Kulcs Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 17/2021. (VIII.25.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzati tulajdonú helyiségek bérbeadásának szabályairól

Hatályos: 2021. 08. 26- 2023. 06. 01

Kulcs Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 17/2021. (VIII. 25.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzati tulajdonú helyiségek bérbeadásának szabályairól

Kulcs Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 36. § (2) bekezdésében és 2. számú mellékletében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. FEJEZET A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Kulcs Községi Önkormányzat (továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában álló nem lakás céljára szolgáló helyiségekre (továbbiakban: helyiség) terjed ki.

2. § (1) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (továbbiakban: Ptk.), a lakások és helyiségek bérletéről szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (továbbiakban: Ltv.), és Kulcs Községi Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat vagyonáról, a vagyonhasznosítás rendjéről és a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásának szabályairól szóló 7/2016. (V. 30.) önkormányzati rendelete szabályait kell alkalmazni.

(2) Az e rendelet hatálya alá tartozó nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbe adásával, valamint elidegenítésükkel kapcsolatban a bérbeadói feladatokat a Képviselő-testület látja el (továbbiakban: Bérlőkijelölő), a Szerződést a polgármester írja alá.

(3) A bérlőkijelölés előkészítése, a bérlőkijelöléstől a bérleti szerződés megkötéséig felmerülő adminisztratív tevékenység ellátása, a bérlethez kapcsolódó nyilvántartások vezetése, bérleti díj beszedése, rezsi költségek továbbszámlázása a Kulcsi Polgármesteri Hivatal (továbbiakban: Hivatal) feladata.

(4) A helyiség igénylést a Hivatalnál kell benyújtani. A Hivatal nyilvántartást vezet az önkormányzat tulajdonában lévő és bérbeadás útján hasznosítható helyiségekről.

II. FEJEZET A HELYISÉGEKRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK

1. A helyiségek bérbeadásának feltételei

3. § (1) A helyiségek bérleti díját a Képviselő-testület határozatban állapítja meg.

(2) A bérbeadó az önkormányzati tulajdonban lévő helyiségekre határozott, illetve feltétel bekövetkezéséig tartó időtartamra köthet bérleti szerződést.

(3) A határozott időre szóló bérleti szerződés legfeljebb 1 évi időtartamra szólhat, azonban a bérlő kérelmére meghosszabbítható legfeljebb további 1 éves időtartamra, amennyiben a bérlőnek a szerződés lejártakor nincs az önkormányzattal szemben bérleti vagy egyéb közüzemi tartozása, melynek tényét a bérlőnek igazolnia kell.

4. § (1) A Hivatal a megüresedő önkormányzati helyiséget a Képviselő-testület erre vonatkozó döntése alapján a helyben szokásos módon (hirdetőtáblán, és a település weblapján) bérbeadásra meghirdeti.

(2) A hirdetménynek tartalmaznia kell:

  • a) a bérbeadásra meghirdetett helyiség fekvései helyét, alapterületét, rendeltetését, felszereltségét,
  • b) a helyiségben folytatható tevékenység megjelölését, azoknak a céloknak a meghatározását, melyeket előnyben kíván részesíteni a bérbeadó,
  • c) a bérleti szerződés határozott vagy feltétel bekövetkezéséig tartó időtartamát,
  • d) a helyiség használatra alkalmassá tételéhez szükséges, a leendő bérlő által saját költségen elvégzendő építési munkákat, továbbá az esetleges eredeti állapot helyreállítási kötelezettséget,
  • e) a bérleti díj összegét.

(3) A beérkezett kérelmeket a bérbeadói jogokat gyakorló bírálja el 15 napon belül.

(4) A hirdetmény kifüggesztése mellőzhető, ha

  • a) a helyiségre az önkormányzatnak a helyben biztosítható közfeladatok körében ellátandó helyi önkormányzati feladat ellátásához szüksége van,
  • b) önkormányzati fenntartású intézményének, vagy tulajdonában lévő gazdasági társaságának feladatellátásához szükséges,
  • c) a megüresedő helyiség bérbeadására irányuló hirdetmény eredménytelen volt.

2. Felek jogai, kötelezettségei

5. § (1) A bérbeadó a helyiséget a megtekintett, vagy a hirdetményben megjelölt állapotban és felszereltséggel, leltár alapján köteles a bérlőnek átadni.

(2) A bérlő nem követelheti a bérbeadótól, hogy a helyiségben folytatni kívánt tevékenységhez a helyiséget kialakítsa, felszerelje, illetőleg berendezze.

(3) A helyiség műszaki állapotának megváltoztatása csak a bérbeadó előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

(4) A bérlő a helyiséget a bérleti jogviszony megszűnésekor leltár szerint átvett állapotban és felszereltséggel köteles átadni.

(5) A bérlő a helyiség bérleti jogát másra nem ruházhatja át, nem cserélheti el. A bérlő a helyiség albérletbe adására nem jogosult.

