Bükkábrány Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2021.(III.24.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról és ellátásokról

Hatályos: 2021. 09. 13

Bükkábrány Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2021.(III.24.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról és ellátásokról

Bükkábrány Község Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 45. §-ában, 132. § (4) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:[1]

1. § A rendelet hatálya kiterjed az állandó lakóhellyel bejelentett Bükkábrányi lakosokra és a szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 3. §-ában meghatározott személyekre.

2. § (1) szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátás a(z):

  • a) lakhatási támogatás
  • b) rendkívüli települési támogatás:
    • ba) átmenetileg nehéz anyagi helyzetbe került személy vagy család kiadásainak mérséklésére,
    • bb) eseti gyógyszerkiadás mérséklésére
    • bc) gyermek és fiatal felnőtt rászorultságára tekintettel nyújtott pénzbeli támogatásra vagy
    • bd) elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásra.
    • be) születési támogatás

(2) természetben nyújtott szociális ellátás a(z):

  • a) köztemetés,
  • b) étkeztetés

3. § (1) Az e rendelet hatálya alá tartozó pénzbeli vagy természetben nyújtott szociális ellátásra jogosultság, a jogosultat érintő jog és kötelezettség megállapítására, továbbá a hatósági ellenőrzésre (a továbbiakban: szociális igazgatási eljárás) az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. tv. (továbbiakban Ákr.) rendelkezéseit az Szt.-ben meghatározott eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) Az ellátások megállapítása iránti kérelmet a kérelmező a megfelelő nyomtatvány kitöltésével a Bükkábrányi Közös Önkormányzati Hivatalánál, 1. melléklet szerint terjeszti elő.

(3)[2] A jövedelem számításnál a Szt. 10. §-a szerint kell eljárni.

(4) A szociális ellátásban részesülő a jogosultság feltételeit érintő lényeges tények, körülmények megváltozásáról 15 napon belül köteles értesíteni az ellátást megállapító szervet. ( Szt. 9. §.)

(5)[3] A pénzbeli és a természetben nyújtott ellátás a kérelem benyújtásától esedékes, amennyiben az igényt elbíráló döntés véglegessé vált. ( Szt. 13. § (2) bekezdés)

(6) A megállapított pénzbeli ellátások pénztári kifizetéssel, bankszámlára utalással teljesíthetők.

4. § (1)[4] A lakhatási támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott ház fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez nyújtott hozzájárulás. A támogatás nyújtható a villanyáram-, a víz- és a gázfogyasztás, szemétszállítási díj kiadásainak viseléséhez.

(2) Lakhatási támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában:

  • a) az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át, egyedül álló esetén 300%-át, és
  • b) háztartás tagjai egyikének sincs vagyona,

(3) A (2) bekezdés meghatározott esetben a kérelmező személy támogatásra válik jogosulttá - az egyéb feltételek fennállása esetén - amennyiben a lakókörnyezete rendben tartott az alábbiak szerint:

  • a)[5] A lakókörnyezet akkor rendezett, ha a kérelmező az általa életvitelszerűen lakott házhoz tartozó udvar és kert:
    • aa) tisztán, rendezetten, higiénikus állapotban tartja,
    • ab) rendeltetésszerű használhatóságát biztosítja,
    • ac) a házhoz tartozó udvart és kertet rendszeresen gondozza, gyomtalanítja, továbbá,
    • ad) az ingatlanhoz tartozó járdának (járda hiányában egy méter széles területsávnak), a járda melletti zöldsávnak, ároknak úttestig terjedő teljes területének, legfeljebb az épület egy méteres körzetén belüli területének a gondozását, tisztán tartását, szemét- és gyommentesítését biztosítja.
  • b) Bükkábrány Önkormányzat Képviselő-testülete (továbbiakban: testület) a támogatás megállapítására irányuló kérelem benyújtását követő 15 napon belül a Mezőkövesdi Kistérségi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ útján meggyőződik a lakókörnyezet rendezettségéről.
  • c) Amennyiben a lakókörnyezet az a) pontban foglalt feltételeknek nem felel meg, a testület 10 napos határidő kitűzésével felhívja a kérelmezőt – az elvégzendő tevékenység konkrét megjelölésével – a kifogásolt hiányosságok felszámolására, melynek teljesítéséről ismételt helyszíni szemle során a Mezőkövesdi Kistérségi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ győződik meg.
  • d) A kérelmező köteles az a) pontban felsorolt állapotot a jogosultság megállapítását követően is fenntartani. Aki a lakókörnyezete rendezettségét a kitűzött határidőig nem biztosítja, annak támogatás nem állapítható meg.
  • e) A jogosultság feltételeként előírt szabályok folyamatos betartását a polgármester a Mezőkövesdi Kistérségi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ bevonásával ellenőrzi.

