltárásra vonatkozóan a beruházónak a területileg illetékes múzeummal, a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatóságával kell szerződést kötnie a vonatkozó jogszabály alapján. A beruházónak a megfelelő feltárás teljes költségét biztosítani kell. (Költségelőirányzatként legalább a teljes bekerülési költség 9 ezrelékét kell tervezni.)

(7) Amennyiben a település közigazgatási területén bárhol – építés vagy művelés kapcsán – régészeti emlék illetve lelet kerül elő, kötelesek a vonatkozó jogszabály szerint eljárni. A tevékenységet fel kell függeszteni, és a helyszínen vagy a lelet őrzése mellett értesíteni kell a jegyzőt, aki a múzeum (Somogy Megyei Múzeumok Igazgatósága) és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szakmai bevonásáról köteles gondoskodni.A múzeum 24 órán belül köteles nyilatkozni a munka folytathatóságáról, ha szükséges haladéktalanul meg kell kezdenie a mentő feltárást.

(8) A nyilvántartott régészeti lelőhelyeket és a régészeti érdekű területeken a művelési ág változtatásához ki kell kérni a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal előzetes véleményét.

(9) A nyilvántartott régészeti lelőhelyeket és a régészeti érdekű területeket a szabályozási tervek, helyrajzi szám szerinti felsorolásukat a 2.számú melléklet tartalmazzák.

VI. Fejezet

Sajátos jogintézmények

21. § (1) Helyi közút létesítése, bővítése vagy szabályozása érdekében az építésügyi hatóság élhet – az Étv-ben meghatározott – kiszolgáló és lakóút céljára történő lejegyzés jogintézményével.

(2) A beépítésre szánt területeken meglévő és megvalósítandó épületek működéséhez szükséges utak és közművek létesítése érdekében az érintett ingatlanok tulajdonosai - az Étv által meghatározott - útépítési és közművesítési hozzájárulás fizetésére kötelezhetők. A hozzájárulás mértékét és arányát külön önkormányzati rendeletben kell szabályozni.

(3) A településkép javítása érdekében az azt rontó állapotú építmények meghatározott időn belüli helyrehozatali kötelezettsége előírható.

(4) Beültetési kötelezettség – telken belüli kötelező védőfásítás – terheli környezetvédelmi valamint táj- és településképvédelmi okokból az ingatlanok egy részét a szabályozási tervek szerinti helyeken.

(5) Az igazgatási területen építési korlátozás áll fenn

a., az országos közutak külterületi szakasza mentén – a szabályozási terveken jelölt védőterületen belül – épületek, építmények csak az illetékes üzemeltetők és hatóságok hozzájárulásával, külön jogszabályokban előírt feltételek szerint helyezhetők el.
b., az energia- és hírközlési vezetékek és létesítmények – szabályozási terveken jelölt – védőtávolsága a vonatkozó jogszabályok szerint biztosítandó.

Záró rendelkezések

22. § (1) Jelen rendelet csak a szabályozási tervekkel együtt érvényes, azokkal együtt értelmezendő és használandó.

(2) Aki e rendelet 1. § (2), 3. § (7) és (8), 4. § (7), (8) és (9), 5. §.(6), (7) és (8), 6. §. (8),

(9) és (10), 7. §. (10), 8. § (3) és (4), 14. § (3), 15. § (2) és (3), valamint 17§ (1) és (3) bekezdésben foglalt rendelkezéseit megszegi - amennyiben más jogszabályban meghatározott szabálysértést nem valósít meg - szabálysértést követ el, és a külön jogszabályban21 meghatározott pénzbírsággal sújtható.

(3) E rendelet előírásait a hatályba lépését követően induló ügyekben kell alkalmazni.

(4) E rendelet 2005. május 1-én lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti a „Gölle község helyi építési szabályzatáról” szóló 3/1998.(V. 6.) számú rendelet. „Gölle község helyi építési szabályzatáról” szóló 3/1998.(V. 6.) számú rendelet.