6. § A bérleti szerződést az 1. melléklet szerinti tartalommal kell megkötni és a vonatozó egyedi megállapodásokkal ki kell egészíteni.

III. FEJEZET Záró rendelkezések

3. Adatvédelmi szabályok

7. § (1) A bérbeadó a törvény keretei között jogosult nyilvántartani és kezelni mindazokat a jogosultságot alátámasztó személyes adatokat, amelyeket az Ltv., és e rendelet alapján a bérbeadó a bérbeadás feltételeinek megállapítása, a bérbeadói hozzájárulás megadásáról való döntés érdekében igényelhet. A személyes adatokat az igénylés elbírálásáig, illetőleg a lakásbérleti szerződés megszűnéséig jogosult kezelni a bérbeadó.

(2) Az adatszolgáltatásra kötelezett nem hívható fel olyan adat igazolására, amely a bérbeadó jogszabályban rendszeresített saját nyilvántartásában szerepel.

(3) A nyilvántartásból adatot szolgáltatni a Ltv. 84. § (2) bekezdésben foglaltakat kivéve nem lehet. Az önkormányzattal szemben lejárt tartozás esetén a bérlő/használó személyes adatai továbbíthatóak a követelés behajtásával megbízott szerv részére.

(4) A lakáskérelmek elbírálásáig, illetve a lakásbérleti szerződés megszűnéséig az azzal kapcsolatos dokumentumokba betekinthetnek a Hivatal lakáskezeléssel megbízott munkatársai és a bérlőkijelölő döntéshozó.

8. § Ez a rendelet 2021. augusztus 26-án lép hatályba.

1. melléklet

BÉRLETI SZERZŐDÉS

amely létrejött

Név: Kulcs Községi Önkormányzat

Székhely: Kulcs, Kossuth L. u. 83.

Azonosítószám: 15727660-8411-321-07

Adószám: 15727660-2-07

Bankszámla szám: OTP Bank 11736037-15365233

képviseli Jobb Gyula polgármester

mint Bérbeadó

Név:

Székhely:

Azonosítószám:

Adószám:

Bankszámlaszám:

képviseli:

mint Bérlő között az alábbiak szerint:

1. Bérbeadó bérbe adja Kulcs Községi Önkormányzat tulajdonát képező .. alatti … megnevezésű ingatlan … területét, mely mindösszesen … m2, a jelenlegi megtekintett állapotában, bérlő pedig bérbe veszi azt.

2. A bérlet időtartama: … napjától …. Felmondási idő kölcsönösen 30 nap, a bérleti szerződésben foglaltak be nem tartása esetén, vagy bármely fél egyéb indoka alapján.

3. Bérlő az ingatlan bérelt területét …-ától jogosult elfoglalni és …-ig köteles elhagyni.

4. Bérleti díj: Kulcs Községi Önkormányzat Képviselő-testületének …/20….) határozata alapján Bruttó …,- Ft. A bérleti díjat a Bérlő a részére kiállított számla alapján minden hónap 15. napjáig köteles a Bérbeadó számára átutalás útján kiegyenlíteni. Késedelem esetén a Bérlő köteles késedelmi kamatot fizetni, mely a mindenkori jegybanki alapkamat kétszerese.

5. A szerződő felek megállapodnak abban, hogy a bérleményben a víz, áram, fűtés és szennyvíz infrastruktúrát Bérbeadó biztosítja Bérlő számára. A bérlemény használatával kapcsolatban felmerülő közüzemi költségek a Bérbeadót terhelik.

6. Bérlő a bérleményt a jó gazda gondosságával jogosult használni, az állagmegóvást, a tisztán tartását köteles biztosítani. A bérlő kötelezettsége a berendezési tárgyak karbantartása, és az általa okozott károk megtérítése.

7. Felek rögzítik, hogy ezen szerződéshez leltár tartozik, az abban felsorolt tárgyakat a bérlő jegyzőkönyvben rögzítve, átveszi. Megállapodnak abban, hogy a bérleti jogviszony megszűnésekor az ingatlant, a leltár szerinti felszereléseivel, tartozékaival, a bérbeadónak köteles visszaadni, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban.

8. Bérbeadó szavatosságot vállal arra, hogy a bérleményt a bérleti szerződés tartama alatt bérlő zavartalanul használhatja.

9. Bérlő kötelezettséget vállal a bérlemény kapcsolatban az ingatlan használatára vonatkozó Házirend szabályainak betartásáért.

10. E szerződésben nem szabályozott kérdésekben a Polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V törvény rendelkezései értelemszerűen irányadók.

11. Felek rögzítik, hogy esetlegesen felmerülő vitákat elsősorban megegyezéssel rendezik. Ennek sikertelensége esetén a felek kikötik a Dunaújvárosi Járási Bíróság kizárólagos illetékességét.

Felek ezen szerződést elolvasták, mint akaratukkal mindenben megegyezőt jóváhagyólag írták alá.

Kulcs, …

………………………………… ………………………………

Kulcs Község Önkormányzata

mint Bérbeadó mint Bérlő