(4) A lakhatási támogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell:

  • a) a háztartás tagjainak jövedelemigazolását és vagyonnyilatkozatát,
  • b)[6] a házban lakás jogcímét igazoló dokumentumot (adásvételi szerződés, bérleti szerződés),
  • c) annak a szolgáltatónak a kérelem benyújtását megelőző hónapban kiadott számla másolatát, amelyre a kérelmező a lakhatási támogatás megállapítását kéri.

(5) Lakhatási támogatás havi összege 2.500.-forint.

(6) A lakhatási támogatás a kérelmezőt a kérelem benyújtása hónapjának első napjától illeti meg. A támogatást 12 hónapra kell megállapítani. A jogosultság megszüntetése esetében a megszüntetés dátuma az okot adó körülmény bekövetkezte hónapjának utolsó napja.

(7)[7] A lakhatási támogatás ugyanazon házra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a házban élő személyek számától.

5. § (1) Rendkívüli települési támogatás állapítható meg annak a személynek, aki rendkívüli élethelyzetbe került vagy létfenntartási gonddal küzd és családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át, egyedül élő esetén 300 %-át nem haladja meg. A támogatás összege 5.000.-10.000.-Ft között állapítható meg. A testület méltányosságból eltérhet, továbbá magasabb összegű támogatást állapíthat meg az önmaguk, illetve családjuk létfenntartását veszélyeztető, előre nem látható rendkívüli élethelyzetbe kerülő, rászorult személyek részére. Rendkívüli élethelyzet különösen: kórházi kezelés súlyos betegséggel, baleset, természeti katasztrófa, lakóépület (tűzeset, viharkár) lakhatatlanná válása. A támogatás összege 5.000.- 150.000.-Ft. között állapítható meg.

(2) Eseti gyógyszerkiadás mérséklésére rendkívüli települési támogatás állapítható meg annak a személynek rendkívüli élethelyzetbe került vagy létfenntartási gonddal küzd és családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át, egyedül élő esetén 300 %-át nem haladja meg. Rendkívüli gyógyszersegély iránt benyújtott kérelem kötelező melléklete a gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök eseti vagy havi költségéről szóló igazolás. A testület a támogatás felhasználásának ellenőrzése keretében a felhasználást alátámasztó dokumentumok (számla, nyugta stb.) becsatolására hívhatja fel a jogosultat. A támogatás összege 10.000.-Ft.

(3) A gyermek és fiatal felnőtt rászorultságára tekintettel nyújtott rendkívüli pénzbeli támogatás állapítható meg annak a gyermek és fiatal felnőtt személynek, aki rendkívüli élethelyzetbe került vagy létfenntartási gonddal küzd és családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át, egyedül élő esetén 300 %-át nem haladja meg. Az igényelt támogatás megállapításához csatolni kell a segélyezésre okot adó körülmények igazolására szolgáló iratokat. A támogatást a gyermekre, illetve a fiatal felnőttre kell megállapítani és a törvényes képviselőjének, illetve a fiatal felnőttnek kell folyósítani. A támogatás összege 10.000.-Ft.

(4)[8] Születési támogatásra jogosult az a Bükkábrányi lakos, akinek gyermeke születik és a családjában az egy főre eső havi jövedelem összege nem haladja meg a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj összegének 1.500.%-át. A támogatás összege 40.000.-Ft.

(5) Temetési költségekhez való rendkívüli hozzájárulásban részesíthető kérelemre az a kérelmező, aki az elhunyt közeli hozzátartozója temetéséről gondoskodott és a temetési költségeket viselte, ha az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg családjában az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 1.500.%-át. Az eltemettető az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulására igényelt támogatás iránti kérelmét az elhalálozás napjától számított 30 napon belül nyújthatja be. Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásra igényelt támogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell a temetés költségeiről az eltemettető nevére kiállított számla eredeti példányát és a halotti anyakönyvi kivonatot. A temetési számlát a szükséges adatok feltüntetését követően az eltemettetőnek vissza kell adni. A támogatás összege 40.000.-Ft.

(6) A támogatás kifizetéséről a megállapítást követő 15 napon belül a Bükkábrányi Közös Önkormányzati Hivatal gondoskodik.

6. § A családsegítés feladatait az Önkormányzat az Szt. 64. §-ában foglaltak figyelembevételével a Mezőkövesdi Kistérségi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ útján biztosítja.

7. § A köztemetésről a testület Szt. 48. § alapján gondoskodik.