1. melléklet

Természet- és tájvédelem

1. Nemzeti Ökológiai Hálózat területei

07/25, 053/1/a (megosztva), 055/a-f, 057/1/b, 057/2/b, 061 (megosztva), 062/2,a,b, 062/3, 062/4/a, 063/1,2, 064/a,b, 065, 066 (megosztva), 068/a,b,c,d,f,g,h,j,k,l,m,p, 078 (megosztva), 081/1, 081/3, 081/4, 083/1, 083/3, 088/1, 088/2, 088/2/a, 088/3, 088/4, 0172, 0202 megosztva), 0210, 0210, 0211/1/a,b,c,0211/2, 0211/3 (megosztva), 0211/5, 0211/8 megosztva), 0215, 0216/1, 0216/2, 0216/3, 0216/4, 0216/5, 0216/6, 0217/3, 0217/4, 0217/6, 0217/7, 0217/8, 0221/1,2, 0222, 0223, 0224, 0225, 0226 (megosztva),0227/2, 0227/3, 0227/4, 0227/5/b, 0228, 0229/1, 0229/2, 0229/3

2. Helyi jelentőségű természetvédelmi területek

09/5/b, 09/6/b, 09/9/b, 09/11/b,c, 09/12/b, 09/13/b,c, 09/14/b,c, 011/2, 011/3, 011/4/a-d, 011/5/a-d, 011/6, 011/7, 011/8, 012, 013/13, 013/14/b, 013/15/b, 013/16/b, 013/17/b, 013/19/b, 013/20/b, 013/21/b, 014, 015/1/b, 015/2/b, 015/2/c, 021, 022/1/c, 022/3/a, 022/4/a, 022/5/a,025, 026/1/b, 026/3/b, 026/4/b, 028/1 (megosztva), 028/2/b, 028/3/b, 028/5/b, 028/7/b, 028/8/b, 030/26, 35/1/a, 35/1/b, 35/1/c, 35/2, 053/1/a (megosztva), 054, 055/a-f, 057/2/b, 061, 062/4/a,b, 063/1, 063/2, 063/3, 064/a,b, 065, 068/a,b,c,d,f,g,j,k,l,m,p, 07/25, 078, 0796/a (megosztva), 080, 081/1-3, 082, 083/1/a,b, 083/3/a-d, 088/2, 088/2/j, 088/3/f, 088/3/k, 088/3/l, 088/4, 0100/82, 0172, 0202 (megosztva), 0210, 0211/1,0211/2, 0211/5, 0211/8, 0215, 0216/1, 0216/2, 0216/3, 0216/4, 0216/5, 0217/2, 0217/3, 0217/4, 0217/6, 0217/7, 0217/8, 0221/1-2, 0221/3 (megosztva), 0222, 0223, 0224, 0225, 0226, 0227/1, 0227/2, 0227/3, 0227/4, 0227/5/b, 0228, 0229/1, 0229/2, 0229/3

3. Helyi jelentőségű védett természeti értékek:

Latin név

Magyar név

Törzsátmérő (cm)

Hrsz

1.

Juglans regia 2 db

Dió

50

05/1

2.

Tilia cordata fasor

Kislevelű hárs fasor

50-60

0202

3.

Platanus hispanica

Platán

60

039

4.

Platanus hispanica 3 db

Platán

50

0104/6

5.

Populus x canadensis 3 db

Kanadai nyár

90-100

079 a

6.

Quercus robur 3 db

Kocsányos tölgy

80

088/2 b

7.

Castanea sativa

Szelídgesztenye

45

710 a

8.

Juglans regia

Dió

70

705 a

9.

Cerasus avium

Cseresznye

40

705 a

10.

Juglans regia

Dió

40

707 a

11.

Juglans regia

Dió

40

707 a

12.

Juglans regia

Dió

80

711 a

13.

Juglans regia

Dió

80

712 a

14.

Juglans regia

Dió

50

712 a

15.

Juglans regia

Dió

70

735 a

16.

Juglans regia

Dió

40

740 a

17.

Cerasus avium

Cseresznye

50

803

18.

Juglans regia

Dió

50

792

19.

Juglans regia

Dió

60

779 a

20.

Juglans regia

Dió

70

778 a

21.

Cerasus avium

Cseresznye

40

760 a

22.

Juglans regia

Dió

60

1032

23.

Juglans regia

Dió

50

1014 b

24.

Salix alba

Fehér fűz

40

1012

25.

Juglans regia

Dió

60

1010 a

26.

Juglans regia

Dió

60

1005 a

27.

Juglans regia

Dió

80

1003 b

28.

Ulmus sp.

Szilfa

50

999

29.

Malus sp.

Almafa

60

996 a

30.

Juglans regia

Dió

50

996 a

31.

Juglans regia

Dió

50

987 c

32.

Juglans regia

Dió

50

985 c

33.

Juglans regia

Dió

50

980 c

34.

Juglans regia

Dió

50

965 b

35.

Juglans regia

Dió

50

964 d

36.

Juglans regia

Dió

60

959 c

37.

Malus sp.

Almafa

40

955 b

38.

Juglans regia

Dió

50

953 b

39.

Juglans regia

Dió

60

77

40.

Tilia cordata

Kislevelű hárs

40

77

41.

Tilia cordata

Kislevelű hárs

40

77

42.

Juglans regia

Dió

80

77

43.

Kettős Tilia cordata fasor 2 db

Kislevelű hárs

40-60

77

44.

Aesculus hippocastanum 3 db

Vadgesztenye

40

34

45.

Tilia cordata

Kislevelű hárs

35

544

46.

Juglans regia

Dió

35

34

47.

Juglans regia

Dió

40

544

48.

Tilia cordata 3 db

Kislevelű hárs

60

541

49.

Tilia cordata 3 db

Kislevelű hárs

40

550

50.

Pinus strobus

Simafenyő

40

0100/122 a

51.

Tilia cordata 4 db

Kislevelű hárs

40

0100/60

1. Helyi jelentőségű egyedi tájértékek

013/6 löszfal

068/p löszfal

2. melléklet

MŰVI ÉRTÉKEK VÉDELME

1. Országos védelem alatt álló műemlék

1., katolikus templom (tsz:4466) Hősök tere 541 hrsz

2. Műemléki környezetet képező ingatlanok helyrajzi számai:

1 hrsz, 138 hrsz, 139 hrsz, 140 hrsz megosztva, 141/1 hrsz, 142 hrsz, 143/1 hrsz, 454 hrsz, 455 hrsz, 456 hrsz, 457 hrsz, 539 hrsz, 540/1 hrsz megosztva, 542/1,2 hrsz, 543/2 hrsz megosztva, 546/1 hrsz, 546/2 hrsz, 547 hrsz, 549 hrsz megosztva