8. § (1) Szociális étkezésnél rászorultnak kell tekinteni azt a személyt, aki

  • a) életkora alapján a 62. életévét betöltötte,
  • b) egészségi állapota miatt mozgásában korlátozott, krónikus vagy akut megbetegedése, fogyatékossága miatt önmaga ellátásáról részben vagy teljesen nem tud gondoskodni,
  • c) fogyatékossága miatt, aki fogyatékossági támogatásban, vakok személyi járadékéban, magasabb összegű családi pótlékban részesül,
  • d) pszichiátriai betegsége, szenvedélybetegsége szakorvosi szakvéleménnyel igazolt,
  • e) hajléktalan.

(2) A szociális étkezés térítési díját önálló önkormányzati rendelet szabályozza

9. § Jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítése az Szt. 17. § és 17/A. § alapján.

10. § E rendelet kihirdetését követő nap lép hatályba, ezzel egyidejűleg a szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 4/2015.(II.28.) önkormányzati rendelete hatályát veszti. Kihirdetéséről a helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.

1. melléklet

Szociális ellátás megállapítására kérelem

Kérem, hogy az alábbi indokaim alapján részemre szociális (lakhatási támogatás, rendkívüli települési támogatás) támogatást szíveskedjenek megállapítani

…………………………………………………………………………………………….

…………………………………………………………………………………………….

…………………………………………………………………………………………….

…………………………………………………………………………………………….

Név:……………………………………… Lánykori név:………………………………..

Szül. hely, idő:………………………………TAJ szám: ..……………………………….

Anyja neve:……………………………….Lakcíme:……………………………………..

A családhoz tartozó személyek adatai:

Név: szül.idő, hely: TAJ szám: Anyja neve:

……………………………………………………………………………………………..

……………………………………………………………………………………………..

……………………………………………………………………………………………..

……………………………………………………………………………………………..

A lakás fűtési módja:………………………………………………………………………

Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a közölt adatok a valóságnak megfelelnek.

Kérelmemhez csatolom: időskorúak járadékát megállapító határozatot, fht határozatot, egyéb jövedelmet megállapító határozatot, továbbá munkaügyi központtól kapott egyéb ellátás igazolása.

Bükkábrány, 20...... ………….hó …………napján.

……………………………

kérelmező

Jövedelmi adatok (Forintban)

A jövedelmek típusai

Kérelmező jövedelme

Közeli hozzátartozók jövedelme

Összesen

a.)

b.)

c.)

d.)

e.)

f.)

g.)

1.

Munkaviszonyból, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyból származó jövedelem és táppénz

2.

Társas és egyéni vállalkozásból származó jövedelem

3.

Ingatlan, ingó vagyontárgyak értékesítéséből, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem:

4.

Nyugellátás, baleseti nyugellátás, egyéb nyugdíjszerű ellátások

5.

A gyermek ellátásához és gondozásához kapcsolódó támogatások (GYED, GYES, GYET, családi pótlék, gyermektartásdíjak stb.)

6.

Önkormányzat és munkaügyi szervek által folyósított rendszeres pénzbeli ellátás (munkanélküli járadék, rendszeres szociális és nevelési segély, jövedelempótló támogatások stb.)

7.

Föld bérbeadásából származó jövedelem:

8.

Egyéb (pl. ösztöndíj, értékpapírból származó jövedelem, kis összegű kifizetések stb.)

9.

Összes bruttó jövedelem

10.

Személyi jövedelemadó vagy előleg összege

11.

Egészségbiztosítási és nyugdíjjárulék összege

12.

Munkavállalói járulék összege

13.

A család havi nettójövedelme összesen (9(10-11/12)

Egy főre jutó havi családi nettójövedelem: Ft/hó

Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a NYILATKOZAT – ban közölt adatok a valóságnak megfelelnek.

Tudomásul veszem, hogy a NYILATKOZAT – ban közölt adatok valódiságát a Szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (2) bekezdése alapján az önkormányzat a fővárosi, a megyei NAV útján ellenőrizheti.

Bükkábrány, 20….. …………… hó ……………napján.

…………………………………….

Az ellátást igénylő vagy törvényes képviselőjének aláírása


[1] A bevezető a Bükkábrány Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2021. (IX. 10.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.
[2] A 3. § (3) bekezdése a Bükkábrány Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2021. (IX. 10.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.
[3] A 3. § (5) bekezdése a Bükkábrány Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2021. (IX. 10.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.
[4] A 4. § (1) bekezdése a Bükkábrány Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2021. (IX. 10.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.
[5] A 4. § (3) bekezdés a) pontja a Bükkábrány Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2021. (IX. 10.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.
[6] A 4. § (4) bekezdés b) pontja a Bükkábrány Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2021. (IX. 10.) önkormányzati rendelete 3. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.
[7] A 4. § (7) bekezdése a Bükkábrány Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2021. (IX. 10.) önkormányzati rendelete 3. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.
[8] Az 5. § (4) bekezdése a Bükkábrány Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2021. (IX. 10.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.