3. Helyi jelentőségű művi értékek:

1. Polgármesteri hivatal Petőfi u.2/b. 3 hrsz

2. Lakóépület Petőfi u.8. 6 hrsz

3. Gazdasági épület Petőfi u.16. 10 hrsz

4. Lakó-, gazdasági épület Petőfi u.22. 14 hrsz

5. Lakó-, gazdasági épület Petőfi u.34. 20 hrsz

6. Lakóépület Petőfi u.36. 21 hrsz

7. Kálvária Temető 35/1 hrsz

8. Kereszt Temető 35/1 hrsz

9. Kápolna Temető 35/1 hrsz

10. Kereszt Temető 35/1 hrsz

11. Kereszt Temető 35/1 hrsz

12. Gazdasági épület Rákóczi u.14. 52 hrsz

13. Lakóépület Rákóczi u.22. 58 hrsz

14. Lakóépület Rákóczi u.32.. 66 hrsz

15. Lakóépület Rákóczi u.29. 99 hrsz

16. Lakóépület Rákóczi u.21. 103 hrsz

17. Lakó-, gazdasági épület Rákóczi u.11. 108 hrsz

18. Lakóépület Rákóczi u.9. 109 hrsz

19. Lakóépület Rákóczi u.7. 110 hrsz

20. Lakóépület Rákóczi u.1. 113 hrsz

21. Lakó-, gazdasági épület Petőfi u.33. 122 hrsz

22. Lakóépület Petőfi u.25. 126/2 hrsz

23. Lakó-, gazdasági épület Petőfi u.15. 130/1 hrsz

24. Lakó-, gazdasági épület Petőfi u.3. 136 hrsz

25. Lakóépület Árpád u.2. 144 hrsz

26. Lakóépület Árpád u.4. 145/1 hrsz

27. Lakóépület Árpád u.18. 152 hrsz

28. Lakó-, gazdasági épület Árpád u.24. 154 hrsz

29. Lakóépület Árpád u.26. 155 hrsz

30. Lakóépület Árpád u.28. 156 hrsz

31. Lakóház Árpád u.50. 166/1 hrsz

32. Gazdasági épület Árpád u.62. 171 hrsz

33. Kereszt Árpád u.110 253 hrsz

34. Lakó-, gazdasági épület Dózsa Gy.u.4. 290/1 hrsz

35. Lakó-, gazdasági épület Ady E.u.37. 299 hrsz

nyárikonyha

36. Lakó-, gazdasági épület Ady E.u.23. 316 hrsz

nyárikonyha

37. Általános iskola Árpád u.23. 444 hrsz

38. Fekete István emlékmúzeum Árpád u.1. 455 hrsz

39. Lakóépület Kossuth Lu.26. 470 hrsz

40. Lakó-, gazdasági épület Kossuth Lu.36. 478/2 hrsz

41. Lakóépület Kossuth L.u.46. 484 hrsz

42. Lakóépület Kossuth L.u.41. 518 hrsz

43. Lakóépület Kossuth Lu.35. 521 hrsz

44. Lakóépület Kossuth Lu.31. 523 hrsz

45. Lakó-, gazdasági épület Kossuth Lu.27. 525/3 hrsz

46. Gazdasági épület Kossuth Lu.25. 526/1 hrsz

47. Kereszt Hősök tere 541 hrsz

48. Szobor Hősök tere 541 hrsz

49. Szobor Hősök tere 541 hrsz

50. Présház Szőlőhegy 610 hrsz

51. Présház Szőlőhegy 637 hrsz

52. Présház Szőlőhegy 656 hrsz

53. Présház Szőlőhegy 678 hrsz

54. Présház Szőlőhegy 705 hrsz

55. Présház Szőlőhegy 707 hrsz

56. Présház Szőlőhegy 762 hrsz

57. Kereszt Szőlőhegy 778 hrsz

58. Présház Szőlőhegy 794 hrsz

59. Présház Szőlőhegy 806 hrsz

60. Présház Szőlőhegy 836 hrsz

61. Présház Szőlőhegy 837 hrsz

62. Présház Szőlőhegy 985/d hrsz

63. Kereszt Szőlőhegy 990/b hrsz

64. Kereszt Külterület 07/1 hrsz

65. Kápolna Külterület 033 hrsz

66. Víztorony Cserepes puszta 096/1 hrsz

67. Kereszt Temető 0100/26 hrsz

1. Általános iskola Kossuth L.u.15. 0100/82 hrsz

4. Nyilvántartott régészeti lelőhelyek

1.) 053/1-2

2.) 048/1-2; 049; 053/2.

3.) 048/1-2; 049; 056.

4.) 059; 060.

5.) 060.

6.) 060.

7.) 048/18-19.

8.) 030/7, 10, 26.

9.) 07/9, 16-23; 0229/1-2.

10.) 0227/5.

11.) 09/4-6, 9, 11-14.

12.) 09/9, 11-13.

13.) 020/3; 030/26.

14.) 020/2-3.

15.) 013/21; 024; 036; 041/1; 045, 0102, 0116/19.

16.) 072/2; 100/22-26, 28, 134-137.

17.) 013/19, 21.

18.) 013/16-17, 19-21.

19.) 013/14.

20.) 084/2-3.

21.) 0216/1.

22.) 0209/3-4, 7.

23.) 0209/5-7; 0189/3-4, 0202

24.) 0192/2-3.

25.) 0140/2; 0148-0149.

26.) 0169/1.

Örökségvédelmi hatástanulmány

Külterületi szabályozási terv